GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
The Realist

#3501 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by The Realist »

dresdener78 wrote: Draga kolegica, naravno da si u pravu, i potpuno se slažem da je odnos cijena/kvalitet kod GRAS-ovih usluga strašan i nevjerovatan. Sa druge strane, prema realnim procjenama se najmanje 20 posto putnika vozi bez karte. Od ukupnog broja stanovništva, oko 70 posto građana ima razne povlastice kod kupovine karata koje su godinama stvarane iz političkih razloga da se privuknu birači. Tako da je broj osoba koje plaćaju uredne mjesečne karte jako nizak, i to je jedan od razloga zašto su te mjesečne tako skupe - neko mora platiti :( Ali opet, za taj performans koji nudi GRAS svaki dan, putnici bi trebali da DOBIJU pare od GRAS-a za svaku vožnju. Svakako ljudi u Sarajevu bi trebali prvo ići skupa do onih glavonja i političara na lokalnim vlastima.... oni su uzrok, stanje u GRAS-u je samo posljedica... I ja kao strana budala mogu samo da potvrdim da ima u redovima uposlenika GRAS-a i ljubaznih i pristojnih osoba. Ali za 3 ljubazne naletim na 7 drskih i arogantnih...
Ovo sam sto puta pisao i opet ću. Istina je da puno ljudi ne kupuje karte, ali je isto tako istina da kontrolori koji ih uhvate samo nastave dalje (i ne, ne radi se mrcinama, pa ih se ovi boje, nego im je mrsko raditi svoj posao). Tu imamo dvije situacije onda. Prva je da se ljudi voze bez karata, a druga je da imaš zaposlene, kojima sve plaćaš, a koji ne rade svoj posao i samo koštaju kompaniju.

A što se tiče ovih povlaštenih karata, zar kanton to ne plaća za njih?

Jako puno problema je tu.
dresdener78

#3502 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

The Realist wrote:
dresdener78 wrote: Ovo sam sto puta pisao i opet ću. Istina je da puno ljudi ne kupuje karte, ali je isto tako istina da kontrolori koji ih uhvate samo nastave dalje (i ne, ne radi se mrcinama, pa ih se ovi boje, nego im je mrsko raditi svoj posao). Tu imamo dvije situacije onda. Prva je da se ljudi voze bez karata, a druga je da imaš zaposlene, kojima sve plaćaš, a koji ne rade svoj posao i samo koštaju kompaniju.

A što se tiče ovih povlaštenih karata, zar kanton to ne plaća za njih?

Jako puno problema je tu.
Tako jeste. Revizori se veoma često iživljavaju na očajnim turistama koji su zbog totalnog nedostatka informacija o kupovini i poništavanju karata učinili nešto pogrešno, ili na nesretnim curama, dok nabildane likove "ne vide". Kontrola je katastrofalna i niko nema odgovornosti, sve očigledno ku*ac boli zbog toga da izostaju primanja od više desetina hiljadu KM dnevno.
Šta se povlaštenih karata tiče, na papiru piše da plaća, ali u GRAS-u većinu tih para nikad vidjeli nisu... ovdje i ovamo nešto iz Kantona šalju kada jesu raspoloženi ili kada slijede izbori ili kada prijeti opet neki štrajk. Kanton uopće ne poštuje svoje finansijske obaveze prema GRAS-u, i to dugotrajno. To je jedan od glavnih razloga one katastrofe (pored planova nekih političara za divlju privatizaciju i namjernog guranja GRAS-a u propast, i lopovluka u GRAS-u od vozača koji kradu naftu i dijelove sve do top menadžmenta koji je pokrao milione, npr. Jusufranić i drugi).
trambusek88

#3503 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Uzimate za primjer 25-30% loših grasovaca. 70% revizora na koje sam ja naletio su ljubazni i uljudni. Uljudno se zahvale kad neko pokaže kartu, eh sad kad neko nema, ili neće da pokaže, pa još hoće da se svađa - ima ona izreka sa gospodom gospodski, s ciganima ciganski (takva je izreka, nadam se da se romi neće uvrijediti.
therrarrius

