Ilegalni migranti u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Kejn

#3501 Re: Migranti

Post by Kejn »

Neki dan sam na Ilidži vidio migrante zaposlene u komunalnom kako čiste ulice.... :shock:
Dakle komunalno neće da primi naše ljude na birou al kako bi glumili velike mumine i SDA-ovce pomažu muslimanima svijeta....i to pomažu ljudima koji nemaju ni valjane dokumente i predstavljaju ilegalne migrante. Klasični balinluk...

Ima li iko više informacija o ovome?
CPT

#3502 Re: Migranti

Post by CPT »

Challenger_ wrote: Hajde ne pravi se bu ala i ne potcjenjuj ljude na forumu. Neka ih trajno ili privremeno primaju oni koji su im razorili države.
Superishka. Dobro da se neki genije nije sjetio toga devedesetih.... Eto vas, eto Srbije (ona vam je razorila drzavu), pa se dogovorite. Koji ce te nam na Zapadu.

Po mogucnosti u neku sumadijsku industrijsku halu...
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#3503 Re: Migranti

Post by Challenger_ »

Kejn wrote:Klasični balinluk...
Gore od toga, vjeruj mi. Peta kolona.
svjezi_ustipak

#3504 Re: Migranti

Post by svjezi_ustipak »

CPT wrote:
svjezi_ustipak wrote:
CPT wrote: Ako Bosanci ne odlucuju onda ne bi trebalos da se brukuju vec urade koliko mogu da pomognu ljudima.

Kako ti predlazes da pomognemo tim ljudima?
Za pocek malo manje pljuvanja, malo manje generalizacije, malo manje ksenofobije i generalno fasizma.... Ako mozes pomoci super, ako ne mozes niko te nece prisilit. Niko od tih ljudi nece ostati u Bosni. Drzava treba potegnuti sto vise novac iz EU za njihovo zbrinjavanje i uraditi sta moze za njih. A sve ostalo nije u rukuma BiH.
To i radimo uglavnom. Raja su mahom indiferentna. EU pomoci nece pretjerano. Drzava BiH nema mogucnosti, znanja i resursa da im pomogne.

Dakle, stanje za pet!
svjezi_ustipak

#3505 Re: Migranti

Post by svjezi_ustipak »

Kejn wrote:Neki dan sam na Ilidži vidio migrante zaposlene u komunalnom kako čiste ulice.... :shock:
Dakle komunalno neće da primi naše ljude na birou al kako bi glumili velike mumine i SDA-ovce pomažu muslimanima svijeta....i to pomažu ljudima koji nemaju ni valjane dokumente i predstavljaju ilegalne migrante. Klasični balinluk...

Vidio migrante ili Rome?

Ne moze se zaposlitj u preduzece poput Rada bez CIPSove prijavnice. A to migrant ne moze dobiti.
CPT

#3506 Re: Migranti

Post by CPT »

Challenger_ wrote:
Kejn wrote:Klasični balinluk...
Gore od toga, vjeruj mi. Peta kolona.
Prati nesto osim Klix-a. Evropske drzave ce primiti svoje kvote, drzave koje ne dobiju ce platiti penale. Vecina drzava vec prima kvote, onako usput.
Vecina ovih ljudi ce biti vracena u maticne drzave.
Kejn

#3507 Re: Migranti

Post by Kejn »

svjezi_ustipak wrote:
Kejn wrote:Neki dan sam na Ilidži vidio migrante zaposlene u komunalnom kako čiste ulice.... :shock:

Vidio migrante ili Rome?

Ne moze se zaposlitj u preduzece poput Rada bez CIPSove prijavnice. A to migrant ne moze dobiti.
Nisu bili romi iako sam to odmah pomislio. Previše su crni za rome...
Edin H.

#3508 Re: Migranti

Post by Edin H. »

svjezi_ustipak wrote:

Vidio migrante ili Rome?

Podrzavam vasu peticiju da ovim izbjeglicama daju radne dozvole, zdrava konkurencija je uvijek dobra za ekonomiju. :oops:
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#3509 Re: Migranti

Post by Challenger_ »

CPT wrote:Prati nesto osim Klix-a. Evropske drzave ce primiti svoje kvote, drzave koje ne dobiju ce platiti penale. Vecina drzava vec prima kvote, onako usput. Vecina ovih ljudi ce biti vracena u maticne drzave.
Ne kreći sa pretpostavkama, sve redom pogrešnim. Klix ne pratim. Pratim međunarodne odnose i vanjsku politiku na tri velika svjetska jezika. Francuska: Makron, odnosno oni koji su ga izvadili iz naftalina i gurnuli u predsjedničku kampanju, žele sve te ljude da pošalju na Balkan.

Jugoistočna Evropa je njihova deponija: zastarjelih tehnologija, jeftine radne snage, nuklearnog otpada i neupotrebljivih ljudi.

Mi smo otpisani a ja sam kategorički protiv toga.

Budi patriota a ne peta kolona.
Last edited by Challenger_ on 05/07/2018 22:52, edited 1 time in total.
Maraschino

#3510 Re: Migranti

Post by Maraschino »

Vidio sam ih i ja

Image
Kejn

#3511 Re: Migranti

Post by Kejn »

Maraschino wrote:

Vidio sam ih i ja

Image
Nisu izgledali ovako volonterski....Ovo su bila dvojica u ful kombinezonu pripadnika komunalnog sa žutim prslucima te metlama i kantom na točkovima sa logom komunalnog. Dakle čistači ulica isto kao i naši ljudi koji rade. Full time posao.
svjezi_ustipak

#3512 Re: Migranti

Post by svjezi_ustipak »

CPT wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Sjooo najgora vrsta suplje...TREBAte se malo organizovat....TREBA država neš duradi....TREBA ovo TREBA ono, a sve tudjim kurcem preko gloginja
Eto komsija Hamco ce nesto uraditi... Takve stvari TREBA drzava uraditi. Takve stvari uvijek DRZAVA treba uraditi. To je i generalno domena drzave u svakoj drzavi na ovom planetu.

Nece drzava BiH uraditi nista za te ljude minimum godinu dana jos.

Plata za dan policijskog pojacanja na istocnoj granici BiH kosta 88 000 km. Ministar Mektic trazio pojacanje pa tek kad je skontao koliko kosta klepio usima i usutio se.

Migrant u centru kosta 10-15 km po osobi, tri obroka i krov nad glavom. Prva grupa u Salakovcu mogla racunati na 50 milja za hranu. To im he trajalo 18 dana. Poslije se svi usutili.

Zdravstvo ide komercijalno. Otisao pomocnik ministra Marijan Baotic u Mostar da potpisuje ugovor za Salakovac i brze bolje se vratio kad je cuo koliko je para.

Usivak ministar obecava vec mjesecima i nista. Zasto? Pa mislio da ce tu neko dzabe raditi i od kuce donositi hranu za njih. Tek kad je upalio da mora primiti u radni odnos ljude koji ce tamo raditi, da mora obezbjediti hranu i doktora...kad je vidio iznos odjednom se usutio.

Medjunarodne organizacije: EU delegacija, UNHCR i IOM obecavali kule i gradove. Kad su dobili racun i zahtjeve odjednom se i oni usutili. Ambasade jele govna i drzale pridiku kad je bila frka za Salakovac. Mektic od nekih ambasada pare trazio za policiju, odjednom se usutise.

Cuti da Vijece ministara daje Crvenom krizu u Bihacu 50 milja za hranu i Crvenom krizu u Moataru 25 milja je smjesno. To su iznosi koji su kap u moru.

Kad granicni policajci BiH skontaju da iz iste kase idu pare za njihove plate i za migrante pocece i oni tuci kao Madjari i Bugari, samo pricekajte.

