hAZNADAR wrote:Buduci da je revolucija uglavnom bosnjacka - tu je samo prica o bosnjackom mentalitetu.
Idemo priznati - nismo dovoljno sazreli da imamo svoju drzavu. Radije bi okupaciju, protektorat gdje bi drugi vodili a mi imali za kruha. Jer koliko vidim nastupe revolucionara i simpatije ovdje - pa osnivni motivi su:
zavist sto neki funkcioner ima vise love,
ocekivanje da te drzava hrani i placa a ti da sam ne placas porez i maznes nesto od drustvene imovine kad stignes,
agresivni revolt gdje pravis materijalnu stetu sam sebi a ne nekim strancima,
nostalgija za socijalizmom a sam si ga srusio,
pljacka gdje udaras tamo gdje mislis da ima para,
totalna neimformisanost gdje mislis da vlada krije trezore para u inace bogatoj drzavi i da moze "izgraditi industriju",
ocekivanje da ce po SDA praksi sve vlade uzimati dugove i kupovati socijalni mir. a ko hebe sutra i buduce generacije.
I sta poslije - bojim se da je smrdi raspad drzave. Prvo ti hrvatski kantoni nece placati saniranje stete i popravak nekadasnjih giganata - i to sa punim pravom. A RS konacno moze "pobjeci od haosa" i naroda koji nije sposoban imati svoju drzavu. Nadam se da ce biti demonstracija u BL, Prijedoru,.. pa da ispadnem u krivu.
Pa dobro, prva stvar je vratiti moral i odgovornost, a ne prihvatati elemente kapitalistickog sistema samo za one na vrhu.
Sta je sa sistemom socijalne zastite? Ne mozes zaposliti ljude, ok, onda im placaj stan i socijalnu pomoc kako vecina kapitalistickih zemalja radi, moraju ljudi imati barem onaj minimum dovoljan za zivot.
U socijalizmu je bilo sramota (istina pocelo se mijenjati pred raspad) da direktor ili politicar zivi u puno boljem stanu, nego njegovi radnici. To se nece vratiti, ali prvi zahtjev mora biti da niti jedan politicar ne moze imati vise nego tri puta vecu platu u odnosu na prosjecnu u BiH. Takodje dodatne beneficije i troskovi moraju biti javni, jer se radi o novcu poreskih platisa.
Mi moramo izgraditi sistem koji odgovara nasoj svijesti i kulturi, a ne oslanjati se na druge.