Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
A_I_

#351 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by A_I_ »

poznanik wrote:
Nisrin wrote:
A_I_ wrote:Ko ima ikakvog pojma o zivotu na Zemlji, zna da se voda koju ljeti pijemo akumulira zimi obilnim snijegom koji pokrije planine i proljetnim obilnim kisama.
Zimi pijemo vodu od jesenjih kisa i zimskog snijega. Jesenje kise su neophodne za ponovno natapanje planina i neophodnih suma vodom prije zimskog smrzavanja tla...
U moje naselje voda ne dolazi sa Igmana, nego sa Jahorine i vodosnabijeva svega Opstinu Stari Grad i podrucje Pala i dio oko Pala...postoje i podzemne vode, izvori iz kojih se crpi voda, na Jahorini je bilo oborina koliko-toliko, bazeni su im PUNI, ali oni uvode redukcije iz drugog razloga, ako ti to dosad nije bilo jasno, onda stvarno ne znam na kojoj planeti ti zivis!!! Zamisli, vode nema od dana kad je povucena odluka o poskupljenu, a sve do tadasnjeg dana je BILO!

Jasno da nema kisa i snijega kao prije, ali svejedno svi ostali gradovi IMAJU VODE, samo glavni grad BiH, OKRUZEN PLANINAMA NEMA!!!
Danas je objavljena agencijska vijset iz Bugarske da je ovih dana nivo Dunava najniži u posljednjih 50-tak godina. Dunav svoju vodu skuplja još od južne Njemačke, u čemu učestvuju i naše rijeke i potoci. Dakle - zadnjih nekoliko mjeseci, pa i prošle godine, padavine u južnoj Evropi su izostale. Rezultat je očit i na našim vodostajima, i na količinama podzemnih voda. u Sarajevu, Mošćanica teče kapacitetom kao manji potočić, a i ja se sjećam da je nekad plavila faletiće i nanosila veliku štetu nizvodno. Vode je ove godine mnogo manje nego prije, i to je razlog smanjenih količina u vodosnabdijevanju Sarajeva.

Zaboravimo teorije zavjere, pametnije je svima nama da i sami uštedimo vodu kako god i gdje god možemo...
Ispravio sam tvoj quote(Nisrin <-> A_I_) ;-) :)
vjesticanametli

#352 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by vjesticanametli »

trciteeeeeeeeeeee tusiranjeeeeeeeeeeeeeeeeeee ja ugrabila voduuuuuuuuuuu :D
Crvena.Papricica

#353 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Crvena.Papricica »

Dobro, shvatili smo da nema vode, ali koliko ja vidim iz onog članka, nije problem što je suša svukud po Evropi, što ako i dogodine bude, imat ćemo te vode još manje, nego je problem što je VIK u dugovima i što planira uvesti poskupljenje na teret građana samo da se riješi dugova, a ne da se, barem nešto od tih para, uloži u tekuću (ironično) problematiku s vodom.
I šta ćemo onda u 2013. ili 2014. kada se VIK ne riješi dugova, a garant neće, vode i dalje nema, mi ćemo i dalje preko 50% vode, pitke vode, gubiti u baštama, na ulicama, ko zna gde, a ono malo što će nam, dok nisu redukcije, puštati na slavinu, plaćat ćemo ko da je suho zlato. Šta onda, misli li iko.
Last edited by Crvena.Papricica on 04/12/2011 22:52, edited 1 time in total.
sijedi

#354 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by sijedi »

@poznanik.
Prije par dana sam bio malo vragolast pa sam te nazvao hidrotehnicjarom i moderatori su to pobrisali.Neka su .Trebamo ovdje siriti kulturu dijaloga i tolerancije i naravno, zdravorazumskog razmisljanja>A vidim da i ti nadolazis.Neka bilhajr
vjesticanametli

#355 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

ih kad neokupani ljudi pocnu siriti smradove :lol: :lol: jadna nam majka cekam vodu vascjeli dan a bio samo curak :lol: :lol: :lol: QQ
Cholina_Lokica

#356 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Cholina_Lokica »

vjesticanametli wrote:ih kad neokupani ljudi pocnu siriti smradove :lol: :lol: jadna nam majka cekam vodu vascjeli dan a bio samo curak :lol: :lol: :lol: QQ
Pa sire ih i kad nema redukcija, jbg, voda vecini nepoznanica :D
vjesticanametli

#357 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

mi cemo se izgleda morati pridruziti :D
Cholina_Lokica

#358 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Cholina_Lokica »

vjesticanametli wrote:mi cemo se izgleda morati pridruziti :D
Ne ureklo se, kod mene nema redukcija :D
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#359 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Velkoski »

Kod mene u zadnja 3-4 sata na Dobrinji sve radi perfektno. Doduse, ocekujem da za sat vremena nestane opet. :D
A_I_

#360 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by A_I_ »

Nisrin wrote:@A_I Ok, upravu si za sve te cinjenice! Kako objasnjavas da pojedini dijelovi grada imaju vode, ostali ne?!
Pojedini konstantno nemaju vode, a ostalo nemaju u periodu od 00 do 5h...

I dalje tvrdim da je do REDUKCIJA! Kada i puste vodu, kao sad,puste je u nenormalnom visokom pritisku...a nekad u skroz slabom...btw, nije sve ni do toga da vode nema, sami kazu kako su GUBICI VODE ZBOG INFRASTRUKTURE 80%---je li i za to kriva susa, priroda???!!!
Kod mene na Dobrinji u zgradi bez pumpe/hidrofora je sljedeca: zadnjih jedno 2 mjeseca skoro je konstantna nocna redukcija - pocelo je manjim pritiskom(nedovoljnim za plinski bojler) a zadnjih 15ak dana potpuno nestaje nocu. I ranije je ponekad znao biti los pritisak nocu.

Moje laicko objasnjenje za razlicitu situaciju po naseljima je:

a) da visocije zgrade koje imaju hidrofore imaju normalan pritisak sve dok iz bazena ispustaju vodu dok mi u nizim zgradama i oni cije su zgrade na vecoj visini u odnosu na vodovode/bazene tj. gdje je manji -pad- od bazena do zgrade imaju los pritisak

b) da vodovod manipulise pojedinim bazenima dajuci veci prioritet jednima na ustrb drugih zavisno od situacije(mozda potrosnje u razlicitim dijelovima grada) jer je koliko mi se cini pojedini bazeni u samom gradu uvezani i serijski prikljuceni na Bacevo preko onog na Mojmilu

c) da sad i rutinski nocu iskljucuju vodu npr. za Dobrinju da bi dalje punili bazene po gradu

Bilo bi najpostenije kad bi jedno javno tj. *nase* preduzece bilo TRANSPARENTNIJE, kako po pitanju trosenja nasih para na svoje plate i razne pogodnosti, tako i po pitanju ovog sustinskog pitanja za ovaj grad i zatupljene gradjane a to je trenutno stanje u vodovodnom sistemu i bliska buducnost koja nas ceka kad se akumuliraju uzastopne suse :!:
sijedi

#361 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by sijedi »

vjesticanametli wrote:mi cemo se izgleda morati pridruziti :D
Boga mi, ja necu.
Ves lonac (koji sam napunio kad je bilo vode),bokalic, vrijedna zenina rucica koje su omogucilo gravitaciono padanje vode po mome tijelu, dok je druga trljala moja ledja i poslije nekoliko minuta sam cist.Poslije smo zamijenili uloge.
Sta ima veze,...
sinuhe

#362 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by sinuhe »

Znaci sad ne mozemo prodavati vodu Arapima i zaraditi laku paru. Propade i ta prica. I neka je.
Nisrin

#363 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Nisrin »

.
Last edited by Nisrin on 08/12/2016 15:16, edited 1 time in total.
A_I_

#364 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by A_I_ »