Nece doci nikakva magicna pomoc sa neba ovdje. EU Komisija je jasno rekla da nema para za nas i da je nasa obaveza da ih zbrinemo. Frontex je odbio zahtjev za pomoc. U ovoj situaciji je svaka zemlja sama. Samo sto se u BiH ljudi zavaravaju i uljuljkuju.
Maraschino

#3513 Re: Migranti

Post by Maraschino »

Kejn wrote:
Nisu izgledali ovako volonterski....Ovo su bila dvojica u ful kombinezonu pripadnika komunalnog sa žutim prslucima te metlama i kantom na točkovima sa logom komunalnog. Dakle čistači ulica isto kao i naši ljudi koji rade. Full time posao.
To Edo Majka snimo spot.
pustopoljina

#3514 Re: Migranti

Post by pustopoljina »

CPT wrote:
pustopoljina wrote:Je li se mi mozda poznajemo? Otkuda ti pravo da tvrdis da je ono sto pisem samo izgovor?
-turizam u hrvatskoj je bio na vrlo niskom nivou, ne zbog prihvatanja bosanskih izbjeglica, nego zbog neposrednih ratnih aktivnosti. Tzv.rsk je bila izmedju glavnog grada i jadranske obale.
Dubrovnik i zadar i sibenik su bili ratna zona...istra nije, ali je primala i bosanske i hrvatske i srpske izbjeglice i turistima bila i bez toga neprivlacna kao dio zemlje koja je u ratu. Ti hoteli i ostali smjestajni kapaciteti jesu bili prazni.
U austriji je kolektivni smjestaj znao biti i prazna kasarna i kasarna iz doba k&k i napusteni pansioni na brdu van grada, gdje su prvo morali ponovo uvesti struju...
Bosna nije zemlja koja si moze dopustiti luksuz da ne razmislja sta i gdje i kako.
Agrokomerc npr. ima jos praznih zgrada u kojima su radnici radili u smjenama i gdje postoji dovoljan br mokrih cvorova...sto je i bila prvobitna ideja.
Meni oni uopce ne smetaju u skoli u boricima, tj. U gradu, ako im se napravi adekvatan smjestaj. Ne smetaju mi ni po parku, kao neko ko bezveze sjedi na klupi... Smeta mi da nemaju gdje spavati i gdje se okupati, da gluhare po parku jer nemaju gdje biti i sta raditi...ali to sto je ljudska duznost pomoci ljudima u nevolji, ne mora ici na stetu ono malo objekata sto radi i sto ima kakvu takvu dobit.
Siromasnije domace stanovnistvo moze biti samo vise,nikako manje, neprijateljski raspolozeno prema migrantima.
Ja, ja, ja, ja, ... Ko zeli pomoci to uradi, svi drugi traze izgovore. I nije potrebno nekoga "znati" da prepoznas izgovor. Ja Trumpa nisam upoznao sto ne naci da mogu prepoznati poruke koje salje. Ti ocigledno moras upoznati svaku osobu, licno.

Izbjeglice su u pravilu demolirale sve objekte (u najboljem slucaju zbog broja), da ne govorim sta sve se radilu u skolama i kolektivnim centrima.
Ako idemo tom "zasto dzaba trositi pare na ljude" mogli su ljude gurnuti u satore na livadi. Jeftnije nego obnavljati demoliran hotel... O tome kako takav zivot izgleda drugi put. Mozda bi trebali u kaveze kao sto Trump trpa? Kavezi se inace nalaze u industrijskim halama slicnim Agrokomercu.

Ako ti zelis pomoci tim ljudima (u sto sumnjam) moze to lako uraditi. Ako ne nema potrebe da dolivas ulje na vatru. Svi ce oni do jeseni otici. Samo ce fasisticka retorika po forumima ostati kao uspomena.
ja ne znam u kojem si ti filmu i ko je tvoj neprijatelj, ali ja to nisam.
to ne moze kod pruge, ne moze ovamo, tamo su stvari koje ti sebi u vezi mene umisljas. sigurno nisi mogao nigdje procitati da ne zelim da budu gdje su ranije bili, uz NARAVNO obezbjedjivanje adekvatnih uslova.
koji film ti vozis kad ono sto ja pisem tumacis "zasto dzaba trositi pare na ljude"? to je bezobrazluk i mozda i polupismenost?!
da ponovim: ne treba gubiti i ono malo objekata koji rade. hebemu, pa ono sto radi mozes na prste nabrojati u usk i sad treba tu traziti smjestaj?
i to jos zagovara neko ko pojma nema o tom podrucju.
vi svi pricate o tome kao neka ih, nece to dugo trajati- o vi, fasisti.
meni ne smeta i da traje, ne smeta mi ni da ti ljudi ostanu kod nas (iako znam da nece, zasto bi, nisu ni posli nama?!)
ja nisam protiv migranata, ni kad bi mi prve komsije bile.
bas zato sto ne vjerujem da ce tako lako doci u eu, zato sto mislim da ce duze biti kod nas, mislim da se treba promisliti o njihovom smjestaju, a ne- ma haj' sad ce to proci...
ovo sto maraschino prica, to je ona nasa minder-logika, neko je to u budimpesti ili stambolu odlucio, tako ce biti, haj' sta se imas bakcati sa tim...
bolan, ukljuci malo vijuge, nadji smjestaj koji ne remeti domacim ljudima poslove od kojih zive - zivi svoj kao da ce migranti sutra otici, a pripremaj se kao da ce zauvijek tu ostati i da imaju i takav smjestaj, u kojem se da zivjeti (da parafraziram druga tita).
i ako oni odu, danas- sutra ce opet neki belaj...neka tog smjestaja, zlu ne trebalo...
Maraschino

#3515 Re: Migranti

Post by Maraschino »

Niko njih ne zeli smjestiti u Sedru na silu. Neko je rekao da su obezbijedjena sredstva za smjestaj a opet neko se preracunao(menadzment hotela) da im se to isplati.
Ako je blizu Sedra onda ih smjestite na Hrgar, Lipu ili Krnjeusu.

Evidentno je da imamo problem koji moramo rijesiti. Mnogi peru ruke od ovog problema kao da ne postoji i sve spada na lokalnu zajednicu.
Ovo mora biti problem sviju a ne samo FBiH i par opstina. Sve treba blokirati dok svako ne preuzme dio problema jer BiH ne sluzi samo da se muze.
pustopoljina

#3516 Re: Migranti

Post by pustopoljina »

Maraschino wrote:Niko njih ne zeli smjestiti u Sedru na silu. Neko je rekao da su obezbijedjena sredstva za smjestaj a opet neko se preracunao(menadzment hotela) da im se to isplati.

Evidentno je da imamo problem koji moramo rijesiti. Mnogi peru ruke od ovog problema kao da ne postoji i sve spada na lokalnu zajednicu.
Ovo mora biti problem sviju a ne samo FBiH i par opstina. Sve treba blokirati dok svako ne preuzme dio problema jer BiH ne sluzi samo da se muze.
kad se zna koliko smo mi kao drzava fucked up...da smo prije dvadesettri godine jedva zaustavili da ostanemo i sami zauvijek bez drzave...da ne znamo sta cemo od vlastitih problema, nije tesko razumjeti da nam ne trebaju novi. mada ja migrante ne gledam kao problem, nego vise kao elementarnu nepogodu. kad smo bili poplavljeni, svi su potegli i priskocili...hrana...voda...nema ljutnje i govora mrznje i zasto i kako...tako je i nosi se sa tim najbolje sto znas. tako i sa njima...nismo ih mi stvorili, nisu oni na nas eto uzeli pik...tu su i gledaj da se pomogne i zivi dalje.
ne znam...daj boze da su migranti jedini problem u svijetu...a ne ono zbog cega nastaju migranti. sto stvara uvijek nove migrante.
Broj migranata u BiH je smijesan, kad se zna koliko ih je u drugim drzavama i zalosno je koliko malo BiH moze podnijeti, koliko smo krhki...ipak mislim da bismo se oko migranata mogli malo vise potruditi i zaraditi jedan plus u nasem postojanju, otisli oni ili ostali.
Maraschino

