dok su drugi imali svoju direktnu zracnu pomocmirsek wrote:Peshmerge su jedina vojska koja je imala sto direktnu zracnu i vojnu, sto indirektnu obavjestajnu pomoc zapadnih zemalja u borbama sa ISIS-om.Kikibombona wrote:Samo se vi zezajte....husein_kapetan wrote:Bobme kiki postao glasnogovornik kurda za balkan...u najmanju ruku.. samo neznam kolike ovlasti u ovom slučaju ima...
nego.. dogovoriste li se o načinu uređenja ove "kurdske države".. Javite rezultate ove rasprave kikiju, on će to diplomatskom poštom javiti ovim.. da znaju ljudi šta trebaju raditi.
Pesmerge su jedina vojska koja je namlatila ISIL na svakom frontu!
Damask i Bagdad su se obrukali milion puta.
Sirija
-
Bodkin
#35001 Re: Sirija
- mirsek
#35002 Re: Sirija
Jedno je kad te cilja precizna laserska bomba iz F-18 i F-16 koja pada tacno u 5 metara a sasvim drugo kad neko baci bure sa TNT-om koje padne u krugu od 50-100 metara gdje je ciljano.Bodkin wrote:dok su drugi imali svoju direktnu zracnu pomoc
- Kikibombona
#35003 Re: Sirija
Bodkin wrote: dok su drugi imali svoju direktnu zracnu pomoc
Zaboravlja se da je sirijska avijacija neuporedivo aktivnija od americke, pa cak i sada kada 'zajedno' djeluju. A koliko je Asad eksploziva istovario na ISIL prije nego su se Ameri ukljucili.
Isto tako se zaboravlja da Asad ima logisticku podrsku od Irana i Rusije.
SAA se mjesecima pati u malom Moreku, pati si i po milimetar napreduje na mnogim drugim lokacijama.... Iracka vojska bjezi kad cuje tekbir, iako i oni imaju podrsku americke avijacije. Jednostavno, Pesmerge su klasa iznad svih vojnih formacija u Siriji i Iraku. Jedino je Hezbolah tu sa njima rame uz rame.
-
Bodkin
#35004 Re: Sirija
stoji ali svejedno je zracna podrska zracna podrska. pogotovo na otvorenom prostoru sirijemirsek wrote:Jedno je kad te cilja precizna laserska bomba iz F-18 i F-16 koja pada tacno u 5 metara a sasvim drugo kad neko baci bure sa TNT-om koje padne u krugu od 50-100 metara gdje je ciljano.Bodkin wrote:dok su drugi imali svoju direktnu zracnu pomoc
- mirsek
#35005 Re: Sirija
Pa jeste ali Brko i Tigar vrlo lako izlaze na kraj sa ISIS-om mada su izolovani od ostatka teritorije pod kontrolom SAA.Bodkin wrote:stoji ali svejedno je zracna podrska zracna podrska. pogotovo na otvorenom prostoru sirije
ISIS jos nije masovno napao SAA na svim frontovima da vidimo kakvi su u vecem srazu kao sto je napao ove u Iraku koji btw. ni nemaju neku efikasnu i brojnu avijaciju.
Ukratko, braca kurdi bez zapadnih laserskih bombi, oruzja i informacija tesko da bi bili uspjesni kao sto su sad.
- mirsek
#35006 Re: Sirija
Niko nema podrsku americke avijacije kao kurdi.Kikibombona wrote:Bodkin wrote: dok su drugi imali svoju direktnu zracnu pomoc![]()
![]()
Zaboravlja se da je sirijska avijacija neuporedivo aktivnija od americke, pa cak i sada kada 'zajedno' djeluju. A koliko je Asad eksploziva istovario na ISIL prije nego su se Ameri ukljucili.![]()
SAA se mjesecima pati u malom Moreku, pati si i po milimetar napreduje na mnogim drugim lokacijama.... Iracka vojska bjezi kad cuje tekbir, iako i oni imaju podrsku americke avijacije. Jednostavno, Pesmerge su klasa iznad svih vojnih formacija u Siriji i Iraku. Jedino je Hezbolah tu sa njima rame uz rame.
Kod podrske irackoj vojsci ona je sibolicna.
Samo na kobane su bacili vise bombi nego ukupno za citavu iracku vojsku.
Zar nije ISIS pritisnuo kurde prije ukljucivanja americke avijacije, kod Erbila ako se sjecam dobro ? Mozda grijesim grad al znam da su i kurde u iraku potisnuli dok su se ti kurdi par dana ranije na tv-u smijali kako je ISIS potjerao iracku vojsku jer je to jedna slaba i smijesna vojska a onda i njima ISIS zakucao na vratanca.
Last edited by mirsek on 19/01/2015 20:51, edited 1 time in total.
-
Bodkin
#35007 Re: Sirija
ne bi ali bi uz ovoliku sirijsku avijaciju poravnali kamilojebe. tj ne bi ni dosli u situaciju da ih umalo podave majmuni u kobaneu-kobaniju. pojma nemam kako ide konjugacija na nasemmirsek wrote:Pa jeste ali Brko i Tigar vrlo lako izlaze na kraj sa ISIS-om mada su izolovani od ostatka teritorije pod kontrolom SAA.Bodkin wrote:stoji ali svejedno je zracna podrska zracna podrska. pogotovo na otvorenom prostoru sirije
ISIS jos nije masovno napao SAA na svim frontovima da vidimo kakvi su u vecem srazu kao sto je napao ove u Iraku koji btw. ni nemaju neku efikasnu i brojnu avijaciju.
Ukratko, braca kurdi bez zapadnih laserskih bombi, oruzja i informacija tesko da bi bili uspjesni kao sto su sad.
plus sto iracka avijacija nije bas bezazlena
- Rampage
#35008 Re: Sirija
Nevjerovatno kako lik svršava na svako omalovažavanje palestinskih žrtava koje su pobili Cionisti, odnosno minimiziranje cionističkih zločina, u bilo kojem kontekstu... zaista nevjerovatnosarajevoxxxx wrote:Kikibombona wrote:Mene vise zanima kako ovi veliki muslimani rone suze za Palestincima a prema Kurdima ne pokazuju ni mrvicu osjecaja, iako i Kurdi muslimani, mentalitetom blizi nama od Palestinaca!??insomnia78 wrote: Jarane, tebe bas prenosi sa tim kurdima, kakva ti je to prica?
Vise je u ovom ratu stradalo nevinih Kurda nego Palestinaca od kada postoji Izrael. A da ne pominjemo stradanja od ranije.....
Kako objasniti ovaj fenomen?![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Svaka čast na postu.Najbolji tvoj post na ovoj temi. Još jednom![]()
![]()
![]()
- mirsek
#35009 Re: Sirija
To sam ja davno primjetio a pogotovo poslije njegovog negativnog komentara o palestincima u toku izrahellskog bombarovanja Gaze.Rampage wrote:Nevjerovatno kako lik svršava na svako omalovažavanje palestinskih žrtava koje su pobili Cionisti, odnosno minimiziranje cionističkih zločina, u bilo kojem kontekstu... zaista nevjerovatno
Vrlo specificno i zaokole brani izrahell i uvijek ubacuje krivicu palestinaca zbog svega sto se tamo desava.
- mirsek
#35010 Re: Sirija
Ma jeste bezazlena cim nema precizno navodjeno oruzje osim par hellfire-a.Bodkin wrote:ne bi ali bi uz ovoliku sirijsku avijaciju poravnali kamilojebe. tj ne bi ni dosli u situaciju da ih umalo podave majmuni u kobaneu-kobaniju. pojma nemam kako ide konjugacija na nasem
plus sto iracka avijacija nije bas bezazlena
Samim tim sto ga nema je bar 5 puta neefikasnija uz isti broj naleta od americke avijacije.
- salik79
#35011 Re: Sirija
Kikibombona wrote:Bodkin wrote: dok su drugi imali svoju direktnu zracnu pomoc![]()
![]()
Zaboravlja se da je sirijska avijacija neuporedivo aktivnija od americke, pa cak i sada kada 'zajedno' djeluju. A koliko je Asad eksploziva istovario na ISIL prije nego su se Ameri ukljucili.![]()
Vise je americka vojska pobila i razvalila iracke, u friendly fire akcijama, nego ovi u pelengacama.
- salik79
#35012 Re: Sirija
Rampage wrote: Nevjerovatno kako lik svršava na svako omalovažavanje palestinskih žrtava koje su pobili Cionisti, odnosno minimiziranje cionističkih zločina, u bilo kojem kontekstu... zaista nevjerovatno
Nikakvo cudo s obzirom na prisne odnose Al-Thani family s cionistickim olosom.
