Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Ci-Nick

#35101 Re: Zeničani

Post by Ci-Nick »

Warashii wrote:
Ci-Nick wrote:Nerazvijena smo zemlja upravo zato što smo u startu protiv svake promjene,..
Nije isključeno da će biti nejasnoća i problema ali vrijedi pokušati.
Vinjete za stanare uspješno funkcionišu u Njemačkoj već 30 ili 40 godina.
Image
Image
Mislim da vrijedi pokušati, košta par maraka i dva izgubljena sata za skupljanje papirologije.
A što se tiče odluke gradskog vijeća,..
Grad jeste osnivač JP Parkinzi ali vijeće ne može donositi odluke kako će poslovati JP Parkinzi.
Ima uprava i nadzorni odbor i tu je tačka.
Promjene su ok ako su dobro smisljene i idu na ruku gradjanima.
Kokretno ova stvar koju si naveo u DE mislim da ne funkcionise bas na nacin kao sto je kod nas zamisljeno.
Nuzno je nesto uraditi u gradu po parkinga ali mislim da ovo nije najbolji nacin.
Funkcioniše upravo tako, evo za Berlin,
https://service.berlin.de/dienstleistung/121721/
traže slične dokumente, košta 20,40 eura za dvije godine, dakle to je praktično taksa za uslugu obrade zahtjeva i izdavanja vinjete a vinjeta je besplatna, i imaju vinjete za goste koje su također nešto skuplje od 10 eura za 3 dana do 25 eura za četiri sedmice.
Uz to kod njih imaš puno ulica u koje smiju ući samo stanari, kod nas ko stanuje u zgradama između Kamenog mosta i Bosanke ne može do svoje zgrade ni da nešto istovari ili da preveze stare ili bolesne bliže kućnim vratima.
Nivelacija

#35102 Re: Zeničani

Post by Nivelacija »

Image
notsure

#35103 Re: Zeničani

Post by notsure »

Zamisli da i ovog firauna uhapse kad dođe...
E da je pameti, pa da mu ponude puštanje uz kauciju dovoljno visoku da se postave svi filteri u Zenici.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/milijar ... /190727039

Al nismo mi te ni sreće ni pameti
skoronikako

#35104 Re: Zeničani

Post by skoronikako »

Pretpostavljam da ne znas ni kojih filtera nema?

Trenutno imaju dva projekta: sekundarni sistem otprasivanja na celicani I drugi hibridni filter na aglomeraciji. Dakle "pojacavanje" postojecih filtera koji nisu dovoljno efikasni.

Dakle, filtera ima. A novi se prave.
notsure

#35105 Re: Zeničani

Post by notsure »

skoronikako wrote:Pretpostavljam da ne znas ni kojih filtera nema?

Trenutno imaju dva projekta: sekundarni sistem otprasivanja na celicani I drugi hibridni filter na aglomeraciji. Dakle "pojacavanje" postojecih filtera koji nisu dovoljno efikasni.

Dakle, filtera ima. A novi se prave.
Ima projekata, ali još nema filtera. I ono malo što ima je tako "kvalitetno" da se potušismo.
Taj sekundarni na čeličani se pravi skoro 10 godina.
Drugi hibridni - priča se o njemu a i prvi im već zahrđao. Tako je dobar da se svako jutro sve crveni. Ako će i drugi biti takav bolje da ga ne prave.
Koksara?

Image Image
Image
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#35106 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Dobar Libertas sinoc je gorilo.
skoronikako

#35107 Re: Zeničani

Post by skoronikako »

Sekundarni filter je radila firma u 2014. Pa bankrotirali. Dakle nije 10.

Hibridni filter radi. Bilo problema, a I sa tim problemima emisije na dimnjaku aglomeracije ispod granica. Sad se pravi na drugom dimnjaku.

Koksara nazalost ostaje ovakva kakva je do gasenja iste.

A na svim ovim postrojenjima vec postoje filteri.
ruud

#35108 Re: Zeničani

Post by ruud »

BlackCaviar

#35109 Re: Zeničani

Post by BlackCaviar »

Stadion krcat, jos da se mreza zatresla ihhh
kamen spoticanja

#35110 Re: Zeničani

Post by kamen spoticanja »

ruud wrote:
poprilicno povrsno su uradili zeljezaru...krivaja uradjena puno bolje
izuzev zicera s kuvajtskim investicionim fondom i lepog hareta,nema vise "zasluznih"
nema ni analize sramote tadasnjih sindikalnih predstavnika...
dio oko ekologije dobar
i ima fakat dobrih nostalgicnih kadrova
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#35111 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Da, osim navoda da su potpisali ugovor bez citanja i malo Hadzipasiceve ublehe, taj dio je poprilicno lose obradjen.
Nivelacija

#35112 Re: Zeničani

Post by Nivelacija »

Vinjete ipak ostaju na snazi, za nas blizu centra nije losa stvar zbog borbe sa autima sa strane koji hoce dzabane pod prozor.
kamen spoticanja

#35113 Re: Zeničani

Throttle

#35114 Re: Zeničani

Post by Throttle »

Nista minusi, samo plusevi :mrgreen:
kamen spoticanja

#35115 Re: Zeničani

Throttle wrote:Nista minusi, samo plusevi :mrgreen:
malo krOlju pala popularnost pa mu faktor pomaze
Nivelacija

#35116 Re: Zeničani

Post by Nivelacija »

Privrednici su Gradu Zenici do sada plaćali obaveznu KGZ (komunalnu naknadu za građevinsko zemljište). Na godišnjem nivou u budžet se slijevalo oko četiri miliona KM po tom osnovu.