#3517 Re: Migranti

Post by Maraschino »

pustopoljina wrote:
Maraschino wrote:Niko njih ne zeli smjestiti u Sedru na silu. Neko je rekao da su obezbijedjena sredstva za smjestaj a opet neko se preracunao(menadzment hotela) da im se to isplati.

kad se zna koliko smo mi kao drzava fucked up...da smo prije dvadesettri godine jedva zaustavili da ostanemo i sami zauvijek bez drzave...da ne znamo sta cemo od vlastitih problema, nije tesko razumjeti da nam ne trebaju novi. mada ja migrante ne gledam kao problem, nego vise kao elementarnu nepogodu. kad smo bili poplavljeni, svi su potegli i priskocili...hrana...voda...nema ljutnje i govora mrznje i zasto i kako...tako je i nosi se sa tim najbolje sto znas. tako i sa njima...nismo ih mi stvorili, nisu oni na nas eto uzeli pik...tu su i gledaj da se pomogne i zivi dalje.
ne znam...daj boze da su migranti jedini problem u svijetu...a ne ono zbog cega nastaju migranti. sto stvara uvijek nove migrante.
Broj migranata u BiH je smijesan, kad se zna koliko ih je u drugim drzavama i zalosno je koliko malo BiH moze podnijeti, koliko smo krhki...ipak mislim da bismo se oko migranata mogli malo vise potruditi i zaraditi jedan plus u nasem postojanju, otisli oni ili ostali.
Dobro si spomenula poplave. To ne dopire do rasistickih rezima.
CPT

#3518 Re: Migranti

Post by CPT »

svjezi_ustipak wrote:
CPT wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Sjooo najgora vrsta suplje...TREBAte se malo organizovat....TREBA država neš duradi....TREBA ovo TREBA ono, a sve tudjim kurcem preko gloginja
Eto komsija Hamco ce nesto uraditi... Takve stvari TREBA drzava uraditi. Takve stvari uvijek DRZAVA treba uraditi. To je i generalno domena drzave u svakoj drzavi na ovom planetu.

Nece drzava BiH uraditi nista za te ljude minimum godinu dana jos.

Plata za dan policijskog pojacanja na istocnoj granici BiH kosta 88 000 km. Ministar Mektic trazio pojacanje pa tek kad je skontao koliko kosta klepio usima i usutio se.

Migrant u centru kosta 10-15 km po osobi, tri obroka i krov nad glavom. Prva grupa u Salakovcu mogla racunati na 50 milja za hranu. To im he trajalo 18 dana. Poslije se svi usutili.

Zdravstvo ide komercijalno. Otisao pomocnik ministra Marijan Baotic u Mostar da potpisuje ugovor za Salakovac i brze bolje se vratio kad je cuo koliko je para.

Usivak ministar obecava vec mjesecima i nista. Zasto? Pa mislio da ce tu neko dzabe raditi i od kuce donositi hranu za njih. Tek kad je upalio da mora primiti u radni odnos ljude koji ce tamo raditi, da mora obezbjediti hranu i doktora...kad je vidio iznos odjednom se usutio.

Medjunarodne organizacije: EU delegacija, UNHCR i IOM obecavali kule i gradove. Kad su dobili racun i zahtjeve odjednom se i oni usutili. Ambasade jele govna i drzale pridiku kad je bila frka za Salakovac. Mektic od nekih ambasada pare trazio za policiju, odjednom se usutise.

Cuti da Vijece ministara daje Crvenom krizu u Bihacu 50 milja za hranu i Crvenom krizu u Moataru 25 milja je smjesno. To su iznosi koji su kap u moru.

