ok, hvala, strpicu se onda jos koji dan, do vikenda se mozda i pojaveMu'min wrote:Čim se nakon prvih listova pojave dva dodatna (znači ukupni sabir je 4 vidljiva listića) možeš pikirati.Ratarka wrote:i drugo pitanje, mumin ce se ovome radovati
da li da pikiram sada ove feferoncice? fino izgledaju, ali se bojim da je bas guzva a imaju samo po dva listica
Bášča
Moderator: anex
-
Ratarka
#3501 Re: Bášča
-
kerima1
#3502 Re: Bášča
Draga Ratarka pa kod tebe prava suma po kuci 
-
Ratarka
#3503 Re: Bášča
jesi vidla zeno sta sam nacinila? kcerka (18) mi kaze da je ovaj novi eksperiment "solarij", ne trebam nista vise da kazemkerima1 wrote:Draga Ratarka pa kod tebe prava suma po kuci
-
kerima1
#3504 Re: Bášča
sve ti je
ja sma veliki ljubitelj dajzekčića ako znas sta je to
tako cim sa toje vidila sa cetiri izrezana lista osmijeh mi namamilo na lice.
- Mu'min
#3505 Re: Bášča
Sabah hajrula i dobro jutro 
Ratarka predlažem ti da ona one paradajze što si sijala po 3 skupa obavezno razvodjiš svaka sadnica svoj lončić.
Papriku i nekako 2 skupa al paradajz i to 3 komada nikako.
Dok je malo sve je malo al brzo će to biti džungla.
Ratarka predlažem ti da ona one paradajze što si sijala po 3 skupa obavezno razvodjiš svaka sadnica svoj lončić.
-
Ratarka
#3506 Re: Bášča
dobro, to cu onda danas da odradim, vec sam se pitala sto mi nista ne kazes/te na tu temuMu'min wrote:Sabah hajrula i dobro jutro
-
Ratarka
#3507 Re: Bášča
paradajzici? tipa tresnjevac ili svima tepaskerima1 wrote:sve ti jeja sma veliki ljubitelj dajzekčića ako znas sta je to
-
zagordark
#3508 Re: Bášča
Paradajiz sam posadio tek 15. marta i već je iznikao i gotovi svih šesdesetak komada,koliko sam posijao je ponikolo
a probao sam, danas, da posadim sjeme lavande na isti način kao paradajiz pa da li će nešto biti
veliko je pitanje?
Sjeme mi je stajalo u kamilici čitava dva dana pa nisam siguran da li mu je to štetilo a i ne znam koliko ga treba zalijevati?
Negdje sam pročitao da mu treba dugo da iznikne, čak i do dva mjeseca?
Molim ako ima neko iskustva sa lavandom da mi pomogne i da upute i mišljene da li se na ovaj način može dobiti lavanda?
Pozdrav!
a probao sam, danas, da posadim sjeme lavande na isti način kao paradajiz pa da li će nešto biti
Sjeme mi je stajalo u kamilici čitava dva dana pa nisam siguran da li mu je to štetilo a i ne znam koliko ga treba zalijevati?
Molim ako ima neko iskustva sa lavandom da mi pomogne i da upute i mišljene da li se na ovaj način može dobiti lavanda?
Pozdrav!
-
Ratarka
#3509 Re: Bášča
senci je nam je vec kopirao link na kojem mozes vidjeti o lavandi detalje: evo pročitajte o lavandi pa će vam bit jasnije gdje ste zeznuli nešto:zagordark wrote:Paradajiz sam posadio tek 15. marta i već je iznikao i gotovi svih šesdesetak komada,koliko sam posijao je ponikolo![]()
a probao sam, danas, da posadim sjeme lavande na isti način kao paradajiz pa da li će nešto bitiveliko je pitanje?
