darius_maximus wrote:
Nisi imao sta odgovoriti, jer praznik i nema nista s vjerom. Imao je 1582. godine. Sutra, 430 godina kasnije (Boze dragi, carstva su nastajala i padala u medjuvremenu), nema vise nikakve veze s vjerom, bas kao sto Julijanski kalendar nema vise nikakve veze sa Julijem Cezarom, sem imena... Nije se stavljalo po strani, nego nema crkve na svijetu koja ce sutra prirediti misu za docek Nove Godine (sumnjam da je hriscanstvo to ikada i obiljezavalo, iskreno)...
O Deda Mrazu sam rekao sto sam imao, prelistaj slobodno na moje prethodne postove. Satanizirati izmisljeni lik i praviti od njega babarogu je po meni suludo. Ali kap koja je prelila casu je zvanicni "poziv" na bojkot Nove Godine. Rekao sam da se u tom slucaju neko zvanicno meni kao muslimanu obratio, pa osjetih potrebu da dam svoje vidjenje...
Pretpostavljam da kada bi sutra Ben 10 dijelio paketice, da bi neko skontao da Ben moze biti skraceno od Benjamin, sto je hriscansko, jelte, ime, pa bi nastala hajka i protiv njega.
A za sve to postoji jednostavno objasnjenje. Kada hoces da mrzis nesto, kada hoces da nadjes nesto negativno, naci ces nesto pa makar to bila najveca glupost na svijetu; ali naci ces razlog da mrzis. Imamo mi toga na Balkanu na izvoz, tog talenta. Ici cemo unazad kroz historiju dok ne nadjemo nesto sto ce nam posluziti kao poluga koje cemo se vezati k'o p'jan plota i sta god da drugi pricaju mi cemo samo na umu imati cinjenicu da imamo razlog zasto nesto mrzimo, necemo skretati pogled niti ce tudje rijeci dopirati do nas...
Umjesto da prihvatimo da je Nova Godina sekularni, drzavni praznik u citavom svijetu i da se kod nas za taj drzavni praznik oduvijek (koliko se neko moze sjetiti) pojavljivao fikcionalni ciko sa sijedom bradom koji je donosio djeci paketice, mi cemo izmisliti toplu vodu i Novu Godinu proglasiti vjerskim praznikom a tog ciku izjednaciti sa Ratkom Mladicem... Aferim, razum je ovdje bitku vec davno izgubio, cini mi se...
Hajd dobro, nekom eto tek tako palo napamet da se proslavi ispracanje stare i prelazak u novu godinu...
A za ovaj dio: "Rekao sam da se u tom slucaju neko zvanicno meni kao muslimanu obratio, pa osjetih potrebu da dam svoje vidjenje...", rekoh njihova je duznost i obaveza da tako nesto daju, eh sad da li tebi, petom, desetom tako nesto odgovara ili ne, to je vec druga stvar.
Ne bih da ulazim u tvoja licna ubjedjenja, no po cemu su danas mnogi u kategoriji "musliman", imenom ili? Ne mislim direktno na tebe ovdje, vec onako na glas razmisljam, mnoge se i ne dotice to saopstenje iako pod imenom su kao muslimani, no njima je svakako svejedno ha saopsitilo se ha se na saopstilo, tako da je mene davno prestalo takvo pisanje tangirati kad neko kaze "hej ba, ne moze on tako to, ko on misli da je, i ja sam musliman, to se i mene direktno tice", dobro ok, musliman, po cemu pitam? Pustimo se suplje, koliko danas vjernika u biti i ima, koji drze do namaza, postuju ono sto od njih vjera trazi? Obicno se poleti takve okarakterizirati kao "extreman je on ba", odmah poletimo svoj stav branit kako je "oduvijek u BiH bilo tako", da se malo popije, malo sta povali i tako to, to je kao valjda neki bosanski islam,(bar ga vecina takvim vidi i smatra te kontaju "to je to ba, sta se ima Ceric tu petljas i nakva saopstenjva davat"), on ce meni reci da ja ne pijem i ne ludujem za Novu...
Ovdje vidim odmah polete svi aminovati post koji je na taj kalup, "jes' jes' tako je, on ce nama govorit sta cemo mi radit, on ce nas vjeri ucit(a zadnji put u dzamiji bili u mektebu prije 30 godina)" itd...
Brkaju se stvari i to je ono sto je problem, drugo je sta mi kao pojedinci mislimo a drugo je sta je pravilno i ispravno, rekoh neko moze prihvatit ili ne da je islam takav kakav jeste, vidimo i po BiH da mnogi se i ne drze tih zivotnih pravila, ali su tu prvi da osude bilo sta sto Ceric kaze ili neko drugi, a ispravno je, no gdje ces ti njemu u bosanski islam dirati, hej ba pa nama je tradicija da zamezimo i zadernecimo za Novu i on ce nama reci sta da radimo i na koji nacin.
Mnogi i zagovraju taj nakav soft/light islam, a koji nikakve osnove nema, pa eto moze se malo i popit, moze ovo, moze ono, iako je neispravno no eto tako se kod nas godinama radilo, i svako suprostavljanje tome odmah budes etiketiran kao "fundamentalista, ekstreman, vehabija...", a sto? Istinu ne treba kriti, svako ima pravo na odabir, poslusati ili ne, slijediti ili ne, ali mi je glupo kriti se iza toga "pa i ja sam musliman, sta on meni im saopstavati", onda pitam dobro prijatelju, sto to tebe tangira, ti bi i ovako i onako po svom uradio. To "i ja sam musliman", ne igra nikakvu ulogu, to sto jesi ili nisi, ne daje ti za pravo da odlucujes sta je dozvoljeno a sta ne, tradicija je druga stvar a vjera neka treca, svi dobro znaju kako i sta po islamu ide samo sto se cesto mutavi prave, ionako je bajram dan na koji se haman najvise alkohola popije u godini, toliko o "muslimanima" a kategorije, a danas je takvih jako mnogo, a takvi se najvise i jeze na "fetve i saopstenja".