Sirija vol. 2

Locked
Challenger__

#3501 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

sunceKOtepsija wrote:pa hvala Bogu da ce im uvest vize, i prije bombardovanja turkmena" (u vrijeme bombardovanja alkaidinih jedinica-nusre i dr) na facebooku stranicama tzv turkmenskih jedinica su iz turske stizale i najvise lajkova dobivali komentari tipa "doslo je vrijeme za jedno pet sest bombi u Moskvi", da bi nakon toga disli komenatari "nakon Pariza vrijeme je za Moskvu".
Sigurnost prije svega.
Tefsija, živ bio, daj onaj Erdoanov zapaljivi govor (sa prevodom na engleski) gdje govori da će (2012) uskoro u Damask na namaz... :lol:

_____

Image
Map of YPG/JAT gains near Afrin
ioannes

#3502 Re: Sirija vol. 2

Post by ioannes »

Challenger__ wrote:Also scprach Challenger
:mrgreen: :thumbup:
AleksoMKD

#3503 Re: Sirija vol. 2

Post by AleksoMKD »

sarajevoxxxx wrote:Aktivisti iz Reke objavili slike jučerašnjeg bombardovanja grada fosfornim bombama.

https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 0076805908
Ovo su magnezijumske. Stariji snimak, pre nedelju dana najmanje.
Slican efekt ali malo "humanije" t.j. ubijaju i pale sve zivo al ko prezivi trpi manje posledice neko da je prezivio fosforne.
sunceKOtepsija

#3504 Re: Sirija vol. 2

Post by sunceKOtepsija »

Challenger__ wrote:
sunceKOtepsija wrote:pa hvala Bogu da ce im uvest vize, i prije bombardovanja turkmena" (u vrijeme bombardovanja alkaidinih jedinica-nusre i dr) na facebooku stranicama tzv turkmenskih jedinica su iz turske stizale i najvise lajkova dobivali komentari tipa "doslo je vrijeme za jedno pet sest bombi u Moskvi", da bi nakon toga disli komenatari "nakon Pariza vrijeme je za Moskvu".
Sigurnost prije svega.
Tefsija, živ bio, daj onaj Erdoanov zapaljivi govor (sa prevodom na engleski) gdje govori da će (2012) uskoro u Damask na namaz... :lol:

_____

Image
Map of YPG/JAT gains near Afrin
ne nadoh na engleskom :D
sarajevoxxxx

#3505 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Oslobođeno selo Merbudeh u južnoj okolini Haleba.
Challenger__

#3506 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

sunceKOtepsija wrote:
Da,da, još malo (2012) pa će u Emevijsku džamiju na namaz... :roll: Prosto mi ga žao, majke mi.
Challenger__

#3507 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

sarajevoxxxx wrote:Oslobođeno selo Merbudeh u južnoj okolini Haleba.
Još malo pa Erdoan u Damasku.

:pisnuo:
Škobo Habu

#3508 Re: Sirija vol. 2

Post by Škobo Habu »

salik79 wrote:
Nigdje nisam ni spomenuo da su imali svoje zasebne jedinice, nego da su djelovali unutar postojecih/nasih jedinica, poput El-Fatih. Zato sam i rekao da navede jedan jedini zlocin koji su oni pocinili, ili barem jedan zlocin jedinica unutar kojih su djelovali..
Pa, da...mislim da su upravo oni u sklopu jedinice "El Fatih" učestovali u prvom pokušaju deblokade Sarajeva.
.Za ostalo se slazem, samo cu dopuniti ovo za Zagreb - nakon sto je dogovoren omjer oruzja koji dobiva HV i ARBiH, oruzje je - uprkos svemu - nesmetano dolazilo. To su u razlicitim TV emisijama potvrdili najveci tadasnji duznosci RHR. Takodjer, jedna insajderska - kada je prvi puta svoj dio uzela HV, doslo je do zadrzavanja ostatka koji je bio namijenjen za ARBiH od strane HVO-a. Iranska delegacija, pod vodstvom Ali Akbar Velajatija, je pod hitno sazvala sastanak sa hrvatskim vojno-politickim vrhom, uz prisustvo nasih predstavnika. Trazili su objasnjenje sta se desava, na sta su ovi poceli s kojekakvim nebuloznim izvlakusama. Na to je uslijedio izuzetno ostar odgovor Iranaca da ce ovu misiju koja je zapoceta oni dovrsiti sa, ili bez hrvatske pomoci, pa i po cijenu svjetskog rata. Hrvatima su ostavili mogucnost da se sve nastavi po dogovoru, kao najpovoljnije rjesenje, ili da sve otkazu...Naravno, poznato je sta su odlucili i nakon toga je uvijek sve teklo po dogovoru.
Zato i kažem da su u toku rata radili "undercover". A to znači uz prešutnu saglasnosti Amerikanaca. Prema nekim informacijama avioni sa iranskim naoružanjem su slijetali na aerodrom Dubrave. To su potvrđivali i pripadnici UNPROFOR-a, koji su registrovali slijetanje nepoznatih aviona na tuzlanskom aerodromu.
General War

#3509 Re: Sirija vol. 2

Post by General War »

Klavikula wrote:
MOSKVA – Turski borbeni avion F-16 koji je oborio ruski bombarder Su-24M nalazio se u sirijskom vazdušnom prostoru 40 sekundi, dok ruski avion nije prešao na teritoriju Turske, izjavio je danas novinarima glavni komandant Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije general-pukovnik Viktor Bondarjov.

On je rekao da su turski lovci „postavili zasedu na nebu” ruskom bombarderu.

„Prema podacima kontrole, turski avion se u sirijskom vazdušnom prostoru zadržao 40 sekundi, dva kilometara u dubini njene teritorije”, rekao je Bondarjov, javlja TAS S a prenosi Tanjug.

On je rekao da je, nakon što se približio ruskom avionu na udaljenosti pet do sedam kilometara, što dokazuje da je F-16 bio u sirijskom vazdušnom prostoru, turski avion naglo skrenuo na desno i nestao sa radara.

Ispaljivanje rakete je, prema njegovim rečima, potvrdila posada drugog ruskog Su-24, čija posada je primetila beli dim i prijavila ga, preneo je Sputnjik.

Bondarjev je rekao da su turski lovci „postavili zasedu na nebu” ruskom Su-24 i da je to bila bila ranije planirana akcija.

„Rezultati objektivne kontrole radara Sirije potvrđuju boravak u vazduhu dva F-16 u zoni dežurstva od 21:11 do 22:26 - sat i 15 minuta na visini od 2.400 metara, što govori o ranije planiranoj akciji i spremnosti lovaca da napadaju iz zasede u vazduhu nad teritorijom Turske”, rekao je Bondarjov.

On je naveo da za let F-16 iz vazdušne baze Dijarbakir sa položaja dežurstva na zemlji do mesta ispaljivanja rakete treba 46 minuta - 15 minuta je potrebno za pripremu i poletanje aviona, a još 31 minut za put do mesta lansiranja rakete.

„Na takav način, presretanje aviona Su-24M iz položaja dežurstva na zemlji sa aerodroma Dijarbakir je nemoguće, jer je potrebno veće vreme od minimalnog vremena za napad na cilj - 12 minuta. Turski lovci su postavili zasedu na nebu za ruski Su-24, to je bila ranije planirana akcija”, izjavio je novinarima glavni komandant Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

Posada ruskog bombardera Su-24M nalazila se najmanje 5,5 kilometara od turske granice, odmah nakon napada na ekstremiste u Siriji, izjavio je Bondarjov.

