Jugoslavija 1980-1992

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
seln

#351 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by seln »

Banksy wrote:
seln wrote: A Gavrilo je terorista koji je ubio trudnu zenu, pa vi to okrecite kako hocete.
The rumour that at the time of her assassination in 1914, Sophie (46) was pregnant with her fifth child, is not true. After the birth of her stillborn son in 1908, doctors advised her not to become pregnant again.
...
ma gdje si ti meni, vec mi bilo neobicno sto se ne javljas.
ok, nije bila trudna, ergo, zene koje nisu trudne je halal ubiti.
seln

#352 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by seln »

bokakotorska wrote:Kralja Aleksandra ubise Ustase,
Dakle, legitimno, jer je bio okupator, a oni heroji?
seln

#353 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by seln »

nosara wrote:
seln wrote:
nosara wrote: Eh... Baba dosla s "prestolonasljednikom" na manevre... Ciji su oni, nasi...? Kako su dosli, kako su docekani, kako su vladali...?

Nije mi drago sto je Gavrilo pucao u zenu, ali nije ni njemu bilo svejedno, sam je tako rekao...

Ostalo je stvar principa, da li je "okupator mio, koje vjere bio" ili to bas ne treba bit tako...
Nisi nista napisao za one koji su dosli poslije njih. Jesu li oni bili okupatori i je li bilo halal ubijati ih?
Ne znam na koga mislis... Ovdje je svaki agresor dobio, manje-vise, sta je zasluzio...

Kakvo je kad bilo rukovodstvo, takav je i otpor pruzen...
Mislim na Karageorgijevice i njihove namjesnike. Je li bilo legitimno ubijati ih?
seln

#354 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by seln »

radostan dan wrote:tačno.

samo bih još dodao, nije samo dnevna politika podložna promjenama.
sistem vrijednosti, etike i morala se mijenja zajedno sa ljudima. ono što je nekada bilo prihvatljivo, danas ne mora biti (ili može, u primjerima koje navodi bodkin).

druga stvar koju bih pomenuo u ovoj raspravi da li je princip bio ovo ili ono...ako iskreno vjerujemo da smo u pravu po pitanju naših tvrdnji, onda moramo biti dosljedni u svim prilikama ili pravcima, zar ne? ne možemo selektivno uzimati iz istorije samo one komadiće koji nam ili koji nam trenutno odgovaraju.

da povučemo jednu paralelu -
ljudi koji su pobili, posjekli i polili krečom romanove (car, carica i petoro djece), na čelu sa lenjinom - teroristi ili revolucionari, rodoljubi, nazovite kako hoćete?
Netacno.
Tipovi koji su ubili Gadafijeve i Romanove nisu ni revolucionari ni teroristi, vec hladnokrvni ubice.
Situacija je razlicita od sarajevske, jer je bio otvoreni ratni sukob. Dakle, da su ovi ili oni poginuli u toku borbenih dejstava, ok.
Ali zarobiti pa ubiti...to je cisto ubistvo.
Banksy

#355 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by Banksy »

seln wrote:
Banksy wrote:
seln wrote: A Gavrilo je terorista koji je ubio trudnu zenu, pa vi to okrecite kako hocete.
The rumour that at the time of her assassination in 1914, Sophie (46) was pregnant with her fifth child, is not true. After the birth of her stillborn son in 1908, doctors advised her not to become pregnant again.
...
De, ne prenemaži se ...
Osobno, bili bi mi draže da smo ostali kaundka, zauvijek :D ali noske i radosni su u pravu ...
Bodkin

#356 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by Bodkin »

seln wrote:
radostan dan wrote:tačno.

samo bih još dodao, nije samo dnevna politika podložna promjenama.
sistem vrijednosti, etike i morala se mijenja zajedno sa ljudima. ono što je nekada bilo prihvatljivo, danas ne mora biti (ili može, u primjerima koje navodi bodkin).

druga stvar koju bih pomenuo u ovoj raspravi da li je princip bio ovo ili ono...ako iskreno vjerujemo da smo u pravu po pitanju naših tvrdnji, onda moramo biti dosljedni u svim prilikama ili pravcima, zar ne? ne možemo selektivno uzimati iz istorije samo one komadiće koji nam ili koji nam trenutno odgovaraju.

da povučemo jednu paralelu -
ljudi koji su pobili, posjekli i polili krečom romanove (car, carica i petoro djece), na čelu sa lenjinom - teroristi ili revolucionari, rodoljubi, nazovite kako hoćete?
Netacno.
Tipovi koji su ubili Gadafijeve i Romanove nisu ni revolucionari ni teroristi, vec hladnokrvni ubice.
Situacija je razlicita od sarajevske, jer je bio otvoreni ratni sukob. Dakle, da su ovi ili oni poginuli u toku borbenih dejstava, ok.
Ali zarobiti pa ubiti...to je cisto ubistvo.
u pravu je radosni. kako ti pravis razliku izmedju ubice i teroriste? ovi pobili djecu pa ubice a ovaj okupatora i zenu pa terorista? uostalom naravno da je ubica cim je ubio nekoga ali pitanje je da li je terorista i da li je terorista svaki ko je napravio isto u takvoj situaciji ili samo ovaj "nas"?

danas se sve i jedna definicija ove prirode u svijetu prilagodjava dnevnoj politici. da je raznesena brana u visegradu na pocetku rata, sta bi on za tebe bio? da je neko busa snajperom u bagdadu skinuo? ili milosevica i zenu mu 97 (jebiga nije bilo ratno stanje). da ti odgovorim odmah, u sarajevu bi bio heroj a u bl tetorista ;-)
nosara

#357 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by nosara »

seln wrote: Mislim na Karageorgijevice i njihove namjesnike. Je li bilo legitimno ubijati ih?
Iz BiH perspektive...?

Nemam pojma... Prva zajednicka drzava, a i Spaho je radio na ocuvanju integriteta BiH... Lakse bi formirao misljenje da je ovdje neko tih godina rekao NE zajednickoj drzavi, a na bazi nekog boljeg plana... Ili cak bez plana, ali na bazi nekakvog suvereniteta BiH, kojeg nije bilo sve do AVNOJ-a...

A iz perspektive ideoloskih pozicija, pa ubijat monarhisticku bagru, svugdje i uvijek... Bez pardona... :D
seln

#358 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by seln »

Banksy wrote:
seln wrote:
De, ne prenemaži se ...
Osobno, bili bi mi draže da smo ostali kaundka, zauvijek :D ali noske i radosni su u pravu ...
Ah, Banksy, ne sjecam se da te pozvah na komentar. Dakle, prenemaganje is your own.
Ok, slozimo se da se ne slazemo. Tebi su u pravu (a ko je u pravu...), meni nisu.
Meni je Garfield terorista i kapak.
semirizsvemira

#359 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by semirizsvemira »

Bas je Joza bravar najveci uzrok raspadu Jugoslavije jer tokom svoje diktature nije rijesio ni jedno pitanje , cak sta vise pobriso je Bosnjake nakon sto im je u Jajcu obecao ravnopravnost , zaduzio se ko budala a drzava se nista izgradila nije u poredjenju sa drugim drzavama . Dozvolio je cetnicima da se uvale u sve pore drustva i cak je tolerisao srpski sovinizam ali nije tolerisao kad su´se drugi bunili ( krvava pobuna u Cazinu ) . Drzava je bila truhla jos od samoh nastanka , Bosni su oteli more a dali joj sume oko Zelengore . bez Tite ili sa njim drzava je bila na klimavim nogama . Osamdesetih je pocela politicka a i ekonomska krizza , par nepar redovi za benzin , nema kafe nema ulja redovi za mlijeko redovna pojava , strajkovi srpski nacionalizam na sve strane . nesto je pokusao spasiti Markovic ali opet Srbi nisu htjeli da bude dobro . I na kraju zijanise tri rata
bokakotorska

#360 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by bokakotorska »

seln wrote:
bokakotorska wrote:Kralja Aleksandra ubise Ustase,
Dakle, legitimno, jer je bio okupator, a oni heroji?
Mislim da svi mi sami odabiramo Heroje.

Dakle i Ustase svakako jesu nekima Heroji, da nije tako, ne bi ni bilo rata 90etih. o mom nekom ubedjjenju.

