CPT wrote:pustopoljina wrote:Je li se mi mozda poznajemo? Otkuda ti pravo da tvrdis da je ono sto pisem samo izgovor?
-turizam u hrvatskoj je bio na vrlo niskom nivou, ne zbog prihvatanja bosanskih izbjeglica, nego zbog neposrednih ratnih aktivnosti. Tzv.rsk je bila izmedju glavnog grada i jadranske obale.
Dubrovnik i zadar i sibenik su bili ratna zona...istra nije, ali je primala i bosanske i hrvatske i srpske izbjeglice i turistima bila i bez toga neprivlacna kao dio zemlje koja je u ratu. Ti hoteli i ostali smjestajni kapaciteti jesu bili prazni.
U austriji je kolektivni smjestaj znao biti i prazna kasarna i kasarna iz doba k&k i napusteni pansioni na brdu van grada, gdje su prvo morali ponovo uvesti struju...
Bosna nije zemlja koja si moze dopustiti luksuz da ne razmislja sta i gdje i kako.
Agrokomerc npr. ima jos praznih zgrada u kojima su radnici radili u smjenama i gdje postoji dovoljan br mokrih cvorova...sto je i bila prvobitna ideja.
Meni oni uopce ne smetaju u skoli u boricima, tj. U gradu, ako im se napravi adekvatan smjestaj. Ne smetaju mi ni po parku, kao neko ko bezveze sjedi na klupi... Smeta mi da nemaju gdje spavati i gdje se okupati, da gluhare po parku jer nemaju gdje biti i sta raditi...ali to sto je ljudska duznost pomoci ljudima u nevolji, ne mora ici na stetu ono malo objekata sto radi i sto ima kakvu takvu dobit.
Siromasnije domace stanovnistvo moze biti samo vise,nikako manje, neprijateljski raspolozeno prema migrantima.
Ja, ja, ja, ja, ... Ko zeli pomoci to uradi, svi drugi traze izgovore. I nije potrebno nekoga "znati" da prepoznas izgovor. Ja Trumpa nisam upoznao sto ne naci da mogu prepoznati poruke koje salje. Ti ocigledno moras upoznati svaku osobu, licno.
Izbjeglice su u pravilu demolirale sve objekte (u najboljem slucaju zbog broja), da ne govorim sta sve se radilu u skolama i kolektivnim centrima.
Ako idemo tom "zasto dzaba trositi pare na ljude" mogli su ljude gurnuti u satore na livadi. Jeftnije nego obnavljati demoliran hotel... O tome kako takav zivot izgleda drugi put. Mozda bi trebali u kaveze kao sto Trump trpa? Kavezi se inace nalaze u industrijskim halama slicnim Agrokomercu.
Ako ti zelis pomoci tim ljudima (u sto sumnjam) moze to lako uraditi. Ako ne nema potrebe da dolivas ulje na vatru. Svi ce oni do jeseni otici. Samo ce fasisticka retorika po forumima ostati kao uspomena.
ja ne znam u kojem si ti filmu i ko je tvoj neprijatelj, ali ja to nisam.
to ne moze kod pruge, ne moze ovamo, tamo su stvari koje ti sebi u vezi mene umisljas. sigurno nisi mogao nigdje procitati da ne zelim da budu gdje su ranije bili, uz NARAVNO obezbjedjivanje adekvatnih uslova.
koji film ti vozis kad ono sto ja pisem tumacis "zasto dzaba trositi pare na ljude"? to je bezobrazluk i mozda i polupismenost?!
da ponovim: ne treba gubiti i ono malo objekata koji rade. hebemu, pa ono sto radi mozes na prste nabrojati u usk i sad treba tu traziti smjestaj?
i to jos zagovara neko ko pojma nema o tom podrucju.
vi svi pricate o tome kao neka ih, nece to dugo trajati- o vi, fasisti.
meni ne smeta i da traje, ne smeta mi ni da ti ljudi ostanu kod nas (iako znam da nece, zasto bi, nisu ni posli nama?!)
ja nisam protiv migranata, ni kad bi mi prve komsije bile.
bas zato sto ne vjerujem da ce tako lako doci u eu, zato sto mislim da ce duze biti kod nas, mislim da se treba promisliti o njihovom smjestaju, a ne- ma haj' sad ce to proci...
ovo sto maraschino prica, to je ona nasa minder-logika,
neko je to u budimpesti ili stambolu odlucio, tako ce biti, haj' sta se imas bakcati sa tim...
bolan, ukljuci malo vijuge, nadji smjestaj koji ne remeti domacim ljudima poslove od kojih zive - zivi svoj kao da ce migranti sutra otici, a pripremaj se kao da ce zauvijek tu ostati i da imaju i takav smjestaj, u kojem se da zivjeti (da parafraziram druga tita).
i ako oni odu, danas- sutra ce opet neki belaj...neka tog smjestaja, zlu ne trebalo...