Prema njegovim rečima, ruski piloti nisu dobili nikakva upozorenja od strane turskih pilota.
mozda je upravu, mada prije bih rekao da su se turski lovci slucajno nalazili na nebi, bar sto se tice kontakta sa Su-24.
bilo kako bilo, Rusi su to iskoristili kao izgovor za rasporedjivanje S-400 u Siriji. Turci odma obustavljaju letove iznad Sirije. znaju sta ih ceka :D

nego, jel i dalje Siriju preoravaju Tu-95 i Tu-160?
Kakav izgovor, kad je dvije sedmice prije obaranja ruskog aviona postavljen nisanski radar koji podrzava i S300 i S400 u siriji...nego ih dogadjaji prestigli...samo ste pricali o tome i stavljali slike.
General War

#3510 Re: Sirija vol. 2

Post by General War »

Mlohavi wrote:
Klavikula wrote:nakon sto je S-400 rasporedjen u Siriji SAD nije izveo niti jedan zracni napad. da li to ima veze sa S-400 ili je odraz potreba na terenu ne znam.
Mozda su uvalili Rusima u ruke vreli krompir, a da se oni malo po malo izvuku iz svega toga. Postavljanje s400, savrseno opravdanje za njihovo povlacenje iz bombardovanja ISILa. Vjerujem da bi pronicljivi americki gradani razumjeli i opravdali postupak, naime kako da lete kad ih s tog neba u svakom trenu mogu srusiti ruski PVO sistemi.
Sad mogu lagano da objasne javnosti na zapadu, da rusi su ti koji predstavljaju prijetnju za unistavanje isila, niko nije lud da salje avione i da konta kako rus zna koji je americki a koji je turski avion, neka rusi se bave oko toga...uostalom sve pogadjaju NATO im i netreba...i da, neku uzmu sve nafte sto Sirija ima.
Challenger__

#3511 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Erdogan: "Volio bih da se obaranje ruskog Su-24 nije desilo".
Turkish president says wishes plane downing had not happened

Turkey's president has told supporters that he was saddened by the downing of a Russian warplane by Turkish forces. Addressing supporters on Saturday, President Recep Tayyip Erdogan again defended Turkey's action and criticized Russia for its action in Syria before expressing his regrets.

Erdogan said: "We wish it hadn't happened, but it happened. I hope something like this doesn't happen again."
:arrow: LINK
sarajevoxxxx

#3512 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

General War wrote:
Mlohavi wrote:
Klavikula wrote:nakon sto je S-400 rasporedjen u Siriji SAD nije izveo niti jedan zracni napad. da li to ima veze sa S-400 ili je odraz potreba na terenu ne znam.
Mozda su uvalili Rusima u ruke vreli krompir, a da se oni malo po malo izvuku iz svega toga. Postavljanje s400, savrseno opravdanje za njihovo povlacenje iz bombardovanja ISILa. Vjerujem da bi pronicljivi americki gradani razumjeli i opravdali postupak, naime kako da lete kad ih s tog neba u svakom trenu mogu srusiti ruski PVO sistemi.
Sad mogu lagano da objasne javnosti na zapadu, da rusi su ti koji predstavljaju prijetnju za unistavanje isila, niko nije lud da salje avione i da konta kako rus zna koji je americki a koji je turski avion, neka rusi se bave oko toga...uostalom sve pogadjaju NATO im i netreba...i da, neku uzmu sve nafte sto Sirija ima.
Hehe :thumbup:
sarajevoxxxx

#3513 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Ruski mediji: Savez Turske, Ukrajine i Isila u borbi protiv Rusije :-)
General War

#3514 Re: Sirija vol. 2

Post by General War »

sarajevoxxxx wrote:Ruski mediji: Savez Turske, Ukrajine i Isila u borbi protiv Rusije :-)
tj Amerike i zapada...da objedinimo sve :D
Škobo Habu

#3515 Re: Sirija vol. 2

Post by Škobo Habu »

Sa ovakvim izjavama Erdona niti Turska može pretendovati na mjesto regionalne sile, niti on može biti ozbiljan lider.