-Međutim, na štetu budžeta Grada, ali sa druge strane ipak dobijemo puno više, ukinuo sam tu taksu. :mrgreen: Jer ona se ne plaća u Vitezu, i onda je normalno da će privrednici ići tamo, a ne u Zenicu. Sve je to u sklopu BFC certifikata - kaže Kasumović.

Podsjeća i na projekat Plava voda, koji je odblokiran tek sada, nakon 2 godine i 4 mjeseca.

-Natjerali su me zbog blokade da i ja uradim nešto pa da njih blokiram. Tako sam zadužio pravnike, otišli su u Travnik, i donijeli svu dokumentaciju u vezi s kantonalnom bolnicom, koju sam uknjižio na Grad, odnosno upisao u grunt 1/1. Imaju u planu praviti dvije privatne klinike, i utopljavanje bolnice, ali sada ne mogu jer ih ja blokiram. Nažalost, bio sam prinuđen to uraditi. Zbog toga su odblokirali projekat Plava voda, a na narednoj sjednici Skupštine, kako sam obaviješten, odblokirat će i prostorni plan, tako da mogu krenuti u realizaciju dva nova projekta poslovnih zona - priča nam Kasumović.

:mrgreen:
kamen spoticanja

#35117 Re: Zeničani

Nivelacija wrote:Privrednici su Gradu Zenici do sada plaćali obaveznu KGZ (komunalnu naknadu za građevinsko zemljište). Na godišnjem nivou u budžet se slijevalo oko četiri miliona KM po tom osnovu.

-Međutim, na štetu budžeta Grada, ali sa druge strane ipak dobijemo puno više, ukinuo sam tu taksu. :mrgreen: Jer ona se ne plaća u Vitezu, i onda je normalno da će privrednici ići tamo, a ne u Zenicu. Sve je to u sklopu BFC certifikata - kaže Kasumović.

Podsjeća i na projekat Plava voda, koji je odblokiran tek sada, nakon 2 godine i 4 mjeseca.

-Natjerali su me zbog blokade da i ja uradim nešto pa da njih blokiram. Tako sam zadužio pravnike, otišli su u Travnik, i donijeli svu dokumentaciju u vezi s kantonalnom bolnicom, koju sam uknjižio na Grad, odnosno upisao u grunt 1/1. Imaju u planu praviti dvije privatne klinike, i utopljavanje bolnice, ali sada ne mogu jer ih ja blokiram. Nažalost, bio sam prinuđen to uraditi. Zbog toga su odblokirali projekat Plava voda, a na narednoj sjednici Skupštine, kako sam obaviješten, odblokirat će i prostorni plan, tako da mogu krenuti u realizaciju dva nova projekta poslovnih zona - priča nam Kasumović.

:mrgreen:
frajer je malo lood :D

al bice da ima smisla
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#35118 Re: Zeničani

Post by gentoo »

Nivelacija wrote:Vinjete ipak ostaju na snazi, za nas blizu centra nije losa stvar zbog borbe sa autima sa strane koji hoce dzabane pod prozor.

Izvor "blizak upravi" ili.. ? Zadnje na cemu se ostalo je da je Fudo rekao da se sazove hitna sjednica g.v. da se pravno uokviri odlaganje vinjeta.. Vinjete nikom ne odgovaraju.. najmanje njemu ~godinu pred izbore.

Za sjednicu jos uvijek ima vremena da se dogodi prije 1.8. Cini mi se da se mora 24 ili 48h ranije najaviti

Edit:

Kad sam se vec javio na temi a rekao sam da necu vise.. da se nasmijem onom sa meokusnica i cinjenicu da ne samo da je lopta lupala 2 dana nego je i vatromet bio :mrgreen: :lol:
skoronikako

#35119 Re: Zeničani

Post by skoronikako »

KGZ ukinuo Ustavni sud. Oni htjeli nakon te odluke i dalje naplatiti KGZ.

Psi i dalje slobodno hodaju po našim ulicama.

U svakoj rečenici više malih laži, u nekim su čak i velike (on osnovao JV itd.).
Casual's

#35120 Re: Zeničani

Post by Casual's »

kgz nije ukinut svakako? Ustavni sud je presudio samo da nije ustavno.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#35121 Re: Zeničani

Post by Bobi »

Samo da vas obavjestim da shisha bar našeg cijenjenog shisha experta i ministra na Talića brdu više ne radi..ispraznili su ga, ni sam nisam primjetio kojom brzinom :mrgreen: ...to za par sati .
channel10

#35122 Re: Zeničani

Post by channel10 »

Nije im zanimljiva pozicija i uvijek je prazno bilo. Cudi me da ga davno nisu ispraznili.
kakavdanakneiskustvu

#35123 Re: Zeničani

Post by kakavdanakneiskustvu »

nemjerljiva šteta za ovaj grad
Casual's

#35124 Re: Zeničani

Post by Casual's »

Bobi wrote:Samo da vas obavjestim da shisha bar našeg cijenjenog shisha experta i ministra na Talića brdu više ne radi..ispraznili su ga, ni sam nisam primjetio kojom brzinom :mrgreen: ...to za par sati .
sad ce tu knjizaru otvorit
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#35125 Re: Zeničani

Post by Jimmy McNulty »

gentoo wrote: Kad sam se vec javio na temi a rekao sam da necu vise.. da se nasmijem onom sa meokusnica i cinjenicu da ne samo da je lopta lupala 2 dana nego je i vatromet bio :mrgreen: :lol:
Klošarka :D
Post Reply