Pozdrav!
http://www.lavander.hr/Tehnologija.htm
moje skromno iskustvo je samo sa rasadom, ali sadis samo zdrav rasad (pogledaj uz donji rub saksije, ne smije biti nista suho ni blijedo), na sunce, kod mene je upalilo.. a ako uspijes sa sjemenom javi
-
kerima1
#3510 Re: Bášča
svima bona to je moje omiljeno voce-povrce.Ratarka wrote:paradajzici? tipa tresnjevac ili svima tepaskerima1 wrote:sve ti jeja sma veliki ljubitelj dajzekčića ako znas sta je to
-
Ratarka
#3511 Re: Bášča
kerima, svaki dan cu ti onda postaviti jednu slicicu za smjesak 
-
kerima1
#3512 Re: Bášča
Hajd dok ti ne dojadi ili dok ne pocnu zriti tada ih gledam u zivo 
-
zagordark
#3513 Re: Bášča
Hvala Ratarka na linku! Po onome što sam pročitao ništa od ovakvog načina uzgoja lavandeRatarka wrote:senci je nam je vec kopirao link na kojem mozes vidjeti o lavandi detalje: evo pročitajte o lavandi pa će vam bit jasnije gdje ste zeznuli nešto:zagordark wrote:Paradajiz sam posadio tek 15. marta i već je iznikao i gotovi svih šesdesetak komada,koliko sam posijao je ponikolo![]()
a probao sam, danas, da posadim sjeme lavande na isti način kao paradajiz pa da li će nešto bitiveliko je pitanje?
Pozdrav!
http://www.lavander.hr/Tehnologija.htm
moje skromno iskustvo je samo sa rasadom, ali sadis samo zdrav rasad (pogledaj uz donji rub saksije, ne smije biti nista suho ni blijedo), na sunce, kod mene je upalilo.. a ako uspijes sa sjemenom javi
-
Ratarka
#3514 Re: Bášča
bizet nije vidjela moju jadikovku da mi je majcina dusica nikla pa se osusila, zna li neko drugi kako da je sada posijem u saksiju pa da mozda i prezivi? ili MUP metoda?
-
Ratarka
#3515 Re: Bášča
procitala sam i one upute o razmaku izmedju sadnica, pa onda ove o razmaku izmedju redova i pokusala da slozim plan kako da iskoristim sto vise prostora, kroz sredinu imam sada nekakve balvane koje nisam sigurna smijem li skloniti, pa sam mislila da uz njih sadim a sa strana prilazim.vrtlar wrote:Ratarka wrote: sve sam sijala od 01.03 pa dalje, nekako sam shvatila da tako treba, ali hajde i ako zafrknem zapisacu za iducu sezonu
mislila sam da u plastenik posadim paradajz i paprike, izmedju toga nesto sto moze, tipa salate. ljutu cu ostaviti za vani, kao i one male feferoncice, oni idu u saksiju. eventualno sam imala neku nadu da mogu da ubacim koji patlidzan i tikvicu, ali ako ne ide onda necu...
Da je onaj plastenik moj vidio sam sliku maloprije ja bih uradio ovako.Kroz sredinu bi stavio stazu oko 50cm i ne skroz do kraja nego bi na kraju ostavio oko 30 do 40cm cijelom duzinom i tu posadio krastavice a poprecno stavio letvu gore u vrhu i vezao kanafu i pustio da se krastavice penju.Sa lijeve strane od ulaza stavio bih dva reda paradajza i do staze red patlidjana.Izmedju paradajza stavio bih salatu.Sa desne strane od ulaza sve do kraja napravio bih lijehe od 80cm i izmedju lijeha stazu oko 30cm i tu posadio paprike,tikvice i zacinsko bilje i eventualno nesto jos.Najbitnije je da dobro podjubris i da imas ventilaciju a o zalijevanju nisam pitao ali se nadam da imas regulisano.
znam da cu sad u pilanu zbog slike koja slijedi, ali i po tu cijenu ja bih da vidite sta sam kao produkt toga dobila, vjerovatno trebam nesto da ukinem ili promjenim ali vi imate svi vise iskustva pa cu jedva docekati da mi kazete sta

-
bizet
#3516 Re: Bášča
vidjela sam, ali nisam shvatila, izvini RatarkaRatarka wrote:bizet nije vidjela moju jadikovku da mi je majcina dusica nikla pa se osusila, zna li neko drugi kako da je sada posijem u saksiju pa da mozda i prezivi? ili MUP metoda?
evo kako sam je ja posijala: jesenas u saksiju kao eksperiment, bila je skroz majusna kad je zahladnilo, ja je ostavila na spratu kuce koji ne grijem i u toku zime mislim da sam je zaliljevala jednom mjesecno....bilo je hladno i iako je stajaca voda bojala sam se da je hladnoca jos vise ne ubije....tacnije razmisljala sam kako biljka spava zimski.san pa je ne treba buditi.....i nisam pogrijesila...cim je sunce ugrijalo i ja je zalila stajacom vodom na sobnoj temperaturi ona je vratila svoju boju i zivnula....sad zbog rasade grijemo i gornji sprat kuce pa je toplo, a muz je zaljeva po njegovoj slobodnoj procjeni...kaze mi sad da je iz zemlje izvukla sve sto je mogla i da bi bilo pametno ili je presaditi ili joj dodati temlje u saksiju i kaze da popije svu vodu i vec sutra je zemlja suha, ali on je zaljeva otprilike jednom sedmicno, nekad dva puta
kupis kesicu sjemena pa posij u nekoliko saksija i o svakoj se malo drugacije brini, da vidis kako biljka raste u razlicitim uvjetima i sta joj odgovara, tako ces najbolje nauciti
ja planiram zamoliti svekrvu da je ptesadi negdje u bastu....zanima me da lli ce opstati u vanjskim uvjetima...ali to nekad u aprilu ili cak maju ako vrijeme ne posluzi, ako Bog da
-
Ratarka
#3517 Re: Bášča
sutra navece ide realizacija tvog prijedloga, razdvojicu u tri saksijice, a sjemena imam jer sam svega sijala samo po malo, a kupila ko da imam iks hektara zemlje, hvala punobizet wrote:vidjela sam, ali nisam shvatila, izvini RatarkaRatarka wrote:bizet nije vidjela moju jadikovku da mi je majcina dusica nikla pa se osusila, zna li neko drugi kako da je sada posijem u saksiju pa da mozda i prezivi? ili MUP metoda?
evo kako sam je ja posijala: jesenas u saksiju kao eksperiment, bila je skroz majusna kad je zahladnilo, ja je ostavila na spratu kuce koji ne grijem i u toku zime mislim da sam je zaliljevala jednom mjesecno....bilo je hladno i iako je stajaca voda bojala sam se da je hladnoca jos vise ne ubije....tacnije razmisljala sam kako biljka spava zimski.san pa je ne treba buditi.....i nisam pogrijesila...cim je sunce ugrijalo i ja je zalila stajacom vodom na sobnoj temperaturi ona je vratila svoju boju i zivnula....sad zbog rasade grijemo i gornji sprat kuce pa je toplo, a muz je zaljeva po njegovoj slobodnoj procjeni...kaze mi sad da je iz zemlje izvukla sve sto je mogla i da bi bilo pametno ili je presaditi ili joj dodati temlje u saksiju i kaze da popije svu vodu i vec sutra je zemlja suha, ali on je zaljeva otprilike jednom sedmicno, nekad dva puta
kupis kesicu sjemena pa posij u nekoliko saksija i o svakoj se malo drugacije brini, da vidis kako biljka raste u razlicitim uvjetima i sta joj odgovara, tako ces najbolje nauciti
ja planiram zamoliti svekrvu da je ptesadi negdje u bastu....zanima me da lli ce opstati u vanjskim uvjetima...ali to nekad u aprilu ili cak maju ako vrijeme ne posluzi, ako Bog da
-
bizet
#3518 Re: Bášča
@Senci, hvala ti za link o lavandi...vidim da je tesko uzgojiti iz sjemena i vidim gdje sam ja grijesila (nedovoljno drenirano tlo)
ako Bog da pokusacu dogodine ponovo...tvrdoglava mazga, jednostavno moram ovladati uzgoj ove biljke, pa makar joj morala obezbijediti posebne uvjete za rast
@zagordark, javi kad ti nikne lavanda!
ako Bog da pokusacu dogodine ponovo...tvrdoglava mazga, jednostavno moram ovladati uzgoj ove biljke, pa makar joj morala obezbijediti posebne uvjete za rast
-
zagordark
#3519 Re: Bášča
OK Bizet javljam ako nešto bude od ovog mog pokušaja.bizet wrote:@Senci, hvala ti za link o lavandi...vidim da je tesko uzgojiti iz sjemena i vidim gdje sam ja grijesila (nedovoljno drenirano tlo)
- Mu'min
#3520 Re: Bášča
Kao prvo fali mi legenda da znam šta svo ono šarenilo znači.Ratarka wrote:procitala sam i one upute o razmaku izmedju sadnica, pa onda ove o razmaku izmedju redova i pokusala da slozim plan kako da iskoristim sto vise prostora, kroz sredinu imam sada nekakve balvane koje nisam sigurna smijem li skloniti, pa sam mislila da uz njih sadim a sa strana prilazim.
znam da cu sad u pilanu zbog slike koja slijedi, ali i po tu cijenu ja bih da vidite sta sam kao produkt toga dobila, vjerovatno trebam nesto da ukinem ili promjenim ali vi imate svi vise iskustva pa cu jedva docekati da mi kazete sta
Kao drugo čestitke za ovako pedantno urađeno, znači nisam jedini koji to i digitalizira prije sijanja.
samo naprijed!
-
Ratarka
#3521 Re: Bášča
@mumin, hvala, mislila sam da cu sad nagrabusit radi ovoga
sa strane ima legenda ali ovaj reze sliku, pa cu napisati ovako:
R - paradajz, a ljubicasto rotkvica
P - paprika
B - blitva
S - salata
M - maticnjak (mislila sam mrkvu ali mi blesavo nju u plastenik)
Z - zacinsko (tipa bosiljak)
G - krastavica
DZ- patlidzan/tikvica
N - neven
sa strane ima legenda ali ovaj reze sliku, pa cu napisati ovako:
R - paradajz, a ljubicasto rotkvica
P - paprika
B - blitva
S - salata
M - maticnjak (mislila sam mrkvu ali mi blesavo nju u plastenik)
Z - zacinsko (tipa bosiljak)
G - krastavica
DZ- patlidzan/tikvica
N - neven
-
safran
#3522 Re: Bášča
Ratarko ovo je loooooodo
Meni se konačno, stidljivo, stidljivo, ukazuje i Habanero.
Bijeli patlidžan, nakon skoro mjesec dana, također pokazao jednu klicu. Nadam se da ostale slijede. Ostalo raste.
Bijeli patlidžan, nakon skoro mjesec dana, također pokazao jednu klicu. Nadam se da ostale slijede. Ostalo raste.
-
Ratarka
#3523 Re: Bášča
bilo je i vrijeme da vam neko pobrka ustaljene shemesafran wrote:Ratarko ovo je loooooodo![]()
meni se onaj patlidzanskoro sav osusio, ubio ga radijator valjda, veceras cu ga ponovo posijat, ostavila sam ga da se okupa malo u kamilici
a dje si kupila bijeli? ja ne nadjoh
- Banksy
#3524 Re: Bášča
Meni je sve niklo k'o ludo - valjda jer sam sjemena prije sijanja namakala u čajeve, to sam radila po prvi put i zaista djeluje, svima preporučujem - sve je ispikirano, sve završeno. Čak su mi i patlidžani već uveliko nikli, a s njima sam uvijek imala problema.
Kad je u pitanju sijanje začinskog bilja ... Mislim da je daleko najjednostavnije kupiti gotove sadnice u tržnim centrima - OBI ih je već dobio, veliki izbor, vrlo bujne i kvalitetne, cijena je oko 2, 3 KM - pa ih presaditi gdje nam je volja, u kućne saksije ili na otvoreno.
Kad je u pitanju sijanje začinskog bilja ... Mislim da je daleko najjednostavnije kupiti gotove sadnice u tržnim centrima - OBI ih je već dobio, veliki izbor, vrlo bujne i kvalitetne, cijena je oko 2, 3 KM - pa ih presaditi gdje nam je volja, u kućne saksije ili na otvoreno.
-
Ratarka
#3525 Re: Bášča
prepikirano po muminovim uputama: jabucar, volovsko srce, babura i zuti feferoni, majcina dusica posijana ponovo po bizet metodi, patlidzan odletio u travu, posijacu ga sutra, neka se ovaj put duze kupa. e sad jos da dodje to neko stabilnije vrijeme pa da prepikiram i ove ostale paprike, ako ovo ovako nastavi i na trpezarijskom stolu redacu rasade, rucati necemo, a na sve strane cu objesiti lampe da izigravaju sunce 

(jos da imam posten aparat....fino izgleda nije ovako jadno kao na slici
)

(jos da imam posten aparat....fino izgleda nije ovako jadno kao na slici