Svi ce imati svoju bitnost u tom novom poredku pa i BiH. Bitnost BiH proizilazi jer na svojim istocnim granicama ima ruskog vazala Srbiju. prakticno je Srbija balkanski Luganks i Donjeck u jednom. Samim time je neutralnost BiH nemoguca.
Ukrajina
-
plavi_E
#35001 Re: Ukrajina
-
shoygu
#35002 Re: Ukrajina
Ti govoriš u kontekstu potencijalnog sukoba na globalnom nivou. Ja u kontekstu brojnih tokova koji neće rezultirati istim. Ako ti smatraš da je u BiH moguće postići dogovor o izboru saveznika. Ja ga ne vidim. I takvo što ne postoji u ovom momentu, a veliko je pitanje da li će u budućnosti i postojati, jer oko puno sitnijih stvari dogovor nije moguć, a primjera je tako puno.
Na globalnom nivou je jasno da interes EU jeste interes 3 zemlje.
Jednako kao što je jasno da NATO može provoditi teror nad malim i nerazvijenim. Da to ne čini protiv ozbiljnih rivala na globalnoj sceni. Štaviše, povlači se.
- djugum
#35003 Re: Ukrajina
Kae Medvedev:
"Welcome to the brave new world where Europeans are very soon going to pay €2.000 for 1.000 cubic meters of natural gas!"
Ameri od pocetka u pravu o opasnosti za EU od ovisnosti od Ruskog gasa. Vjerovatno su u pravu i oko invazije samo su Rusi malo stimali datum i nacin kad su vidjeli kako cure informacije.
"Welcome to the brave new world where Europeans are very soon going to pay €2.000 for 1.000 cubic meters of natural gas!"
Ameri od pocetka u pravu o opasnosti za EU od ovisnosti od Ruskog gasa. Vjerovatno su u pravu i oko invazije samo su Rusi malo stimali datum i nacin kad su vidjeli kako cure informacije.
- AliceInChains
#35004 Re: Ukrajina
Da podvučem, iznosim prosto svoje licno mišljenje i radi se o licnom vidu situacije.plavi_E wrote: ↑22/02/2022 15:04Znaci po tvom misljenju Putko ce da ih spasi te prijetnje.AliceInChains wrote: ↑22/02/2022 14:57 Po mom mišljenju je ekonomski pad ili ekonomska neravnopravnost / ekonomska nejednakost između država i naroda/ nacija najveća prijetnja po Evropu
![]()
Ja mislim, da nije dobar trenutak za presjecanje ekonomskih veza na radikalan način sa Rusima u ovom trenutku.
2014te sam bio mišljenja da je integracija Ukrajine u zapadni sistem bila prenagla (znam, nisam fer, ne obazirem se na volju Ukrajinskog naroda), jer je EU već tada bila prezasićena od proširenja i u trajnoj ekonomskoj nevolji radi ekonomske krize 2008me
Nadam se da su naši političari, naše elite situaciju ipak bolje procijenili od mene i da rizik po nas same nije toliko drastičan.
Međutim, mislim da se naglo ide ka proširenju, dok naši rivali ne ojačaju previše i dok je još snage. Nego se običan narod vec odavno umorio od tih avantura.
Sve ima svoju cijenu.
Last edited by AliceInChains on 22/02/2022 15:38, edited 1 time in total.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#35005 Re: Ukrajina
Nece ga placati, vrlo jednostavno. Vratiti ce se na NE, ako treba i na cumur neko vrijeme, pojacat ulaganja u VE i solarne panele. Bice zajebano par godina, ali kad se infrastruktura izgradi jedini koji ce kukati su Rusi.djugum wrote: ↑22/02/2022 15:34 Kae Medvedev:
Last edited by sime_cipol on 22/02/2022 15:43, edited 1 time in total.