Turski političari sve više u svojim javnim nastupima pokazuju paniku, i time samo pokazuju koliko je njihova politika nepromišljena i opasna.
Umjesto da Erdoan zauzme stav Putina nakon aneksije Krima i krize u Novorusiji, i na isti način stavi do znanja Rusima da on radio u Siriji (zaštita Turkmena) ono što radi Putin u Ukrajini (štiti Novoruse od tzv. NATO agresije), on pokazuje sve znakove labilnosti i nesigurnosti u odluke koje donosi.
Ovo pravdanje Turske Rusima samo daje još veća krila Putinovim ambicijama na Bliskom Istoku. A to nije uopšte briga za muslimane, ove ili one, već očuvanje ruskih geo-strateških ambicija. Na kraju, niko nije kriv muslimanskom svijetu i njihovim liderima, prepunih sujete i ličnih animoziteta, što im u njihovom dvorištu Rusi prave raspored.
Kitrona

#3516 Re: Sirija vol. 2

Post by Kitrona »

judeo-džihad-nato-vatikanska kamarila i bulumente noćnih decoubica
Mlohavi

#3517 Re: Sirija vol. 2

Post by Mlohavi »

General War wrote: Sad mogu lagano da objasne javnosti na zapadu, da rusi su ti koji predstavljaju prijetnju za unistavanje isila, niko nije lud da salje avione i da konta kako rus zna koji je americki a koji je turski avion, neka rusi se bave oko toga...uostalom sve pogadjaju NATO im i netreba...i da, neku uzmu sve nafte sto Sirija ima.
To bi bilo vrhunsko mecanja, vrlo jednostavno mogu da im cijenu angazmana dignu za par stotina procenata, a svoje resurse da sacuvaju za neku sljedecu rundu.
Jutros neko od kolega forumasa napisa kako nema americkih letova iznad Sirije od postavljanja s400, sta je stvarni razlog ne zna coEk.
sarajevoxxxx

#3518 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Nakon Tel Badžira i Mekheleh, i selo Merbudeh u južnoj okolini Haleba palo u ruke opozicije.
Mlohavi

#3519 Re: Sirija vol. 2

Post by Mlohavi »

Škobo Habu wrote:Sa ovakvim izjavama Erdona niti Turska može pretendovati na mjesto regionalne sile, niti on može biti ozbiljan lider.

Turski političari sve više u svojim javnim nastupima pokazuju paniku, i time samo pokazuju koliko je njihova politika nepromišljena i opasna.
Umjesto da Erdoan zauzme stav Putina nakon aneksije Krima i krize u Novorusiji, i na isti način stavi do znanja Rusima da on radio u Siriji (zaštita Turkmena) ono što radi Putin u Ukrajini (štiti Novoruse od tzv. NATO agresije), on pokazuje sve znakove labilnosti i nesigurnosti u odluke koje donosi.
Ovo pravdanje Turske Rusima samo daje još veća krila Putinovim ambicijama na Bliskom Istoku. A to nije uopšte briga za muslimane, ove ili one, već očuvanje ruskih geo-strateških ambicija. Na kraju, niko nije kriv muslimanskom svijetu i njihovim liderima, prepunih sujete i ličnih animoziteta, što im u njihovom dvorištu Rusi prave raspored.
Lose odigrano s njihove strane nakon rusenja. Majku mu ni forumas koji drzi do sebe u isti post nebi stavio "ne igraj se s vatrom" i "greska je, nije trebalo da se desi"-

Jutros cbrt postavio, pa ako neko nije vidio, definitivno vrijedi. Meni jedan od boljih video snimaka iz ovog rata :D

Pastir i ovcice. Ne mogu da vjerujem jos uvijek :lol: :lol:
nixon69

#3520 Re: Sirija vol. 2

Post by nixon69 »

