BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
quarterback

#3501 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by quarterback »

dustaban wrote:
quarterback wrote:vidis li ime teme?
Vidim, a vidis li ti ovo:
johntra wrote:Image
Hvalimo se domacim KOKOSOM :? :-) , a sjebasmo mljekare...
kad si krenuo rastavljati na atome sta mislis odakle je sol u tom tvom makedonskom siru kad makedonija ima solanu taman koliko i bosna ima kokos

filter, naporan si
kox

#3502 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by kox »

duga puska wrote:@ruzavjetrova
O ukusima se naravno ne raspravlja, ali realno Klub cokoladice su jedan prosjek (zavisno od okusa, ima i dobro nejestivih).Slatkise sam namjerno naveo, jer mislim da je upravo na tom polju najveca disproporcija ucesca u prodaji domacih u odnosu na uvoznu.Tu mi Srbiju i Hrvatsku (da ne uzimamo svjetske brendove) ne mozemo ocigledno na ovaj nacin nikad stici.Najvecim dijelom je to zbog jake tradicije u komsija na ovom polju (Kras,Zvecevo,Sloboda,Kandit,Stark,Pionir,Crvenka...), ali Bogami i nasim neznanjem u investiranju kroz ove projekte.Sta to imamo od domacih?
Otvori neki Primus, Rampart, Vispak neke slatke linije, i biju se samo ko ce jeftiniji proizvod napraviti, najcesce petit, neku odron napolitanku, ili Vispak cokoladu u kojoj je ista sirivina i ukus kao u njihovom krem namazu.Zora umrla.., na ovom polju smo se bas predali.Pa ako ne znamo, daj da dovucemo ove sto znaju (koliko znam u Trebinju egzistira SL pogon).Jeste da kakao ne beremo u Citluku, jeste da iz repe iz Semberije ne znam koliko vadimo secera, znaci sirovina je uglavnom uvozna,ali zaposlimo raju.Sami ocigledno ne znamo.
Eto izbjegli smo da nekad nedodirljiva Paloma ima primat u papirnoj konfekciji (Violeta), cini mi se da su i P&G opasno nagazili, furaju deterdzent...Nekad su se Argeta,Poli,Dukat i drugi iskljucivo uvozili i jeli od slovenackih kokoski, hrvatskih krava...
Imamo najjacu mineralnu vodu-Sar.Kiseljak, tesanjske razne vode, Vitinku (kad se samo sjetim Radenske i monopola) i tu trebamo Agrokor natjerati da iz nasih vrela prave neku domacu Janu iz Kiseljaka, jer tu realno i najveci apsurd imamo kroz uvoz obicne vode...
Sto rece pasha iznad, i ovo u mlijecnoj industriji uozbiljiti.Pavlake,Jogurti, mlijeko se najvecim dijelom jedu domaci, ali sa sirevima je globalno katastrofa.Jedino tvrdi sirevi su najvecim dijelom u prodaji domaci (prije svega Livanjski, Pudja,Prozorski,Trapist tvrdi), a polutvrdi i bijeli vecinom uvoz.Pa moze li se ista uraditi da se famozni Edamer i Gauda pomjere sa vrha nekim supstitutom, da ne mora na picu po automatizmu i u sendvice ici jedana od navedenih vrsta.Znam da je prozivani Poljorad radio na tome nesto, da se pokusava skInuti livadski sir (famozna slovenacka Livada), a to je toliko para u prodaji (a vecina ode vani jer se uvoze) da je to strasno.Isti Poljorad se vidim bori i sa fetom (ili fetinom, jer su im sporili naziv feta, NE ZNAM) Milkos isto tako, ali su toliko neubjedljivi da opet vecinu prodaje cini uvoz.Milkos toliko vrda sa kvalitetom kroz svoje proizvode da je to strasno.Poljorad otkupljuje kao sto rekose haman pa jedan od rijetkih autohtonih proizvoda po selima i da ocekujes kontinuitet u kvalitetu !!!
Gledajte ovu nasu Sarajevsku pivaru, pa sramota da je dovedena na nivo da se samo bircusima i rijetki drugim ugost. objektima ima kupiti.
Ko im je kriv, sve su mogli...ma preobimna tema za pisannje u kratkom periodu.Sporo ucimo, vrijeme nas u dosta slucajeva gazi
Prijatelju, ukusi se razlikuju, meni je dosta Vispakovih proizvoda solidno a neki su im odlični (npr. Crispy čokoladica). Proizvodnja im konstantno raste, ali naravno da itekako imaju prostora za napredak . Od stranih firmi koje si nabrojao Kraš je vlasnik Mire iz Prijedora, Zvečevo Laste iz Čapljine a SL kao što si rekao dosta toga proizvodi u Trebinju. Možda ih ima još, za ove znam. Ako tražiš BH Edamer i Gaudu probaj Edamec i Gaudu mljekare Livno, odlični su. A Milkos prema mom iskustvu ima najujednačenije proizvode u BiH i ništa manje ujednačene od mljekara iz okruženja.
StupskaBitanga

#3503 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by StupskaBitanga »

johntra wrote:Image

Meni je ova od kokosa odlična, a 25 feninga...ja uzeo četiri za marku, razvalio se, odnosno, pretjerao...baš onako, skromno bošnjački... :D
30pf u Bingu i iznenađen sam pozitivno obzirom da mi Vispak i AS slatkiši i ne odgovaraju. Recimo AS kent keks je meni kamen obložen nečim što se zove pokušaj čokolde
Hajvan

#3504 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by Hajvan »

quarterback wrote:vidis li ime teme?

on je troll.
quarterback

#3505 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by quarterback »

zaboravio, skontao poslije...
tnx
saiks

#3506 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by saiks »

Neznam za ostale argete,ali tuna argeta od 95 grama ce sada ici po 1,50km,i sad su pakovanje promjenili,nije vise limeni poklopac nego folija.
karanana

#3507 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by karanana »

mozda imaju ustedu na onom poklopcu jer tuna je isla za 1.90. meni je dobra, mnogi je ne vole. losos mi recimo ne lezi. dobra mi je kokosja classic, tuna i pikant moze proci.
duga puska

#3508 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by duga puska »

@kox
Ja sam onda stvarno peh sa Milkosom, jer nekoliko puta mi se desavalo da proizvod nije bio adekvatnog kvaliteta.Ali hajde, barem na tom polju dobro stojimo pa se ima probrati.Sjeca li se ko ZIM-a (Zenicka mljekara) tamo iza rata par godina.Kako im je roba grmila.Pavlaka rok trajanaj 7 dana, pa izvolite.Ne znam sad kakvi su, nisam ih odavno konzumirao.Dar Prirode je skroz korektan i pavlake i jogurti,Agrocentar, kajmak Glogovac prejak bio, odavno ga nisam jeo, pa i ovaj Poljoradov je dosta ukusan, samo koliko je kajmak ili je neka druga forma, ne znam.
Edamec i Gauda Livno sam jeo dok su za Konzum pravili privatnu marku, ne znam je li tako jos uvijek (vidjam njihov brend u policama) i bilo je to dosta solidno.Znam da je na tom polju uvijek problem bio konkurisati cijenom Njemackoj i Holandiji, ali eto materijala.
Te crispi cok od Vispaka nisam probao, ali je cinjenica da ova nova svjeza vlasnicka krv moze donijeti i Vispaku i Klasu prosperitet, a pogotovo u izvozu, jer su ovo brendovi koji su odavno prisutni vani.Znam da Klas bosanski lokum sigurno ima prolaz, a generalno je simpatican artikal.
Neise, moje misljenje je da u vecini stvari ozbiljnim radom mozemo konkurisati uvozu, isto tako da ce na slatkom programu to malo teze ici.
Sta je sa Ferimpex Zavidovici, jesu li ono oni za Keli cips radili i jesu li jos zivi
Država

#3509 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by Država »

Image

Vrh vrhova!!!

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
duga puska

#3510 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by duga puska »

Država wrote:Image

Vrh vrhova!!!

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Dobar, dobar, i sa Farmerom su prije par godina haos napravili
ruzavjetrova

#3511 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by ruzavjetrova »