Isto tako u krajnjoj liniji politicki narodi u krajnjoj liniji odaberu sebi i okupatora. U svojoj slabosti da problem rese sami - opredele se kojem ce se privoleti carstvu.

Juga je imala smisla jer je 18te i definitivno otrgla od tih hebenih carstava ono sto jeste jugoslovensko - ni tursko ni nemacko.

Ove danasnje koje su kao otrgle nesto svoje zasebno da bi se podale nekom virtualnom novom carstvu, nisu mi jasne ni zeru.

Na kraju Heroji pristaju mladima i trebaju im, u nekim godinama herojima mesto trebaju da ustupe sistemi vrednosti.

Odgovor na pitanje Aleksandar ili Ustase jeste odgovor na pitanja :

Jugoslavija ili banana pasaluci ? i

Evropska savremena monarhija ili Fasisticki, 1934te Adolfovi, psi rata ?

:D
nosara

#361 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by nosara »

semirizsvemira wrote:Bas je Joza bravar najveci uzrok raspadu Jugoslavije jer tokom svoje diktature nije rijesio ni jedno pitanje , cak sta vise pobriso je Bosnjake nakon sto im je u Jajcu obecao ravnopravnost , zaduzio se ko budala a drzava se nista izgradila nije u poredjenju sa drugim drzavama . Dozvolio je cetnicima da se uvale u sve pore drustva i cak je tolerisao srpski sovinizam ali nije tolerisao kad su´se drugi bunili ( krvava pobuna u Cazinu ) . Drzava je bila truhla jos od samoh nastanka , Bosni su oteli more a dali joj sume oko Zelengore . bez Tite ili sa njim drzava je bila na klimavim nogama . Osamdesetih je pocela politicka a i ekonomska krizza , par nepar redovi za benzin , nema kafe nema ulja redovi za mlijeko redovna pojava , strajkovi srpski nacionalizam na sve strane . nesto je pokusao spasiti Markovic ali opet Srbi nisu htjeli da bude dobro . I na kraju zijanise tri rata
:skoljka:
Bodkin

#362 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by Bodkin »

semirizsvemira wrote:Bas je Joza bravar najveci uzrok raspadu Jugoslavije jer tokom svoje diktature nije rijesio ni jedno pitanje , cak sta vise pobriso je Bosnjake nakon sto im je u Jajcu obecao ravnopravnost , zaduzio se ko budala a drzava se nista izgradila nije u poredjenju sa drugim drzavama . Dozvolio je cetnicima da se uvale u sve pore drustva i cak je tolerisao srpski sovinizam ali nije tolerisao kad su´se drugi bunili ( krvava pobuna u Cazinu ) . Drzava je bila truhla jos od samoh nastanka , Bosni su oteli more a dali joj sume oko Zelengore . bez Tite ili sa njim drzava je bila na klimavim nogama . Osamdesetih je pocela politicka a i ekonomska krizza , par nepar redovi za benzin , nema kafe nema ulja redovi za mlijeko redovna pojava , strajkovi srpski nacionalizam na sve strane . nesto je pokusao spasiti Markovic ali opet Srbi nisu htjeli da bude dobro . I na kraju zijanise tri rata
:shock: :lol: :lol:
poznanik

#363 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by poznanik »

U kojem si ti klozetu učio istoriju... :? :(
semirizsvemira

#364 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by semirizsvemira »

poznanik wrote:

U kojem si ti klozetu učio istoriju... :? :(
U Srboslavijskom klozetu :lol: :run:
Joj ove komunjare su mi smijesne . Oni uzimaju sve zdravo za gottovo ono sto smo ucili på naredjenju iz Beograda i to je ono ko zadnja . Sve sto je doslo poslije su izmiljotine , laz a evo i ova zvijezda poznanik tako misli . Ono sto su komunisti radili najbolje bi bilo sto prije zaboraviti . Nije dzabe cijela Evropa oznaicla komunizam kao zlo :shock:
semirizsvemira

#365 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by semirizsvemira »

ovo sto sam naipsao su rekli vec nekoliko godina poslije bravarove smrti poznati politicki analiticari iz Srboslavije a i svijeta . Zato ovi smajlovi meni govore kakva je bolest taj komunizam , jednoumlje i pranje mozga :P
poznanik

