Bestilj je domaći džem od šljiva, samo ja volim onaj starinski bez dodatka šećera i bez mljevenja šljiva pa dobiješ neke upihtijane krupnije komade šljive.
I to se jede kašikom dok se ne razliju boje

Zaboravih smrtonosnu kombinaciju:S4mpion wrote:Bestilj:
Pekmez:
![]()
Pekmez volim, bestilj ne volim.

Jutrom uz "kolacice" ali kombo mileram i marmelada od jagodaS4mpion wrote: Zaboravih smrtonosnu kombinaciju:
Malo putera, nemere na suhoEurosa wrote:Kriska crnog hljeba namazana bestiljom i casa hladnog mlijekadovoljno za srecu!
Ja nisam znao, nisam se pravio nego nisam znao tj. prvi put sam cuo da ljudi, tj. HercegovciEurosa wrote: KO to ne zna sta je bestilj, tj ko se to PRAVI da ne zna sta je bestilj?
ova hipsterska retro fiksacija ne uzmiche ni pred nimetomBambi_na_kofeinu wrote: samo ja volim onaj starinski bez dodatka šećera i bez mljevenja šljiva
aaaaa otkaaaad ovo niiiisam jelaaaS4mpion wrote: Zaboravih smrtonosnu kombinaciju:
Djes u januaru u svedsku, tctctc.. i pingvini bjeze.Eurosa wrote:svidja mi sedobar osjecaj wrote:Kod ovih prvih mi je skupa dostava za BiH. Vidim jos bolju ponudu na:
http://www.sportsdirect.com/skiing/ladi ... ki-jackets
Npr. na ovo odijelo od 60 eura dodje postarine 12 eura za Sarajevo.![]()
ma zeznula sam se ja pravo, tuka bila gore a sebi skoro nista nisam kupila,ali mozda u januaru opet malo odem, ovaj put privatno,pa mozda gore i kupim. Vidjet cemo...
KO to ne zna sta je bestilj, tj ko se to PRAVI da ne zna sta je bestilj?
Bestilj se pravi pred kucom, djem se kupuje, nije to istoSaian wrote:Ja nisam znao, nisam se pravio nego nisam znao tj. prvi put sam cuo da ljudi, tj. HercegovciEurosa wrote: KO to ne zna sta je bestilj, tj ko se to PRAVI da ne zna sta je bestilj?tako zovu djem
, moram reci da nisam oplak'o kao kad sam prvi put cuo kako zovete dinju, al ne moze uvijek bit' smijeshno. Nego jel to problem neki? Da izadjemo, da rijeshmo to?
Saian wrote:
ova hipsterska retro fiksacija ne uzmiche ni pred nimetom![]()
![]()
ccccc
stvarno ste tvrdoglavi, al to je taj krshkitopcam wrote:Bestilj se pravi pred kucom, djem se kupuje, nije to istoSaian wrote:Ja nisam znao, nisam se pravio nego nisam znao tj. prvi put sam cuo da ljudi, tj. HercegovciEurosa wrote: KO to ne zna sta je bestilj, tj ko se to PRAVI da ne zna sta je bestilj?tako zovu djem
, moram reci da nisam oplak'o kao kad sam prvi put cuo kako zovete dinju, al ne moze uvijek bit' smijeshno. Nego jel to problem neki? Da izadjemo, da rijeshmo to?
cuj jeo, drzho u ruciBambi_na_kofeinu wrote:![]()
Nego hajd' što nisi čuo za bestilj, al' jesi ga kad jeo?
dinja je pipun i to je mostarac jaran pric'o neku prichu kao smijeshni dogadjaj i vrhunac priche je kako je nekom dinja pala na glavu, no ta kulminacija dodje kad on reche pipuuuuuun s dugim u, svi se odvalishe smijat ja kontam koji kua je pipuuuuun, kontam mozda je nesto sto proizvodi ugodu kad ti padne na glavu pa nako li-la jel smijeshno, nije l' smijeshno, al kad on ponovi pipuuuun meni bi shega sama fonetika rijechi, cuj pipuuuuun i tu se i ja ukinem od smijeha iz poptuno drugog razloga, no oprichase mi da se radilo o dinjiBambi_na_kofeinu wrote: A kako dinja, jel' karpuza? A nije, to je lubenica, dinja je pipun...
Tupi ko ti braniSaian wrote:stvarno ste tvrdoglavi, al to je taj krshkitopcam wrote:Bestilj se pravi pred kucom, djem se kupuje, nije to istoSaian wrote:
Ja nisam znao, nisam se pravio nego nisam znao tj. prvi put sam cuo da ljudi, tj. Hercegovcitako zovu djem
mentalitet valjda, neko bi rekao sharm, bat lec kip shit real
prichash mi sta i kako se pravi stvar koju sam pravio sa dedom i majkom od svoje sheste godine, opet ponavljam lingvistichki lokalizam je u pitanju i prodjite me s tom insinuiranom superiornosti, "sjo, sta ne zna", a onda kad saznam, "sjo, nemash ti pojma nije shija neg' je vrat", u krajini odn. tachnije banjoluchkoj regiji nema "bestilj", no ljudi prave istu stvar i na isti nachin namaz koji vi zovete bestilj, ako cemo tjerat mak na konac, sljiva kao plod je svojstvenija ovoj sjevernoj regiji nego juzhnoj, da ja vama dodjem i pochnem tupit kako se pravi i zove sok od shipka (nara) pa pojeli bi me, e sto me ...
I ja se pitam. Bas tako.LaLuna wrote:al otkud vam to da je bestilj hercegovacki izraz? bogami se koristi i u Sarajevu i okolini
pa mene su dedo i majka ucili dok smo mijeshali sljive u kotlu za dzem, da to sto ti niko ne brani nije dovoljan razlog da se tupitopcam wrote:
Tupi ko ti brani.
Mogu i ja tupit kako se zove sok od zove.
zar ti nisi iz Mostara? Jel Mostar juzhno od Konjica?Eurosa wrote:Logicno da se u Bosni kaze bestilj kad u Hercegovini iza Konjica i nema sljiva, od Konjica pocinju tresnje, smokve,nar i ostale delicije
Pa ti si veci hercegovac od @EurosaSaian wrote:pa mene su dedo i majka ucili dok smo mijeshali sljive u kotlu za dzem, da to sto ti niko ne brani nije dovoljan razlog da se tupitopcam wrote:
Tupi ko ti brani.
Mogu i ja tupit kako se zove sok od zove., al gledajuci ove vashe postove sve mi se chini da vi dole tako ne pravite bestilj
![]()
![]()
u redu je kiki ba, haj sharni tamo na "sta vam smeta"cuj ja kuler, sta sve necu procitat
![]()
ja sam slobodan i radoznao duh, to vi "zhene pitaju zhene" machku o rep, ja ne diskriminiram svoje izvore informacijada ne udjoh ne bih nikad znao sta je bestilj, cuj bestilj, majke mi dosad nikad cuo nisam
Sarajevo je unutrasnji vecinom migracioni centar i sada i prije i uslijed imigracija ljudi su donijeli svoje lokalizme, u Sarajevu se mogu naci ljudi koji za to isto kazu djem, samo sto su oni dosli mozda vise za ovog zadnjeg rata i zadnjih cetnika, bestilj frakcija je najvjerovatnije ili bila prije tu ili dosla za vrijeme drugog svjeCkog ili oboje kada su migracijski pravci bili jug-sjever prema Sarajevu, samokazem, dakle cinjenica da se i u Sarajevu nadje dosta ljudi koji djem zovu bestilj nimalo ne oduzima od istinitosti moje tvrdnje da je to lokalizam svojstven vishe jugu ili jugoistoku (gdje je i Sarajevo nekako, geografski centar Bosne nije) nego sjeveru, gdje sam ja kao balavac mijeshao djem!
A za prtokala?Digla_da_kreci wrote:![]()
![]()
![]()
Prvi put cujem za pipun, jao![]()
: