svi u napad wrote:Ko god da je ovo uradio tj. savjetovao Ridjobradog dobro je uradio. Sve ovo je politika i sve ce se desavati i rjesavati iza kulisa. Trajace ovo godinama i vidjet cemo koliko imamo uticaja i prijatelja vani. Ruke ce se zavrtati svima i opet nece niko pobijediti jer osnov zapdne politike je pragmatizam. Sad je samo pitanje koliko cemo biti vjesti u tim pregovorima tj. cjenkanju i dobiti vise nego oni. Ovo je prvi put da su probosanske snage odigrale ofanzivno i ozbiljno zabrinuli rusitelje drzave. Da sve nije zajebancija najbolje se vidi iz drzanja cirilicara koji se nakon podrske jaranu povukao u ilegalu i tamo ce ostati dok se meso ne podjeli a onda ce skociti kao lesinar i dotuci drugu stranu (on je kooperativan i za Eu integracije). Mi obicni smrtnici trebamo cekati sta ce se oni dogovoriti i gledati kako prezivjeti. Kad bi se sudilo po pravdi ova revizija ne bi ni trebala jer se je sve moglo rijesiti u prvom postupku ali i tada se sve rijesilo iza kulisa i mi dobro popusili vjerujuci usmenim obecanjima. Nadam se da ce ovaj pu biti vise pameti u cjenkanju.
Slijedeci dobar potez ako ne i jaci je ne uzimanje para od MMF. Ako se to uradi (znam da je tesko jer i nasim uhljupima trebaju pare za mir u kuci) vidjet ce te kako kuje mirno dolaze u institucije i lizu ruku (nit ce biti lajanja nit ugrizanja).
Nek smo mi ovo uradili i vrijeme ce sve rijesiti. Treba samo okupiti par dobrih igraca za pregovore i cekati na ponude. Nesto ce nam dati. Sad koliko vidjet cemo. Necemo dobiti sve al nesto ce biti. Do tada samo mirno i hladne glave. Naprijed BiH.

mudro zboris
Smijesni su ovi sto tako jednu ozbiljnu i historijski vrlo bitnu stvar kao reviziju presude svode na nivo bakira izetbegovica i na neko politikanstvo, kao nesto ce tim dobiti ovo ono. On se zatekao tu u poziciji jednostavno da je morao nesto uraditi oko toga, ne vjerujem da ce imati bilo kakvu politicku korist, a da nije ovo pokrenuo bi bi samljeven politicki. I neki opozicionari kurvanjski i hinjski ovo komentarisu, u smisli bake je odgovoran ako propadne, a ako uspije to je zasluga svih nas ovo ono, bas je to hinjski, komsic je jedini o sebi pri sebi izjavu dao, u smislu u mnogim stvarima se na slazem s bakirom, al u ovome ima potpunu podrsku, ostali nastupaju manje-vise kao p... hinjske.
Kakvu ce politicku korist bakir imati nije mi jasno, prvo nece ni biti kandidat za predsjednistvo, drugo ima jos dosta vremena do izbora i poznajuci nase javno mnijenje ovo ce se u vrijeme izbora zaboraviti, nasem narodu treba svjeze frtutme, ova revizija nece biti ni tema, bakirova stranka dobit ce ili izgubiti izbore zbog drugih stvari, prije svega zavisno kako ce se odrzati kompaktna, jer vidimo da mnogi visokopozicionirani duznusnici ili se tjeraju iz stranke ili se hapse, podjele unutar stranke su jake ko nikad, koliko ce i koji ljudi napustiti to i nastupiti u nekoj novoj stranci, ili nekom novom mostu to ce znacajno odrediti izborni rezultat sda, druga stvar bitna je socio ekonomska situacija i sta je sda na tom planu radila ili ne radila, i to ce bitno odlucivati jer bosnjaci naravno nisu neki politicki zreo narod, al su ipak dosta manje nacionalno zaludjeni od ostala dva i na izborima se ipak gleda dosta i sta je ko uradio konkretno, trece zavisi i od opozicije kako ce ona i s kim izaci na izbore i jos mnogo nekih stvari koje ce biti puno bitnije od presude
bakir od presude ne moze imati koristi, jer do izbora tesko da ce medjunarodni sud uopste izjasniti se o reviziji, jel valjan zahtjev ili ne, ako se i izjasni, ako bude negativno bakir ce imati stetu, ako se usvoji zahtjev opet nikakva posebna korist politicka za bakire jer to ce znaciti tek pocetak procesa
ako revizija prodje i rezultat bude povoljan za bih, to cemo znati tek nekad oko 2025. godine, gdje ce tad biti bakir i sda ne moze se nagadjati, ali tek tada bi mogli imati korist, sve ovo sto pricaju pojedini je cista suplja,uradio je sto je morao uraditi,mnoge od nas koji ga bas i ne cijenimo je pozitivno iznenadio zato sto je okupio eminente svjetske strucnjake, ja licno sam mislio da ce neke levate okupiti i pokrenuti to onako cisto preko qrca da ima neku izvlaku, al bogami ovo sto je uradio nije zahebancija, vrlo ozbiljan tim stoji iza reviziji i vrlo dobre sanse realno sa takvim timom imamo, a ko ce politicki pobrati kajmak od svega toga, i da li ce uopste, i kada, sve je to na dugom stapu.
sto se tice blokade drzave od strane djikana i svega toga, ne vjerujem ista posebno gore da mogu napraviti od onoga sto cijelo vrijeme rade, novalic neku vecer jasno i koncizno rece da federacija moze zivjeti i bez novih kredita MMF-a, i to bez vecih turbulencija,vjerujem da je tako, a genocidni isprdak je na teskim aparatim i ne vjerujem da ce se usuditi bilo sta bitno blokirati, jer od svake blokade triput ce vecu stetu imati oni nego federacija,
vrlo mudar potez od sda bio bi da u slucaju bilo kakvih kriza i blokada sazovu jednu konferencijicu i da isture dilfu i da on onako zmirkajuci kaze jasno i konzicno da vlada federacije ne planira ulaziti u nove aranzmane dok se neke stvari ne srede, uz to sve cim prodju ovi zakoni o porezu na plate, kad se topli obrok prevoz i sl uvedu u statistiku i kad vjerovatno za koji mjesec dodje se do cifre od 30 000 vise zaposlenih nego prije par godina, ekonomski pokazatelji federacije drasticno ce skociti, vidjecemo da je prosjecna placa puno veca od 800 i nesto maraka kad se prosiri osnova, a vidjet cemo sta bi i kako bi djikani bez MMF-a i sl.