#366 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by poznanik »

semirizsvemira wrote:ovo sto sam naipsao su rekli vec nekoliko godina poslije bravarove smrti poznati politicki analiticari iz Srboslavije a i svijeta . Zato ovi smajlovi meni govore kakva je bolest taj komunizam , jednoumlje i pranje mozga :P
Ma ti si ovdje na ovom pdf. samo jeftin provokator. :x

A i na ostalim pdf. jednostavno - trolaš teme :-)
radostan dan

#367 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by radostan dan »

:zoka:
Last edited by radostan dan on 05/07/2012 08:03, edited 1 time in total.
semirizsvemira

#368 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by semirizsvemira »

poznanik wrote:
semirizsvemira wrote:ovo sto sam naipsao su rekli vec nekoliko godina poslije bravarove smrti poznati politicki analiticari iz Srboslavije a i svijeta . Zato ovi smajlovi meni govore kakva je bolest taj komunizam , jednoumlje i pranje mozga :P

Pa ovaj tvoj post je jedna od jacih trolova na forumu :lol:
Nego vratimo se temi a tema je Srboslavija hocu reci nakva vjestacka tvorevina :lol:
Na temo i cazinskoj pobuni sam napisao o putovanju 80-ih . Podjes na putovanje preko grane a carinici te pregledaju ko da nosis tri kile kokaina i traze da nemas viska deviza koje si zaradio postenim radom . Preko 700 dojce maraka otimaju i kaznu pisu ko da si ubio covjeka ili opsovo ne daj Boze kakvu komunisticki ikonu :? :-D . Prije nego sto podjes na put moras podignuti devize sa banke a ti sav sretan a ono ...... jok brato ne mozes koliko hoces podici nego koliko ti oni dadnu . pa ako ti je babo ugledni komunista mozes koliko hoces a ako ti je babo samo obicni radnik e burazru ne moze , zakon je zakon :-? A ides do Pariza recimo . Sta ces ti deset dana u Parizu sa 700-800 maruna Pa gdje to ima na svijetu . ne mozes svoje mukotrpno zaradjene pare da podignes :lol: . Jok na kraju odlucim da podignem sve devize a oni meni dadnu da platin nakvu odstetu sta li je vec :lol: . Podjes da kupis ulja i kafe u prodavnicu , nema brale . Podjes da kupis mlijeko djeci u 6 sati ujutro , red od sto ljudi . Podjes da odvezes zenu na posao jok brale , danas su neparni a kolone na pumpama kilometarske . Podjes iz Mostara za Sarajevo autom treba ti dobra dva i pol sata za nekih 130 km ( dobri putevi ) , vozovi znali kasnit po tri sata a policija daje degenek u vozu svakom ko ima kosu duzu od deset cenata . U skoli ne smijes nositi kosulje sa americkim oznakama jer te profesor istjera napolje ( Srbin je , pogadjate dobro ) ali zato o ruskim pjesnicima i piscima prica bajke . A sport je posebna prica . Mostar ima dva prvoligasa u rukometu i jednog u odbojci i mora igrati u Nevesinju jer Mostar nema sportske sale ali zato svaka selendra po Srbiji ima sportsku salu . A u Nevesinju svi navijali za Radnicki Metaloplastiku :lol:
nosara

#369 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by nosara »

semirizsvemira wrote:
poznanik wrote:

Pa ovaj tvoj post je jedna od jacih trolova na forumu :lol:
Nego vratimo se temi a tema je Srboslavija hocu reci nakva vjestacka tvorevina :lol:
Na temo i cazinskoj pobuni sam napisao o putovanju 80-ih . Podjes na putovanje preko grane a carinici te pregledaju ko da nosis tri kile kokaina i traze da nemas viska deviza koje si zaradio postenim radom . Preko 700 dojce maraka otimaju i kaznu pisu ko da si ubio covjeka ili opsovo ne daj Boze kakvu komunisticki ikonu :? :-D . Prije nego sto podjes na put moras podignuti devize sa banke a ti sav sretan a ono ...... jok brato ne mozes koliko hoces podici nego koliko ti oni dadnu . pa ako ti je babo ugledni komunista mozes koliko hoces a ako ti je babo samo obicni radnik e burazru ne moze , zakon je zakon :-? A ides do Pariza recimo . Sta ces ti deset dana u Parizu sa 700-800 maruna Pa gdje to ima na svijetu . ne mozes svoje mukotrpno zaradjene pare da podignes :lol: . Jok na kraju odlucim da podignem sve devize a oni meni dadnu da platin nakvu odstetu sta li je vec :lol: . Podjes da kupis ulja i kafe u prodavnicu , nema brale . Podjes da kupis mlijeko djeci u 6 sati ujutro , red od sto ljudi . Podjes da odvezes zenu na posao jok brale , danas su neparni a kolone na pumpama kilometarske . Podjes iz Mostara za Sarajevo autom treba ti dobra dva i pol sata za nekih 130 km ( dobri putevi ) , vozovi znali kasnit po tri sata a policija daje degenek u vozu svakom ko ima kosu duzu od deset cenata . U skoli ne smijes nositi kosulje sa americkim oznakama jer te profesor istjera napolje ( Srbin je , pogadjate dobro ) ali zato o ruskim pjesnicima i piscima prica bajke . A sport je posebna prica . Mostar ima dva prvoligasa u rukometu i jednog u odbojci i mora igrati u Nevesinju jer Mostar nema sportske sale ali zato svaka selendra po Srbiji ima sportsku salu . A u Nevesinju svi navijali za Radnicki Metaloplastiku :lol:
Jeste, jeste... Bas je tako bilo... :lol:

Nisi ti previse smio izac iz kuce tada...? :-? Sta znas sta ti komsija misli... :-)

Drago mi je da si danas svoj na svom... :thumbup: :bih:
seln

#370 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by seln »

bokakotorska wrote:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ma kako da ne....Svedska joj nije bila ravna.
Daj, ba...objektivan si kao i Masa kad citira Novaka.
Kako bi ti se svidjala monarhija sa kraljem Bosnjakom?
Ili je dobra samo ako je "srpskog kralja, srpski rod"?
seln

#371 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by seln »

semirizsvemira wrote:
Hopla på sengekanten
bokakotorska

#372 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by bokakotorska »

seln wrote:
bokakotorska wrote:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Kralj ili Predsednik, potpuno je nebitno, nadam se da ja nisam licno odgovoran za taj Aleksandrov status i zvanje.

Bosnjak kralj/predsednik Jugoslavije ?
Bosnjak koji je ratovao protiv Turaka radi istinskog oslobodjenja zemlje, ne odbrane svog statusa u okviru Turske ?
Bosnjak koji je ratovao sa Nemcima radi oslobodjenja Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije, Makedonije itd.
Koji ukida potom BiH i osniva Jugoslaviju ?

Dobrodosao anytime

Ti sad vidi koliko su ove stavke bliske nekoj politickoj realnosti kod Bosnjaka u tom periodu.
Koliko je to kako kazes bilo objektivno moguce ?
Bilo bi sjajno da jeste.

:)
bokakotorska

#373 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by bokakotorska »

zone uticaja
Image

poziv Gorbachovu
Image

1989
Image

1980 te
Image

proces
Image

Juga kancer
Image

sta se desilo u svetu 1989
Image

sta u Nemackoj
Image

a kod nas, borba za slobodu od sebe samih

seln

#374 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by seln »

bokakotorska wrote:
seln wrote:
bokakotorska wrote:

Kralj ili Predsednik, potpuno je nebitno, nadam se da ja nisam licno odgovoran za taj Aleksandrov status i zvanje.

Bosnjak kralj/predsednik Jugoslavije ?
Bosnjak koji je ratovao protiv Turaka radi istinskog oslobodjenja zemlje, ne odbrane svog statusa u okviru Turske ?
Bosnjak koji je ratovao sa Nemcima radi oslobodjenja Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije, Makedonije itd.
Koji ukida potom BiH i osniva Jugoslaviju ?

Dobrodosao anytime

Ti sad vidi koliko su ove stavke bliske nekoj politickoj realnosti kod Bosnjaka u tom periodu.
Koliko je to kako kazes bilo objektivno moguce ?
Bilo bi sjajno da jeste.

Dakle, opet smo na pocetku: lazljiva srpska istorija, krojena u ANUS.
Kakve kurceve veze ima ratovanje Bosnjaka protiv Turaka sa Jugoslavijom? I onaj koji jeste ratovao ( i pobijedio ih na Kosovu, za razliku od vas) ti ne odgovara, jer nije ratovao iz "pravih" razloga?
Eto, neka je ratovao lazljivi Milos, koji je svom kumu odfikario glavu ka' pijevcu.
I nije srbija ratovala za oslobodjenje navedenih zemalja, niti se neka od navedenih zemalja zalila na svoje "ropstvo".
Kosovo i Makedoniju ste okupirali nakon balkanskih ratova, ostatak Jugoslavije nakon WWI. I niste srbija ratovala (ako se ne broji ona bjezanija), vec je pobjednicki usetala kad su saveznici obavili posao.
I utuvi u tu glavu betoniranu ANUS propagandom: ne zive svi po onom lajtmotivu dobrice cosica.
Dakle, slobodno pricaj Masi i Maxu kako ste vi slobodarski narod, koji je samo zelio sve najbolje drugima, ali ne lazi odraslima koji se sjecaju kako je bilo.
bokakotorska

#375 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by bokakotorska »

Puno zustrih reci bez potrebe, lazljiva istorija, kurceve veze, lazljivi Milos...

Nista to ne kaze ni o ostoriji ni o Milosu, vec o tome da ti sa velikim nemirom razmisljas o svemu tome.

Pomenuo si bi li Bosnjacki kralj bio prihvatljiv.
Kazem ti da bi - i postavljam situaciju kakva jeste bila, medju ostalim pise ti :

i

Tvoj odgovor ide :

a) Kakve kurceve veze ima ratovanje Bosnjaka protiv Turaka sa Jugoslavijom?
Nikakve o tome se i radi.

b) I onaj koji jeste ratovao ( i pobijedio ih na Kosovu, za razliku od vas) ti ne odgovara, jer nije ratovao iz "pravih" razloga?
A sto bi mi odgovarao kada kako i sam shvatas nije ratovao za Jugoslaviju vec za odbranu svog statusa i statusa svog staleza, pritom uvazavajuci sve ostale vrednosti Otomanske Turske i njenog nasledja.

Nema puno smisla pisati vise ista, postavis pitanje, dobijes odgovor - ides dalje i otvaras opet nova pitanja koja zaista nemaju puno smisla.

Gore su date okolnosti kasnih 80etih i pocetkom devedesetih, okolnosti u kojima su se desile ogromne promene u Evropi, koje su u Jugoslaviji ostale potpuno neispracene.

Osamdesetih Evropa pazljivo prati odnos izmedju 2 bloka, raspad istocnog i sprema se za dolazak zapadnog.

U Jugoslaviji tada, krajem 80etih politicku avangardu predtsavljaju i dalje politicki aparatcici komunisticke partije koji izgubivsi pokrovitelja SSSR potpuno gube kompas i ne znajuci sta ce sa samim sobom i nasledjenom zemljom od Josipa Broza (koji je u svakom trenutku 46-80, i te kako dobro znao sta ce i kako ce i koji je fantasticno rukovodio zemljom u medjunarodnom kontekstu)
i
bivsi robijasi koji tada otvaraju price iz davne proslosti, koje jedino i znaju i krecu u medjusobne obracune.

Ovo drustvo aparatcici & robijasi odvodi Jugoslaviju i Jugoslovene preko granice savremenih zbivanja i uvode je u rat
koji Jugoslaviji i Jugoslovenima uopste ne treba, koji ih dovodi na marginu politickih, i potpuno van okvira svih ekonomskih i kulturnih zbivanja i u Evropi i u svetu.

Mi nemamo nijedan razlog da trenutak svog zivota protracimo pokusavajuci da odbranimo nasledje 80etih i 90etih.

Ono se ne moze i nema sta odbraniti. Kao i mnogi drugi protraceni periodi nase svekolike istorije taj period treba poznavati jedino da se proba da se takvo sta vise ne ponovi. To je jedina vrednost koju mozemo imati od poznavanja ovih mracnih dekada.
Locked