Crvena.Papricica wrote:Dobro, shvatili smo da nema vode, ali koliko ja vidim iz onog članka, nije problem što je suša svukud po Evropi, što ako i dogodine bude, imat ćemo te vode još manje, nego je problem što je VIK u dugovima i što planira uvesti poskupljenje na teret građana samo da se riješi dugova, a ne da se, barem nešto od tih para, uloži u tekuću (ironično) problematiku s vodom.
I šta ćemo onda u 2013. ili 2014. kada se VIK ne riješi dugova, a garant neće, vode i dalje nema, mi ćemo i dalje preko 50% vode, pitke vode, gubiti u baštama, na ulicama, ko zna gde, a ono malo što će nam, dok nisu redukcije, puštati na slavinu, plaćat ćemo ko da je suho zlato. Šta onda, misli li iko.
Reci cu ja sta je bilo i sta ce biti (na osnovu onoga sto se inace desavalo i desava u drugim zemljama svijeta a malo ko prati i sabira 2 i 2).

Prvo je bila poratna opstedrustvena korupcija i nepotizam zbog cega se nije ulagalo u privredu generalno a nama u ovoj prici najbitnije - u javna gradska preduzeca poput GRASa i ViKa pa su ista pocela odumirati. Ta ista korupcija i nepotizam u drustvu donose sa sobom i unistavanje prirodnih bogatstava - u ovom slucaju najbitnije su SUME.
Sve je to dovelo do trenutnog stanja s vodosnabdijevanjem. Jer, bez obzira sto s*ebavamo klimu ubrzanim korakom, da smo ulagali u ocuvanje suma i ponovnu sadnju npr. na Bjelasnici gdje je jos od strane te divne bajne Austrougarske desetkovana, i da smo onim silnim donacijama obnovili vodovodni sistem i smanjili gubitke, mi danas ne bi imali problem s pritiskom vode u cesmi.

Onda su bili 'aranzmani' (citaj prodaja djavolu) s MMF-om uz potpuno tajne(sto je ustaljena i isprobana praksa tih djavola) klauzule/ugovore/uslovljavanja za 'kredite' (zapravo su uspostavili kontrolu nad zakonodavnom i izvrsnom vlascu zemlje) sto su potpisali Brankovic/Bevanda/Mujezinovic &Co. Eh, jedna od ustaljenih stavki u tim tajnim uslovljavanjima jeste rasparcavanje i privatizacija javnih (komunalnih) preduzeca (tj. krava muzara kod kojih su sigurni dugorocni prihodi jer ljudi ne mogu bez njihovih usluga). Medju ostalim uslovima obicno je tu forsiranje medjunarodnih sporazuma o tzv. slobodnoj trgovini (hau jes nou) i usredsredjivanje na izvoz umjesto PODMIRIVANJE SOPSTVENE POPULACIJE PROIZVODNJOM. Primjer tog 'izvoza' je trovac ekositema Prevent gdje stranci (americki mega-trovac Cargill) dostavlja svoj resurs umjesto naseg, kod nas se obavlja najprljaviji dio posla - proizvodnja uz dugorocne posljedice po ekosistem a stranci dobivaju cist gotov proizvod.
Opet drvna industrija je prica za sebe. Samoodrzivost je rijec nepoznanica u rjecniku tih svjetskih mesetara. Kad zavisis od nekoga - taj te ima u saci i moze te musti dok mu se da.

Ovaj trend poskupljenja komunalija od struje do vode ne mora biti direktan zahtjev djavola, ali je definitivno indirektna posljedica:
- *krize* (za koju su zasluzni isti ti mesetari koji posudjuju pare DRZAVAMA - primjer Grcke i americkih banaka prije nego je MMF uletio kao lafo spasitelj a zapravo lesinar grcke imovine) jer vlade rezu troskove/rashode koji masovno odlaze na pokrivanje milionskih dugova ovih preduzeca preko ledja obicnih gradjana dok svoje plate i pogodnosti ne diraju a kamo li visak uhljupa po administraciji (gluho bilo pu pu) :-)
- a jos vise korumpiranosti drustva zadnjih 15 godina u kom su javne tj. nase pare odlazile i odlaze u privatne dzepove stranacki postavljenih uposlenika(citaj nasih sugradjana - uhljupa) javnih gradskih preduzeca.

Ali ono sto ce uslijediti a to je PRIVATIZACIJA tih preduzeca, eventualni 'bankrot' citavih kantona i diktatorske mjere za toboze spasavanje ekonomije i sistema poticu 100% od MMFa WBa EBRDa i sl. misionara :evil:

Ono sto su uradili Jamajci prije 30 godina i dan danas ponavljaju po zemljama treceg svijeta, a pogotovo nakon izbijanja ove 'krize' 2008.

Life and Debt

Nase Brankovice, Bevande, Mujezinovice, Lagumdzije nije briga ko je to s kim pregovaraju o zaduzivanju i 'mjerama stednje' :x

Ko ne uci iz istorije, ona mu se ponavlja.
Dioda

#365 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dioda »

I opet....nema vode :twisted:
I necu da se naviknem :x :x :x
alica.k

#366 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by alica.k »

Dioda wrote:I opet....nema vode :twisted:
I necu da se naviknem :x :x :x
ovo vec postaje krsenje ljudskih prava.

najsmjesnije je, sto niko na ulicu nece. eto hajde, razumjela sam kad je samo vogosci i nekim nidje veze djelovima grada bila redukcija, ko ce se radi nas peglat po ulici - tako je to u nasoj drzavi. ali evo sada, niko nema vode. i svi se zale, i niko ne bi prstom maknuo za to.
mr.smith sa

#367 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by mr.smith sa »

Ocigledno i nama treba neka Kukuriku koalicija.Ovo je sramota :shock:
chuchumbamayumbe

#368 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by chuchumbamayumbe »

Prije nekoliko dana sam pokušavao pronaći raspored redukcija na ViK stranici, ali bezuspješno.
Da bar hoće narodu da kažu tada i tada, tu i tu će biti redukcija, od tada - do tada!
:(
headbanger

#369 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by headbanger »

eki kukuruiku
nismo mi za kukuriku mi smo za muuuuu koaliciju
suti dobro je samo nek ne puca
prilagodi se BA
Prpa.ba

#370 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Prpa.ba »

micki125 wrote:svako jutro prije nego dođe voda izlazi zrak i to u većim količinama x 30 dana. Hoćemo li na kraju vodovodu plaćati za dostavu zraka?

Ne sumnjam u to da bi olos u Vodovodu to zelio. :D

Jedino rjesenje je opci bojkot placanja komunalija dok se ne uvedu mjere stednje u toj propaloj socijalistickoj firmi i ne pokrenu projekti na sanaciji vodovoda. Ionako porezni obveznici vec godinama placaju desetke miliona maraka godisnje na saniranje njihovih plata.

Ili cekati dok sistem u potpunosti ne propadne, a radnici ne namire sebe i svoje do kraja zivota. 8)
Dr.Mr.Fr.

#371 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dr.Mr.Fr. »

Jeste citali ovo :

http://www.josd.org/?p=1045 :roll: :roll: :roll:

Vlast nam sprema “novogodišnji poklon” - Voda naredne godine skuplja za 51 posto! :thumbup:
Comrad

#372 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Comrad »

Jedva cekam narednu i izbornu godinu 2014. tad nece biti nikakvih poskupljenja, bice sve bajno i lijepo, gradit ce se putevi, uredjivati parkovi.

Super. Volim izborne godine. :bih:
nosara

#373 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by nosara »

Comrad wrote:Jedva cekam narednu i izbornu godinu 2014. tad nece biti nikakvih poskupljenja, bice sve bajno i lijepo, gradit ce se putevi, uredjivati parkovi.

Super. Volim izborne godine. :bih:
I slijedeca je...
Nisrin

#374 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Nisrin »

.
Last edited by Nisrin on 08/12/2016 15:16, edited 1 time in total.
žulijan asanž

#375 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by žulijan asanž »

nejma vode ni za lijeka. :x
Post Reply