Žene pitaju žene

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bambi_na_kofeinu

#3501 Re: Žene pitaju žene

Post by Bambi_na_kofeinu »

Vidim protabirili ste ali da doprinesem :D
Bestilj je domaći džem od šljiva, samo ja volim onaj starinski bez dodatka šećera i bez mljevenja šljiva pa dobiješ neke upihtijane krupnije komade šljive.
I to se jede kašikom dok se ne razliju boje :D
S4mpion

#3502 Re: Žene pitaju žene

Post by S4mpion »

Bestilj:
Image

Pekmez:
Image
:mrgreen:

Pekmez volim, bestilj ne volim. :mrgreen:
S4mpion

#3503 Re: Žene pitaju žene

Post by S4mpion »

S4mpion wrote:Bestilj:
Image

Pekmez:
Image

Pekmez volim, bestilj ne volim. :mrgreen:
Zaboravih smrtonosnu kombinaciju:
Image

topcam
Vozim: uzbrdo

#3504 Re: Žene pitaju žene

Post by topcam »

S4mpion wrote: Zaboravih smrtonosnu kombinaciju:
Image

Jutrom uz "kolacice" ali kombo mileram i marmelada od jagoda :mrgreen:
topcam

#3505 Re: Žene pitaju žene

Post by topcam »

Eurosa wrote:Kriska crnog hljeba namazana bestiljom i casa hladnog mlijeka :stidljiva: dovoljno za srecu!
Malo putera, nemere na suho :)

Mlijeko samo hladno, ili samo hladno mlijeko sa medom. :sretan:
Saian

#3506 Re: Žene pitaju žene

Post by Saian »

Eurosa wrote: KO to ne zna sta je bestilj, tj ko se to PRAVI da ne zna sta je bestilj? :twisted:
Ja nisam znao, nisam se pravio nego nisam znao tj. prvi put sam cuo da ljudi, tj. Hercegovci :D tako zovu djem :D, moram reci da nisam oplak'o kao kad sam prvi put cuo kako zovete dinju, al ne moze uvijek bit' smijeshno. Nego jel to problem neki? Da izadjemo, da rijeshmo to?
Saian

#3507 Re: Žene pitaju žene

Post by Saian »

Bambi_na_kofeinu wrote: samo ja volim onaj starinski bez dodatka šećera i bez mljevenja šljiva
ova hipsterska retro fiksacija ne uzmiche ni pred nimetom :D :D :D ccccc
Mutivoda

#3508 Re: Žene pitaju žene

Post by Mutivoda »

S4mpion wrote: Zaboravih smrtonosnu kombinaciju:
Image

aaaaa otkaaaad ovo niiiisam jelaaa :cry: :mrgreen:
topcam

#3509 Re: Žene pitaju žene

Post by topcam »

Eurosa wrote:
dobar osjecaj wrote:Kod ovih prvih mi je skupa dostava za BiH. Vidim jos bolju ponudu na:
http://www.sportsdirect.com/skiing/ladi ... ki-jackets
Npr. na ovo odijelo od 60 eura dodje postarine 12 eura za Sarajevo.
svidja mi se :-D :thumbup: ma zeznula sam se ja pravo, tuka bila gore a sebi skoro nista nisam kupila,ali mozda u januaru opet malo odem, ovaj put privatno,pa mozda gore i kupim. Vidjet cemo...

KO to ne zna sta je bestilj, tj ko se to PRAVI da ne zna sta je bestilj? :twisted:
Djes u januaru u svedsku, tctctc.. i pingvini bjeze. :mrgreen:
topcam

#3510 Re: Žene pitaju žene

Post by topcam »

Saian wrote:
Eurosa wrote: KO to ne zna sta je bestilj, tj ko se to PRAVI da ne zna sta je bestilj? :twisted:
Ja nisam znao, nisam se pravio nego nisam znao tj. prvi put sam cuo da ljudi, tj. Hercegovci :D tako zovu djem :D, moram reci da nisam oplak'o kao kad sam prvi put cuo kako zovete dinju, al ne moze uvijek bit' smijeshno. Nego jel to problem neki? Da izadjemo, da rijeshmo to?
Bestilj se pravi pred kucom, djem se kupuje, nije to isto :mrgreen:
Bambi_na_kofeinu

#3511 Re: Žene pitaju žene

Saian wrote:
ova hipsterska retro fiksacija ne uzmiche ni pred nimetom :D :D :D ccccc
:lol:
Nego hajd' što nisi čuo za bestilj, al' jesi ga kad jeo? :D
A kako dinja, jel' karpuza? A nije, to je lubenica, dinja je pipun...
Saian

