Funkcioniše upravo tako, evo za Berlin,Warashii wrote:Promjene su ok ako su dobro smisljene i idu na ruku gradjanima.Ci-Nick wrote:Nerazvijena smo zemlja upravo zato što smo u startu protiv svake promjene,..
Nije isključeno da će biti nejasnoća i problema ali vrijedi pokušati.
Vinjete za stanare uspješno funkcionišu u Njemačkoj već 30 ili 40 godina.
Mislim da vrijedi pokušati, košta par maraka i dva izgubljena sata za skupljanje papirologije.
A što se tiče odluke gradskog vijeća,..
Grad jeste osnivač JP Parkinzi ali vijeće ne može donositi odluke kako će poslovati JP Parkinzi.
Ima uprava i nadzorni odbor i tu je tačka.
Kokretno ova stvar koju si naveo u DE mislim da ne funkcionise bas na nacin kao sto je kod nas zamisljeno.
Nuzno je nesto uraditi u gradu po parkinga ali mislim da ovo nije najbolji nacin.
https://service.berlin.de/dienstleistung/121721/
traže slične dokumente, košta 20,40 eura za dvije godine, dakle to je praktično taksa za uslugu obrade zahtjeva i izdavanja vinjete a vinjeta je besplatna, i imaju vinjete za goste koje su također nešto skuplje od 10 eura za 3 dana do 25 eura za četiri sedmice.
Uz to kod njih imaš puno ulica u koje smiju ući samo stanari, kod nas ko stanuje u zgradama između Kamenog mosta i Bosanke ne može do svoje zgrade ni da nešto istovari ili da preveze stare ili bolesne bliže kućnim vratima.