Licenciranje softvera, inspekcija...

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
dalajlama

#351 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by dalajlama »

zijad_e wrote:http://www.hcp.rs/?page_id=1486
Nasao sam drivere za linux od HCP-kasa. Jos malo da isprobam programe i sve ce raditi u Linuxu. Kad sve isprobam i bude uredu pa koga bude zanimalo ostavit cu kontakt telefon svima zainteresiranim da im instaliram naj-jeftiniji program za sva proizvodna i usluzna preduzeca.
Hehe , nisi se prvi sjetio, ljudi vec i web stranicu i firmu napravili:http://ustedihiljadu.blogspot.com/
Instaliraju Linux po želji i potrebama, prebacuju Windowsove aplikacije...
topcam
Vozim: uzbrdo

#352 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by topcam »

mayab wrote:Ako imam regularnu licencu za Vista OS, smijem li umjesto te šugave Viste bez posljedica imati XP na toj masini koji je "divljak"???
Nazalost, ne.
udrch

#353 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by udrch »

...
Last edited by udrch on 14/03/2014 23:34, edited 1 time in total.
4m3l

#354 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by 4m3l »

187 wrote:Hoce li poceti dolaziti i po kucama ?
Hoce li hodati po restoranima,kaficima i sl. i hvatat nas sto se kacimo na wifi :)
wolfie

#355 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by wolfie »

Razocaran sam, kao i mnogi vjerujem, sto prije ovoga nije bila neka vrsta "kupi legalno" kampanje, vec ovako iz vedra neba nas handre... :x
Vecina privatnih lica koristi XP i koliko se god slomio trazeci soluciju da kupim iste, vise ih nema u ponudi.
Sta je ciniti?
Gdje na netu povoljno kupiti licence? Da li su i COA naljepnice obavezne?
Sta ako se moze kupiti key online, u tom slucaju ne dobijem istu.

I mozda najbolja solucija, Windows 7 sa downgrade opcijom za XP. Gdje, sta, kako?

Hvala unaprijed.
kojeime

#356 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by kojeime »

4m3l wrote:
Hoce li hodati po restoranima,kaficima i sl. i hvatat nas sto se kacimo na wifi :)
Po kucama nece ici (barem ne za sada :)) ali ko zna slucajno se zateknu u kaficu, vide nekoga da drzi laptop na stolu pa kazu da malo pogledamo :shock:
zilog

#357 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by zilog »

Pricao sam sa covjekom iz inspekcije. Po kucama nece ici.
Sve ostalo je moguce. Od drzavnih firmi, do frizeraja. Negdje ako nalete, negdje ako ih posalju (nije rekao ko).

Na primjedbu da nije bilo akcije legaliziranja, kaze da je to bilo 2006. godine.
Kinaski

#358 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Kinaski »

kojeime wrote:
4m3l wrote:
Po kucama nece ici (barem ne za sada :)) ali ko zna slucajno se zateknu u kaficu, vide nekoga da drzi laptop na stolu pa kazu da malo pogledamo :shock:
Zatvoris ga i kaes ne radi jebiga sefe :D Izvadis utoku i kaes mu sta hos ba pasa?
:mrgreen: :mrgreen:

Jucer u tramvaju stojim na zadnjim vratima a pored mene neki stariji cigo ali omanji ovako ima neki poremecaj sa ocima i pjevusi nesto . Kod nove americke ulaze klinci i zezaju se "da hoce doci revizori" kae cigo " Pa sta ce ti oni da ih moram sa noge na nogu pa iz tramvaja pa da moram da se vracam tamo odakle sam dosao "aludirjuci na tvorza :-) A nema ga manji od tih klinaca ....

Da je meni znati sto sam ja ovo gore napisao

Oprostite malo sam pjan :)
dudlov

#359 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by dudlov »

Ma nije do inspekcije, nego do nas.
Neki dan gledam WinXP Pro i Office 2003 Pro...sve skupa 30 KM.Original su pakovanja sa tom famoznom naljepnicom i aktivacijskim ključem(nisu čak ni otovrena).Kontam koji će mi,a i sad tako mislim.U firmi gdje radim je sve kupljeno prije mjesec-dva...Office 2010 pro, Win7 pro i Kaspesrsky Enterprise Space Security, tako i ako nam nalete da omaste brkove, ima da razočarani odjebu u skokovima.
dinoxy

#360 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by dinoxy »

dudlov wrote:Ma nije do inspekcije, nego do nas.
Neki dan gledam WinXP Pro i Office 2003 Pro...sve skupa 30 KM.Original su pakovanja sa tom famoznom naljepnicom i aktivacijskim ključem(nisu čak ni otovrena).Kontam koji će mi,a i sad tako mislim.U firmi gdje radim je sve kupljeno prije mjesec-dva...Office 2010 pro, Win7 pro i Kaspesrsky Enterprise Space Security, tako i ako nam nalete da omaste brkove, ima da razočarani odjebu u skokovima.
ma gdje to ima WinXP Pro i Office 2003 Pro...sve skupa 30 KM, nisi ti to dobro vidio...
dudlov

