Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
milojicabrzi

#3501 Re: Cijene stanova All about

Post by milojicabrzi »

sabanss wrote:Oko ovoga se vodi vjecna dilema :D Ja sam ti rekao cijenu za totalno renoviranje. Pod totalno renoviranje ne spada lakiranje parketa i unutrasnje stolarije i gletovanje zidova.

Uzmimo recimo da imas stan od 60 m2 pa krenimo samo par stavki:

Parket = 90KM/m2 x45 = 4050 KM (srednja klasa sa postavljanjem i materijalom)
Estrih = 16 KM/m2 x60 = 960 KM
Unutrasnja stolarija = 450 KM/otvor x 5 = 2250 KM
Vanjska stolarija = cca 7000 KM (zavisi od otvora, gornja srednja klasa drvene stolarije sa vanjskim alu roletnama)

Eto te na 15 000 KM a tek si zatvorio stan :D
Sretno :D
Ma moze renoviranje izaci i na 100 000 KM, ako ces ugradjivati pozlacenu wc solju i parket od slonovace :)

Vanjska stolarija za stan sa puno prozora, nece preci 5000 KM, parket moze od 50 KM, moze i laminat, ako je ispod stari parket.

Ne pricam napamet, imao renoviranje prije nekoliko godina, za nesto manje od 20 000 KM stan bio sredjen da sjednes i gledas :mrgreen:
basicm

#3502 Re: Cijene stanova All about

Post by basicm »

Totalno je kao sto rece sabanss. Hvala, sad mi je malo jasnije.

Sent from my iPhone using Tapatalk
sabanss

#3503 Re: Cijene stanova All about

Post by sabanss »

Naveo sam cijene za masivni hrastov parket II klase, unutrasnju stolariju iverica-CPL i vanjsku stolariju koja nije ANS Drive ili Kontinental ali je gornja srednja klasa drvene stolarije.

Dakle nikakvo pretjerivanje, nekakva srednja zalost.

Naravno da moze i mnogo jeftinije: laminat je 20-tak KM sa postavljanjem i ne trazi toliko kvalitetnu podlogu pa ces ustedjeti i na pripremi podloge i materijalu (nema ljepila, prajmera, laka), vrata mozes uzeti i za 170 KM sa stokom (karton - furnir kombinacija) i plasticna vanjska bravarija tipa Salamander ili nekog mozda jos losijeg proizvodjaca bez roletni.

Uvijek je bilo koliko para toliko muzike.
šatirana_ljubičica

#3504 Re: Cijene stanova All about

Post by šatirana_ljubičica »

Kako se kreće kvadrat adaptiranog stana na Dobrinji, blizu bivšeg Merkatora?
mefistofilis

#3505 Re: Cijene stanova All about

Post by mefistofilis »

šatirana_ljubičica wrote:Kako se kreće kvadrat adaptiranog stana na Dobrinji, blizu bivšeg Merkatora?
gledaj da ako ikako mozes zaobidjes bilo koji "adaptiran" stan. jer to uglavnom znaci samo: okreceno, ofarbana stolarija i stavljen laminat. znaci samo nasminkano kako bi se sto bolje prodalo
šatirana_ljubičica

#3506 Re: Cijene stanova All about

Hvala na savjetu, ali u pitanju je prodaja ne kupovina :D
mefistofilis

#3507 Re: Cijene stanova All about

Post by mefistofilis »

aaaa, sretno sa prodajom :lol:
šatirana_ljubičica

#3508 Re: Cijene stanova All about

Hvala, mada je ovo nešto u razmatranju.
mefistofilis

#3509 Re: Cijene stanova All about

Post by mefistofilis »

zavisi od kretanja po kvadratu, jel :D
šatirana_ljubičica

#3510 Re: Cijene stanova All about

Zavisi od mnogo čega :)
haos1

#3511 Re: Cijene stanova All about

Post by haos1 »

malena_EU wrote:
haos1 wrote:
malena_EU wrote:Koja je realna cijena po kvadratu za Hrasno, Grbavicu i Čengić Vilu, zgrade stare 40 i kusur godina?
Pa vidi, stare zgrade od 40 i kusur godina ne moraš gledati, imaš okolicu također, a i Dobrinju, Ali Pašino... Šta ste se svi uhvatili Čengić Vile? Nije valjda ponestalo stanova na periferiji pa se baš uhvatili zgrada od 40+ godina u najljepšim naseljima Sarajeva?

Ti bi u Hrasno, jel? E kurac moj ćete džabaluka!

Takvi nemaju šta raditi po naselju Malta, Grbavica...
Muka mi je od vas sto ste na guzove dobili stanove u socijalizmu, pa sad nas "papke" ucite sta je kvalitet. Veci dio DM i Grbavice su bivsi vojni stanovi, koje su dobili neandertalci sa Prokletija i Durmitora, jer hljeba nisu imali jest, pa ih "poslalo" u JNA da se najedu, napiju i obuku.
Analogno tome, na Dobrinju i Alipasino cete vi, jer ništa ne znate raditi osim po forumima se k******* sa necim sto apsolutno ne zaslužujete.

I uspjela sam da jednog takvog kao ti da smjestim tamo gdje mu je mjesto sa cijenom od 1.600 na DM, u glavnoj ulici. Objektivno, stan toliko i vrijedi. Ni manje ni više.

Ja mislim da kod dara ne mozes onda prodati stan narednih pet godina, tj. mozes ali moras onda platiti porez. Ovo provjeri sve kod notara, nazovi pjasni situaciju i sve ce ti objasniti."

Porez od 5% se ne plaća samo kod darovnog ugovora u prvoj nasljednoj liniji (roditelji-djeca), ostalo sve podliježe porezu na promet nekretnina od procijenjene vrijednosti stana.
"
pricas gluposti, vidi se da nisi iz sarajeva. ne ulazim u to sto si ga ti prodala i za koliko to je tvoja stvar, ali pljuvanje po necemu samo kako bi dobila nesto ispod cijene nece proci.
OldMayor wrote:Gledaj @haos1 pala mu cijena starudije pa se usplahirio. Smiri bolan malo. :D

Zgrada koja se zove Moja Malta je novogradnja i nalazi se u ulici koja se zove Malta. To sto tebi nije po volji sta ti ja mogu. Ali tu je kvadrat bio 2300 KM/m2, sto znaci da ti za svoju starudiju ne mozes traziti nikako iznad toga, a moras ispod toga. Tako je trziste, evo budi i ti malo objektivan pa reci da li bi dao nekome tolike pare za starogradnju, ako mozes 500m dalje kupit nov stan? Zanemari sad pricu o nasoj sarajevskoj legendi da sve sto je starije je bolje, a sve sto je novo ne valja. :-D
trziste je takvo da ti mozes da kupis, a i ne moras, sto ti se ne svidja i tu prica zavrsava. ako imas trziste, sta tebe onda briga koliku ja drzim cijenu svoje starudije? uzmes sto ti vise odgovara i cao, a ne da ti meni govoris koliko ja mogu ili ne mogu dobiti.. to se tebe ne tice. ja mogu ako hocu drzati koliku god hocu cijenu, a ti mozes da ne kupis. to je trziste. osim ako namjerno to ne govoris kako bi umanjio ono sto ne mozes dobiti, i za takve ja kazem ovo;

imate i drugih gradova, pa izvolite fino... svi bi u sarajevo, prodali zemlje i hoce jeftino u grad sa sela.. e ne moze.
i_ja_na_forumu

#3512 Re: Cijene stanova All about

Post by i_ja_na_forumu »

Evo i meni se poklopise neke stvari, pa aBd kupujem stan. S obzirom da mi je pomalo ogranicen budzet za sad imam na raspolaganju vrlo malo opcija.
Prva je, ona novogradnja Miljacka, koja ce po njihovim rijecima biti gotova negdje u martu.
A druga je jedan stan u Tibrinim zgradama u Buca Potoku, stan je na zadnjem(7.) spratu.