- Kikibombona
#35013 Re: Sirija
Pesmerge su naivno smatrale da se ISIL nece usuditi napasti. Na pocetku su ih uzeli na faktor iznenadjenja, tj. uzeli im par sela. Kad su se ovi sabrali, sjebali su ih gdje su stigli.mirsek wrote:Niko nema podrsku americke avijacije kao kurdi.
Kod podrske irackoj vojsci ona je sibolicna.
Samo na kobane su bacili vise bombi nego ukupno za citavu iracku vojsku.
Zar nije ISIS pritisnuo kurde prije ukljucivanja americke avijacije, kod Erbila ako se sjecam dobro ? Mozda grijesim grad al znam da su i kurde u iraku potisnuli dok su se ti kurdi par dana ranije na tv-u smijali kako je ISIS potjerao iracku vojsku jer je to jedna slaba i smijesna vojska a onda i njima ISIS zakucao na vratanca.
Srediste moci ISILa je grad Mosul koji se nalazi 50ak km zapadno od glavnog grada irackog Kurdistana. I opet im ne mogu ni prismrditi, nikakvu vecu stetu nanijeti.
Kurdi bi sutra krenuli na Mosul kada bi dobili garancije od velikih sila da ce grad ostati u sastavu Kurdistana ako ga zauzmu. Ovako, ne pada im na pamet da ginu za interese iracke armije. Barzani je lijepo rekao, pomoci cemo vam da uzmete Mosul pod odredjenim uslovima. Cijenim da je uslov odricanje od Kirkuka, Sindzara i drugih lokacija koje su si uzeli Kurdi.
Iracka vojska se sramoti u Bidziju iako imaju veliku podrsku americke avijacije i 100 puta bolje naoruzanje od ISILa. Da stvar po njih bude jadnija, uzeli su Bidzi pa ga opet izgubili. Na Faludzu koja im je tu ispred Bagdada ne smiju ni krenuti. U Ramadiju se ocajnicki brane. Americka avijacija nikako da donese prevagu u njihovu korist. I sami imaju prilicno modernu avijaciju pa nista.... Totalno nesposobni, nista nisu napravili.
Ne sumnjam da ce na kraju slomiti papucare, al ce se Ameri jos dobro namuciti dok ne naprave vojsku od njih.
Sirijska vojska je znatno ozbiljnija ali ni njima ne ide sjajno. I sami borci Hezbolha su izjavljivali da je sirijska vojska nesposobna i da bi propali bez njih..... Hezbolah uzme veliki Kalamun za veoma kratko vrijeme, a sirijska vojska se pola godine muci da uzme mali Morek. Sramota.
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#35014 Re: Sirija
kobane je false flag kojim se turska pokušala uvući u rat direktnom vojnom intervencijom
turci su ih lagano iskulirali
more bit da i oni imaju nakih šahista
- mirsek
#35015 Re: Sirija
Mislis da ih navuku da ulete u Siriju i protiv Assada da se bore ili ?japin_mutapi wrote:kobane je false flag kojim se turska pokušala uvući u rat direktnom vojnom intervencijom
Solidno su iskulirali turci.
Jes da hodaju po tankoj zici al valjda im dobar balans.
- Maystor
#35016 Re: Sirija
Kikibombona, na proteklih nekoliko stranica si napisao nevjerovatnu količinu gluposti. Od sulude teze da na BI treba crtati nove granice, preko veličanja Kurda kao civilizovanog naroda (što evidentno nisu) pa do bajki o Irbilu, Kurdistanu i ko zna šta sve ne.
Ja sam prema Kurdima - indiferentan. Da su ih tlačili - jesu (Turska i bivši režim Iraka najviše). Ali ...
Kurdi su u Iraku bogato nagrađeni od američkog okupatora. Samo u okolini Irbila se dnevno pumpa 250 hiljada barela nafte. Sav novac, ide kurdskoj autonomiji. Pomnoži sa cijenom barela u proteklim godinama, pa izračunaj koliko su desetina milijardi dolara inkasirali. Mogli su napraviti novi Dubai, a ne onih nekoliko fontana koje lijepiš na forum.
Dalje, milijarda dolara se odvaja svake godine iz iračkog vojnog budžeta i dostavlja Pešmergama! Nezabilježen je slučaj u istoriji da je jedna država prisiljena sama finansirati separatističku paravojnu formaciju.
