PerverzMusharaf wrote:amerika nije namijenila bošnjacima da imaju državu kao što je hrvatska, srbija, austrija itd gdje vecina vlada po principu jedan čovjek jedan glas. najbolje sto se moze izganjati iz bosnjackle perspektive je federalna drzava.
možda neki misle da je to nepravda al je cista laz da su bosnjaci porazeni u ratu i da su zbijeni u neodrzivi geto. bosnjaci su dobili najbolji i jedini samoodrzivi komad bih.
sad je pitanje kuda dalje, uređivati drzavu u okviru obima koji amerikanci dopuštaju i koji se objektivno moze kontrolisati i pozabaviti se time da sarajevo bude sto napredniji grad (jer drzavu cini samo glavni grad ili veliki gradovi, ako ih ima, a ne šume i kasabe) ili ganjati iluzije o stvaranju mitske bosne na temeljima mentaliteta uskracene i nepravedno zapostavljene zrtve.
Da ljudi u ovoj državi nisu blesavi, da znaju da za sve postoji mjesto - skoro prirodno predviđeno, da primjera radi, samo primjera radi - da je tim bošnjacima Munara nešto sveto a ne prilika za profit od poreza povodom prodaje cuge, jer cuga se može prodavati svugdje.... Da imaju imalo mozga - bilo bi jedan čovjek jedan glas, da ljudi na odgovornim pozicijama imaju mjere bez da ih iko pljuje u tome.....
Kad bošnjačkom političarčiću munara nije sveta - što bi mu zvonik crkve bio svet, a ako mu je munara sveta onda mu i zvonik crkve mora biti svet (u smislu provođenja pravde - poštujući prava i običaje svih)....
Na drugu stranu - ni alternativa nije ništa bolja - ista gamad u 5 dekagrama, ako ne i gora....
Nema pravde - reče jedan - Nije u snu vidio Omera....
Objašnjenje termina "Nema pravde - reče jedan - Nije u snu vidio Omera...." pročitati u tekstu ispod, bez gadljivosti, ozbiljno, sa trunkom razumjevanja prema samom sebi i okolini u kojoj živimo...
SAN O BOSNI
1463. GODINA.
Silna osmanska vojska je krenula u pohod.
Velikom i nepobjedivom vojskom komanduje Halifa (Sultan) Muhammed Fatih licno.
Nakon sto je prije nekoliko godina uspio da osvoji do tada ne pokoreni grad Carigrad,Mehmed Fatih se spremio za drugi poduhvat koji ce obiljeziti njegov zivot.
Te noci Halifi se desilo nesto vrlo cudno...
-Strazaru, oglasite ezan za sabah- namaz.
-Sem'an ve ta'an (cujem i pokoravam se ).
Namaz je predvodio Halifa licno.
Nakon klanjanja sabah namaza sultan Fatih se obratio strazaru:
-Pozovite mi Ajni Semsudina, moga sejha.
-Sem'an ve ta'an(cujem i pokoravam se ).
-Es selamu alejkum ve rahmetullahi, vladaru pravovjernih.
-Ve alejkumu selam ve rahmertullahi ve berekatuhu, nasljednice Bozijeg Poslanika, ehlen ve sehlen ve merhaba (dobro mi dosao).
Eh, moj sinak, uistinu su ucenjaci nasljednici Bozijih poslanika, ali ko zna da li sam ja taj.
-Ako ti nisi, onda ni na Istoku ni na zapadu ne postoji ni jedan Uchenjak.
-Strazar mi rece da ste me trazili. O cemu se radi, sinko moj?
-Izvolite sjesti.
-Sta je u pitanju, sinko moj? Dali se nesto desilo?
-Da, cjenjeni Ajni Semsudine, sinoc mi se desilo nesto vrlo cudno.
-A sta je to sinak?
-Sanajo sam vrlo cudan san, pa ako znas da ga protumacis, obavijesti me o njegovom znacenju.
-Sanjao sam prelijepu zemlju, nevidjenu do sada. Zemlju prepunu zelenila, bezbrojnih rijeka, potoka i predivnih zivotinja, raznih vrsta i boja.
Sa ljepotama te zemlje ne mogu se porediti ni Stambolski bostani i basce.
-Na hajr, sinko moj, jesi li jos sta vidio?
-Da.
-U toj zemlji sam vidio i veliku vatru.
-A oko te vatre su sjedile tri osobe. Bili su to casni ashabi Allahovog Poslanika Muhammeda, s.a.v.s. i to:
Ebu Bekr es-Siddik, Osman i Alija r.a. ( neka je na njih Allahovo zadovoljstvo).
-MashAllah, sinko moj. Divan ti je san,a sada da te obavijestim o znacenju njegovom.
-Sto se tice zemlje koju si vidio, to je zemlja u koju se tvoja vojska upravo sprema da udje. To je zemlja Bosna.
-Sto se tice vatre koju si vidio, vatra predstavlja Allahovu Vjeru-Islam.I to je znak da ce u toj zemlji Allahova Vjera-Islam, inshAllah, zadrzati do sudnjeg dana.
-Sto se tice Ebu Bekra kojeg si vidio kod vatre, to je znak da ce u toj zemlji sve od Sudnjega dana biti Iskrenih prema Allahu dz.s. kao sto je bio Ebu Bekr r.a.
-Sto se tice Osmana kojeg si vidio kod vatre, to je znak da ce u toj zemlji sve do Sudnjega dana biti finih ljudi. Toliko finih i stidljivih da ce ih se cak i meleci stidjeti, kao sto su se stidjeli Osmana r.a.
-Sto se tice Alije kojeg si vidio kod vatre, to je znak da ce u toj zemlji sve do Sudnjega dana biti ljudi koji ce biti veliki Heroji i Junaci kao sto je bio h.Alija r.a.
-A pored vatre nisi vidio h. Omera je li?
-Nisam cjenjeni Shejhu.
-E pa znaj da ce u toj zemlji biti malo pravde i da bi je imali, stanovnici te zemlje, morace se sami boriti za nju!!
Verzija no2
San sultana Mehmeda Fatiha prilikom osvajanja Bosne
San sanjan u vrijeme kad je osvojio Bosnu.
Poslije klanjanja sabah-namaza sultan Fatih pozvao je jednog derviša da mu rastumači san:
"Sanjao sam hazreti Ebu Bekra..."
- Čestiti Sultane, lijep si san usnio. Lijep. Hazreti Ebu Bekr bio je , iznad svih vrlina koje ga čine uzorom vjernima, bogat i spreman na odricanje od svog bogatstva. Lahko je protumačiti tvoj san. Došao si u bogatu zemlju, u zemlju koja će i biti bogata i koja će se odricati svojih bogatstava.
"Sanjao sam i hazreti Osmana..."
- Čestiti Sultane, ljepota Tvoga sna se upotpunila. Hazreti Osman bio je, iznad svih svojih vrlina kojima se uče vjerni, odan pobožnosti. Lahko mi je protumačiti i ovaj dio sna. Došao si u zemlju u kojoj će zasjati svjetlost islama i odanijih vjernika neće biti nigdje na dunjaluku.
"I sanjao sam hazreti Aliju..."
- Čestiti Sultane, Tvoj san se primiče vrhuncu lijepoga. Hazreti Alija, uza sve vrline koje će nadahnjivati generacije vjernih do Kijametskog dana, bio je veliki gazija. Nimalo nije teško rastumačiti ni ovaj dio tvoga sna. Allahovi podanici u zemlji u koju smo došli bit će među najvećim ratnicima koje će Dunjaluk poznavati.
"I nisam sanjao hazreti Omera..."
- Čestiti Sultane, sunovraćuje se tvoj san o ovoj zemlji. Hazreti Omer, uza sve osobine koje su ga učinile halifom i činit će ga uzorom muminima dok je Ovoga svijeta, iznad svega je bio pravedan insan. Bosna će biti i bogata, i pobožna, i zemlja gazija, ali u njoj nikad nije bilo niti će ikad biti pravde. OVA JE ZEMLJA OSUĐENA NA NEPRAVDU