Sarajevski standard zivota

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
gilbert

#351 Re: Sarajevski standard zivota

Post by gilbert »

Muha tacno u metu , ovdje se prica o standardu a ne o kvalitetu socijalnog zivota . :thumbup:

Muha javi se kada htjednes na Vlasic , povezem te sa starcima.
Last edited by gilbert on 11/02/2012 19:18, edited 1 time in total.
gilbert

#352 Re: Sarajevski standard zivota

Post by gilbert »

Ola Amiga ,

Pa znas kako je melje ovaj zapad nema se vremena od teska rada . :lol:
prilagodjena

#353 Re: Sarajevski standard zivota

Post by prilagodjena »

gilbert wrote:Muha tacno u metu , ovdje se prica o standardu a ne o kvalitetu socijalnog zivota . :thumbup:

pa o tome sve vrijeme i pričamo...ptice na grani znaju da je kod nas niži standard ali je zabavnije :-D
sve ima svoju cijenu :D
Landa

#354 Re: Sarajevski standard zivota

Post by Landa »

sinuhe wrote:A cijela je ova prica zapravo nasa bosanska tragedija.
Nije dovoljno sto su nas ubijali, granatirali, zatvarali u logore, rastjerali po svijetu pa haj da se jos malo i izmedju sebe podijelimo na mi i oni. Bas je tragedija.
muha_sa

#355 Re: Sarajevski standard zivota

Post by muha_sa »

gilbert wrote:Muha tacno u metu , ovdje se prica o standardu a ne o kvalitetu socijalnog zivota . :thumbup:

glupo je poredit njihov i naš standard :-) al nismo mi oni pa da živimo ko pustinjaci u svom nekom svijetu :-) radi, furaj kuci i cekaj petak i subotu da se u stanu nalocemo :-) njihova prodavnica pica---Sistembulaget-tako nekako petkom i subotom pazari više nego kod nas Konzum za cijelu heftu--sjedim i gledam koliko se toga prti i nosi :lol: žive za vikend :lol:
al :-) nismo mi oni--ipak mi dolazimo iz neke druge sredine--sredine u kojem je komšija preci neg brat--mi smo neki dan kad smo snijeg lopatali haman pa teferic napravili :lol: to je to--toga tamo nemaaaaaaaaaaaaa.
-zato ja i kažem pa još jednom da ponovim :-D
-tamo je bolje al je ovdje ljepše :-D
gilbert

#356 Re: Sarajevski standard zivota

Post by gilbert »

prilagodjena wrote:

pa o tome sve vrijeme i pričamo...ptice na grani znaju da je kod nas niži standard ali je zabavnije :-D
I to je individualno da li je zabavnije ili nije . Ali sva je tema otisla sa standarda na socijalni zivot.
Sta je glavni izvor dohotka u Crkvicama ali iskreno ?

Muha ko kaze da moras zivjeti kao i oni ?

Ma sto se komsija tice puno je komsija lopatalo snjegove pa onda nedugo poslije lopatalo rovove .
sinuhe

#357 Re: Sarajevski standard zivota

Post by sinuhe »

Landa wrote:
sinuhe wrote:A cijela je ova prica zapravo nasa bosanska tragedija.
Nije dovoljno sto su nas ubijali, granatirali, zatvarali u logore, rastjerali po svijetu pa haj da se jos malo i izmedju sebe podijelimo na mi i oni. Bas je tragedija.
Ma rugaju se jedni drugima. Uvijek iste price, otkako je interneta.
muha_sa

#358 Re: Sarajevski standard zivota

Post by muha_sa »

gilbert wrote:
prilagodjena wrote:

I to je individualno da li je zabavnije ili nije . Ali sva je tema otisla sa standarda na socijalni zivot.
Sta je glavni izvor dohotka u Crkvicama ali iskreno ?

Muha ko kaze da moras zivjeti kao i oni ?