Irak je ponižen do kraja i to samo još više pogoduje rastu isila.
A što se tiče nacionalne države Kurda, ja mislim da od toga nema ništa. Irak i možda Sirija se u ovom trenutku i ne bi mogli suprotstaviti tome, ali nije ni Erdogan baš toliko glup pa da dozvoli takav scenario.
Ja sam prema Kurdima - indiferentan. Da su ih tlačili - jesu (Turska i bivši režim Iraka najviše). Ali ...
Kurdi su u Iraku bogato nagrađeni od američkog okupatora. Samo u okolini Irbila se dnevno pumpa 250 hiljada barela nafte. Sav novac, ide kurdskoj autonomiji. Pomnoži sa cijenom barela u proteklim godinama, pa izračunaj koliko su desetina milijardi dolara inkasirali. Mogli su napraviti novi Dubai, a ne onih nekoliko fontana koje lijepiš na forum.
Dalje, milijarda dolara se odvaja svake godine iz iračkog vojnog budžeta i dostavlja Pešmergama! Nezabilježen je slučaj u istoriji da je jedna država prisiljena sama finansirati separatističku paravojnu formaciju.
A što se tiče nacionalne države Kurda, ja mislim da od toga nema ništa. Irak i možda Sirija se u ovom trenutku i ne bi mogli suprotstaviti tome, ali nije ni Erdogan baš toliko glup pa da dozvoli takav scenario.
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#35017 Re: Sirija
borili bi se protiv svihmirsek wrote:Mislis da ih navuku da ulete u Siriju i protiv Assada da se bore ili ?japin_mutapi wrote:kobane je false flag kojim se turska pokušala uvući u rat direktnom vojnom intervencijom
Solidno su iskulirali turci.
Jes da hodaju po tankoj zici al valjda im dobar balans.
i protiv asada i isil-a i protiv pkk i ypg samo su trebali ući u sirijsku teritoriju
a onda bi i po turskim gradovima počele bombe rokat
-
2604570
#35018 Re: Sirija
A to bi 2 miliona suntia u Mosulu gledali mirno sa strane kako im dolaze kurdi za namjesnikeKikibombona wrote: Kurdi bi sutra krenuli na Mosul kada bi dobili garancije od velikih sila da ce grad ostati u sastavu Kurdistana ako ga zauzmu. Ovako, ne pada im na pamet da ginu za interese iracke armije. Barzani je lijepo rekao, pomoci cemo vam da uzmete Mosul pod odredjenim uslovima. Cijenim da je uslov odricanje od Kirkuka, Sindzara i drugih lokacija koje su si uzeli Kurdi.![]()
- Kikibombona
#35019 Re: Sirija
Civilizovanost - u odnosu na Arape su izmislili civilizovanost. Zene uzivaju najveca prava na BI. Sekularna i pluralna nacija, bez sekstaskih podjela. Ovo je vise nego dovoljno navesti.Maystor wrote:Kikibombona, na proteklih nekoliko stranica si napisao nevjerovatnu količinu gluposti. Od sulude teze da na BI treba crtati nove granice, preko veličanja Kurda kao civilizovanog naroda (što evidentno nisu) pa do bajki o Irbilu, Kurdistanu i ko zna šta sve ne.
Postojece granice su izbor sukoba. Eto, kolonizatori im mislili dobro kada su crtali granice.
Erbil je jedan od gradova u Kurdistanu. Iracki Kurdistan ima 7 miliona stanovnika, ne ide sve u Erbil. Kazes fontane?
https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/ ... f25d019ed6
https://scontent-a-vie.xx.fbcdn.net/hph ... e=5524C980
https://scontent-b-vie.xx.fbcdn.net/hph ... e=555E12D0
https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/ ... 84c9f873f5
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/ ... d31112d2e7
https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/ ... 9ed4227d7d
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/ ... 012c323420
https://scontent-b-vie.xx.fbcdn.net/hph ... e=55335795
https://scontent-a-vie.xx.fbcdn.net/hph ... e=555EADE4
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/ ... b65d71f9b1
Hiljade drugih poslovnih i stambenih objekata (imas na fb stranicu My Erbil sa hiljadama slika potpuno nanovo izgradjenog grada, modernog i prelijepog grada....)..... Grad je skoro iz temelja podignut, skoro cijeli grad je nanovo izgradjen, sa stotinama novih otvorenih gradilista i stotinama novih projekata
-
sarajevoxxxx
#35020 Re: Sirija
Kiki
Ovo je tvoj dan danas.Par dobrih postova, svaka cast. A onaj jedan je maestralan, dugo ga cekam ali isplatilo se.
Kiki mogu mahat usima, samo lagano i polahko, sve ce to doci na svoje.
Kiki mogu mahat usima, samo lagano i polahko, sve ce to doci na svoje.
- Kikibombona
#35021 Re: Sirija
U Mosulu zivi preko 50 000 Kurda, a u okolici par stotina hiljada.2604570 wrote: A to bi 2 miliona suntia u Mosulu gledali mirno sa strane kako im dolaze kurdi za namjesnike
Bilo bi Arapima fino pod kurdskom vlascu. Napravili bi od kasabe grad.
Kurda u Bagdadu ima preko 300 000 i jos toliko u drugim irackim gradovima. Sta ima veze? Ako im se ne svidja, neka naberu....
Sta fali da u Kurdistanu zivi milion i kusur Arapa?
-
2604570
#35022 Re: Sirija
Argumentacija na nivou
bezveze trolas i pises masu gluposti, upropastavas temu.
- Maystor
#35023 Re: Sirija
Kikibombona, pusti ba šuplju. De ti nama reci koliko su desetina milijardi dolara Kurdi inkasirali od iračke nafte, poslije okupacije, pa ćemo onda pričati o tome šta je urađeno.
Porediš ih sa arapima, što je meni besmisleno. Ti znaš šta ja mislim o arapima. Dobro poznajem civilizacijsko dostignuće Kurda. Običajno pravo i krvna osveta su im osnova "pravnog" sistema. Nepismenost ko u priči. Na evropskoj skali civilizacije, oni su negdje između Roma i npr. Albanaca (vjerovatno bliže Romima).
Porediš ih sa arapima, što je meni besmisleno. Ti znaš šta ja mislim o arapima. Dobro poznajem civilizacijsko dostignuće Kurda. Običajno pravo i krvna osveta su im osnova "pravnog" sistema. Nepismenost ko u priči. Na evropskoj skali civilizacije, oni su negdje između Roma i npr. Albanaca (vjerovatno bliže Romima).
-
sarajevoxxxx
#35024 Re: Sirija
Kikibonbon
Nek si im napisao ono za Kurde. Muslimanski narod koji je mozda brojcano najvise propatio, a tako malo ili nikako muslimanski svijet da ih spominje.
Zrtva je svaka ista, ali ocigledno da postoje i kod muslimana sveto i svetije. Nisu zrtve iste.
Neko moze pobiti i smlaviti cijeli jedan narod radi svoje RUTE
Nedaj Boze da im bude ugrozena ruta. Do zadnjeg sirijskog djeteta u Istocnoj Guti koji umire od barel-bombi i od gladi branice se Hezbollahova ruta kojom dolazi do oruzja
Nek si im napisao ono za Kurde. Muslimanski narod koji je mozda brojcano najvise propatio, a tako malo ili nikako muslimanski svijet da ih spominje.
Zrtva je svaka ista, ali ocigledno da postoje i kod muslimana sveto i svetije. Nisu zrtve iste.
Neko moze pobiti i smlaviti cijeli jedan narod radi svoje RUTE
Nedaj Boze da im bude ugrozena ruta. Do zadnjeg sirijskog djeteta u Istocnoj Guti koji umire od barel-bombi i od gladi branice se Hezbollahova ruta kojom dolazi do oruzja
- Kikibombona
#35025 Re: Sirija
Mogao si napisati, nesto izmedju Roma i nas, ne bi puno pogrijesio.Maystor wrote:Kikibombona, pusti ba šuplju. De ti nama reci koliko su desetina milijardi dolara Kurdi inkasirali od iračke nafte, poslije okupacije, pa ćemo onda pričati o tome šta je urađeno.
Odgovori si na tri pitanja:
Kakve su prihode biljezili dok su Arapi raspolagali finansijama?
Kakve prihode biljeze sada kada su drzava u drzavi?
Kakve bi prihode biljezili da su potpuno neovisni od Bagdada?
Zavrsio sam sa ovom diskusijom.