Znam da sad moram izmedju dva zla birati manje, ali pojma nemam.. zanimaju me vasa misljenja i preporuke..
Takodjer, ako neko ima preporuka sta sve da pitam vezano za taj stan u Tibri jer je zadnji stan, pa sam cula da ima nekad problema s tim stanovima zimi, ili kad je kisa.. :roll:

ja bih voljela negdje na neku periferiju, bez puno ljudi, buke, auta.. ali posao mi je u starom gradu,a nemam ni auto..pa moram biti blize prevozu :roll:
Ado2014

#3513 Re: Cijene stanova All about

Post by Ado2014 »

Ja sam u naselju Miljacka kupio stan jos prije par mjeseci, pa ako ti nekako mogu pomoci u odabiru javi se na privatno ili na e-mail. I tada se prodavalo par stanova u Buca Potoku ali mi je ova lokacija bolja jer je blize tramvaju s obzirom da nemam motorno vozilo tzv. auto. Ako sta mogu pomoci javi se na privatno i sretno sa kupovinom, sta god da odaberes. A ne bih rekao da su Miljacka ili Buca Potok neko zlo, zlo je biti podstanar ili hvatati bus svaki dan iz Rakovice ;-)
crnoplavo

#3514 Re: Cijene stanova All about

Post by crnoplavo »

i_ja_na_forumu wrote:
ja bih voljela negdje na neku periferiju, bez puno ljudi, buke, auta.. ali posao mi je u starom gradu,a nemam ni auto..pa moram biti blize prevozu :roll:
promjeni posao, ako sad uzmes stan ti si tu rob, nikad na zelenu granu, razjebi sve i idi na periferiju :thumbup:
mefistofilis

#3515 Re: Cijene stanova All about

Post by mefistofilis »

a nek kolko sutra sebi nadje novi, ljepsi, bolji posao. :lol:
emmir1

#3516 Re: Cijene stanova All about

Post by emmir1 »

i_ja_na_forumu wrote:Evo i meni se poklopise neke stvari, pa aBd kupujem stan. S obzirom da mi je pomalo ogranicen budzet za sad imam na raspolaganju vrlo malo opcija.
Prva je, ona novogradnja Miljacka, koja ce po njihovim rijecima biti gotova negdje u martu.
A druga je jedan stan u Tibrinim zgradama u Buca Potoku, stan je na zadnjem(7.) spratu.

Znam da sad moram izmedju dva zla birati manje, ali pojma nemam.. zanimaju me vasa misljenja i preporuke..
Takodjer, ako neko ima preporuka sta sve da pitam vezano za taj stan u Tibri jer je zadnji stan, pa sam cula da ima nekad problema s tim stanovima zimi, ili kad je kisa.. :roll:

Iznad mene je taj stan u Tibri u Buca potoku.

Ako već niste rješili.

Cijena mu je dosta povoljna, zimi i ne bi trebali imati problema, bar ih ja nisam imao.

Više je problem ljeti jer je zadnji sprat i vruće je, no ima klima koja ća morati biti često upaljena.
valter.ba

#3517 Re: Cijene stanova All about

Post by valter.ba »

Kupi li se sta po ovim diskontnim cjenama :mrgreen:
Dobrinja80

#3518 Re: Cijene stanova All about

Post by Dobrinja80 »

rekla-kazala wrote:
basicm wrote:Hvala na odgovorima, iako malo oprecno, 750km/m2 vs 20 hiljada. Recimo 400 km/m2 bi bilo oko sredine.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Što manja kvadratura to skuplje po kvadratu.
Ne sjećam se svih troškova ali se sjećam da me renoviranje sa namještajem u stanu od 72 m2 koštalo oko 60 000 KM.
Ako je namještaja oko 25.000 onda je renoviranje koštalo 35.000 što je oko 500 KM/m2.
Kupatilo me koštalo oko 8000 (uključujući i keramiku u kuhinji), prozori oko 4000, ulazna vrata 1500, kvalitetne lampe, kvalitetni prekidači, utičnice, zidovi bojeni perivim bojama. Istina parket nije mjenjan nego samo brušen i lakiran, ni vrata osim ulaznih, majstori su bili povoljni.
Tako da sa nekim osrednjim materijalima može cijena biti oko 400 do 500KM/m2, ukoliko je stan preko 60 m2.
Za 500 KM /m2 možeš ozidatiti kuću i završiti je.
ljuspica

#3519 Re: Cijene stanova All about

Post by ljuspica »

Koliko je kvadrat stana na Dobrinji u Sa?
bumerangss

#3520 Re: Cijene stanova All about

Post by bumerangss »

1500 do 1700km ovisno o kvadraturi, spratnosti, renoviranju...
otoka92

#3521 Re: Cijene stanova All about

Post by otoka92 »

Koliko je kvadrat ovih dana na Otoci u velikim neboderima?
- 3 1/2 , 90 kvadrata
Despot123

#3522 Re: Cijene stanova All about

Post by Despot123 »

Prodajem troiposoban na Otoci stan 13 sprat, 90 kvadrata, dva balkona. Zadnji put renoviran 2003 godine. 145 000 km
hrle1976

#3523 Re: Cijene stanova All about

Post by hrle1976 »

Despot123 wrote:Prodajem troiposoban na Otoci stan 13 sprat, 90 kvadrata, dva balkona. Zadnji put renoviran 2003 godine. 145 000 km
Za 95.000KM kupujem sutra. Lova u gotovini, a valuta po zelji.
hrle1976

#3524 Re: Cijene stanova All about

Post by hrle1976 »

haos1 wrote:
OldMayor wrote:Vidi, mozda tim kupcima odgovara samo ta lokacija, ali ja ti kazem evo ovako znaci za tu cijenu odmah moze kupiti nov stan na Dolac Malti, mada je tamo sve rasprodano. Isto tako veoma lijepa lokacija.
Gdje na Dolac Malti? Nigdje nema novogradnje na Malti, a sto neko stavlja nesto pod Maltu što je najmanje 3-4 tramvajske stanice udaljeno je jedno. Zna se šta je Dolac Malta, a to što pokušavaš progurati sigurno nije. Drugo, ako ti je skupo, ima Ilidža, Ali Pašino i Dobrinja pa izvoli, nećeš ti u grad, pa nije to teleća tržnica.. Treće, stare zgrade su one od 150 godina, a ova tzv. starogradnja od prije 30 godina je pravljena od armiranog betona da traje i izdržala je 4-godišnju opsadu Sarajeva, a sve se bojim da bi ove nove zgrade od cigle išta takvo istrpile. Na kraju će i u Centru tražiti stanove za 1000KM/m2 hahah! Ustvari, to što tražiš, ćeš pronaći u Tz, Ze, pa sretno tamo.

Grad Sarajevo se širi, samim tim i dalji Centar postaje Centar, pa kako vrijeme prolazi, stanovi će u Malti postajati sve skuplji.
Sarajevo se samo moze siriti prema Blazuju, Hrasnici, Otesu i naprijed do Vogosce pa do autostrade, mada ako nastave tempom bice Rakovica, Kobiljaca i Binjezevo do 2020 dio Sarejvo centra :skoljka: Ono ruglo na brdima tj. Grbavici, Pofalicima i tamo prema Rajlovcu. Isti scenario ceka Doglode, Otes pa cak i dopunjavanje Blazuja. Kad zapocne masa prodavati njive, a mito proradi, ima da se gradjevinske dozvole izaju ko fiseci sa kokicama. :oops:
kakavdanakneiskustvu

#3525 Re: Cijene stanova All about

Post by kakavdanakneiskustvu »

kod kupovine stana,kreditom,je li prvo sto treba uraditi to da vjestak procijeni vrijednost stana?
Post Reply