Koju funkciju ti sebi ovdje daješ da sprečavaš nazivanje izdaje - izdajom i s kojim pravom vršiš kontrolu sadržaja postova:? I inače, visiš nad ovom temom kao neka stroga učiteljica u dječijem vrtiću. Popusti malo, ne ometaj ove mlade ljude da pišu i izražavaju svoja ratna sjećanja, opisuju tragedije koje su svakodnevno doživljavali i gledali na drugim, a nisu morali, posebno ne pred svojim kućnim vratima u gradskim naseljima koje je neko nadležan svjesno ili iz krajnje nesposobnosti prepustio neprijateljuNekako s proljeća wrote:Ja razumijem da se u početku osim srca i nije imalo sa čim udarati ravnopravno na utvrđenja VRS-e, da su kroz učešće u ratnim akcijama mnogi shvatili koliko je život jeftin i lak za izgubiti. I na kraju krajeva koliko je neprijatelj superioran u artiljerijskoj vatri itd...ali nema smisla generalizirati stvari. Krupne su i teške te riječi, pa bih zamolio da se ne koriste bez osnove. I naravno, ako ima argumenata za takvo što, bujrum opleti kao u jeku akcije. Šupke srokati bar danas, nema ništa preče. Ali ne na način da se stvari generalno nazovu takvim. Pozz
Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
- poznanik
#351 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
- O'zone
- Globalni moderator
#352 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Dr. gog nemoj se opterečivati puno sa time znam da nije lako ali i ti si kao i ja kao i mnogi drugi bio samo pijun čije je zdravlje i život žrtvovano radi nečijih ciljeva koji su se skoro uvjek odnosili na materijalno.
Iskreno mislim da je navodnici su na "mislim" jer to se meni s vremena na vrijeme vrti u glavi određenim faktorima odgovaralo Sarajevo pod blokadom sa četnicima u centru grada sa samo jednim ulazom u grad (tunel) gdje su se zgrtali silni novci a koji su išli u džepove pojedinaca,šverc na linijama sa četnicima sve su to sitnice koje su napravili državu ovakvom kakva jeste po mjeri kriminalaca.
A ono što sam siguran je da danas mnogima odgovara država ovakva kakva jeste bez zakona i poretka gdje ti sti pojedinci koji su taslačili u ratu rade sad to isto i podgrijevaju nacionalne tenzije i gdje im uopće nije mjesto.
@poznanik nemoj se ljutiti bezze na ovoj temi ima žuči dovoljno i bez nekih tenzija,nek piše ko god šta misli da treba sve dok to nije na putu ka svađi i vrijeđanju
Iskreno mislim da je navodnici su na "mislim" jer to se meni s vremena na vrijeme vrti u glavi određenim faktorima odgovaralo Sarajevo pod blokadom sa četnicima u centru grada sa samo jednim ulazom u grad (tunel) gdje su se zgrtali silni novci a koji su išli u džepove pojedinaca,šverc na linijama sa četnicima sve su to sitnice koje su napravili državu ovakvom kakva jeste po mjeri kriminalaca.
A ono što sam siguran je da danas mnogima odgovara država ovakva kakva jeste bez zakona i poretka gdje ti sti pojedinci koji su taslačili u ratu rade sad to isto i podgrijevaju nacionalne tenzije i gdje im uopće nije mjesto.
@poznanik nemoj se ljutiti bezze na ovoj temi ima žuči dovoljno i bez nekih tenzija,nek piše ko god šta misli da treba sve dok to nije na putu ka svađi i vrijeđanju
- Nekako s proljeća
#353 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Možemo nas dvojica nastaviti o ratnom putu čitave jedne satnije HVO-a iz neokupiranog u okupirani dio Općine Novo Sarajevo, pa će pojam izdaja biti puno jasniji. No sikiriki.poznanik wrote:Koju funkciju ti sebi ovdje daješ da sprečavaš nazivanje izdaje - izdajom i s kojim pravom vršiš kontrolu sadržaja postova:? I inače, visiš nad ovom temom kao neka stroga učiteljica u dječijem vrtiću. Popusti malo, ne ometaj ove mlade ljude da pišu i izražavaju svoja ratna sjećanja, opisuju tragedije koje su svakodnevno doživljavali i gledali na drugim, a nisu morali, posebno ne pred svojim kućnim vratima u gradskim naseljima koje je neko nadležan svjesno ili iz krajnje nesposobnosti prepustio neprijateljuNekako s proljeća wrote:Ja razumijem da se u početku osim srca i nije imalo sa čim udarati ravnopravno na utvrđenja VRS-e, da su kroz učešće u ratnim akcijama mnogi shvatili koliko je život jeftin i lak za izgubiti. I na kraju krajeva koliko je neprijatelj superioran u artiljerijskoj vatri itd...ali nema smisla generalizirati stvari. Krupne su i teške te riječi, pa bih zamolio da se ne koriste bez osnove. I naravno, ako ima argumenata za takvo što, bujrum opleti kao u jeku akcije. Šupke srokati bar danas, nema ništa preče. Ali ne na način da se stvari generalno nazovu takvim. Pozz
- smurf
#354 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Taman dok si tu Nekako s' proljeca, masakr na Debelom brdu koji si spomenuo, kada se desio? Ja znam za frku u jesen '95 kada je kamara nase raje stradalo, jesi li na to mislio?
- Nekako s proljeća
#355 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Hajde baci koju o tom ''njihovom upadu'' ,kasno je sada... 
-
grunf 1
#356 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Pitas, a znas odgovor. Bolje je biti zivi svjedok, nego mrtav pisac.Guster G wrote: Volio bih napomenuti (cudim se da to vec neko nije uradio) da postoje dvije odlicne knige koje se bave ovom tematikom. ”Skola stradanja” je dnevnik Jakova Jurisica koji je zivio na Grbavici i koji je nazalost ubijen. Knjiga ”Pale” Mladena Vuksanovića je vrlo slicna ali se bavi njegovim boravkom na palama. On je nazalost umro nakon rata.
Tacno.Guster G wrote:
Sto se tice vojnika, i tu je bilo svega. Bilo je dosta mladjih momaka iz provincije koji su bili dosta korektni. I sami su bili isprepadani od svega i nisu bili agresivni prema nesrbima na Grbavici. Cak mislim, da jedan dio njih nije ni uzivao u razaranju grada.
...viseprugica i hordi sa Romanije i Crne Gore koji su pljackali, silovali i klali po naselju. Mozda najbolji primjer svih gore navedenih aktivnosti je bio slucaj S.L. vlasnika elektricarske radnje koja se nalazila odmah do Jovinog granapa. L. su inace rodom iz Trnova, a zlobnici kazu da je jedna ulica u Kovacicima dobila ime po njima.Guster G wrote: Bilo je i onih krvolocnih...
O tome mozda nesto i kazem,(ako nekog interesuje) ali sapatom jedino, da se ne prosiri u svijet. Da ne dozivim sudbinu Jakova i Mladena.
- smurf
#357 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Ma mene interesuju pojedinosti o tom "upadu", mi smo taman dosli sa terena kada nas obavjestise o frci, samo kratka stanka da se nadopunimo i furaj gore. U nekom zombi filmu radio vezom pokusavam saznati ko mi je od raje iz mahale nadrljao... cujem da mi je pravo dobar jaran sav izbusen gelerima, jos par poznanika ranjeni... Dolazimo gore, upadamo u prazne rovove, formiramo liniju bez ispaljenog metka... u tim momentima najstrasnija varijanta, kada iscekujes nesto i svaki korak traje vjecnost... Ujutro ptice cvrkucu, niko metka da ispali niti mozemo vidjeti neke njihove pokrete i aktivnosti... Ocekujemo kisu granata ali nista. Dolaze momci iz 10. bbr preuzimaju svoju liniju, mi se povlacimo u pripremu i tu ostajemo par dana. Bili smo u nekoj kuci koja je bila valjda skola. Zene iz okolnih kuca se takmice koja ce jacu kafu i bolje slatko napraviti i donijeti (al' bukvalno) i nakon par dana drama... Mi se povlacimo a te zene vriste da ih ne ostavljamo... Ma i nama je bilo zao ostaviti tako gostoljubivu mahalu, a zafrkano smo i izgledali pod punom ratnom spremom, zafrkanije od vas kada ste dosli na Dobrinju '92.
Ovih par momaka koje znam da su bili gore na liniji su dosli tu zahvaljujuci pozivu za mobilizaciju i sa njima nikada nisam nasao zajednicki jezik o ratnim temama tako da nikada i ne raskopah sta je i kako bilo... U stvari sam i sam to potisnuo dok ne procitah tvoj post.
Ovih par momaka koje znam da su bili gore na liniji su dosli tu zahvaljujuci pozivu za mobilizaciju i sa njima nikada nisam nasao zajednicki jezik o ratnim temama tako da nikada i ne raskopah sta je i kako bilo... U stvari sam i sam to potisnuo dok ne procitah tvoj post.
-
lajkujMe
#358 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Procitao sam onaj cijeli blog... I moram istaci da sam primjetio da su Ljiljani pa sve do Armije BIH totalno neorganizirani, mislim bas totalno, od generala sve do najmanjih jedinica, to nije ni bila armija nego grupa gradjana koja je branila svoju ulicu, u normalnoj armiji bi te odmah strijeljali za neke stvari koje su neke licnosti uradili u tom pomenutom blogu, posebno me iritirao onaj dio sa stupa, komanda ima nebulozne ideje, hoce da posalju ljude da okupiraju nesto veliko a na kraju samo 5 zgrada i nekoliko kuce bude vraceno, onda im umjesto pojacanja i planova odbrane salju lanc pakete i to s svinjetinom dok cetnici salju hiljade granata i tenk kao poklon
a ovi nemaju ni cime tenk razvaliti.
- Dupli_skalp
#359 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
znaš šta? mislimo istoO'zone wrote:Iskreno mislim da je navodnici su na "mislim" jer to se meni s vremena na vrijeme vrti u glavi određenim faktorima odgovaralo Sarajevo pod blokadom sa četnicima u centru grada sa samo jednim ulazom u grad (tunel) gdje su se zgrtali silni novci a koji su išli u džepove pojedinaca,šverc na linijama sa četnicima sve su to sitnice koje su napravili državu ovakvom kakva jeste po mjeri kriminalaca.
- Nekako s proljeća
#360 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
@O'zone , ako sarajevski tunel posmatras samo kao ''jedini ulaz'' moguće je da te takva percepcija stvari, navede na zaključak koji si iznio. Međutim , sarajevski ratni tunel je osim što je ulaz, on je i IZLAZ iz Sarajeva. Sa minimalnim gubitcima u ljudstvu...
Ti si na Grbavici osjetio njegov strateški značaj , na način da su pripadnici VRS-e odlazili da ''brane srpske linije odbrane'' gore po Treskavici, Trnovu i sl. Hoću reći da je tunelom omogućen IZLAZ pripadnicima A RBiH van Sarajeva , a da linije odbrane u samom gradu ne budu ugrožene. Mi smo imali ljudstva nekoliko puta više od ukupnih snaga VRS-e koje su držale grad pod opsadom.
A da je bilo i zloupotrebe tog ulaza-izlaza, sigurno da jeste. A mene to i ne zanima previše. Bitnija mi je njegova primarna funkcija, i ne slažem se sa tvojim zaključkom.
P.S.
@smurf, 17. juni 1992 VRS počinje snažne napade na Zlatište (objekat MUP-a na padinama Trebevića) i Debelo Brdo (dominantna kota iznad centra Sarajeva u blizini Zlatišta). Obje su kote vazdušnom linijom od predsjedništva BiH udaljene oko 700 metara. Napadi VRS traju tri dana, uz žestoko granatiranje položaja ARBiH. Vođene su i borbe prsa u prsa, jer su rovovi ARBiH i VRS na tom dijelu ratišta bili udaljeni jedni od drugih svega 30 do 100 metara. ARBiH odbila je ove napade. MUP-ov objekat na Zlatištu kasnije je zauzela VRS pod direktnom komandom Ratka Mladića, a Debelo Brdo ostalo je u rukama ARBiH do kraja rata. Debelo Brdo posljednji put srpske snage pokušale su zauzeti polovinom juna 1995 godine, i tada je napadom na ovu kotu koamandovao četnički vojvoda Vojislav Šešelj (predsjednik Srpske radikalne stranke). Šešeljevi četnici pretrpjeli su tad težak poraz. Vojvoda Šešelj pred kamerama je priznao da je na Debelom Brdu, tokom dvodnevnih borbi juna 1995, poginulo 27 četnika.
U prvom napadu vi ste imali ''aerodromsko naselje'' i ja sam bio usmjeren tamo ka vama, preko brda Mojmilo. U oba napada-odbranu Debelog brda nisam bio učesnik, pa ću se suzdržati. Očekivao sam od ostalih sa tog područja da napisu koju, ali za sada nista...
Ti si na Grbavici osjetio njegov strateški značaj , na način da su pripadnici VRS-e odlazili da ''brane srpske linije odbrane'' gore po Treskavici, Trnovu i sl. Hoću reći da je tunelom omogućen IZLAZ pripadnicima A RBiH van Sarajeva , a da linije odbrane u samom gradu ne budu ugrožene. Mi smo imali ljudstva nekoliko puta više od ukupnih snaga VRS-e koje su držale grad pod opsadom.
A da je bilo i zloupotrebe tog ulaza-izlaza, sigurno da jeste. A mene to i ne zanima previše. Bitnija mi je njegova primarna funkcija, i ne slažem se sa tvojim zaključkom.
P.S.
@smurf, 17. juni 1992 VRS počinje snažne napade na Zlatište (objekat MUP-a na padinama Trebevića) i Debelo Brdo (dominantna kota iznad centra Sarajeva u blizini Zlatišta). Obje su kote vazdušnom linijom od predsjedništva BiH udaljene oko 700 metara. Napadi VRS traju tri dana, uz žestoko granatiranje položaja ARBiH. Vođene su i borbe prsa u prsa, jer su rovovi ARBiH i VRS na tom dijelu ratišta bili udaljeni jedni od drugih svega 30 do 100 metara. ARBiH odbila je ove napade. MUP-ov objekat na Zlatištu kasnije je zauzela VRS pod direktnom komandom Ratka Mladića, a Debelo Brdo ostalo je u rukama ARBiH do kraja rata. Debelo Brdo posljednji put srpske snage pokušale su zauzeti polovinom juna 1995 godine, i tada je napadom na ovu kotu koamandovao četnički vojvoda Vojislav Šešelj (predsjednik Srpske radikalne stranke). Šešeljevi četnici pretrpjeli su tad težak poraz. Vojvoda Šešelj pred kamerama je priznao da je na Debelom Brdu, tokom dvodnevnih borbi juna 1995, poginulo 27 četnika.
U prvom napadu vi ste imali ''aerodromsko naselje'' i ja sam bio usmjeren tamo ka vama, preko brda Mojmilo. U oba napada-odbranu Debelog brda nisam bio učesnik, pa ću se suzdržati. Očekivao sam od ostalih sa tog područja da napisu koju, ali za sada nista...
- Dupli_skalp
#361 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
neka me neko ispravi ako griješim, ali zar nije mupov objekat na zlatištu davno prije toga 17. juna napadnut i zapaljen? ako se ne varam, to je već bilo u aprilu ili maju, sjećam se dobro snimaka.
- Nekako s proljeća
#362 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Moguće je da si pomiješao bazu u Krteljima sa Zlatištem.
- nosara
#363 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Jeste, jeste... Kad god neko povede pricu o prodajama u politickom i vrhu abih, samo spomeni hvo i sve postane relativno...Nekako s proljeća wrote:Možemo nas dvojica nastaviti o ratnom putu čitave jedne satnije HVO-a iz neokupiranog u okupirani dio Općine Novo Sarajevo, pa će pojam izdaja biti puno jasniji. No sikiriki.poznanik wrote:Koju funkciju ti sebi ovdje daješ da sprečavaš nazivanje izdaje - izdajom i s kojim pravom vršiš kontrolu sadržaja postova:? I inače, visiš nad ovom temom kao neka stroga učiteljica u dječijem vrtiću. Popusti malo, ne ometaj ove mlade ljude da pišu i izražavaju svoja ratna sjećanja, opisuju tragedije koje su svakodnevno doživljavali i gledali na drugim, a nisu morali, posebno ne pred svojim kućnim vratima u gradskim naseljima koje je neko nadležan svjesno ili iz krajnje nesposobnosti prepustio neprijateljuNekako s proljeća wrote:Ja razumijem da se u početku osim srca i nije imalo sa čim udarati ravnopravno na utvrđenja VRS-e, da su kroz učešće u ratnim akcijama mnogi shvatili koliko je život jeftin i lak za izgubiti. I na kraju krajeva koliko je neprijatelj superioran u artiljerijskoj vatri itd...ali nema smisla generalizirati stvari. Krupne su i teške te riječi, pa bih zamolio da se ne koriste bez osnove. I naravno, ako ima argumenata za takvo što, bujrum opleti kao u jeku akcije. Šupke srokati bar danas, nema ništa preče. Ali ne na način da se stvari generalno nazovu takvim. Pozz, neka i tebe blizu rijeke.
- Dupli_skalp
#364 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
nisam pomiješao. poslije krtelja je napadnut i zapaljen mupov objekat na zlatištu. sigurno je bio april ili maj.
- nosara
#365 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Krasi te, izmedju ostalog, zdrav razum...O'zone wrote: Iskreno mislim da je navodnici su na "mislim" jer to se meni s vremena na vrijeme vrti u glavi određenim faktorima odgovaralo Sarajevo pod blokadom sa četnicima u centru grada sa samo jednim ulazom u grad (tunel) gdje su se zgrtali silni novci a koji su išli u džepove pojedinaca,šverc na linijama sa četnicima sve su to sitnice koje su napravili državu ovakvom kakva jeste po mjeri kriminalaca.
- O'zone
- Globalni moderator
#366 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Nekako s proljeća wrote:@O'zone , ako sarajevski tunel posmatras samo kao ''jedini ulaz'' moguće je da te takva percepcija stvari, navede na zaključak koji si iznio. Međutim , sarajevski ratni tunel je osim što je ulaz, on je i IZLAZ iz Sarajeva. Sa minimalnim gubitcima u ljudstvu...
Mislim da si me pogrešno razumio. Ja nisam uopšte dovodio u pitanje sam tunel i njegovu upotrebu jer je bio zlata vrijedan i za ulazak (Hrana,lijekovi,MTS) i za izlazak (ljudstvo,ranjenici,čak i zvanični predstavnici RBiH) nego ljude koji su se okoristili od njega jer imam dojam (po pričama ljudi koje znam i moje familije koja je išla u nabavku na područje Hrasnice) da je tamo bila sličan situacija kao na Palestinsko-Egipatskoj granici i njihovim tunelima koji su javna stvar (Nedavno bio dokumentarac na Discovery kanalu sa Ross Kemp-om) gdje vlast uzima reket od ljudi koji prolaze kroz tunele i unose robu i gdje se pojedinci bogate nenormalno i čak navijaju za nastavak blokade.
Ponavljam ovo gore navedeno je moj utisak.
Četnici uvjek govore da su amerikanci spaslili Sarajevo pritiskajući njih da napuste aerodrom kako bi humanitarna mogla ulaziti u grad a kasnije se napraviti i tunel koji je išao ispod piste.
Nikad nisu željeli spomenuti da su zaustavljali svaki konvoj sa hranom i lijekovima koji je ulazio u grad i uzimali svoj dio tačnje birali bolje stvari tako smo mi na Grbavici dobijali onaj malo bolji keks datiran od 80-tih na ovamo koji je čak bio i sladak
Treba spomenuti i 93 godinu kad su u Srajaevu cijene bile rekordne za sve u tom periodu na Grbavici su cijene bile nešto malo manje nego danas što su na tržištu (kilogram kafe bio 8 DM, cigare 1do 2 DM meso 8 do 10 DM kilogram čokolade 1,5 DM) ustvari bilo je svega samo što nisi nikad smio pokazati da imaš para jer su oko prodajnih mjesta i po pijaci uvjek hodali tipovi koji su pratili ko šta uzima, kojom valutom plaća i kolike bankote koristi te se često znalo desiti da ima posjetu iste noći od grupe znatiželjnih četnika.
- Dupli_skalp
#367 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
nego da se mi vratimo na temuO'zone wrote:Treba spomenuti i 93 godinu kad su u Srajaevu cijene bile rekordne za sve u tom periodu na Grbavici su cijene bile nešto malo manje nego danas što su na tržištu (kilogram kafe bio 8 DM, cigare 1do 2 DM meso 8 do 10 DM kilogram čokolade 1,5 DM) ustvari bilo je svega samo što nisi nikad smio pokazati da imaš para jer su oko prodajnih mjesta i po pijaci uvjek hodali tipovi koji su pratili ko šta uzima, kojom valutom plaća i kolike bankote koristi te se često znalo desiti da ima posjetu iste noći od grupe znatiželjnih četnika.
kakva je situacija bila sa strujom, vodom, plinom na grbavici dok si bio tamo? jeli bilo povremeno ili nikako?
- O'zone
- Globalni moderator
#368 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Struje nije bilo negdje do ljeta 93 godine a od tada je bilo skoro uvjek ispočetka normalno pa onda sa redukcijama pa je nekad znao da napon padne da čak ni sijalica nije mogla da gori a ja srećom imao-imam još uvjek Samsungov TV prvi modeli koi su došli u bivšu Yugu sa zaštitnim staklom koji je u sebi imao ugrađen transformator i moga je da radi na tom niskom naponu bez ikakvih problema. Na području Kovačića nije bilo signala RTRS ustvari bilo je ali je doslovice bio negledljiv a nije se mogao ni slušati nešto posebno ali zato svi kanali iz Sarajeva su bili ko mlijeko e sad zamislite odete kod komšije srbina koji gleda dnevnik TV Sarajevo a kasnije BHT ili Hayata i onda samo govori "čuj što oni lažu pas im majku.."eyesburn wrote:nego da se mi vratimo na temuO'zone wrote:Treba spomenuti i 93 godinu kad su u Srajaevu cijene bile rekordne za sve u tom periodu na Grbavici su cijene bile nešto malo manje nego danas što su na tržištu (kilogram kafe bio 8 DM, cigare 1do 2 DM meso 8 do 10 DM kilogram čokolade 1,5 DM) ustvari bilo je svega samo što nisi nikad smio pokazati da imaš para jer su oko prodajnih mjesta i po pijaci uvjek hodali tipovi koji su pratili ko šta uzima, kojom valutom plaća i kolike bankote koristi te se često znalo desiti da ima posjetu iste noći od grupe znatiželjnih četnika.![]()
kakva je situacija bila sa strujom, vodom, plinom na grbavici dok si bio tamo? jeli bilo povremeno ili nikako?
Voda je bila redukovana u tom nekom najstabilnijem vremenu bilo je jednom ujutro jednom uvečer ispočetka je nije bilo pa smo sipali dole na raskrsnici Ljubljanska- Miška Jovanovića (postavlja sam sliku već)od te vode i pored prokuhavanja mnogi su fasovali stomačne probleme računajući i mene onda je nekad 93 počela da dolazi česmovača ali samo do Splitske ulice pa smo morali donositi odozdo a kasnije je nekako dolazila i kod nas u zgradu ali to je bio kratki period pa smo onda opet morali ići po vodu u Splitskoj ulici.
Plina je bilo koliko znam cijelo vrijeme naselje je bilo ispresjecano šlaufima i metalnim cijevima svako je dovodio sebi kako je znao i umio znate već kako je to išlo imali ste istu stvar u Sarajevu i ako ga je i ovamo nestajalo s vremena na vrijeme ali ništa ozbiljno. Mi smo se grijali na drva uvjek je bilo nešto da se posječe a da se ne osjeti previše.
Sjećam se poslije reintegracije ljudi koji su došli iz Sarajeva na Grbavicu i samo sa žudnjom gledali u stabla po parkovima. Jedni su govorili "eeee da mi je bilo jedno ovako u ratu ne bih se nikad smrzavao" a drugi su stajali i gledali uživajući u svakom stablu. Kad je otoplilo bile su obavezne dekice i sjela ispod krošnji.
-
Guster G
#369 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Mi smo cijelo vrijeme imali spakovane kofere i bili smo spremni na progon. Vise puta su prijetili i nagovjestavali istjerivanje ali smo nekako uvijek ostajali. I tu nije bas bio lak izbor. Na TV-u gledas svaki dan glad, neimastinu, patnju, razaranje i masakre på Sarajevu - tako da ni to nije bila bas prijatna varijanta.
Na Grbavici je bilo dosta hrane i drva, vodu smo donosili iz podruma ili najblizeg komsiluka a i pucalo se minimalno sa nase strane. Jedini ”minus” su cetnicke prijetnje, maltretiranja i da su nas u svakom trenutku mogli ubiti. I to sto smo morali disati isti zrak sa njima. I pored svega nabrojanog, da se ponovo nadjem u istoj situaciji, presao bih u grad bez razmisljanja.
Na Grbavici je bilo dosta hrane i drva, vodu smo donosili iz podruma ili najblizeg komsiluka a i pucalo se minimalno sa nase strane. Jedini ”minus” su cetnicke prijetnje, maltretiranja i da su nas u svakom trenutku mogli ubiti. I to sto smo morali disati isti zrak sa njima. I pored svega nabrojanog, da se ponovo nadjem u istoj situaciji, presao bih u grad bez razmisljanja.
- O'zone
- Globalni moderator
#370 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Ma šta prešao u grad?! Pobjegao bih u ZimbabveGuster G wrote:Mi smo cijelo vrijeme imali spakovane kofere i bili smo spremni na progon. Vise puta su prijetili i nagovjestavali istjerivanje ali smo nekako uvijek ostajali. I tu nije bas bio lak izbor. Na TV-u gledas svaki dan glad, neimastinu, patnju, razaranje i masakre på Sarajevu - tako da ni to nije bila bas prijatna varijanta.
- Dupli_skalp
#371 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
dakle, kao što sam i pretpostavljao, ipak je na grbavici bilo znatno bolje što se tiče tih osnovnih komunalija, nego u gradu.
- smurf
#372 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Do mene je, frka na Debelom brdu - druga polovina juna '95. sjetih se da nisam imao debelu jaknu ali je vrijeme bilo nekakvo slinavo... Isuvise je tih stvari koje se pretapaju, a ja nazive i datume ne zelim da pamtim...
Citam O'zone o uslovima zivota, humanitarnoj, cijenama i u momentu pomislih "... oni sliku svoju, vidi sta su svega imali..." a ne daj Boze nikome takvo "blagostanje". Moja prijateljica je citav rat zaglavila u zgradi iza Jadranke, ona nas slusa sa uzivanjem posto joj je "dragi" moj haver iz djetinjstva, ali nikada apsolutno nista ne spominje... Ni mi je nista ne pitamo, njih dvoje su tolike godine skupa i moj haver od nje nije cuo ni rijeci... Samo ona i dragi Bog znaju sta je i kako bilo, mi kada zasjednemo i ako se navijemo o ratu, pricamo budalastine i fakat se stekne dojam da smo bili u Disnilendu
Citam O'zone o uslovima zivota, humanitarnoj, cijenama i u momentu pomislih "... oni sliku svoju, vidi sta su svega imali..." a ne daj Boze nikome takvo "blagostanje". Moja prijateljica je citav rat zaglavila u zgradi iza Jadranke, ona nas slusa sa uzivanjem posto joj je "dragi" moj haver iz djetinjstva, ali nikada apsolutno nista ne spominje... Ni mi je nista ne pitamo, njih dvoje su tolike godine skupa i moj haver od nje nije cuo ni rijeci... Samo ona i dragi Bog znaju sta je i kako bilo, mi kada zasjednemo i ako se navijemo o ratu, pricamo budalastine i fakat se stekne dojam da smo bili u Disnilendu
- O'zone
- Globalni moderator
#373 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Ista stvar i ovdje. Tema rata je nepresušna uvjek se ima o nečemu naglabati. Doduše ja sam uvjek kontao i danas kontam da je do mene i da nisam baš dobar u glavu što nalazim smiraj kad recimo čitam blogove o ratu.smurf wrote:Do mene je, frka na Debelom brdu - druga polovina juna '95. sjetih se da nisam imao debelu jaknu ali je vrijeme bilo nekakvo slinavo... Isuvise je tih stvari koje se pretapaju, a ja nazive i datume ne zelim da pamtim...
- dječak sa šibicama
#374 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Zanimljivo, u mom komsiluku svi su gledali SRNA dnevnikO'zone wrote: Struje nije bilo negdje do ljeta 93 godine a od tada je bilo skoro uvjek ispočetka normalno pa onda sa redukcijama pa je nekad znao da napon padne da čak ni sijalica nije mogla da gori a ja srećom imao-imam još uvjek Samsungov TV prvi modeli koi su došli u bivšu Yugu sa zaštitnim staklom koji je u sebi imao ugrađen transformator i moga je da radi na tom niskom naponu bez ikakvih problema. Na području Kovačića nije bilo signala RTRS ustvari bilo je ali je doslovice bio negledljiv a nije se mogao ni slušati nešto posebno ali zato svi kanali iz Sarajeva su bili ko mlijeko e sad zamislite odete kod komšije srbina koji gleda dnevnik TV Sarajevo a kasnije BHT ili Hayata i onda samo govori "čuj što oni lažu pas im majku.."
Policijski objekat na Zlatistu je izgorio krajem aprila, eyesburn je u pravu.
- jedan_dobar_dan
#375 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
cim ih nadjem, nekako cu skontati da ih stavim.pilica wrote:Hajde molim te ako ikako možeš postavi te slike parka, jugo je bio u pitanju. A u zgradi je ranjena jedna žena, preživjela je, ali je ostala invalid, jedan stariji čiko je bio ranjen u stomak, i još jedan je čovjek bio ranjen ali lakše.jedan_dobar_dan wrote: na onom tenku kod sljivika je pisalo vojo...
a kada su pale te prve granate, imam slike kako je izgledao park ujutro nakon toga,
( neki stojadin ili jugo, moram pogledati, bio je raskomadan, direktan pogodak)
bila je u zutoj zgradi kod trolejbuske ranjena i jedna zena,
srecom prezivjela je.
sto se tenka kod sljivika tice, sjecam se kako sam gledala ljude kako odnose
stvari iz prodavnica u sopingu tamo prema onim zgradama u sljiviku.
oni prolaze pored posade tenka, ovih ih gledaju i vjerovatno su razmisljali,
vi nosite sada, a poslije cemo mi od vas,
kakav je to haos bio.
Svu noć je na TV išao apel da se pusti hitna da dođe i pokupi ranjene, ali se to tek desilo rano ujutro.
Svi su super prošli s obzirom da su svi boravili u sobama koje gledaju na Hum.
A kad se sjetim raje koja su iz Lesnine nosila namještajili jedna cura natrpala dvoja kolica iz supermarketa u šopingu i preko parka ih gura, prvo jedna pa druga, a ona zapinju
napravila sam nekih 50 slika, ali se nazalost jedan film u toku rata zagubio.
hitna nije mogla proci dalje od mesare majmunovic.
nakon te veceri sam ostala na grbavici jos 2 dana,
izasli smo 7.maja kod bristola.
doduse, ja sam jos dva puta dolazila na grbavicu.
cudno je to bilo, zadnji put sam na grbavicu usla, bio je 27-28 maj...
nevjerovatno je bilo proci grbavicom 2.
nigdje nikoga. samo se vidi pomjeranje zavjesa na prozorima,
lica koja vire s prozora i brzo pobjegnu kada uoce da su primjeceni.
taj dan je bio tako lijep, suncan, a s druge strane svi napeti,
samo se nadas da neces nikoga sresti.