#3504 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by therrarrius »

trambusek88 wrote:Uzimate za primjer 25-30% loših grasovaca. 70% revizora na koje sam ja naletio su ljubazni i uljudni. Uljudno se zahvale kad neko pokaže kartu, eh sad kad neko nema, ili neće da pokaže, pa još hoće da se svađa - ima ona izreka sa gospodom gospodski, s ciganima ciganski (takva je izreka, nadam se da se romi neće uvrijediti.
GDJE?
90% ih nema zube u glavi a o kulturi da ne pricam, doduse odavno se ne vozim ''njihovim'' tramvajima i trolama pa se mozda sta i promjenilo.
trambusek88

#3505 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Pusti ti zube, njegov je problem ako nema zube, on se muči sa hranom ne mučiš se ti.

Meni se u 70% slučajeva uljudno zahvale kad pokažem kartu, neznam šta trebaju više, možda svakom od 100 putnika u tramvaju reći dobro jutro, jeste se naspavali, možete li nam pokazati kartu.
Jesu li nekulturni zato što kažu, "može malo karta"

Neki dan gledam u tramvaju kako penzioner zajebava čitave dvije minute revizora, odbija mu pokazati kartu, svjesno praveći zastoj. Revizor mu je svo vrijeme najljubaznije govorio da se ne može voziti bez karte, i ako je ima da je mora pokazati, a ovaj stari magarac nakon što nije uspio u namjeri da iznervira revizora pokazuje penzionersku kartu.

Svjedočio sam par puta i bezobraznom ponašanju revizora, ali je takvo ponašanje u većini slučajeva bilo i izazvano.

Manje je vozila u saobraćaju i više ne mogu svi ući u tramvaj, trolejbus, autobus. Nedopustivo je da mi koji mjesečno platimo 53KM ne možemo ući u tramvaj, a u isto vrijeme dosta putnika u istom nema kartu.
goran16v

#3506 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by goran16v »

Sarajevo_Grad wrote:Bošnjaci bi se besplatno vozali, a čim bude kakav štrajk, svi se dignu. Trebice, nalickane, napucane, frajeri, to puca sve na njima od preseravanja, a bune se i ne plaćaju kartu. Ja bih se roknuo zbog blamaže da moram izaći iz tramvaja kad vidim revizorew na vidiku. Samo svoju guzicu gledate. Tipično.
Sta cemo sa unaprijed prodadim radnicki, djackim i penz. kuponima na osnovu kojih GRAS uredno i AVANSNO naplati svoju uslugu tim istim Bosnjacima koju mozda nece iskoristiti srazmjerno cijeni, pa onda iste te Bosnjake drka u zdrav mozak sa strajkom, ocel' ga bit' necel' ga bit', manjkom vozila, otkazivanjem linija itd????
m11d0

#3507 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by m11d0 »

Pitarrr82 wrote:@m11d0

Odakle ti info da nema viska radnika i da ce primati nove?
Jaran sve papire pripremio, otac mu je u Grasu.
Samo se ceka pristanak vlade i konkurs izlazi.
The Realist

#3508 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by The Realist »

trambusek88 wrote:Uzimate za primjer 25-30% loših grasovaca. 70% revizora na koje sam ja naletio su ljubazni i uljudni. Uljudno se zahvale kad neko pokaže kartu, eh sad kad neko nema, ili neće da pokaže, pa još hoće da se svađa - ima ona izreka sa gospodom gospodski, s ciganima ciganski (takva je izreka, nadam se da se romi neće uvrijediti.
Ma da su najljubazniji na svijetu, kad ne rade svoj posao.
goran16v

#3509 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by goran16v »

trambusek88 wrote:Uzimate za primjer 25-30% loših grasovaca.
30% ne da je puno, nego je neprihvatljivo puno!!!!
Pitarrr82

#3510 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Pitarrr82 »

m11d0 wrote:
Pitarrr82 wrote:@m11d0

Odakle ti info da nema viska radnika i da ce primati nove?
Jaran sve papire pripremio, otac mu je u Grasu.
Samo se ceka pristanak vlade i konkurs izlazi.

Jedna ruka drugu miluje znaci :mrgreen:
agent_zero

#3511 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by agent_zero »

Pitanje za postavljača teme - kakva mu je to riječ "mukajet"? Nikad u životu nisam čuo taj izraz, niti znam šta znači, zapravo znam iz konteksta šta znači.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3512 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

odlučili su da mi naplaćuju minibus umjesto 1.60
1.10
:D

možda je zato štrajk spriječen :mrgreen:
sheilak

#3513 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by sheilak »

ah, kako su me danas zeznuli grasovci. vozili su naime na vrijeme, u 20-tominutnom taktu. tako da sam, neocekivajuci ovo nesvakidasnje cudo, koje je u rangu sa ukazanjem Marije u Medjugorju, propustila, ne jedan, vec dva busa :lol:

@GRAS

ove vase psiho igrice me izludjuju. well played GRAS, well played. :D
Mračajski proto

#3514 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Mračajski proto »

agent_zero wrote:Pitanje za postavljača teme - kakva mu je to riječ "mukajet"? Nikad u životu nisam čuo taj izraz, niti znam šta znači, zapravo znam iz konteksta šta znači.

Hajmo reći, da je to drugo značenje za pojam ''obzir''.
ultima_palabra

#3515 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by ultima_palabra »

Ni mukajet - ni glasa, ni habera.
Mračajski proto

#3516 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Sad će te pitati za to haber.
ultima_palabra

#3517 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by ultima_palabra »

Ni avaz da pusti :-D
agent_zero

#3518 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by agent_zero »

I onda se čudimo što smo tu gdje jesmo. Pored našeg prelijepog i bogatog bosanskog jezika koristiti nekakve tuđice tipa "mukajet" mi je van svake pameti.

Ok ove neke koje su našle svoje mjesto u žargonu kroz godine i vijekove (tipa haber i sl.), ali ovako tipa ova gore mi je totalno :-) :-) :-)
Mračajski proto

#3519 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Joj, hajde ne lupetaj, Boga ti. Naš jezik ima dosta riječi stranog porijekla u upotrebi, i to nije od jučer, već odavno.
agent_zero

#3520 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by agent_zero »

A ti ne laprdaj ako ne znaš normalno razgovarati.

Ovu gore riječ nikad u životu nisam čuo i sigurno nije jedna od onih tuđica koja se standardno udomaćila u govoru i žargonu i koja se može čuti maltene na svakom koraku.

Pogotovo me nervira to "silovanje" tuđicama od rata, pa naovamo.
Mračajski proto

#3521 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Je l' ti to smetaju orijentalizmi u našem govoru, ili? Na koju ti stranu okrećeš? Bošnjocentričnu sigurno ne, ili srbocentričnu, ili ovu krocentričnu onda vjerovatno. Nek se tebi ne sviđa. Idi protestuj.
agent_zero

#3522 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by agent_zero »

Ne smetaju mi, dapače mogu se naći i u zemljama okruženja.

Samo smatram bespotrebnim da se koriste neki za koje većina ljudi i ne zna šta znače. A takva je baš ova "mukajet". Ne znam, meni je to glupo. Uvijek bih napisao lijepi žargonski naš domaći izraz "ne benda", nego "mujaket" za koji sam prvi put u životu čuo na ovoj temi. A siguran sam da nisam jedini.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3523 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

iskreno ne znam šta znači taj mukajet ali sam iz konteksta skonto ni muka :D ni riječi

inače ja kad god vidim da se približava mali župti minibus doživljavam to nebeskom intervencijom :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
sheilak

#3524 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by sheilak »

o cem ovo oni? kako necete znati sta je ni mukajet? :D znaci, otprilike da neko ne reagira, totalno, al ono totalno ignoriranje. :D

@Black swan

znas ono kad te obasjaju zrake sunca s nebesa, a u pozadini se cuju harfe i andjeoski hor :D e, to je taj osjecaj kad dodje bus, a kad dodje na vrijeme i jos imas mjesto...ekstaza :D
Mračajski proto

#3525 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

I onda uđeš u bus, a unutra drma Asim Bajrić.
Post Reply