upravo to vec rekoh i ranije. gledano sa vojne stane to jeste pogresno. no, oruzje je unistavano na svim stranama (da ne raspravljamo o procentima). to je obezbijedilo druge i drugacije prilike. za MAP se slazem, ali taj dio je hebena birokratija koja uvijek traje duze nego sto treba. i mislim da nam to nisu rekli u lice jer cemo upravo tamo i zavrsiti. naravno, sve ovo je samo moje misljenje.heckler wrote:belfy wrote: gledajuci tako samo sa vojne strane zaista izgleda tako. pitanje je sta smo dobili kao ustupke. oruzje i municiju ne samo da mozemo kupiti, nego je sve vise i bolje proizvodimo. mislim da to sto je tada uradjeno nije skupo. prodali smo harabatije, a sada imamo sansu sve obnoviti i modernizovati, a usput dobili neke ustupke.
samo se ne slazem sa ovim da je kasno za namjensku. nikada nije kasno. mozda je prije bilo bolje, ali sada da je kasno - nikako. pogotovo ako dobacimo do NATO-a. tada se moze duboko udahnuti...
Kolega 155mm i ja govorimo u kontekstu mogucih nadolazecih neprilika. Sa bezbjedonosnog aspekta ovo sad sto imamo se moglo imati i prije 8-10 godina pa sad biti skoro pa rahat od nekih mogucih prijetnji.
Mimo tog bezbjedonosnog aspekta do namjenske mi je stalo koliko i do drvne industrije i naravno da ima dugorocnu odlicnu perspektivu ako se pametno bude radilo i bude mira dovoljno dugo.
Nikakve je ustupke nisam vidio od MZ prema nama naspram sveg onog od cega smo odustali i izlozili se opasnosti radi praznih obecanja. Vuku nas za nos za jebeni MAP vec 7 godina sve radi nekakve birokatske papirologije koja je u globalu kurcu sviranje i potpuno nebitna. Vise bi bilo fer da je neko u lice rekao "nemate sanse za clanstvo, snalazite se kako znate i umijete" pa da smo nacisto.
ako je unisteno 50% oruzja na svakoj strani, a sada (skoro) samo Federacija proizvodi isto....ko bi odbio? sada govorimo o stvarima koje su jako relativne, ali mislim da je poenta dobro vidljiva...