-
kakabanja213
#35006 Re: Ukrajina
Kakva bolan racionalnost VVP. Lik je klasican primjer tiranina. Najvise podsjeca na Hitlera. Cak radi iste poteze kao i idol mu. Aneksije dijelova nezavisnih drzava. Samo sto je Hitler imao iza sebe u to doba tehnoloski najrazvijeniju drzavu iza sebe. A ovaj ima drzavu koja citav proracun zasniva na plinu i nafti. Ne kopa se nafta vise krampom nego to rade visokosofisticirane masine koje pogoni uglavnom americkisoftver. Oni su sila samo sto imaju nuklearnu i budalu na vlasti koja ju je spremna u odredjenim uslovima i upotrijebiti. Nesto slicno onom S.Koreancu.shoygu wrote: ↑22/02/2022 15:20Ne sumnjaj uopšte u racionalnost VVP. Toliko puta je iskazana. Na toliko strana svijeta.Samprotivsviju wrote: ↑22/02/2022 15:12
Ne ja se zapravo nadam da u tom Putinu postoji minimum racionalnosti i da neće svojim odlukama stotine hiljada mladica poslati u smrt.
Meni je iskreno retardirano to koristenje nekih 0 provjerenih informacija "u interesu najveceg broja stanovnika", "Vecina" i sl...ne razumijem o cemu ovdje pricamo, jer radjena neka anketa u Ukrajini pa se razbacuje ovakvim tvrdnjama?
Ako je vecina na ruskoj strani, kako nema protesta? kako se ne vidi nezadovoljstvo gradjana obzirom da njihov predsjednik radi vecini o glavi?
Ružno će zvučati, da je htio poslati hiljade mladića u smrt, sistemom momentalno, mogao je to uraditi kada god je poželio. Baš zato što nije, nekoliko puta je instistirao na poštovanju međunarodnih dogovora i naravno, izostala je adekvatna reakcija druge strane.
Nemoj imati dilemu da bez obzira na političke razlike, najveći dio Rusa i Ukrajinaca jedni druge doživljavaju braćom. A u tim okolnostima, jednostavno je nemoguće da neracionalnost pobjedi razum. To se i potvrdilo prije dva dana.
Što se tiče protesta... budimo realni.... protesti ne mogu uticati na prve korake novog svjetskog poretka. Da uprostim, kraj jedne ere globalne moći je počeo. I tu se i najbolje ogleda očajnička poruka kako iz Britanije, tako i iz Vašingtona i Pariza. Sve što mogu je očajavati.
-
amko761
#35007 Re: Ukrajina
Ala su ovo ukrajinci odigrali, svaka im čast. Maestralno. 
-
plavi_E
#35008 Re: Ukrajina
Pa ne postoji ni dogovor Ukrajine i Rusije o pripajanja Krima Rusiji pa se to dogodilo. Ti stvarno mislis da ce NATO moljakati po BiH za clanstvo nako pvi poteza poludijelog botox cicice.
Vrijeme moljakanja je sinoc isteklo kad su putkini tenkovi presli medjunarodnu granicu Ukrajine clanice UN.
-
nekome
#35009 Re: Ukrajina
ima li ikakvog linka za to sa citatima ili transkriptima...
- djugum
#35010 Re: Ukrajina
Mislim da ovo sto si gore naveo nema veze sa prirodnim gasom vec sa strujom. Dosta, da ne kazem vecina domacinstava u DE se grije na gas. Taj gas ce morati odnekle drugo doci.sime_cipol wrote: ↑22/02/2022 15:40Nece ga placati, vrlo jednostavno. Vratiti ce se na NE, pojacat ulaganja u VE i solarne panele. Bice zajebano par godina, ali kad se infrastruktura izgradi jedini koji ce kukati su Rusi.djugum wrote: ↑22/02/2022 15:34 Kae Medvedev:
-
Novosti
#35011 Re: Ukrajina
Htio je visoku funkciju- dobijo je. U Rusiji moraš biti poslušan onome na višoj hijerarhijskoj ljestvici, nije to samo kad je u pitanju Presjednik-političar nego i niži političari moraju slušati više.Milenkov buraz wrote: ↑22/02/2022 15:00Strašno jarane, Putin tačno kipti, iskreno žao m ovog čovjeka. Putin se i fizički izmijenio, nešto ga izjeda, moža neki virus preuzeo kontrolu nad njegovim mislima, nije on svoj.Novosti wrote: ↑22/02/2022 14:56 Pogledajte šefa obavještajne službe kako drhti pred Putinom: ‘Pa reci jasno, Jevgenijeviču!’
Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je na sastanku Vijeća sigurnosti Ruske Federacije, prije nego će u izravnom TV obraćanju potpisati nezavisnost separatističkih regija Donjecka i Luganska na istoku Ukrajine, pitao za to članove vijeća.
Svi članovi Vijeća, uključujući tajnika Vijeća Nikolaja Patruševa i ministra obrane Sergeja Šojgua, složili su se da Rusija treba priznati te regije, koje su se proglasile nezavisnima 2014. godine.
Pomalo je smiješno bilo gledati kako je Putin okupio članove vijeća kako bi ‘demokratski’ provjerio ima li netko možda drugačije mišljenje, a pomalo i tužno kad je na red došao šef obavještajne službe Sergej Nariškin koji je rekao da će podržati priznavanje Donjecka i Luganska. No Putin je rekao da ga nije to pitao. Tražio je da bude jasniji.
Putin: Govori jasno, podržavaš li priznanje?
Nariškin: Hoću.
Putin: Hoćeš ili podržavaš?
Nariškin: Podržavam da budu dio Rusije.
Putin: To nije ono o čemu raspravljamo! Podržavaš li priznanje neovisnosti? Reci jasno,
Sergeju Jevgenijeviču!
Nariškin: Podržavam.
Kako je sve to izgledalo možete pogledati u snimku ispod:
- AliceInChains
#35012 Re: Ukrajina
Ne može se tek tako vratiti na NE. Maksimalno će se obustaviti gašenje postojećih NE i termoelektrana. Ali, ni postojeće nece biti dovoljno, nego će se morati izgraditi nove, a dok se jedna izgradi i stav u pogon….. A to oko vjetrenjača i solarne energije slobodno zaboravi, jer je sezonalno i u tom obimu neizvodivo, osim ako vojno okupiraš sjevernu Afriku.sime_cipol wrote: ↑22/02/2022 15:40Nece ga placati, vrlo jednostavno. Vratiti ce se na NE, ako treba i na cumur neko vrijeme, pojacat ulaganja u VE i solarne panele. Bice zajebano par godina, ali kad se infrastruktura izgradi jedini koji ce kukati su Rusi.djugum wrote: ↑22/02/2022 15:34 Kae Medvedev:
Last edited by AliceInChains on 22/02/2022 15:49, edited 1 time in total.
-
Samprotivsviju
#35013 Re: Ukrajina
I onda mu zabijes noz u ledja kad je najranljiviji, 100 godina historije ruskih vladara opisano u 3 receniceNovosti wrote: ↑22/02/2022 15:45Htio je visoku funkciju- dobijo je. U Rusiji moraš biti poslušan onome na višoj hijerarhijskoj ljestvici, nije to samo kad je u pitanju Presjednik-političar nego i niži političari moraju slušati više.Milenkov buraz wrote: ↑22/02/2022 15:00
Strašno jarane, Putin tačno kipti, iskreno žao m ovog čovjeka. Putin se i fizički izmijenio, nešto ga izjeda, moža neki virus preuzeo kontrolu nad njegovim mislima, nije on svoj.
Last edited by Samprotivsviju on 22/02/2022 15:49, edited 1 time in total.
-
kakabanja213
#35014 Re: Ukrajina
EU interes tri zemlje. Jedina drzava koja je popusila realno sa EU je Italija. Dok su bile pod slobodarskim rezimom Putkovih prethodnika onda smo i mi kupovali duseke za more za crvene od njih a sada nas carinik gleda kako se od gradjanina pod cizmom imperijalista izvuci koji euro.shoygu wrote: ↑22/02/2022 15:34Ti govoriš u kontekstu potencijalnog sukoba na globalnom nivou. Ja u kontekstu brojnih tokova koji neće rezultirati istim. Ako ti smatraš da je u BiH moguće postići dogovor o izboru saveznika. Ja ga ne vidim. I takvo što ne postoji u ovom momentu, a veliko je pitanje da li će u budućnosti i postojati, jer oko puno sitnijih stvari dogovor nije moguć, a primjera je tako puno.
Na globalnom nivou je jasno da interes EU jeste interes 3 zemlje.
Jednako kao što je jasno da NATO može provoditi teror nad malim i nerazvijenim. Da to ne čini protiv ozbiljnih rivala na globalnoj sceni. Štaviše, povlači se.
- ioannes
#35015 Re: Ukrajina
Naravno da je to Rusiji i tada bio veliki Problem, ali tada Rusija nije bila dovoljno jaka da se vidno suprotstavi tome. Nakon konsolidacije do možda te neke 2013/2014 god. stvar je bila drugačija (Krim, Sirija itd.)Point. wrote: ↑22/02/2022 14:19 Ne konatam ove koji pišu da je NATO došao na granicu Rusije u slučaju da Ukrajina uđe u istu. NATO je već na granica Rusije u ovim baltičkim državama godinama pa ne vidim da je Putku to neki problem.
Fazon bi bio da Ukrajina kaže ok, eto vam ove seljačke dnr znr ili kako se već nazivaju ko vas jebe i uđu u NATO i EU bez Donbasa i Krima.
Putin zna da se Ukrajina neće odreći tih pokrajina i taj Status Quo ili to zamrznuće može trajati dugo godina u kojima Ukrajini nema EUa ili NATOa
-
plavi_E
#35016 Re: Ukrajina
Ameri pokazali da su izbusili obavjestajno Ruse ko svicarski sir. Znali su prakticno live sta ovi planiraju.djugum wrote: ↑22/02/2022 15:34 Kae Medvedev:
-
Milenkov buraz
#35017 Re: Ukrajina
Pisao sam par stranica ranije pa su se neki kleberili. Gas iz Irana i Azerbeđana, zatim iz USA koja već uveliko povečala proizvonju Gasa iz škriljaca. Par godina u nazad već se priča o nuklarkama manjeg kapaciteta na Thorium i tzv. "topljenu sol" umjesto Uraniuma...ima načina a sve ovo će ubrzati neke procese da se ne zavisi od Rusije. Naravno biće teško par godina ali Evropa sa SAD-om može to sebi priuštiti, nisam siguran za Rusiju.djugum wrote: ↑22/02/2022 15:43Mislim da ovo sto si gore naveo nema veze sa prirodnim gasom vec sa strujom. Dosta, da ne kazem vecina domacinstava u DE se grije na gas. Taj gas ce morati odnekle drugo doci.sime_cipol wrote: ↑22/02/2022 15:40
Nece ga placati, vrlo jednostavno. Vratiti ce se na NE, pojacat ulaganja u VE i solarne panele. Bice zajebano par godina, ali kad se infrastruktura izgradi jedini koji ce kukati su Rusi.
- sime_cipol
#35018 Re: Ukrajina
Grijati ce se na drugi način. Na struju najvjerovatnije. Ne moze biti skuplje od 2000€ za 1000 kubika plina akoliko rusi prijete.djugum wrote: ↑22/02/2022 15:43Mislim da ovo sto si gore naveo nema veze sa prirodnim gasom vec sa strujom. Dosta, da ne kazem vecina domacinstava u DE se grije na gas. Taj gas ce morati odnekle drugo doci.sime_cipol wrote: ↑22/02/2022 15:40
Nece ga placati, vrlo jednostavno. Vratiti ce se na NE, pojacat ulaganja u VE i solarne panele. Bice zajebano par godina, ali kad se infrastruktura izgradi jedini koji ce kukati su Rusi.
Hoce li biti bolno? Hoce, ali ce izgurati.
Na kraju ce Ruse najvise boliti.
- asurbanipal
#35019 Re: Ukrajina
MorningStar wrote: ↑22/02/2022 15:14
Pa tamam sto su ga osnovali sta ono bi ? Koreja, Izrael,Indokina.. Kad je to UN nesto "kontrolisao" a ne amerika ,sovjeti a danas eto amerika primarno te posle kina,rusi itd. Ono Ameri maknu Noriegu - Ja i ? Vijetnam - Ja i ? , Sovjeti afganistan - Ja I ? I tako nastavi a da ne spominjemo finansiranje i pomaganje,naoruzavanje ko je kako koga stigao. Taj UN je sta - rezolucijai stalna clanica VS kada 180 ili koliko clanica glasa ZA kaze veto , Ja I ?
![]()
Pa rekoh podugačak je spisak kršenja rezolucija i međunarodnog prava...Svrgavanje Mossadeka u Iranu, Noriega, pa Allende u Čileu, Koreja, Vijetnam, Irak...
Gledam danas reakcije Komšića i Magazinovića
Ali hajde, razumijem, radi se tu prije svega o pragmatizmu, ali taj pragmatizam je bar za sad bez pokrića, jer je upravo Zapad a ne Rusija skrojio državu sa dva entiteta. Još su smješniji i jadniji Srbi koji smatraju da ovo Rusija čini zbog Kosova
-
plavi_E
#35020 Re: Ukrajina
Neku objasnjavaju ovo Putkino ludilo cinjenicom da EU za nekih 3-6 godina uopste nebi ovisila o Putkinom gasu.
-
Benjo34
#35021 Re: Ukrajina
Nažalost Ameri upravu bili kad su govorili da ce Rusi koristit gas u političke svrhe. EU nije bila svjesna toga, ali sad se Ukrajina može desiti svakome, svakoj državi.
Ko će znati šta još znaju i kakvi potezi su se povlačili godinama u pripremama za ovaj scenarij. Sad pomalo i razumijem povlačenje iz Afg i preraspoređivanje vojnika u Europi.
Ko će znati šta još znaju i kakvi potezi su se povlačili godinama u pripremama za ovaj scenarij. Sad pomalo i razumijem povlačenje iz Afg i preraspoređivanje vojnika u Europi.
- sime_cipol
-
plavi_E
#35023 Re: Ukrajina
Rusija sigurno ne bi dozvolila ni jedan entitet jer drzave nebi ni bilo. Ako ikad ispadne prilika da Rusija odlucuje o postojanju BiH nje nece biti. Valjda je ponasanje Ruskog ambasadora vise nego jasno.asurbanipal wrote: ↑22/02/2022 15:51 jer je upravo Zapad a ne Rusija skrojio državu sa dva entiteta.
- djugum
#35024 Re: Ukrajina
Gas ce trebati, ne pomaze ovo boldirano. Citam da ca. 20 miliona domacinstava u DE ima gasne instalacije u domu, tj gas mora fizicki doci do kuce/stana. Znaci koja god vlada ne umanji atak na domacinstva i predlozi da se predje na drugi nacin grijanja pada na prvim izborima, to je samoubistvo.Milenkov buraz wrote: ↑22/02/2022 15:50Pisao sam par stranica ranije pa su se neki kleberili. Gas iz Irana i Azerbeđana, zatim iz USA koja već uveliko povečala proizvonju Gasa iz škriljaca. Par godina u nazad već se priča o nuklarkama manjeg kapaciteta na Thorium i tzv. "topljenu sol" umjesto Uraniuma...ima načina a sve ovo će ubrzati neke procese da se ne zavisi od Rusije. Naravno biće teško par godina ali Evropa sa SAD-om može to sebi priuštiti, nisam siguran za Rusiju.
Ostajem pri tom, gas mora dolaziti jos dugo vremena, pa odakle god.
-
Milenkov buraz
#35025 Re: Ukrajina
pa biće gasa, naveo sam ti odakle, biće skuplji ali će ga biti pogotovo u DE. Kod nas je druga priča, nas ne računam.djugum wrote: ↑22/02/2022 15:58Gas ce trebati, ne pomaze ovo boldirano. Citam da ca. 20 miliona domacinstava u DE ima gasne instalacije u domu, tj gas mora fizicki doci do kuce/stana. Znaci koja god vlada ne umanji atak na domacinstva i predlozi da se predje na drugi nacin grijanja pada na prvim izborima, to je samoubistvo.Milenkov buraz wrote: ↑22/02/2022 15:50
Pisao sam par stranica ranije pa su se neki kleberili. Gas iz Irana i Azerbeđana, zatim iz USA koja već uveliko povečala proizvonju Gasa iz škriljaca. Par godina u nazad već se priča o nuklarkama manjeg kapaciteta na Thorium i tzv. "topljenu sol" umjesto Uraniuma...ima načina a sve ovo će ubrzati neke procese da se ne zavisi od Rusije. Naravno biće teško par godina ali Evropa sa SAD-om može to sebi priuštiti, nisam siguran za Rusiju.
Ostajem pri tom, gas mora dolaziti jos dugo vremena, pa odakle god.