FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post Reply
Novak20

#3501 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Novak20 »

vivaldi wrote:
Novak20 wrote:Samo se ti nadaj... .
zajebao sam se sto upotrijebih tu rijec :D

ne verujem ni ja u nade, nego iz njegovih izjava, nekih poteza, ali i nekih stvari koje znam neposrendo nego je psotao premijer, stekao sam utisak da je bolji od svih prethodnika.

naravno, ne moze covjek nista garantovati ni za rodjenog brata, a kamoli za fadila, ali meni djeluje jos uvijek obecavajuce
Do općih izbora neće puno talasati i ostaje mu godinaipo - dvije godine da dela. Ovako kako je počeo, radi isključivo u interesu trgovaca, tajkuna i političara orjentišući se na prodaju preostale državne imovine i zajmove gurajući prave probleme pod tepih kao što su mu činili prethodnici. Živi bili i po vlastitom novčaniku vidjeli koliko je dobar i dobronamjeran.
vivaldi

#3502 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by vivaldi »

Novak20 wrote:po vlastitom novčaniku
po vlastitiom novcaniku necemo osjetiti taman da je angela merkel premijerka.

ekonomski razvoj i sa najpametnijom politika je proces gdje je najmanja mjerna vremenska jedinica - decenija.

od fadila bi bilo dosta da neke stvari sistemski ispravi ili postavi na relativno kvalitetne osnove
Novak20

#3503 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Novak20 »

vivaldi wrote:
Novak20 wrote:po vlastitom novčaniku
po vlastitiom novcaniku necemo osjetiti taman da je angela merkel premijerka.

ekonomski razvoj i sa najpametnijom politika je proces gdje je najmanja mjerna vremenska jedinica - decenija.

od fadila bi bilo dosta da neke stvari sistemski ispravi ili postavi na relativno kvalitetne osnove
Koje naprimjer ?
vivaldi

#3504 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by vivaldi »

Novak20 wrote:Koje naprimjer ?
pa vidis i sam da su sada na dnevnom redu neki fundamentalni zakoni na dnevnom redu od zor-a do poreza, sve je u par mjeseci.

fadil ce otici prije ili kasnije, ali zakoni ce ostati.

po meni bi bilo vrlo bitno da negdje ugura i bogatu novcanu stimulaciju za nova radna mjesta
Novak20

#3505 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Novak20 »

vivaldi wrote:
pa vidis i sam da su sada na dnevnom redu neki fundamentalni zakoni na dnevnom redu od zor-a do poreza, sve je u par mjeseci.

po meni bi bilo vrlo bitno da negdje ugura i bogatu novcanu stimulaciju za nova radna mjesta
:lol:

Kad braniš nekoga, brani ga argumentima i podacima a ne pričama za malu djecu. Neki... nekad... par zakona u par mjeseci...nisu to riječi koje opisuju uspješnog Premijera i vladu. Vlada ima 16 ministarstava i u svakom je potrebno hitno osmisliti reformska i zakonska rješenja i što je još važnije, provesti te zakone i dobre namjere ako ih ima. Par zakona u par mjeseci je talašika koliko ovde ima posla.

Za bogate novčane stimulacije za nova radna mjesta se slažem ali samo kad se pretitraju dosadašnje bogate stimulacije i odrede razumni kriteriji. Znam slučajeve kad su firauni uzimali bogate stimulacije. Prime od par pa do 200 ljudi pa ih za par mjeseci sve izmaltretiraju i otpuste a pare ostanu njima uz isplatu određenog procenta posrednicima u birou ili ministarstvu. I nikome nikakve sankcije, kazne...Dok je stanje ovakvo kakvo jeste pare se bacaju a efekta uglavnom nema osim što se 1% ljudi bogati a 99% zadužuje generacijski.
VjecitiStudent

#3506 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by VjecitiStudent »

Koliko se autoputa može napraviti sa ovim parama?

