Sarajevski taksisti- dno dna

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
zmajadaH

#3501 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by zmajadaH »

branimir stulic wrote:Fiskalizacija .... pa nek taksira ko hoce... Ovako drzavu kradete svi odreda.
Tačno tako, pa bi pravi taksisti isplivali i imali bi posla i komforno bi mogli izdavati račune i plaćati porez.
Veliki dio taksista bi i otpao (oni koji muljaju, neplaćaju tekuće obaveze prema državi a tim odmah postaju nelegalni taksi prijevoznici taman da imaju deset naljepnica Sarajevo taksija) ostali bi oni koji su najsposobniji koji imaju najviše mušterija. Ima i živi primjer mobilne fiskalizacija (KRO RAD-parking službe) tako da se nevade da je nemoguće.
Ovaj nota račun što sad taksisti daju, možeš nabit na qrac i mahat s njim :P
seoBIH

#3502 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by seoBIH »

Bimmer_ wrote:
123456789 wrote:
Mi nemamo ilegalaca jer po samom pravilniku udruzenja ukoliko nemas validnu dozvolu KS prestajes biti clan
Nemoj bogati :) Je li treba da slikam drustvo kako kahvenise a 2 su bez ta tabli a imaju SA TAXI natpis. AKo nisu iz udruzenja sto se "druzite" s njima !?
jedno je posao privatna poznanstva su drugo, ti se druzis samo sa ljudima koji rade sa tobom i prijavljeni su?
Govorim o tome da ne samo da TOLEREISTE I DOZVOLJAVATE ilegalcima da budu na vasim standovima, vec se i druzite i zajedno s njima odbijate voznje.

Kako onda imas obraza reci da nema ilegalaca ?
Bimmer_

#3503 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

zmajadaH wrote:
branimir stulic wrote:Fiskalizacija .... pa nek taksira ko hoce... Ovako drzavu kradete svi odreda.
Tačno tako, pa bi pravi taksisti isplivali i imali bi posla i komforno bi mogli izdavati račune i plaćati porez.
Veliki dio taksista bi i otpao (oni koji muljaju, neplaćaju tekuće obaveze prema državi a tim odmah postaju nelegalni taksi prijevoznici taman da imaju deset naljepnica Sarajevo taksija) ostali bi oni koji su najsposobniji koji imaju najviše mušterija. Ima i živi primjer mobilne fiskalizacija (KRO RAD-parking službe) tako da se nevade da je nemoguće.
Napisah vec gore niko ne uklanja ni ove obicne nelegalne svakako, sta imam ja od toga sto oni postaju nelegalni pa i dalje rade. Kad uklone sve nelegalne sa ceste nek rade sta hoce meni fiskalizacija ne smeta. Ali kad ja dodjem u Titovu pa ispred mene marsira 10-15 nelegalnih vozila ko svatovi.
Naljepnicu sarajevo taxi ne izdaje udruzenje, to radi svaka stamparija tako da ona nije relevantna kao ni ona privatnika, relevantna je naljepnica kantona i TA tablice
Bimmer_

#3504 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

123456789 wrote:
Govorim o tome da ne samo da TOLEREISTE I DOZVOLJAVATE ilegalcima da budu na vasim standovima, vec se i druzite i zajedno s njima odbijate voznje.

Je li razumijes ti da bih ja otjerao nekoga sa standa moram upotijebit silu, jer da on ima obraza i da rijeci pale ne bi ni dosao tu da stoji kad radi nelegalno. Ako upotrijebim bilo kakvu silu, prijavi me i ja dobijem 500KM kaznu a on dodje sutra opet i stoji, jos mi se kleberi u lice. Cemu onda to ignorisem ga i nadam se boljem vremenu :D Koga znam od prije i druzio sam se s njima druzim se i dalje i to je to, a cijei je posao da ga skloni nek uradi to
Prekoputa standa Skenderija u razdaljini 10m svaku noc stoji 10-15 divljih taxija sa natpisima Sarajevo taxi, taxi 8 itd. i regularno uzima voznje dok ovi regularni zjape prazni na standu jer su na manje udarnom mjestu od njih. To se desava vec duzi vremenski period, nekad cak blokiraju i trolejbusko stajaliste i niko im nista ne moze, a policija ignorise. Tako je i kod Alte, Unitic-a, Carsija, BBI, GRAS, Ilidza,...
akcid

#3505 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by akcid »

Bimmer_ wrote:
123456789 wrote:Govorim o tome da ne samo da TOLEREISTE I DOZVOLJAVATE ilegalcima da budu na vasim standovima, vec se i druzite i zajedno s njima odbijate voznje.
Je li razumijes ti da bih ja otjerao nekoga sa standa moram upotijebit silu, jer da on ima obraza i da rijeci pale ne bi ni dosao tu da stoji kad radi nelegalno. Ako upotrijebim bilo kakvu silu, prijavi me i ja dobijem 500KM kaznu a on dodje sutra opet i stoji, jos mi se kleberi u lice. Cemu onda to ignorisem ga i nadam se boljem vremenu :D Koga znam od prije i druzio sam se s njima druzim se i dalje i to je to, a cijei je posao da ga skloni nek uradi to
Prekoputa standa Skenderija u razdaljini 10m svaku noc stoji 10-15 divljih taxija sa natpisima Sarajevo taxi, taxi 8 itd. i regularno uzima voznje dok ovi regularni zjape prazni na standu jer su na manje udarnom mjestu od njih. To se desava vec duzi vremenski period, nekad cak blokiraju i trolejbusko stajaliste i niko im nista ne moze, a policija ignorise. Tako je i kod Alte, Unitic-a, Carsija, BBI, GRAS, Ilidza,...
Organizirajte se, sutra odmah svi ispred zgrade Vlade KS i blokirajte im svaku komunikaciju. A onda ministra Bubicu "za uši" i naredite mu da vam u roku 24 sata riješi problem nelegalnih taksista.

Pritisak izvršite na na pravosuđe. Kod izvšenje prekršaja zakon dozvoljava i oduzimanje sredstava izvršenja prekršaja. Nek' se samo jednom ili dvojici nelegalnih taksista u Sarajevu oduzme automobil, garantiram ti da trećeg ne bi bilo "na mapi"...
seoBIH

#3506 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by seoBIH »

Bimmer_ wrote:
123456789 wrote:

Na koji se nacin borite protiv njih ? :)
Na koji nacin protiv drugih s kojim se ne druzite !?

Malo si kontradiktoran :) Druzis se s njim, a tjerao bi ga sa standa ? :)
Eborg

#3507 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Eborg »

A sta je uopce "kratka" relacija koja se odbija - sve ispod 3, 5 ili 10 KM?
akcid

#3508 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by akcid »

Eborg wrote:A sta je uopce "kratka" relacija koja se odbija - sve ispod 3, 5 ili 10 KM?

Da sam taksist u Sarajevu, najdraže bi mi bile ove "kratke" relacije, makar na 5 m :D

Putnik, čim sjedne, zaduži se za 1,5 KM, plati pola lit. goriva, a auto ne potroši ni kap. I još nema amortizacije, nema rupa na cesti, itd.

Jedini razlog zbog kojeg se pojednici bune za kratke relacije je u krađi po taksimetru.

Imao sam nedavno dvije vožnje na apsolutno istoj relaciji dugoj oko 2,5 km i istom mjestu ulaska i izlaska iz auta u oba pravca. Razlika u naplati je 0,40 KM. Kako je moguća ova razlika?
zmajadaH

#3509 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by zmajadaH »

Bimmer_ wrote:
zmajadaH wrote:
Napisah vec gore niko ne uklanja ni ove obicne nelegalne svakako, sta imam ja od toga sto oni postaju nelegalni pa i dalje rade. Kad uklone sve nelegalne sa ceste nek rade sta hoce meni fiskalizacija ne smeta. Ali kad ja dodjem u Titovu pa ispred mene marsira 10-15 nelegalnih vozila ko svatovi.
Naljepnicu sarajevo taxi ne izdaje udruzenje, to radi svaka stamparija tako da ona nije relevantna kao ni ona privatnika, relevantna je naljepnica kantona i TA tablice
Bimmer ja nisam taksista, neutralan sam u ovoj prici o lošim uslugama.
Možda jer ne jabam živu silu, meni da taksista kaže da neće da me vozi svašta bi mu reko (da ne psujem :mrgreen: )
Isto tako da sam taksista i da mi ulazi nekakav peksin u auto oko bi mu izvadio :mrgreen:
Hoću reći razumijem i jedne i druge.
A generalno za ove ilegalce pa tu je krivo u startu vaše udruženje koje je truhlo kao i samo ministarstvo saobraćaja KS.
Udruženje SA taksi je spalo na najniže grane u toku svog postojanja.Nevalja komplet iznutra, a za protivnika ima jebeno nelojalnu konkurenciju i nesposobno ministratstvo koje nezna da postavi stvari na svoje mjesto.
Bezveze trpiš ovdje kojekakve delegata da ti pričaju elaborate kao da si ti glavni i odgovorni.
Ljudi ne kontaju da i ti trpiš i gubiš posao zbog ilegalaca, bilo da su oni u dresu žutog, crvenog ili sarajevo taksija.
Kad kažem ilegalac iz sarajevo taksija,parafirat ću mog havera taksu ''nabijem ja njega na qra. (ilegalca) čim neplaća doprinose i ostale pripadajuće stvari on mi je isti kao i onaj drugi ilegalac, samo mi uzima posao''
Lijepi pozdravi i čista šajba :mrgreen:
Jel'te ribolovci imaju ''bistro'', palninari ''vedro'' a takse ''čista šajba'' :bih:
respo

#3510 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by respo »

daj ba bimer pises kako ocekujes dan kad ce policija i inspekcija raditi svoj posao a ja svojim usima slusao kako legalni kolega zove na mobitel lika kaze nemoj ici u tu i tu ulicu inspekcija ti je i policija s njima

pa ko tu koga onda?
i onda kazes sto ovi ne rade
ne kazem da rade punom parom al rade
samo sto tvoje kolege odmazu im u tome
O'zone
Globalni moderator

#3511 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by O'zone »

Da li se TA-tablice vežu za vozilo kao obične ili za licencu ili za vozača?

Jer znam par taxista koji su mjenjali vozila i budu na običnim tablama a regularni su.
The Realist

#3512 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by The Realist »

Kanton Sarajevo povećava broj taksista

http://www.klix.ba/vijesti/bih/kanton-s ... /130910089
Coppertone

#3513 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Coppertone »

The Realist wrote:Kanton Sarajevo povećava broj taksista

http://www.klix.ba/vijesti/bih/kanton-s ... /130910089
genijalna ideja. povecas broj licenci, inkasiras lovu, ako se neko pobuni onda kazes nije do mene.
posto vec imamo hrpu nelegalnih taxista, onda ih ili legalizujte ili izbacite. dodatno jos treba uvesti oduzimanje licence za lopovluk.
respo

#3514 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by respo »

po meni je dobra ideja samo da kazu ok sad ce te svi dobiti licence al uz te i te uslove
mora auto biti 2005+ recimo
mora imati klimu 4 vrata klince palce
mora vozac biti propisno obucen
higijena takva
5 osnovanih zalbi oduzima se licenca i dovidjenja

nelegalnog poslije toga kazniti sa minimalno 5000 maraka uz oduzimanje vozila

vrlo brzo bi dosli na manji broj od danasnjih taksista uz to da bi ostali oni posteni i kulturni na ulici dok bi ostali otplacivali zajmove za kaznu i otkup svog auta od kantona
akcid

#3515 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by akcid »

respo wrote:po meni je dobra ideja samo da kazu ok sad ce te svi dobiti licence al uz te i te uslove
higijena takva

vrlo brzo bi dosli na manji broj od danasnjih taksista uz to da bi ostali oni posteni i kulturni na ulici dok bi ostali otplacivali zajmove za kaznu i otkup svog auta od kantona
I jednoobrazna boja automobila je jedna od potreba taxi usluga, bez obzira ko je nosilac prava na ovu uslugu.
shandrprcSA

#3516 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by shandrprcSA »

Image

Cuvaj te se ovog divljaka, juce u par stotina metara jedno 5 udesa je mogao napraviti
sorcerer

#3517 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by sorcerer »

neki profic...sreca pa ima TA tablice :)
shandrprcSA

#3518 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by shandrprcSA »

sorcerer wrote:neki profic...sreca pa ima TA tablice :)
od prije rata taxo :D :D

planiraj me u ponedeljak u svojoj "rezidenciji" :D
sorcerer

#3519 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by sorcerer »

uplaniran si u plan B :lol: :lol: :lol:
respo

#3520 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by respo »

akcid wrote:
respo wrote:po meni je dobra ideja samo da kazu ok sad ce te svi dobiti licence al uz te i te uslove
higijena takva

I jednoobrazna boja automobila je jedna od potreba taxi usluga, bez obzira ko je nosilac prava na ovu uslugu.
ne moraju svi biti isti al nek su bar od jedne firme svi isti

al i tu uvesti reda "niza" klasa recimo golf 5 pezo 308 i jos jedan model slican
zatim "srednja" sta ja znam pasat 508 insignia i slicno
i najvisa s klasa bmw 7 i sta ja znam audi 8
i jos par kombija i to je to

mada i ne mora biti ogranicen broj proizvodjaca al recimo ko ima luksuzniji ima nekih pogodnosti u placanju dadzbina i to je to
shandrprcSA

#3521 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by shandrprcSA »

sorcerer wrote:uplaniran si u plan B :lol: :lol: :lol:
bitno je da sam uplaniran :D :D
branimir stulic

#3522 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by branimir stulic »

Ne treba puno pameti .
Image NYC
Image London
Image Stockholm
Image Zagreb

I obavezno... obavezno...

Image
Bimmer_

#3523 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

123456789 wrote:

Na koji se nacin borite protiv njih ? :)
Na koji nacin protiv drugih s kojim se ne druzite !?

Malo si kontradiktoran :) Druzis se s njim, a tjerao bi ga sa standa ? :)
Samo zakonske prijave i pritisak na ljude u vladi i iministarstvu da rijese problem.

Pa sta sad druzim se s njim i treba me j... normalno da bih ga sklonio. I mogu ja jednog npr sklonit, obzirom da se znamo i drugovi smo zamolim ga da ne dolazi vise tu da stoji (radio sam to). Problem nastaje zbog toga sto sa nekim ljudima nisi drug a ne mozes ih ni zamolit jer ne pali kod njih. Sad ako ne mogu otjerat jednog i ovaj drugi idelogikom kad on stoji i ja cu. Nemas onda obraza reci drugu da ne stoji a ovaj i dalje stoji
Bimmer_

#3524 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

akcid wrote:
Eborg wrote:A sta je uopce "kratka" relacija koja se odbija - sve ispod 3, 5 ili 10 KM?

Da sam taksist u Sarajevu, najdraže bi mi bile ove "kratke" relacije, makar na 5 m :D

Putnik, čim sjedne, zaduži se za 1,5 KM, plati pola lit. goriva, a auto ne potroši ni kap. I još nema amortizacije, nema rupa na cesti, itd.

Jedini razlog zbog kojeg se pojednici bune za kratke relacije je u krađi po taksimetru.

Imao sam nedavno dvije vožnje na apsolutno istoj relaciji dugoj oko 2,5 km i istom mjestu ulaska i izlaska iz auta u oba pravca. Razlika u naplati je 0,40 KM. Kako je moguća ova razlika?
U jednu ruku si upravu. Kad ljudi imaju novca a nema divljaka najbolje voznje su 3-5KM ne odvuce te nigdje daleko i imas sansu da odmah uzmes novu voznju. Teoretski to je idealna ruta.
E sad kao i sve ostalo u Sarajevu to ne funkcionise. Ljudi para nemaju divljaka je more tako da ti imas vrlo malu sansu da uzmes povratnu voznju. Onda takso stoji 2-3h na standu ne uzme nista skupe mu se frustracije i po baksuzluku naleti neko sa relacijom od 3KM. Kad se vrati opet zadnji na standu...
Duge relacije preko 10KM u Sarajevu takodjer su lose jer to suvecinom Osjek, Hrasnica, Vogosca itd, gdje ostanes 1h ne uzmes nikakav povrat a predjes 20km.
Bimmer_

#3525 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

respo wrote:daj ba bimer pises kako ocekujes dan kad ce policija i inspekcija raditi svoj posao a ja svojim usima slusao kako legalni kolega zove na mobitel lika kaze nemoj ici u tu i tu ulicu inspekcija ti je i policija s njima

pa ko tu koga onda?
i onda kazes sto ovi ne rade
ne kazem da rade punom parom al rade
samo sto tvoje kolege odmazu im u tome
Brate ja ne hvalim taksiste ima idiota kao i svugdje sta ja znam mozda mu brat rati na divlje. Radi inspekcija nesto ali problem je u tome sto je divljaku manja kazna sto nema nista nego meni kad mi istekne sanitacija ili PP aparat 1dan. On plati tih 200KM i opet na cestu ili ne placa nikako pa ih ima i sa 20-30000KM kazni. Kad jednom, dvojici oduzmu auto kao u Hrvatskoj razmislit ce dobro hoceli opet
Post Reply