#3512 Re: Žene pitaju žene

Post by Saian »

topcam wrote:
Saian wrote:
stvarno ste tvrdoglavi, al to je taj krshki :D mentalitet valjda, neko bi rekao sharm, bat lec kip shit real :D prichash mi sta i kako se pravi stvar koju sam pravio sa dedom i majkom od svoje sheste godine, opet ponavljam lingvistichki lokalizam je u pitanju i prodjite me s tom insinuiranom superiornosti, "sjo, sta ne zna", a onda kad saznam, "sjo, nemash ti pojma nije shija neg' je vrat", u krajini odn. tachnije banjoluchkoj regiji nema "bestilj", no ljudi prave istu stvar i na isti nachin namaz koji vi zovete bestilj, ako cemo tjerat mak na konac, sljiva kao plod je svojstvenija ovoj sjevernoj regiji nego juzhnoj, da ja vama dodjem i pochnem tupit kako se pravi i zove sok od shipka (nara) pa pojeli bi me, e sto me ...
Saian

#3513 Re: Žene pitaju žene

Post by Saian »

Bambi_na_kofeinu wrote: :lol:
Nego hajd' što nisi čuo za bestilj, al' jesi ga kad jeo? :D
cuj jeo, drzho u ruci :P
Bambi_na_kofeinu wrote: A kako dinja, jel' karpuza? A nije, to je lubenica, dinja je pipun...
dinja je pipun i to je mostarac jaran pric'o neku prichu kao smijeshni dogadjaj i vrhunac priche je kako je nekom dinja pala na glavu, no ta kulminacija dodje kad on reche pipuuuuuun s dugim u, svi se odvalishe smijat ja kontam koji kua je pipuuuuun, kontam mozda je nesto sto proizvodi ugodu kad ti padne na glavu pa nako li-la jel smijeshno, nije l' smijeshno, al kad on ponovi pipuuuun meni bi shega sama fonetika rijechi, cuj pipuuuuun i tu se i ja ukinem od smijeha iz poptuno drugog razloga, no oprichase mi da se radilo o dinji
topcam

#3514 Re: Žene pitaju žene

Post by topcam »

Saian wrote:
topcam wrote:
Saian wrote:
stvarno ste tvrdoglavi, al to je taj krshki :D mentalitet valjda, neko bi rekao sharm, bat lec kip shit real :D prichash mi sta i kako se pravi stvar koju sam pravio sa dedom i majkom od svoje sheste godine, opet ponavljam lingvistichki lokalizam je u pitanju i prodjite me s tom insinuiranom superiornosti, "sjo, sta ne zna", a onda kad saznam, "sjo, nemash ti pojma nije shija neg' je vrat", u krajini odn. tachnije banjoluchkoj regiji nema "bestilj", no ljudi prave istu stvar i na isti nachin namaz koji vi zovete bestilj, ako cemo tjerat mak na konac, sljiva kao plod je svojstvenija ovoj sjevernoj regiji nego juzhnoj, da ja vama dodjem i pochnem tupit kako se pravi i zove sok od shipka (nara) pa pojeli bi me, e sto me ...
Tupi ko ti brani :mrgreen: .

Mogu i ja tupit kako se zove sok od zove. :lol:
Mutivoda

#3515 Re: Žene pitaju žene

Post by Mutivoda »

Uklopili ste se pravo, mogu vam reć :P :mrgreen:
LaLuna

#3516 Re: Žene pitaju žene

Post by LaLuna »

al otkud vam to da je bestilj hercegovacki izraz? bogami se koristi i u Sarajevu i okolini
KPNCTNJAH

#3517 Re: Žene pitaju žene

Post by KPNCTNJAH »

I ja gledam ba, gdje se upisah... kako se iskljucuje s teme... :mrgreen: razmjenjuju recepte ovdje s zenama, ja sve mislio vi kuleri :sad: :mrgreen:
Digla_da_kreci

#3518 Re: Žene pitaju žene

Post by Digla_da_kreci »

:lol: :lol: :lol:
Prvi put cujem za pipun, jao :lol:

I dzem se pravi, marmelada se kupuje. :D
Najbolje sa kajmakom domacim, otkad to nisam jela... :cry:
topcam

#3519 Re: Žene pitaju žene

Post by topcam »

