Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
BiH može u EU samo kao labava federacija
AP | 15.04.2009 20:00
Premijer Republike Srpske, Milorad Dodik, rekao je da Bosna i Hercegovina može ući u Evropsku uniju samo kao labava federacija dva ili tri enititeta zasnovana na etničkom principu.
Dodik je u intervjuu za Asošiejted pres rekao da će se Srbi u BiH radije odreći članstva u EU nego Republike Srpske.
Premijer RS je rekao da je teško postići kompromis u BiH oko ključnih pitanja i uporedio situaciju s onom u bivšoj Jugoslaviji kada različiti narodi nisu mogli da pronađu način da žive zajedno i zemlja se na kraju raspala na šest država.
- Samo je BiH dopala sudbina bivše Jugoslavije. Narodi koji nisu mogli da pronađu način da žive zajedno u Jugoslaviji, sada bi trebalo da žive zajedno u hibridnoj zemlji u kojoj svako gura svoj plan - rekao je Dodik.
On je ocijenio da i Srbi i Hrvati i Bošnjaci pokušavaju sada političkim sredstvima da ostvare nekadašnje ratne ciljeve - Bošnjaci da uklone etničku podjelu, Hrvati da dobiju svoj entitet, a Srbi da sačuvaju što veću autonomiju.
- Cjelokupna politička debata i svi odnosi u BiH vrte se u krug - rekao je premijer RS.
Dodik je dodao da se ne protivi stvaranju trećeg entiteta, koji bi bio entitet hrvatskog naroda u BiH, ali je naglasio da taj entitet ne može da zadire u RS.
On je rekao da Srbi u BiH smatraju da BiH može biti federalna država, sa federalnim jedinicama koje će imati glavninu nadležnosti, a ne centralne vlasti u BiH.
AP navodi da je RS na međunarodne i domaće pokušaje da se nadležnosti prebace s entiteta na centralne institucije odgovarala prijetnjom da će povlačenjem svojih predstavnika iz tih institucija blokirati cijelu zemlju.
- Samo tada su stranci shvatili da smo ozbiljni - rekao je Dodik i dodao da su Srbi na taj način spriječili stapanje policija entiteta u jednu policiju.
- Mi to doživljavamo kao našu veliku pobjedu - rekao je premijer RS.
valjda je ovo dokaz koliki je on fashista...
ja bih pije rekao da on situaciju u bih gleda otvorenim očima, a hrvatski i bošnjački lideri, škilje na jedno oko.[/quote]
i sta mu to znaci sto gleda otvorenim ocima ili da prica ono sto misli ili sto iznosi situaciju onakva kakva jeste, pa s'tim zadrzava pravo da propagira otvoreno aparthejd, etnico razdvajanje pa i secesiju...
svi mi znamo kakva je trenutna situacija i da je treba mijenjati jer ne zadovoljava mnoge konvencije o ljudskim pravima ali njemu smeta sto neko hoce da ukine ''etnicku podjelu'' i to javno prizna...[/quote]
zbog čega bi on ukidao nešto što su potpisali i našto su pristali svi u bih pod patronatom mz-e na čelu sa usa.
KAO I DEVEDESETIH, NAIVNE BOSNJE GOVORE:" MA NECE BITI RATA, NE DA TO SVIJET,EVROPA, MI SMO JUGOSLOVENI, CUVA NAS JNA ITD", DA BI NAS NAREDNOG DANA MILION RASELILI, POBILI I POPALILI DOK SMO MI SKONTALI STA SE DOGADJA, A PROSLO JE "SAMO" 15-AK GODINA A MI ZABORAVILI STA SU NAM RADILI 90TIH. JA OVE GLUPOSTI NE MOGU VISE SLUSAT, LOJALNIM SRBIMA DOZVOLIT OSTANAK A OVA GOVNA ISTJERAT IZ SVOJIH BRLOGA. IZGUBILI SU SVE RATOVE PA SVOJE FRUSTRACIJE POKUSAVAJU LIJECITI NA BOSNI. NEK BRATE IDU NA KOSOVO TO JE VEKOVNA SRPSKA ZEMLJA, A BOSNA BOSANCIMA. AL OVAJ PRVI PUT MI PRVI "UDARAMO"
ado_law wrote:KAO I DEVEDESETIH, NAIVNE BOSNJE GOVORE:" MA NECE BITI RATA, NE DA TO SVIJET,EVROPA, MI SMO JUGOSLOVENI, CUVA NAS JNA ITD", DA BI NAS NAREDNOG DANA MILION RASELILI, POBILI I POPALILI DOK SMO MI SKONTALI STA SE DOGADJA, A PROSLO JE "SAMO" 15-AK GODINA A MI ZABORAVILI STA SU NAM RADILI 90TIH. JA OVE GLUPOSTI NE MOGU VISE SLUSAT, LOJALNIM SRBIMA DOZVOLIT OSTANAK A OVA GOVNA ISTJERAT IZ SVOJIH BRLOGA. IZGUBILI SU SVE RATOVE PA SVOJE FRUSTRACIJE POKUSAVAJU LIJECITI NA BOSNI. NEK BRATE IDU NA KOSOVO TO JE VEKOVNA SRPSKA ZEMLJA, A BOSNA BOSANCIMA. AL OVAJ PRVI PUT MI PRVI "UDARAMO"
post number 3, a već bi počeo revoluciju, ni tito ti nije ravan.
Ako pod revolucijom mislis na moje zalagenje za BiH u vjekovnim granicama, jednu jedinstvenu, suverenu, svih njenih gradjana, onda jesam revolucionar......
ado_law wrote:Ako pod revolucijom mislis na moje zalagenje za BiH u vjekovnim granicama, jednu jedinstvenu, suverenu, svih njenih gradjana, onda jesam revolucionar......
ado_law wrote:Ako pod revolucijom mislis na moje zalagenje za BiH u vjekovnim granicama, jednu jedinstvenu, suverenu, svih njenih gradjana, onda jesam revolucionar......
pod revolucijom mislim na ono" tko neće kako meni paše put pod noge", pa mašta tebi pasalo.
Dalton, ima patriota vise nego 90tih, uostalom ti i takvi bi prvi jedva docekao da se tako nesto opet ponovi da mozes pobjec preko crvenog krsta ili jevrejske opcine u tu tvoju swedsku.
ado_law wrote:Dalton, ima patriota vise nego 90tih, uostalom ti i takvi bi prvi jedva docekao da se tako nesto opet ponovi da mozes pobjec preko crvenog krsta ili jevrejske opcine u tu tvoju swedsku.
Najlakse je sjedit u svom toplom domu i razglabat zasto u BBI nema pive i svinjetine, a to kako zive povratnici u Kozluk, Kozarac, Srebrenicu, Trebinje i kako ce se ovo Miloradovo zalaganje za secesiju na njih odrazit........to ovdje mnogim nije apsolutno bitno, njima je BiH ionako od Bascarsije do C.Vile
ado_law wrote:Najlakse je sjedit u svom toplom domu i razglabat zasto u BBI nema pive i svinjetine, a to kako zive povratnici u Kozluk, Kozarac, Srebrenicu, Trebinje i kako ce se ovo Miloradovo zalaganje za secesiju na njih odrazit........to ovdje mnogim nije apsolutno bitno, njima je BiH ionako od Bascarsije do C.Vile
de momak provjeri moje ranije postove, pa skontaj kome pises...a ta miloradova secesija i njegova sranja na koja se neki pale su cista glupost - ako dodje do neke secesije (a mogucnost nikad nije iskljucena) svako ce iz BiH ponijeti onoliko koliko moze ponijeti - tj. koliko moze stati blata na cipelama i eventualno mjesta na traktoru za stvari
Last edited by dallton on 16/04/2009 00:01, edited 1 time in total.
ado_law wrote:Najlakse je sjedit u svom toplom domu i razglabat zasto u BBI nema pive i svinjetine, a to kako zive povratnici u Kozluk, Kozarac, Srebrenicu, Trebinje i kako ce se ovo Miloradovo zalaganje za secesiju na njih odrazit........to ovdje mnogim nije apsolutno bitno, njima je BiH ionako od Bascarsije do C.Vile
ne znam za druga mjesta ali kažu da u kozarcu žive dobro, ima i tema o tome.
ado_law wrote:Ja se nisam tebi nista nagovorio, meni smeta taj indolentni stav prema kamiondzijinim stavovima
sto se ti bojis toliko secesije - dodijevi srbi su se vec okupili oko banja luke, u onoliko proporciji koliko imaju stanovnistva (cirka 28%)....pa sta i da dodje do secesije - lijepo se pozdravis s njima napravis zid okolo i nek oni preko hrvatske idu u majcicu srbiju u manjim brojevima, sta je tu problem
Cuo sam i ja da dobro zive u kozarcu, al to je sve zbog tok krajiskog inata prkosa, doduse u najvecoj mjeri i zbog swedskih kruna ili kako vec.
A moj cimer koji je iz grada prijedora ne pomislja da ode vise nikad tamo jer je svakodnevno susreco ljude koji su ga izbacili iz kuce, pobili mu neku blizu rodbinu. A za istocnu bosnu da ne govorim, kako je tek tamo
Zato su mi i problematicni oni usvojeni amandmani na ustav bih vezano za brcko. Do sada je BD bio kao treca teritorijalna jedinica (koja nije imala veze sa entitetima), a sada je komdominium (suvlasnistvo) dva entiteta, a i kad se bracni drugovi razvode svako trazi svoj dio a bojim se da se dodik trazit taj koridor prema istocnoj bosni
ado_law wrote:Cuo sam i ja da dobro zive u kozarcu, al to je sve zbog tok krajiskog inata prkosa, doduse u najvecoj mjeri i zbog swedskih kruna ili kako vec.
A moj cimer koji je iz grada prijedora ne pomislja da ode vise nikad tamo jer je svakodnevno susreco ljude koji su ga izbacili iz kuce, pobili mu neku blizu rodbinu. A za istocnu bosnu da ne govorim, kako je tek tamo
ako nisi znao (a trebao bi koliko se navodno o tome zanimas) sva ti je okolina prijedora zavrsen povratak a iz istocne bosne su srbi lagano otisli (im a ih jedno 50.000 u cijelom podrinju) tako da tek sad mozes poceti ozbiljno razmisljati o pokretu prema podrinju...u krajnjoj liniji, ima se gorazde, srebrenica, vlasenica i rubna podrucja prema zvorniku - dovoljno da dodo i njegovi kraljevi mogu podrinje zaboraviti kao sto su ga vec i zaboravili - da ne govorim o doboju i drugim rubnim podrucjima ...sva su strateska mjesta zauzeta i sad preko vrbe gledaj odlazak srba i dovidjenja prijatno...i mani se brckog s tim amandmanom je potpisana nelegalnost svakog otcjepljenja pca, uostalom u brckom su bosnjaci i hrvati vecina i to je davno zavrseno ...
ado_law wrote:Nisam toliki optimista sto se tice podrinja, volio bi da je tako.
ne moras ni biti ko ti trazi - to je rijesena stvar, podrinje je prazno i bit ce naseljeno ...najbitnije je da se dodini borci skucaju oko banja luke i onda sretno i prijatno
evo lijepo ti covjek kaze sta mu je cilj
Dodik: Radije ćemo se odreći članstva u EU nego RS
"Želimo da uđemo u Evropu samo ako možemo očuvati našu specifičnost i autonomiju", rekao je premijer RS...
15.04.2009. 22:17
Premijer Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik, izjavio je da vjeruje da BiH može ući u EU samo kao labava federacija dva ili tri entiteta zasnovana na etničkom principu, ali ni u kom slučaju kao jedinstvena zemlja.
Predsjednik Vlade RS je u intervjuu za Asošijeted pres rekao da će se Srbi u BiH radije odreći članstva u EU nego Republike Srpske.
"Želimo da uđemo u Evropu samo ako možemo očuvati našu specifičnost i autonomiju", rekao je premijer RS i dodao da je teško postići kompromis u BiH o ključnim pitanjima i uporedio situaciju sa onom u bivšoj Jugoslaviji kada različiti narodi nisu mogli da pronađu način da žive zajedno i zemlja se na kraju raspala na šest država.
Dodik je istakao da je "samo BiH dopala sudbina bivše Jugoslavije".
"Narodi koji nisu mogli da pronađu način da žive zajedno u Jugoslaviji, sada bi trebalo da žive zajedno u žhibridnojž zemlji u kojoj svako gura svoj plan", istakao je Dodik.
Prema njegovim riječima, sve tri strane nastavljaju sa pokušajima da političkim načinima ostvare nekadašnje ratne ciljeve - Bošnjaci da uklone etničku podjelu, Hrvati da dobiju svoj entitet, a Srbi da sačuvaju što veću autonomiju.
Dodik je naglasio da se cjelokupna politička diskusija i odnosi u BiH vrte u krug.
On je dodao da nema ništa protiv stvaranja trećeg (hrvatskog) entiteta, ali da taj entitet ne može da prelazi u RS.
Premijer RS je naveo da Srbi u BiH smatraju da BiH može biti federalna država, sastavljena od federalnih jedinica, gdje će nadležnost uglavnom biti u tim jedinicama, a ne kod centralne vlade .
AP navodi da je RS na međunarodne i domaće pokušaje da se nadležnosti prebace s entiteta na centralne institucije odgovarala prijetnjom da će povlačenjem svojih predstavnika iz tih institucija blokirati cijelu zemlju.
Dodik je rekao da su "samo tada stranci shvatili da smo ozbiljni" i dodao da su Srbi na taj način spriječili stapanje policija entiteta u jednu policiju.
"Mi to vidimo kao našu veliku pobjedu" - rekao je premijer RS.[/quote
posto dodo navodno ne zeli u EU, bosnjaci ce mu tu zelju ispuniti velikog srca - sto ti je tolerancija...