ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
tempuser

#3501 Re: ZOBS

Post by tempuser »

Seawolf wrote:Ja bih samo zamolio vas koji ste skoćili da branite ovaj zakon, pravilnik, ili šta je već, da citirate član, paragraf(e) i stav(ove) tog zakona kojima je pokriveno upravljanje motornim vozilom najveće dopuštene mase ne veće od 3.500 kg, koje vuče priključno vozilo najveće dopuštene mase ne veće od 3.500 kg.

Jer me nakon ove vaše argumentacije, živo interesuje koja to kategorija pokriva upravljanje takvim slučajem (priznat ćete, dosta čestim na cestama) sklopa vozila.

Nemojte samo opet, molim vas, reći "CE", jer prema definiciji navedenoj u tom istom zakonu, to nije to.
Niko ne brani zakon, samo konstatuje sta pise u zakonu i dok je tako to je jedino sto se pika.
Ako pise da je BE ukupna masa vucnog vozila i prikljucnog vozila 3,5t onda nema dileme smijes li voziti sa BE ako masa prelazi 3,5t - ne smijes. Zakon je definisao kojom kategorijom ne smijes voziti, a ti se dalje snalazi. Naopako ali tako dok ne primjene.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#3502 Re: ZOBS

Post by bitanga_sa_otesa »

sta imam branit,pisem kako je ...meni ne smeta da uvedu kako ti pises.moda bi onda mogao registrovati prikolicu nosivosti preko 750 kg na svoje ime...u hr su promijenili ,oni mogu registrovati kao za specijalne namjene(za prevoz trkacih automobila)
Seawolf

#3503 Re: ZOBS

Post by Seawolf »

bitanga_sa_otesa wrote:sta imam branit,pisem kako je ...meni ne smeta da uvedu kako ti pises.moda bi onda mogao registrovati prikolicu nosivosti preko 750 kg na svoje ime...u hr su promijenili ,oni mogu registrovati kao za specijalne namjene(za prevoz trkacih automobila)
Ma O.K. je, znam da si ti zadnji koji bi branio slične budalaštine.

Ali ova priča o vozačkim dozvolama i kategorijama vozila, nema veze sa ovim što si sada napisao, odnosno sa nemogučnošću da teretnu prikolicu čija je najveća dopuštena masa veća od 750 kg i teretna motorna vozila ( uključujući i pick-upe klase N1), registruješ na fizičko lice. To je relativno friška budalaština.
nemezis

#3504 Re: ZOBS

Post by nemezis »

Seawolf wrote:Ja bih samo zamolio vas koji ste skoćili da branite ovaj zakon, pravilnik, ili šta je već, da citirate član, paragraf(e) i stav(ove) tog zakona kojima je pokriveno upravljanje motornim vozilom najveće dopuštene mase ne veće od 3.500 kg, koje vuče priključno vozilo najveće dopuštene mase ne veće od 3.500 kg.

Jer me nakon ove vaše argumentacije, živo interesuje koja to kategorija pokriva upravljanje takvim slučajem (priznat ćete, dosta čestim na cestama) sklopa vozila.

Nemojte samo opet, molim vas, reći "CE", jer prema definiciji navedenoj u tom istom zakonu, to nije to.
Ako ćeš ignorisati Zakon (a ne znas ni da li je u pitanju zakon ili pravilnik), dzaba postavljas pitanja. Jednostavno, prema vazecem zakonu, ako vozilo nije namijenjeno za prevoz tereta ne moze zajedno sa prikolicom biti teze od 3500 kg. Da li se to nekome svidja, da li je tako u EU, u Zimbambveu ili Australiji, je potpuno nebitno. Nije ni prva ni posljednja nelogična stvar u nasim zakonima ali tako je kako je.
bitanga_sa_otesa

#3505 Re: ZOBS

Seawolf wrote: Ma O.K. je, znam da si ti zadnji koji bi branio slične budalaštine.

Ali ova priča o vozačkim dozvolama i kategorijama vozila, nema veze sa ovim što si sada napisao, odnosno sa nemogučnošću da teretnu prikolicu čija je najveća dopuštena masa veća od 750 kg i teretna motorna vozila ( uključujući i pick-upe klase N1), registruješ na fizičko lice. To je relativno friška budalaština.
mislim da se ni prije nije moglo registrovat teretno vozilo(pick up) na fizicko lice...za poly stojadina si morao imati neku szr ili poljoprivredni obrt....
tempuser

#3506 Re: ZOBS

Post by tempuser »

bitanga_sa_otesa wrote: mislim da se ni prije nije moglo registrovat teretno vozilo(pick up) na fizicko lice...za poly stojadina si morao imati neku szr ili poljoprivredni obrt....
Nikad se nista sto je u opisu imalo mogucnost prevoza tereta, definisanu ukupnu masu i masu vozila, drugim rijecima sto je moglo sluziti za komercijalni prevoz tereta, a tu su u "B" kategoriji osim prikolice, kamioni do ukpne tezine 3,5t, pick-up-i, teretni kombiji, dostavna vozila (Cady, Kangoo itd), se nije moglo redovno registrovati na fiz. lice. Jedina opcija je bila ZVP (za vl. potrebe) ako djelatnost to dopusta (poljiprivrednik itd), ali ni to vise ne moze u Federadiji, za RS ne znam. SZR u Samostalni prevoznik se smatraju pravnim licima.
Ja sam toga toga imalu cijelu zavrzlamu, prodavali Nissane L200 Double Cab (5 mjesta) koji su bii privremeno uvezeni i kojima je u komercijalnom opisu stajalo "putnicki". Ljudi su se zbog toga otimali da ih kupe, medjutim kad su ih redovno uvezli promjene im opis da su teretni i trubaaaa.
Bakir1

#3507 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

ipak seawolf ima pravo u kontekstu price da skup vozila ne smije voziti vise od 7 tona zajednicke mase sa BE, B vozi do 750 kg, i postoji jos jedna kategorija B 96 koja vozi do 4,75 t.
dopuna iz 2010 godine člana 185 stava 5 kaže:
Član 56.
U članu 185. stav (5) riječ "do" mijenja se riječju "preko", a riječi: "i motorno vozilo B kategorije s prikolicom čija je najveća dozvoljena masa veća od 750 kg," brišu se.
bitanga_sa_otesa

#3508 Re: ZOBS

pa sto to nije dopunjeno/izmjenjeno?
opet zadnja recenica ostala ista ,a ona je kljucna...
Seawolf

#3509 Re: ZOBS

Post by Seawolf »

Bakir1 wrote:ipak seawolf ima pravo u kontekstu price da skup vozila ne smije voziti vise od 7 tona zajednicke mase sa BE, B vozi do 750 kg, i postoji jos jedna kategorija B 96 koja vozi do 4,75 t.
dopuna iz 2010 godine člana 185 stava 5 kaže:
Član 56.
U članu 185. stav (5) riječ "do" mijenja se riječju "preko", a riječi: "i motorno vozilo B kategorije s prikolicom čija je najveća dozvoljena masa veća od 750 kg," brišu se.
Hvala :-D

Samo jedna ispravka: B kategorija proširena na B 96, dopušta ukupnu najveću dopuštenu masu sklopa vozila do 4,25 t. Logično, 3.500 kg najveće dopuštene mase vučnog vozila, plus 750 kg najveće dopuštene mase prikolice, jednako je 4.250 kg ukupne najveće dopuštene mase sklopa vozila.
530i

#3510 Re: ZOBS

Post by 530i »

Da zaključimo, BE ide do 7 tona ukupne mase (3,5 tone vučno vozilo i 3,5 tone priključno)?
bitanga_sa_otesa

#3511 Re: ZOBS

zakljucicemo kad bude zvanicno pisalo u nasem zakonu
supercali

#3512 Re: ZOBS

Post by supercali »

Bitangi i goranu bas ne idu ovi zakoni a prave se pametni
bitanga_sa_otesa

#3513 Re: ZOBS

supercali wrote:Bitangi i goranu bas ne idu ovi zakoni a prave se pametni
drago mi je da tebi ide sve od ruke i da razumijes sve sto mi smrtnici ne mozemo.i da znas citati i ono sto ne pise...
nego pusti to,kad cemo na kafu?
tempuser

#3514 Re: ZOBS

Post by tempuser »

bitanga_sa_otesa wrote:
supercali wrote:Bitangi i goranu bas ne idu ovi zakoni a prave se pametni
drago mi je da tebi ide sve od ruke i da razumijes sve sto mi smrtnici ne mozemo.i da znas citati i ono sto ne pise...
nego pusti to,kad cemo na kafu?
On je prvak u izmisljaju sabracajnih znakova u kategoriji starijih seniorki!
nemezis

#3515 Re: ZOBS

Post by nemezis »

Iako je smisao isti, evo prekucao sam vazeci tekst.

(5) U kategoriju BE ubrajaju se skupovi vozila čija se vučna vozila ubrajaju u kategoriju B, a priključna vozila imaju najveću dozvoljenu/dopuštenu masu preko 750 kg, koja nije veća od mase vučnog vozila bez tereta, a ukupna dozvoljena/dopuštena masa vučnog i priključnog vozila nije veća od 3.500 kg.
bitanga_sa_otesa

#3516 Re: ZOBS

da umjesto vucnog i prikljucnog pise vucnog ili prikljucnog onda bi imalo smisla ovo sto je pisao seawolf,ovako nista...ostalo isto...
Bakir1

#3517 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

nemezis wrote:Iako je smisao isti, evo prekucao sam vazeci tekst.

(5) U kategoriju BE ubrajaju se skupovi vozila čija se vučna vozila ubrajaju u kategoriju B, a priključna vozila imaju najveću dozvoljenu/dopuštenu masu preko 750 kg, koja nije veća od mase vučnog vozila bez tereta, a ukupna dozvoljena/dopuštena masa vučnog i priključnog vozila nije veća od 3.500 kg.
Dio poslije preko 750 kg zaboravi, jer zakon poznaje putnička motorna vozila do 3500 kg poznaje kategoriju B koja vozi priključna vozila ispod 750 kg samim time isključenje u smislu ukupne tezine od 3500 kg je besmisleno.
Ako bi tako gledali na tumačenje kategorije BE rupa do C1E je 3500 kg
bitanga_sa_otesa

#3518 Re: ZOBS

Bakir1 wrote: Dio poslije preko 750 kg zaboravi
hoce li policajac zaboraviti?
Bakir1

#3519 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

Tvoj auto ima koliko 2.2 tone? Ako gledamo dio da prikolica ne smije biti teza od auta ti mozes voziti prikolicu od 2.2 tone, ako cemo gledati da ukupna masa ne prelazi 3500 kg onda ti ne smiješ zakačiti prikolicu tezu od 1300 kg a to nije nista...
Znam ja sta ti govoriš o iživljavanju zvanom prikolica preko 750 kg na firmu ili obrt, a znas kada imas reg prikolicu preko 750 kg na njoj voziš sta hoces...
Ali to je drugi par opanaka
nemezis

#3520 Re: ZOBS

Post by nemezis »

Bakir1 wrote:

Dio poslije preko 750 kg zaboravi, jer zakon poznaje putnička motorna vozila do 3500 kg poznaje kategoriju B koja vozi priključna vozila ispod 750 kg samim time isključenje u smislu ukupne tezine od 3500 kg je besmisleno.
Ne razumijem sta zelis reci. Kada procitas ovo, mozes li voziti auto od 2 t sa prikolicom od 2 t?
Bakir1

#3521 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

Ako pročitaš kako si ti napisao zaboravi da postoje M1 vozila tezine 3500 kg.
Teoretski dva su tu nonsensa prvi ukupna tezina a drugi tezina prikljucnog i vucnog vozila.
Ukoliko kategorija BE vozi do 3500 kg zašto C1E počinje od 7000 kg?
Koja kategorija vozi kamp vozilo tezine 2000 kg i iza čamac tezine 2000 kg?
nemezis

#3522 Re: ZOBS

Post by nemezis »

Bakir1 wrote:Ako pročitaš kako si ti napisao zaboravi da postoje M1 vozila tezine 3500 kg.
Teoretski dva su tu nonsensa prvi ukupna tezina a drugi tezina prikljucnog i vucnog vozila.
Ovo nisam ja napisao, ovo je iz Zakona. Ne razumijem svrhu pitanja. Citiram ti zakon i postavim pitanje a ti pitas nesto drugo. Osim toga, ko kaze da C1E pocinje od 7000 kg?
Seawolf

#3523 Re: ZOBS

Post by Seawolf »

nemezis wrote:
Bakir1 wrote:

Ne razumijem sta zelis reci. Kada procitas ovo, mozes li voziti auto od 2 t sa prikolicom od 2 t?
Kada se pročita ovo što si citirao i pročitaju ostali članovi ZOBS-a koji se odnose na kategorije vozačkih dozvola (što nije preporučljivo, jer se može vrlo negativno odraziti na psihu), onda vozilom najveće dopuštene mase 2 t, koje vuče prikolicu najveće dopuštene mase 2 t, ne može upravljati niko.

Kao niti putničkim automobilom sa, recimo 7 sjedišta, čija je najveća dopuštena masa 5.000 kg.
nemezis

#3524 Re: ZOBS

Post by nemezis »

Seawolf wrote:Kada se pročita ovo što si citirao i pročitaju ostali članovi ZOBS-a koji se odnose na kategorije vozačkih dozvola (što nije preporučljivo, jer se može vrlo negativno odraziti na psihu), onda vozilom najveće dopuštene mase 2 t, koje vuče prikolicu najveće dopuštene mase 2 t, ne može upravljati niko.

Kao niti putničkim automobilom sa, recimo 7 sjedišta, čija je najveća dopuštena masa 5.000 kg.
Da, i? Kako ti tumacis tacku 5?
Bakir1

#3525 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

nemezis wrote:
Bakir1 wrote:Ako pročitaš kako si ti napisao zaboravi da postoje M1 vozila tezine 3500 kg.
Ovo nisam ja napisao, ovo je iz Zakona. Ne razumijem svrhu pitanja. Citiram ti zakon i postavim pitanje a ti pitas nesto drugo. Osim toga, ko kaze da C1E pocinje od 7000 kg?
Iste te izmjene i dopune koje si nespretno ubacio u originalni zakon iz 2006....
Post Reply