LaLuna wrote:al otkud vam to da je bestilj hercegovacki izraz? bogami se koristi i u Sarajevu i okolini
I ja se pitam. Bas tako.
Saian

#3520 Re: Žene pitaju žene

Post by Saian »

topcam wrote:

pa mene su dedo i majka ucili dok smo mijeshali sljive u kotlu za dzem, da to sto ti niko ne brani nije dovoljan razlog da se tupi :D, al gledajuci ove vashe postove sve mi se chini da vi dole tako ne pravite bestilj :D :D :D

u redu je kiki ba, haj sharni tamo na "sta vam smeta" :D cuj ja kuler, sta sve necu procitat :D

ja sam slobodan i radoznao duh, to vi "zhene pitaju zhene" machku o rep, ja ne diskriminiram svoje izvore informacija :D da ne udjoh ne bih nikad znao sta je bestilj, cuj bestilj, majke mi dosad nikad cuo nisam

Sarajevo je unutrasnji vecinom migracioni centar i sada i prije i uslijed imigracija ljudi su donijeli svoje lokalizme, u Sarajevu se mogu naci ljudi koji za to isto kazu djem, samo sto su oni dosli mozda vise za ovog zadnjeg rata i zadnjih cetnika, bestilj frakcija je najvjerovatnije ili bila prije tu ili dosla za vrijeme drugog svjeCkog ili oboje kada su migracijski pravci bili jug-sjever prema Sarajevu, samokazem, dakle cinjenica da se i u Sarajevu nadje dosta ljudi koji djem zovu bestilj nimalo ne oduzima od istinitosti moje tvrdnje da je to lokalizam svojstven vishe jugu ili jugoistoku (gdje je i Sarajevo nekako, geografski centar Bosne nije) nego sjeveru, gdje sam ja kao balavac mijeshao djem!
Saian

#3521 Re: Žene pitaju žene

Post by Saian »

Eurosa wrote:Logicno da se u Bosni kaze bestilj kad u Hercegovini iza Konjica i nema sljiva, od Konjica pocinju tresnje, smokve,nar i ostale delicije :D
zar ti nisi iz Mostara? Jel Mostar juzhno od Konjica?
KPNCTNJAH

#3522 Re: Žene pitaju žene

Post by KPNCTNJAH »

Ne smeta mi sad nista, ako se sjetim, napisem :oops: :mrgreen:
Ja prije par godina prvi put cuo za vrlicu :? pa mi rekose da je to ustvari kljukusa :mrgreen:
topcam

#3523 Re: Žene pitaju žene

Post by topcam »

Saian wrote:
topcam wrote:

pa mene su dedo i majka ucili dok smo mijeshali sljive u kotlu za dzem, da to sto ti niko ne brani nije dovoljan razlog da se tupi :D, al gledajuci ove vashe postove sve mi se chini da vi dole tako ne pravite bestilj :D :D :D

u redu je kiki ba, haj sharni tamo na "sta vam smeta" :D cuj ja kuler, sta sve necu procitat :D

ja sam slobodan i radoznao duh, to vi "zhene pitaju zhene" machku o rep, ja ne diskriminiram svoje izvore informacija :D da ne udjoh ne bih nikad znao sta je bestilj, cuj bestilj, majke mi dosad nikad cuo nisam

Sarajevo je unutrasnji vecinom migracioni centar i sada i prije i uslijed imigracija ljudi su donijeli svoje lokalizme, u Sarajevu se mogu naci ljudi koji za to isto kazu djem, samo sto su oni dosli mozda vise za ovog zadnjeg rata i zadnjih cetnika, bestilj frakcija je najvjerovatnije ili bila prije tu ili dosla za vrijeme drugog svjeCkog ili oboje kada su migracijski pravci bili jug-sjever prema Sarajevu, samokazem, dakle cinjenica da se i u Sarajevu nadje dosta ljudi koji djem zovu bestilj nimalo ne oduzima od istinitosti moje tvrdnje da je to lokalizam svojstven vishe jugu ili jugoistoku (gdje je i Sarajevo nekako, geografski centar Bosne nije) nego sjeveru, gdje sam ja kao balavac mijeshao djem!
Pa ti si veci hercegovac od @Eurosa :lol:
Bambi_na_kofeinu

#3524 Re: Žene pitaju žene

Digla_da_kreci wrote::lol: :lol: :lol:
Prvi put cujem za pipun, jao :lol:

:
A za prtokala? :D
LaLuna

#3525 Re: Žene pitaju žene

Post by LaLuna »

bestilj frakcija :lol: :lol: