Deblokada Sarajeva???

Post Reply
strucnjakdemagog

#3501 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by strucnjakdemagog »

julisiz es grant wrote:
strucnjakdemagog wrote:Pročitao sam od slova do slova ovu raspravu od prethodna 2 dana, pa se zapitah da li su Srbi zaista željeli zauzeti Sarajevo ili ga bar presjeći po pola na potezu Pofalići - Grbavica? Po svemu što je napisano, stiče se utisak da nisu.
Negdje davno sam čitao da su i svjesno pustili izlazak ljudi iz tunela, jer su morali ostaviti neki ispustni ventil. Ima logike.
Jedan od njihovih 6 strateških ciljeva usvojenih na Skupštini u Banja Luci 12.05.1992. bila je podjela Sarajeva na srpski i muslimanski dio. To su na početku rata de facto postigli. Mislim da nisu mogli, ali ni htjeli dalje. Glavni grad u okruženju bio im je idealan taoc za sve prilike kada im za pregovaračkim stolom i na drugim dijelovima ratišta nije išlo najbolje.
Upravo tako. Nisu imali pretenzija, ali ni snage da osvajaju još neki dio grada. Osim toga, najviše su se oslanjali na artiljeriju, a ona im ne bi mnogo pomogla u uličnim borbama, gdje su bili inferiorni.
exliberal-ex

#3502 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by exliberal-ex »

TheMule wrote:
Nase stanje je bilo tako da nekad desna ruka nije znala sta lijeva radi. I u tom videu gore, Manojlo prizna da nije znao odkud mine za minobacace petom korpusu u to vrijeme kad nisu imali municije za sitno oruzje. Naso se neko ko je htio predobro da zaradi, a ideologija mu nije bila vazna kolko marke i dolari

Ma bilo je rasprava i ranije o Mostaru i rentanju artiljerije od srba..isto kao sto su hrvati iz Kiseljaka rentali tenkove kad je isao napad na njih.
Sto se tice municije...jebiga na zuci decembar 94, nama djele municiju svjeza iz Uzica nema joj ni 6 mjeseci..i to nije ono par sanduka nego cijela linija dobila ....naravno da se svercalo .
Samo kad vidim kako se sopaju po Siriji ovo kod nas je bilo obdaniste...
90minut

#3503 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by 90minut »

exliberal-ex wrote:
TheMule wrote:
Nase stanje je bilo tako da nekad desna ruka nije znala sta lijeva radi. I u tom videu gore, Manojlo prizna da nije znao odkud mine za minobacace petom korpusu u to vrijeme kad nisu imali municije za sitno oruzje. Naso se neko ko je htio predobro da zaradi, a ideologija mu nije bila vazna kolko marke i dolari

Ma bilo je rasprava i ranije o Mostaru i rentanju artiljerije od srba..isto kao sto su hrvati iz Kiseljaka rentali tenkove kad je isao napad na njih.
Sto se tice municije...jebiga na zuci decembar 94, nama djele municiju svjeza iz Uzica nema joj ni 6 mjeseci..i to nije ono par sanduka nego cijela linija dobila ....naravno da se svercalo .
Samo kad vidim kako se sopaju po Siriji ovo kod nas je bilo obdaniste...
Bukvalno obdanište. :lol:

Ono mrziš ih iz dna duše, a izraelac te snabdjeva godinama. :lol:
kiligonzales

#3504 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by kiligonzales »

strucnjakdemagog wrote:
kiligonzales wrote:
strucnjakdemagog wrote:Pročitao sam od slova do slova ovu raspravu od prethodna 2 dana, pa se zapitah da li su Srbi zaista željeli zauzeti Sarajevo ili ga bar presjeći po pola na potezu Pofalići - Grbavica? Po svemu što je napisano, stiče se utisak da nisu.
Negdje davno sam čitao da su i svjesno pustili izlazak ljudi iz tunela, jer su morali ostaviti neki ispustni ventil. Ima logike.
Da bi zauzeli Srebrenicu morali su angazovati gotovo 22 hiljade ljudi, barem toliki je spisak osumnjicenih u srebrenickom genocidu. Ni Sarajevo se tada nebi moglo osvojiti bez velike kolicine ljudstva. Spustiti se u naselje oklopnjacima u kojim su Srbi imali premoc u grad, bez velikog broja pjesaka, zavrsilo bi se ko rusko osvajanje Groznog u prvom cecenskom ratu, totalnim debaklom.

