Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Saga Noren

#3501 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Saga Noren »

Cemu ova tema sluzi? Da plasi strance po forumu? :mrgreen:
archi_a

#3502 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

Upravo. :wink:
Saga Noren

#3506 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Saga Noren »

archi_a wrote:Upravo. :wink:
A jesu ovo slike iz Bih? Ili odnekud drugo?
Saga Noren

#3507 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Saga Noren »

Vidim da ima iz Bih

A ko je ovo slikava?
archi_a

#3508 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

Prvo mi reci, jel te tema uplašila? :D

Šalim se. Većina slika je nastala u Bosni i Hercegovini na poligonima, kasarnama i teritoriji u vlasništvu OS BiH, ali ima i slika iz misija, te sa vježbi u inostranstvu. Slike su iz raznih izvora, iz medija, privatne kolekcije, u zadnje vrijeme iz "aktivnije" press službe OS BiH i naravno NATO i EU prijatelja. :bih:
Saga Noren

#3511 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Saga Noren »

archi_a wrote:Prvo mi reci, jel te tema uplašila? :D

Šalim se. Većina slika je nastala u Bosni i Hercegovini na poligonima, kasarnama i teritoriji u vlasništvu OS BiH, ali ima i slika iz misija, te sa vježbi u inostranstvu. Slike su iz raznih izvora, iz medija, privatne kolekcije, u zadnje vrijeme iz "aktivnije" press službe OS BiH i naravno NATO i EU prijatelja. :bih:
Jesan :cry: oces me ti cuvat? :trep: :mrgreen:

Pa, pari mi to dosta profesionalno. Mislis li da bih vojnici mogu parirati hr vojnicima ( Glede obuke, spremnosti)?
archi_a

#3512 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

Mislim da se dobro radi. A ocjene partnerskih zemalja govore da se svi dodijeljeni zadaci izvrše 100postotno, da su jedinice koje su delegirane motivisane, odgovorne i izvršavaju postavljene ciljeve. Na svim takmičenjima na kojima su učestvovale delegirane jedinice, postigli se zapažene rezultate. Zaključci su uglavnom "combat ready". Tako da mislim da mogu parirati. Na kraju krajeva, sve obuke koje se rade, rade se po kalendaru i sistemu usaglašenom sa NATO i EU partnerima. Ide to samo uzlaznom putanjom uz pomoć NATO prijatelja, amerikanaca prije svega. Proces je nazaustavljiv. :wink:
Saga Noren

#3513 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Saga Noren »

archi_a wrote:Mislim da se dobro radi. A ocjene partnerskih zemalja govore da se svi dodijeljeni zadaci izvrše 100postotno, da su jedinice koje su delegirane motivisane, odgovorne i izvršavaju postavljene ciljeve. Na svim takmičenjima na kojima su učestvovale delegirane jedinice, postigli se zapažene rezultate. Zaključci su uglavnom "combat ready". Tako da mislim da mogu parirati. Na kraju krajeva, sve obuke koje se rade, rade se po kalendaru i sistemu usaglašenom sa NATO i EU partnerima. Ide to samo uzlaznom putanjom uz pomoć NATO prijatelja, amerikanaca prije svega. Proces je nazaustavljiv. :wink:

Ne znam kako je organizirana vojska? Jel za cilu bih jedna? Ili ono ka podiljeno tamo Srbi imaju svoju a ostatak svoju vojsku? Kako to funkcionira?
archi_a

#3514 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

Jedina, jedinstvena oružana sila u Bosni i Hercegovini su Oružane snage BiH. Nije podijeljena, mada se oni koji i inače pokušavaju da podijele ovu zemlju ujedaju za tUr i tvrde da jeste. Dakle, ne postoji ni jedna jedinica u državi, čak ni one koje nose "tradicionalne" ambleme pukova sa kojima se poistovjećuju a da nema vojnih lica iz drugog etnosa. Primjer: 6. pBr u Banjaluci, gdje se 1. bataljon veže za 3.rspuk sastoji još iz 2. bataljona u Bihaću koji se veže za 2.arbihpuk i 3. bataljon u Orašju koji se veže za 1.hvopuk. U komandi u Banjaluci sjede i hrvati i bošnjaci. U izviđačima i artiljeriji i logostiki, inžinjeriji pored srba su isto i hrvati i bošnjaci. Dakle svi zajedno. Nema jednonacionalnih brigada.
Dakle, OSBiH su jedina legalna vojska na teritoriji BiH, imaju svoju strukturu, sistem komandovanja, zakone, kodekse i zakletvu. Takva bi ostala i u slučaju da dođe do nekakvih ratnih scenarija, ne dao Bog. Dakle, jedina legitimna i priznata oružana sila države. Nećemo sad ulaziti u to, ko bi otišao iz OSBiH, i da li bi se našao na strani paravojnih formacija, samim tim pred sudom i zakonom gonjen zbog izdaje. Za mene su svi vojnici koji su dali zakletvu (čuvanja teritorije i nezavisnosti, te ustavnog poretka Bosne i Hercegovine) i stoje u stavu mirno pred zastavom i himnom Bosne i Hercegovine, isti. A oni znaju najbolje, kakva se prijateljstva i povezanost javljaju između njih tokom procesa regrutiranja i pogotovo u periodu koji provedu zajedno na osnovnoj obuci u kasarni Pazarić, prije odlaska u dodijeljene jedinice. :bih:
Last edited by archi_a on 03/10/2019 15:03, edited 1 time in total.
155_mm

#3515 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by 155_mm »

@archi_a

znas li ti (ili neko drugi) da li se ko skoluje kod ovih.

The National Security Academy (NSA) is a higher education institution accredited in Bosnia and Herzegovina, which is part of the American University in Bosnia and Herzegovina (AUBiH).

Curricula and programs as well as the rules of study are aligned with the Bologna system of education. In line with the mission of the Academy, NSA students throughout the region provide quality education that monitors world trends in specialized areas of aeronautics, management and leadership in security and defense and defense engineering. The National Security Academy of Bosnia and Herzegovina provides students with the opportunity to gain experience and competences in the work of scientific research projects implemented in cooperation with experienced scientists and professors.
http://nsa.ba/#/about-overview
Guadalajara

#3516 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Guadalajara »

155_mm wrote:@archi_a

The National Security Academy (NSA) is a higher education institution accredited in Bosnia and Herzegovina, which is part of the American University in Bosnia and Herzegovina (AUBiH).

Curricula and programs as well as the rules of study are aligned with the Bologna system of education. In line with the mission of the Academy, NSA students throughout the region provide quality education that monitors world trends in specialized areas of aeronautics, management and leadership in security and defense and defense engineering. The National Security Academy of Bosnia and Herzegovina provides students with the opportunity to gain experience and competences in the work of scientific research projects implemented in cooperation with experienced scientists and professors.
nesto pise u Latest News

i da je skolovanje besplatno...
Saga Noren

#3517 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Saga Noren »

archi_a wrote:Jedina, jedinstvena oružana sila u Bosni i Hercegovini su Oružane snage BiH. Nije podijeljena, mada se oni koji i inače pokušavaju da podijele ovu zemlju ujedaju za tUr i tvrde da jeste. Dakle, ne postoji ni jedna jedinica u državi, čak ni one koje nose "tradicionalne" ambleme pukova sa kojima se poistovjećuju a da nema vojnih lica iz drugog etnosa. Primjer: 6. pBr u Banjaluci, gdje se 1. bataljon veže za 3.rspuk sastoji još iz 2. bataljona u Bihaću koji se veže za 2.arbihpuk i 3. bataljon u Orašju koji se veže za 1.hvopuk.
Na koji nacin se vezu? Jel to samo administrativno, na papiru ili su oni tjelesno skupa, pdijatelj do prijatelja.. Vojnik do vojnika ?
U komandi u Banjaluci sjede i hrvati i bošnjaci. U izviđačima i artiljeriji i logostiki, inžinjeriji pored srba su isto i hrvati i bošnjaci. Dakle svi zajedno. Nema jednonacionalnih brigada.

Odlicno. :thumbup:
Dakle, OSBiH su jedina legalna vojska na teritoriji BiH, imaju svoju strukturu, sistem komandovanja, zakone, kodekse i zakletvu. Takva bi ostala i u slučaju da dođe do nekakvih ratnih scenarija, ne dao Bog. Dakle, jedina legitimna i priznata oružana sila države. Nećemo sad ulaziti u to, ko bi otišao iz OSBiH, i da li bi se našao na strani paravojnih formacija, samim tim pred sudom i zakonom gonjen zbog izdaje. Za mene su svi vojnici koji su dali zakletvu (čuvanja teritorije i nezavisnosti, te ustavnog poretka Bosne i Hercegovine) i stoje u stavu mirno pred zastavom i himnom Bosne i Hercegovine, isti. A oni znaju najbolje, kakva se prijateljstva i povezanost javljaju između njih tokom procesa regrutiranja i pogotovo u periodu koji provedu zajedno na osnovnoj obuci u kasarni Pazarić, prije odlaska u dodijeljene jedinice. :bih:
A jel u bih vojska obvezna?
archi_a

#3518 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

Nije obavezna. Vežu se tako što brigada kroz ta 3 bataljona i vodom veze (svi zajedno) , izviđačima (svi zajedno) i artiljerijom (svi zajedno) čini jednu cjelinu, dok u samoj komandi brigade sjede i srbi i bošnjaci i hrvati.
archi_a

#3519 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

155_mm wrote:@archi_a

Koliko znam Selmo Cikotić je dekan. :)
P. S. A bilo mi je interesantno kad je jedan lokalni političar pjenio da bošnjaci žele uspostaviti vojnu akademiju u Bosni i Hercegovini, kako to nije po dejtonu i da će on biti protiv. ;)
Last edited by archi_a on 03/10/2019 15:22, edited 1 time in total.
Saga Noren

#3520 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Saga Noren »

archi_a wrote:Nije obavezna. Vežu se tako što brigada kroz ta 3 bataljona i vodom veze (svi zajedno) , izviđačima (svi zajedno) i artiljerijom (svi zajedno) čini jednu cjelinu, dok u samoj komandi brigade sjede i srbi i bošnjaci i hrvati.
Kuzim da je tu sad pozitivna diskriminacija, al... Jel fer da bude tri razlicite nacije u vrhu svake te skupine, a hrvata je recimo puno manje od bosnjaka. Kako nabavite toliko hrvata zainteresiranih za vojsku? Nemam ja nista protiv, ja sam za Hrvate i za njihovo napredovanje.
Samo razmisljam..
archi_a

#3521 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

Pa nafatamo ih po šumi. :lol: šalim se naravno. Ima interesa u sva tri etnosa, bez obzira što se trenutni predstavnici jednog etnosa upinju da što više uspore napredak. Ima dovoljno građana u našoj zemlji koji razmišljaju opuštenije, realnije, hoće bolje i ne ebu 2 % one koji samo za destrukciju znaju. Hoće normalnu uređenu zemlju, i čekaju svoj trenutak. :bih:
Saga Noren

#3522 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Saga Noren »

archi_a wrote:Pa nafatamo ih po šumi. :lol: šalim se naravno. Ima interesa u sva tri etnosa, bez obzira što se trenutni predstavnici jednog etnosa upinju da što više uspore napredak. Ima dovoljno građana u našoj zemlji koji razmišljaju opuštenije, realnije, hoće bolje i ne ebu 2 % one koji samo za destrukciju znaju. Hoće normalnu uređenu zemlju, i čekaju svoj trenutak. :bih:

Eto mene u sumu i ja bi da me se nafata :mrgreen: :mrgreen:
Zbilja se nadam da cete uspit u svojim nastojanjima.
Svidja mi se tema, pratit cu ju :thumbup:
archi_a

#3523 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

:lol:
Dalmatinka, jel tako?
Saga Noren

#3524 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Saga Noren »

archi_a wrote::lol:
Dalmatinka, jel tako?

Da :trep:

Jel to problem? :mrgreen:
archi_a

#3525 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

Ne, čak šta više. :)
Snažni i srčani, sa dobrim osjećajem za humor. :thumbup:
Post Reply