studiorum_tuzlaensis wrote:Kanton je država. Vodi obrazovanje, zdravstvo, unutrašnje poslove i kulturu. Federacija je vještačka zajednica kantona, a Država zajednica entiteta. Barem je tako de facto stanje. Odgovore za kvalitet života tražiš na kantonalnom nivou, a ne na izmišljenom federalnom. Boli me briga za Džindića i Novalića, njihova nadležnost nije KS, već 10 kantona. Na tom niovu moraš imati konsenzus i Krajišnika i Hercegovaca i Tuzlaka, tj. partija koje su osvojile tamo.
Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#3501 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
- studiorum_tuzlaensis
#3502 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
stečaj grasa, naplatu potraživanja prema Poreznoj upravi i osnivanje nove javne firme koja će imati licencu samo za tramvajski saobraćaj. Iskoristiti postojeće tramvaje, koji valjaju. Trolu ukinuti, preći na gas i električna vozila, može i privatnik.wewa wrote: a sta ti predlazes?
- jazzer
#3503 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Da, treba ovu sestorku sto prije rastjerati. Prvo su nam poskupili cijenu plina, sada ce i cijenu struje.. apsolutno su
socijalno neosjetljivi.
socijalno neosjetljivi.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/dzindic ... /191023059Džindić: Vlada razmatra korekciju cijena uglja, što će za sobom povući poskupljenje struje
- studiorum_tuzlaensis
#3504 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Na nivou federacije ne možeš ništa promijeniti, dok ne postaneš jak kao SDA ili HDZ. Mene iskreno nije briga ni za rudnike, ni za Aluminij. Gomila neradnika i glasača gore navedenih stranaka. Boli me briga i za talove, da se sikiram za Novalića ne pada mi napamet. Dosta je on nasikiran sobom.Styling wrote:
Mene je itekako briga kada premijer Federacije i njegov ministar imaju firmu koja uzima pare od Federacije. Itekako me je briga kada firme u vlasnistvu vlade FBiH propadaju zbog kriminala i kada ljudi ostaju bez posla. Itekako me je briga kada Federacija novim zakonom o doprinosima i porezu na dohodak ugorzava i onako bijednu egzistenciju gradjana. Itekako me je briga kada se sklapaju truhli talovi na nivou Federacije da bi se srusila Vlada KS. Itekako me je briga kada moji sunarodnici u Mostaru guse u smecu. Te stvari treba potrencirati jer to nam je donijela SDA. Ista ona SDA koja tvrdi da vlada KS ne radi dobro, da oni ne vide nikakav napredak. Ne vide jer nece da vide. Treba im svaki dan nabijati na nos. Jer ovdje nije vazno da li neko nesto dobro radi ili ne. Bitno je da se SDA dokopa budzeta. To je kompletna filozofija njihovog bivstvovanja.
Zarađujem svoj hljeb pošteno i plaćam poreze i PDV. Hoću zdravstveno osiguranje, hoću čistu ulicu, dobar gradski prevoz, čist zrak, park za dijete, drogu daleko od ulice, pismene učitenje i dobre vrtiće. To je posao koji radi kantonalna vlada a ne Novalić.
- wewa
#3505 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
a posto Vlada ima drugaciji plan treba ga odbaciti?studiorum_tuzlaensis wrote:stečaj grasa, naplatu potraživanja prema Poreznoj upravi i osnivanje nove javne firme koja će imati licencu samo za tramvajski saobraćaj. Iskoristiti postojeće tramvaje, koji valjaju. Trolu ukinuti, preći na gas i električna vozila, može i privatnik.wewa wrote: a sta ti predlazes?
na koja tacno potrazivanja prema Poreznoj mislis?
- Styling
#3506 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Ma ja, treba se zatvoriti u svoj mikro svijet i pustiti glavonje da nam rasture drzavu, popljackaju sve sto nije kantonalno, rastjeraju omladinu, dovedu granice hrvatske i srbije do granice kantona, nema veze. Bitno je da je meni dobro. A drugi neka pocrkaju.studiorum_tuzlaensis wrote:Na nivou federacije ne možeš ništa promijeniti, dok ne postaneš jak kao SDA ili HDZ. Mene iskreno nije briga ni za rudnike, ni za Aluminij. Gomila neradnika i glasača gore navedenih stranaka. Boli me briga i za talove, da se sikiram za Novalića ne pada mi napamet. Dosta je on nasikiran sobom.Styling wrote:
Mene je itekako briga kada premijer Federacije i njegov ministar imaju firmu koja uzima pare od Federacije. Itekako me je briga kada firme u vlasnistvu vlade FBiH propadaju zbog kriminala i kada ljudi ostaju bez posla. Itekako me je briga kada Federacija novim zakonom o doprinosima i porezu na dohodak ugorzava i onako bijednu egzistenciju gradjana. Itekako me je briga kada se sklapaju truhli talovi na nivou Federacije da bi se srusila Vlada KS. Itekako me je briga kada moji sunarodnici u Mostaru guse u smecu. Te stvari treba potrencirati jer to nam je donijela SDA. Ista ona SDA koja tvrdi da vlada KS ne radi dobro, da oni ne vide nikakav napredak. Ne vide jer nece da vide. Treba im svaki dan nabijati na nos. Jer ovdje nije vazno da li neko nesto dobro radi ili ne. Bitno je da se SDA dokopa budzeta. To je kompletna filozofija njihovog bivstvovanja.![]()
Zarađujem svoj hljeb pošteno i plaćam poreze i PDV. Hoću zdravstveno osiguranje, hoću čistu ulicu, dobar gradski prevoz, čist zrak, park za dijete, drogu daleko od ulice, pismene učitenje i dobre vrtiće. To je posao koji radi kantonalna vlada a ne Novalić.
- Thorgerson
#3507 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Netačno.studiorum_tuzlaensis wrote:svijest građana se mijenja kontrolorom karata na svakom ulazu u vozilo, na svakom stajalištu uz prigodan razgovor kao
Bio sam nedavno vani, vozio se vozom i autobusom. Jedino sam u autobusu odmah morao pokazati 'ponistiti' kartu. Za voz sam je samo kupio, nit mi je ko trazio da mu je pokazem ni nista. Svi kupuju karte, nikome ne pada na pamet da se sverca.
Zašto?
Zato sto je svercanje jako skup sport. oko 110 EUR ti je kazna odmah na licu mjesta. I nema rasprave nikakve. Kontrolori ulaze nasumice. Dakle, nema ih 200 nego ih ima deset puta manje. I vrsljaju po linijama, ne stoje ko nindze, kao nasi.
Zasto to funkcionise. Pa zato jer postoje zakoni. Postoji video nadzori. Gurni revizora, odbij da platis. Otidji. Sutra ces fino dobit poziv na sud, pa ces da platis za fizicki napad + onu kaznu. Pa ce te to zadovoljstvo kostati oko 5-6000 EUR. I ti tu ne mozes nista. Nemas para, ima socijala nes dobit socijalu. Imas para, imas platu odbit ce ti se od plate.
Ali, da bi to sve funkcionisalo. Mora jos 10 stvari koje su direktno ili indirektno vezano da funkcionisu. Policija, sudovi, porezna itd itd. Tamo je to sve uvezano.
Kod nas? Pa sasvim je normalno da vozacu revizoru jebes od do, da ga napadneš šakama. Može se i pokrenuti neki proces koji će trajati jedno 5-6 godina. Ko živ ko mrtav.
200 ljudi x 1000 KM minimalno. To je 200.000 KM mjesečno. Godišnje 2,4 miliona KM. Govorim o minimalcu. Mislim, taj novac se vec sigurno daje za postojece rvizore koliko ih ima? To je nebuloza teska. Raja ce se opet svercat, a i pitanje je ekonomske opravdanosti u svemu tome.
Dakle svijest se mora mijenjati na drugi način.
- kroz obrazovanje. Djeca se moraju učiti ponašanju u gradskom prevozu. Odvesti ih u remizu u posjetu, odvesti ih da kupe karte i provozaju se tramvajem i sl.
- kroz rigorozan i efikasan sistem kažnjavanja. spomenuo gore. To se može promjeniti donošenjem zakona o JGS.
I najbitnije u svemu!
- ODGOJ. Svaki konj koji svrlja po busevima, trolama, unistava ih, je imao konja koji ga je tako odgojio. To je cinjenica. Svaki konj koji se sverca, je imao konja od kojeg je to vidio da tako treba.
Ja sam svoje dijete sa 3 godine naucio da ne baca papir na ulicu, nego da trazi korpu. Danas mu je 9 godina i nikad, ali za nikad nije bacio nista na ulicu. Niti ce baciti i sa 20 godina. I sa 30. Mene su tako naučili, da treba sve čuvati tako i ja učim dalje. Djeca upijaju kao spuzve i ko god kaze da ga nije mogao nauciti, bla bla laže ko pacov.
Ali sta ce kravetina ili konjina koji se svadja u tramvaju sa revizorom, ispada glup ko panj, sta ce on nauciti dijete? Pomisli li takva panjina, kakav primjer daje djeci koja su u tom tramvaju? Itd.
Poredati 200 revizora po gradu nije nikakvo rješenje. I daleko od toga da će promjeniti nekakvu svijest.
-
putokaz1
#3508 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
U EU ide stranac vozi 20 preko ograničenja....blic...kazna od plate...uff neću više
u Bh ide Bosanac vozi 100 preko ograničenja,ubije čovjeka,kaže sud:Nije kriv,ili Zastario proces,ili Nije vozio....
u Bh ide Bosanac vozi 100 preko ograničenja,ubije čovjeka,kaže sud:Nije kriv,ili Zastario proces,ili Nije vozio....
- wewa
#3509 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
ne moze narod odgajati korumpirana vlast, niti mozemo ocekivati da ce se svijest ljudi mijenjati samo zato sto mi to zelimo.
-
putokaz1
#3510 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Ali opozicija je još više korumpiranawewa wrote:ne moze narod odgajati korumpirana vlast, niti mozemo ocekivati da ce se svijest ljudi mijenjati samo zato sto mi to zelimo.
- wewa
#3511 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
jes jes, naj su gori, cafiri.putokaz1 wrote:Ali opozicija je još više korumpiranawewa wrote:ne moze narod odgajati korumpirana vlast, niti mozemo ocekivati da ce se svijest ljudi mijenjati samo zato sto mi to zelimo.
-
putokaz1
#3512 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
u KS vlast je BHBLOK-Korumpiran
Opozicija SDA i BOSS još više korumpirani
Upravu sam Opozicija gora
- wewa
#3513 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
pogresno si protumacio moj post na koji se referiras, govorila sam o vlasti u globalu.putokaz1 wrote:u KS vlast je BHBLOK-Korumpiran
Vlada KS trenutno je, sa svim svojim manama i greskama, svijetla tacka politike u BiH.
- Banksy
#3514 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Jedan tramvaj 4 miliona????
17. 10. 2019.
Vlada Kantona Sarajevo je dala saglasnost za nabavku novih tramvaja
Kako je saopšteno, Vlada je dala saglasnost za prijekat obnove voznog parka tramvajskog saobraćaja u ukupnom iznosu od 80 miliona maraka. Projektom je predviđena nabavka 20 novih tramvaja.
... svaki radni dan prometuje prosjećno 39 tramvaja, a za zadovoljenje registrovanog reda vožnje potrebno je ukupno 51 tramvaj.
https://www.radiosarajevo.ba/vijesti/lo ... aja/354347
- thekupus
#3515 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Pa koliko ti mislis da kosta vozilo koje prevozi 200 ljudi i traje desetine godina?Banksy wrote:
- Banksy
#3516 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Znamo gdje je Konaković potrošio onih pola miliona,
ali gdje ide ona milijarda budžeta, ako se krediti dižu na dnevnoj bazi?
