Internacionalni Univerzitet Travnik

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
lajk

#351 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by lajk »

@alenthekiller ja sam bila na predavanju na politickim kad je lik rekao hocel ta pauza ja moram sra* navrlo mi :shock:
Miki123

#352 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by Miki123 »

Ja ne shvatam zašto bi neko ko u Sarajevo može studirati besplatno i dobiti najviši nivo obrazovanja (da se razumijemo u ovoj državi) išao mjesta u koja vjerovatno do tad nikad, osim usput prema moru - planini nije išao, i plaćao za studiranje?

To je pitanje na koje obično krene zamuckivanje, pa ovaj, onaaaj, ... :D

Tako nedavno žali mi se kolegica ide joj "čoik" vikendom do Travnika, brine se sad padavine kako će šta će, a ja onako, nije mi baš podraga, reko' živi 3 KM od državnog istog fakulteta, što tamo nije upiso :D pa znaaaaš, mrzi ga profesor, tražio mu guze... :lol:
lajk

#353 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by lajk »

Miki123 wrote:Ja ne shvatam zašto bi neko ko u Sarajevo može studirati besplatno i dobiti najviši nivo obrazovanja (da se razumijemo u ovoj državi) išao mjesta u koja vjerovatno do tad nikad, osim usput prema moru - planini nije išao, i plaćao za studiranje?

To je pitanje na koje obično krene zamuckivanje, pa ovaj, onaaaj, ... :D

Tako nedavno žali mi se kolegica ide joj "čoik" vikendom do Travnika, brine se sad padavine kako će šta će, a ja onako, nije mi baš podraga, reko' živi 3 KM od državnog istog fakulteta, što tamo nije upiso :D pa znaaaaš, mrzi ga profesor, tražio mu guze... :lol:
Zato sto me nisu primili iako sam imala sve 5-ice,dobro uradila prijemni al nisu dali na uvid,poslije trazli lovu da upadnem na fax,a jaranica iz razreda upala nije izasla na prijemni...et moj slucaj (ponavljam,vec sam navela gore ),ok mozda sam ja jedini slucaj :-) al sto neko vec rece odkud znamo da ova sto radi u pravnoj sluzbi i sto je zavrsila u Sarajevu nije jedna od nih koje su dale guze ?
laly

#354 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by laly »

htcxone wrote:laki 87 ;) nisam ...
Samo kazem kakvo je činjenično stanje, da znanje praktično koje ljudi iznose sa fakulteta je KRIMINALNO i da je Bogu plakati... ti da vidiš mail-ove kakve pišu "dipl. ekonomisti" ....
piše Vi malim slovom, u zaglavlju ne napiše
POŠTOVANI DIREKTORE ili nesto sl. nego napise

DIREKTORE;
.............................................

Pa jbt nije ovce čuvao sa tobom! da ti ne pričam o tome da ne mogu naučiti koristiti program kroz koji radimo ni nakon 3 mjeseca... izvještaje izvlače im osobe koje smatraju"nizim" od sebe, a izvući izvjestaj zna i naša čistačica
Eh sad ja sam malo izvan teme, ali mene stvarno zanima kako su ti ljudi uopste primljeni na to radno mjesto. Ako ne znaju bas ni te elementarne stvari ( kao sto je napisati mail direktoru ) onda sigurnu ne znaju ni neke druge stvari vezane za struku. Pa kada citamo oglas za neki posao covjek bi pomislio da traze supermena :-) : poznavanje engleskog, a po mogucnosti i jos nekog stranog jezika, rad na racunaru,rad u nekom knjigovodstvenom programu, 2-3 god radnog iskustva i jos hrpu stvari. A eto ispade da ti koji zadovolje uslove trazene u konkursu i budu primljeni da rade, ne znaju ispravno napisati ni mail :run:
Olivander

#355 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by Olivander »

Ja znam masu ljudi koji su otišli sa tuzlanskog univerziteta, sa ekonomije jer su bili više godina na jednoj godini i prebacili se u Travnik i sve završili u roku, a treba uzeti u obzir da ekonomija u Tuzli i nije baš nešto posebno teška... Da li su oni tamo opametnili odjednom ili su te neke pare učinile svoje...
Intermission

#356 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by Intermission »

SSST, pa i fakulteti sa IUS,Burch-a, donekle i Americki Uni ne mogu u istu recenicu sa Travnikom. Objektivno. Jedino sto imaju zajednicko je sto nisu drzavni. I to je to. Poznajem situacije i na drzavnim te i na jednim i drugim privatnim i to se ne moze porediti.
Cinjenica jeste da su privatni fakulteti u Sarajevu objektivno laksi od drzavnih, ali su u isto vrijeme i uredjeniji od njih i trude se zadovoljiti medjunarodne kriterije u punom smislu rijeci i znanje koje studenti dobiju je zadovoljavajuce i sveukupno gledano proslo bi i na drzavnom.
Ostale necu da komentarisem, na svakom fakultetu pa i "najslabijima" ima pojedinaca koji su stvarno dobri i koji bi uspjeli na bilo kojem drugom, ali ipak se gleda neki "prosjecni student" koji je "produkt" nekog fakulteta i tu je situacija jasna. Opet ne zelim da "kvalitet" vezem samo za Sarajevo, jer se npr. AU vodi i kao tuzlanski, ali ta ocjena vrijedi donekle i za druge drzavne.
Bez da nekog uvrijedim. Iznosim samo svoje misljenje.
Gavijalov

#357 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by Gavijalov »

htcxone wrote:
Gavijalov wrote:Ti privatni fakulteti po Vitezu, Travniku itd. su smijurija obična. Pohlepni profesori vidjeli priliku da dobro zarade, a upisuju ih samo propali studenti. Vidjećemo šta će biti kada se istroše ove zalihe njihovih mušterija od 20-50 godina koje su se godinama nakupljale u starom obrazovnom sistemu i tiho patile za diplomom. Ode preduzeće u gubitak i katanac u bravu. A šta onda sa diplomom visokoškolske ustanove koja više ne postoji ?

Te diplome na tržištu rada prave totalnu zbrku poslodavci se postavljaju na način " evo vam plata 600KM , šta hoćete ? Ima vas na birou na stotine.
:lol: inače ljudi koji završe fakultet na državnom pucaju od znanja i dižu propale firme na visok nivo... DAJ NE PROSIPAJ MI ŠUPLJU MOLIM TE!
da nisam svjedok u svojoj firmi rekao bih da ssi u pravu... djevojka/žena koja je kao jedan od boljih studenata dođe u firmu i ne zna sastaviti mail direktoru, čovjek plače od smjeha, izvještaj joj svake sedmice ispravljaju a taj izvještaj je radila cura koja ima samo srednju skolu BEZ greške, i evo ponovo ga radi jer ova NE ZNA!

praksa je sve! pusti definicije i ostalo, jezici, praksa, kulltura i ponašanje su ssve sto ti treba u nasem sistemu, snalažljivost i mogućnost prilagodbe...

usput, branković i ostala kompaanija koja je UNISTILA te firme su upravo na DRZAVNOM "ZAVRSISLI" fakultete.... da ti kazem, primjer ekonomiste koji je radio na bliskom istoku koji je za 7 dana dobio DIPLOMU EKON. FAKZZLTETA U SARAJEVU... trebalo mu "hitno" zbog posla nekog voditelja glavnog bla bla, nema diplome, par poziva, ministar ova j i onaj i jedna transakcija ... nemoj molim te... sto neko rece, na privatnim legalno plaćaš diplomu a na drzavnom to radis da niko ne vidi
Fakulteti su visokoškolske ustanove i tu se stiče akadamsko zvanje. Fakulteti nisu radionice kako bi ljudi sa privatnih fakulteta željeli da oni izgledaju kako bi se otresli svojih kompleksa. Fakulteti su prije svega predstavljali svojevrsnu selekciju- ko koliko može. Ko, npr na državnom fakultetu položi Rimsko pravo ili na ekonomiji Finansijsko računovodstvo i matematiku, pokazao je da može usvajati zanje i da ima kapacitet. Da nikada nije vidio računar prije, naučiće sastaviti mail i raditi u excellu za dan.

Imao sam nekoliko radnih kolegica , pametne i fine djevojke ali im nije išao fakultet, i nije to sramota. Ne mora svako ni završiti fakultet i nije sva sreća u tome. Pokušavale nekoliko godina i odustale. Upisale te fakultete u Vitezu ( Apeiron) i Travniku i to kad su se udale i osnovale porodice. I onda pored svih tih obaveza, što porodica, što 10 sati na poslu, sve redovno polagale. Donesu bukvalno nekoliko strana da na poslu kao uče za ispit.

E sad da kažem da ja podržavam svaku vrstu učenja i obrazovanja, što formalnog, što neformalnog .
Ne bih imao ništa protiv ovih fakulteta da ne ugrožavaju direktno moje interese i to na nepravedan način. Prvi način je da poslodavci, kao što ranije navedoh, iskorištavaju zbrku i ekploatišu školovanu radnu snagu za male pare jer imaju izgovor u hiljadama visokoobrazovanih nezapolsneih osoba. Drugi način je da će imaoci tih diploma predstavljati meni nelojalnu konkurenciju pri konkurisanju na poslove u državnoj službi gdje ne postoje kriteriji zaposlenja najboljeg kandidata, nego propisi dozvoljavaju direktoru diskreciono pravo da zaposli bilo koga ko uopšte položi stručni ispit bez obzira koliko je bodova osvojio, uz napomenu da su ti stručni ispiti smiješni u odnosu na bilo koji ispit sa fakulteta. Treba da iščitaš 3-4 zakona i to je to. Ono gdje podržavam ljude da ganjaju te diplome je situacija kada rade u privatnim firmama i znaju da bi ih diploma " pogurala" u viši platni razred , a da se razumijemo to može proći samo kada firmu drže članovi porodice.

Znači, u privatnim firmama tim diplomama treba zakonom omogućiti prohodnost ako zadovolje na konkursnim testiranjima i budu bolji od drugih. To je već ravnopravna utakmica. Ako znaš više prolaziš i zdravo.
dustaban

#358 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by dustaban »

Gavijalov wrote:...
Ne bih imao ništa protiv ovih fakulteta da ne ugrožavaju direktno moje interese i to na nepravedan način. Prvi način je da poslodavci, kao što ranije navedoh, iskorištavaju zbrku i ekploatišu školovanu radnu snagu za male pare jer imaju izgovor u hiljadama visokoobrazovanih nezapolsneih osoba...
I ovo je sustina. Nebitna je ova rasprava o tome da li su privatni fakulteti bolji ili gori od drzavnih. Poanta je da ih je previse i da je visoko obrazovanje izgubilo svaki smisao. MI VISE NEMAMO SREDNJOSKOLACA!
Nekad je bogme fino zanimanje bilo TEHNICAR. Mnogi su kvalitetni i veoma strucni kadrovi cio radni vijek odradili na toj poziciji. Njihove poslove danas obavljaju inzenjeri. I nije rijec o tome da je drustvo napredovalo, rijec je o tome da je obrazovanje devalvilaro. Kad pogledas crtez kojeg je nekad radio tehnicar, a danas radi inzinjer, bogme je onaj prvi bio slozeniji, ali recimo da su iste slozenosti.
Medjutim, zakljucak je - da bi bio crtac istog tehnickog crteza nekad ti je trebalo 12 god skolovanja a danas 16 ili vise.
U tome je sustina.

I sto je najgore, neko u tome vidi napredak!
htcxone

#359 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by htcxone »

dustaban wrote:
Ne bih imao ništa protiv ovih fakulteta da ne ugrožavaju direktno moje interese i to na nepravedan način. Prvi način je da poslodavci, kao što ranije navedoh, iskorištavaju zbrku i ekploatišu školovanu radnu snagu za male pare jer imaju izgovor u hiljadama visokoobrazovanih nezapolsneih osoba...
I ovo je sustina. Nebitna je ova rasprava o tome da li su privatni fakulteti bolji ili gori od drzavnih. Poanta je da ih je previse i da je visoko obrazovanje izgubilo svaki smisao. MI VISE NEMAMO SREDNJOSKOLACA!
Nekad je bogme fino zanimanje bilo TEHNICAR. Mnogi su kvalitetni i veoma strucni kadrovi cio radni vijek odradili na toj poziciji. Njihove poslove danas obavljaju inzenjeri. I nije rijec o tome da je drustvo napredovalo, rijec je o tome da je obrazovanje devalvilaro. Kad pogledas crtez kojeg je nekad radio tehnicar, a danas radi inzinjer, bogme je onaj prvi bio slozeniji, ali recimo da su iste slozenosti.
Medjutim, zakljucak je - da bi bio crtac istog tehnickog crteza nekad ti je trebalo 12 god skolovanja a danas 16 ili vise.
U tome je sustina.

nije tačno, supprotno tome, u nas je obrazovanost na NISKOM nivou, stvar je sto poslove VSS rade osobe sa 3 srednje ili 4 srednje... dakle, da se izvrsi revizija radnih mjesta vjeruj da bi zafalilo VSS, primjer moja firma gdje direktor kaze, za godinu dvije ce biti revizija i meni je zaosto ce neke osobe morati uzeti drugo radno mjesto da zaposlim VSS ...
a to je sad vec problem drzave sto to dopusta ....
ima srednjoškolaca tonu , neki se zaposle poslije srednje ako im "stari sredi" a neki rade na crno kao konobari ili sl.
e sad drugi je problem to sto dobar dio studenata iz drugih kantona ostaje ovdje raditi... pa nam se cini kao da je ogroman broj "na birou" :.:
evo moju firmu ne drze "prodice" i ne prolaze rodbinske veze, pa imaju dvije osobe sa privatnim fakultetima koje najnormalnije rade, čak što više ODLIČNO rade posao...
a drugi par cipela je sto se 70% diploma odnosi na političke nauke,ekonomiju i filozofski f. a nisu svjesni da vecina radnih mjesta sa tim fakultetima je administrativna ili budžetska... pa brate eno elektrotehnnika, medicina, mmašinstvo itd ja sto znam studenata sa tih fakulteta koji su zavrsili bez problema su nasli solidne poslove i dosta napredovali...
drugi par cipela je sto gospoda sa drzavnih fakulteta očekuju pri zaposlenju da će početna plata biiti milju i po plus topli i sto ce biti glavni u raji.... pa kad donese direktor tonu dokumentacije ii kad na to sve trazi izvjestaje pa onda trazi da se sve stigne na vrijeme... e onda krenu suze ... jer ocekivaanja i realnost se nisu podudarale a to je najgore... i onda da otkaz, uz pricu , nije se moglo izdrzati, pritisak... pa ide prica kako za "nas sa vss nema posla" ... ima samo treba zapeti i KRENUTI OD NULE!
ljuspica

#360 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by ljuspica »

Gavijalov wrote:
htcxone wrote:
Gavijalov wrote:Ti privatni fakulteti po Vitezu, Travniku itd. su smijurija obična. Pohlepni profesori vidjeli priliku da dobro zarade, a upisuju ih samo propali studenti. Vidjećemo šta će biti kada se istroše ove zalihe njihovih mušterija od 20-50 godina koje su se godinama nakupljale u starom obrazovnom sistemu i tiho patile za diplomom. Ode preduzeće u gubitak i katanac u bravu. A šta onda sa diplomom visokoškolske ustanove koja više ne postoji ?

Te diplome na tržištu rada prave totalnu zbrku poslodavci se postavljaju na način " evo vam plata 600KM , šta hoćete ? Ima vas na birou na stotine.
:lol: inače ljudi koji završe fakultet na državnom pucaju od znanja i dižu propale firme na visok nivo... DAJ NE PROSIPAJ MI ŠUPLJU MOLIM TE!
da nisam svjedok u svojoj firmi rekao bih da ssi u pravu... djevojka/žena koja je kao jedan od boljih studenata dođe u firmu i ne zna sastaviti mail direktoru, čovjek plače od smjeha, izvještaj joj svake sedmice ispravljaju a taj izvještaj je radila cura koja ima samo srednju skolu BEZ greške, i evo ponovo ga radi jer ova NE ZNA!

praksa je sve! pusti definicije i ostalo, jezici, praksa, kulltura i ponašanje su ssve sto ti treba u nasem sistemu, snalažljivost i mogućnost prilagodbe...

usput, branković i ostala kompaanija koja je UNISTILA te firme su upravo na DRZAVNOM "ZAVRSISLI" fakultete.... da ti kazem, primjer ekonomiste koji je radio na bliskom istoku koji je za 7 dana dobio DIPLOMU EKON. FAKZZLTETA U SARAJEVU... trebalo mu "hitno" zbog posla nekog voditelja glavnog bla bla, nema diplome, par poziva, ministar ova j i onaj i jedna transakcija ... nemoj molim te... sto neko rece, na privatnim legalno plaćaš diplomu a na drzavnom to radis da niko ne vidi
Fakulteti su visokoškolske ustanove i tu se stiče akadamsko zvanje. Fakulteti nisu radionice kako bi ljudi sa privatnih fakulteta željeli da oni izgledaju kako bi se otresli svojih kompleksa. Fakulteti su prije svega predstavljali svojevrsnu selekciju- ko koliko može. Ko, npr na državnom fakultetu položi Rimsko pravo ili na ekonomiji Finansijsko računovodstvo i matematiku, pokazao je da može usvajati zanje i da ima kapacitet. Da nikada nije vidio računar prije, naučiće sastaviti mail i raditi u excellu za dan.

Imao sam nekoliko radnih kolegica , pametne i fine djevojke ali im nije išao fakultet, i nije to sramota. Ne mora svako ni završiti fakultet i nije sva sreća u tome. Pokušavale nekoliko godina i odustale. Upisale te fakultete u Vitezu ( Apeiron) i Travniku i to kad su se udale i osnovale porodice. I onda pored svih tih obaveza, što porodica, što 10 sati na poslu, sve redovno polagale. Donesu bukvalno nekoliko strana da na poslu kao uče za ispit.

E sad da kažem da ja podržavam svaku vrstu učenja i obrazovanja, što formalnog, što neformalnog .
Ne bih imao ništa protiv ovih fakulteta da ne ugrožavaju direktno moje interese i to na nepravedan način. Prvi način je da poslodavci, kao što ranije navedoh, iskorištavaju zbrku i ekploatišu školovanu radnu snagu za male pare jer imaju izgovor u hiljadama visokoobrazovanih nezapolsneih osoba. Drugi način je da će imaoci tih diploma predstavljati meni nelojalnu konkurenciju pri konkurisanju na poslove u državnoj službi gdje ne postoje kriteriji zaposlenja najboljeg kandidata, nego propisi dozvoljavaju direktoru diskreciono pravo da zaposli bilo koga ko uopšte položi stručni ispit bez obzira koliko je bodova osvojio, uz napomenu da su ti stručni ispiti smiješni u odnosu na bilo koji ispit sa fakulteta. Treba da iščitaš 3-4 zakona i to je to. Ono gdje podržavam ljude da ganjaju te diplome je situacija kada rade u privatnim firmama i znaju da bi ih diploma " pogurala" u viši platni razred , a da se razumijemo to može proći samo kada firmu drže članovi porodice.

Znači, u privatnim firmama tim diplomama treba zakonom omogućiti prohodnost ako zadovolje na konkursnim testiranjima i budu bolji od drugih. To je već ravnopravna utakmica. Ako znaš više prolaziš i zdravo.
Svaka cast! Super napisan post. Gledajuci objektivno sasvim si upravu. Dugo vremena sam razmisljala o razlikama izmedju drzvanog fakulteta i privatnog, ali nisam se kolebala oko tezine, nego oko toga kako su PRIVATNI dozvoljeni i koliko su priznati u BiH i svijetu? Koliko mi je poznato (a ispravite me ako grijesim) Ministarstvo obrazovanja SBK je ne znam kolikom broju fakulteta odobrilo priznaje diploma. Pitanje je, zasto takvi isti fakulteti nisu prosli u drugim kantonima? Da nije tu u pitanju neka prljava rabota, oprostite ako cu nekoga uvrijediti ali veoma veoma je cudno da je toliki broj privatnih fakulteta uspjesno prosao u SBK a u ostalim kantonima nisu. Takodjer me zanima slijedece: da li su te diplome sa privatnih faxova u SBK priznate u cijeloj BiH? Ako jesu, zasto se muciti i trositi zivce na drzavnim faxovima kad je bolje dici kredit i zavrsiti ovaj drugi gdje su uslovi prema prici drugih kudikamo bolji-manje ucis-imas sve na faxu...mozes eto i prosjek da ganjas cisto radi fazona ili mode...kako god....

Takdojer me zanima, ako se npr. magistrira na nekom faxu u SBK hoce li se ta diploma priznati na drzavnom faxu ako neko odluci da nastavi dalje tj. da doktorira?

Imam hiljadu pitanja.....

Iskreno receno zvucna su mi imena nakon stecene diplome na faxu: inizinjer informatike, arhitekekta, profesor informatike i matematike....profesor informatike....Da li su ove diplome validne prilikom zaposljavanja? Kolika im je vrijednost? Ionako se sve u zivotu kupuje...
TomANDJerry

#361 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by TomANDJerry »

Nazalost zivimo u drzavi gdje su te diplome uvedene iz samo jednog razloga - da se zaposle oni sto trebaju da se zaposle u drzavnim firmama (lokalni SDA-ovci , SDP-ovci ili ko je vec na vlasti) .... to svako zna , ali naravno nije u interesu priznati i raditi protiv sebe

A to da dodjes na ETF i da ti priznaju diplomu iz Travnika :lol: :lol: .... pa oni gledaju da odbiju i ove iz Tuzle ili Mostara sto su zavrsili drzavni .... e sad ne znam kako je na drugim fakultetima , ali cisto sumnjam da je drugacije
ljuspica

#362 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by ljuspica »

TomANDJerry wrote:Nazalost zivimo u drzavi gdje su te diplome uvedene iz samo jednog razloga - da se zaposle oni sto trebaju da se zaposle u drzavnim firmama (lokalni SDA-ovci , SDP-ovci ili ko je vec na vlasti) .... to svako zna , ali naravno nije u interesu priznati i raditi protiv sebe

A to da dodjes na ETF i da ti priznaju diplomu iz Travnika :lol: :lol: .... pa oni gledaju da odbiju i ove iz Tuzle ili Mostara sto su zavrsili drzavni .... e sad ne znam kako je na drugim fakultetima , ali cisto sumnjam da je drugacije
Diplome TZ Univerziteta su i te kako priznate u Sarajevu. Narocito sa ETF i sa Medicinskog faxa. TZ ima jake Univerzitete. Ponosna sam sto sam tamo zavrsila svoj. Nije tacno da u Sarajevu omalovazavaju diplome drugih Univerziteta tj iz drugih gradova...to ti je pogresan info. Ja sam pitala za ove privatne faxove iz SBK. To da li ce se neko zaposlit sa stelom ne zanima me....

I da neko je pominjo reviziju diploma? Sta je konkretno taj pod tim mislio? Ima li neko da mi ovo objasni?
dustaban

#363 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by dustaban »

htcxone wrote:
dustaban wrote:
U tome je sustina.

nije tačno, supprotno tome, u nas je obrazovanost na NISKOM nivou, stvar je sto poslove VSS rade osobe sa 3 srednje ili 4 srednje... dakle, da se izvrsi revizija radnih mjesta vjeruj da bi zafalilo VSS, primjer moja firma gdje direktor kaze, za godinu dvije ce biti revizija i meni je zaosto ce neke osobe morati uzeti drugo radno mjesto da zaposlim VSS ...
a to je sad vec problem drzave sto to dopusta ....
ima srednjoškolaca tonu , neki se zaposle poslije srednje ako im "stari sredi" a neki rade na crno kao konobari ili sl.
e sad drugi je problem to sto dobar dio studenata iz drugih kantona ostaje ovdje raditi... pa nam se cini kao da je ogroman broj "na birou" :.:
evo moju firmu ne drze "prodice" i ne prolaze rodbinske veze, pa imaju dvije osobe sa privatnim fakultetima koje najnormalnije rade, čak što više ODLIČNO rade posao...
a drugi par cipela je sto se 70% diploma odnosi na političke nauke,ekonomiju i filozofski f. a nisu svjesni da vecina radnih mjesta sa tim fakultetima je administrativna ili budžetska... pa brate eno elektrotehnnika, medicina, mmašinstvo itd ja sto znam studenata sa tih fakulteta koji su zavrsili bez problema su nasli solidne poslove i dosta napredovali...
drugi par cipela je sto gospoda sa drzavnih fakulteta očekuju pri zaposlenju da će početna plata biiti milju i po plus topli i sto ce biti glavni u raji.... pa kad donese direktor tonu dokumentacije ii kad na to sve trazi izvjestaje pa onda trazi da se sve stigne na vrijeme... e onda krenu suze ... jer ocekivaanja i realnost se nisu podudarale a to je najgore... i onda da otkaz, uz pricu , nije se moglo izdrzati, pritisak... pa ide prica kako za "nas sa vss nema posla" ... ima samo treba zapeti i KRENUTI OD NULE!
OH KAKVA GRESKA I KAKVA ZABLUDA !

U jednoj poduzetnickoj atmosferi poslove rade oni koji znaju da ih urade.
I svakom poslodavcu je prvenstveni cilj da dobije kvalitetnog izvrsioca tih poslova sa manje skole jer to podrazumjeva da je jeftiniji.
Nadam se da neces sad izvaliti novu glupost da je VSS automatski kvalitetniji za sve poslove od onoga sa SSS.

To sto ti govoris je klasicna demagogija "SSS zauzima VSS mjesta"!
Notorna budalastina. Istina je da VSS preotima SSS mjesta jer mi naprosto NEMAMO VSS RADNIH MJESTA. Ono sto kod nas rade inzenjeri, to su nekad sasvim fino radili tehnicari ili jos jednostavnije, za te konkretne poslove kvalifikovani i obuceni radnici.

MI SMO DOBILI VOJSKU BEZ VOJNIKA, SVE SAMI OFICIRI !

I u tom smislu dalje ilustrujem: sta znaci imati skolovane pilote ako nemas aviona?! Mogu li samo piloti ciniti avijaciju?!
Preneseno: mogu li ekonomiju jedne zemlje ciniti samo diplome?!

Tvoj rezon je upravo takav - ako nemamo aviona, piloti bi trebali imati prioritet na poslovima taksista!

B U D A L A S T I N A !
Hemera

#364 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by Hemera »

lajk wrote:
Hemera wrote:super,nisu moj eizmišljotine,već imam prijateljicu koja ide sa svojih nepunih 34 godine vandredno,žena radi i tako se snalazi radi svog radnog mjesta
prema tome fujkaj nekome drugom hljeba ti.
koji fax ? ne moras reci tacno,samo koja struka pravo,ekonomija,zdravstvo,tehnicki fax ?

ekonomiju

krenula iza rata, nije je zavrsila ovdje u sarajevu dala godinu i po udala se i tako to kako biva pa se zaposlila radi u struci i zna svoje poslove pa je odlucila to da privede kraju pa otisla u travnik
lajk

#365 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by lajk »

Hemera wrote:
lajk wrote:
Hemera wrote:super,nisu moj eizmišljotine,već imam prijateljicu koja ide sa svojih nepunih 34 godine vandredno,žena radi i tako se snalazi radi svog radnog mjesta
prema tome fujkaj nekome drugom hljeba ti.
koji fax ? ne moras reci tacno,samo koja struka pravo,ekonomija,zdravstvo,tehnicki fax ?

ekonomiju

krenula iza rata, nije je zavrsila ovdje u sarajevu dala godinu i po udala se i tako to kako biva pa se zaposlila radi u struci i zna svoje poslove pa je odlucila to da privede kraju pa otisla u travnik
hvala na odgovoru :) ne znam kakvo je stanje na ekonomiji tako da ne mogu pricat o tome
TomANDJerry

#366 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by TomANDJerry »

ljuspica wrote:
TomANDJerry wrote:Nazalost zivimo u drzavi gdje su te diplome uvedene iz samo jednog razloga - da se zaposle oni sto trebaju da se zaposle u drzavnim firmama (lokalni SDA-ovci , SDP-ovci ili ko je vec na vlasti) .... to svako zna , ali naravno nije u interesu priznati i raditi protiv sebe

Diplome TZ Univerziteta su i te kako priznate u Sarajevu. Narocito sa ETF i sa Medicinskog faxa. TZ ima jake Univerzitete. Ponosna sam sto sam tamo zavrsila svoj. Nije tacno da u Sarajevu omalovazavaju diplome drugih Univerziteta tj iz drugih gradova...to ti je pogresan info. Ja sam pitala za ove privatne faxove iz SBK. To da li ce se neko zaposlit sa stelom ne zanima me....

I da neko je pominjo reviziju diploma? Sta je konkretno taj pod tim mislio? Ima li neko da mi ovo objasni?
Nismo se razumjeli , kazem da su priznate - ali da vecina fakulteta u Sarajevu prije svega gleda da upise svoje studente pa tek onda ostale (mislim na Master studij) ....
Revolucionar ★

#367 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by Revolucionar ★ »

Previše je nehljeba i na drzavnim fakultetima, koji obavezno s koljena na koljeno sire nekakve urbane legende o nemogucnosti polaganja nekih ispita, ili lakoci drugih, uz obavezno šupljiranje o drugim fakultetima na kahvi, uz obavezno nipodoštavanje istih. Mozda i ne bih nesto aman kritikovao ovaj IUT, medjutim par mojih kolega koji se nisu uspjeli izborit sa sistemom na UnSa, sada na IUT-u glatko daju ispite, i srecom, bez nekog stida il dizanja sebe u nebesa, sve i jedan je potvrdio da je definitivno lakse. Reci ce neko, manji je broj studenata, a nastava prilagodjena svakom od njih bla bla bla .. pusti ba reklamne malverzacije, kahva radnim danima, ide subotom na fax .. ma zdravo
htcxone

#368 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by htcxone »

Revolucionar ★ wrote:Previše je nehljeba i na drzavnim fakultetima, koji obavezno s koljena na koljeno sire nekakve urbane legende o nemogucnosti polaganja nekih ispita, ili lakoci drugih, uz obavezno šupljiranje o drugim fakultetima na kahvi, uz obavezno nipodoštavanje istih. Mozda i ne bih nesto aman kritikovao ovaj IUT, medjutim par mojih kolega koji se nisu uspjeli izborit sa sistemom na UnSa, sada na IUT-u glatko daju ispite, i srecom, bez nekog stida il dizanja sebe u nebesa, sve i jedan je potvrdio da je definitivno lakse. Reci ce neko, manji je broj studenata, a nastava prilagodjena svakom od njih bla bla bla .. pusti ba reklamne malverzacije, kahva radnim danima, ide subotom na fax .. ma zdravo
upravo to!
izađeš u grad na kafu poslije posla na kafama 99% studenata, ja ih znam iz drugih gradova svaku noc su derneci i pijanke, i onda kad dođe pred ispite popadaju i krivi im svi , od sistema, drrzave profesora pa na dalje, samo oni nisu krivi... krivi su im i drugi fakulteti...

Ja ponavljam, nije malo na danasnjem vaktu dati od 2500 do 4000 za godinu dana... neka priča ko šta hoće to je udarac za džep svake osobe, plus sto rade do 4-5h pa do 8-9 na faksu, taman da nista ne uci velik je to trud ...

na kraju, svako ima svoje, i svako vodi svoj zivot, drzava dozvoljava javna misljenja pa i proteste protiv prvatnih/drzavnih fakulteta... il je ipak lakse sjediti kuci z grijalicu i comp i kriviti cijeli svijet sto nam SISTEM ne valja ;)

sto se tice sss vs vss
evo primjer djevojka radi sa sss posao koji po zakonu treba da radi ekonomista vss .... i sigurno da ona radi bolje nego sto bi neko sa VSS dosao da radi, ali džaba kada , bar u ovohj firmi cijene dipplomu i ljude sa VSS

za ovo pitanje kako je primljena...nije stela 100% , prolaziš test... dva razgovora, posto je bila dobra studentica (prosjek oko 9 ) i poznavanje dva jezika a uz to je u roku zavrsila (Mlada) a to je politika firme da prima mlade osobe, tako da je sasvim čisto primljena na to mjesto i onda kada ocekujes napredak ...
Dr. Kuca

#369 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by Dr. Kuca »

don džonson wrote:
alenthekiller wrote:
Dr. Kuca wrote:Seres ko foka. Znam ljude koji su zavrsili ekonomiju u Sarajevu da ne znaju popunit virman al haj. Inace ovdje se zavrsava sve na znanje itd. Znam ljude koji su sa mnom zavrsili a da neke ispite nisu ni izasli, na ekonomiji u Sarajevu, neke i sa Prava, neke sa politickih nauka, neke sa medicine. Smijesan si. Ekonomija u Sarajevu su ispiti na zaokruzivanje 90% njih. Sad se zatvori u sobu i placi! Najvise korupcije ima na fakultetima u Sarajevu, Smijesno je sto ste se ufatili samo ovog faxa? :lol: :lol: Kompleksi? Npr i na Ganicu je prelagano, pa niko ne spominje?
Na Ganiću prelagano? Stereotipi koji su počeli širiti studenti koji nemaju para da idu na te iste fakultete
wow :lol:
Na sličnim univerzitetima teško? Stereotipi koje šire studenti koji nemaju mozga za normalne fakultete :dance:
Sin od prijatelja ide na Ganica. Probo je na 3-4 fakulteta, ukupno polozio 2,5 ispita, upise ganica 2 godine 8,5 mu prosjek? Molim te.
giovanni galli

#370 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by giovanni galli »

Sin od prijatelja ide na Ganica. Probo je na 3-4 fakulteta, ukupno polozio 2,5 ispita, upise ganica 2 godine 8,5 mu prosjek? Molim te.

nedo Bog prijatelja poput tebe, pa ovo stavljas na forum...
giovanni galli

#371 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by giovanni galli »

giovanni galli

#372 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by giovanni galli »

Dr. Kuca

#373 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by Dr. Kuca »

giovanni galli wrote:Sin od prijatelja ide na Ganica. Probo je na 3-4 fakulteta, ukupno polozio 2,5 ispita, upise ganica 2 godine 8,5 mu prosjek? Molim te.

Istina boli!
Scopio

#374 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by Scopio »

Državni univerziteti

Univerzitet u Sarajevu (Sarajevo); [1]
Univerzitet u Banja Luci (Banja Luka); [2]
Univerzitet u Tuzli (Tuzla); [3]
Univerzitet "Džemal Bijedić" Mostar (Mostar); [4]
Univerzitet u Istočnom Sarajevu (Istočno Sarajevo); [5]
Univerzitet u Mostaru (Mostar); [6]
Univerzitet u Bihaću (Bihać); [7]
Univerzitet u Zenici (Zenica); [8]
Univerzitet u Travniku (Travnik); [9]

Privatni (uključujući samostalne fakultete i koledže)

Međunarodni univerzitet u Sarajevu (Sarajevo); [10]
Škola nauke i tehnologije u Sarajevu (Sarajevo); [11]
Sveučilište / Univerzitet Hercegovina (Međugorje i Mostar); [12]
Međunarodni univerzitet "Phillip Noel Baker" (Sarajevo); [13]
Fakultet javne uprave (Sarajevo); [14]
Američki Univerzitet u Bosni i i Hercegovini (Tuzla Sarajevo i Banja Luka) ; [15]
Visoka škola Komunikološki koledž u Banjaluci Kapa Fi (Banja Luka) ; [16]
Univerzitet za poslovni inženjering i menadžment (Banja Luka);
Univerzitet za poslovne studije (Banja Luka);
Panevropski univerzitet Apeiron Banjaluka (Banja Luka); [17]
Koledž u Banja Luci (Banja Luka); [18]
Koledž za primjenjene i pravne nauke "Prometej" (Banja Luka) [19]
Univerzitet Slobomir P (Doboj i Bijeljina); [20]
Koledž za informatiku i menadžment Janjoš (Prijedor); [21]
Univerzitet Sinergija (Bijeljina); [22]
Otvoreni univerzitet ApeiroN (Travnik); [23]
Koledž za poslovni menadžment "PRIMUS" (Bosanska Gradiška); [24]
Nezavisni univerzitet Banja Luka (Banja Luka); [25
Pravni fakultet Kiseljak (Kiseljak)

Eto pogledajte nazive univerziteta i fakulteta, lakrdija od obrazovanja!
Nisrin

#375 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by Nisrin »

Sto se tice ovog "univerziteta" dovoljno mi je bilo kad je STUDENT master studija- peta godina, koji obnavlja godinu jer nije zavrsio tezu, jucer dosao da ovjeri knjizicu i sluzbenica na salteru mu kaze: "Ovdje vam ne pise za koju akademsku godinu vazi potvrda", a on joj odgovara: "Ali pise kad je izdata potvrda"...

Znaci, toliko o tom fakultetu kad Uprava ne zna NAPISATI POTVRDU ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE! Jos nisam cula da neko ne napise za koju akademsku godinu vazi...

I da, lik studira business managment :D
Post Reply