Image
KB9

#3507 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by KB9 »

cekaju svoj entitet pa da placaju :roll:
Alfons Kauders

#3508 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Alfons Kauders »

KB9 wrote:cekaju svoj entitet pa da placaju :roll:
Ne placaju zato jer su SDA i HDZ stvorili takav zakonski okvir, po kome su kladionice oslobodnjene placanja poreza.
spreca

#3509 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by spreca »

sve bi ja to pozatvaro...........sve je to kradja poreza i pranje novca.
Alfons Kauders

#3510 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Alfons Kauders »

spreca wrote:
Ma neka ih, bolje je da su mladi klosari po kladionicama nego po ulicama. Ionako samo zauzimaju prostor a nicemu ne sluze.
KB9

#3511 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by KB9 »

ma ja sam ubjedjen da bi oni svoj entitet dizali ovim parama (cak ga na neki nacin sad podizu)
spreca

#3512 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by spreca »

KB9 wrote:ma ja sam ubjedjen da bi oni svoj entitet dizali ovim parama (cak ga na neki nacin sad podizu)
pa to se vec radi polako...inace od kuda ce dobiti lovu za finansiranje
modem33

#3513 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by modem33 »

Alfons Kauders wrote:
spreca wrote:
Ma neka ih, bolje je da su mladi klosari po kladionicama nego po ulicama. Ionako samo zauzimaju prostor a nicemu ne sluze.

Kako su oslobodjenje kladionice od poreza ?

Otidji i uplati tiket sa kvotom 110 ... i vidjet ces da ti u startu uzmu 5% uloga poreza .... + na dobitke ti uzmu jos dodatnih 10% poreza i jos ovi zele 17% poreza PDV-a ..... pa to je jednako 32% poreza ....

Vidjet cete vi svi koje oslobodjen svih poreza: uzmite fino pravilnik PDV-a i poreza na dohodak .... sve politicka oligarhija .... kao i banke.

Nego problem su NESTRUCNI ljudi u finansijama ..... koji svake godine biljeze gubitke ... a nama prosipaju TV mediji kako je stanje super u drzavi. 8-)
a i narod je poglup sto previse uvozi ..... pa se biljezi prevelik uvoz naspram izvoza. Eto deficita.
Alfons Kauders

#3514 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Alfons Kauders »

modem33 wrote: Kako su oslobodjenje kladionice od poreza ?

Otidji i uplati tiket sa kvotom 110 ... i vidjet ces da ti u startu uzmu 5% uloga poreza .... + na dobitke ti uzmu jos dodatnih 10% poreza i jos ovi zele 17% poreza PDV-a ..... pa to je jednako 32% poreza ....

Vidjet cete vi svi koje oslobodjen svih poreza: uzmite fino pravilnik PDV-a i poreza na dohodak .... sve politicka oligarhija .... kao i banke.

Nego problem su NESTRUCNI ljudi u finansijama ..... koji svake godine biljeze gubitke ... a nama prosipaju TV mediji kako je stanje super u drzavi. 8-)
a i narod je poglup sto previse uvozi ..... pa se biljezi prevelik uvoz naspram izvoza. Eto deficita.
jbt pa 5+10% je 15%... dakle ispada da kladionice placaju 2% manje poreza od PDVa, koji se naplacuje na mlijeko, brasno, lijekove :-)

taman kad bi dodali PDV, i 32% bi bilo malo!

a necu otici uplatiti tiket, nisam mentalno retardiran... nemam nista protiv kocke, zapravo i sam redovno kockam, ali to radim s prijateljima... kladim se protiv ljudi, ne protiv masina i nasteljenih utakmica trece bugarske lige
modem33

#3515 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by modem33 »

Alfons Kauders wrote:
modem33 wrote: Kako su oslobodjenje kladionice od poreza ?

jbt pa 5+10% je 15%... dakle ispada da kladionice placaju 2% manje poreza od PDVa, koji se naplacuje na mlijeko, brasno, lijekove :-)

taman kad bi dodali PDV, i 32% bi bilo malo!

a necu otici uplatiti tiket, nisam mentalno retardiran... nemam nista protiv kocke, zapravo i sam redovno kockam, ali to radim s prijateljima... kladim se protiv ljudi, ne protiv masina i nasteljenih utakmica trece bugarske lige

Sve su utakmice namjestene , nogomet , tenis , odbojka itd...itd, domace lige .... Samo eto sto ljudi kasno saznaju kad izadje neki incident u novinama.

Onaj tko se kladi na sportske kladi se s razumom i ima realne sanse za dobitak , a ovi sto igraju protiv mashina tipa loto, bingo , pasa i slicno , poker aparata .... to je nemoguce profitirati. Medjutim malo je igraca koji ostavljaju novce kladionicama nego sad novci ulaze od drugih tokova prostitucije, trgovine drogom , pranje novca sa drzavnog budzeta i slicno, doniranje vjerskim zajednicama prljavog kesha .... medjutim to nitko ne spominje sto implicira da je mnogo ljudi upetljano u BiH-a. 8-)
modem33

#3516 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by modem33 »

Evo vidim da je Fadil sjebo s onom uredbom o gotovinskom poslovanju ..... sad banke pocele naplacivati po 4-5 KM mjesecno samo sto imas deponovane devize na stednom racunu, pored onoga sto je od nove godine poskupilo mjesecno odrzavanje za 300% kao i provizije platnog prometa ... Treba povuci sav novac iz banaka i zatvoriti sve racune ... :izet:

Pa bolji mi je bio premijer FBiH Brankovic. 8-)
walk_M-A-N

#3517 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by walk_M-A-N »

Fadil budaletina radi šta mu kažu stranci (preko one Skoko) i stranka i uvodi haos sa hitnim zakonima koji padaju, ali ovo je pravi način.
Došao pravi čovjek i odmah uvodi red. Tako može svugdje. Iako onda ispliva ko lovi u mutnom.
http://www.klix.ba/biznis/privreda/pore ... /160225053
Porezna uprava: U kladionicama oporezovati sve dobitke, izjednačiti topli obrok i opteretiti ugovore o djelu

Porezna uprava je Federalnom ministarstvu finansija i Vladi Federacije BiH nedavno uputila inicijative za izmjenu odluka o radnom vremenu inspekcije Porezne uprave, izmjenu Zakona o Poreznoj upravi, Zakona o Jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa, Zakona o porezu na dohodak i Zakona o igrama na sreću.
Sve se svodi na razloge kao što su pravedenije oporezivanje, povećanje porezne baze oporezivanjem prihoda koji nisu oporezovani, sprečavanje zloupotreba, jednostavniji obračun i kontola te povećanje javnih prihoda. Ukoliko se inicijative pretvore u izmjene zakona, Uprav apredviđa povećanje naplate od čak 100 miliona KM.

Prijavljivanje radnika
Inicijativa se dotiče i problema u vezi prijavljivanja radnika. Naime, Prijava radnika se trenutno može izvršiti u roku od sedam dana od dana početka rada što omogućuje zloupotrebe sklapanjem ugovora o radu, bez datuma početka rada i retroaktivno, tako da je prilikom inspekcijskog nadzora bilo teško utvrditi stvarni početak rada.
Porezna uprava stoga predlaže da se zakonom uredi obavezno prijavljivanje radnika prije početka samog radnog odnosa čime bi se navodno izbjegle malverzacije i povećala disciplina i sami broj prijavljenih radnika.

Kladionice
Kroz Zakon o porezu na dohodak, Porezna uprava je izrazila želju izmijeniti pravila po pitanju oporezovanja dobitka u kladionicama.
"Dobici nisu jednako oporezovani. Na dobitke ostvarene učešćem u igrama na sreću, čija vrijednost ne prelazi 100 ne plaća se porez na dohodak. Postoji osnovana sumnja da se i dobici preko 100 dijele na više listića i na taj načun izbjegava plaćanje poreza čime nema prihoda u budžete na isplate do 100 KM", rečeno je u Poreznoj upravi gdje dodaju da je u 2015. godini isplaćen iznos od 444,2 miliona KM po osnovu dobitaka do 100 KM, bez plaćanja poreza.
Iz Uprave stoga predlažu da se isplate dobitaka od igara na sreću do 100 KM oporezuju porezom na dohodak te da ovaj porez bude prihod Fonda PIO.

Igre na sreću
"Igre na sreću su podijeljene i različito oporezovane. Priređivači igara na sreću koji priređuju klađenja zasnovana na snimljenim događajima i kompjuterski generisanih događaja plaćaju naknadu za postavljanje uređaja za priređivanje klađenja u iznosu od 300 KM mjesečno po svakom uplatnom mjestu. Na kladioničke igre u kojima učesnici pogađaju ishode različitih događaja sa neizvjesnim rezultatom, priređivači su dužni prilikom svake uplate za učestvovanje u igrama na ime naknade za priređivanje igara na sreću, na teret igrača obustaviti 5 posto od svake pojedinačne uplate igrača", rečeno je uz Porezne uprave.
Ističe se da u 2015 godini promet kladionica na koje se plaća paušal iznosi 378.847.528 KM.
Čelništvo tako predlaže da se izvrše izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću tako da se propiše obračun i uplata naknade jednako za sve igre na sreću tj. u procentu od svake pojedinačne uplate igrača.
Prema mišljenju Isovića, očekivani efekat usvajanja prijedloga Uprave jeste da će obračun naknada biće jednak za sve igre na sreću, da će sve igre na sreću bit će jednako tretirane i oporezovane, da će se smanjiti mogućnost zloupotreba, da će se pojednostaviti sistem kontrole, obračuna i naplate prihoda.
Uz stopu od 5 posto bilo bi naplaćeno dodatnih 10,1 milion KM, dok bi uz stopu od 10 posto povećanje javnih prihoda iznosilo preko 29 milion KM.

Ugovor o djelu
Na ugovore o djelu i ugovore o obavljanju povremenih poslova, plaća se porez na dohodak po stopi od 10 posto, dok je Zakonom o doprinosima propisano da se na ove ugovore plaća doprinos za PIO na teret poslodavca po stopi od 6 posto i doprinos za zdravstveno osiguranje na tretet osiguranika po stopi od 4 posto.
"Procjena da je u 2015. isplaćeno preko 180 miliona KM. Učeće poreza i doprinosa kod neto plaća iznosi 70,74 posto, dok kod ugovora o djelu iznosi 12,11 posto", rečeno je iz Porezne uprave.
Uprava predlaže povećavanje poreza i doprinosa na ugovore o djelu ili na ugovore o djelu uvesti doprinose na teret zaposlenika kao i na plaću (31 posto). Čelnici Porezne uprave također žele da se srazmjerno ovom prihodu, u skorije vrijeme smanje doprinosi na plate tj. doprinose na teret poslodavca za zaposlene u radnom odnosu.
Željeni efekti bi bili povećanje javnih prihoda za preko 26 miliona maraka, smanjenje doprinosa na plate, povećanje porezne baze i sprječavanje zloupotreba.

Topli obrok
Naknada za topli obrok ne oporezuje se do 2 posto prosječne plate po danu (mjesečno preko 360 KM bez poreza). Također, pojedini poslodavci isplaćuju maksimalne iznose toplog obroka, odnosno preko 360 KM mjesečno, a prijavljuju minimalne plate.
„Postoje slučajevi da se topli obrok stvarno ne isplaćuje u prikazanom iznosu, jer se isplate prikazuju na spiskovima kao isplate iz blagajne a radnici tvrde da isplate nisu primili. Također, trenutno se isplate regresa bez poreza mogu isplaćivati u visini prosječne neto plate u FBiH u posljednja tri mjeseca prije isplate ili u visini 70 posto plate zaposlenika isplaćene u posljednja tri mjeseca. Obzirom da neki imaju plate i preko 35.000 KM, to se bez poreza može isplatiti regres u iznosu preko 24.500,00 KM“, objašnjeno je iz Uprave koja predlaže da se propiše jednak iznos toplog obroka (npr. 5 KM po danu) i jednak iznos regresa (npr. 800 KM) koji se neće oporezivati ili ove naknade oporezovati u cjelosti kao i plate, te da se isplate vrše na račun.
vivaldi

#3518 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by vivaldi »

Novak20 wrote:
vivaldi wrote:

Kad braniš nekoga, brani ga argumentima i podacima a ne pričama za malu djecu. Neki... nekad... par zakona u par mjeseci...nisu to riječi koje opisuju uspješnog Premijera i vladu. Vlada ima 16 ministarstava i u svakom je potrebno hitno osmisliti reformska i zakonska rješenja i što je još važnije, provesti te zakone i dobre namjere ako ih ima. Par zakona u par mjeseci je talašika koliko ovde ima posla.

Za bogate novčane stimulacije za nova radna mjesta se slažem ali samo kad se pretitraju dosadašnje bogate stimulacije i odrede razumni kriteriji. Znam slučajeve kad su firauni uzimali bogate stimulacije. Prime od par pa do 200 ljudi pa ih za par mjeseci sve izmaltretiraju i otpuste a pare ostanu njima uz isplatu određenog procenta posrednicima u birou ili ministarstvu. I nikome nikakve sankcije, kazne...Dok je stanje ovakvo kakvo jeste pare se bacaju a efekta uglavnom nema osim što se 1% ljudi bogati a 99% zadužuje generacijski.

slazem se u potpunosti

i ja orgnaski mrzim pausalnu pricu. jedini razlog zasto sam to ovdje uradio je sto radno zakonodavstvo "u najavi" i prakticno jos nista nema zvanicno, a i ovo sto je ko i bilo, sada pada na sudovima.

a sto se tice novcanih stimulacija, tu te niko ne moze zajebati jer se pare ne daju avansno vec sukcesivno.

ako nekom dajes 10 milja, onda prije toga fino sjednes, olovku u ruke i na papiru saberes sve beneficije koje dajes pored para. Onda izracunas za koliko godina ce se tih 10 milja vratiti kroz doprinose, i tek tada dajes posljednju ratu. ne moze te zajebati.

samo to treba naravno dobro zakonski rjesiti i zakrpit bilo kakve potencijalne mahinacije
Novak20

#3519 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Novak20 »

vivaldi wrote:
Novak20 wrote:
vivaldi wrote:

slazem se u potpunosti

i ja orgnaski mrzim pausalnu pricu. jedini razlog zasto sam to ovdje uradio je sto radno zakonodavstvo "u najavi" i prakticno jos nista nema zvanicno, a i ovo sto je ko i bilo, sada pada na sudovima.

a sto se tice novcanih stimulacija, tu te niko ne moze zajebati jer se pare ne daju avansno vec sukcesivno.

ako nekom dajes 10 milja, onda prije toga fino sjednes, olovku u ruke i na papiru saberes sve beneficije koje dajes pored para. Onda izracunas za koliko godina ce se tih 10 milja vratiti kroz doprinose, i tek tada dajes posljednju ratu. ne moze te zajebati.

samo to treba naravno dobro zakonski rjesiti i zakrpit bilo kakve potencijalne mahinacije
Eh...da. Zaj...su mogući uvijek.

Kako vjerovati vlastima koje su ZoR usvojile kršenjem procedure usvajanja a da niko za to ne odgovara. Da barem neki od savjetnika da ostavku jer je uz napravljeni haos u oblasti radnog zakonodavstva izgubljeno dragocijeno vrijeme vraćanjem kola unazad.
vivaldi

#3520 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by vivaldi »

Novak20 wrote:Eh...da. Zaj...su mogući uvijek. Kako vjerovati vlastima koje su ZoR usvojile kršenjem procedure usvajanja a da niko za to ne odgovara. Da barem neki od savjetnika da ostavku jer je uz napravljeni haos u oblasti radnog zakonodavstva izgubljeno dragocijeno vrijeme vraćanjem kola unazad.
kritika ti sustinski ima smisla, ali ovo je ipak bosna, i upravo ovo sto si napisao na neki nacin i pokazuje zasto je stanje takvo kakvo jeste.

ovdje se nista ne mijenja jer je nemoguce bilo sta promjeniti.

cega god da se dohvatis, cak i kada to stvarno zelis, ispostavi se da je to neegalno, neustavno, nema kvoruma, nema ruku, veto na zastitu nacioanlnih interesa, fali ovo, fali ono...i onda skontas da je najlakse da se okrenes svojim dzepovima jer to bolje nego 4 godine borbe sa vjetrenjacama.
palermo

#3521 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by palermo »

vivaldi wrote:
Novak20 wrote:Eh...da. Zaj...su mogući uvijek. Kako vjerovati vlastima koje su ZoR usvojile kršenjem procedure usvajanja a da niko za to ne odgovara. Da barem neki od savjetnika da ostavku jer je uz napravljeni haos u oblasti radnog zakonodavstva izgubljeno dragocijeno vrijeme vraćanjem kola unazad.
kritika ti sustinski ima smisla, ali ovo je ipak bosna, i upravo ovo sto si napisao na neki nacin i pokazuje zasto je stanje takvo kakvo jeste.

cega god da se dohvatis, cak i kada to stvarno zelis, ispostavi se da je to neegalno, neustavno, nema kvoruma, nema ruku, veto na zastitu nacioanlnih interesa, fali ovo, fali ono...i onda skontas da je najlakse da se okrenes svojim dzepovima jer to bolje nego 4 godine borbe sa vjetrenjacama.
:D

nažalost :thumbup:
Novak20

#3522 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Novak20 »

vivaldi wrote:

Nada umire zadnja. Kad bih vjerovao u to da je nemoguće bilo šta promijeniti ili bih se ispalio odavde ili bih sebi učinio nažao. Kakve god su vjetrenjače ne treba se prestati boriti i u međuvremenu raditi svoj posao tiho, pošteno i odgovorno.

U stvari, zakoni i pravila već postoje. Kakvi su da su samo ih se svi trebamo pridržavati i provoditi. Što rekli Englezi, bolje i loš zakon nego nikakav. Jedna od glavnih boljki ovog društva i jeste stanoviti paralelizam u upravljanju državom-Federacijom kojeg nameće politika - stranke koje valadaju sa 10-15% glasova pa i manje. Davanje ostavke nekoga od odgovornih za nametanje ZoR mimo procedure ili usvajanje izmjena izbornog zakona kojim se omogućava po narod pošten mehanizam održavanja prijevremenih - vanrednih izbora, dalo bi mi nadu da se nešto mijenja i da je moguće demokratskim putem riješiti čvorove naše komplikovane strukture.

Ovde se ništa ne mijenja jer politička elita, etno čobanskog karaktera, ne želi da se išta promijeni. Premijer, čini mi se, nije izuzetak.

Nije istina da je ovdje nemoguće bilo šta promijeniti samo je preduslov promijena stalna zamjena čobana svake 4 godine dok se ne nađe onaj koji će i nas malo pripazit'.
vivaldi

#3523 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by vivaldi »

a jebiga, pozivas se na zakon, a onda ti smetaju te male stranke i anonimusi koji se dokopaju vlasti.

a zapravo i oni (uglavnom) na te pozicije dolaze po zakonu. Obicno ih ugura neki veci partner u namjeri da zajebe nekog drugog, a onda im se to obicno obije o glavu.

kolko se sjecam i dodik je sa 2-3 poslanika svojevremeno zasjeo u premiejrksu fotelju.

ali bez obzira na sve to, ovdje je korz niz mehanizama moguce jebavat u zdrav mozak. naravno sve po zakonu
vivaldi

#3524 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by vivaldi »

ps:

sad si napisao ovo
Novak20 wrote:Nada umire zadnja.
a meni si juce ovo napisao
Novak20 wrote:
vivaldi wrote:
Novak20 wrote:Lakše je ukinut' izbore i ove stranke nego model-maticu političkog djelovanja-ponašanja
slazem se, al kad je vec situacija bezizlazna, ostaje nada da ce fadil biti bolji od prethodnika.

meni se cini da jeste
Samo se ti nadaj... :D.
:D
Novak20

#3525 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Novak20 »

vivaldi wrote:a jebiga, pozivas se na zakon, a onda ti smetaju te male stranke i anonimusi koji se dokopaju vlasti.

a zapravo i oni (uglavnom) na te pozicije dolaze po zakonu. Obicno ih ugura neki veci partner u namjeri da zajebe nekog drugog, a onda im se to obicno obije o glavu.

kolko se sjecam i dodik je sa 2-3 poslanika svojevremeno zasjeo u premiejrksu fotelju.

ali bez obzira na sve to, ovdje je korz niz mehanizama moguce jebavat u zdrav mozak. naravno sve po zakonu
Meni ne smeta niko i prilično dobro znam kako funkcioniše sistem.

SDA i HDZ nisu male stranke za naše prilike, naprotiv. Da ne tražim podatke ali od ukupnog broja birača u F BiH za SDA nije glasalo više od 15% a za HDZ više od 7% registrovanih birača. Problem je taj što su vladajući sastavili, usvojili i ne žele mijenjati izborni zakon koji im omogućava vlast jer ne gledaju dobro države i raje nego svoj interes. To mi je i razumljivo kao što mi je razumljivo postojanje političkih klonova (potpuno oponašanje ko fol političkog protivnika) poput SDP-a.

izborni zakon je vrh za mene kao građanina jer on dobrim dijelom proizvodi situacije u kojima se vlast nalazi. Ovaj, po meni nakaradni, treba mijenjati u svrhu opšte koristi. Limiti se za male stranke mogu povećati pa da se politička scena očisti od kukolja poput Essa a institut vanrednih- prijevremenih izbora treba omogućiti i učiniti efikasnim radi prevazilaženja političkih ucjena među strankama. Neka narod presjeće takve stvari.

Da ne idem dalje u off. Od sada samo o g. Novaliću i njegovim potezima.
Post Reply