O ukusima se naravno ne raspravlja, ali realno Klub cokoladice su jedan prosjek (zavisno od okusa, ima i dobro nejestivih).Slatkise sam namjerno naveo, jer mislim da je upravo na tom polju najveca disproporcija ucesca u prodaji domacih u odnosu na uvoznu.Tu mi Srbiju i Hrvatsku (da ne uzimamo svjetske brendove) ne mozemo ocigledno na ovaj nacin nikad stici.Najvecim dijelom je to zbog jake tradicije u komsija na ovom polju (Kras,Zvecevo,Sloboda,Kandit,Stark,Pionir,Crvenka...), ali Bogami i nasim neznanjem u investiranju kroz ove projekte.Sta to imamo od domacih?
Otvori neki Primus, Rampart, Vispak neke slatke linije, i biju se samo ko ce jeftiniji proizvod napraviti, najcesce petit, neku odron napolitanku, ili Vispak cokoladu u kojoj je ista sirivina i ukus kao u njihovom krem namazu.Zora umrla.., na ovom polju smo se bas predali.Pa ako ne znamo, daj da dovucemo ove sto znaju (koliko znam u Trebinju egzistira SL pogon).Jeste da kakao ne beremo u Citluku, jeste da iz repe iz Semberije ne znam koliko vadimo secera, znaci sirovina je uglavnom uvozna,ali zaposlimo raju.Sami ocigledno ne znamo.
Eto izbjegli smo da nekad nedodirljiva Paloma ima primat u papirnoj konfekciji (Violeta), cini mi se da su i P&G opasno nagazili, furaju deterdzent...Nekad su se Argeta,Poli,Dukat i drugi iskljucivo uvozili i jeli od slovenackih kokoski, hrvatskih krava...
Imamo najjacu mineralnu vodu-Sar.Kiseljak, tesanjske razne vode, Vitinku (kad se samo sjetim Radenske i monopola) i tu trebamo Agrokor natjerati da iz nasih vrela prave neku domacu Janu iz Kiseljaka, jer tu realno i najveci apsurd imamo kroz uvoz obicne vode...
Sto rece pasha iznad, i ovo u mlijecnoj industriji uozbiljiti.Pavlake,Jogurti, mlijeko se najvecim dijelom jedu domaci, ali sa sirevima je globalno katastrofa.Jedino tvrdi sirevi su najvecim dijelom u prodaji domaci (prije svega Livanjski, Pudja,Prozorski,Trapist tvrdi), a polutvrdi i bijeli vecinom uvoz.Pa moze li se ista uraditi da se famozni Edamer i Gauda pomjere sa vrha nekim supstitutom, da ne mora na picu po automatizmu i u sendvice ici jedana od navedenih vrsta.Znam da je prozivani Poljorad radio na tome nesto, da se pokusava skInuti livadski sir (famozna slovenacka Livada), a to je toliko para u prodaji (a vecina ode vani jer se uvoze) da je to strasno.Isti Poljorad se vidim bori i sa fetom (ili fetinom, jer su im sporili naziv feta, NE ZNAM) Milkos isto tako, ali su toliko neubjedljivi da opet vecinu prodaje cini uvoz.Milkos toliko vrda sa kvalitetom kroz svoje proizvode da je to strasno.Poljorad otkupljuje kao sto rekose haman pa jedan od rijetkih autohtonih proizvoda po selima i da ocekujes kontinuitet u kvalitetu !!!
Gledajte ovu nasu Sarajevsku pivaru, pa sramota da je dovedena na nivo da se samo bircusima i rijetki drugim ugost. objektima ima kupiti.
Ko im je kriv, sve su mogli...ma preobimna tema za pisannje u kratkom periodu.Sporo ucimo, vrijeme nas u dosta slucajeva gazi
Naravno, da ti je svaka rijec na mjestu :thumbup: ali Ja samo rekla da volim Vispakovu Cream cokoladicu :? Posto nisam ljubitelj slastica i slatkisa i vrlo rijetko ih konzumiram onda radije kupim Vispakovu nego Najljepse zelje naprimjer.I dobra je i ona s vocnim punjenjem.

Sto se tice hljeba, ovaj Klasov nije ni blizu Vareskom

Image
duga puska

#3512 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by duga puska »

meni je u ovom slucaju Klas domaci, pa zato ima prednost :lol:
ruzavjetrova

#3513 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by ruzavjetrova »

duga puska wrote:meni je u ovom slucaju Klas domaci, pa zato ima prednost :lol:

I meni je ali se otimam za Vareski,cak mi ljubazne gospodje iz marketa zastekaju kad ih zamolim. :bih:
duga puska

#3514 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by duga puska »

Napravise ovi iz Varesa i Juric iz Kreseva posao u Sarajevu sa pekarom
quarterback

#3515 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by quarterback »

meni je farmer beton
safran

#3516 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by safran »

duga puska wrote:Napravise ovi iz Varesa i Juric iz Kreseva posao u Sarajevu sa pekarom
Meni je vareška pekara ispred Klasa otkad su hljeb dostavili u Sarajevo u februaru 2012. kad je zavaljao onaj veliki snijeg. Mi tek uspjeli osposobiti saobraćajnice kroz naselje a u TP marketu (kojeg više nema) svjež vareški hljeb. To je borba za kupca i tržište.
kox

#3517 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by kox »

