Znamo, drug, znamo. Imas brojne dokaze ljudske evolucije kroz stotine hiljada godina. Prakticno je suludo tvrditi da je to laz.RNG_25 wrote:Ne znamo i nisu evoluirala. Različitost neandertalaca i drugih od "modernog" čovjeka veze sa evolucijom nema, a svakako su svi oni ljudi - samo drugačiji ljudi.zanzakpizdolizije wrote:Nego ono o čemu sam ja razmišljao jeste vjerovanje većine religija da je bog čovjeka stvorio na svoju sliku i priliku. E sad ako je čovjek star više stotina tisuća godina ili čak i više, a znamo da su se sva živa bića kroz povijest mijenjala tj., evoluirala
Recimo, ponudi sam sebi odgovore na sljedeca pitanja:
- Otkud nam dlake po tijelu i koja je njihova svrha? (Hint: ako pogledas svoje noge od pola cjevanice pa do stopala, primijetices da tu dlaka ima daleko manje nego iznad tog dijela noge, ili ih nema nikako. Razlog - carape, koje su vremenom, i to vrlo kratkim u usporedbi s evolucijom covjeka, unistile korijen dlake na tom dijelu tvojih (i svacijih) nogu. Ovo ti je samo jedan pokazatelj kako i zasto mi danas imamo puno manje dlakavo tijelo od nekih drugih primata s kojima dijelimo poprilicno identicnu DNK)
- Zasto imamo zube slicne zivotinjskim? (Hint: Ako pogledas nasu davnu istoriju, mozda uspijes shvatiti da smo nekada bili prirodni lovci i sakupljaci, a na danasnjim zivotinjama koje i sada tako zive vidimo da su zadrzale sve atribute potrebne za takav zivot. Mi smo se onda preorijentisali na zemljoradnju i stocarstvo, pa su nam se i zubi vremenom prilaogodili tome)
- Otkud nam atavizmi u vidu repa i sl.? (Hint: Vise nego jasni dokazi naseg pradavnog zivotinjskog porijekla, a za koje jos uvijek ne znamo kakvo je tacno bilo. Ali, definitivno bog, kakvim ga religije danas predstavljaju, s tim nasim predacima nije imao nikakve dodirne tacke, a oni sigurno nisu "znali" za njega na bilo koji nacin)
Odlicno receno. Eh, sad nam jos samo ponudi procenat tog nekog intervala pouzdanosti, ili ti nivoa sigurnosti, a vezano za postojanje boga.Pretpostavke su također tvrdnje. Također, gotovo svaka tvrdnja "dokazana" naukom je dokazana sa određenim nivoom sigurnosti (ili intervalom pouzdanosti, ako ti je više poznato), tj. dokazana je sa *pretpostavkom* (npr. 95% sigurnosti) da su rezultati ispitivanja "tu negdje" u vidu potvrđivanja neke teorije i sl.
S koliko sigurnoscu se moze reci da je ta tvrdnja tacna i istinita?
Logicno, daj nam i te neke naucne parametre, istrazivanje, proces dokazivanja, itd.
A bog je dokazan, i tu si u obavezi da vjerujes?(ili, u najgorem slučaju, nije dokazano pa nisam ni u obavezi da vjerujem)
Lijepo si sve poslozio. Hajd' sad isto to sam sebi trazi za postojanje boga...A kad kažem "dokaz", onda zahtijevam detaljan opis svakog i najmanjeg koraka u evoluciji (navodno ih je bilo bezbroj), mehanizam toga, jasno navedenu vjerovatnoću dešavanja toga, uvjete okoline, uzroke, intermedijere, posljedice, sve živo.
Btw, dokaza za teoriju evolucije ima vise nego dovoljno. Jos jednom - to sto smo tek dospjeli samo do jedne tacke u proslosti, a ne i do samog pocetka, ne znaci da necemo doci i do toga.
S druge strane, bog je "linearan", a objasnjen je sustinskim naucnim pojmovima poput "nistavilo", "oduvijek", "beskonacno", "zauvijek"
Tjah... http://evolutionfaq.com/articles/five-proofs-evolutionJa nisam rekao "ne znamo da li evolucija jeste ili nije", već sam rekao da "ne znamo da evolucija jeste". Jer, da bi znali da "evolucija jeste" onda trebamo imati i dokaze da jeste, je li tako? Kako dokaza nema, slijedi da "ne znamo da evolucija jeste". To je prvi dio.
Alternativno rečeno, "ne znamo da evolucija jeste" jer nema dokaza da jeste (a da bi nešto znali, moramo imati dokaze), ali ja neovisno od toga "znam da evolucija nije". Ja ne nastupam sa pozicije sumnje i "možda jeste možda nije". Ja nastupam odmah u startu sa pozicije da nije. Jer znam da nije.
A kako da nazovemo religije...? Teorije o bogu? Ali, ja se slazem ovdje u jednom - masta moze svastaP.S. Teorija evolucije ima, kako bih rekao, "smislene scenarije" kako bi to možda moglo biti. Ali mašta može svašta, a realnost je nešto drugo.