Novogradnja u Sarajevu?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3501 Re: Novogradnja u Sarajevu?
-
imim
#3502 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Bio 2000 kvadrat dok su još samo temelji ove prve zgrad "D" bili iskopani. Spustili mi za 50KM zbog položaja stana. Ne znam koliko je sad.
Zgrada i stanovi jesu bolji i maaaalo kvalitetniji od onih na Stupu. Jedino što još nije etažirana i uknjižena zgrada, a useljena je ima 6 mjeseci. A rok za to im je bio do augusta
Pitam se šta tu petljaju.
Zgrada i stanovi jesu bolji i maaaalo kvalitetniji od onih na Stupu. Jedino što još nije etažirana i uknjižena zgrada, a useljena je ima 6 mjeseci. A rok za to im je bio do augusta
Pitam se šta tu petljaju.
- pepeljara
#3503 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Sa tim nema problema kod miljacke a stan sad 1675 kad nije krenula izgradnjam
Sent from my LG-D855 using Tapatalk
Sent from my LG-D855 using Tapatalk
- dadoka84
#3504 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Naravno. Placao kiriju dvije godine i cim se otvorila prilika uletio u g**** ovaj kredit.Black swan wrote:bolje 15 nego ništa nakon toga
- vješalica
#3505 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Code: Select all
http://--- NO LINKS ---/clanak/BiH/424758/Pogledajte-kako-ce-izgledati-objekat-Veneto-Otoka-
kukumare
#3506 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Pozdrav svima, nova sam na Forumu. Uplatila sam i ja kaparu za jedan stan u Novoj Otoci u objektu B. voljela bih da mi se budući susjedi doradO i gray jave na privatni mail, jer imam puno nedoumica. Pitanje za imim. Da li je plaćena ukupna suma za stan, a još nije uknjižen? Zar se ne bojite prevare?
- pepeljara
#3507 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Isti covjek koji je napravio urbicid na stupu
http://balkans.aljazeera.net/blog/kad-p ... ji-na-kafu
radi i nova otoka i opet raja pohrlila jos kvadrat 2000+
:D
dobro nam je
radi i nova otoka i opet raja pohrlila jos kvadrat 2000+
dobro nam je
-
imim
#3508 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ne. Plaćena je samo kapara. Ja sam digla kredit u banci, i već ga otplaćujem uveliko, ali te pare stoje u banci, i kada se završi procedura, banka će prebaciti novac ili kako to već ide. Ali ne prije uknjiženja, notara, etažiranja i svega što ide uz to.kukumare wrote:Pozdrav svima, nova sam na Forumu. Uplatila sam i ja kaparu za jedan stan u Novoj Otoci u objektu B. voljela bih da mi se budući susjedi doradO i gray jave na privatni mail, jer imam puno nedoumica. Pitanje za imim. Da li je plaćena ukupna suma za stan, a još nije uknjižen? Zar se ne bojite prevare?
- DoradO
#3509 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Jesi li bio u stanovima na Otoci? Na Stupu? Uporedio mozda?pepeljara wrote:Isti covjek koji je napravio urbicid na stupu
radi i nova otoka i opet raja pohrlila jos kvadrat 2000+:D
dobro nam je
- pepeljara
#3510 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Da
Ne govorim djaba, drugi dizajn, isto natrpano konzervasto 
Bio, spavao, i dole i gore ...
-
damsic
#3511 Re: Novogradnja u Sarajevu?
A jesi li kod notara morala uraditi uknjizbenu zabranu od strane banke?imim wrote:Ne. Plaćena je samo kapara. Ja sam digla kredit u banci, i već ga otplaćujem uveliko, ali te pare stoje u banci, i kada se završi procedura, banka će prebaciti novac ili kako to već ide. Ali ne prije uknjiženja, notara, etažiranja i svega što ide uz to.kukumare wrote:Pozdrav svima, nova sam na Forumu. Uplatila sam i ja kaparu za jedan stan u Novoj Otoci u objektu B. voljela bih da mi se budući susjedi doradO i gray jave na privatni mail, jer imam puno nedoumica. Pitanje za imim. Da li je plaćena ukupna suma za stan, a još nije uknjižen? Zar se ne bojite prevare?
Ja sam sa Novom Otokom i bankom na jednom zajednickom sastanku upravo raspravu vodio oko toga i njihovih dogovora
Naime, Nova Otoka je sa bankama dogovorila nacine raspolaganja kreditima i postoje 3 varijante kako se krediti definisu (Intesa i Unicredit, za ostale ne znam)
1.) 30% kreditnih sredstava odmah se daje Novoj Otoci, Banka sa prostalih 70 % "drzi u banci" s timd a banka vrsi uknjizbu u ZK parcele na cijelokupan iznos nekretnine bez obzira na velicinu kredita
2.) Banka Novoj Otoci daje cjelokupan iznos kredita, banka stavlja uknjizbu na cijelokupan iznos nekretnine i obavezuje kupca da u roku od 180 dana od pocetka kredita uknjizi stan tj stavi hipoteku u korist banke i dostavi ZK
3.) Banka cijelokupan iznos kredita drzi kod sebe (obrce sredstva bez naknade korisniku kredita) do zavrsetka gradnje
Ako nazoves Novu Otoku tj pravnu nsluzbu na stupu, reci ce ti da oni moraju dobiti odredjena sredstva (preko 50%) da bi te pustili u posjed
Zato, jesi li sigurna da banka nista njima nije dala?
- DoradO
#3512 Re: Novogradnja u Sarajevu?
sta znaci konzervastopepeljara wrote:DaNe govorim djaba, drugi dizajn, isto natrpano konzervasto
al eto ne svidja ti se i cao, meni bas super, bice zivo i to mi se svidja, ko trazi mir i tisinu zna se gdje treba da trazi smjestaj
za Stup se slazem naravno... sad bih potpisao da se sve srusi
-
kukumare
#3513 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Hvala imim. Interesira me da li je neko od vas notarski obradio onaj kontroverzni predugovor koji je pun nedorečenosti i štiti samo prodavca, a kupca u svemu tome nema nigdje. Kupac je potpuno nezaštićen, a svaka pravna radnja je nepostojeća ako nije ovjerena. Ja sam se prešla što to nisam uradila i sada me zanima ima li neko ideju kako to da izvedem. Npr. ako ne bude zgrada gotova na vrijeme, nema nikakvih penala, nije jasno da li prodavac ima hipoteku na zemljište gdje gradi i uopće na građevinu i hoćemo li svi biti taoci te hipoteke, zatim skriveni nedostaci, mogućnost da se stan proda i nekome drugom i sl. Ovo mi je došlo sve kao noćna mora. Ili možda pretjerujem?
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#3514 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Koliko ima stanova? Koliko jos ljudi koji su kupili stanove na isti nacin kao ti?kukumare wrote:Hvala imim. Interesira me da li je neko od vas notarski obradio onaj kontroverzni predugovor koji je pun nedorečenosti i štiti samo prodavca, a kupca u svemu tome nema nigdje. Kupac je potpuno nezaštićen, a svaka pravna radnja je nepostojeća ako nije ovjerena. Ja sam se prešla što to nisam uradila i sada me zanima ima li neko ideju kako to da izvedem. Npr. ako ne bude zgrada gotova na vrijeme, nema nikakvih penala, nije jasno da li prodavac ima hipoteku na zemljište gdje gradi i uopće na građevinu i hoćemo li svi biti taoci te hipoteke, zatim skriveni nedostaci, mogućnost da se stan proda i nekome drugom i sl. Ovo mi je došlo sve kao noćna mora. Ili možda pretjerujem?
Da si sama u tome, pa hajde. Uzeli su i drugi, a da nisu uknjizili na sebe.
Ako uzimas kredit, siguran sam da banka nece sebi dopustiti da ima hipoteku na hipoteku, tako da si s te strane zasticena.
A sto se tice uknjizavanja, ne mozes uknjizavati stan, a objekat nije jos dobio upotrebnu dozvolu.
Zato, relax, nije ovo prvo sto gradi Tibra, sigurno je da s te strane imaju dobru komunikaciju s vlastima, pa ce to biti kako treba.
Ja sam vise skeptican za samu gradnju, al to ce vrijeme pokazati kakav je kvalitet svega ovog.
-
Gray
#3515 Re: Novogradnja u Sarajevu?
imim wrote:Ne. Plaćena je samo kapara. Ja sam digla kredit u banci, i već ga otplaćujem uveliko, ali te pare stoje u banci, i kada se završi procedura, banka će prebaciti novac ili kako to već ide. Ali ne prije uknjiženja, notara, etažiranja i svega što ide uz to.kukumare wrote:Pozdrav svima, nova sam na Forumu. Uplatila sam i ja kaparu za jedan stan u Novoj Otoci u objektu B. voljela bih da mi se budući susjedi doradO i gray jave na privatni mail, jer imam puno nedoumica. Pitanje za imim. Da li je plaćena ukupna suma za stan, a još nije uknjižen? Zar se ne bojite prevare?
Isto, plaćeno je samo 10% a ostalo nakon etažiranja, pare stoje u banci a ja već vraćam kredit. Potpisao sam notarski ugovor pa ćemo poslije etažiranja samo aneks potpisati.
Hipoteka ima na cijeloj parceli, i to 2 čini mi se, NLB i UnICredit koliko se sjećam. Hipoteka sa cijele parcele se prenosi na sve stanove kada budu etažirani, ali koliko znam oni trebaju prije plaćanja cijene da obezbijede brisovnicu za tvoj stan, u suprotnom ne puštaš ostatak cijene.
-
eeddiinn
#3516 Re: Novogradnja u Sarajevu?
To je vec razradjen sistem. Kada dodje vrijeme za tvoj stan oni od banke traze brisovnicu za tvoj stan i to se zavrsi za dan. Kod notara za potpis kupoprodajnog ugovora se ide sa cistim zk.
Poslano sa mog SM-G900F koristeći Tapatalk
- agent_zero
#3517 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Odličan tekstpepeljara wrote:Isti covjek koji je napravio urbicid na stupu
radi i nova otoka i opet raja pohrlila jos kvadrat 2000+:D
dobro nam je
Slika i prilika današnje novogradnje u Sarajevu (čast rijetkim izuzecima).
- Haris.ba
#3518 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Nije on pun nedorečenosti. On je dorečen kako odgovara prodavcu. U njemu bi bile sve te norme koje spominješ, i još više da raja ne dolazi i ne potpisuje i donosi novce.kukumare wrote:Hvala imim. Interesira me da li je neko od vas notarski obradio onaj kontroverzni predugovor koji je pun nedorečenosti i štiti samo prodavca, a kupca u svemu tome nema nigdje. Kupac je potpuno nezaštićen, a svaka pravna radnja je nepostojeća ako nije ovjerena. Ja sam se prešla što to nisam uradila i sada me zanima ima li neko ideju kako to da izvedem. Npr. ako ne bude zgrada gotova na vrijeme, nema nikakvih penala, nije jasno da li prodavac ima hipoteku na zemljište gdje gradi i uopće na građevinu i hoćemo li svi biti taoci te hipoteke, zatim skriveni nedostaci, mogućnost da se stan proda i nekome drugom i sl. Ovo mi je došlo sve kao noćna mora. Ili možda pretjerujem?
Ako zgrada ne bude gotova na vrijeme - čekaš. U dobroj praksi Tibre živjećeš u stanu, a neće biti izvršen tehnički prijem zgrade.
Prodavac ima hipoteku na zemljište, jer tako je i dobio kredit od banke da napravi zgradu.
Ako proda zgradu i izvrši tehnički, biće skinuta hipoteka. Ako ne - onda vam je jasno zašto nema love kad ide finansiranje preko banke dok se ne izvrši tehnički.
Odeš i kažeš hoću izmjenu predugovora i norme takve i takve. Oni ti kažu ne može, i imaš opciju da odustaneš od stana. Jednostavno.
A nije tačno da nakon što se izvrši tehnički i etažiranje hipoteke banke ostaju na zemljištu. To ne bi smjelo da se desi. Taj uložak bi trebao da se ugasi. Pojednostavljeno. Finansijska konstrukcija bi trebala da se zatvori - bude otplaćen kredit za izgradnju - jer stanovi su prodani.Stanari postaju suvlasnici na zemljištu. Onda bi oni bili u hipoteci na zemljištu i na stanu posebno. A to ne može.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#3519 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Pa nece ni jedna banka pristati uzeti hipoteku na hipoteku. Jednostavno.
-
eeddiinn
#3520 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Kada se zavrsi etaziranje svaki stan dobije svoj kc i banka je upisana na svim jer je bila upisana i na objekat u izgradnji. Nakon toga se izdaje brisovnica za svaki stan pojedinacno i kod notara zavrsava ugovor o kupoprodaji. Nakon potpisanog ugovora imas rok od par dana za placanje.
-
Gray
#3521 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Hipoteka slijedi sudbinu zemljišta, što znači da se prenosi na sve izgrađene stanove, dakle hipoteka bi bila upisana na svakom od pojedinačnih stanova sve dok nije izbrisana, tj. dok banka ne da brisovnicu za brisanje hipoteke, što u praksi nije problem, kako je neko iznad naveo, banka izda brisovnicu za tvoj stan, ti platiš cijenu, hipoteka se briše i novi vlasnik se uknjižava.Haris.ba wrote:Nije on pun nedorečenosti. On je dorečen kako odgovara prodavcu. U njemu bi bile sve te norme koje spominješ, i još više da raja ne dolazi i ne potpisuje i donosi novce.kukumare wrote:Hvala imim. Interesira me da li je neko od vas notarski obradio onaj kontroverzni predugovor koji je pun nedorečenosti i štiti samo prodavca, a kupca u svemu tome nema nigdje. Kupac je potpuno nezaštićen, a svaka pravna radnja je nepostojeća ako nije ovjerena. Ja sam se prešla što to nisam uradila i sada me zanima ima li neko ideju kako to da izvedem. Npr. ako ne bude zgrada gotova na vrijeme, nema nikakvih penala, nije jasno da li prodavac ima hipoteku na zemljište gdje gradi i uopće na građevinu i hoćemo li svi biti taoci te hipoteke, zatim skriveni nedostaci, mogućnost da se stan proda i nekome drugom i sl. Ovo mi je došlo sve kao noćna mora. Ili možda pretjerujem?
Ako zgrada ne bude gotova na vrijeme - čekaš. U dobroj praksi Tibre živjećeš u stanu, a neće biti izvršen tehnički prijem zgrade.
Prodavac ima hipoteku na zemljište, jer tako je i dobio kredit od banke da napravi zgradu.![]()
Ako proda zgradu i izvrši tehnički, biće skinuta hipoteka. Ako ne - onda vam je jasno zašto nema love kad ide finansiranje preko banke dok se ne izvrši tehnički.![]()
Odeš i kažeš hoću izmjenu predugovora i norme takve i takve. Oni ti kažu ne može, i imaš opciju da odustaneš od stana. Jednostavno.
A nije tačno da nakon što se izvrši tehnički i etažiranje hipoteke banke ostaju na zemljištu. To ne bi smjelo da se desi. Taj uložak bi trebao da se ugasi. Pojednostavljeno. Finansijska konstrukcija bi trebala da se zatvori - bude otplaćen kredit za izgradnju - jer stanovi su prodani.Stanari postaju suvlasnici na zemljištu. Onda bi oni bili u hipoteci na zemljištu i na stanu posebno. A to ne može.
-
eeddiinn
#3522 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Upravo tako.
-
kukumare
#3523 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ja sam pogledala na stranici Općine Novi grad u ZK nema one C liste koja bi govorila o hipoteci na zemlju, samo A i B lista o vlasništvu nad zemljom i kaže se da je gradilište. Ali nisam stručnjak i mislim da je onda hipoteka na zgradu ili je možda uopće nema. Nije mi jasno kako ovi koji već žive u D i C lameli imaju struju i vodu kad nisu mogli dobiti priključak ako nisu vlasnici. Ja stvarno o ovim stvarima nemam pojma, pa se nemojte ljutiti ako možda pitam gluposti. Tek skupljam znanje o nečemu.
-
eeddiinn
#3524 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Struja je jos uvijek sa gradilista sto zaci da nema satova i ne dolaze racuni. Satove ce postaviti tek kada se zavrsi etaziranje. Voda je prikljucena regularno, imaju satovi i dolaze racuni.
- Haris.ba
#3525 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Kad se izvrši etažiranje, ne postoji više poseban uložak zemljišta. Postoje ulošći stanova. U praksi se briše jer niko ne bi kupio stan sa hipotekom banke. To su odnosi između banke i investitora. Ali, kad bi se desio problem da investitor "čučne" mnogi bi problemi nastali. Zato stanovi u izgradnji bi trebali da budu jeftiniji. Jer postoji međusobni odnos povjerenja. Da će investitor nešta izgraditi i neće pročerdati pare banke.Gray wrote:
Hipoteka slijedi sudbinu zemljišta, što znači da se prenosi na sve izgrađene stanove, dakle hipoteka bi bila upisana na svakom od pojedinačnih stanova sve dok nije izbrisana, tj. dok banka ne da brisovnicu za brisanje hipoteke, što u praksi nije problem, kako je neko iznad naveo, banka izda brisovnicu za tvoj stan, ti platiš cijenu, hipoteka se briše i novi vlasnik se uknjižava.
Imate situaciju u Vogošći gdje je bankina firma koja se bavi tim belajima na kraju postala vlasnik stanova i tuši stanove koji nisu prošli tehnički prijem.
Last edited by Haris.ba on 13/12/2016 09:57, edited 1 time in total.