Jadi nas nezaposlenih

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Nisrin

#3501 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Nisrin »

Lajavikrelac wrote:Pitanje je ima li od te šljake išta. Niko ne javlja ništa već sedam dana a rekli su javiti šta su odlučili najkasnije za 5 dana. Ako je dobro radno mjesto i plata nema šanse da se tu ne vuku veze i prave pritisci....deja vu.

PS: 1500 KM načisto ne eura. Da je eura ne bi ni mislio niko o Njemačkoj :mrgreen:

Pa nije ti malo ni 1500KM, osim ako nisi neki inzinjer, developer ili nesto pa da mozes i ovdje zaraditi tu lovu x3 za 3 mjeseca :D
SimkeA

#3502 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by SimkeA »

Evo uz osmjeh, sve ide lakše!
Osmjeh je ključ uspjeha!
http://tip.ba/2019/03/06/mevlida-secero ... oje-ljudi/
Nisrin

#3503 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Nisrin »

SimkeA wrote:Evo uz osmjeh, sve ide lakše!
Osmjeh je ključ uspjeha!
http://tip.ba/2019/03/06/mevlida-secero ... oje-ljudi/

Ne morate raditi posao za koji ste formalno obrazovani KADA IMATE STELU DA POSTANETE UHLJEB! Puno se lakse zivi, ide sa osmijehom na posao, bez brige i pameti! :D

Ovi "savjetodavci" ko i psiholozi, suplju prospu i kad izadjes i dalje si bez posla, para u dzepu...radi cega je vecina ljudi kod nas i ocajna i beznadezna, nema svako srece, ni mogucnosti, nazalost!
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#3504 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Domaci izdajnik »

Jebeš ti sve ovo odoh ja na more biti sezonac. Na konkurse i razgovore se ne treba ići ako se ne nosi koverta sa lovom za podmazati ukoliko se radi o boljem radnom mjestu :sad: Sve, ali sve su urgencije, veze, pritisci odozgo i slično....nema potrebe trošiti sebe i živce, jednostavno ne vrijedi... :oops:
El_comadante

#3505 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by El_comadante »

da li se ko zaspolio sa ove teme? ima li razgovora za posao?
Mea_parvitas

#3506 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Mea_parvitas »

Molim ako neko zna koliko radnik dobije love mjesecno kad se poslodavac prijavi na onaj program u kantonima za sufinansiranje zaposljavanja? Hvala
mali_balon

#3507 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

El_comadante wrote:da li se ko zaspolio sa ove teme? ima li razgovora za posao?
ZAposlio, dobio otkaz, zaposlio dao otkaz, zaposlio dobio otkaz, itd itd itd......ugl cekam vizu odo...
Domaci izdajnik

#3508 Re: Jadi nas nezaposlenih

Ja odoh ovo ljeto glumiti Baywatch. Ja vise na konkurse i razgovore ne idem. Ako ti pasem brate odmah mi reci da dodjem da se dogovorimo za uslove i platu, na intervjue ne idem vise samo odbijem odmah na telefonu.
zippoo87

#3509 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by zippoo87 »

ko nema posla,neka ide na Jadran sezonski...neka ganja Istru,gdje dolazi gospoda a ne dole juzno gdje su hercegovci i sljam iz BiH
moze se uzeti 1400-1500 KM mjesecno radeci kao konobar,u kuhinji i tako ti poslovi a sezona je 4-5 mjeseci,sto ti dodje da zaradis za pola godine kao da ovdje radis cijelu godinu za manju platu
ako je neko majstor i zna sa alatom,moze isto svasta raditi
El_comadante

#3510 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by El_comadante »

Lajavikrelac wrote:Ja odoh ovo ljeto glumiti Baywatch. Ja vise na konkurse i razgovore ne idem. Ako ti pasem brate odmah mi reci da dodjem da se dogovorimo za uslove i platu, na intervjue ne idem vise samo odbijem odmah na telefonu.
meni su najgluplja testiranja. hajd na razgovor pa kad te pita gdje si radio, šta si radio i tako to je uredu, meni su glupa nekakva testiranja koja nemaju veze ni sa čim.
El_comadante

#3511 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by El_comadante »

šta bi za biro' da li se ko prijavio?
Dogoljubac

#3512 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Dogoljubac »

zippoo87 wrote:ko nema posla,neka ide na Jadran sezonski...neka ganja Istru,gdje dolazi gospoda a ne dole juzno gdje su hercegovci i sljam iz BiH
moze se uzeti 1400-1500 KM mjesecno radeci kao konobar,u kuhinji i tako ti poslovi a sezona je 4-5 mjeseci,sto ti dodje da zaradis za pola godine kao da ovdje radis cijelu godinu za manju platu
ako je neko majstor i zna sa alatom,moze isto svasta raditi
Kuhar ili konobar zarade oko 10 000 eura za sezonu,uz obezbijedjenu hranu i spavanje.Koliko neko potrosi poslije posla je druga tema.Sobarice i slicno imaju najmanje 800 eura platu plus spavanje i hrana.Svake godine sam na moru tako da je tacna informacija.Moze se zaraditi vise ako ste maximalno predani poslu.Ja nisam,dovoljno 10000 eura.Radno vrijeme desetak sati bez slobodnog dana ali u mnogo pozitivnijoj radnoj atmosferi nego u vecini restorana u Sarajvu.
cendlerbing

#3513 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by cendlerbing »

Matris wrote:
Lajavikrelac wrote:Ma kojih 5 hiljada :lol: pa zvali bi naši političari Erdogana lično da urgira za nekog njihovog na to mjesto :lol: Po mojoj procjeni 2 milje max i to ako pretegne zacrtana norma :oops:
Nece tu niko raditi za 2 milje tko zna taj posao. Za te pare niko nece ozbiljno sjesti pa napraviti plan rasta za narednu godinu. Osmisliti i provesti dobre akcije itd. Za dvi milje ako zaposle nekog samo ce se vuci od jutra do sutra i gledati da radi minimalno. Nije to dovoljna motivacija za nekog na toj poziciji. A nekog na toj poziciji platio ili 2 milje ili 5 sasvim je svejedno kad ti od tog covjeka ovisi hoces li imati profita recimo 10 hiljada, 50, 100 ili ces zavrsiti u minusu. Zamisli neko ko zna taj posao stvori ti 100 hiljada profita koji ne bi imao i ti ga ponudis sa 2 hiljade plate.Ako je dvije tu bi onda trebao sjesti i neki procenat po ucinku pa da mozes sebi zaraditi do 5.
:-)
Ja stvarno ne znam odakle vam te cifre.
Nisrin

#3514 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Nisrin »

Jucer na RTLu prilog da sobarice zarade u sezoni 3000-4000kuna, tako da je 800eur smijesna cifra..i to imaju jedan slobodan dan, ali ne svaki mjesec...posebno nemaju u sezoni! I u sezoni neke zarade i 4500kuna kao max
Matris

#3515 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Matris »

cendlerbing wrote: :-)
Cifre dolaze iz komsiluka: njemacke, francuske, norveske i vlastitog iskustva. Isti proizvodi, iste usluge, iste cijene u trgovinama, zasto bi onda ja svoj rad cijenio deset puta manje zbog toga sto je taj rad u Bosni? Nisam na drogama, imam pasos a znam gdje je autobusna :D
Onaj ko misli da je moze naci sposobnog covjeka da mu vodi poslovnicu za hiljadu maraka nek se dobro razmisli zasto ta osoba nema svoj biznis. Covjeka moras naci sposobnog da moze da otvori svoj biznis i da radi profitabilno ali nece zato sto ga dovoljno placas da mu se vise isplati raditi za tebe.
insomnia78

#3516 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by insomnia78 »

Ti si predpostavljam zaposlen za slicnu cifru?
cendlerbing

#3517 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by cendlerbing »

Matris wrote:
cendlerbing wrote: :-)
Cifre dolaze iz komsiluka: njemacke, francuske, norveske i vlastitog iskustva. Isti proizvodi, iste usluge, iste cijene u trgovinama, zasto bi onda ja svoj rad cijenio deset puta manje zbog toga sto je taj rad u Bosni? Nisam na drogama, imam pasos a znam gdje je autobusna :D
Onaj ko misli da je moze naci sposobnog covjeka da mu vodi poslovnicu za hiljadu maraka nek se dobro razmisli zasto ta osoba nema svoj biznis. Covjeka moras naci sposobnog da moze da otvori svoj biznis i da radi profitabilno ali nece zato sto ga dovoljno placas da mu se vise isplati raditi za tebe.
Pouzdano znam da se kod nas za takve pozicije u firmama takvog kalibra ne dobijaju plate koje si spomenuo. Možda vani da, ali to dvoje da porediš, stvarno ne ide. Ako vrijediš toliko da možeš dobiti vani takav posao, onda je suludo da ostaješ ovdje jer tu cifru možeš samo sanjati.
insomnia78

#3518 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by insomnia78 »

Samo sto za takav pos’o vani moras znati jezik perfektno a i nisu zgoreg ni kakve preporuke
Matris

#3519 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Matris »

cendlerbing wrote: Pouzdano znam da se kod nas za takve pozicije u firmama takvog kalibra ne dobijaju plate koje si spomenuo. Možda vani da, ali to dvoje da porediš, stvarno ne ide. Ako vrijediš toliko da možeš dobiti vani takav posao, onda je suludo da ostaješ ovdje jer tu cifru možeš samo sanjati.
Upravo to i govorim, ako vrijedis neces ostati osim ako si posteno placen. Koliko placas radnike takvog ces kalibra radnike i naci. Ukoliko za svoj trud u njemackoj mozes dobiti 2000 eura zasto bi radio u bosni za hiljadu maraka?
Dolazi narod "tobe" da ako vec mora biti rob privatniku da mu je isplativije biti rob u Njemackoj. Ako lazem ja ne lazu statistike sto se narod seli odavde. Zaluta poneki kvalitetan covjek da hoce da radi za sitno, ali svakog tog sto nadjes pitanje je koliko ce ti dugo ostati za hiljadu maraka platu. Godine idu, zivot prolazi, a od hiljadu maraka mjesecno se ne moze zivjeti.
insomnia78

#3520 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by insomnia78 »

Koji narod? Oni sto kupuju diplome medicinara?
Domaci izdajnik

#3521 Re: Jadi nas nezaposlenih

Danas sajam zapošljavanja u BL predstavljaju se poslodavci iz Slovenije. Kakvo pišanje po sirotinji leb te jebo :-)
Predstavljaju se firme tipa Mahle, Krka, Pošte Slovenije, Interspar i sl a radna mjesta su varioci, strugari, zavarivači, električari u manjem broju dok dominiraju šarafansko-kičmarske pozicije magacionera, radnika u proizvodnji, kuhari i konobari a plate se kreću oko 800 do 900 eura plafon 1000 za neke traženije stručne pozicije.
Ja sam iz dosade sjeo kod predstavnika Pošta Slovenije koje traže raznosioce pošte da vidim šta nude i ponuda glasi: početno radno mjesto je OFR pošto niko ne zna slovenački ( ma ajde :roll: ) i onda bi se išlo na kurs jezika da bi se moglo preći na poziciju poštara i zadužiti torbu i žuti Tomos :mrgreen: Da upravo su me i pitali jesam li vozio Tomosa :lol: Ne pika se faks i ostala stručna usavršavanja vodiš se na početku ko NKV pa tek onda SSS, a plata je fantastična - početno 780 eura pa kad se napreduje u paklenog vozača nešto malo manje od 900 eura :shock: :-) Ko u Ljubljani može da živi sa tim parama volio bi ga vidjeti, mada ni sjevernija mjesta nisu ništa bolja po tom pitanju :roll:

Oni još misle da smo mi glupi Bosanci... :oops:

Edit: Neki nude topli obrok a smještaj ne nudi niko :run:
drndalo

#3522 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by drndalo »

Lajavikrelac wrote:Danas sajam zapošljavanja u BL predstavljaju se poslodavci iz Slovenije. Kakvo pišanje po sirotinji leb te jebo :-)
Predstavljaju se firme tipa Mahle, Krka, Pošte Slovenije, Interspar i sl a radna mjesta su varioci, strugari, zavarivači, električari u manjem broju dok dominiraju šarafansko-kičmarske pozicije magacionera, radnika u proizvodnji, kuhari i konobari a plate se kreću oko 800 do 900 eura plafon 1000 za neke traženije stručne pozicije.
Ja sam iz dosade sjeo kod predstavnika Pošta Slovenije koje traže raznosioce pošte da vidim šta nude i ponuda glasi: početno radno mjesto je OFR pošto niko ne zna slovenački ( ma ajde :roll: ) i onda bi se išlo na kurs jezika da bi se moglo preći na poziciju poštara i zadužiti torbu i žuti Tomos :mrgreen: Da upravo su me i pitali jesam li vozio Tomosa :lol: Ne pika se faks i ostala stručna usavršavanja vodiš se na početku ko NKV pa tek onda SSS, a plata je fantastična - početno 780 eura pa kad se napreduje u paklenog vozača nešto malo manje od 900 eura :shock: :-) Ko u Ljubljani može da živi sa tim parama volio bi ga vidjeti, mada ni sjevernija mjesta nisu ništa bolja po tom pitanju :roll:

Sto ce ti smjestaj, mozes vozariti na posao, 4 sata gore/dole, hebo to... :mrgreen:
Domaci izdajnik

#3523 Re: Jadi nas nezaposlenih

Djes Pervan :lol:
Image
mirsek

#3524 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mirsek »

Lajavikrelac wrote:Danas sajam zapošljavanja u BL predstavljaju se poslodavci iz Slovenije. Kakvo pišanje po sirotinji leb te jebo :-)

Mislim da je prosjecna plata u Sloveniji oko 1200 eura, tako da 900 eura plus eventualno topli za postara nije losa ponuda. Znam da nije dovoljno ali opet nekome moze biti odskocna daska za dalje u EU.
mali_balon

#3525 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

mirsek wrote:

Mislim da je prosjecna plata u Sloveniji oko 1200 eura, tako da 900 eura plus eventualno topli za postara nije losa ponuda. Znam da nije dovoljno ali opet nekome moze biti odskocna daska za dalje u EU.
Bruto ili neto...velika je razlika......neko ko nema kuceta ni maceta, ili mladalacki jebivjetar oni si mogu priustiti da idu radit za bruto 900 a onaj ko bi sta da kuci posalje e to vec ne moze....a ima ih na tu paltu polete dovest zenu i djecu...i onda pocinje kuknjava i nostalgija
Post Reply