Doduse na vise mjesta gdje su pokusali upasti u grad dobili su po nosu.

Bice prije da su pokusali upasti u predsjednistvo kako bi ih napravilo taocem jer je trebalo komandni kadar JNA i kao i mnoge vojnike izvuci iz kasarnih u gradu.

Šlag na tortu im je bilo slijetanje Izetbegovica na aerodrum. Kasnije se vidjelo kakve su bile namjere. Dobrovoljacka sutradan, pa potom u junu seljenje Marsalke.
Zauzimanje Srebrenice im je bio cilj jer se nalazi blizu Drine. Sarajevo im strateški nije bilo toliko bitno. I da su ga mogli zauzeti, šta bi s njim? Šta bi sa tolikim stanovnicima?
Pa ja spomenuh druge namjere, ipak je JNA u samom gradu bila taocem, a grad opet taocem JNA ili ti ga kasnije VRS.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#3505 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by pici »

strane diplomate i vojni izaslanici nisu mogli da se nacude tamo 93-94 kad se je ustanovilo da se na jugu u hercegovini bore muslimani protiv hrvata a muslimanima podrsku artijerijsku i MTS-u daju srbi... u srednjoj bosni su ratovali muslimani protiv hrvata i srba a ovi jedni drugima davali podrske, na sjeveru muslimani i hrvati protiv srba na koridoru... poslije potpisivanja vasintonskog sporazuma uz aminovanje klintona, armija prolazila kamionima kroz hvo teritorije... prolazis u autobusu za nisice kroz kiseljak a babe te pljuju i jebu muslimansku majku... ludilo
decembar2017

#3506 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by decembar2017 »

Tromblon wrote:
decembar2017 wrote:
Tromblon wrote:
pizdo jedna , spominji svoju familju a ne moju jer da si bio pravi borac prvo bi to rekao @dozeru kada tvrdi da su vam cetnici prodavali municiju samo da bi produzili rat , tj da nisi ni ti ili bilo ko drugi ista odbranio vec da je bila samo dobra volja cetnika da li da okupiraju Sarajevo i drzavu. Ako nista tada bi se javio i spomenuo svoju borbu jer kao sto sam ranije pitao a niko od bajnih i samozvanih branilaca nije odgovorio : sta ste odbranili/ oslobodili ako je tacno ovo sto @dozer tvrdi da je sve bilo unaprijed dogovoreno i da je ta prodaja municije "dokaz " o tome ? Svi se sjatili da ga branite a kada se on sere na vas i na vasu borbu pizde kukavicke ni da pisnete.
1. Post ti je prijavljen. Nadam se trajnom banu.

2. Sa @Dozerom i njegovom jedinicom sam ratovao jednom i sutra bih opet sa tim momcima.

3. Hajde dokaži da nije dogovoreno.

4. O švercu i preprodaji oružja, municije i borbenih sredstava pitaj nekog ko je bio glavni u 1. Korpusu i VP 1. Korpusa u 1994. godini. Sigurno će ti rado dati sve tražene podatke.

5. Svi borci Armije i MUP-a iz prošlog rata su za mene braća sa kojom me neće ni armija sda trolova posvađati.

6. U tom prokletom ratu smo svi branili svoje živote osim Smederevaca i bratije koji su kupili kajmaknod dogovora sa četnicima i ustašama.
1) Kada ti se spomene familija poslije tvoga spominjanja moje trcis moederaciji kao sto si trcao unproforu 93 da vas spasava od cetnika :D
2) lako je ratovati kada se neprijatelj dogovori sta nece da zauzme, znas kako to dozer kaze a ti potvrdio: sve je unanprijed bilo dogovoreno , sta bi bilo da su vas cetnici stvarno zeljeli da uniste a ne da vam salju municiju kada vam nestane ?
3. hajde ti i ostali eroji prestanite sa lovackim pricama kada je sve bilo dogovoreno jer tada niste nista ni odbranili a pogotovo niste oslobodili. Ovo pricam za seher sarajevo , drugi su se borili vojnicki a ne po dogovoru pa uprdili na hiljade postova o borbama a priznajete da niste nista ni odbranili a pogotovo ne oslobodili
4) da je tako rekao bi to i dozeru kada se sere na njih svojom pricom
5) ocigledno da niste jer si sam prizano da je sve bilo dogovoreno i da vas smederevci nisu napadali zbog vasih zivota vec da bi mogli da pljackaju humanitarnu i ono sto arapi posalju pa se mani te svoje patetike.

Kao sto sam i ranije nekoliko puta naveo : odlucite se eroji koju pricu zelite da prodajete , politikanstvo ili lovacke price, jedno i drugo ne ide.
Last edited by decembar2017 on 27/08/2019 08:11, edited 1 time in total.
decembar2017

#3507 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by decembar2017 »

madner wrote:Jedno se zelje, drugo mogucnosti.

Na pocetku je plan bio zauzeti Sarajevo. Na kraju samo ne dozvoliti deblokadu.
znaci dozer i ostali sarajevski eroji slagali pa nije bilo prije samog pocetka dogovor o podjeli vec su cetnici planirali da zauzmu citavo Sarajevo ? Zanimljivo :lol:
decembar2017

#3508 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by decembar2017 »

kiligonzales wrote:
Dozer wrote:
decembar2017 wrote: zato sto je to ratiste a sam rat u Bosni samo dio jedne vece slike. Slobo i njegova klika su imali vlast od Zadra pa do Albanije, od Belog Manastira pa do par km od Dubrovnika , stotine hiljada vojnika, policajaca, cinovnika, stotine tenkova , aviona , i sve je to trebalo da se prehrani, opsrkbi, napuni gorivom i rezervnim dijelovima i za sto nekih razloga koji su svi se kupovali devizama a jedini izvor deviza u tom trenutku je bila prodaja oruzja Armiji koja je u tom trenutku bila na koljenima, i prodati njima je bilo kao prodati vodu covjeku koji visi na konopcu.

I zato je ta prodaja bila potpuno logicka i ispravna kada se pogleda tadasnje stanje na terenu i odnos snaga ,sira slika a ne samo ono sto vam se prezentira i prodaje pod parolom " ja bio ja znam " a nema odgovora na obicna pitanja koja toi se postave da dokazes da znas o cemu pricas.
Auh... Znaci, moramo gledati siru sliku kako bismo dosli do uze?

OK... Da li ova "sira slika" ima tebi nekog smisla...
Islamske zemlje i BH dijaspora pocele skupljati i slati desetine i stotine miliona kao pomoc "muslimanskoj braci u Bosni", sve preko par nekih "organizacija" u Austriji i Njemackoj, a kako bi se "braca" u Bosni mogla odbraniti.
Tim milionima je upravljala, gle cuda - tvoja SDA.
I tim milionima se finansirala i kupovina oruzja i municije od neprijatelja, kao i od raznoraznih svercera, sto je sasvim jasno.

Drugim rijecima, od tih islamskih miliona su se okoristili bukvalno svi, i nasi, i neprijatelji, i profiteri, i trgovci oruzjem, i proizvodjaci oruzja u Srbiji.
Da li je ovo, mozda, jedan od mogucih razloga zbog kojih su Srbi nama prodavali i predavali municiju...? Licna korist?

Ako pogledamo sav poslijeratni period, nije pretesko zakljuciti odgovor, zar ne?
Ah bi i Becka afera, upoznadoh jednom neke aktere nje, cuvena prica o milionima koji su se morali razdjeliti da se nebi porez udario od strane Austrijanaca na njih, cifre su bile velike, DANI su o njoj prvi pisali. Ima jedan pristojan citab preveden kod nas, ali zanemaren, Dr. Fatih Ali Hasanejna, Alijinog savjetnika, Sudanca koji je osnivac TWRA organizacije po imenu "Sta smo ucinili za odbranu Bosne i njezinih muslimana", obicno se moze naci na sajmu knjiga u nasem gradu po maloj cijeni 5 km. Ima finih informacija.

To da se trgovalo od neprijatelja nije nista novo u nasem ratu, dosta je bilo tih mutnih radnji, pare vrte gdje burgija nece. Embargo i jeste bio tu da bi se neko masno obogatio na njemu.

Licne koristi je bilo, to je neminovnost da je neko hajrovao na nasoj muci. Rat nije ni krenuo imali smo prakticno profitere koji su litar mlijeka, ulja, kilograme brasna prodavali po cijenama neralnim i sticali bogastva. Nije dzabe receno nekom rat, a nekome brat.

kao sto sam i ranije naveo , kada kada bi kurva koja se prodaje za 10 KM moralisala o kurvi koja se prodaje za 1000 jer o tome se radi, ma koliko bila losa sda, lopovksa, nepostena, neorganizovana i sl niko se nije pokazao bolji, ni tada a ni danas. I to je zalosno, koliko samo vremena trosite da u ime jeftinih politickih poena blatitie sda a kada vas se pita da dadnete barem jedan primjer toga boljeg ...muk
CPT

#3509 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by CPT »

TheMule wrote:Nase stanje je bilo tako da nekad desna ruka nije znala sta lijeva radi. I u tom videu gore, Manojlo prizna da nije znao odkud mine za minobacace petom korpusu u to vrijeme kad nisu imali municije za sitno oruzje. Naso se neko ko je htio predobro da zaradi, a ideologija mu nije bila vazna kolko marke i dolari
Ma to su oni samo zeljeli da produze rat. Dogovor i "zavera". Ko je jos vidio da se u ratu sverca... :shock: :shock:
Tromblon

#3510 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Tromblon »

decembar2017 wrote:
1) Kada ti se spomene familija poslije tvoga spominjanja moje trcis moederaciji kao sto si trcao unproforu 93 da vas spasava od cetnika :D
2) lako je ratovati kada se neprijatelj dogovori sta nece da zauzme, znas kako to dozer kaze a ti potvrdio: sve je unanprijed bilo dogovoreno , sta bi bilo da su vas cetnici stvarno zeljeli da uniste a ne da vam salju municiju kada vam nestane ?
3. hajde ti i ostali eroji prestanite sa lovackim pricama kada je sve bilo dogovoreno jer tada niste nista ni odbranili a pogotovo niste oslobodili. Ovo pricam za seher sarajevo , drugi su se borili vojnicki a ne po dogovoru pa uprdili na hiljade postova o borbama a priznajete da niste nista ni odbranili a pogotovo ne oslobodili
5) ocigledno da niste jer si sam prizano da je sve bilo dogovoreno i da vas smederevci nisu napadali zbog vasih zivota vec da bi mogli da pljackaju humanitarnu i ono sto arapi posalju pa se mani te svoje patetike.

Kao sto sam i ranije nekoliko puta naveo : odlucite se eroji koju pricu zelite da prodajete , politikanstvo ili lovacke price, jedno i drugo ne ide.
1. Trčao bih ja tebi da ti kažem samo dvije, mada je i jedna dovoljna. Ali ti želiš da ostaneš anoniman i šupljiraš u radno vrijeme trošeći pare poreskih obveznika.

2. Tvoje riječi ne podmeći drugima jer se ti jedini ubi dokazujući da je sve bilo dogovoreno.

3. Pošto ne kontaš da ti objasnim. Smederevac je tvoj Alija, vi njegovi podanici Smederevci.

4. Pročitaj knjige gospodina Mustafe Čengića "Alija Izetbegović jahač apokalipse ili anđeo mira" i "Proriv zemlje u ime neba". Dokaza ćeš naći za sve što te zanima. Izjave, dokumenti, modus vivendi, modus operandi. Razotkriveno sve o Aliji i SDA. Ah, da. On je jbg nažalost "komunjara" pa se ne pika.

5. Da si ti doživio jednu moju "lovačku priču" davno bi se ti ubio mišu.
Dozer

#3511 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Prekolinijski sverc je jedno, i to je par sanduka ovoga ili onoga. Kamioni s tonama svega i svacega vec nije prekolinijski sverc. Ne lupetajte i ne pravite se blesavi. Osim...ako se ne pravite...
Tromblon

#3512 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Tromblon »

Dozer wrote:Prekolinijski sverc je jedno, i to je par sanduka ovoga ili onoga. Kamioni s tonama svega i svacega vec nije prekolinijski sverc. Ne lupetajte i ne pravite se blesavi. Osim...ako se ne pravite...
Ma jooook. Oni!!!!
:skoljka:
CPT

#3513 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by CPT »

Dozer wrote:Prekolinijski sverc je jedno, i to je par sanduka ovoga ili onoga. Kamioni s tonama svega i svacega vec nije prekolinijski sverc. Ne lupetajte i ne pravite se blesavi. Osim...ako se ne pravite...
A sad izvlacenje... :lol: Atif nije kod Srba otisao u kupovinu sa cekerom (ili sandukom) in racun nije bio nekoliko stotina maraka. U toku rata kamioni svega i svacega su sverali po Balkanu redovno. Nekoliko kamiona bosanskog svega i svacega je zauvijek ostalo u Mariboru (recimo). A trebalo je preko linija doci u BiH. Al ti to sve sigurno znas jer si vidio PPU municiju negdje. Isto tako (sigurno) znas da je ostao i helikopter BIH jer Alija nije imao gotovine da plati "kamione svega i svacega" za BIH. Jer nije kupovao, izdao, SDA ovo ono....
Dozer

#3514 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Slovenac..neka te... Djeco draga, jeste li vi uopste svjesni koliko lupetate u pokusajima odbrane te SDA i njenih ratnih kolovodja... Jeste li svjesni koliko pljujete na sve one koji su ostavili zivote i dijelove tijela da biste vi uopste mogli biti rodjeni...?

Onaj lupeta kako nista nije odbranjeno, ovaj lupeta samo o Sloveniji i kojekakvim nebulozama, a ni jedan ni drugi nemate blage veze ni o cemu...

Plan JNA/SDS-a u samom startu je bio da se grad isparca na gomilu dijelova, a na kraju da se podijeli na dva dijela, pri cemu bi sve od Pofalica do Ilidze uzeli oni, a "Muslimanima" bi ostali Centar i Stari grad. Probajte zamisliti sta bi bilo s ljudima na Alipasinom, Otoci, C. Vili, Hrasnom, Dobrinji... Repere imate u Grbavici, Nedzaricima, Ilidzi, Vogosci...
I ovo zna svako ko je bio ziv i svejstan u to vrijeme. Nisu barikade u martu bile na Pofalicima "onako". Nije se desila Pofalicka bitka jer su se ZB i TO porokali medjusobno, nego jer je to bio osvnovni planirani pravac presijecanja grada.

Nisu dzaba odmah u startu zauzeli Ilidzu, Nedzarice, Grbavicu, Vogoscu, Rajlovac... Imate Google Earth, pa pogledajte malo kako bi to izgledalo da su uspjeli u Pofalicima...
Ili nemojte...evo vam kako bi to izgledalo...

Image

Pofalicka bitka je bila 16.05. U to vrijeme oni su vec kontrolisali sve iza crvene linije, dok su i Marsalka, i Jusuf Djonlic, i Viktor Bubanj bile pune vojske i rezervista, koliko se ja sjecam. I ta vojska bi, u slucaju da su uspjeli spojiti pravac Vogosca - Pofalici, samo izmilila iz kasarni. Dio iz Marsalke bi ojacao postojecu liniju na Pofalicima i Grbavici, a iz ostale dvije, tj. 3 ukljucujuci i onu u Nedzaricima, bi se rasporedili po ostatku grada (oznaceno zutom bojom).
I dalje vas dvojica ober genijalaca tvrdite da nista nije odbranjeno?
Last edited by Dozer on 27/08/2019 10:19, edited 1 time in total.
CPT

#3515 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by CPT »

Dozer wrote:Slovenac..neka te... Djeco draga, jeste li vi uopste svjesni koliko lupetate u pokusajima odbrane te SDA i njenih ratnih kolovodja... Jeste li svjesni koliko pljujete na sve one koji su ostavili zivote i dijelove tijela da biste vi uopste mogli biti rodjeni...?

Onaj lupeta kako nista nije odbranjeno, ovaj lupeta samo o Sloveniji i kojekakvim nebulozama, a ni jedan ni drugi nemate blage veze ni o cemu...
Nacionalni Bosanac, dobro je suplje, nacionalnih etiketa i "vidi mu gl000ve". U klipu gore imas podatke o tome sta i od koga je Atif kupovao. 40mio njemackih maraka tada bas i nije bilo "nekoliko sanduka prekolinijskog sverca". U 2019 pricas o ratnom svercu kao da je to nesto novo i nepoznato a citav rat se na taj nacin kupovala oprema. Sve sto znas je da si negdje vidio PPU pa to nesto znaci.
CPT

#3516 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by CPT »

Dozer wrote:Slovenac..neka te... Djeco draga, jeste li vi uopste svjesni koliko lupetate u pokusajima odbrane te SDA i njenih ratnih kolovodja... Jeste li svjesni koliko pljujete na sve one koji su ostavili zivote i dijelove tijela da biste vi uopste mogli biti rodjeni...?

