duga puska wrote:@ruzavjetrova
O ukusima se naravno ne raspravlja, ali realno Klub cokoladice su jedan prosjek (zavisno od okusa, ima i dobro nejestivih).Slatkise sam namjerno naveo, jer mislim da je upravo na tom polju najveca disproporcija ucesca u prodaji domacih u odnosu na uvoznu.Tu mi Srbiju i Hrvatsku (da ne uzimamo svjetske brendove) ne mozemo ocigledno na ovaj nacin nikad stici.Najvecim dijelom je to zbog jake tradicije u komsija na ovom polju (Kras,Zvecevo,Sloboda,Kandit,Stark,Pionir,Crvenka...), ali Bogami i nasim neznanjem u investiranju kroz ove projekte.Sta to imamo od domacih?
Otvori neki Primus, Rampart, Vispak neke slatke linije, i biju se samo ko ce jeftiniji proizvod napraviti, najcesce petit, neku odron napolitanku, ili Vispak cokoladu u kojoj je ista sirivina i ukus kao u njihovom krem namazu.Zora umrla.., na ovom polju smo se bas predali.Pa ako ne znamo, daj da dovucemo ove sto znaju (koliko znam u Trebinju egzistira SL pogon).Jeste da kakao ne beremo u Citluku, jeste da iz repe iz Semberije ne znam koliko vadimo secera, znaci sirovina je uglavnom uvozna,ali zaposlimo raju.Sami ocigledno ne znamo.
Eto izbjegli smo da nekad nedodirljiva Paloma ima primat u papirnoj konfekciji (Violeta), cini mi se da su i P&G opasno nagazili, furaju deterdzent...Nekad su se Argeta,Poli,Dukat i drugi iskljucivo uvozili i jeli od slovenackih kokoski, hrvatskih krava...
Imamo najjacu mineralnu vodu-Sar.Kiseljak, tesanjske razne vode, Vitinku (kad se samo sjetim Radenske i monopola) i tu trebamo Agrokor natjerati da iz nasih vrela prave neku domacu Janu iz Kiseljaka, jer tu realno i najveci apsurd imamo kroz uvoz obicne vode...
Sto rece pasha iznad, i ovo u mlijecnoj industriji uozbiljiti.Pavlake,Jogurti, mlijeko se najvecim dijelom jedu domaci, ali sa sirevima je globalno katastrofa.Jedino tvrdi sirevi su najvecim dijelom u prodaji domaci (prije svega Livanjski, Pudja,Prozorski,Trapist tvrdi), a polutvrdi i bijeli vecinom uvoz.Pa moze li se ista uraditi da se famozni Edamer i Gauda pomjere sa vrha nekim supstitutom, da ne mora na picu po automatizmu i u sendvice ici jedana od navedenih vrsta.Znam da je prozivani Poljorad radio na tome nesto, da se pokusava skInuti livadski sir (famozna slovenacka Livada), a to je toliko para u prodaji (a vecina ode vani jer se uvoze) da je to strasno.Isti Poljorad se vidim bori i sa fetom (ili fetinom, jer su im sporili naziv feta, NE ZNAM) Milkos isto tako, ali su toliko neubjedljivi da opet vecinu prodaje cini uvoz.Milkos toliko vrda sa kvalitetom kroz svoje proizvode da je to strasno.Poljorad otkupljuje kao sto rekose haman pa jedan od rijetkih autohtonih proizvoda po selima i da ocekujes kontinuitet u kvalitetu !!!
Gledajte ovu nasu Sarajevsku pivaru, pa sramota da je dovedena na nivo da se samo bircusima i rijetki drugim ugost. objektima ima kupiti.
Ko im je kriv, sve su mogli...ma preobimna tema za pisannje u kratkom periodu.Sporo ucimo, vrijeme nas u dosta slucajeva gazi
Naravno, da ti je svaka rijec na mjestu

ali Ja samo rekla da volim Vispakovu Cream cokoladicu

Posto nisam ljubitelj slastica i slatkisa i vrlo rijetko ih konzumiram onda radije kupim Vispakovu nego Najljepse zelje naprimjer.I dobra je i ona s vocnim punjenjem.
Sto se tice hljeba, ovaj Klasov nije ni blizu Vareskom