Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
callmethebreeeze wrote:
ja sam zlocin i kaznu procitao sa 16 rat i mir sam bio poceo vec u sedmom, ali ne dade mi se da zavrsim. a anu karenjinu sam procitao ljeta gospodnjeg 2002 ili 2003 kad sam sam isao busom na odmor u spaniju. jedva sam cekao da se baci pod voz.
i ja sam je sa 16 procitao a rat i mir pokusao i odustao ne lezi mi (ana je bila za lektiru)
callmethebreeeze wrote:
ja sam zlocin i kaznu procitao sa 16 rat i mir sam bio poceo vec u sedmom, ali ne dade mi se da zavrsim. a anu karenjinu sam procitao ljeta gospodnjeg 2002 ili 2003 kad sam sam isao busom na odmor u spaniju. jedva sam cekao da se baci pod voz.
i ja sam je sa 16 procitao a rat i mir pokusao i odustao ne lezi mi (ana je bila za lektiru)
ja još nisam čitao Tolstoja, al' hoću... nekad... a sa 16 i pročitah Zločin i kaznu i sjećam se da sam sebi rekao: "*ebote, ovo bolje od Sledž Hamera!"
callmethebreeeze wrote:
ja još nisam čitao Tolstoja, al' hoću... nekad... a sa 16 i pročitah Zločin i kaznu i sjećam se da sam sebi rekao: "*ebote, ovo bolje od Sledž Hamera!"
garant sam o ovome prije pisao, ali, kao sto znamo, repeticija je majka znanja . kad sam bio negdje na pola "zlocina i kazne" sanjao sam jednu noc o raskoljnikovu i sjecam se da sam se u jednom trenutku otvorio oci, bio sam u nekom cudnom stanju svijesti, sanjao sam, a bio sam budan. sjecam se da se nisam mogao ni pokrenuti. bio je to jako, jako, jako cudan dozivljaj. i onda kazu da je citanje korisno za razvoj duha.
Znaš li kako na čačkalicu napisati svo znanje svijeta?
o cemu se radi??
Iskreno, teško je opisati o čemu se sve radi u Murakamijevim djelima - u ovom slučaju, radi se o dvije priče: jedna o utvrđenom gradu na kraju svijeta, a druga o svijetu kalkuteka u tvrdo kuhanoj zemlji čudesa - znam, nisam ti ništa rekao
A ovaj trik sa čačkalicom je nešto što sam zapamtio iz ove knjige: zapišemo li svo znanje svijeta - sveobuhvatnu enciklopediju u obliku šifrovanja svakog slova rednim brojem, dobićemo ogroman, konačan broj. Stavimo decimalni zarez ispred tog broja i nulu ispred zareza, te potezom pera ili noža podijelimo čačkalicu u tom omjeru, zapisali smo svo znanje svijeta na čačkalicu
adda_sa wrote:jel iko ista od kundere??? mozda cak "nepodnosljiva lakoca postojanja"??
pls pls pls
nasla sam je na engl, al mi beze to citati na engl :S
adda_sa wrote:jel iko ista od kundere??? mozda cak "nepodnosljiva lakoca postojanja"??
pls pls pls
citao sam ja, dobra je nepodnosljiva lakoca.
hahahha
ok, fali mi rijec...htjela sam reci jeli ima iko ista od kundere?
i ja sam cula da je knjiga super
pls pls pls
citao sam ja, dobra je nepodnosljiva lakoca.
hahahha
ok, fali mi rijec...htjela sam reci jeli ima iko ista od kundere?
i ja sam cula da je knjiga super
Chmoljo wrote:ja još nisam čitao Tolstoja, al' hoću... nekad... a sa 16 i pročitah Zločin i kaznu i sjećam se da sam sebi rekao: "*ebote, ovo bolje od Sledž Hamera!"
garant sam o ovome prije pisao, ali, kao sto znamo, repeticija je majka znanja . kad sam bio negdje na pola "zlocina i kazne" sanjao sam jednu noc o raskoljnikovu i sjecam se da sam se u jednom trenutku otvorio oci, bio sam u nekom cudnom stanju svijesti, sanjao sam, a bio sam budan. sjecam se da se nisam mogao ni pokrenuti. bio je to jako, jako, jako cudan dozivljaj. i onda kazu da je citanje korisno za razvoj duha.
Moram se na ovo dovezati pogotovo zato sto se u sljedecem postu spominje Murakami jer se meni on uvukao pod kozu. Dok Murakamija citam sanjam svaku noc ono sto sam procitala. I iako sam ga citala prije 2 godine sjecam se dobro nekih detalja iz mnogih prica, a jos uvijek mi je on prva asocijacija na ovcu.
Sto se tice Dostojevskog i Tolstoja nisu mi bili dostupni sve do moje 16 godine jer je i meni kao i nellingtonu, bibliotekarka birala knjige.
A kad sam se vec otvorila da priznam da jos nisam citala ni Millera ni Bukowskog, a Anais Nin procitah tek u 27.
Sad citam Zovem se crveno i iskreno ne razumijem ushicenost ovom knjigom (kao ni Hosseinovom btw.). Struktura poglavlja je zanimljiva i uklapa se u tematiku ali mi njegov stil mi bas „ne lezi“.