Sve sto je Alija kupio (i platio). Kamioni svega i svacega su morali preko raznih linija in na razne nacine doci do BIH. Bilo to od Srba ili od Pakistana. Alija je morao platiti cak i kamione "svega i svacega" koje je Fikret Abdic uzeo za APZB.
CPT

#3517 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by CPT »

Dozer wrote: Jeste li svjesni koliko pljujete na sve one koji su ostavili zivote i dijelove tijela da biste vi uopste mogli biti rodjeni...?
To radis ti zbog svojih kompleksa. Oni se nisi borili jer je sve bilo "dogovoreno". Sve njihove pobjede nisu pobjede vec "stvar dogovora". Odluci se koju verziju rata ces furati. Paralelno ne mozes furati pricu o borbi i dogovorima. Atif se zapravo nije borio (pljuc pljuc) jer to bio dogovor tj. Srbi su mu pustili. Gdje li sam cuo tu pricu?!
strucnjakdemagog

#3518 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by strucnjakdemagog »

pici wrote:strane diplomate i vojni izaslanici nisu mogli da se nacude tamo 93-94 kad se je ustanovilo da se na jugu u hercegovini bore muslimani protiv hrvata a muslimanima podrsku artijerijsku i MTS-u daju srbi... u srednjoj bosni su ratovali muslimani protiv hrvata i srba a ovi jedni drugima davali podrske, na sjeveru muslimani i hrvati protiv srba na koridoru... poslije potpisivanja vasintonskog sporazuma uz aminovanje klintona, armija prolazila kamionima kroz hvo teritorije... prolazis u autobusu za nisice kroz kiseljak a babe te pljuju i jebu muslimansku majku... ludilo
U Kiseljaku 1994. si mogao vidjeti reg. tablice sa šaharom, ljiljanima i orlovima.
CPT

#3519 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by CPT »

strucnjakdemagog wrote:
pici wrote:strane diplomate i vojni izaslanici nisu mogli da se nacude tamo 93-94 kad se je ustanovilo da se na jugu u hercegovini bore muslimani protiv hrvata a muslimanima podrsku artijerijsku i MTS-u daju srbi... u srednjoj bosni su ratovali muslimani protiv hrvata i srba a ovi jedni drugima davali podrske, na sjeveru muslimani i hrvati protiv srba na koridoru... poslije potpisivanja vasintonskog sporazuma uz aminovanje klintona, armija prolazila kamionima kroz hvo teritorije... prolazis u autobusu za nisice kroz kiseljak a babe te pljuju i jebu muslimansku majku... ludilo
U Kiseljaku 1994. si mogao vidjeti reg. tablice sa šaharom, ljiljanima i orlovima.
ovako je tad izgledala shopping lista za Sarajevo... malo "normlnog prekolinijskog sverca" u par cekera...

Image

a onda nekoliko metaka iz PPU citava misterija :roll:
Last edited by CPT on 27/08/2019 10:00, edited 1 time in total.
madner

#3520 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by madner »

decembar2017 wrote:

znaci dozer i ostali sarajevski eroji slagali pa nije bilo prije samog pocetka dogovor o podjeli vec su cetnici planirali da zauzmu citavo Sarajevo ? Zanimljivo :lol:
Krevelji se negdje drugo.
Ni mi ni oni nisu borgovi da su svi bili na istoj ideji. Vrh JNA je imao ambiciozan plan za zauzimanje koji je propao zbog manjka mobilzacije i uvezivanja sa SDSovim ljudstvom. VRH VRS je imao plan zauzimanja dok su imali sredstva, politicki vrh RSa je imao drugi plan a politicki vrh Jugoslavije treci.

I naravno da su imali plan da zauzmu citavo Sarajevo, to je bio treci srpski grad po vecini. Zato je jos smjesnije kada neznalice kao ti pocnu da se prosipaju, nije moglo, FGR komunjare, SDA super. Nisi opste svjestan koliko je to bio bitan moment za BiH kada je Dozer bio gdje je bio a ti u pelenama slusao price o drugom korpusu.
decembar2017

#3521 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by decembar2017 »

Tromblon wrote:
decembar2017 wrote:

1. Trčao bih ja tebi da ti kažem samo dvije, mada je i jedna dovoljna. Ali ti želiš da ostaneš anoniman i šupljiraš u radno vrijeme trošeći pare poreskih obveznika.

2. Tvoje riječi ne podmeći drugima jer se ti jedini ubi dokazujući da je sve bilo dogovoreno.

3. Pošto ne kontaš da ti objasnim. Smederevac je tvoj Alija, vi njegovi podanici Smederevci.

4. Pročitaj knjige gospodina Mustafe Čengića "Alija Izetbegović jahač apokalipse ili anđeo mira" i "Proriv zemlje u ime neba". Dokaza ćeš naći za sve što te zanima. Izjave, dokumenti, modus vivendi, modus operandi. Razotkriveno sve o Aliji i SDA. Ah, da. On je jbg nažalost "komunjara" pa se ne pika.

5. Da si ti doživio jednu moju "lovačku priču" davno bi se ti ubio mišu.
1 ) kada sam ja tebi rekao jednu ti si trcao moderaciji kao unproforu 93 tako da nemoj mi tog erojstva
2) nisu to moje rijeci vec cinjenica da niste nista odbranili a pogotovo ne oslobodili ako je bio dogovor. zato bi ti danas rado snimao muzicke spotove sa dozerom jer kada se trebalo da bori tada je bilo sve dogovoreno
3) smederevac zato sto mu je familija prije stotinjak godina pobjegla ispod noza ??? odna bi ti svoje porijeklo mogao da trazis na romaniji ili nekom durmitorskom selu
4) ja sam procitao sta nam dozer tvrdi a ti i ostali potvrdili pa nemoj meni patetike o odbrani zivota
decembar2017

#3522 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by decembar2017 »

madner wrote:
decembar2017 wrote:

Krevelji se negdje drugo.
Ni mi ni oni nisu borgovi da su svi bili na istoj ideji. Vrh JNA je imao ambiciozan plan za zauzimanje koji je propao zbog manjka mobilzacije i uvezivanja sa SDSovim ljudstvom. VRH VRS je imao plan zauzimanja dok su imali sredstva, politicki vrh RSa je imao drugi plan a politicki vrh Jugoslavije treci.

I naravno da su imali plan da zauzmu citavo Sarajevo, to je bio treci srpski grad po vecini. Zato je jos smjesnije kada neznalice kao ti pocnu da se prosipaju, nije moglo, FGR komunjare, SDA super. Nisi opste svjestan koliko je to bio bitan moment za BiH kada je Dozer bio gdje je bio a ti u pelenama slusao price o drugom korpusu.
sada nisu bili svi na istoj ideji , znaci nije bilo organizovane agresije vec svako je u Beogradu i Palama vukao na svoju stranu :-) gdje si bio dok su sudili radovanu i ostalima, ti bi bio perfektan svjedok za njihovu stranu :thumbup:

znam ja kako je bilo vazno da dozer ode po mTS koji su srbi prodali, kako bi danas prodavali pricu da su odbranili sarajevo i da im trebaju penzije i da ih se gladi po m*dima za njihove zasluge snimanja muzickih spotova :lol:

znaci imali plan da zauzmu Sarajevu i to unaprijed dogovorili sa Alijom ali patriote koji ne mogu dvije nacrtane ovce da sacuvaju su skupili pare ( dopuni gdje ), kupili oruzje ( dopuni gdje ) pa su to osujetili . Znaci FGR protiv cetnika, ustasa, Alije i FGR pobijedila :lol:
Last edited by decembar2017 on 27/08/2019 10:26, edited 1 time in total.
CPT

#3523 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by CPT »

madner wrote:Vrh JNA je imao ambiciozan plan za zauzimanje koji je propao zbog manjka mobilzacije i uvezivanja sa SDSovim ljudstvom. VRH VRS je imao plan zauzimanja dok su imali sredstva, politicki vrh RSa je imao drugi plan a politicki vrh Jugoslavije treci.
Jos da gornje ima ikakvog smisla... Znaci u proljece '93 (kad je ogromna kolicina nove PPU municije stigla u Sarajevo) Srbi (vojni i politickih vrh) su odbili mirovni sporazum. Bosnjaci su isti prihvatili. Valjda da produze rat kako bi mogli kupovati municiju od Srba (tm). A rat se nije nastavio zbog odbijanja mirovnog sporazuma od strane Srba vec zbog nekoliko sanduka muncije iz PPU. Ignorisemo da istovremeno Alija kupuje kamione svega i svacega. Od muncije iz Slovenije do raketa iz Pakistana. Bitna je municija iz PPU.

A '94 i '95 nije bio rat vec su Srbi (ili Alija?!) radili na prodaji. Logicno. Zapravo, citava agresija na ex-YU republika je bila neka akcijska prodaja?!
Last edited by CPT on 27/08/2019 10:26, edited 1 time in total.
decembar2017

#3524 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by decembar2017 »

CPT wrote:
madner wrote:Vrh JNA je imao ambiciozan plan za zauzimanje koji je propao zbog manjka mobilzacije i uvezivanja sa SDSovim ljudstvom. VRH VRS je imao plan zauzimanja dok su imali sredstva, politicki vrh RSa je imao drugi plan a politicki vrh Jugoslavije treci.
Jos da gornje ima ikakvog smisla... Znaci u proljece '93 (kad je ogromna kolicina nove PPU municije stigla u Sarajevo) Srbi (vojni i politickih vrh) su odbili mirovni sporazum. Bosnjaci su isti prihvatili. Valjda da produze rat kako bi mogli kupovati municiju od Srba (tm). A rat se nije nastavio zbog odbijanja mirovnog sporazuma od strane Srba vec zbog nekoliko sanduka muncije iz PPU. A '94 i '95 nije bio rat vec su Srbi (ili Alija?!) radili na prodaji.
Logicno. Zapravo, citava agresija na ex-YU republika je bila neka akcijska prodaja?!
nemoj tako, kada im se napise sta ustvari tvrde svojim politikanstvom izgube se ko abdest :lol:
Dozer

#3525 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

decembar2017 wrote: sada nisu bili svi na istoj ideji , znaci nije bilo organizovane agresije vec svako je u Beogradu vukao na svoju stranu :-)

znam ja kako je bilo vazno da dozer ode po mTS koji su srbi prodali, kako bi danas prodavali pricu da su odbranili sarajevo i da im trebaju penzije i da ih se gladi po m*dima za njihove zasluge snimanja muzickih spotova :lol:

znaci imali plan da zauzmu Sarajevu i to unaprijed dogovorili sa Alijom ali patriote koji ne mogu dvije nacrtane ovce da sacuvaju su skupili pare ( dopuni gdje ), kupili oruzje ( dopuni gdje ) pa su to osujetili . Znaci FGR protiv cetnika, ustasa, Alije i FGR pobijedila :lol:
Znas ti...da ti ne kazem sta...
Ako su "prodali" nama u po noci, sto ne "prodase" i sutradan Hadzicu u po bijela dana?

Ti uopste ne kontas sta je dogovoreno... Hoces da ti nacrtam - razmjena teritorija medzede, etnicki cistih teritorija kakve imamo danas. Kapish?
Ali, u svom tom dogovoru i jedni i drugi i treci su zaboravili na jedan faktor - ljudski. Nisu uopste ocekivali da ce se ljudi organizovati i pokrenuti i sami.
Srbi su debelo racunali s tim da ce se svi sasrati od tenkova i vojske i samo klapiti usima. I zato su u sve i krenuli bez neke pretjerane organizacije, iako su napravili dobre planove i pripremu.
I samo zahvaljujuci tome, njihovom potcjenjivanju protivnicke strane, stvari im nisu prosle kako su zamislili. A onda, kad je sve krenulo kako je krenulo i kad inicijalni plan nije uspio, onda su se svi morali presabrati. I niko vise nikad nije smio reci za postojanje bilo kakvog dogovora (sjetimo se Meholjica i Srebrenice iz '93. Znam da se ti i CPT ne sjecate jer ste bili balavi tada, ili niste bili ni rodjeni).
A vi ste jedna obicna sramota onoga sta predstavljate, tj. pokusavate poredstavljati.
Last edited by Dozer on 27/08/2019 10:30, edited 2 times in total.
Post Reply