@duga puska: Milkosovo mlijeko, jogurt i pavlaka su bez konzervansa i aditiva (za ostale proizvode nisam siguran, vjerovatno kako koji) pa su možda podložni problemima usljed skladištenja i sl., moguće da je to uzrok problema. Za Klas, Vispak i ostale članice As grupacije se slažem, a obzirom da njhove proizvode godinama konzumiram mogu reći da postepeno napreduju kako u asortimanu tako i u kvalitetu. Mljekara Livno jeste do prije otprilike dvije godine pravila k-plus Gaudu, ali sada čini mi se pravi neka firma iz Njemačke. Medjutim, ova livanjska Gauda i Edamec se mogu manje-više svuda kupiti pod svojom markom :).
Ferimpex je nažalost odavno ugašen :(
johntra

#3518 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by johntra »

StupskaBitanga wrote: 30pf u Bingu i iznenađen sam pozitivno obzirom da mi Vispak i AS slatkiši i ne odgovaraju. Recimo AS kent keks je meni kamen obložen nečim što se zove pokušaj čokolde
ja sam ovo slučajno skontao, mislim da je ovo nešto novo...25 feninga u onom novom lancu marketa Q ili tako nešto ne znam...imaju radnju gore u ulici Koševo sa desne strane prije Sutjeske...inače, nije mi ni mrska ona njihova Club čokolada od kokosa...
StupskaBitanga

#3519 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by StupskaBitanga »

johntra wrote:
StupskaBitanga wrote: 30pf u Bingu i iznenađen sam pozitivno obzirom da mi Vispak i AS slatkiši i ne odgovaraju. Recimo AS kent keks je meni kamen obložen nečim što se zove pokušaj čokolde
ja sam ovo slučajno skontao, mislim da je ovo nešto novo...25 feninga u onom novom lancu marketa Q ili tako nešto ne znam...imaju radnju gore u ulici Koševo sa desne strane prije Sutjeske...inače, nije mi ni mrska ona njihova Club čokolada od kokosa...
block market ima i prekoputa suda niže pb i bh airlines
sase.ba

#3520 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by sase.ba »

Nisam probao sve Vispakove proizvode, ali ove što sam probao oduševljen sam i cijenom i ukusom. U rasponu od 1-10 ocjenjujem ovo što sam probao:
1. čokoladu za kuhanje od 350 gr.čista 10 (fenomenalna i ukus i cijena),
2. rižna čokolada od 150gr. čista 10 (vrhunska a košta samo 1,35),
3. ova nova klub od kokosa od: može 9 (nije kao bounty :-D )
4. ostale klub čokolade: u rasponu od 5-8 u zavisnosti od jedne do druge,
5. kikiriki - 7
6. vegeta vita 9
7. čajevi nana i kamilica 9
8. stampi evrokrem 8
9. one čokolade kao euroblok-9
10. supe 8
11. kafa (3 u jedan i 2 u jedan) 9
12. paprika mljevena 9
13. zlatna džezva 10
Ne mogu više da se sjetim, ali ovo je otprilike to:
Last edited by sase.ba on 27/02/2015 09:01, edited 1 time in total.
zubi

#3521 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by zubi »

Otvori neki Primus, Rampart, Vispak neke slatke linije, i biju se samo ko ce jeftiniji proizvod napraviti, najcesce petit, neku odron napolitanku, ili Vispak cokoladu u kojoj je ista sirivina i ukus kao u njihovom krem namazu.Zora umrla.., na ovom polju smo se bas predali.
eto meni se svidja vispakov tiru liru :-D

Image
bumerangss

#3522 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by bumerangss »

ruzavjetrova wrote:
duga puska wrote:Mi i slatkisi, nebo i zemlja.
Prije ce Prevent presvlake za Space Shuttle napraviti nego Vispak dobru cokoladu.Ozbiljno, u slatkom programu smo najtanji, cast rijetkim izuzecima

meni je ova cokoladica izvrsna

Image
I meni je super ali jos bolja je takva ali od kokosa :thumbup:
dustaban

#3523 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by dustaban »

Ima li ista ozbiljnije od ovih cokoladica majkumu ?!
zubi

#3524 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by zubi »

plavi vuk wrote:Nedavno sam u Konzumu kupio Vrbaski jogurt Image
Pravo sam iznenadjen ukusom, a i cijena mu je dobra. :thumbup: :thumbup: Vidio sam na netu da to radi neka mala mlijekara Agrocentat iz Vakufa i da imaju jos svojih proizvoda. Kakva su vasa iskustva sa njihovim proizvodima. :?: :?: :) :)
Samo da se zahvalim za preporuku :thumbup:
Probala i svidja mi se!! Mlacenica pogotovo, hvaaaaaala :kiss:
Lost_Found

#3525 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by Lost_Found »

Ima li neko MED preporuciti od ovih sto se prodaju po marketima, da je stvarno med, a ne serbe neko usecereno, domaci po mogucnosti, a ako ne moze i uvozni, samo da je fakat med.
Post Reply