Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
SamoVasGledam

#3501 Re: Ateizam

Post by SamoVasGledam »

Naišao sam pre koji dan na video klipove ovog zanimljivog čoveka koji se upravo bavi odbranom ateizma i dokazivanjem da Bog ne postoji. Uradio je seriju klipova u kojima pobija ''argumente'' pojedinih verskih ''učitelja''.

Evo ga jedan primer i uporedite pažljivo kako izgleda kada ateista govori o nauci, evoluciji, biologiji... a kako kada vernik pokušava isto. Nebo i Zemlja.

aurora313

#3502 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

Smrle, kada bi dobro razumio govorni Engleski, ovo bi ti otvorilo oci.

https://www.youtube.com/watch?v=aTZyVZBtP70&t=62s
Mišo_Kovač

#3503 Re: Ateizam

Post by Mišo_Kovač »

Mojne stavljat Tysonove klipove, koji kurac on zna, astrofizičar jedan bijedni. Jasno je ko dan da je jedina apsolutna istina krije u riječima bliskoistočnog bradonje koji je riknuo prije milju i po godina (namjerno sam bio širokogrudan u opisu, da se ne bi neka religija nasla iskljucivo prozvanom) :D
aurora313

#3504 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

Ama, sve mislim da za čovječanstvo ipak ima nade. Ok, možda ne za Smrleta... :sad:
SamoVasGledam

#3505 Re: Ateizam

Post by SamoVasGledam »

Image
zforumas

#3506 Re: Ateizam

Post by zforumas »

Smrcak15 wrote:
Zaitsev wrote:
Smrcak15 wrote: pa nije tacan jer sam ga davno obradjivao prije nego sam ulazio u ovu diskusiju sa vama
Pa je li ostavljaš mogućnost za ono "Šta ako nisam upravu?" ili ne ostavljaš?
ostavljam u koliko dobro ne prostudiram materiju, ja sa tim detaljnim studiranjem otklanjam sumnju i to sta ako nisam upravu.
Pa podijeli ta svoja studiranja s nama.

Mogu i ja detaljnim studiranjem zakljuciti da ne postoji gravitacija, sto ne znaci da je to zaista tako
Smrcak15

#3507 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

aurora313 wrote:Smrle, kada bi dobro razumio govorni Engleski, ovo bi ti otvorilo oci.

https://www.youtube.com/watch?v=aTZyVZBtP70&t=62s

Prica mu se svodi u klipu : sta smo to mi specijalni , pogledajte koliki je univerzum.
Smrcak15

#3508 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

aurora313 wrote:Ama, sve mislim da za čovječanstvo ipak ima nade. Ok, možda ne za Smrleta... :sad:
Nade u sta druze?? Nade za vjerovanje u evoluciju, drugim rijecima nade za vjerovanje raznim naucnicima koji su se zadali pretpostavkama na osnovu fosila i raznoraznih teorija kao ona da je zivot nastao iz kristala.

Znam u sta vjerujem i koje dokaze imam za to, i drzim se nepokolebljivo toga jer sam studirajuci te sve dokaze svih ovih godina doprinijele ovome sto vjerujem kako vjerujem.
Smrcak15

#3509 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote: Pa podijeli ta svoja studiranja s nama.

Mogu i ja detaljnim studiranjem zakljuciti da ne postoji gravitacija, sto ne znaci da je to zaista tako
Samim svojim prisustvom na forumu i ucestvovanje u diskusijama dijelim sa vama to.

I ne nemozes reci da gravitacija ne postoji kad je nesto empijriski dokazivo
zforumas

#3510 Re: Ateizam

Post by zforumas »

Smrcak15 wrote:

Samim svojim prisustvom na forumu i ucestvovanje u diskusijama dijelim sa vama to.

Empirijski je dokazivo da covjek 20 dana nakon smrti ne moze da krvari pa tebi opet nije problem da to prihvatis.
Smrcak15

#3511 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote:
Smrcak15 wrote:

Empirijski je dokazivo da covjek 20 dana nakon smrti ne moze da krvari pa tebi opet nije problem da to prihvatis.
pa empirijski je dokazivo samo ako si na pravom mjestu u pravo vrijeme, nije to nesto sto se pojavljuje po nasoj zelji nego po volji Bozijojo kao neki znak ispravnog puta.

zasto ja vjerujem u to, zato sto imamo u vjerskim knjigama podlogu za to, imamo svjedocanstva ljudi ja prilozio iz 3 drzave, afganistan, sirija, bosna, imamo svjedocanstva komandata Muderisa, i imamo video zapis mrtvog mudzahedina koji nakon 6 dana krv i dalje izlazi, video zapis dva sehida iskopana nakon 2 godine, znaci sve ovo kad uzmem u obzir, ja vjerujem u to jer mnogstvo tih svjedocanstva , pa cak i ti video zapisi daju mi pravo da vjerujem u to.
zforumas

#3512 Re: Ateizam

Post by zforumas »

Covjece razumijes li ti sta znaci empirijski? Kakvo pravo mjesto i pravo vrijeme, kako mozes znati gdje je pravo mjesto i pravo vrijeme?
r_faruk

#3513 Re: Ateizam

Post by r_faruk »

@smrle, pa ja ti datoh lamu iskopanog poslije 100 godina, prekucao i sehide i sve ostale..... pogledaj ga, cvjecka... ni kosa mu nije opala... i jos se i pomjera...

kakvo vrijeme i mjesto za empirijsko dokazivanje?
Dope_Man

#3514 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

zforumas wrote:Covjece razumijes li ti sta znaci empirijski? Kakvo pravo mjesto i pravo vrijeme, kako mozes znati gdje je pravo mjesto i pravo vrijeme?
On je davno dokazao da nema pojma sta znaci ''empirijski'', niti da razumije osnove naucne metodologije, tako da se sa tim ne treba ni zamarati u diskusiji sa njim. Njemu je empirijski dokaz klip sa youtube-a i ove slike, a naucnu studiju nikad ocima nije vidio, osim ako je otvorio link kada sam mu jednom postavljao za primjer onoga sto se zove naucna studija.

ALI, da ne bude sve crno, ipak treba naglasiti napredak. Vidimo da je konacno naucio da je empirijski, a ne empiricki.. i to je nesto :D
r_faruk wrote:@smrle, pa ja ti datoh lamu iskopanog poslije 100 godina, prekucao i sehide i sve ostale..... pogledaj ga, cvjecka... ni kosa mu nije opala... i jos se i pomjera...
To je naravno izignorisao totalno dok ne nadje kakav link da je sam Buda zapravo bio musliman, samim tim je i lama bio sehid i zato je onako sacuvan :mrgreen:
broj dva

#3515 Re: Ateizam

Post by broj dva »

@Dozer, Dopemanm, Faruk, Beni i ekipa - ima li vise smisla ?
Smrcku duzno postovanje koje sljeduje svako ljudsko bice ali rjec je o osobi koja ne vjeruje u evoluciju a vjeruje u obsjednutost demonima, koja ima odgovor na sve besmislice vjere (lesevi koji ne trunu, what the fuck) i odbija prihvatiti vec objesnjeno ("kako moze riba svoju lampu da ima, ocigledno bog"). Nista sto mi mozemo reci nece ni milimetar promjeniti njegov stav a zaprlja nam temu besmislicama, ponavljanjem (koliko kinesin robota je potrebno na temi??) i praznovjerjem.
@ SamoVasGledam - hvala za link, meni je bio nepoznat a uzivao sam gledajuci.
Tako nekako sam zamisljao temu, informacije, interesantni i obrazovni linkovi...a svelo se na maloumne idiotluke koje mi badava pokusavamo pokazati kao maloumne idiotluke jer covjek vjeruje u mirisljavu krv sehida i obsjednutost demonima i kreacionizam i to ce i nastaviti bez obzira.
Niti ce on nas napraviti pravovjernim niti cemo mi njega u ista ubjediti tako da ja ne vidim smisao.
Ne znam, mozda sam samo preumoran od nespavanja ali ja vise snage za smrcka nemam...ostaviti covjeka na miru na temama posvecenim religioznim ljudima koje mi kafiri ne trebamo zapisavati ali ignorisati na temama posvecenim ateizmu jer tu nemamo sta smisleno razmjeniti.
Dope_Man

#3516 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Jos jedna od ljepota religije.. ono kad samo hoces da prosetas gradom, koji nekad davno bjese otvoren, turisticki, ali moras pustiti bradu, obuci haljinu i dobiti certifikat od hodze prvo da si podoban:

Image

Evo i zanimljiv putopis jednog Britanca koji je glumio muslimana da bi usao u Meku, i odradio i Hadz, s tim da mu je Alah zatvorio srce pa nije nista posebno osjetio. Opet to zajebavanje sa slobodnom voljom.. ccc ..

1. dio: http://www.wnd.com/2015/03/the-story-of ... -in-mecca/
2. dio: http://www.wnd.com/2015/03/mecca-enteri ... -on-earth/
3. dio: http://www.wnd.com/2015/03/the-final-ri ... ms-demons/
Last edited by Dope_Man on 07/04/2017 10:32, edited 1 time in total.
beni-bu-man

#3517 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

@broj dva
naravno da nema al mi je uzivancija covjeka slusati/citati u sta je ubjedjen i fascinatna stvar mi je kako i koliko ti religija moze mozak isprati,
i to njego tvrdo samouvjerenje da je u pravu, on ima svoj pravac ja to zovem slijepo vjerovanje :-)
r_faruk

#3518 Re: Ateizam

Post by r_faruk »

mah, nema smisla, znam :), al eto, nesto mi uvijek interesantno citati ovakve stvari. slazem se sa tobom, trebalo bi ga ignorisati.
privatno nikada ne ulazim u diskusiju o vjeri i religiji samoinicijativno niti se trudim nametnuti takvu temu u razgovoru. uvijek mi se nesto prigovori, tipa zasto jedes kad je ramazan i nemoj na ulici pit vodu da te svijet vidi, ili mi se predoce kuranska cuda i onda krene rasprava.... :D
edit: zaboravih dodati, sto se ne selamas, merhabas, to je tvoje itd.

dobar video (tyson), ovaj drugi cu pogledati kad nadjem vremena, cini se zanimljiv....
zaista bi tema trebala ici u ovom smjeru kao sto su ova dva posta na kojima je video....
Dozer

#3519 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote: logican odgovor i moze se prihvatit
Drago mi je da smo se baru necemu slozili. Ali, nadam se da si onda svjestan da je sve iza ovoga - opet besmisleno i nelogicno...
pa upravo on sam kaze da je to u stanju ucnitni ali nece, jer to je na neki nacin urusavanje testa, i tjeranje ljudi sa strahom u pokornost, tu prestaje test

Allah kaze:
3. Zar ćeš ti sebe uništiti zato što ovi neće da postanu vjernici?
4. Kad bismo htjeli, Mi bismo im s neba jedan znak poslali pred kojim bi oni šije svoje sagnuli.
5. I njima ne dođe nijedna nova opomena od Milostivoga, a da se od nje ne okrenu.
Pa, zar vjernici i danas ne zive u nekoj vrsti straha od boga...? Zar im nije upravo on tako nalozio kroz stotine raznoraznih prijetnji u Kur'anu...?
Koja je onda logika bojati se i vjerovati u njega, i ne znati nista zasigurno, a ne znati 100% i bojati se...? Zar ljudi tada ne bi bili bolji, cinili manje zla, vise pomagali drugima oko sebe, odnosno lomili se da rade sve sto im je knjiga "rekla" da rade kako bi bili sto bolji ljudi?
nije zaboravio ni na koga, nego jednostavno neki ljudi ce biti testirani na buducem svijetu zato sto do njih nije doprla objava.
Jeste, Smrle, jeste. Zaboravio je. Tacnije - nije ni "znao" da postoje ti neki drugi ljudi u nekakvim danasnjim Amerikama, Australiji, Grenlandu, itd.. "Mislio" je da su svi ljudi samo arapi, i zato su se knjige "objalvjivale" samo tamo.
Opet - besmisleno je ovo sto si napisao. Jer, ako je treca "objava", ili ti Win upgrade, za sve ljude - onda je totalno nesuvislo reci ovo sto si ti rekao.
upravo tako, testiranje. jer da se oglasi tu bi vise prestalo vjerovanje, na neki nacin bi se osakatila slobodna volja, ulio strah u ljude, i nebi se bas moglo opusteno zivjeti zbog straha.
Pogresno. Vec ti gore napisah - da se oglasio i potvrdio svoje postojanje, ljudi bi sigurno bili bolji i pokorniji. Ne bi morali vjerovati a bog postoji, ali bi nastavili vjerovati i nadati se da ih, ukoliko budu dobri, tamo negdje zaista ceka nagrada.
Ovako, em vjerujete da bog postoji, em vjerujete da postoje nagrade i kazne, a pri tome ne znate i ne poznajet nista od toga.
ali licemjeran vjernik ce u vatru jer lazno se predstvljati da si vjernik a nisi, za takve je vatra dzehenemska pripremljana.
A da se poakzao i dokazao, da li bi bilo licemjernih vjernika...?
Dakle, opet dolazimo na ono - bog je sadista. Jer, ako mu je namjera da ljudi budu dobri, onda je to mogao postici gore opisanim nacinima. Ali, ocito mu to nije stvarna namjera, inace ne bi upravljao i dzehennemom i obecavao teske kazne i muke nevjernicima.
Mislim.... smijesno...
Dozer

#3520 Re: Ateizam

Post by Dozer »

HardcoreMX wrote: Koje? ako to nije opet nešto u domenu tvog ad spinonema... :D
Ono sto ti ne kontas da te Havana maksimalno podjebava, nego se jos za to zakacis kao da je ozbiljno :lol: :lol:
Znači tako to izgleda iz tvoje perspektive, naravno uz kilo emotikona. :D
Jašta, logika je simple, samo trebaš smjeti pogledati istinu u sebi.
Ne mora se ništa sastavljati,evo spustiću ti još prag, mogu li se samo drva sama od sebe iscjepati?
Deder ti prvo pogledaj istinu u sebi. Ako hoces, mogu ti posuditi dobro ostru cakiju, da mozes brze pogledati u sebe :D
Drva se mogu sama rascijepiti, popucati, stablo razdvojiti, grane pootpadati, ali da se drvo samo iscijepa u cjepanice, a pogotovo u daske - to jos niti cuh, niti vidjeh, pa eto...ako ti jesi, daj nam taj neki klip u kojem se drvo samo iscijepa u daske (samo nam nemoj postaviti onu reklamu za Husqwarna pile :lol: :lol: :lol: ), a po mogucnosti i da se od tih fosni onda na brzinu stvori camac, sam od sebe, logicno :D
Last edited by Dozer on 07/04/2017 10:56, edited 1 time in total.
Dozer

#3521 Re: Ateizam

Post by Dozer »

HardcoreMX wrote: Veliš kaos stvara i vlada.Haha Druže te žvake možeš možda nekim levatima da prodaješ. Izgubio si kompas totalno, mojne kota.
Da je to tako, samo naš Sunčevi sistem ne bi mogao ni nastati ni opstati. Otkud onda tako pouzdani parametri u Univerzumu, na našoj planeti itd. Na osnovu astrofizikalnih spoznaja i proračuna može se vrlo precizno izračunati plima i oseka, da vlada kaos to bi bilo nemoguće ustanoviti, još bolji jednostavan primjer recimo pomračenje Sunca se može točno proračunati u desetine ili čak stoljeća unaprijed, kad , gdje i koja će se planeta pojaviti može se egzaktno odrediti, da vlada kaos u Svemiru, da se sve kreće nasumice, nema šanse da bi se to moglo odrediti.
Ooooooj, 'bem ti zivot :roll:
Covjek ti fino napisa sta je ono sto utice na sve u svemiru (gravitacija), a ti to onda okrenes na neku totalnu blesavu komparaciju, ali kojom si, ocito nesvjesno, samo potvrdio ono sto ti covjek napisa - gravitacija vlada i upravlja svemirom i svim u njemu :lol:
Sta kazes - "Na osnovu astrofizikalnih spoznaja i proračuna može se vrlo precizno izračunati plima i oseka". Sta uzrokuje plimu i oseku na Zemlji, crni HCMX? :D
Mjesec, jel' tako? Jeste. Cime? Svojom gravitacijom. Jel' tako? Jeste :D
Last edited by Dozer on 07/04/2017 12:20, edited 1 time in total.
Dozer

#3522 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote: Nade u sta druze?? Nade za vjerovanje u evoluciju, drugim rijecima nade za vjerovanje raznim naucnicima koji su se zadali pretpostavkama na osnovu fosila i raznoraznih teorija kao ona da je zivot nastao iz kristala.

Znam u sta vjerujem i koje dokaze imam za to, i drzim se nepokolebljivo toga jer sam studirajuci te sve dokaze svih ovih godina doprinijele ovome sto vjerujem kako vjerujem.
Dakle, opipljivi dokazi, naucno studirani i provjeravani decenijama, nisu nikakav dokaz bilo cega, a istovremeno nesto sto je neko napisao nekada, zasnovano na "diktirao mu neko s neba", i bez i jednog jedinog opipljivog dokaza bilo cega sto u tim knjigama pise - to je susta istina? :roll:

"Pretpostavke na osnovu fosila"? Ozbiljno...? :roll:
r_faruk

#3523 Re: Ateizam

Post by r_faruk »

Pade mi na pamet, zamisli nesto razbuca mjesec (mi ostanemo netaknuti nekim cudom) kako bi onda izgledao lunarni kalendar?
Dozer

#3524 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Staticno. I ne bi bilo ni plima ni oseka. Samim tim ni mnogo drugih stvari na planeti. Klima na cijeloj planeti bi se totalno promijenila. Vodeni, ali i kopneni zivot na nekim dijelovima planete bi potpuno nestao jer bi nestale morske struje, itd.itd.itd. :D

Ali, nema Mjesec veze s nama ba. A ni njegova gravitacija :D

I dok bi se ateisti pitali sta i kako dalje, vjernici bi na to unistenje Mjeseca rekli - to je volja dobrog i svemocnog boga, da nas kazni sto nismo dovoljno vjerovali :D
r_faruk

#3525 Re: Ateizam

Post by r_faruk »

To znam, nego kontam kako ce se kalendar napraviti, u kojem mjesecu se posti
Post Reply