mislim da se prvi put, u potpunosti ne slazem sa onim sto govoris. ako okrenes pricu iz bilo koje drzave izgledat ce isto, jer su svi parametri, koje si naveo, isti. tako da sam parametar potrosnje pojedinca jeste dobra mjera koliko je neko drustvo prosperitetno. ako pojedinac moze da potrosi vise kao prosjek na drzavnom nivou, naravno da je lako zakljuciti da isti i zaradjuje vise od drugog iz neke druge drzave koji to ne moze.ExNihilo wrote:Ne.Freamon Lester wrote:Ekonomski eksperti jeste izbacili iz uticaja Mitala na GDP ono sto je Mital uvezao?
Ako sam uvezao auto iz Njemačke vrijedno 10k maraka, tržišna vrijednost tog auta će iskočiti u GDP kao lična potrošnja i povećati GDP za 10k maraka, ali s obzirom da je to auto proizvedeno u Njemačkoj, pa je samim tim GDP Njemačke, a ne BiH, onda je potrebno da imamo "fiktivnu" kategorju uvoza koju ćemo oduzeti od ostalih kategorija.
Pojednostavljeno, GDP = lična potrošnja (auto od 10k) + investicije + državna potrošnja + izvoz - uvoz (auto od 10k), što rezultira neutralnim efektom po GDP. Dakle, svaki uvoz će iskočiti ili kao lična potrošnja ili kao investicija ili kao državna potrošnja, pa je potrebno da se izbaci kategorijom izvoza jer nije riječ o domaćoj proizvodnji. Pretpostavljam da na to referiraš kada postavljaš gornje pitanje.
Međutim, ako govorimo o udjelu kompanije u GDP, onda govorimo o dodanoj vrijednosti koju je ta kompanija stvorila, a dodana vrijednost je razlika između vrijednosti njene proizvodnje i svih inputa koji su korišteni u toj proizvodnji, pri čemu je potpuno irelevantno da li su inputi uvezeni ili ne, zbog toga što GDP mjeri isključivo vrijednost konačnog dobra.
Zeničani
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
belfy
#35026 Re: Zeničani
-
Ci-Nick
#35027 Re: Zeničani
Ne, nego na staroj pijaci tu je uprava JP Parkinzi, ali tek od 01.08.kakavdanakneiskustvu wrote:bio sam odsutan dvije sedmice,kome se za ove vinjete trebaju građani obratiti,parkinzima,tamo iza lutve?
-
Ci-Nick
#35028 Re: Zeničani
Nisam računao nego sam pročitao, da se radi o 2,5 % BDP-aFreamon Lester wrote:Ekonomski eksperti jeste izbacili iz uticaja Mitala na GDP ono sto je Mital uvezao?
https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/eko ... iji-378864
"Uvođenje kvota negativno bi se odrazilo na bh. ekonomiju, a posebno poslovanje željezare ArcelorMittala Zenica, koji je najveći izvoznik čelika iz BiH i u stvaranju ukupnog BDP-a BiH učestvuje sa 2,5 posto i zapošljava 3.000 radnika."
I na Web stranici Mittala sam negdje pročitao da se radi o 2,5 % BDP-a
Evo i ovdje:
https://www.profitiraj.ba/sarovic-ukoli ... tumjerama/
"Šarović je naglasio da bi se uvođenje kvota negativno odrazilo na bh. ekonomiju a posebno poslovanje željezare ArcelorMittal Zenica, najvećeg izvoznika čelika iz Bosne i Hercegovine koji u stvaranju ukupnog BDP-a BiH učestvuje sa 2,5% i zapošljava 3.000 radnik"
- ExNihilo
#35029 Re: Zeničani
Nisam siguran da razumijem. S čime se ne slažeš, tačno?belfy wrote:mislim da se prvi put, u potpunosti ne slazem sa onim sto govoris. ako okrenes pricu iz bilo koje drzave izgledat ce isto, jer su svi parametri, koje si naveo, isti. tako da sam parametar potrosnje pojedinca jeste dobra mjera koliko je neko drustvo prosperitetno. ako pojedinac moze da potrosi vise kao prosjek na drzavnom nivou, naravno da je lako zakljuciti da isti i zaradjuje vise od drugog iz neke druge drzave koji to ne moze.ExNihilo wrote:Ne.Freamon Lester wrote:Ekonomski eksperti jeste izbacili iz uticaja Mitala na GDP ono sto je Mital uvezao?
Ako sam uvezao auto iz Njemačke vrijedno 10k maraka, tržišna vrijednost tog auta će iskočiti u GDP kao lična potrošnja i povećati GDP za 10k maraka, ali s obzirom da je to auto proizvedeno u Njemačkoj, pa je samim tim GDP Njemačke, a ne BiH, onda je potrebno da imamo "fiktivnu" kategorju uvoza koju ćemo oduzeti od ostalih kategorija.
Pojednostavljeno, GDP = lična potrošnja (auto od 10k) + investicije + državna potrošnja + izvoz - uvoz (auto od 10k), što rezultira neutralnim efektom po GDP. Dakle, svaki uvoz će iskočiti ili kao lična potrošnja ili kao investicija ili kao državna potrošnja, pa je potrebno da se izbaci kategorijom izvoza jer nije riječ o domaćoj proizvodnji. Pretpostavljam da na to referiraš kada postavljaš gornje pitanje.
Međutim, ako govorimo o udjelu kompanije u GDP, onda govorimo o dodanoj vrijednosti koju je ta kompanija stvorila, a dodana vrijednost je razlika između vrijednosti njene proizvodnje i svih inputa koji su korišteni u toj proizvodnji, pri čemu je potpuno irelevantno da li su inputi uvezeni ili ne, zbog toga što GDP mjeri isključivo vrijednost konačnog dobra.
- BlackCaviar
#35030 Re: Zeničani
Jest nastala tako, ali danas nemaju neke pretjerane veze. Steta jer Termomatik je radio pofine poslove po Sudanu dole visemilionske vrijednosti, samo nezz jesu li to kad zavrsili. Prosle godine kad sam isao tamo docekala su me zapecacena vratabelfy wrote:to je firma koja jeste direktno nastala iz Termomatika i u kojoj su u pocetku samo i radili ljudi iz Termomatika. poslije su im se pridruzili neki koji su napustili Mittal. to je jedan jako dobar i pametan potez Temomatika, jer nisu imali dovoljno poslova u svojoj bransi i onda su je prosirili na vatrostalstvo uz pomoc jako iskusnih ljudi iz Mittala, od kojih su neki presli u samu firmu, a sve ostalo se rjesava preko dzentlmentskih dogovora sa onima koji su ostali u Mittalu...BlackCaviar wrote:skoronikako wrote:http://termomatik-toplotehnika.ba/en/home/
Postoji.
Mogu oni bez Zenice, moze li Zenica bez barem 25 miliona godisnje? I bez grijanja?
I to bez svih poreza koji se placaju drzavi.
Ako moze, sta cekamo?
Nije to Termomatik, to je Termomatik-Toplotehnika. Nije ista firma uopste.
-
Tempo
- ZeModerator
#35031 Re: Zeničani
neko ko u javnom prostoru koristi rijec ofulao ne bi trebao da diskutuje o bilo cemu osim o klikerima. najmanje od svega o politici i ekonomiji.ExNihilo wrote: Ako imaš nešto da kažeš, reci jasno, glasno i direktno. U suprotnom, molim bez dobacivanja iz zadnje klupe.
-
Ci-Nick
#35032 Re: Zeničani
Potrošnja nije mjerilo BDP-a jer se može trošiti i na kredit, na veresiju.belfy wrote:mislim da se prvi put, u potpunosti ne slazem sa onim sto govoris. ako okrenes pricu iz bilo koje drzave izgledat ce isto, jer su svi parametri, koje si naveo, isti. tako da sam parametar potrosnje pojedinca jeste dobra mjera koliko je neko drustvo prosperitetno. ako pojedinac moze da potrosi vise kao prosjek na drzavnom nivou, naravno da je lako zakljuciti da isti i zaradjuje vise od drugog iz neke druge drzave koji to ne moze.ExNihilo wrote:Ne.Freamon Lester wrote:Ekonomski eksperti jeste izbacili iz uticaja Mitala na GDP ono sto je Mital uvezao?