Septembar 2019
kreditna sredstva iz prve tranše Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja iznosi 10 miliona eura, utrošiće se na rekonstrukciju elektro energetskog sistema, pumpnih stanica i elektromašinskih postrojenja na Bačevu, Stupu i Centru.
Oktobar 2019
Vlada Kantona Sarajevo odlučila je podići komercijani kredit u iznosu od 25 miliona KM kod Razvojne banke FBiH
...
kreditom će se finansirati rješavanje imovinsko-pravnih pitanja za izgradnju linkova gradskog prijevoza, projekt kliničkog centra, kao i razne projekte akademije i javnih škola na teritoriji kantona, mada nije jasno jesu li te stavke bile planirane u budžetu za 2019. godinu.
oktobar 2019
NOVI KREDIT SARAJEVSKE VLADE: 15 miliona eura za sarajevske trolejbuse
zajam Evropske banke za obnovu i razvoj za Projekt javnog prijevoza Sarajevo, vrijedan 15 miliona eura.
- Banksy
#3517 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Koliko košta?thekupus wrote:Pa koliko ti mislis da kosta vozilo koje prevozi 200 ljudi i traje desetine godina?Banksy wrote:
- thekupus
#3518 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Cijena zavisi i od broja narucenih tramvaja, tako da veci broj znaci manju cijenu po komadu. Dvadeset tramvaja je relativno mala narudzba. Evo jedan recentni primjer iz Rige, narudzba 20 tramvaja od Skode.
https://www.rigassatiksme.lv/en/news/-s ... s-to-riga/
https://www.rigassatiksme.lv/en/news/-s ... s-to-riga/
The price of one 3-section tram “Škoda 15T Riga 2” is EUR 2.7 M, and that of one 4-section tram “Škoda 15T Riga 2A” is EUR 3.5 M.
Comparison of prices of low-floor trams delivered in Europe:
Alstom delivers 15 Citadis Dualis trams to the Ile-de-France region for EUR 75 M (price of one tram is EUR 5 M);
Bombardier delivers 47 Flexity trams to Berlin for EUR 178 M (price of one tram is EUR 3.7 M);
Bombardier delivers 20 Flexity trams to Innsbruck for EUR 71 M (price of one tram is EUR 3.66 M);
CAF delivers 21 trams to Luxembourg for EUR 83 M (price of one tram is EUR 3.95 M).
- Banksy
#3519 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Niskopodni, zglobni tramvaji. Mislim da ne govorimo o istom.thekupus wrote:Cijena zavisi i od broja narucenih tramvaja, tako da veci broj znaci manju cijenu po komadu. Dvadeset tramvaja je relativno mala narudzba. Evo jedan recentni primjer iz Rige, narudzba 20 tramvaja od Skode.
The contract provides that the winner of the tender has to manufacture and deliver 15 three-section and 5 four-section trams. Trams have to be adjusted for passengers with special needs and limited mobility.
All the new low-floor trams have air conditioners, electronic payment system, displays, video monitoring system, passenger counting system, spare parts necessary for maintenance, as well as other equipment.
- thekupus
#3520 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Banksy wrote: Niskopodni, zglobni tramvaji. Mislim da ne govorimo o istom.
Pa kakve tramvaje mislis da ce kupovati za Sarajevo? Jednodijelne? Koji nisu niskopodni?
Kupovina takvih tramvaja nema logike.
- Banksy
#3521 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Ne znam. Trolejbusi mogu biti niskopodni, ali mislim da za takve tramvaje prvo treba rekonstruirati mrežu.
