Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
darius_maximus

#3501 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by darius_maximus »

iceman2010 wrote:Najlakse se praviti lud.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Hoces mi sad ozbiljno reci da se sutra obiljezava osam dana od sunecenja Isusa Hrista?
Bas bih volio vidjeti prilog o tome kako sutra hriscani u toplim domovima obiljezavaju sunecenje... :lol: :lol: :lol:

Vi ste ljudi totalno pogubili kompas, i rukama i nogama se upirete da opravdate rusenje tradicije, pa makar i sunecenje Isusovo slavili... :lol: :lol: :lol:
iceman2010

#3502 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by iceman2010 »

darius_maximus wrote:
Hoces mi sad ozbiljno reci da se sutra obiljezava osam dana od sunecenja Isusa Hrista?
Bas bih volio vidjeti prilog o tome kako sutra hriscani u toplim domovima obiljezavaju sunecenje... :lol: :lol: :lol:

Vi ste ljudi totalno pogubili kompas, i rukama i nogama se upirete da opravdate rusenje tradicije, pa makar i sunecenje Isusovo slavili... :lol: :lol: :lol:
Koliko smajlija i segacenja treba da bi pojacao svoju argumentaciju? Ja ti postavio komentar sa wikipedia-e. Ja to nisam napisao. Ti sada vidi sta ces i kako ces. Probaj sa vise smajlija. Mozda tako bude ubjedljivija tvoja argumentacija da djed bozicnjak i DM nisu isti likovi i da bozicno drvce i novogodisnja jelka nemaju veze jedno s drugim. Probaj opet kakvu pricu o bojama kao simbolu. Mozda neko popusi tu pricu.
darius_maximus

#3503 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by darius_maximus »

BHF_Manijak wrote:OK, nebitno, ja sam samo odgovorio na onaj dio tvog posta u kojem kazes da praznik nema veze sa vjerom, druga je sad stvar sto se to godinama stavljalo po strani i danas globalno gledajuci imas drzavni praznik u vecini zemalja na taj dan, no ja sam se samo nakratko na historiju osvrno, no kako rekoh, nebitno, ostatak posta imas moje misljenje o deda mrazu, sto je i tema ove emisije! :mrgreen:
Nisi imao sta odgovoriti, jer praznik i nema nista s vjerom. Imao je 1582. godine. Sutra, 430 godina kasnije (Boze dragi, carstva su nastajala i padala u medjuvremenu), nema vise nikakve veze s vjerom, bas kao sto Julijanski kalendar nema vise nikakve veze sa Julijem Cezarom, sem imena... Nije se stavljalo po strani, nego nema crkve na svijetu koja ce sutra prirediti misu za docek Nove Godine (sumnjam da je hriscanstvo to ikada i obiljezavalo, iskreno)...

O Deda Mrazu sam rekao sto sam imao, prelistaj slobodno na moje prethodne postove. Satanizirati izmisljeni lik i praviti od njega babarogu je po meni suludo. Ali kap koja je prelila casu je zvanicni "poziv" na bojkot Nove Godine. Rekao sam da se u tom slucaju neko zvanicno meni kao muslimanu obratio, pa osjetih potrebu da dam svoje vidjenje...

Pretpostavljam da kada bi sutra Ben 10 dijelio paketice, da bi neko skontao da Ben moze biti skraceno od Benjamin, sto je hriscansko, jelte, ime, pa bi nastala hajka i protiv njega.
A za sve to postoji jednostavno objasnjenje. Kada hoces da mrzis nesto, kada hoces da nadjes nesto negativno, naci ces nesto pa makar to bila najveca glupost na svijetu; ali naci ces razlog da mrzis. Imamo mi toga na Balkanu na izvoz, tog talenta. Ici cemo unazad kroz historiju dok ne nadjemo nesto sto ce nam posluziti kao poluga koje cemo se vezati k'o p'jan plota i sta god da drugi pricaju mi cemo samo na umu imati cinjenicu da imamo razlog zasto nesto mrzimo, necemo skretati pogled niti ce tudje rijeci dopirati do nas...

Umjesto da prihvatimo da je Nova Godina sekularni, drzavni praznik u citavom svijetu i da se kod nas za taj drzavni praznik oduvijek (koliko se neko moze sjetiti) pojavljivao fikcionalni ciko sa sijedom bradom koji je donosio djeci paketice, mi cemo izmisliti toplu vodu i Novu Godinu proglasiti vjerskim praznikom a tog ciku izjednaciti sa Ratkom Mladicem... Aferim, razum je ovdje bitku vec davno izgubio, cini mi se...
Last edited by darius_maximus on 31/12/2011 01:13, edited 1 time in total.
fatamorgana

#3504 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by fatamorgana »

iceman2010 wrote: Koliko smajlija i segacenja treba da bi pojacao svoju argumentaciju? Ja ti postavio komentar sa wikipedia-e. Ja to nisam napisao. Ti sada vidi sta ces i kako ces. Probaj sa vise smajlija. Mozda tako bude ubjedljivija tvoja argumentacija da djed bozicnjak i DM nisu isti likovi i da bozicno drvce i novogodisnja jelka nemaju veze jedno s drugim. Probaj opet kakvu pricu o bojama kao simbolu. Mozda neko popusi tu pricu.
Ti si paranoičan prijatelju al' hajd to, nego si potpuno neiskren, ja ne znam kako se dariusu troši vrijeme s tobom, :roll:
pemanapemani

#3505 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by pemanapemani »

darius_maximus wrote:

Iz svega navedenog dalo bi se zaključiti da je sam Djed Mraz bio osoba koja je osunetila, pardon, obrezala Isusa. Crvena odora predstavlja krv, bijela brada nevinost, a stavljanje djece u krilo opuštanje pred sam akt sunećenja.
Pokloni u takvoj zavrzlami padaju u drugi plan, što je potpuno razumljivo, a razumljiva je i trauma djece kada ugledaju DM. Stvari dodatno komplikuje termin dolaska crvenog kršćanskog kabadahije, složeno i nadasve diskriminatorski u p.m.
darius_maximus

#3506 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by darius_maximus »

iceman2010 wrote:
darius_maximus wrote:

Koliko smajlija i segacenja treba da bi pojacao svoju argumentaciju? Ja ti postavio komentar sa wikipedia-e. Ja to nisam napisao. Ti sada vidi sta ces i kako ces. Probaj sa vise smajlija. Mozda tako bude ubjedljivija tvoja argumentacija da djed bozicnjak i DM nisu isti likovi i da bozicno drvce i novogodisnja jelka nemaju veze jedno s drugim. Probaj opet kakvu pricu o bojama kao simbolu. Mozda neko popusi tu pricu.
Pazi, da ti kazem nesto ozbiljno. Ti, licno, meni ne predstavljas nista na svijetu. Da te Bog nikada nije dao, meni bi svijet bio potpuno jednak kao i sada. Ja sam ti davno rekao da do tebe moje rijeci nece doprijeti ni u snu. Ti imas filter protiv ovakvih stvari, steceni, po svoj prilici. Ti si meni samo simbol, taj prokleti simbol, osobe koja je tako vjesta u manipulaciji istinom, da ce stvarno nekoga, bojim se, ubijediti da se sutra u svijetu slavi osam dana od Hristovog sunecenja.

Iz svega sto ti neko kaze ili postavi, ti ces izabrati samo ono sto ce ti posluziti da potvrdis svoja stajalista i okretat ces sve izjave protiv osobe koja ti ih upucuje. Ti, kao osoba, si sasvim bezvrijedan po pitanju diskusije, jer tvoj um radi samo u jednom smjeru. Ti nisi ovdje zbog razgovora jer ti imas template/urneke po kojima sastavljas misli i tudje znanje i upute tebi nisu potrebne. Ja se tebi obracam samo kao simbolu, dobro to upamti, a tvoj nacin komunikacije ni milion smileya ne moze ublaziti. Prosto se zgrozim kada vidim da ti imas potrebu da izvuces nesto iz konteksta i postavis mi kao apsolutnu istinu. Prosto osjetim kako ti u tom trenutku pomislis "Evo, nasao sam nesto sto mogu iskoristiti da pobijem 386 argumenata koji mi ne odgovaraju." i u tom trenutku shvatim koliko je uzaludno ocekivati smislen odgovor od tebe.

P.S. Imao sam ja jos komentara koje nisi prokomentarisao... Vidim da smo simbole totalno preskocili kao materiju, a i sta ce nam vala...
I jos jedna stvar. Moju pricu ne mora niko "popusiti", ne pozivam ja na rat, pa da se nadam sljedbenicima... Ja argumentovano objasnjavam sta je sta, neko ce se sloziti, neko ce me pljunuti, neko pohvaliti, a neko ce razmisliti o svemu i izvuci svoj zakljucak... Ti neces uraditi nista od toga, ja tebi sluzim samo za objavu pamfleta i praznih fraza o Djedu Bozicnjaku, Deda Mrazu, Novoj Godini, jelkama i to bi bilo to... Nemoj misliti da meni trebaju smileyi za razgovor s tobom, oni mi samo ublaze sok...
amrica

#3507 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by amrica »

ej dariJuse dobri pametni :thumbup: :thumbup:

ali

:roll: :roll:

uzalud ti trud.... :sad: tako je kako je kome grah pao :run:
astrid

#3508 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by astrid »

Djed Mraz nema nikakve veze sa religijama.Lik DM je iz finske legende od kojeg je napravljen odličan biznis.
BHF_Manijak

#3509 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by BHF_Manijak »

darius_maximus wrote: Nisi imao sta odgovoriti, jer praznik i nema nista s vjerom. Imao je 1582. godine. Sutra, 430 godina kasnije (Boze dragi, carstva su nastajala i padala u medjuvremenu), nema vise nikakve veze s vjerom, bas kao sto Julijanski kalendar nema vise nikakve veze sa Julijem Cezarom, sem imena... Nije se stavljalo po strani, nego nema crkve na svijetu koja ce sutra prirediti misu za docek Nove Godine (sumnjam da je hriscanstvo to ikada i obiljezavalo, iskreno)...

O Deda Mrazu sam rekao sto sam imao, prelistaj slobodno na moje prethodne postove. Satanizirati izmisljeni lik i praviti od njega babarogu je po meni suludo. Ali kap koja je prelila casu je zvanicni "poziv" na bojkot Nove Godine. Rekao sam da se u tom slucaju neko zvanicno meni kao muslimanu obratio, pa osjetih potrebu da dam svoje vidjenje...

Pretpostavljam da kada bi sutra Ben 10 dijelio paketice, da bi neko skontao da Ben moze biti skraceno od Benjamin, sto je hriscansko, jelte, ime, pa bi nastala hajka i protiv njega.
A za sve to postoji jednostavno objasnjenje. Kada hoces da mrzis nesto, kada hoces da nadjes nesto negativno, naci ces nesto pa makar to bila najveca glupost na svijetu; ali naci ces razlog da mrzis. Imamo mi toga na Balkanu na izvoz, tog talenta. Ici cemo unazad kroz historiju dok ne nadjemo nesto sto ce nam posluziti kao poluga koje cemo se vezati k'o p'jan plota i sta god da drugi pricaju mi cemo samo na umu imati cinjenicu da imamo razlog zasto nesto mrzimo, necemo skretati pogled niti ce tudje rijeci dopirati do nas...

Umjesto da prihvatimo da je Nova Godina sekularni, drzavni praznik u citavom svijetu i da se kod nas za taj drzavni praznik oduvijek (koliko se neko moze sjetiti) pojavljivao fikcionalni ciko sa sijedom bradom koji je donosio djeci paketice, mi cemo izmisliti toplu vodu i Novu Godinu proglasiti vjerskim praznikom a tog ciku izjednaciti sa Ratkom Mladicem... Aferim, razum je ovdje bitku vec davno izgubio, cini mi se...
Hajd dobro, nekom eto tek tako palo napamet da se proslavi ispracanje stare i prelazak u novu godinu...

A za ovaj dio: "Rekao sam da se u tom slucaju neko zvanicno meni kao muslimanu obratio, pa osjetih potrebu da dam svoje vidjenje...", rekoh njihova je duznost i obaveza da tako nesto daju, eh sad da li tebi, petom, desetom tako nesto odgovara ili ne, to je vec druga stvar.
Ne bih da ulazim u tvoja licna ubjedjenja, no po cemu su danas mnogi u kategoriji "musliman", imenom ili? Ne mislim direktno na tebe ovdje, vec onako na glas razmisljam, mnoge se i ne dotice to saopstenje iako pod imenom su kao muslimani, no njima je svakako svejedno ha saopsitilo se ha se na saopstilo, tako da je mene davno prestalo takvo pisanje tangirati kad neko kaze "hej ba, ne moze on tako to, ko on misli da je, i ja sam musliman, to se i mene direktno tice", dobro ok, musliman, po cemu pitam? Pustimo se suplje, koliko danas vjernika u biti i ima, koji drze do namaza, postuju ono sto od njih vjera trazi? Obicno se poleti takve okarakterizirati kao "extreman je on ba", odmah poletimo svoj stav branit kako je "oduvijek u BiH bilo tako", da se malo popije, malo sta povali i tako to, to je kao valjda neki bosanski islam,(bar ga vecina takvim vidi i smatra te kontaju "to je to ba, sta se ima Ceric tu petljas i nakva saopstenjva davat"), on ce meni reci da ja ne pijem i ne ludujem za Novu...

Ovdje vidim odmah polete svi aminovati post koji je na taj kalup, "jes' jes' tako je, on ce nama govorit sta cemo mi radit, on ce nas vjeri ucit(a zadnji put u dzamiji bili u mektebu prije 30 godina)" itd...
Brkaju se stvari i to je ono sto je problem, drugo je sta mi kao pojedinci mislimo a drugo je sta je pravilno i ispravno, rekoh neko moze prihvatit ili ne da je islam takav kakav jeste, vidimo i po BiH da mnogi se i ne drze tih zivotnih pravila, ali su tu prvi da osude bilo sta sto Ceric kaze ili neko drugi, a ispravno je, no gdje ces ti njemu u bosanski islam dirati, hej ba pa nama je tradicija da zamezimo i zadernecimo za Novu i on ce nama reci sta da radimo i na koji nacin.
Mnogi i zagovraju taj nakav soft/light islam, a koji nikakve osnove nema, pa eto moze se malo i popit, moze ovo, moze ono, iako je neispravno no eto tako se kod nas godinama radilo, i svako suprostavljanje tome odmah budes etiketiran kao "fundamentalista, ekstreman, vehabija...", a sto? Istinu ne treba kriti, svako ima pravo na odabir, poslusati ili ne, slijediti ili ne, ali mi je glupo kriti se iza toga "pa i ja sam musliman, sta on meni im saopstavati", onda pitam dobro prijatelju, sto to tebe tangira, ti bi i ovako i onako po svom uradio. To "i ja sam musliman", ne igra nikakvu ulogu, to sto jesi ili nisi, ne daje ti za pravo da odlucujes sta je dozvoljeno a sta ne, tradicija je druga stvar a vjera neka treca, svi dobro znaju kako i sta po islamu ide samo sto se cesto mutavi prave, ionako je bajram dan na koji se haman najvise alkohola popije u godini, toliko o "muslimanima" a kategorije, a danas je takvih jako mnogo, a takvi se najvise i jeze na "fetve i saopstenja".
ljubav_aha

#3510 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by ljubav_aha »

iceman2010 wrote:
darius_maximus wrote: Dakle, nije hriscanski, nego svjetski praznik; recite mi ako grijesim, molim vas...
Ako ne grijesim, mozemo li bataliti glupu pricu o hriscanskom prazniku?
The New Year is the day that marks the time of the beginning of a new calendar year, and is the day on which the year count of the specific calendar used is incremented. For many cultures, the event is celebrated in some manner.[1]

The New Year of the Gregorian calendar, today in worldwide use, falls on 1 January, continuing the practice of the Roman calendar. There are numerous calendars that remain in regional use that calculate the New Year differently.

The order of months in the Roman calendar has been January to December since King Numa Pompilius in about 700 BC, according to Plutarch and Macrobius. According to the Christian tradition, 1 January is the day of the circumcision of Jesus (on the eighth day of his birth), when the name of Jesus was given to him (Luke 2:21).
Najlakse se praviti lud.
:lol: iceman,kad je Isus rodjen :D u Bibliji nije zapisano,plus,postoje predpostavke za mjesec maj i mjesec spetembar mjesec,takodjer,psotoji predpostavka da je izabran zimski perido,jer su ljudi tad uzivali dane odmora u plodovima svog rada :)
ljubav_aha

#3511 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by ljubav_aha »

darius_maximus wrote: Pretpostavljam da kada bi sutra Ben 10 dijelio paketice, da bi neko skontao da Ben moze biti skraceno od Benjamin, sto je hriscansko, jelte, ime, pa bi nastala hajka i protiv njega.
Benjamin je rijec iz hebrew jezika,a koristi se masovno do strane krscanske,jevrejske i muslimanske populacije ;-) ko ne vjeruje,neka provjeri
seln

#3512 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by seln »

Esselamu alejkum, draga braco i sestre.
Na pocetku da kazem da se apsolutno slazem sa bracom koji zahtijevaju da se muslimani pridrzavaju Kur'ana i sunneta i da ne prihvataju kjafirske adete, pa tako ni djeda mraza i novu godinu.
Draga braco i sestre, uz to vas moram podsjetiti da je i djeci vrtic novotarija koja nije muslimanska, vec je sestri muslimanki nametnuta kjafirskim nacinom zivota. Mjesto zene muslimanke je u kuci, kod djece, koju treba odgajati u duhu dina i imana. Ako je muslimanka zaposlena, onda na poslu vjerovatno dolazi u kontakt sa drugim muskarcima, mora da nosi odjecu koja nije pristojna i po serijatskim propisima, a vjerovatno propusta i vakte namaza.
Ako je vec omoguceno da sestra muslimanka radi po muslimanskim propisima (npr. kao mualima), onda su tu nase dobre nene ili tetke, dajinice itd, koje mogu cuvati djecu. Svi oni koji zarad novca posalju zenu da radi zaboravljaju da je opskrba samo od Allaha. Takodje bracu muslimane posebno molim da obrate paznju da plata koju primaju ni slucajno nije od harama, prodaje ili proizvodnje haram stvari. Isto tako, isplata plate ili drzanje novca treba da se odvija samo preko banke koja posluje po islamskim principima.
Posebno apelujem na bracu i sestre koji zive i rade u inostranstvu (mnogi od njih su sljedbenici casnih selefi salihin) da ne primaju nikakve bozicnice i slican kjafirski bonus, da ne primaju bozicne poklone i bonuse koje firme dijele, da ne kupuju na bozicnim popustima i akcijama itd. Za njih bi u svakom slucaju bilo najbolje da se vrate u svoju zemlju, jer Allahu je drag onaj koji u ime vjere ode u muhadzirluk, a jos drazi onaj ko se u ime vjere vrati u svoju zemlju.
Ako je bilo nuzda otici u toku rata, pa, rat je vec odavno zavrsen, a vec smo rekli da se ne treba bojati siromastva.
Draga braco i sestre, nemojte insistirati na sitnicama prije nego sto rijesimo krupne stvari. Dajte da prvo uvedemo din i iman u nase kuce i porodice, onda ce biti lahko da ga uvedemo u javni prostor.
Esselamu alejkum.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#3514 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Velkoski »

Jah brate, moja stara je trebala sjediti kuci i mi bi vjerovatno zivjeli od zraka. Ne znam zasto se toliko palite na tu novogodisnju noc. Noc kao i svaka druga, nekome povod da se dobro napije ( jedan od gomile povoda, nasim ljudima je povod i Bajram i Bozic = samo nek se pije ), neko ce da prespava itd. Uzivajte ba i nemojte se opterecivati glupostima ;-)
MUNAFIK

#3515 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by MUNAFIK »

Nisam dobro upratio, ali je li to pojedinima smeta sto IZ poziva da se muslimani ponasaju MUSLIMANSKI i ne slave ovu novu godinu?
nellington

#3516 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by nellington »

MUNAFIK wrote:Nisam dobro upratio, ali je li to pojedinima smeta sto IZ poziva da se muslimani ponasaju MUSLIMANSKI i ne slave ovu nov godinu?
To, to. Meni smeta što se i Vinko k. Puljić ne ogradi od tog paganskog praznika Rimljana, ubica Isusa Krista.
Cholina_Lokica

#3517 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Cholina_Lokica »

Da ste procitali sve, vidjeli bi da je prica pocela zbog dopisa par "zabrinutih" roditelja koji su novu godinu i deda mraza uporedili sa silovanjem i klanjem, i da to treba da se zabrani u vrticima, jer oni nece da njihova djeca ucestvuju u tome :oops:
Ripicipi

#3518 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Ripicipi »

MUNAFIK wrote:Nisam dobro upratio, ali je li to pojedinima smeta sto IZ poziva da se muslimani ponasaju MUSLIMANSKI i ne slave ovu novu godinu?
Onda ti lijepo zivi u 1433. hidzretkoj godini, niko ti ne brani.
Na dokumentima nemoj pisati 2012. nego 1433.
MUNAFIK

#3519 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by MUNAFIK »

nellington wrote:
MUNAFIK wrote:Nisam dobro upratio, ali je li to pojedinima smeta sto IZ poziva da se muslimani ponasaju MUSLIMANSKI i ne slave ovu nov godinu?
To, to. Meni smeta što se i Vinko k. Puljić ne ogradi od tog paganskog praznika Rimljana, ubica Isusa Krista.
Pa hajde 100 ljudi 100 cudi, njima njihova vjera meni moja tebi tvoja koja god da je. Ovaj tvoj post je 'zezanciji' al opet... nema mi vala sta smetati sta Vatikan objavljuje ili dozvoljava u njihovoj religiji...
MUNAFIK

#3520 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by MUNAFIK »

potres_mozga wrote:
MUNAFIK wrote:Nisam dobro upratio, ali je li to pojedinima smeta sto IZ poziva da se muslimani ponasaju MUSLIMANSKI i ne slave ovu novu godinu?
Onda ti lijepo zivi u 1433. hidzretkoj godini, niko ti ne brani.
Na dokumentima nemoj pisati 2012. nego 1433.
Stani znaci problem je da poglavari MUSLIMANA, muslimane u BiH pozivaju da se drze ISLAMA i da se po tim principima ponašaju??? Mozes li mi odgovoriti bez razvlacenja jel to porblem?
chuchumbamayumbe

#3521 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by chuchumbamayumbe »

IZ svojim pozivima upućenim muslimanima vrijeđa ostale, slabo birajući riječnik.
Treba li da citiram na šta liče te bljuvotine koje dolaze iz Rijaseta, kojim jezikom prezira i odvratnosti se koriste.
Sa svojim djelovanjem mogu ići ruku pod ruku sa Dodikom, u zajedničkom uništavanju i ono malo što je od Bosne i Hercegovine ostalo.
nellington

#3522 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by nellington »

MUNAFIK wrote:
nellington wrote:
Pa hajde 100 ljudi 100 cudi, njima njihova vjera meni moja tebi tvoja koja god da je. Ovaj tvoj post je 'zezanciji' al opet... nema mi vala sta smetati sta Vatikan objavljuje ili dozvoljava u njihovoj religiji...
Meni smeta što sam dosad čuo tri obrazloženja zašto je Nova godina najstrašniji dan/noć u godini za muslimana:

1. Zato što je to kršćanski praznik, Santa Claus k'o što mu ime kaže, sveti Kolja :)
2. Zato što je to paganski praznik ('vako bi jučer na džumi)
3. Zato što se vrši unutrašnja dezinfekcija alkoholom, razmjena tekućina, sluša loša muzika i td.

Lažem, evo sad i 4. od zabrinutih roditelja:

4. Zato što su Bošnjake klali, silovali i td.

Volio bih da se konačno odluče/odlučimo za jedan razlog zašto to nije državni praznik kao što je Prvi maj.
MUNAFIK

#3523 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by MUNAFIK »

chuchumbamayumbe wrote:
IZ svojim pozivima upućenim muslimanima vrijeđa ostale, slabo birajući riječnik.
Treba li da citiram na šta liče te bljuvotine koje dolaze iz Rijaseta, kojim jezikom prezira i odvratnosti se koriste.
Sa svojim djelovanjem mogu ići ruku pod ruku sa Dodikom, u zajedničkom uništavanju i ono malo što je od Bosne i Hercegovine ostalo.

Znaci Islam i muslimani su krivi sto nam je ovaka situacija u BiH na politickom planu...

Predpostavljam da bi se sa tobom slozili svi oni koji misle da bi najbolje bilo da smo u BiH svi mi pravoslavci... Problema ne bi bilo pa ni genocida... Moze se i tako gledat...

Ja stvarno ne znam sta to bilo koga moze uvrijediti sto pise IZ, zna se koje su RAZVRATNE i vrlo loše stvari za muslimane, i sad eto to ne treba reci i napisati, jer ce se neko uvrijediti... Valjda sada mslimani trebaju mjenjati Islam i ''prilagoditi ga'' onima koji nisu muslimani, jer se eto oni uvrijede kada se kaze da je muslimanima zabranjeno piti alkohol, da se zabranjeno drogirati, da je zabranjeno lagati, da je pederluk jedan od najvecih razvrata, da je blud veliki grijeh itd...
iceman2010

#3524 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by iceman2010 »

Prvo: To sto vi komentarisete nije saopcenje IZ-a vec odlomak iz knjige autora koji ima ime i prezime i koji je objavljen na stranici rijaseta. Druga stvar je pismo roditelja koje je takodjer objavljeno na pojedinim portalima.

Drugo: IZ je nadlezna za tumacenje islamskih propisa. Sada ovde sve neki veliki muslimani uzimaju sebi za pravo da tumace islam i serijatske propise umjesto da uvazavaju stav jedine nadlezne institucije po pitanjima serijata u BiH. Zvati sebe muslimanom i reci: "Sta ima meni reis da prica" je smijesno. Biti musliman, a neuvazavati stav jedine institucije nadlezne za tumacenje islamskih propisa..... Sta reci? Stvarno je misljenje kao straznjica. Svako ga ima. Ali kao sto neko vec napisa: Svakom njegova vjera. Musliman ce po ovim pitanjima uvijek prvo potraziti stav uleme. A ja ne znam ni jednog alima koji je ohalalio slavljenje nove godine i DM-a. A sada se vi zapitajte i stavljajte svoje licno misljenje ispred stava komplet uleme po ovom pitanju. To je vasa stvar.

Da se razumijemo. Neka slavi ko sta hoce, ali nemojte osporavati pravo IZ da muslimane pozove da se ponasaju u skladu sa islamskim propisima. Ako izmedju ostalog i to nije posao IZ onda ne znam sta jeste. Ko hoce neka savjet primi, ko nece ne mora, ali je duznost IZ da pozove muslimane da se ponasaju u skladu sa islamskim propisima.
chuchumbamayumbe

#3525 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by chuchumbamayumbe »

MUNAFIK wrote:
chuchumbamayumbe wrote:

Znaci Islam i muslimani su krivi sto nam je ovaka situacija u BiH na politickom planu...

Predpostavljam da bi se sa tobom slozili svi oni koji misle da bi najbolje bilo da smo u BiH svi mi pravoslavci... Problema ne bi bilo pa ni genocida... Moze se i tako gledat...

Ja stvarno ne znam sta to bilo koga moze uvrijediti sto pise IZ, zna se koje su RAZVRATNE i vrlo loše stvari za muslimane, i sad eto to ne treba reci i napisati, jer ce se neko uvrijediti... Valjda sada mslimani trebaju mjenjati Islam i ''prilagoditi ga'' onima koji nisu muslimani, jer se eto oni uvrijede kada se kaze da je muslimanima zabranjeno piti alkohol, da se zabranjeno drogirati, da je zabranjeno lagati, da je pederluk jedan od najvecih razvrata, da je blud veliki grijeh itd...
Tako je, i islam i muslimani (zajedno sa ostalima) su krivi što je ovakva situacija u BiH na političkom planu. Ako si to htio da čuješ od mene, eto, čuo si. U čemu je problem - hoćeš reći da su samo oni nevini, a svi ostali ne valjaju?!
Genocid, pravoslavci, Dodik, multi-kulti...bla, bla, bla...ne znam samo do kada?
Radio sam po kafanama, NG je mala maca šta se radi za Bajram, neka se uzoriti efendija prvo pobrine malo bolje za Bajram (nešto mu slabo ide), Djeda Mraz se vratio (i tu se pmalo ef. preračunao), Mevlidi se otimaju kontroli, CIA vršllja okolo...a on se brine o Muzeju i NG.
Neka se malo više brine o povratnicima u Istočnu Bosnu, i općenito o svim povratnicima na cijeloj teritoriji BiH.
Valjda se čovjek zadao oko ovog gore na Kovačima, nema vremena...
8-)
Post Reply