Kad granicni policajci BiH skontaju da iz iste kase idu pare za njihove plate i za migrante pocece i oni tuci kao Madjari i Bugari, samo pricekajte.

Nece doci nikakva magicna pomoc sa neba ovdje. EU Komisija je jasno rekla da nema para za nas i da je nasa obaveza da ih zbrinemo. Frontex je odbio zahtjev za pomoc. U ovoj situaciji je svaka zemlja sama. Samo sto se u BiH ljudi zavaravaju i uljuljkuju.
Onda je to problem drzave. To ne znaci da moze Mujo nesto na svoju ruku. Evropski fondovi za zbrinjavanje ljudi postoje, stvar je aplikacije ...
Novac ne ide u ruke migranta vec indirektno bosanskom policajcu (karikiram). Druge drzave na isti nacin vec vucu novac od EU. HR&SLO ako hoces exYU ili Turska ako govoris o drzavama izvan EU. Ako to neko nece ili ne zna onda je opet problem drzave. Iste probleme bi imali i da se radi o zbrinjavanju BH populacije.
ST11

#3519 Re: Migranti

Post by ST11 »

Ne znam kako je u BiH, ali recimo Janez, Hans ili Paolo u EZ ne mogu nista na svoju ruku, jer je to kaznjivo (jedino Irska i Belgija znaci nisu fasisticke zemlje).

https://www.delo.si/svet/evropa/v-vecin ... ljena.html

"V večini evropskih držav pomoč priseljencem ni dovoljena: kršitve zakonov ne pomeni samo pomoč pri vstopu v Evropsko unijo, temveč je v prestopku tudi tisti, ki mu pomaga tukaj ostati – ponudi recimo zatočišče, streho nad glavo. Eno in drugo je kaznivo."

U vecini europskih drzava pomoc doseljenicima nije dozvoljena: krsenje zakona ne znaci tek pomoc kod ulaska u EZ, nego je u prekrsaju i onaj, koji mu pomogne tu ostati - nudi utociste, krov iznad glave. I jedno i drugo je kaznjivo.
Kejn

#3520 Re: Migranti

Post by Kejn »

Maraschino wrote:
Kejn wrote:
To Edo Majka snimo spot.
Da Bog do da je tako... međutim poznavajući mi načelnika prije da će biti da se glumi veliki mumin, dok se ruše hoteli iz AU perioda te smanjuje arheološki park Butmir kako bi se Arapima napravila Nova Ilidža... Davanje posla migrantima umjesto našim ljudima ti dođe ko vode se napit...
svjezi_ustipak

#3521 Re: Migranti

Post by svjezi_ustipak »

CPT wrote:
Onda je to problem drzave. To ne znaci da moze Mujo nesto na svoju ruku. Evropski fondovi za zbrinjavanje ljudi postoje, stvar je aplikacije ...
Novac ne ide u ruke migranta vec indirektno bosanskom policajcu (karikiram). Druge drzave na isti nacin vec vucu novac od EU. HR&SLO ako hoces exYU ili Turska ako govoris o drzavama izvan EU. Ako to neko nece ili ne zna onda je opet problem drzave. Iste probleme bi imali i da se radi o zbrinjavanju BH populacije.
Mujo na svoju ruku treba da uradi ono sto je uradio Madjar, Ceh i Slovak. Kratko i jasno reci ne moze, zatvoriti granicu i kazniti trgovce ljudima. Stav Visegradske skupine doveo do promjene odnosa EU. Nema ovdje malih i velikih, ovdje amo sami.

Ne moze za pare tako.. Trazili mi pare od EU, odgovoreno da para nema. Licno se obratili urgencijom komesaru za migracije, licno iz Brisela dosao odgovor da para nema. Hrvatska i Slovenija vuku pare po osnovu clanstva, Turska po osnovu ranije potpisanog sporazuma. Srbiju najvise finansira UNHCR, manje EU. BiH nije nigdje nista potpisala i nije predvidjena u budzetima nijedne organizacije.

Nece ovdje drzava nista poduzeti druze. Kad se stave cifre na papir nema ovdje tih muda koja ce saopstiti javnosti da se nekom uskracuju pare da bi se dale migrantima. Posebno u izbornoj godini. Od migranata su svi digli ruke ovdje. Onaj ko se zezne i pocne njima baviti mora znati da je prepusten sam sebi.

Da vidis samo unezvijerenih faca i bijelih lica sluzbenika UNHCR, IOM, EU i ambasada kad dobiju egzaktan plan, program i cifre. Odjednom svi prestanu pametovati kad ih se upita da li zele da dobiju 1000 Pakistanaca da se o njima brinu.
biscanka2

#3522 Re: Migranti

Post by biscanka2 »

http://www.rtvusk.ba/files/news_video/5 ... 7.2018.mp4

Ovaj "Gazda" Sedre ... pametnije mu je da suti.
U gradu gdje zivim opstina za smjestaj izbjeglica napravila tri zgrade.
U jednoj su stanovi predvidjeni za porodice sa djecom.
Za odrzavanje stubista redovno im salju cistacicu (te mame neJmaju vremena a muskarci-pa to im je ispod
muske casti).
Toliko o tim mama a i muskoj populaciji (cast izuzetcima ali malo ih je). :sad:
O drugim stvarima da i ne pricam (jer ovdje imamo forumasa "volontera" pa ce ih sestrma od muke uhvatiti). :mrgreen:
Ovdje su opstine (sirom Njemacke) obavezane odredjen broj izbjeglica primiti.
Opcine su dalje po mjesnim zajednicama odredjivale.
Kad su u nas dio dosli,gradjanima, preko medija upucen je apel da se ukljuce u pomoc
kako materijalnu (od odjece pa do kucnih potrebstina) tako po pitanju intergracije.
Gradjuni su se, pored porodicnih i radnih obaveza, naveliko odazvali .
Nakon godinu dana kad su vidjeli sta se radi i koja su ocekivanja ..., narod se povuko.
Sto kazu dobar i badala dva brata. :cry:
triconja

#3523 Re: Migranti

Post by triconja »

biscanka2 wrote: Gradjuni su se, pored porodicnih i radnih obaveza, naveliko odazvali .
Nakon godinu dana kad su vidjeli sta se radi i koja su ocekivanja ..., narod se povuko.
Sto kazu dobar i badala dva brata. :cry:
Cega ba kazu neki ovdje da migranti nisu zajebanti :lol: :lol: :lol:
mayab

#3524 Re: Migranti

Post by mayab »

Stvarno je ovo žalosno, da oni koji trebaju i jedini su po zakonu ovlašteni i obavezni, ne čine skoro ništa.E poserem se u državu, eto...
pustopoljina

#3525 Re: Migranti

Post by pustopoljina »

Ovo i drzavni i entitetski predizborni d.karosi trebaju poslusati polako i vise puta.
Zima dolazi, oni ce biti vracani koliko god puta da predju i treba ih smjestiti gdje mogu boraviti...
Nisu oni krivi ako se smrznuti i gladni pocnu ponasati lose.
Ja ne trpim glad i nisam dobra, a imam i krov nad glavom i nikad se ne smrzavam i mogu sebi skuhati sve sto pozelim kad god mi prahne.
I neka se mijenja struktura stanovnistva. Ako rs celnici misle da tu mogu dobro proci,varaju se. Ako neko u federaciji misli da to moze odlagati dok ne prodju izbori, nisu svjesni kako se zavaljuju...
Problem mora rijesavati citava drzava, oba entiteta...zbog svojih guzica.
Ti ljudi ce uvijek pokusavati uci u eu, ali eu je zatvorila vrata i ima sredstva da ih drzi zatvorenim. Oni ce u bosni ostati duze i tako se treba postaviti, ne kao prema bezumnim divljacima, nego buducim zemljacima.
Locked