Vjerovatno su tako Grci uspjeli nagurati BDP po glavi na 32.000 $ u 2008. godini.
Ako se zove bruto domaći proizvod onda bi to trebala biti novostvorena vrijednost a ne novostvoreno zaduženje.
- Freamon Lester
#35033 Re: Zeničani
A da si nadjete sobu mislim novi podforum...

- ExNihilo
#35034 Re: Zeničani
Reče čovjek koji svaku rečenicu ili lično ime započinje malim slovom. Imaš li šta dodati na temu ili ti je maksimalan intelektualni domet svođenje rasprave na lični nivo?Tempo wrote:neko ko u javnom prostoru koristi rijec ofulao ne bi trebao da diskutuje o bilo cemu osim o klikerima. najmanje od svega o politici i ekonomiji.ExNihilo wrote: Ako imaš nešto da kažeš, reci jasno, glasno i direktno. U suprotnom, molim bez dobacivanja iz zadnje klupe.
Čekaj da vidim jesam dobro shvatio: dok ti imaš šta reći na temu, može i ovdje. Kada više nemaš, postaje offtopic?Freamon Lester wrote:A da si nadjete sobu mislim novi podforum...![]()
![]()
- notsure
#35035 Re: Zeničani
https://www.zenit.ba/radnicima-aluminij ... nog-staza/
JBT Aluminijašima i otpremnine i uvezivanje staža, a Željezarce ko ye*e.
http://zenicainfo.ba/2019/02/07/bivsim- ... nje-staza/
Ugroženo i majorizirano se je.
JBT Aluminijašima i otpremnine i uvezivanje staža, a Željezarce ko ye*e.
http://zenicainfo.ba/2019/02/07/bivsim- ... nje-staza/
Ugroženo i majorizirano se je.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#35036 Re: Zeničani
Ma dobit ce kitu...samo ih umiruju
, FV ima dugova prema svojim radnicima(uhljebima) od tužbi po kolektivnim ugovorima a da njima isplati
.
-
kakavdanakneiskustvu
#35037 Re: Zeničani
Ci-Nick wrote:Ne, nego na staroj pijaci tu je uprava JP Parkinzi, ali tek od 01.08.kakavdanakneiskustvu wrote:bio sam odsutan dvije sedmice,kome se za ove vinjete trebaju građani obratiti,parkinzima,tamo iza lutve?
ok,hvala,jos jedno pitanje,nece biti oznacena parking mjesta pred zgradama?
- Warashii
#35038 Re: Zeničani
https://www.zenicablog.com/jp-parking-s ... ezakonita/
Iko dobio/podigao vinjetu?
Kojim trikovima da toliko ljudi izvadi vinjete za 4 dana?
-
kakavdanakneiskustvu
#35039 Re: Zeničani
evo reče @ci-nick tek iza 1.8. ali koje li će tu biti guzve,ne smijem ni pomisliti
- Warashii
#35040 Re: Zeničani
A jest to se pricalo jucer da ce tek iza 01.08 al evo ovi iz JP Parkinzi odlucni u namjeri da to ide od 01.08. 
- Casual's
#35041 Re: Zeničani
Pola Starine već ima vinjete.
Treba tim likovima iz parkinga jbt muma
Treba tim likovima iz parkinga jbt muma
-
Ci-Nick
#35042 Re: Zeničani
iako nigdje ne piše a trebalo bi, vjerovatno postoji neki rok od 30 ili 60 ili 90 dana,.. jer ne mogu ni sljedeće godine u jednom danu izmjeniti 10.000 vinjeta.Warashii wrote:https://www.zenicablog.com/jp-parking-s ... ezakonita/
-
Ci-Nick
#35043 Re: Zeničani
Ne, ostaje kako je bilo do sada, samo postavljaju table, ko je imao rezervisano mjesto on zadržava to rezervisano pod istim uslovima kao i do sada, a za ovih 3 KM dobivaš pravo da parkiraš negdje u cijeloj zoni,.kakavdanakneiskustvu wrote:Ci-Nick wrote:Ne, nego na staroj pijaci tu je uprava JP Parkinzi, ali tek od 01.08.kakavdanakneiskustvu wrote:bio sam odsutan dvije sedmice,kome se za ove vinjete trebaju građani obratiti,parkinzima,tamo iza lutve?
ok,hvala,jos jedno pitanje,nece biti oznacena parking mjesta pred zgradama?
- kamen spoticanja
#35044 Re: Zeničani
krOlj ce danas da licno ponisti odluku i pokaze ovim iz vijeca da su mlohave chune
- Warashii
#35045 Re: Zeničani
Pa iskreno trebalo bi, znam da su budale, ovo s vinjetama to pokazuje, al ne mogu da vjerujem da su tolike.
Pa zamisli koja bi ludnica bila po ustanovama da od 01.08 korisnici moraju da imaju istaknute vinjete. To bi bio krkljanac zivi.
NEgo koje su sanse da je ovo sve neustavno? Mislim da su se malo preracunali?
Gdje parkirati a da se ne plati parking?
Pa zamisli koja bi ludnica bila po ustanovama da od 01.08 korisnici moraju da imaju istaknute vinjete. To bi bio krkljanac zivi.
NEgo koje su sanse da je ovo sve neustavno? Mislim da su se malo preracunali?
Gdje parkirati a da se ne plati parking?
-
kakavdanakneiskustvu
-
kakavdanakneiskustvu
#35047 Re: Zeničani
Ci-Nick wrote:[quote="kakavdanakneiskustvu"Ne, nego na staroj pijaci tu je uprava JP Parkinzi, ali tek od 01.08.kakavdanakneiskustvu wrote:bio sam odsutan dvije sedmice,kome se za ove vinjete trebaju građani obratiti,parkinzima,tamo iza lutve?
ok,hvala,jos jedno pitanje,nece biti oznacena parking mjesta pred zgradama?[/quote]
Ne, ostaje kako je bilo do sada, samo postavljaju table, ko je imao rezervisano mjesto on zadržava to rezervisano pod istim uslovima kao i do sada, a za ovih 3 KM dobivaš pravo da parkiraš negdje u cijeloj zoni,.[/quote]
ok,hvala,time što to plaćaš vinjetu JP Parkinzi ti ne omogucuje da imaš sigurno mjesto za parkiranje,evo npr. situacija,dodjes u 22 sata pred zgradu,nigdje mjesta za parkiranje,nigdje mjesta ni u toj zoni,neko došao sa strane,parkirao,šta tad raditi,zvati JP Parkinzi?
-
Ci-Nick
#35048 Re: Zeničani
pa od 22 do 7 ujutru možeš besplatno parkirati na svakom mjestu koje je sa naplatom,..
Last edited by Ci-Nick on 26/07/2019 10:31, edited 2 times in total.
- Warashii
#35049 Re: Zeničani
Trazis u zoni u kojoj mozes parkirati a ako ni tu ne nadjes onda placas parking negdje.kakavdanakneiskustvu wrote: ok,hvala,time što to plaćaš vinjetu JP Parkinzi ti ne omogucuje da imaš sigurno mjesto za parkiranje,evo npr. situacija,dodjes u 22 sata pred zgradu,nigdje mjesta za parkiranje,nigdje mjesta ni u toj zoni,neko došao sa strane,parkirao,šta tad raditi,zvati JP Parkinzi?
-
kakavdanakneiskustvu
#35050 Re: Zeničani
Warashii wrote:Trazis u zoni u kojoj mozes parkirati a ako ni tu ne nadjes onda placas parking negdje.kakavdanakneiskustvu wrote: ok,hvala,time što to plaćaš vinjetu JP Parkinzi ti ne omogucuje da imaš sigurno mjesto za parkiranje,evo npr. situacija,dodjes u 22 sata pred zgradu,nigdje mjesta za parkiranje,nigdje mjesta ni u toj zoni,neko došao sa strane,parkirao,šta tad raditi,zvati JP Parkinzi?
ne znam cemu onda vinjeta,cemu onda kao ti prek. nalozi koje spominju JP parkinzi u svom saopćenju,koga ce kaznjavati