sabina1 wrote:
ako neko u Kifli vidi bilo kakvu alternativu sistemu to je zaista njegov problem. Ponavljati bilo kakve razloge za ili protiv bi bilo zaista deplasirano i dosadno.
U cijeloj raspravi koja se vodi danima na ovoj temi izuzetno iritiraju dvije konstatacije :
1. " da bi se mijenjao sistem s nekim se mora".
NE MORA. S 12 % podrske u KS pogotovo ne mora.
To sto je prije godinu i kusur dogovorena saradnja najliberalnije stranke kod nas s desnicarsko-konzervativnom strankom budzeta i sistema je stvar licnog interesa a nikako gradjana i jos manje ideologije.
Covjek kom je Nasa stranka uputila stotine amandmana odjednom postaje - dobar , progresivan i prihvatljiv , toliko dobar da Pedja cak nije glasao za njegovu smjenu pa je Sabina napustila sjednicu.
kada sam ovo spomenuo, samo ne u obliku kao što ste vi spomenuli, ali je poenta indentična, od strane ljudi koji podržavaju našu stranku sam dobivao odgovore u kojima su pravdali kiflu. kao, nema veza ako je bio u sda, sada došao je tobe.
onda se zapitam da li ja spadam u isti koš sa tim istim ljudima, jer sam i ja dao svoj glas našoj stranci. zapitam se kako neko može braniti čovjeka koji je 14 godina bio u sda, u rukovodstvima, zastupničkim foteljama, vijećima. bio kandidat za načelnika općine centar. čovjeka koji je 2011. godine zajedno sa radeljašom, pećancem, lijanovićem, rušio vladu sdp-a. i on je bio kolovođa u kompletnoj priči. čovjek koji za vrijeme dok je bio premijer nije objavio niti jedan zvanični dokument kao dokaz da je nešto konkretno uradio i da je popravio stanje u kantonu sarajevo. niti jedan revizorski i izvještaj ili usporedbu stanja po godinama na bazi kojeg je kreirao priču o reformama i napretku kantona sarajevo.
za vrijeme njegovog mandata je bila redukcija vode, a pojedincima savjetujem da popričaju sa nekim mašinskim inžinjerom koji radi u viku, a vizavi redukcije vode pa neka im stručnije objasne kako su se vodne pumpe bespotrebno gasile prije ponoći i ko je naređivao njihovo gašenje, onaj ogromni smog na ulicama sarajeva za kojeg se još uvijek nije našlo rješenje, niti se pokušalo naći, sigurnosna situacija katastrofalna - ubistvo dženana memića se desilo dok je on bio premijer i šta je kao premijer učinio da se to rasvjetli - izlobirao smjenu ćosića kojeg je i on podržavao prije pet godina, gras upao u još veću dubiozu, nova turistička zajednica napravila finansijsku neravnotežu od preko milion km, a to potvrdila jedna od najugledniji revizorskih firmi - deloitte, termama, zajedno sa dfom, oprostio 20 miliona duga, duga prema građanima kantona sarajevo, nepismenim srbima u kantonu sarajevo je dozvolio da promijene statut javne ustanove apoteke sarajevo, kako bi isti ti srbi mogli kontrolirati kompletnu nabavku farmaceutskih proizvoda, namještati tendere i uzimati procenat od svakog i tako dalje. zar je to vrijedno obrane? meni nije.
zastupnici naše stranke su za četiri godine mandata o svemu navedenom imali veoma konstruktivne diskusije i prijedloge, ali niti jedan prijedlog nije prošao, niti ga je kifla uzeo u razmatranje.
2. "ko nije za koaliciju NIP-NS-SDP-DF" taj je uz SDA.
Takva vrsta "argumenata" ne prolazi cak ni na komentarima objava klix portala. Niko ali niko sada izuzev boje i naziva stranaka ne moze navesti bilo koju drugu razliku izmedju Stranke demokratske akcije i Ademovicevog krila Stranke demokratske akcije koje sebe zvanicno zove NAPOM ILI NIPOM kako god.
Izlizanost ovih floskula je jasna.
Koliko ga NS forsira gotovo sam sigurna da je Konakovic zestok borac protiv sistema i da insistira na promjenama.
On topic : Demokratska fronta - svaka cast , ne pristaju na Konakovica kao premijera , ne pristaju da Nasa stranka izlobira Konakovica za premijera. To sto Predrag Kojovic nema kadrove za premijera je Predragov problem. Legitimno je da stranka ljevice trazi premijera - s ljevice a ako Ademovicevom krilu SDA to ne pase...jebi ga , uvijek moze sa sestrinskom SDA , skupa imaju gotovo 50 % podrske.
ne bih se složio da naša stranka nema kadrove za premijersku poziciju. prvi na toj listi, po mom mišljenju, je peđa kojović, a druga je sabina ćudić, ali već sam pisao da naša stranka uživa veliku podršku u grupaciji akademskih građana i mnogi ugledni profesori im pružaju prećutnu podršku.
na kraju krajeva, naša stranka može uvesti nešto novo na bh političkoj sceni i predložiti premijera koji nije član stranke, ali je dovoljno sposoban i stručan da obavlja pomenutu funkciju.
i nekako sam stekao dojam da df više poštuje uspjeh naše stranke, nego li oni sami i priča o bloku ideološki sličnih stranaka je stvarno nešto pozitivno. pogotovo iz razloga što je naša stranka, kao stranka koja je osvojila najviše mandata od te grupacije stranaka, inicirala sastanak i učinila taj prvi korak ka formiranju bloka.