Ma sto se komsija tice puno je komsija lopatalo snjegove pa onda nedugo poslije lopatalo rovove .
volio bih te poslat jedno 3 mjeseca tamo pa bi ti se sve reklo :D
-doduše :-) i ovdje se otudjujemo al :-)
jebo ovo :-) hajmo mi na onu temu o hapanju :lol:
gilbert

#359 Re: Sarajevski standard zivota

Post by gilbert »

babyline wrote:vidim i oraspolozilo te je u tvome vec perfektnom zivotu, svakA cAsT

sOlu na stranu... oFo mi opasno mirise na denial, i takvi cesto iznenade i sami sebe :run:
Ako mislis na mene ja sam zadovoljan u mojim godinam poslije svega najbitnije je da ne puca , nece djeca u rat , necu vise ni ja u rat, nece niko pocinjati iz pocetka , nece niko obnavljati spaljenu kucu a ima nasih kafana ima nase raje , pa ni u Zenici se ja nisam druzio sa svakim . Normalan posao normalan zivot i ono sto me cini potpunim .

Ma imam familiju u Svedskoj , verifikovali diplome , prvo naucili Svedski ( jebo te jezik onaj slomis vilicu dok sta izgovoris) specijalizirali rade za onih Amrinih "600" KM pate se ko zuti . :lol: Bio vidjeo posjetio sto jest jest drukcije brate od moje Amerike. Dosli oni u posjetu otisli u prodavnicu sportske opreme kad ljudi stadose kupovat skije , Alpinine pancirice , vezove , stapove , teniske rekete , vele rodjo ovo tri puta skuplje kod nas u Svedskoj .

Muha na onoj temi sve go kleptoman samo ja i ti posteni :lol:
gilbert

#360 Re: Sarajevski standard zivota

Post by gilbert »

babyline wrote:izvini,al malo previse detalja iz svoga privatnog zivota... :zzzz:
ps. d anisi ipak usamljen :?

ma naravno da nisi, samo sam se salila
Da sam bezobrazan pitao bih te da mi pravis drustvo ali posto ja imam postovanja narocito prema ljepsem polu nepadami na pamet.

Nisam nego ja mahalam o sebi nikad o drugima . vazda bilo sto na umu to na drumu . :lol:
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#361 Re: Sarajevski standard zivota

Post by KatarinaKosaca »

gilbert wrote: Bio vidjeo posjetio sto jest jest drukcije brate od moje Amerike. Dosli oni u posjetu otisli u prodavnicu sportske opreme kad ljudi stadose kupovat skije , Alpinine pancirice , vezove , stapove , teniske rekete , vele rodjo ovo tri puta skuplje kod nas u Svedskoj .
Jednako kao što imaš pravo da imaš svoju zemlju (boldirano) dopusti da netko ima svoju BIH. Dakle, @gilbert, živim u BIH, jer volim BIH i ni ni niti bilo ko mi neće to spočitavati iznoseći poluistine pa čak i odnos između mene i mog muža što je bljuvotina, posebno za nekog ko se hvali da ima dva fakulteta.
Eto, ja imam osnovnu školu, volim BIH zato ovdje živim i nisi ko da mi to spočitavaš i sa tim se šprdaš. Dakle, jednako što tražiš za sebe, daj drugima.
Ili smo kao ona reče mi ovdje u mraku, a to ne znamo :lol: :run:
gilbert

#362 Re: Sarajevski standard zivota

Post by gilbert »

babyline wrote:
gilbert wrote:
babyline wrote:izvini,al malo previse detalja iz svoga privatnog zivota... :zzzz:
ps. d anisi ipak usamljen :?

ma naravno da nisi, samo sam se salila
Da sam bezobrazan pitao bih te da mi pravis drustvo ali posto ja imam postovanja narocito prema ljepsem polu nepadami na pamet.

Nisam nego ja mahalam o sebi nikad o drugima . vazda bilo sto na umu to na drumu . :lol:
bitno je da si sam sebi zabavan :wink:
nisi se zar nesto zahaturila?
gilbert

#363 Re: Sarajevski standard zivota

Post by gilbert »

KatarinaKosaca wrote:
gilbert wrote: Bio vidjeo posjetio sto jest jest drukcije brate od moje Amerike. Dosli oni u posjetu otisli u prodavnicu sportske opreme kad ljudi stadose kupovat skije , Alpinine pancirice , vezove , stapove , teniske rekete , vele rodjo ovo tri puta skuplje kod nas u Svedskoj .
Jednako kao što imaš pravo da imaš svoju zemlju (boldirano) dopusti da netko ima svoju BIH. Dakle, @gilbert, živim u BIH, jer volim BIH i ni ni niti bilo ko mi neće to spočitavati iznoseći poluistine pa čak i odnos između mene i mog muža što je bljuvotina, posebno za nekog ko se hvali da ima dva fakulteta.
Eto, ja imam osnovnu školu, volim BIH zato ovdje živim i nisi ko da mi to spočitavaš i sa tim se šprdaš. Dakle, jednako što tražiš za sebe, daj drugima.
gilbert

#364 Re: Sarajevski standard zivota

Post by gilbert »

KatarinaKosaca wrote:
To je nasa BiH i moja i tvoja i svih nas , za tu BiH sam svoju krv lio i zdravlje gubio u najboljim godinama ( ne bas za ovakvu kakva je sada vec za RBiH ) dok su mnogi hladili jooja po zapadu .
Ja tebe nepoznajem licno da bih mogao iznijeti poluistinu , moje poznavanje tebe se svodi na ono sto si sama napisala na ovom istom forumu . Molim te nemoj da ti trazim taj post u kojem si navela :
Da si muza upoznala u biblioteci , da je ponudio da ti da knjigu koje nema u biblioteci jer ista nepostoji , da je on bio zaintresovan za jednu noc sto ti je poslije i priznao .
Ja prodao posto sam i kupio ako je bljuvotina ti si je iznijela a ne ja . Ja se ne hvalim nego iznosim cinjenice da nije bilo lako u Americi da je svagdje pocetak tezak da treba uloziti sebe ,rada , vremena i truda . Ja se nesprdam pogledaj da li ja nesto puno kontriram npr. Muhi ili Prilagodjenoj njoj jos skidam kapu zato sto je ostala. Ja samo imam problem da oni sto su ko i ja obezbjedili odstupnicu sebi i svojoj djeci spocitavaju meni isti grijeh koji i oni nose . Nismo u mraku od kada su nam "demokrate" upalile svjetlo .
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#365 Re: Sarajevski standard zivota

Post by KatarinaKosaca »

Nije biblioteci nego knjižari. Ipak, pomno si pročitao sve moje postove :D , ali to nema veze sa ovom temom, ja ovdje živim ovdje plaćam poreze i neće me nitko radi toga zvati glupom, jer je to moj izbor.
ljubav_aha

#366 Re: Sarajevski standard zivota

Post by ljubav_aha »

muha_sa wrote:
bingov buraz wrote:
Znam da znas,ispade da tamo sto doktori duze rade manja primanja imaju,a ustvari se vjerovatno radi da ne rade puno radno vrijeme sto je i razumljivo zbog godina.

Lijepo ti napisa tamo je bolje a ovdje ljepse :thumbup:
svako naselje ima fantasticno sredjen park za djecu :thumbup: od klackalica, tobogana do nekakvih šejtancica na kamionskim oprugama :lol: izvedem unuka u park i samo on i ja u cjelom parku :lol: doduše, prodje po koja baba sa dva do tri pašceta--pardon :-) psa :)
ako hocu naroda da vidim odem u Maxi il Ikeu pa tamo hodam ko mahnit :lol: vrtim se u krug te ostavim unuka u igraonu a ja kupim kornet i guram ga po desetak puta u mašinu da mi dopuni sladoledom :lol:
što se tice discipline-reda i svega što to nosi tu im zavidim i kapu skidam :thumbup:
ostalo--socijalni život :-) da bog mili sacuva :-)
muha_sa , love you :lol:
Emi_Nevermind

#367 Re: Sarajevski standard zivota

Post by Emi_Nevermind »

Sensij- kao prvo sa mnom je sve u redu, i nema potrebe za uvrede, koliko vidim pokupila si svedski mentalitet, i oni su takodjer jako nekulturni. Sa mnom nije sve u redu jer sam postavila link sa interneta? I sto citam ista lose o Svedskoj? I, kao sto sam i pretpostavila 3 obroka, jer jedes sa djecom u vrticu. (rekla sam kafic, ili skolska menza, bila sam blizu..) I ja putujem puno, muz i ja odemo prvo u Svedsku, pa onda Spaniju jer je puno jeftinije nego kod nas. Zadnji put smo platilil 600KM za nas troje za Egipat, hotel sami nasli jeftino. Da su takve cijene kod nas, svi bi putovali puno vise (40 KM do Londona, ali to je druga tema).. 400 eura po djetetu ??? Mislim da ne zivis u Svedskoj, ovo je najveca nebuloza. Mom djetetu su slali 100 eura mjesecno, ali smo se odrekli te ogromne sume (znam da smo ovdje bijeda, trebali smo prihvatiti kako bismo ostali tamo..). Kao dijete sam i sama dobijala toliko mjesecno. Platu od 1500 eura na ruke hmmm, ako je to istina , drago mi je zbog tebe, ali u tom slucaju treba da te stid bude sto se ubrajas u siromasne.Povrat poreza. 1000eura hahahahah kakva glupost- ja prije 3 godine NJIMA morala vratiti 150 eura. sada kad placate manje poreza, sad ce vam biti penzij u 75 oj :D Ocigledno ne znas nista o ekonomiji- sto je manji grad- manja konkurencija- znaci skuplje.. O cemu ti ?? U Malmou falafel kosta 25 kruna, u manjem gradicu 70!!! Bila sam ja svugdje po Svedskoj, i studirala sam i njihovo pravo, i imala prijatelje Svede. S malo nasih sam, za neko cudo, nasla zajednicki jezik, sad vidim i zasto. Imam prijatelja koji je inzinjer i vikendom radi ekstra kao izbacivac. Kad je bio u posjeti je samo pricao kako ovdje nista ne valja, kako su svi jadni, i kad sam ga pitala sto on onda ima dva posla pored zavrsenog fakulteta, samo se distancirao i sada nemamo kontakta. Najmanja plata na ruke za tvoj posao u Malmou je malo preko 900 eura. http://www.lonestatistik.se/loner.asp/y ... n/Skane-20

Ako imas toliku platu kao stranac, svaka cast, uzivaj, ali nemoj da uzivas na nas racun, tako sto ces se nasladjivati na taj racun- kako je tebi bolje nego nama.

gilbert- ja nikad nisam rekla da su ovdje svi bogati ili vani svi siromasni, pa nisam retardirana. Ne volim da se raspravljam sa rno bijelim ljudima.

A sto se doktora tice- ovo jeste ekstremno niska plata, ja sam se zaprepastila.. I nikako, ali nikako nije reprezentativna za doktorske plate. Inace su prosjecne doktorske plate oko 4-5 hiljada maraka neto, i doktori, pored direktora i IT strucnjaka, najbolje zaradjuju. Ovo je ekstreman primjer, hocu samo da kazem da ne treba biti slijep, jer svega ima, i kod nas, i tamo. A stranica je potpun legitimna, i moze se vidjeti najniza i najveca plata za svaki moguci posao u svakoj regiji. Najbolje placen doktor dobija recimo nekih 15000 KM mjesecno :shock:

Tako je i u novinarstvu, svaku cinjenicu mozete okrenuti u svoju koristi i iznijeti samo ono sto ide u prilog vasem argumentu, ali je to samo djelimicno istina- treba biti fer. I kod njih, kao i kod nas-postoje ogromne razlike. Ali, na kraju balade- sv smo mi ljudi i bitno je zivjeti- i to tamo gdje smo sretni.
ljubav_aha

#368 Re: Sarajevski standard zivota

Post by ljubav_aha »

AmirEmira wrote:svi smo mi ljudi i bitno je zivjeti- i to tamo gdje smo sretni.
ljubav_aha wrote:Moja rodjaka je zivjela 7 godina u Njemackoj,bila je izuzetno sretna kad se vratila u BiH,zavrsila faks u SA,kasnije se udala i naravno,tip je u Italiji,naravno,otisla je zivjeti u ITA.Poenta price,osejcala se sretonm u BiH,jer Njmacku kao izbjeglica je uzasno dozivjela,ali odlaskom iz BiH,nakon 5 godina u novu sredinu,u ITA je pocela novi brazcni zivot,dobila je posao.Sreca nije iskljucivo geografski orijentirana. :-D
Emi_Nevermind

#369 Re: Sarajevski standard zivota

Post by Emi_Nevermind »

bingov buraz wrote:
JThomas wrote:
Najniza bruto plata je 16 000 kruna , a nju prima doktor od 60 godina sa 30 godina iskustva. Taj doktor neto dobije 10720- znaci nesto iznad 2000 maraka. S obzirom na to koliko sve kosta u Svedskoj, to je plata koja je jednako niska kao i 600 KM u Sarajevu.
pa ako doktor sa 30 godina staža u švedskoj živi kao neko sa platom od 600 km u sarajevu...onda je u sarajevu veći standard :oops:

ili amira malo lagi, ne znam šta je vjerovatnije :oops:
Cuj doktor 2000 kaemova ima :lol:

To za Malme i siromastvo nidje veze,jedino je kriticno naselje Rosengard (Ibrahimovic je tu odrastao izmedju ostalog) ali nazivati sirotinjom nidje veze,pa svedjani alkosima rasporede socijalu i isplacuju sedmicno da ne skrse sve na alkohol za 3 dana a da puste nekog da bude gladan.
Nisam ja izmislila statistiku
Emi_Nevermind

#370 Re: Sarajevski standard zivota

Post by Emi_Nevermind »

bingov buraz wrote:I bas na ovom linku koji je postavljen se vidi da je prosjecna plata doktora u Svedskoj 48.864 kr odnosno 9 500 kaemova.
Upravo taka. na to skini 51% poreza. Nikad nisam rekla da je 2000 KM prosjecna, to je najjadnija plata drzave, i sramota. Samo sam htjela ukazati na to da treba biti malo nijansiran. Ako zelimo pricati o siromastvu, tu pricu mozemo pricati bilo gdje. Poenta je da je sve individualno, i da idealiziranje ne vodi nikuda.
Emi_Nevermind

#371 Re: Sarajevski standard zivota

Post by Emi_Nevermind »

slobodni armirach wrote:
muha_sa wrote: :lol: :lol:
ma jok :lol:
kartonska kutija-pakovanje 24 madako :lol:

jebla ih ŠveCka :lol: tamo je bolje al je ovdje ljepše :-D
joj muha jarane, jedva cekam da okopni,..da se negdje saberemo, pa oduzmemo, ..i sve to dokumetujemo na Fajsbuk
da vide nasu patnju :lol: :lol: :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Emi_Nevermind

#372 Re: Sarajevski standard zivota

Post by Emi_Nevermind »

bingov buraz wrote:
muha_sa wrote:
bingov buraz wrote:I bas na ovom linku koji je postavljen se vidi da je prosjecna plata doktora u Svedskoj 48.864 kr odnosno 9 500 kaemova.
medicinski radnici su super placeni :thumbup: posebno ljekari--a bogme i stomatolozi :)
zna Muha-zna :D
Znam da znas,ispade da tamo sto doktori duze rade manja primanja imaju,a ustvari se vjerovatno radi da ne rade puno radno vrijeme sto je i razumljivo zbog godina.

I ja sam razmisljala zasto je bas taj doktor tako malo placen- vjeovatno stranac u maloj sredini, prihvatio bilo sta. Opet da ponovim, doktori imaju predobre plate, ovo je samo primjer da sve ima nijanse
Emi_Nevermind

#373 Re: Sarajevski standard zivota

Post by Emi_Nevermind »

muha_sa wrote:
bingov buraz wrote:

svako naselje ima fantasticno sredjen park za djecu :thumbup: od klackalica, tobogana do nekakvih šejtancica na kamionskim oprugama :lol: izvedem unuka u park i samo on i ja u cjelom parku :lol: doduše, prodje po koja baba sa dva do tri pašceta--pardon :-) psa :)
ako hocu naroda da vidim odem u Maxi il Ikeu pa tamo hodam ko mahnit :lol: vrtim se u krug te ostavim unuka u igraonu a ja kupim kornet i guram ga po desetak puta u mašinu da mi dopuni sladoledom :lol:
što se tice discipline-reda i svega što to nosi tu im zavidim i kapu skidam :thumbup:
ostalo--socijalni život :-) da bog mili sacuva :-)
Super ti je ovo sroceno, upravo tako. I meni malo nedostju te silne zelene povrsine, to da sve ima svoje mjesto, igraone i meni najbitnije, sobe za presvlacenje djece u svakom kaficu.. kad imaju duplo vise stanovnika nego mi, a 30 puta vecu zemlju ... imaju se kud siriti, mi samo u brdo mozemo :-D A onda cujem njihovo jo-jo i vidim one blijede face, i opet mi se ide kuci :bih:
HAVANA

#374 Re: Sarajevski standard zivota

Post by HAVANA »

sensij wrote:
HAVANA wrote:
sensij wrote:Sarajevski standard zivota
I jos nesto, sto neko rece nije sve u novcu, to je tacno. Ne bih dala ovaj cisti zrak u Svedskoj za pola Sarajeva. Kada

dodjem dole 3 dana se gusim i vani i u tramvajima, kada sletim ovdje nazad sva smrdim na grill i cigare. Sto jedna prijateljica rece ovi dole zive u mraku i sto je jos gore nisu ni svjesni toga.
Ali eto opet odem dole najmanje jednom godisnje, tek toliko da ne zaboravim odakle sam. Volim nas humor a cejf i mirise cevapa imam ovdje na svakom cosku.

Zato mi kupimo kucu na planini pa disemo svjez zrak,pa iznajmimo malo vama kad dodjete...i tako... :oops:

Ja imam kucu i u SA i na planini meni ne treba da iznamljujes

Eki sad ovo,hocemo to na seljacku zajebanciju :lol: :-)
Imam ja i jednu u semizovcu, i jednu na moru, i jednu na planini...saso mange...pocastio bi te ,dede mi... da odmoris od tog vrtica i te negativne energije...samo opusteno,sviracu ti,pjevacu ti,odvescu te na sladoled...nemoj se nervirat,fasovaces cir pa belaj...Znam,mi tebi smrdimo, al... vasa visosti, opustite se...ovo je forum,zajebancija,nije svrha ujedanje i zajedljivost... :roll:
Sretno ti bilo gdje god da si...
Emi_Nevermind

#375 Re: Sarajevski standard zivota

Post by Emi_Nevermind »

KatarinaKosaca wrote:Nije biblioteci nego knjižari. Ipak, pomno si pročitao sve moje postove :D , ali to nema veze sa ovom temom, ja ovdje živim ovdje plaćam poreze i neće me nitko radi toga zvati glupom, jer je to moj izbor.
Ma nisi u knjizari, vec u biblioteci. I nisi ni sretna ni zadovoljna, vec si jadna i druzis se s fukarom,pa zna gilbert bolje nego ti, jer on sve bolje vidi iz SVOJE Amerike. To sto mislis da ti je dobro, cini ti se samo jer zivis u mraku, a to ti mogu potvrditi ovi iz Svedske,jer oni isto kao i gilbert znaju da se mi samo pravimo da nam je fino. :roll:
Locked