Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Diwan

#351 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by Diwan »

arzuhal wrote:''Ti se diviš, a oni se rugaju.'' (Saffat, 12.)
:thumbup:
Diwan

#352 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by Diwan »

fidoremilienko wrote:Pa zalijepili ti ljudi, da malo razmislis
:thumbup:
talić

#353 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by talić »

"Ko papagaji će ponavljati riječi božije
a kada se primakne kraj ovodunjalučkog života
vjera njihova će biti manja od praške a sumnja veća od svemira" !
Diwan

#354 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by Diwan »

numizmatic wrote:Taman za teme:

وَلَقَدْ صَرَّ‌فْنَا فِي هَـٰذَا الْقُرْ‌آنِ لِلنَّاسِ مِن كُلِّ مَثَلٍ ۚ وَكَانَ الْإِنسَانُأَكْثَرَ‌ شَيْءٍ جَدَلًا
U ovom Kur'anu Mi na razne načine objašnjavamo ljudima svakovrsne primjere, ali je čovjek, više nego iko, spreman raspravljati.
(18: Al-Kahf [54])
Da pokušam nešto reći o ovome ...

Sve je živo i sve se pokorava Božanskoj volji.
Ali se izgleda od svega stvorenog najviše čovjek kofrči i misli da je nešto.

Lakomisleni i ograničeni ljudi misle da je sposobnost komuniciranja data samo čovjeku, da je samo čovjek darovan sa sposobnošću govora, sporazumjevanja i pameti, pa ne mogu da vide tj pojme simfoniju oko nas koja se proteže cjelokupnim stvaranjem.

Jedno od Božijih imena Onog koji je sve stvorio, a to je Allah džellešanuhu, jeste El Hajj – Živi, onaj koji posjeduje život i od koga je život, je svemu dao postojanje i egzistenciju i učinio ga da bude živ. Ne postoji stvar koja ne posjeduje život u sebi, počev od najsitnijeg do največeg.

Ako uzmemo bakterije npr. One posjeduju život, jer da ne posjeduju kako bi one mogle biti prenosioci bolesti ili činioc bolesti.

Čovjek, tolika 'gromada', a sruši ga bakterija za koju treba mikroskop da bi se prepoznala, jelde!

A on se uzoholio, pa misli da je pokupio svu pamet svijeta, čak se i raspravlja, omalovažava.

Ljudima kojima je Allah dao sposobnost istinskog viđenja realiteta oko sebe i istinski Život, život u Istini i sa Istinom njima nije stran ni razgovor sa životinjama, sa kamenjem, itd, dakle sa svime oko sebe.

Ne možemo mi, hodajući mrtvaci, to da spoznamo, več ljudi koji su prikopčani na Božanski Nur pa vide Njegovim očima svijet oko sebe i spoznavaju da sve oko nas ima sebi razumljiv i svojstven govor.

Ali nisu slijepe oči, nego srca u grudima, sura el-Hadždž, ajet 46

I Sulejman naslijedi Davuda i reče: ”O ljudi, dato nam je da ra-zumijemo ptičije glasove i svašta nam je dato; ovo je, zaista, prava blagodat!”

I sakupiše se Sulejmanu vojske njegove, džini, ljudi i ptice, sve četa
do čete, postrojeni,i kad stigoše do mravlje doline, jedan mrav reče: ”O mravi, ulazite u
stanove svoje da vas ne izgazi Sulejman i vojske njegove, a da to i ne
primijete!”

I on se nasmija glasno riječima njegovim i reče: ”Gospodaru moj,
omogući mi da budem zahvalan na blagodati Tvojoj, koju si ukazao
meni i roditeljima mojim, i da činim dobra djela na zadovoljstvo
Tvoje, i uvedi me, milošću Svojom, među dobre robove Svoje!”

I on izvrši smotru ptica, pa reče: ”Zašto ne vidim pupavca, da nije odsutan?
Ako mi ne donese valjano opravdanje, teškom ću ga kaznom kazniti
ili ću ga zaklati!”

I ne potraja dugo, a on dođe, pa reče: ”Doznao sam ono što ti ne
znaš, iz Sabe ti donosim pouzdanu vijest ( Sura 27, 16-22)

Moglo bi se nači još dosta priča iz islamske tradicije vezanih za ovu temu – ima primjera za one koji čitaju Mesneviju o tome dosta.

Ali ne samo vezanih za islamsku tradiciju. Koliko samo ima priča, predaja itd. sa primjerima gdje su i gdje životinje okzuju znakove inteligencije, razumjevanja, gdje su spašavali ljude, učestvovali u ljudskim sudbinama, u sudbinama životinja druge vrste.

Šta reči o pčelama i njihovom svijetu? Vodi, nevidljivom svijetu, kosmosu, atomima,

A naivko misli da je samo njemu data pamet, kikiriki, i moč govora....
talić

#355 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by talić »

talić wrote:"Ko papagaji će ponavljati riječi božije
Pitanje koliko vjernika je pročitalo "svetu knjigu" i zna bar desetak ajeta napamet. Možda 5%.
Bangladeš i Indonezija skupa imaju 250 miliona muslimana.
Ona sirotinja u Bangladešu ne stiže ni hljeba da zaradi, dok boje platna otrovnim bojama za brediranu i nebrendiranu odjeću i dok ručno na par stotina m2 rižnog polja pokušavaju da prehrane porodicu sigurno ih ne zanima da li svu svi ajeti jasni.
bijela

#356 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by bijela »

hm, ovo bolje zvuči:

el-filu, me'l-filu
we ma edrake me'l-fil?
lehu zenbun webilun
we hurtumun tavilun.
arzuhal

#357 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by arzuhal »

bijela wrote:
hm, ovo bolje zvuči:

el-filu, me'l-filu
we ma edrake me'l-fil?
lehu zenbun webilun
we hurtumun tavilun.
:lol: :lol: :lol:

Kraljice :thumbup:
talić

#358 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by talić »

bijela wrote:
hm, ovo bolje zvuči:

el-filu, me'l-filu
we ma edrake me'l-fil?
lehu zenbun webilun
we hurtumun tavilun.
Nekulturno je obraćati se čovjeku na jeziku koji ne razumije.

Pretpostavljam da si mlada. Kada budeš imala 70 godina i kad budeš bolesna nećeš se šicati ajetima nego lijekovima i kršćanskom medicinom. Ja ne vidjeh ni jednog starog i bolesnog vjernika da mu se žuri na bolji svijet nego se koprca i otima da udahne još koji litar zraka. Toliko o čvrstoći vjere. :dance:
arzuhal

#359 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by arzuhal »

talić wrote: Pretpostavljam da si mlada. Kada budeš imala 70 godina i kad budeš bolesna nećeš se šicati ajetima nego lijekovima i kršćanskom medicinom. Ja ne vidjeh ni jednog starog i bolesnog vjernika da mu se žuri na bolji svijet nego se koprca i otima da udahne još koji litar zraka. Toliko o čvrstoći vjere. :dance:
Ovako nešto me uvijek razoruža.
bijela

#360 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by bijela »

imam 68 godina, imam još 2 godine prije nego počnem tako kako ti opisa :(
leo_

#361 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by leo_ »

talić wrote:

Pretpostavljam da si mlada. Kada budeš imala 70 godina i kad budeš bolesna nećeš se šicati ajetima nego lijekovima i kršćanskom medicinom. Ja ne vidjeh ni jednog starog i bolesnog vjernika da mu se žuri na bolji svijet nego se koprca i otima da udahne još koji litar zraka. Toliko o čvrstoći vjere. :dance:
Pa dobro, eto sve da si i u pravu (a nisi, al' nema veze) sta je poenta tvoje price? da treba svi da batalimo ovo i sta da radimo? sto je tebi toliko stalo da mi ne vjerujemo u Boga? sta to tebe tjera da dodjes na ovu temu i ti nam udjelis komade svoje pameti? Ja vidjeh na tonu tih vjernika starih, evo prije neki dan nana od rodjaka skinula sav svoj nakit, slozila na sto, sve para sto je imala slozila, pospremila sobu, klanjala, okrenula se prema Kibli, legla i preselila. nasli je tako u petak, poslije dzume. hoces ti sad pocet' vjerovati nakon ove price? -neces! pa sta hoces onda ti da postignes tom pricom o koprcanjima, zraku i sl.? cao.ba!
fatamorgana

#362 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by fatamorgana »

arzuhal wrote:
talić wrote: Pretpostavljam da si mlada. Kada budeš imala 70 godina i kad budeš bolesna nećeš se šicati ajetima nego lijekovima i kršćanskom medicinom. Ja ne vidjeh ni jednog starog i bolesnog vjernika da mu se žuri na bolji svijet nego se koprca i otima da udahne još koji litar zraka. Toliko o čvrstoći vjere. :dance:
Ovako nešto me uvijek razoruža.
Arzo, hajde otkrij nam, gdje kriješ oružje? :mrgreen:
talić

#363 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by talić »

leo_ wrote:
talić wrote:

Pa dobro, eto sve da si i u pravu (a nisi, al' nema veze) sta je poenta tvoje price? da treba svi da batalimo ovo i sta da radimo? sto je tebi toliko stalo da mi ne vjerujemo u Boga? sta to tebe tjera da dodjes na ovu temu i ti nam udjelis komade svoje pameti? Ja vidjeh na tonu tih vjernika starih, evo prije neki dan nana od rodjaka skinula sav svoj nakit, slozila na sto, sve para sto je imala slozila, pospremila sobu, klanjala, okrenula se prema Kibli, legla i preselila. nasli je tako u petak, poslije dzume. hoces ti sad pocet' vjerovati nakon ove price? -neces! pa sta hoces onda ti da postignes tom pricom o koprcanjima, zraku i sl.? cao.ba!
Još kao dijete sam se jutrom budio i gledao oca kako klanja sabah namaz. Molitva ni vjera mi nisu strani i danas u 78. godini života moj otac klanja svaki namaz. Ali..... moj otac nikad nije spomenuo šerijat, rat, džihad.... Ne smeta mi religija sve dok moje pravo i slobode nisu ugroženi. Mrzim kada neki ljudi koji žive u Austriji, Njemačkoj, Švedskoj prizivaju vehabizam i šerijat. Tako su ustaše i četnici iz Australije ratovali na prostoru bivše SFRJ samo oni nisu bili tu.
leo_

#364 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by leo_ »

talić wrote: Još kao dijete sam se jutrom budio i gledao oca kako klanja sabah namaz. Molitva ni vjera mi nisu strani i danas u 78. godini života moj otac klanja svaki namaz. Ali..... moj otac nikad nije spomenuo šerijat, rat, džihad.... Ne smeta mi religija sve dok moje pravo i slobode nisu ugroženi. Mrzim kada neki ljudi koji žive u Austriji, Njemačkoj, Švedskoj prizivaju vehabizam i šerijat. Tako su ustaše i četnici iz Australije ratovali na prostoru bivše SFRJ samo oni nisu bili tu.
pa kakve veze imaju serijat, vehabizam, koprcanje ljudi pred smrt, nekvalitet vjere dokazan vadjenjem dijelova ajeta iz konteksta i tema "Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje"? Ja pozivam na dzihad, a moj dzihad je moje znanje. sta imas protiv mog dzihada? jel' nemam pravo da se borim znanjem protiv ljudi koji hoce da okaljaju islam? moj dzihad je bojkot izraelskih proizvoda i bojkot americkih proizvoda. to sto Iracani i Afganistanci nazivaju dzihadom rat protiv Amerike treba da znaci da svi koji pozivaju na dzihad zele da se krve? Iracani i Afganistanci brane svoje drzave i to je njihov dzihad. Moj otac je 92. branio svoju drzavu i to je njegov dzihad. Pravo plitko razmisljate vi koji pristupate blacenju Islama i muslimana.
Ja gume za auto kupujem kod vehabije, jer je on je jedini koji me nije zavrnuo, nije uzeo pola marke vise, nije uvalio polovne pod nove, a kad mu dam baksisa marku dvije, toliko mi iskrenog dobra covjek pozeli da ne znam jel' neko moze opisati to drugim ljudima, dok drugima kad das baksis, gledaju u ruku i samo sto ti mater ne opsuju sto ih ponizavas i dajes tako malo.
Ko ti je ugrozio slobodu i pravo? :roll: Cime?
NIN

#365 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by NIN »

@talic, ohani malo!
Teea

#366 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by Teea »

fatamorgana wrote:
oridjidji wrote:
Ne boji se islam logike, intelektualne slobode i kritike. Inaće bi u Islamu postojala inkvizicija nalik u Europi, a danas nebi preživio spomen na mnoge islamske logičare, niti bi stolječima postojala islamska filozofija.
A što je onda Al Hallaj jedan od velikana sufizma i uopšte Islamske misli bio prvo javno mučen pa onda pogubljen u Bagdadu ....
veliki broj onih koji se danas smatraju velikanima islama su ubijeni i pogubljene od strane muslimana neistomisljenika.Kao npr ibn Arabi koji je takodjer zbog svojih ,kako neki tvrde heretickih stavova, pogubljen.

Zbog cega neki tumace da je covjek dio boga i bog dio covjeka je razlog jer je od sebe udahnuo Ruh u covjeka i ozivio.I to je ono sto drzi covjeka zivim jer dok je dijete u utrobi majke ozivi udahnucem bozijeg ruha (duha) u njega.

a razlog takvih stavova su dati ajeti:

Zatim ga je uskladio i udahnuo mu od Njegova Ruha. (Sedžda, 9)

Zato kad ga sredim i udahnem u njega od Duha Svog, tad padnite njemu ničice."(Sad,72)
oridjidji

#367 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by oridjidji »

Teea wrote:
fatamorgana wrote:
oridjidji wrote:
Ne boji se islam logike, intelektualne slobode i kritike. Inaće bi u Islamu postojala inkvizicija nalik u Europi, a danas nebi preživio spomen na mnoge islamske logičare, niti bi stolječima postojala islamska filozofija.
A što je onda Al Hallaj jedan od velikana sufizma i uopšte Islamske misli bio prvo javno mučen pa onda pogubljen u Bagdadu ....
veliki broj onih koji se danas smatraju velikanima islama su ubijeni i pogubljene od strane muslimana neistomisljenika.Kao npr ibn Arabi koji je takodjer zbog svojih ,kako neki tvrde heretickih stavova, pogubljen.

Zbog cega neki tumace da je covjek dio boga i bog dio covjeka je razlog jer je od sebe udahnuo Ruh u covjeka i ozivio.I to je ono sto drzi covjeka zivim jer dok je dijete u utrobi majke ozivi udahnucem bozijeg ruha (duha) u njega.

Zato kad ga sredim i udahnem u njega od Duha Svog, tad padnite njemu ničice."(Sad,72)
aj malo napravi komparaciju sa drugim prijevodima :)
Diwan

#368 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by Diwan »

Teea wrote:
fatamorgana wrote:
oridjidji wrote:

Čovjek živi od Boga i u Bogu, ali ga to ne čini Bogom
Teea

#369 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by Teea »

oridjidji wrote:
Teea wrote:

aj malo napravi komparaciju sa drugim prijevodima :)
sto bi pravila komparaciju sa drugim prevodima?zasto sto neki Ruh prevode ko zivot? U Kuranu pise
ve nefeha fihi min ruhihi - (sedzda, 9) ili ve nefahtu fini min ruhi (sad,72) - doslovan prevod je dao Mlivo. Ruh znaci duh “from His spirit” (min ruhihi)
harač

#370 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by harač »

pitam se od čega je bog stvorio svijet, ako nije od sebe
VerticalHairFactor

#371 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by VerticalHairFactor »

روح ili Ruh, odnosno Rawh u arapskom može značiti duh ili dah (Rih je vjetar), Bog je u čovjeka udahnuo od duha, ili daha svoga, metafora na razum, svijest i život. Razum ili svijest su "božanske značajke" u čovjeku.

Ruh ima mnoge upotrebe u islamskom pojmovnom korpusu.
Er-Ruhul-Kudus, odnosno, Sveti Duh je Džibril, odnosno Gabrijel, a i ovo ime Džibril je složenica od džebr (sila) i Al (Allah) Bog, Sila Božija dakle.
Odatle, u arapskom jeziku se ne treba pojmiti ovo من "od" kao da je Bog "odcijepio ili odvojio" nešto od sebe, pošto on nije ni materijalan ni nematerijalan, je li, o njegovom "kunhu - suštini", dakle, niko ništa ne zna niti može pojmiti i nikada i neće kako znamo iz islamskih tekstova.

harač je opet iznio zanimljivo pitanje, da li je Bog stvorio Univerzum od "sebe", samim tim Bog jeste Univerzum, ili pak njegov "korijen i osnova" dakle mogao bi biti ono što je Spinoza kao Sefard donio u amanet preuzet od Ibn Arabija u zajedničkoj domovini iberijskog poluotoka, sa određenim izmjenama.
Najprostije rečeno Spinoza iznosi istu misao o Bogu kao Ibn Arabi, s jednom razlikom da je kod njega Bog apstraktan i onaj dio "posredničke supstance sveopćeg postojanja", zbog koje svijet jeste takav kakav jeste. Bog nije jednako Univerzum, ali Univerzum jeste "u Bogu". Neko kaže to je panteizam, neko panenteizam, mislim da ima elemenata oboga.
Ibn Arabi govori o "wahdetul-wudžud", jedinstvu postojanja (jedan od tri principa "Spinozicma"), međutim razlika u odnosu na Spinozu jeste u tome da je Bog ono što istinski jeste, a cijeli Univerzum postoji po njemu, bivstvuje (odatle Bog nije nikakvo "svemoguće biće", nešto kao Q ili slično, toga u islamskoj teozofiji nema, nema te sintagme, ne postoji nikako). U tom smislu Bog je "skriveno blago", kako kaže Ibn Arabi, posljedice njegovih svojstava možemo vidjeti u pojavnom svijetu, u Univerzumu, ali njega ne možemo, ovo je samo refleksija i posljedica njega i njegovih svojstava (koliko god ovo izgledalo panenteistički, kod samog Ibn Arabija to nije bio tako izražen slučaj, ali kod njegovog učenika koji je standardizirao ove ideje, Sadrudina El-Kunavija, jeste. E, Spinoza kao da je pođonio Sadrudina El-Kunavija, uz minimalne dodatke i osvrte). Mnogi špekuliraju da je Spinozina filozofija poput Vedante, ali jedino s čim je on imao doticaja, ali i cijela njegova komuna koja ga je ekskomunicirala, bila je treća abrahamanska tradicija, islam, koja se gnušala antropomorfizma poput njega, ali koja jeste govorila o Bogu kao o "onome koji sve zna", dakle koji nije produženi dio prirode, sajedinjen sa njom. Odgovor na to da ako nije dio prirode i sajedinjen sa njom "a sve zna" onda mora biti "personalan" u smislu "svemogućeg bića" koje liči na čovjeka i "'odnekle' pravi svijet", dali su islamski teolozi najranijeg i potonjeg perioda, temeljeći odgovor na sljedećem ajetu:

لَيْسَ كَمِثْلِهِ شَيْءٌ ۖ وَهُوَ السَّمِيعُ الْبَصِيرُ

"Niko i ništa nije kao on! On sve čuje i sve vidi!" (Eš-Šura, 11).

Dakle, Univerzum nije kao on, niko nije kao on i ništa nije kao on, nema sličnosti između Boga i bilo čega, ali on sve čuje i vidi, nije nešto apstraktno i nesvjesno. Svojstva koja se navode u ovom slučaju jesu, ali ne kao bilo šta u Univerzumu, čiji je sam čovjek dio.
Odatle po islamskoj teozofiji: Bog nije ni materijalan ni nematerijalan, nije nikakav "duh", nije poput anđela, nije poput čovjeka, itd. Bog jeste, Bog sve zna i sve vidi, Bog je svemilostan i samilostan, itd., no, ta svojstva koja jedino na taj jezički način možemo shvatiti, nemaju veze sa onim što mi nazivamo tim imenom u međusobnoj interakciji.

"Ljudi će u dženetu vidjeti Boga jasnije nego puni mjesec, ali ga neće moći obuhvatiti pogledom niti spoznati njegovu suštinu."

Ovo je teozofija nekih 90% muslimana, tzv. eš'arijsko/maturidijska teozofija, ostalih 10% se kreće na rasponu između gotovo antropomorfizma (kojeg niječu iz petnih žila zbog ovog ajeta, ali ga suštinski ispovijedaju tvrdnjom da se mora uzeti u obzir stvarnost jezičkog izraza - današnje "selefije") do panteizma i panenteizma (mnogi sufije i mistici, koji to niječu iz petnih žila zbog ovog ajeta, ali suštinski to ispovijedaju). Ima u tih 10% i dosta sive zone, većinom zbog neznanja i terminološke slabosti onih koji se bave ovom filozofijom.

Zato, razlika između Spinozinog gnušanja od antropomorfizma i gnušanja islamske teozofije od antropomorfizma, jeste da je za Spinozu bilo odurno Boga porediti sa čovjekom te je zbog toga Bog širi okvir za prirodu, dok kod islamske teozofije Boga je odurno porediti sa čovjekom ali i sa bilo čime drugim što postoji. Božija svojstva spomenuta u Kur'anu samo su jezičke odrednice koje čovjek može shvatiti, ali pošto mu ništa slično nije, kako se eksplicitno navodi u Kur'anu, tada su i ta svojstva nešto o čijoj suštini mi ne znamo ništa, nego su nam samo opisane na način koji mi možemo shvatiti.
arzuhal

#372 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by arzuhal »

Lijepo je vidjeti nekoga ko se, s jedne strane, razumije u ono što govori, sa druge - lijepo to iznese, i treće - ima volje za tim :)
@VHF :thumbup:

Dodao bih samo ovo: nekome nesviklom na filozofijsko jezikoslovlje može se učiniti da se pod tim ''jednistvom postojanja'', (wahdetu-l-wudžudom) misli na ''jedinstvo Bića''. Ibn Arebi i govori o wahdetu-l-wudžudu kao ''jedinstvu Bitka'', a ne o wahdetu-l-mewdžudu - ''jedinstvu Bića'', kako to neki pogrešno razumijevaju, pa ode u helać sve...
VerticalHairFactor

#373 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by VerticalHairFactor »

Da se nadovežem, Bog, dakle, nije okvir za prirodu prema islamskoj teozofiji, niti je antropomorfna osoba.

"Pogledi do Njega ne mogu doprijeti, a On do pogleda dopire; On je milostiv i upućen u sve." (El-En'am, 103)

Ali, i pored toga što on nije apstraktni okvir za prirodu, a ni antropomorfna osoba prema islamskoj teozofiji, Kur'an kaže:

"Mi stvaramo čovjeka i znamo šta mu sve duša njegova haje, jer Mi smo njemu bliži od vratne žile kucavice." (Kaf, 16)

Dakle, Bog je "bliži čovjeku od njegove nutrine, od same žile kucavice". Ovo treba povezati sa onim što sam ranije naveo, što naše nane često kažu - la havle ve la kuvete illa billah. Svaka promjena, pokret i energija i najmanje ljudske čestice ne biva osim s Bogom, u arapskom jeziku apsolutna negacija "la" iza koje dolazi akuzativ: nema nikakve promjene, kretnje niti snage, osim s Bogom.
arzuhal

#374 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by arzuhal »

VerticalHairFactor wrote:
"Pogledi do Njega ne mogu doprijeti, a On do pogleda dopire; On je milostiv i upućen u sve." (El-En'am, 103)
Original ajet:

لَّا تُدْرِكُهُ الْأَبْصَارُ وَهُوَ يُدْرِكُ الْأَبْصَارَ ۖ وَهُوَ اللَّطِيفُ الْخَبِيرُ

Prijevod Njegova imena el-Latif ovdje nije dostatan kao ''Milostiv'', jer upravo ovo Božije ime, na ovom mjestu, u ovom ajetu nije - kao niti išta drugo u Kur'anu - ''slučajno''.

Neko je već pisao (skoro na nekoj temi) veoma lijepo o ''lutfu'' i njegovom značenju.
arzuhal

#375 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by arzuhal »

Nađoh :-D
asurbanipal wrote:Pojavni svijet koji nas okružuje varljiv je i obojen različitim bojama poput laži. Kreće se ka svršetku i nestanku. On je kao crtež na vodi, kao šara na pijesku koju vjetrovi brišu...
Allah dž.š. nije od ovog svijeta. On je iznad njega. Allah se ne može razboljeti, ostarjeti, umrijeti: nije ispravno ni da Ga fiktivno zamislimo poput ostalih stvari. On je uzvišen nad svim.
Svijet je uokviren u granicama vremena i prostora. Allah je iznad vremena i prostora. On se ne svodi na mjesto ni oblik, nema karakteristika prostora. Ne može se reći da je dole ili gore, lijevo ili desno, un...utra ili vani. Zato On ne zaprema nikakvo tijelo, nije uobličen nikakvim opsegom, niti je otjelovljen kakvom formom ili oblikom.
Obzirom da je iznad vremena, On nema ni doba ni starosti, nema početka ni završetka, nema prošlosti, sadašnjosti, ni budućnosti. Nego je On apsolutna prisutnost, neprekidna sadašnjost i vječno trajanje predstavljeno zauvijek u šehadetu i gajbu...
Nije ispravno da za Njega kažemo da raste, razvija se, stari, postaje veći, snažniji, kompletniji...Jer On je uvijek savršen...
Obzirom da je lišen vremena i prostora, On se ne kreće i ne premješta, nego se nalazi u stanju opšteg mirovanja i postojanosti, a sve oko njega je uzburkano. Ovo je značenje Allahovog imena "Es-Samed" (Postojan i Stalan). Zato je On utočište i sigurnost u moru uzburkanosti kome duše bacaju svoja sidra, poput lađe koja se ukotvi i baci svoje sidro na stabilno dno da iz njegove čvrstine crpi svoju stabilnost. On je utočište kome se sve obraća.
Mi smo okovani vremenom i prostorom.
Allah je slobodan (vječan i beskonačan). On nema početka, nema kraja, nema granica.
On je "El-Latif" savršeno nježan, bestjelesan, bestežinski, nematerijalni.
Ovo je značenje riječi "El-Lutf", odnosno sušta skrivenost. .
"El-Latif" je onaj ko nema tijela, težine, ni mase koja ga onesposobljava. Stoga On, u svako vrijeme, u skrivenosti i nevidljivosti, proniče u svaku stvar u potpunoj prisutnosti sa svakom stvari: Ne dostižu Ga oči, a On njih dostiže. On je s nama gdje god mi bili. Posve je uz nas, ali Ga mi ne vidimo, kao što niko od nas ne vidi zjenice svojih očiju. Bliži nam je od krvi u našim krvnim sudovima...

Dobra tema :thumbup:
...valja imat 'aška za ovo ;-)
Post Reply