espn wrote:medvjed23 wrote:bogme, slabo ide bolesnicima.. vlada, američka ambasada i normalna raja rekli svoje, podržali pravo ljudi da šetaju, a bolesnici mogu samo pjeniti po forumima i sl.. al hajd, bolje i to nego ništa..
Ko si ti da nekom kazes da je bolesnik? Niko i ništa.
bolje biti niko i ništa nego šovinist pun mržnje i želje da ni krivim ni dužnim ljudima uskraćuje prava.. mene su karadžić, mladić i slične šovinističke gnjide godinama terorisale, uskraćujući mi brojna prava i pokušavši mi oduzeti čak i pravo na život.. ja na takve njihove postupke i, šire, na bilo koji postupak kojim se grupa nedužnih ljudi diskriminira mogu gledati samo sa gađenjem.. ja neću u isti koš sa šovinistima.. ako neki ljudi hoće, ok, eto ih tamo.. ima fino, živopisno ukupljanje u višegradu; tamo mogu divljati.. srećom, u sarajevu se ne pitaju previše..
ja se neću a priori složiti sa svakim stavom svakog pripadnika lgbt populacije.. postoji tu mogućnost razilaženja u mišljenjima.. primjera radi, pitanje rodnog identiteta je kompleksno i nedovoljno istraženo; nije sasvim jasan odnos između biologije i izbora.. ima tu prostora za zanimljivu raspravu.. no, to ne bi trebalo biti od značaja za odluku: dopustiti ili ne dopustiti povorku ponosa?
ustav bosne i hercegovine je jasan:
Sva lica na teritoriji Bosne i Hercegovine uživaju ljudska prava i slobode iz stava 2. ovog člana, što uključuje:
i) Slobodu mirnog okupljanja
stvari su, dakle, izložene fino, crno na bijelo, te svakog od nas dovode pred izbor:
1 - slijediti, kako to priliči stanovniku zemlje koja teži da bude demokratska, slovo ustava, pa pravo okupljanja jednako priznati svim građanima, bez obzira na narodnost, vjeru, boju kože, sekualnu orijentaciju i sl..
2 - postupiti u fašističkom maniru i reći: ja imam pravo okupljanja, ti nemaš, jer mi se ne sviđaš i ne slažem se sa tvojim stavovima..
kao što rekoh, ja sa fašistima neću.. ko hoće, nek ide, al ja zadržavam pravo da ga nazovem bolesnikom.. puno sam zla pretrpio od fašista i nemam lijepih riječi za njih..