BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
781
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1307

belfy

#3501 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by belfy »

heckler wrote:
belfy wrote: gledajuci tako samo sa vojne strane zaista izgleda tako. pitanje je sta smo dobili kao ustupke. oruzje i municiju ne samo da mozemo kupiti, nego je sve vise i bolje proizvodimo. mislim da to sto je tada uradjeno nije skupo. prodali smo harabatije, a sada imamo sansu sve obnoviti i modernizovati, a usput dobili neke ustupke.

samo se ne slazem sa ovim da je kasno za namjensku. nikada nije kasno. mozda je prije bilo bolje, ali sada da je kasno - nikako. pogotovo ako dobacimo do NATO-a. tada se moze duboko udahnuti... :)

Kolega 155mm i ja govorimo u kontekstu mogucih nadolazecih neprilika. Sa bezbjedonosnog aspekta ovo sad sto imamo se moglo imati i prije 8-10 godina pa sad biti skoro pa rahat od nekih mogucih prijetnji.

Mimo tog bezbjedonosnog aspekta do namjenske mi je stalo koliko i do drvne industrije i naravno da ima dugorocnu odlicnu perspektivu ako se pametno bude radilo i bude mira dovoljno dugo.

Nikakve je ustupke nisam vidio od MZ prema nama naspram sveg onog od cega smo odustali i izlozili se opasnosti radi praznih obecanja. Vuku nas za nos za jebeni MAP vec 7 godina sve radi nekakve birokatske papirologije koja je u globalu kurcu sviranje i potpuno nebitna. Vise bi bilo fer da je neko u lice rekao "nemate sanse za clanstvo, snalazite se kako znate i umijete" pa da smo nacisto.
upravo to vec rekoh i ranije. gledano sa vojne stane to jeste pogresno. no, oruzje je unistavano na svim stranama (da ne raspravljamo o procentima). to je obezbijedilo druge i drugacije prilike. za MAP se slazem, ali taj dio je hebena birokratija koja uvijek traje duze nego sto treba. i mislim da nam to nisu rekli u lice jer cemo upravo tamo i zavrsiti. naravno, sve ovo je samo moje misljenje.

ako je unisteno 50% oruzja na svakoj strani, a sada (skoro) samo Federacija proizvodi isto....ko bi odbio? sada govorimo o stvarima koje su jako relativne, ali mislim da je poenta dobro vidljiva...
heckler

#3502 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

belfy wrote:
upravo to vec rekoh i ranije. gledano sa vojne stane to jeste pogresno. no, oruzje je unistavano na svim stranama (da ne raspravljamo o procentima). to je obezbijedilo druge i drugacije prilike. za MAP se slazem, ali taj dio je hebena birokratija koja uvijek traje duze nego sto treba. i mislim da nam to nisu rekli u lice jer cemo upravo tamo i zavrsiti. naravno, sve ovo je samo moje misljenje.

ako je unisteno 50% oruzja na svakoj strani, a sada (skoro) samo Federacija proizvodi isto....ko bi odbio? sada govorimo o stvarima koje su jako relativne, ali mislim da je poenta dobro vidljiva...

Prihvatam tu logiku do jedne tacke, ali ima i ova matematika. Da BNT napravi jednu 122mm habicu 1997. je trebalo 3 mjeseca. Mi smo poklonili 60. Da ne ulazimo koliko bi vremena trebalo danas, a koliko sutra u otezanim uslovima ali sa vise smjena itd itd itd, mi smo dakle poklonili cca 180 mjeseci ljudskih i masinskih resursa samo da se vratimo na pocetnu nulu u ovoj jednoj instanci. Nece nama cetnici poslati ovjerenu napomenu 10 godina unaprijed i reci "mi napadamo 2027, spremte se spremte".

Sta je sveukupno bio pametniji potez ne znam, znam samo da ja licno nebih odustao od jednog jedinog metka do ulaska u NATO. Tu bih klauzulu ako treba uveo u ustav. Do NATOa uzdaj se u se i svoje kljuse, a onda mozemo da pricamo.
belfy

#3503 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by belfy »

heckler wrote:
belfy wrote:

Prihvatam tu logiku do jedne tacke, ali ima i ova matematika. Da BNT napravi jednu 122mm habicu 1997. je trebalo 3 mjeseca. Mi smo poklonili 60. Da ne ulazimo koliko bi vremena trebalo danas, a koliko sutra u otezanim uslovima ali sa vise smjena itd itd itd, mi smo dakle poklonili cca 180 mjeseci ljudskih i masinskih resursa samo da se vratimo na pocetnu nulu u ovoj jednoj instanci. Nece nama cetnici poslati ovjerenu napomenu 10 godina unaprijed i reci "mi napadamo 2027, spremte se spremte".

Sta je sveukupno bio pametniji potez ne znam, znam samo da ja licno nebih odustao od jednog jedinog metka do ulaska u NATO. Tu bih klauzulu ako treba uveo u ustav. Do NATOa uzdaj se u se i svoje kljuse, a onda mozemo da pricamo.
zaboravljas samo jednu stvar, a to je da su i druge dvije strane predavale oruzje i municiju. sada ih druge dvije stane ne prave, a Ameri guraju samo jednu namjensku (onu gdje i samu ulazu i od koga kupuju)... to je bit sva tri moja zadnja posta.
heckler

#3504 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

Cetnitet samostalno nije uopste bitan u ovoj prici. Oni nisu faktor jos od 1998 kad smo ih po svim parametrima preskocili, a pogotovo sad. U svakoj buducoj kombinatorici treba i srbiju uracunati.
belfy

#3505 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by belfy »

heckler wrote:Cetnitet samostalno nije uopste bitan u ovoj prici. Oni nisu faktor jos od 1998 kad smo ih po svim parametrima preskocili, a pogotovo sad. U svakoj buducoj kombinatorici treba i srbiju uracunati.
to je sada dodatna tema, jer Srbija nije predavala oruzje na unistavanje... mada ne znam zasto bi njih uplitali u pricu o vojnoj industriji i naoruzavanju BiH... mislim, mozemo, ali je periferno dok ne stanemo na svoje noge, a ja mislim da nam ne treba puno do toga...
heckler

#3506 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

belfy wrote:
heckler wrote:Cetnitet samostalno nije uopste bitan u ovoj prici. Oni nisu faktor jos od 1998 kad smo ih po svim parametrima preskocili, a pogotovo sad. U svakoj buducoj kombinatorici treba i srbiju uracunati.
to je sada dodatna tema, jer Srbija nije predavala oruzje na unistavanje... mada ne znam zasto bi njih uplitali u pricu o vojnoj industriji i naoruzavanju BiH... mislim, mozemo, ali je periferno dok ne stanemo na svoje noge, a ja mislim da nam ne treba puno do toga...
Slazem se, skrenuli smo malo sa teme cisto radi tog siguronosnog aspekta NI u kontekstu nekih nadolazecih prijetnji itd.

Nevezano za to nabasah na sliku nekog lika sto radi u stampariji. Unis Group rokovnici i pizdarije...

Image
drndalo

#3507 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by drndalo »

Hajte vi malo istrazite Clanove 2. i 4. iz Dejtona, a ticu se kontrole naoruzanja u cijeloj regiji... I svi su godinama isli jedni drugima kontrolisati sta se ima, sta se unistava, sta prodaje, ali da se vise nema... Jel je broj kom. posebno teskog naoruzanja svima limitiran...
heckler

#3508 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

drndalo wrote:Hajte vi malo istrazite Clanove 2. i 4. iz Dejtona, a ticu se kontrole naoruzanja u cijeloj regiji... I svi su godinama isli jedni drugima kontrolisati sta se ima, sta se unistava, sta prodaje, ali da se vise nema... Jel je broj kom. posebno teskog naoruzanja svima limitiran...
Od 5 stavki tipova orudja koji se dejtonom brojcano ogranicio VFBiH je poslije rata samo limit dosegla u teskoj artiljeriji ... naravno prije dobrovoljnih odricanja tih jedva stecenih sredstava.
Matzan

#3509 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Matzan »

heckler wrote:
Pilaw_Pavlaka wrote:
Streptokok wrote: a ostatak doniran. I to je to.
A zbog cega?

Balijsko ulizivanje i podilazenje "Medjunarodnoj Zajednici". Poklonili 60 haubica, na hiljade dugih cijevi, i desetine tona municije. Po UNu to je bio jedan od najvecih transfera oruzja poslije 2. sv. rata. A zasto? Zato da nas nas neciji ambasador potapse po ledjima i pohvali.

Nigdje veze ovo što pišeš!?

Pročitaj malo, u pitanju je niz sporazuma i preuzetih obaveza.
Pored ostalog, suština je u Sporazumu o regionalnoj kontroli naoružanja.
Nikakav "Balija" nije po nekom svom ćejfu dobrovoljno gazio po (inače već poprilično izdrndanim puškama), uništavao, donirao i prodavao oružja i oruđa trećim zemljama, već se radilo o jasno precizranim brojevima usaglašenim između BiH, Hrvatske, CG i Srbije.

http://www.mvp.gov.ba/vanjska_politika_ ... ih/?id=120

http://www.osce.org/node/129496
heckler

#3510 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

A jeli vi citate te linkove sto postavite?

Jos jedanputa, sporazum o subregionalnoj kontroli naoruzanja sadrzi 5 stavki (1. tenkovi, 2. oklopna bojna vozila, 3. tesku artiljeriju (preko 100mm), 4. vojni avioni, 5. napadacki helikopteri).

U momentu kada je ovo potpisano ARBIH nije imala viskove niti po jednoj od ovih stavki pa tako nije bila obavezna nista ni unistiti po ovom sporazumu. Tek je nakon rata dosegla limit u teskoj artiljeriji i to je ujedno i jedina stavka gdje smo dosegli taj limit.

Sve ostalo unistavanje, poklanjanje itd je bilo dobrovoljno.
drndalo

#3511 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by drndalo »

Jasta je bilo dobrovoljno, taman kako raja iz Nato-a kaze... Ti bogami ko da smo mi zaista suvereni...
Matzan

#3512 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Matzan »

Ne bih ja previže žalio to što je uništeno i poklonjeno.
Bilo je tu dosta krša i dosta neperspektivnog naoružanja.
Bilo je i nekih čudnih/neuobičajnih poslova, to stoji... zbog nekih su neke osobe sklonjene sa dužnosti... dakle bilo je tu svega, međutim, nije ovdje mjesto da se piše o tome.

Potpuno se slažem, volio bih i ja da smo puno ranije krenuli sa oživljavanjem NI, ali kad uzmeš u obzir sve okolnosti, mislim da smo dobro i ovo izgurali.
Na kraju, mislim da nema mjesta panici, a sigurno da treba ovo pitanje jako ozbiljno shvatiti. I nikada ga ne zanemariti.
Streptokok

#3513 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Streptokok »

belfy wrote:[
zaboravljas samo jednu stvar, a to je da su i druge dvije strane predavale oruzje i municiju. sada ih druge dvije stane ne prave, a Ameri guraju samo jednu namjensku (onu gdje i samu ulazu i od koga kupuju)... to je bit sva tri moja zadnja posta.
da, ALI, te druge dvije strane nisu naši stvarni neprijatelji, nego su to srbija i hrvatska, a one gomilaju. granicu na drini ne kontrolisemo, tako da ako ima srbija imaju i bh srbi, isti je slučaj i sa zapadnim granicama.

hoću reći da nama ama baš ništa ne znači što su bh srbi i hrvati uništili svoje oružje. oni ga mogu za 24h dobiti, a neko je već napisao koliko nama treba vremena da proizvedemo jednu haubicu. puške smo uništili a njih čak i ne proizvodimo. granate proizvodimo ali se treba zapitati koliko treba vremena da ih se proizvede u dovoljnom broju.

prema tome, ovu uništavanje oružja, prvenstveno puški, je za bošnjaka blago rečeno katastrofa.
animus

#3514 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by animus »

Kakva bolan katastrofa. Nije niko veslo siso. Ima se pjesadijskog oruzja vise nego sto je potrebno. Unisteno je svakako vecinom ono sto je za smece. Jedini promasaj je eventualno ono poklanjanje haubica ali i to je upitno jer ne znamo mi ovdje sa koliko raspolazemo. U svakom slucaju bitno je da je pokrenuta industrija i da se ponovo proizvodi. Jefino sta mene donekle brine je sigurnost tih fabrika od mogucih diverzija. Koliko sam ja shvatio nije se tu puno uradilo a mora se jer ce fabrike biti meta napada.
Streptokok

#3515 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Streptokok »

animus wrote:Kakva bolan katastrofa. Nije niko veslo siso. Ima se pjesadijskog oruzja vise nego sto je potrebno. Unisteno je svakako vecinom ono sto je za smece. Jedini promasaj je eventualno ono poklanjanje haubica ali i to je upitno jer ne znamo mi ovdje sa koliko raspolazemo. U svakom slucaju bitno je da je pokrenuta industrija i da se ponovo proizvodi. Jefino sta mene donekle brine je sigurnost tih fabrika od mogucih diverzija. Koliko sam ja shvatio nije se tu puno uradilo a mora se jer ce fabrike biti meta napada.
padobranac
drndalo

#3516 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by drndalo »

Streptokok wrote:
belfy wrote:[
da, ALI, te druge dvije strane nisu naši stvarni neprijatelji, nego su to srbija i hrvatska, a one gomilaju. granicu na drini ne kontrolisemo, tako da ako ima srbija imaju i bh srbi, isti je slučaj i sa zapadnim granicama.

hoću reći da nama ama baš ništa ne znači što su bh srbi i hrvati uništili svoje oružje. oni ga mogu za 24h dobiti, a neko je već napisao koliko nama treba vremena da proizvedemo jednu haubicu. puške smo uništili a njih čak i ne proizvodimo. granate proizvodimo ali se treba zapitati koliko treba vremena da ih se proizvede u dovoljnom broju.

prema tome, ovu uništavanje oružja, prvenstveno puški, je za bošnjaka blago rečeno katastrofa.
Strucnjace, obje ove zemlje su takodjer bile u istom programu "tesanja" naoruzanja, kao i mi... I svi su ga stesali... Prema instrukcijama zemalja clanica OSCE-a, koje su najvecim dijelom i clanice NATO-a... Bolan, to je projekt koji traje vec 20 godina...
Streptokok

#3517 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Streptokok »

drndalo wrote:[qu
Strucnjace, obje ove zemlje su takodjer bile u istom programu "tesanja" naoruzanja, kao i mi... I svi su ga stesali... Prema instrukcijama zemalja clanica OSCE-a, koje su najvecim dijelom i clanice NATO-a... Bolan, to je projekt koji traje vec 20 godina...
generale, hoćeš da ustvrdiš da srbija ima 20.000-30.000 komada pješadijskog naoružanja a da su ostatak prevaljali tenkom?

hoćeš da kažeš da i mi poput srbije možemo na "brzinu" napraviti koju stotinu hiljada jurišnih puški?
archi_a

#3518 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by archi_a »

A da napravite temu: da li Srbija ikad više može ili ne može napasti Bosnu i Hercegovinu? Ima li snage za to?
Pa da se tamo raspravlja. :roll:
Razvodni se tema.
Last edited by archi_a on 23/01/2017 12:38, edited 1 time in total.
drndalo

#3519 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by drndalo »

Streptokok wrote:
generale,
Ne znam koliko imaju Pukovnice, ali ne znas ni ti... Ne znamo obojica ni koliko mi imamo... Ono sto znam i sto sam gledao da se unistavalo je ono sto je u ratu nabavljano iz Rumunije, Madjarske kalasnjikova, i te koje sam gledao, i ja bih ih unistio, jer onakvi kakvi su bili za vojsku nisu bas bili perspektivni, a ako ih i kad drzis na lose obezbijedjenim skladistima, onda imaju potencijalnu vrijednost samo za kretene koji bi to da "izvoze" bratiji bez papira...

Dobro si rekao, ni Srbija, svemirska tvorevina, ne moze "na brzinu napraviti" koju stotinu hiljada jurisnih puski...
Streptokok

#3520 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Streptokok »

drndalo wrote:
Ne znam koliko imaju Pukovnice, ali ne znas ni ti... Ne znamo obojica ni koliko mi imamo...
direktore, šahu, poglavico, fireru, u svoje ime. ja znam koliko mi imamo i to nije nikakva tajna, a isto tako znam da srbija ima puno više od toga. niko me još nije demantovao nekim provjerenim podatkom, evo još čekam i nadam se da hoće.
drndalo wrote:Ono sto znam i sto sam gledao da se unistavalo je ono sto je u ratu nabavljano iz Rumunije, Madjarske kalasnjikova, i te koje sam gledao, i ja bih ih unistio, jer onakvi kakvi su bili za vojsku nisu bas bili perspektivni, a ako ih i kad drzis na lose obezbijedjenim skladistima, onda imaju potencijalnu vrijednost samo za kretene koji bi to da "izvoze" bratiji bez papira...
ja bi radije i tu staru nego nikakvu. ti voliš lug i ja to poštujem. ako ti treba ove zime ti mogu isporučiti par tona najtoksičnijeg luga nastalog od banovićkog ćumura. zlu ne trebalo.
drndalo wrote:Dobro si rekao, ni Srbija, svemirska tvorevina, ne moze "na brzinu napraviti" koju stotinu hiljada jurisnih puski...
mi ne možemo niti jednu, a oni ipak mogu dosta njih.

ne bih više sa tobom diskutovao.
drndalo

#3521 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by drndalo »

OK, koliko onda BiH sve skupa trenutno ima dugih cijevi u vojnoj upotrebi, sto u jedinicama, sto u skladistima ?

Onda znas i koliko je Srbija veca zemlja od BiH, pa je koliko me pamcenje sluzi potpuno normalno da imaju vise kom. od nas... I to dozvoljeno po medjunarodnim standardima...

Nije pitanje sta bi ti ili ja voljeli, nego sta realno mozes, za koje pare, i s kojim ljudima, te s kojim dozvolama od "velikih"... Lug si zadrzi, hvala na ponudi, hemijskim oruzjem se ne zelim sluziti...

Oni mogu najbolje proizvoditi puske, mi malo teze kalibre... Ja da moram glasati, glasao bih tako... Uvijek je lakse na svjetskom sverc trzistu kupiti i dovuci 10.000 kalasha nego 10 haubica...

Shvatam strah pouceni iskustvom, ali nikad vise ne moze doci do situacije kakva je bila 91-92... I onolike dispropoprcije u skladistima... Zbog toga ne odobravam ovo pretjerivanje u strahu...

Ne bih ni ja s tobom, ali...
madner

#3522 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by madner »

Oruzje nije tesko nabaviti, problem je obuka.
Streptokok

#3523 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Streptokok »

pa da, časkom ga zarobiti.
prog321

#3524 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by prog321 »

Prvi u Bošnjaka je rekao da uzmemo što nam treba od neprijatelja.
Eto, problem riješen :-D
Acid25

#3525 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Acid25 »

Ne znam zašto ovoliki strah zbog pušaka?
Pa danas svaka, malo jača, hajdučka organizacija nabavi 1000 pušaka dok kažeš keks; a da BiH ne može ako zagusti.
Malo pušaka u svijetu. :roll:

Ja bih samo volio da se ovo oko haubice završi do 2018., ali teško...
Imam osjećaj da će 2018. biti čupavo, pa da malo smirimo separatiste. :)
Post Reply