#361 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by dudlov »

dinoxy wrote:
dudlov wrote:Ma nije do inspekcije, nego do nas.
ma gdje to ima WinXP Pro i Office 2003 Pro...sve skupa 30 KM, nisi ti to dobro vidio...
Lik je iz B-Faze i evo pogledah jel mu još oglas stoji na netu.Izgleda da je inspekcija mu pomogla da se kotariše zaliha, čim mu nema oglasa na PIK.BA
Office je koštao 10 KM a XP 20 KM
shecher

#362 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by shecher »

dudlov wrote:Lik je iz B-Faze i evo pogledah jel mu još oglas stoji na netu.Izgleda da je inspekcija mu pomogla da se kotariše zaliha, čim mu nema oglasa na pik .ba
Ako je to original ja sutra plaćam Gatesu unaprijed Windows 9 :D
dudlov

#363 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by dudlov »

shecher wrote:
dudlov wrote:Lik je iz B-Faze i evo pogledah jel mu još oglas stoji na netu.Izgleda da je inspekcija mu pomogla da se kotariše zaliha, čim mu nema oglasa na pik .ba
Ako je to original ja sutra plaćam Gatesu unaprijed Windows 9 :D
Pa naravno da nije, jer originali su par stoja a u gore pomenutom slučaju nećeš dobiti račun kao dokaz da si originalno i legalno olakšan za masnu cifru
brazzo19

#364 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by brazzo19 »

Moze li mi neko napisati jeli do sad zabiljezen slucaj igdje znaci igdje da hodaju od kuce do kuce i gledaju ko ima orginal windows , ljudi pretjerujete stvarno prvo dok oni rijese drzavne firme pa ove frime koje se bave proizvodnjom i prodajom racunarske opreme onda pijacare pa onda kafice i ostalo jos puno ce vremena proteci dok oni ne pocnu da upadaju "po kucama" ko sto vi kazete , mislim da se pretjeruje ali eto ...
dudlov

#365 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by dudlov »

Puno se prašine diglo a profitirat će i ovi što,ispod ruke, prodaju.Čitam maloprije pitanja na PIK-u za Win7 Pro tipa:jel zapakovan, ima li naljepnica, uzeo bih sve ako je zapakovano.Haj, nek i sitna buranija zaradi, dok groznica za potražnjom originala ne splasne.
Ja kad sam, prije dvije godine, kupio Retail ključ za Win7 Pro bio je 20 maraka...ali šta mi vrijedi kad nemam naljepnicu i fiskalni račun
kojeime

#366 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by kojeime »

Tesko u drzavne firme. Gdje ces inspekciju slati u firmu kojoj si vlasnik :)

Ali u privatne sigurno. Pretpostavljam da ce prve biti na udaru firme u kojima se ocekuje veca kolicina softvera ili gdje se ocekuje skup softver bez obzira na kolicinu: dizajneri, arhitekti, mediji, prodavnice i servisi racunara, audio-video produkcija... Ko zna imaju li sve banke, osiguravajuca drustva i slicni legalan softver? Sve da u svakoj firmi ima Windows (sto je nemoguce jer neke su na Linuxu, neke mozda na Macu, a neke mozda i na egzoticnijim OS-ovima), u nekima rade samo sa Officeom koji kosta 300-700KM dok u drugima rade sa AutoCadom, ili Stainbergovim audio softverom, ili kompletnim Adobe ili drugim paketima za grafiku, video, audio ili skupim specijalizovanim softverom za posebne namjene. Znaci ocekujem prvo da udju u firme gdje se ocekuje softver vrijednosti od nekoliko hiljada do nekolio desetina ili cak i stotina hiljada KM. Tu bi se moglo uzeti vise novca nego negdje gdje je samo windows i office. Pa onda u prodavnice, frizeraje, kafice, radionice, advokatske i druge kancelarije i firme gdje imaju 1 - 5 racunara i gdje osim windowsa imaju mozda jedan ili dva programa koji ukupno kostaju maksimalno 1000 KM.

A mozda i nemaju neki plan tog tipa vec ili drugaciji plan ili odokativno ili ko zna sta ce odluciti kada ce negdje ici u provjeru.
Eborg

#367 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Eborg »

Interesuje me vrlo jednostavna stvar. Na racunarima se koristi iskljucivo Word, nista vise. Da li nabaviti licencu za Windows XP i raditi u OpenOfficeu ili je prelazak na Linux bezbolan proces za tako jednostavne stvari?
Eborg

#368 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Eborg »

Interesuje me vrlo jednostavna stvar. Na racunarima se koristi iskljucivo Word, nista vise. Da li nabaviti licencu za Windows XP i raditi u OpenOfficeu ili je prelazak na Linux bezbolan proces za tako jednostavne stvari?
poznanik

#369 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by poznanik »

Porezni inspektor koji ne poznaje propise po kojima radi :-)

Inspektor zbunjen: Tko je licencirao USB stick za provjeru programa?
Ally71

#370 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Ally71 »

dudlov wrote:Puno se prašine diglo a profitirat će i ovi što,ispod ruke, prodaju.Čitam maloprije pitanja na PIK-u za Win7 Pro tipa:jel zapakovan, ima li naljepnica, uzeo bih sve ako je zapakovano.Haj, nek i sitna buranija zaradi, dok groznica za potražnjom originala ne splasne.
Ja kad sam, prije dvije godine, kupio Retail ključ za Win7 Pro bio je 20 maraka...ali šta mi vrijedi kad nemam naljepnicu i fiskalni račun

Interesuje me slijedeće ako ko zna: preko Interneta se ima kupiti WinXP (nasla za oko 90$), može se downloadati SW, product key dodje, sve OK, ali nemam te naljepnice...jel to sad problem? Mislim, imam racun - vidi se kupovina preko Interneta, odstampam Web stranicu....Mislim sta dokazuje ta naljepnica vise, nego product key i odgovarajuci racun? Hvala unaprijed!!

Ah da, po Tuzli ne daju da se kupi WIN XP Proffesional sam,nego uz njega MORA da se kupi MS OFFICE, kao dodje u paketu?????
atko

#371 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by atko »

poznanik wrote:Porezni inspektor koji ne poznaje propise po kojima radi :-)

Inspektor zbunjen: Tko je licencirao USB stick za provjeru programa?
e inspektori ce biti zaseban cirkus :D ... sta kad neko iskljuci USB portove? gdje pise da USB portovi moraju biti dostupni :D ... onda ... ko garantuje da inspektorov USB stik nije zarazen? sta ako ga AV blokira ... itd itd ... :D

dovoljno je samo promjeniti defaultni path windows npr Ć:\windowš i taj ce stick ko da gledam biti beskoristan :D :lol:

Ovaj inspektor je u pravu onako pravno i logicki ... apsolutno nepripremljeni ... sve nedefinisano ... a kazne abnormalne ... i u pravu je ... treba postepeno rjjesavati stvari ...

i nako narodski inspektor priznaje da ne poznaje bas materiju strucno ... a voditelj ko konj :D

veika prilika i za konsultantski biznis ;)

bice cirkusa :D
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#372 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by gentoo »

Eborg wrote:Interesuje me vrlo jednostavna stvar. Na racunarima se koristi iskljucivo Word, nista vise. Da li nabaviti licencu za Windows XP i raditi u OpenOfficeu ili je prelazak na Linux bezbolan proces za tako jednostavne stvari?

Sasvim bezbolan uz malo volje..
Rimad

#373 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Rimad »

Eborg wrote:Interesuje me vrlo jednostavna stvar. Na racunarima se koristi iskljucivo Word, nista vise. Da li nabaviti licencu za Windows XP i raditi u OpenOfficeu ili je prelazak na Linux bezbolan proces za tako jednostavne stvari?
Bezbolno je. Skoro i da nema razlike između današnjih (nekih) verzija Linuxa (kao npr. Ubuntu ) i Windowsa. Ako imaš pristojnu internet konekciju (a valjda imaš) i znaš koristiti Google (a valjda znaš), neće biti problema sa instalacijom osnovnih programa. OpenOffice dolazi uz Linux, tako da ga ne moraš ni instalirati.

Problemii mogu nastupiti, jedino ako instaliraš neke teže, specijalističke programe.

Po mom ličnom mišljenju, izbjegavaj Ubuntu 11.04 i 11.10. Korisnički interfejs je njesra. Ja koristim Ubuntu 10.04 i preporučujem da kreneš odatle.

Vremenom, ako se malo informišeš oko Linuxa, možeš naći verziju koja ti odgovara (pošto ih ima nekoliko stotina).
bakonja

#374 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by bakonja »

Moze li malo objasnjenje pošto nisam baš upućen u ove stvari. Na poslu koristim samo Word i Excel pa me interesuje kako mogu najbolje proći. Hvala unaprijed :?
nellington

#375 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by nellington »

Rimad wrote: Po mom ličnom mišljenju, izbjegavaj Ubuntu 11.04 i 11.10. Korisnički interfejs je njesra. Ja koristim Ubuntu 10.04 i preporučujem da kreneš odatle.
Ako već želiš GNOME, možeš ga vrtiti i na 11.10. Meni je Unity sasvim OK kad se čovjek navikne - ništa mu ne fali :)
Post Reply