PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post Reply

Šta su za vas najbitniji ciljevi protesta poput ovog u Tuzli?

Smanjenje troškova administracije na sve moguće načine a posebno kroz smanjenje plata političarima, te ukidanje svih povlastica (paušala, naknada, itd)
204
26%
Postavljanje stručnih i odgovornih, a ne podobnih kadrova na odgovorne funkcije (ukidanje stranačke raspodjele)
124
16%
Oduzimanje nelegalno stečene imovine i revizija privatizacije, te prodaja oduzete imovine radi namirivanja radničkih potraživanja
159
21%
Sudski progon i kažnjavanje odgovornih za privatizacijski kriminal, te procesuiranje i kažnjavanje svih slučajeva nepotizma i korupcije
89
11%
Efikasnije sudstvo u službi građana (a ne političara i tajkuna)
36
5%
Ukidanje kantona i jačanje države, uz puno uvažavanje etničkih prava
49
6%
Ravnomjerno a ne proporcionalno povećanje penzija i socijalnih davanja
19
2%
Ostavke onih prema kojima su protesti usmjereni (kantonalne vlade, ministri)
18
2%
Uvođenje prijevremenih izbora kao opcije za promjenu vlasti, te objedinjavanje općih i općinskih izbora
22
3%
Nasilne smjene vlasti s ciljem dokazivanja vlastodršcima da su oni u službi građana, a ne obrnuto
54
7%

Total votes: 774

agnostic_front

#3501 Re: PROTESTI!!!

Post by agnostic_front »

kemalba wrote:
kemalba wrote:Moderatori bi trebali podijeliti ovaj forum na više thread-ova:

PROTESTI - Aktuelna dešavanja na terenu
PROTESTI - Šta su zahtjevi? Ko, šta i od koga traži?
PROTESTI - Kontekst, političke posljedice
PROTESTI - Šta vladajuće stranke rade?

, jer je sa ovim brojem postova u sekundi nemoguće održati raspravi ni na jednu temu. Izmješane i zbučkane i teme i profili forumaša.
Biću malo dosadan, slaže li se iko?

Ovo ima smisla, ja mislim.
don vito

#3502 Re: PROTESTI!!!

Post by don vito »

Mister Yes wrote:
don vito wrote: Budzetlijo, ako si toliko zabrinut
sutra cim dodjes u kacelariju na posao, trk kod SDA-ovskog (ili SDP-ovskog) direktora koji te zaposlio i reci: "odmah ispuni zahtjeve ove raje za kresanjem nasih budzetskih primanja, nemoj da neprijatelji iskoriste ovu trakavicu".
Ali ti to neces uraditi jer si licemjeren i od drugih trazis da se zrtvuju a tebi kad umanje platu za 4 posto tuzices tu istu drzavu za koju si ko fol zabrinut.
Nisam na budžetu. Chmoljo vjerovatno može po IP adresi provjeriti u kojoj firmi radim to jest sa koje IP adrese pišem radnim danima od 8 do 16. Firma jeste djelimično u državnom vlasništvu ali sami sebi zarađujemo plate i ne ovisimo od budžeta.

Osim toga nisam član ni jedne stranke i nikada nisam ni bio.
Samo više vjerujem ljudima kao što su Esad Duraković i Senad Hadžifejzović nego ljudima kao što je Fahrudin Šćepo Radončić.
Mislim da bi bilo dosta sa napadima ad hominem ako se slažeš?
Aha, Telekom, Elektroprivreda, Toplane, Vodovod, lanac uhljupa SarajevoGas/BHGas/QracPalacGas?
sami zaradjujete? Pretpostavljam izvozom na svjetsko trziste? Ili ce biti da je rijec o monopolskoj firmi koaj guli kozu bosanskoj sirotinji da se nahrani visak zaposlenih i njihova primanja daleko iznad prosjeka BiH?
Vec nekoliko puta pisem da odmah sutra treba poceti sa rjesavanjem zahtjeva protestanata koji se ticu smanjenja javne potrosnje (ono sto politicari deklarativno pricaju godinama a rade suprotno). I nece biti razloga za spekulacije o trecem entitetu.
kemalba

#3503 Re: PROTESTI!!!

Post by kemalba »

kemalba wrote:
kemalba wrote:Moderatori bi trebali podijeliti ovaj forum na više thread-ova:

PROTESTI - Aktuelna dešavanja na terenu
PROTESTI - Šta su zahtjevi? Ko, šta i od koga traži?
PROTESTI - Kontekst, političke posljedice
PROTESTI - Šta vladajuće stranke rade?

, jer je sa ovim brojem postova u sekundi nemoguće održati raspravi ni na jednu temu. Izmješane i zbučkane i teme i profili forumaša.
Biću malo dosadan, slaže li se iko?
Ovo gubi smisao, od taksista preko herceg bosne do univerziteta u travniku...

i uvijek ali baš uvijek

Najmanje je jedan post postan u temi.
Možda se želiš osvrnuti na svoj post...
Što (ovo) gornje zapravo znači?
Dok si pisao/la post, netko je u međuvremenu postao/la. Dana ti je mogućnost da prije slanja posta (još) nešto izmijeniš/dodaš/izbrišeš odnosno odustaneš od posta.
VjecitiStudent

#3504 Re: PROTESTI!!!

Post by VjecitiStudent »

Chisum wrote:U zahtjeve obavezno uvrstiti i to da se da sansa onima koji sa unistavanjem ove drzave i ovod naroda zadnjih dvadeset i kusur godina nemaju nikakve veze... npr. nezavisnom kandidatu iz Tarcina, Bakiru Izetbegovicu.

Jako mi se dopao njegov osvrt na sve ovo. Covjek je bez dlake na jeziku i pogadja u sridu... nema okolisanja i javno kaze da je narod nezadovoljan jer je pokraden, a onda i zapostavljen od strane vlasti.

Bakir Izetbegovic, covjek koji je prozreo vladajuce stranke! :thumbup:
:lol: :lol: :lol:
ljuspica

#3505 Re: PROTESTI!!!

Post by ljuspica »

Znate sta meni nije jasno...Evo recimo Vlada padne ili je pala jel sorry nisam u toku hahah, svi u Vladi na pozicijama daju ostavke, svi ministri daju ostavke...i sad...mi okrecemo novu stranicu i idemo iz pocetka.. Ok i to je nesto, ali da li je to PRAVO rjesenje? Hocu reci KO ce snositi posljedice POKRADENE drzave? Kako vratiti novac? Kako uci u trag onima koji su pokrali drzavu? Da li je to moguce, ako se recimo vecina njihove imovine nalazi pod nekim drugim/tudjim/nepoznatim imenom. Ja vjerujem da nisu ni oni toliko ludi pa da to nisu dobro maskirali, mislim tu imovinu koju imaju. A ko je tome kriv? Sud? .....ah....."Verujem cenjena glavo da si i ucio pravo da svakom sudiš pošteno jer cast je cast, a vlast je vlast..."
hhaarree

#3506 Re: PROTESTI!!!

Post by hhaarree »

StupskaBitanga wrote:A kako vi fkt mislite da se samo tako proglasi HB a da to ne dovede do sukoba?

Sent from my iPhone using Tapatalk
Ma pusti boga ti, vidis u kasike da gledaju i naglabaju. Niko veze nema o siroj slici, samo vide konacnicu i vrte se ko muhe bez glave oko jedne te iste stvari. Lafo herceg bosna, jasta evo sad ce se skupit hercegovci i proglasit entitet i cao, ende kraj price.
It_is_a_Leclerc

#3507 Re: PROTESTI!!!

Post by It_is_a_Leclerc »

Upravo je jedan od demonstranata opsovao majku zastupnicima.
Zastupnici smiraju dvojicu zastupnika koji su bijesni i govore da su njihove majke umrle i da je to sramota, i da im niko nije psovao mater, a da nije poginuo.

Trenutno je sve na ivici tučnjave. Zastupnici SDA i DF hoće da se skupština prekine.

Sramota !

Predstavnike demonstranata policija izvodi iz sale, jer neki zastupnici prijete tučnjavo,.
palermo

#3508 Re: PROTESTI!!!

Post by palermo »

StupskaBitanga wrote:A kako vi fkt mislite da se samo tako proglasi HB a da to ne dovede do sukoba?

Sent from my iPhone using Tapatalk
pa eno su ti ljudi rekli. Slušaj malo i nekog drugog, osim nas po forumu
Bosanski_kralj

#3509 Re: PROTESTI!!!

Post by Bosanski_kralj »

Čitam danas nekakva obavještenja raznih boračkih udruženja USK-a i pitam se koliko istih ima?
muminovic

#3510 Re: PROTESTI!!!

Post by muminovic »

zak187 wrote:
muminovic wrote:Treba ukinuti i ovu poziciju "SAVJETNIKA", sada savjetnik bude osoba od 30-40 godina (djete politicara), koji mu savjetuje KOLEGU, npr Nermina Niksica, i za to prima 4.000 KM mjesecno.

Ako imas 60 godina, ne treba te savjetovat "dijete" od 30 godina, nego osoba od 70 godina, i to mora raditi uz neku minimalnu naknadu od max 500 KM mjesecno.

BRAVO !!!!
Hvala, to je realan zahtjev, a trenutno tu funkciju vrse djeca politicara, tako da jedan savjetuje drugog i tako se u krug uposljavaju.

Ljudi bez ikakvog znanja, tek "zavrsili" fax, i to ko zna kakav, i odmah savjetuju npr NERMINA NIKSICA, ili bilo kojeg drugog, a za to primaju 4.000 KM mjesecno.
kolegione

#3511 Re: PROTESTI!!!

Post by kolegione »

don vito wrote:
Mister Yes wrote:
don vito wrote: Budzetlijo, ako si toliko zabrinut
sutra cim dodjes u kacelariju na posao, trk kod SDA-ovskog (ili SDP-ovskog) direktora koji te zaposlio i reci: "odmah ispuni zahtjeve ove raje za kresanjem nasih budzetskih primanja, nemoj da neprijatelji iskoriste ovu trakavicu".
Ali ti to neces uraditi jer si licemjeren i od drugih trazis da se zrtvuju a tebi kad umanje platu za 4 posto tuzices tu istu drzavu za koju si ko fol zabrinut.
Nisam na budžetu. Chmoljo vjerovatno može po IP adresi provjeriti u kojoj firmi radim to jest sa koje IP adrese pišem radnim danima od 8 do 16. Firma jeste djelimično u državnom vlasništvu ali sami sebi zarađujemo plate i ne ovisimo od budžeta.

Osim toga nisam član ni jedne stranke i nikada nisam ni bio.
Samo više vjerujem ljudima kao što su Esad Duraković i Senad Hadžifejzović nego ljudima kao što je Fahrudin Šćepo Radončić.
Mislim da bi bilo dosta sa napadima ad hominem ako se slažeš?
Aha, Telekom, Elektroprivreda, Toplane, Vodovod, lanac uhljupa SarajevoGas/BHGas/QracPalacGas?
sami zaradjujete? Pretpostavljam izvozom na svjetsko trziste? Ili ce biti da je rijec o monopolskoj firmi koaj guli kozu bosanskoj sirotinji da se nahrani visak zaposlenih i njihova primanja daleko iznad prosjeka BiH?
Vec nekoliko puta pisem da odmah sutra treba poceti sa rjesavanjem zahtjeva protestanata koji se ticu smanjenja javne potrosnje (ono sto politicari deklarativno pricaju godinama a rade suprotno). I nece biti razloga za spekulacije o trecem entitetu.
A dosao do posla inace preko oglasa :)
nasa

#3512 Re: PROTESTI!!!

Post by nasa »

Lakat Jebić wrote:
nasa wrote:

Ne znam ali znam da nam je stanje takvo da je nevjerovatno kako ljudima nije prekipilo ranije ali opet s druge strane ne razumijem ni ovo forumsko potpuno odbijanje, ignorisanje cak i mogucnosti da dodje do pritiska u pravcu treceg entiteta....
sinoc o tome pisem, nevjerovatno je da se totalno ignorisu ti aspekti i dimenzije, na stranu sva opravdanost protesta
Gledajuci da se mahom u RS javnost ponasa kao da ih sve to i ne dotice jednako kao i Hrvati u Federaciji ....ispade da samo mi pucamo po savovima, bez obzira sto to nema veze s istinom ipak ko zna u kavom se to pravcu moze dalje okretati....
Jer i ja prva bih kontala da se sve ovo desava u RS aha ne funkcionisu eto prilike da dokazemo nuznost promjene Ustava...
Mister Yes

#3513 Re: PROTESTI!!!

Post by Mister Yes »

Danguba wrote: Znam da nisi glup ali odakle ti ovo?

Dobro znas na koji nacin se moze dobiti treci a nikako nekim protestima.

p.s. vidim ja danas odose kamioni sa krecom prema Mostaru... :D
Pitaj profesora Esad Durakovića. Fino čovjek objasnio na TV1 u 19 sati.

Ali evo da ne tražiš ukratko: država u kojoj vlada anarhija gubi svoj suverenitet. Dolaze međunarodne snage da povrate mir i prekinu anarhiju ali i da uvedu novi društveni poredak po svom nahođenju to jest po procjeni šta bi ubuduće spriječilo anarhiju. Jer stari sistem (čitaj Dayton) se pokazao kao nemoguć.
jastuk1

#3514 Re: PROTESTI!!!

Post by jastuk1 »

Svi vi koji pozivate na proteste pozivate na građanski rad među Bošnjacima i to samo među Bošnjacima, rasparčavanje Feederacije i davanje samo tri grada Bošnjacima.

Onda ćete plakati gorke suze za ovim stanjem kakvo je sada!!!!!!!!!! ZAŠTO SU BOŠNJACI KOLIKO KRATKOVIDNI I NAIVNI?

Btw, ja sam na birou već godinu i po, ne pada mi na pamet da rušim državu za čiju odbranu sam mladost dao na ovim protestima.
hhaarree

#3515 Re: PROTESTI!!!

Post by hhaarree »

Haj nek nam neko nadje online stream za ovo sto leklerk gleda, zivi bili
StupskaBitanga

#3516 Re: PROTESTI!!!

Post by StupskaBitanga »

It_is_a_Leclerc wrote:Upravo je jedan od demonstranata opsovao majku zastupnicima.
Zastupnici smiraju dvojicu zastupnika koji su bijesni i govore da su njihove majke umrle i da je to sramota, i da im niko nije psovao mater, a da nije poginuo.

Trenutno je sve na ivici tučnjave. Zastupnici SDA i DF hoće da se skupština prekine.

Sramota !

Predstavnike demonstranata policija izvodi iz sale, jer neki zastupnici prijete tučnjavo,.
ovo postaje cirkus opštih razmjena
_mufljuz_

#3517 Re: PROTESTI!!!

Post by _mufljuz_ »

ja ako dozivim otimanje "po zakonu " stecene megaimovine hohstaplera aka brankovic, izetbegovic, radoncica i ostalih pakaša srpske neciste krvi (koje li ironije da nama drzavom drmaju srbi nominativne islamske vjere) - onda moze komotno da me izbatina na smrt i kordon policije i da me zguzi citav drugi huligana....
rokan

#3518 Re: PROTESTI!!!

Post by rokan »

a sto se ne bi po uzoru na srbiju organizovale protestne setnje.
svaki dan recimo u 17 h, na skenderiji se skupe demonstranti i krene marsruta.

na pocetku kolone bi bilo vozilo sa razglasom, pustale bi se pjesme grupa "dubioza kolektiv", "sars", "letu stuke"... onda bi ta kolona isla unaprijed utvrdjenom marsrutom koja ne mora biti ista svaki dan.
na volonterskoj bazi bi se izabrali redari koji bi imali zaduzenje da paze da neko iz kolone ne razbija izloge, ne lupa po gradu, ne krade, ne otima, na napada prolaznike...
zahtjevi bi se formulisali i setnja bi trajala svaki dan do ispunjenja zahtjeva. ljudima bi se dijelile pistaljke, bili bi tu i bubnjevi...
sve bi to izazvalo eksploziju kreativnosti i doslo bi do omasovljenja jer kad bi ljudi vidjeli da su demonstracije nenasilne pridruzivali bi se.
zdravo, korisno, pozitivno, nenasilno, upecatljivo, efektno... kud ces ljepse?
guber90

#3519 Re: PROTESTI!!!

Post by guber90 »

denimb wrote:Dobro ljudi ja ne znam za sta je sada policija kriva, pa tim ljudima treba skinuti kapu za ono sto su u petak podnijeli.

Svaka cast protestima, srce mi je ko planina bilo kad sam vidio da se i kod nas svijet zna dici i reci ne, ali sam se prestravio kad sam vidio slike iz Zenice,Tuzle, Sarajeva...
Sta da je policija pukla skroz, sta mislite dokle bi dogurale one "fantomke", pa ti ljudi nam trebaju isto kao sto nam treba glava na ramenima!

Uredu,protesti, organizacija, trazenje ostavki, zakon o prijevremenim izborima, zatvaranje lopova, kriminalaca, ponistavanje propalih privatizacija...ali sve to treba raditi na pametniji nacin, ne smije se narusiti imunitet drzave u svemu tome, pogotovo u vremenu kad nam toliko lesinara oblijece oko nje.

Ne dizite ruku na policiju koja je tu da nas stiti, nisu tu da stite lopove, nego su tu da stite institucije koje nam trebaju da bi drzava opstala, i uklonite one "fantomke" koje non-stop idu u prvi plan ispred normalnog naroda koji je dosao tu da promijeni nesto na bolje.
Slazem se da ne treba dirati policiju dok ista tebe ne dira, kada ista odluci suzavcima i pendrecima mirne proteste rastjerati ne mozes brate mili sutiti nikako na to. Ja pricam o Tuzli, jer sam za istu informisan, sta se desilo u drugim gradovima nisam 100% siguran, tako da cu ostaviti gradjanima tih gradova da diskutuju oko toga.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#3520 Re: PROTESTI!!!

Post by -LIBERO- »

Chmoljo wrote:
pemanapemani wrote:Na čelo protesta bi trebali stati intelektualci ili ono malo nezavisne akademske zajednice, jer bi sve moglo otići u neku stvar. Moraju pokušat uobličiti i artikulirati zahtjeve građana. Još koji dan i sve će biti poistovjećeno sa destrukcijom.

To je trenutno njihova dužnost i obaveza prema Bosni i Hercegovini.
:thumbup:

očekivati da će neki pemanapemani ili Chmoljo stati na čelo je glupo i kontraproduktivno.

može i neko od kulturnjaka... izuzev Rileta i Alme Čardžić. :skoljka:

Ovo je pod hitno NEOPHODNO. I to sto prije.

Pocelo je sve ko bunt i nakupljena reakcija na nepravdu. Sada vec pocinje da se luta. Od pokusaja politicke kradje protesta, do mogucnosti da ode i iu desno skroz.

E sada, pitanje za milion dolara. Koja su to dva-tri neokaljana intelektualca koja bi mogla, i zelila, istupiti i stati na celo? Pitanje je koliko, i da li, ima takvih.
Last edited by -LIBERO- on 09/02/2014 22:06, edited 1 time in total.
It_is_a_Leclerc

#3521 Re: PROTESTI!!!

Post by It_is_a_Leclerc »

StupskaBitanga wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Upravo je jedan od demonstranata opsovao majku zastupnicima.

Sramota !

Ali psovati mater tom čovjeku kojem je, iako je sad velika baraba, mater i brata u kući raskupusala četnička granata je - grozno.
hhaarree

#3522 Re: PROTESTI!!!

Post by hhaarree »

jastuk1 wrote:Svi vi koji pozivate na proteste pozivate na građanski rad među Bošnjacima i to samo među Bošnjacima, rasparčavanje Feederacije i davanje samo tri grada Bošnjacima.

Onda ćete plakati gorke suze za ovim stanjem kakvo je sada!!!!!!!!!! ZAŠTO SU BOŠNJACI KOLIKO KRATKOVIDNI I NAIVNI?

Btw, ja sam na birou već godinu i po, ne pada mi na pamet da rušim državu za čiju odbranu sam mladost dao na ovim protestima.
:lol:

ovo mi baca na one cetnicke price kako ne treba da idemo iz juge jer nam je fino u njoj :lol: ostani buraz na birou jos 50 i po godina i pravo djeca cim ti prohodaju i njih utefteri na isti biro, ima nas koji u zivotu vide vise od socijale i konformizma
Mister Yes

#3523 Re: PROTESTI!!!

Post by Mister Yes »

nasa wrote: Ne znam ali znam da nam je stanje takvo da je nevjerovatno kako ljudima nije prekipilo ranije ali opet s druge strane ne razumijem ni ovo forumsko potpuno odbijanje, ignorisanje cak i mogucnosti da dodje do pritiska u pravcu treceg entiteta....
Ja razumijem jer sam čitao knjigu Životinjska farma
StupskaBitanga

#3524 Re: PROTESTI!!!

Post by StupskaBitanga »

It_is_a_Leclerc wrote:
StupskaBitanga wrote:

Sramota !

Ali psovati mater tom čovjeku kojem je, iako je sad velika baraba, mater i brata u kući raskupusala četnička granata je - grozno.
Nek se ona Sejdić distancira od takvih
L u c i f e r

#3525 Re: PROTESTI!!!

Post by L u c i f e r »

It_is_a_Leclerc wrote: Ali psovati mater tom čovjeku kojem je, iako je sad velika baraba, mater i brata u kući raskupusala četnička granata je - grozno.
zaista ovi neki nazovi protestanti daju sebi previše za pravo
Post Reply