- geralt
#3522 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
EBRD krediti su bolji od gotovine, to sam vec pisao na drugim temama. Kamata na njih je manja od godisnje stope inflacije, tako da na kraju vratis manje nego sto si uzeo (govorim o vremenskoj vrijednosti novca). Ako ti EBRD nudi kredit, to se uzima cak i ako vec imas taj iznos na racunima.Banksy wrote:Znamo gdje je Konaković potrošio onih pola miliona,
Septembar 2019
kreditna sredstva iz prve tranše Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja iznosi 10 miliona eura, utrošiće se na rekonstrukciju elektro energetskog sistema, pumpnih stanica i elektromašinskih postrojenja na Bačevu, Stupu i Centru.
Oktobar 2019
Vlada Kantona Sarajevo odlučila je podići komercijani kredit u iznosu od 25 miliona KM kod Razvojne banke FBiH
...
kreditom će se finansirati rješavanje imovinsko-pravnih pitanja za izgradnju linkova gradskog prijevoza, projekt kliničkog centra, kao i razne projekte akademije i javnih škola na teritoriji kantona, mada nije jasno jesu li te stavke bile planirane u budžetu za 2019. godinu.
oktobar 2019
NOVI KREDIT SARAJEVSKE VLADE: 15 miliona eura za sarajevske trolejbuse
zajam Evropske banke za obnovu i razvoj za Projekt javnog prijevoza Sarajevo, vrijedan 15 miliona eura.
- Haris033
#3523 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Samo iskopirati Istanbulski sistem u Sarajevu i imat ćemo gradski prevoz za 10.
Obnova komplet pruge sa stajalištima i obavezno cijelu trasu pruge ograditi željeznom ogradom.
Na svakom stajalištu zaposliti kontrolora i postaviti elektronski sistem naplate uključujući kupovinu i dopunu elektronske karte i nabaviti nove, niskopodne, klimatizirane savremene tramvaje.
Obnova komplet pruge sa stajalištima i obavezno cijelu trasu pruge ograditi željeznom ogradom.
Na svakom stajalištu zaposliti kontrolora i postaviti elektronski sistem naplate uključujući kupovinu i dopunu elektronske karte i nabaviti nove, niskopodne, klimatizirane savremene tramvaje.
- malakh
- Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
- Grijem se na: ćumur
- Vozim: opel vektru
#3524 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
svijest naših građana se, nažalost, mijenja samo kada ih dobro udare po novčaniku. sve ostalo se svodi na tipa "još ovaj put i neću više" ili na socijalu.studiorum_tuzlaensis wrote:svijest građana se mijenja kontrolorom karata na svakom ulazu u vozilo, na svakom stajalištu uz prigodan razgovor kao npr.:
Kontrolor: Poštovani, karta na pokaz.
Putnik: Nemam.
Kontrolor: Ne možete ući u vozilo.
Veoma jednostavno, za ovo nije potrebno više od 200 ljudi i to u periodu od 08:00-16:00. Isto da smo sa neba spali, pa nam je svijest građana kriva što u GRASu rade hiljade ljudi, a pet istih likova pegla turiste i djevojke po stajalištima, radi neponištene karte.
- bunk
#3525 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Svijest citave planete se mijenja zestokim kaznama.
Kao da su Nijemci sami od sebe postali civilizovani ili Skandinavci..samo sto su oni kaznjavali prije 70 godina pa su se dotjerali u suru.
Apsolutni sam pobornik najzesceg kaznjavanja od bacanja papira na ulici do glasne muzike..Samo prepisati kako je to u Njemackoj.
A za teze prekrsaje prepisati kazneni zakon Texasa. Kad nikad u EU ne bi usli.
Jer mi smo ipak Balkan.
Kao da su Nijemci sami od sebe postali civilizovani ili Skandinavci..samo sto su oni kaznjavali prije 70 godina pa su se dotjerali u suru.
Apsolutni sam pobornik najzesceg kaznjavanja od bacanja papira na ulici do glasne muzike..Samo prepisati kako je to u Njemackoj.
A za teze prekrsaje prepisati kazneni zakon Texasa. Kad nikad u EU ne bi usli.
Jer mi smo ipak Balkan.