Mlohavi wrote:Jutros neko od kolega forumasa napisa kako nema americkih letova iznad Sirije od postavljanja s400, sta je stvarni razlog ne zna coEk.
To sam ti prije par dana objasnio,pa si mi se smijao. :)
General War

#3521 Re: Sirija vol. 2

Post by General War »

salik79 wrote:
General War wrote: Sta ti je cinjenica, to sto kazes da si bio na obuci u iranu i da nije bilo vjerske indoktrinacije, sto mene ne poslase :lol: ?
Da je cinjenica da Hezbolah nije napravio zlocine...recimo u plaestini?
Da je cinjenica da je oruzje cekalo istovar dok se Alija ne rijesi alispahica,Cengica kako bi ga dobili od amerikanaca..zato sto ga nevole?
Da nije Amerika precutno dozvolila dotur oruzja preko hrvatske iz Irana...inace iran bi vec nekako to poslao drugacije...itd itd
"laste" slale pripadnike na obuku u Iran? To Vikic nije pomenuo...da nisu Seve...ili bas Laste?
Ti, ili si glup, ili namjerno izvrces moje rijeci, jer nepismen nisi. De ponovo procitaj, pa mi citiraj gdje sam to ja rekao da sam bio, ili bilo ko od pomenutih, u Iranu na obuci?!! Tebe, i da su ikog slali u Iran na obuku, a nisu, ne bi mogli - jer je ocito iz tvog upisa da si u ratu Bosnu na vijestima vidjo, a pitanje je da li si i rodjen bio. Jer, kako objasniti da na moj upis o vojnoj obuci, ustrojavanju sigurnosno-obavjestajne sluzbe, ti povezes da je neko u ratu u Iran isao?! Jedino ako rata i Bosne ocima tada vidio nisi. Dalje, u tom kontekstu spominjes Hizbullah i Palestinu?! Hajde sto nisi upucen u ratna desavanja u Bosni, o Teherijanovom nevjerovatnom angazmanu, o vrhunskim instruktorima-borcima iz Irana i Libana (Hizbullah) i njihovom angazmanu na teritoriji BiH, u odbrani BiH, nego si totalni laik po pitanju aktuelnih svjetskih vojno politickih zbivanja. Kako, inace, objasniti tvoje povezivanje Hizbullaha i Palestine :? Kakve veze Hizbullah ima sa Palestinom, molim te da mi objasnis, a da ne spominjem da bih volio vidjeti citat, pa barem iz cionistickih medija, o Hizbullahovim "zlocinima" u Palestini!!?

Ameri su Aliji, nakon rata, doslovno postavili ultimatum - ili mi, ili Iranci! Nema tu nikakve mudrologije. Iranci su bili svjesni naseg polozaja i nisu postavljali nikakva daljnja pitanja, tj nisu nam htjeli stvarati probleme, te se povukli (uostalom, vec su bili izvrsili svoju duznost po pitanju odbrane BiH).

I da jos jednom ponovim pitanje (citiram samoga sebe) sada kada sam te uputio da su ti instruktori i borci u u ratu djelovali u BiH, u nasim jedinicama:

Uostalom, navedi mi jedan jedini zlocin koji je u ratu neki Iranac, ili Hizbullahovac, pocinio?!! Samo jedan!? Ako ne znas, navedi mi barem jednu vojnu formaciju, u kojoj su bili, a da je neki ratni zlocin pocinila?! Neces, jer ga nije ni bilo. Obucavali su nas za casnu borbu i tako se i borili, dok su upravo ovi - koji kasnije proganjase Irance - dovukarili bjelosvjetski olos koji je, uglavnom, bio tu da spijunira i cini zlocine. Cast izuzecima...
A da i tebi ne ostanem duzan:
Pa procitaj sta si napisao, nisi ni rekao da su vas obucavali u BiH...zato sam i spomenuo AID...koji se bavi sigurnosnim i obavjestajnim radom,a i sam pricas da si bio u iranu.
To sto si ti oslobodio zajedno sa svojim ahbabima se moze za dan ishasovat...
Tvoja proiranska poletnost je i bila rezultat sto nas je zapadni svijet odjebao u ratu...Alju &C0. bi oni pustili niz vodu, nego nisu dozvolili da agresor na dva fronta razbuca bosnu i unisti Muslimane...
"
Underlying the Clinton Administration's misguided policy toward Iranian influence in Bosnia is a fundamental misreading of the true nature of the Muslim regime that benefited from the Iran/Bosnia arms policy. "The most dubious of all Bosniac [i.e., Bosnian Muslim] claims pertains to the self-serving commercial that the government hopes to eventually establish a multiethnic liberal democratic society. Such ideals may appeal to a few members of Bosnia's ruling circles as well as to a generally secular populace, but President Izethbegovic and his cabal appear to harbor much different private intentions and goals."
Jah, sta su Iranci radili u bosni kad su tako srdacni kad je bilo potpisano da sve strane jedinice napuste bosnu?
Da pomazu Bosni ili spijuniraju SFOR...poslovicno Aljino sjedenje na tri stolice :-)
zrakomlat

#3522 Re: Sirija vol. 2

Post by zrakomlat »

Škobo Habu wrote:Sa ovakvim izjavama Erdona niti Turska može pretendovati na mjesto regionalne sile, niti on može biti ozbiljan lider.

:thumbup: :thumbup:
Mlohavi

#3523 Re: Sirija vol. 2

Post by Mlohavi »

nixon69 wrote: To sam ti prije par dana objasnio,pa si mi se smijao. :)
nixon69 wrote: S time sto vise Turci nesmiju niti prismrditi Sirijskom nebu,niti bilo ko drugi,ako mu Rusi ne dozvole.
Nema vise Turaka da rokaju po Kurdima,koji sad cvijetaju od srece poslije rusenja SU24.
nixon69 wrote: Ja ne vidim razlog za smijeh.
Rusi su pozvani od strane legitimne vlade Sirije i s time su jedini stranci koji imaju puno pravo nad Sirijskim nebom.
Ako neko zeli da uleti,morat ce da trazi dozvolu od Rusa.
Ako obratis paznju vidjet ces razliku izmedu ovog sto si napisao i maloprijasnjeg pominjanja mogucnosti da NATO iskoristi postavljanje s400 kao izgovor za povlacenje iz zracnih udara na ISIL. :run:
Challenger__

#3524 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

- Intervencija kao udarac u osinje gnijezdo:

Image
How ISIS oil from Iraq & Syria ends up in Israel. Sold in Kurdistan, trucked to Turkey & then shipped to Israel.
- ISIS sells Iraqi & Syrian oil to Kurdish & Turkish smuggling networks, who sell it on as KRG oil, often to Israel
- After ISIS oil is extracted and loaded, the tankers leave Nineveh province to KRG, then sold to highest bidder & trucked to Turkey.
- Once in Turkey, ISIS oil is indistinguishable from oil sold by the KRG, sold as "illegal", "source unknown" or "unlicensed" oil.
:arrow: LINK
:arrow: How Islamic State oil flows to Israel

_____

E mok Kiki, tvoj Barzani je dio ovog prljavog posla. Nema mjesta čuđenju što prstom nije mrdnuo da spasi Jezide na Sindžaru.
Mlohavi

#3525 Re: Sirija vol. 2

Post by Mlohavi »

Al' se oko ovog Alepa svasta nesto desava :)

SAA napreduje kod Kuweirsa, YPG nakon ruskog bombardovanja osvojio neki teritorij od Nusre i Ahrara, ovi granatiraju kurdska naselja od kako je napad poceo, a i pobunjenicka kontraofanziva na jugu Alepa jos uvijek traje i daje rezultate.
Locked