Zeludac(problemi vezani za njega)

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Hafis

#351 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Hafis »

T
Last edited by Hafis on 23/05/2015 14:46, edited 1 time in total.
Hafis

#352 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Hafis »

ZenaZbrkovima wrote:
Hafis wrote:
ZenaZbrkovima wrote: trojna terapija nakon dijagnoze prvi put, prije par godina. posljednji put, prije par mjeseci, pila sam zontop 40mg 2X dnevno, 14 dana pa jos 2 mj 40 mg ujutro. problemi su i dalje tu.
Krvna slika uredna, jedino sam imala neki imunoloski parametar (CiC) jako povisen i 3 puta sam kontrolisala da provjerim da nije doslo do greske, medjutim, na to niko od dokt nije obracao paznju niti me uputio da dalje ispitujem o cemu se radi.. :roll:
Kao što sam i pretpostavio.
Možeš li se sjetiti o kolikim se vrijednostima radilo? Ako su ti stvarno velike vrijednosti, onda to svakako zaslužuje daljnji imunološki osvrt.
Jesi li određivala vrijednosti ANa i antiDNA?
mislim da nisam jer dokt nije tome pridavao neku vaznost, receno mi je samo "to je nesto imunolosko" i to je to :-) Kad sam dobila zvanicni nalaz sa biopsije da se radi o atroficnom gastritisu, dokt je cak rekao da se to i ne lijeci, imat ces problema s vremena na vrijeme i to je to :-) na moje pitanje a sta je s onim CiC-om koji je povisen, samo je odmahnuo rukom.

Koliko se sjecam, na sva tri nalaza koja sam radila pisalo je da je negativan ispod 40, meni je bio od 60 do 70.
To je samo grebanje po površini.
Povišene vrijednosti cirkulirajućih imunih kompleksa zahtijevaju daljnje imunološke pretrage, ali i pregled imunologa.
Uglavnom, isuviše opširna tema koja nadilazi ovakvu vrstu razgovora, a na koju se može nadovazati još tisuću ''a što ako...''.
Uglavnom, što se tiče atrofičkog gastritisa, ako ništa mogu se ublažiti njegove posljedice pravilnim načinim prehrane i higijensko-dijetetskim režimom života
ZenaZbrkovima

#353 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by ZenaZbrkovima »

Hvala na savjetima :thumbup:
ZenaZbrkovima

#354 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by ZenaZbrkovima »

Hafis wrote: To je samo grebanje po površini.
Povišene vrijednosti cirkulirajućih imunih kompleksa zahtijevaju daljnje imunološke pretrage, ali i pregled imunologa.
Uglavnom, isuviše opširna tema koja nadilazi ovakvu vrstu razgovora, a na koju se može nadovazati još tisuću ''a što ako...''.
Uglavnom, što se tiče atrofičkog gastritisa, ako ništa mogu se ublažiti njegove posljedice pravilnim načinim prehrane i higijensko-dijetetskim režimom života
Nevezano za zeludac, kao nekog ko se, cini mi se, razumije u ovu oblast, pitam (jos samo ovo :D), sta je to transverzoptoza? Na internetu nema nista o tome. Jel nesto patolosko?
Hafis

#355 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Hafis »

ZenaZbrkovima wrote:
Hafis wrote: To je samo grebanje po površini.
Nevezano za zeludac, kao nekog ko se, cini mi se, razumije u ovu oblast, pitam (jos samo ovo :D), sta je to transverzoptoza? Na internetu nema nista o tome. Jel nesto patolosko?
Radi se o radiološkom izrazu.
Naime colon transverzum je tzv. horizontalni dio debelog crijeva. Uz postojeći uzlazni (colon ascendes) i silazni (colon descendes).
U medicini izraz ''ptosis'' to jest ptoza označava spuštenost nekog organa (npr. ptosis palpebrae - spušteni kapci, gastroptosis - spušten želudac i sl.)
Znači izraz transverzoptosis, tj. transverzoptoza u prijevodu znači spušteni transverzalni dio debelog crijeva.
U 90% slučajeva radi se o fiziološkom stanju, najčešće urođene etiologije, koji se obično otkrije sasvim slučajno tijekom dijagnostičkih pretraga i koji u načelu ne stvara nikakve probleme.
Postoje i patološka stanja koja uzrokuju transverzoptozu, ali onda govorimo o bolesti koja je dovela do tog stanja, a ona se manifestira s dodatnom mnogo složenijom patologijom i kliničkom slikom u kojoj je transverzoptoza jedan od najmanjih problema.
belfy

#356 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by belfy »

[total OT]
hafize, ja te sada malo vise, a malo manje cijenim. umjesto da ovako od pocetka djelujes konstruktivno po forumu ti se zadao u naglabanja gdje (izvini) pocesto ispadnes nedostojan rasprave. prepucavas se po nekim temama kao tinejdjer iz ko zna kojih razloga.

ja sam forum uvijek shvatao poluozbiljno. na barem pola tema da das neki doprinos ili pomognes nekome na ovaj ili onaj nacin. a ti me samo podjesti na ove nase "fantasticne" doktore sto hrle u politiku da omaste brke lovom koju znaju da nisu zaradili. neki to cine jer znaju da ne mogu napredovati u svom polju, dok su drugi jednostavno pohlepni. no, ti ovdje na forumu ne mozes tamo zaraditi lovu, ali ovakvim djelovanjem sigurno mozes zaraditi postovanje.

nisi ti ni jedini. imamo mi i lokalca (Zenica) @kamen_spoticanja, koji je davao odlicne savjete o stomatologiji, a koji je, opet, precesto na politici... sta vas toliko tjera tamo na forumu? dajte struku tamo gdje joj je mjesto. nemojte tipovati da budete forumski ministar saobracaja sa dilpomom medicine. siguran sam da svi vise cijene vase upise na ovakvim temama, jer im uveliko i pomazu. ostanite pomagati i pridonositi. sam forum ce time biti boljim. oni koji nemaju bolje zanimanje nek drobe politiku. niste cak ni samo vas dvojica u pitanju. dosta je ovdje ljudi koji su na podforumima nesrodnim politici dali puno vise doprinosa. pa se i sam zapitam zasto doprinositi manje nego doprinositi vise?

moze li se imalo drzati vise do strucnog misljenja nego do laickog ili "gradjanskog"? tvoj doprinos na ovoj temi je nemjerljiv sa doprinosom na "onim otam' ". svaka cast za ovo ovdje.
[/total OT]
ZenaZbrkovima

#357 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by ZenaZbrkovima »

@Hafis, veliku brigu sam smirila :D hvala PUNO!
ZenaZbrkovima

#358 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by ZenaZbrkovima »

Hafis wrote: Radi se o radiološkom izrazu.
Naime colon transverzum je tzv. horizontalni dio debelog crijeva. Uz postojeći uzlazni (colon ascendes) i silazni (colon descendes).
U medicini izraz ''ptosis'' to jest ptoza označava spuštenost nekog organa (npr. ptosis palpebrae - spušteni kapci, gastroptosis - spušten želudac i sl.)
Znači izraz transverzoptosis, tj. transverzoptoza u prijevodu znači spušteni transverzalni dio debelog crijeva.
U 90% slučajeva radi se o fiziološkom stanju, najčešće urođene etiologije, koji se obično otkrije sasvim slučajno tijekom dijagnostičkih pretraga i koji u načelu ne stvara nikakve probleme.
Postoje i patološka stanja koja uzrokuju transverzoptozu, ali onda govorimo o bolesti koja je dovela do tog stanja, a ona se manifestira s dodatnom mnogo složenijom patologijom i kliničkom slikom u kojoj je transverzoptoza jedan od najmanjih problema.
Opet ja :D nadjoh neke stare nalaze iz 2012, radila sam anti DNK i ANA, i bili su ok :-D radila sam ih opet u petak i cekam rezultate.
Sta mislis, jel moguce da su i sad ok, ako su tad bili :-D
Ja se sve nadam da je doslo do greske i da kod mene ipak nije u pitanju atroficni gastritis :oops:
je li moguce da je tako, ako opet antitijela budu ok?
P:S: radila sam sad i antitijela na parijetalne stanice.
Tabhana

#359 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Tabhana »

Prije osam godina uradio gastroskopiju, dijagnoza Hiatus Hernia, Gerb II, Gastritis.

Ima pola godina kako mi se opet javljaju problemi sa želdcem. Prvo mi je svaki dan bila muka, otišao sam doktorici koja kaže da zbog tog gerba ja imam pravo imati te mučnine. Standarno mi je propisala controloc mjesec dana. Osim toga koristim i Espumisan. Zbog svih tih problema postao sam i anksiozan. I pored svih tih tableta, stomak mi je i dalje napuhan (nebitno šta jedem ili popijem), osjećam veliku nervozu želdca.

Odlučio sam sutra ako Bog da otići doktorici i uzeti uputnicu za gastroskopiju. Nadam se da nije ništa strašno, ali nevjerovatno kako me muči, ne mogu se koncentrirati, spavati kako treba. Osjećam pulsiranja u lijevoj ruki, na leđima s lijeve strane. Jedem kuhano, zobene, pijem vodu, naučio sam šta sve smijem, a šta ne, ali opet me prije svega psihički ubija.

Ako neko ima iz Mostara, koliko se čega kod dr. Bevande na Bijelom Brijegu? U Južnom se mislim čeka samo par dana, a dolazi nam Ramazan, pa ne bi volio baš raditi gastroskopiju dok postim.
razonoda

#360 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by razonoda »

Tabhana wrote:Prije osam godina uradio gastroskopiju, dijagnoza Hiatus Hernia, Gerb II, Gastritis.

Ima pola godina kako mi se opet javljaju problemi sa želdcem. Prvo mi je svaki dan bila muka, otišao sam doktorici koja kaže da zbog tog gerba ja imam pravo imati te mučnine. Standarno mi je propisala controloc mjesec dana. Osim toga koristim i Espumisan. Zbog svih tih problema postao sam i anksiozan. I pored svih tih tableta, stomak mi je i dalje napuhan (nebitno šta jedem ili popijem), osjećam veliku nervozu želdca.

Odlučio sam sutra ako Bog da otići doktorici i uzeti uputnicu za gastroskopiju. Nadam se da nije ništa strašno, ali nevjerovatno kako me muči, ne mogu se koncentrirati, spavati kako treba. Osjećam pulsiranja u lijevoj ruki, na leđima s lijeve strane. Jedem kuhano, zobene, pijem vodu, naučio sam šta sve smijem, a šta ne, ali opet me prije svega psihički ubija.

Ako neko ima iz Mostara, koliko se čega kod dr. Bevande na Bijelom Brijegu? U Južnom se mislim čeka samo par dana, a dolazi nam Ramazan, pa ne bi volio baš raditi gastroskopiju dok postim.
Da li ti je dr nudio --prozak--
Tabhana

#361 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Tabhana »

Ne znam na što tačno misliš.
razonoda

#362 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by razonoda »

Tabhana wrote:Ne znam na što tačno misliš.
Kad sam prvi put posjetila dr , zarenje u stomaku--htjeo mi je preporuciti --prozak --u maloj dozi. No , ja sam mislila , da nije problem u glavi vec stomaku. I nisam uzela to.

Hranom i biljnim tabletama kontrolisem moj problem, i nije blizu kako Ti opisujes svoje .

Citajuci tvoje postove, Ti imas i drugih peoblema, tako da je to sve skupa povezano i najvise se odrazava na stomak. Nisam sigurna , ali cini mi se da si ---depresivan--.
Tabhana

#363 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Tabhana »

Veoma moguće. Idem danas po uputnicu ako Bog da, pa dok vidim kada ću doći na red, pa javim šta je sve bilo.

Eto dokle mi je došlo, da jedva čekam gastroskopiju. Normalno mi sve par sati, sada se napio vode odmah nervoza u želdcu :run:

Ne daj Bože nikome.
razonoda

#364 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by razonoda »

sta jedes?
Tabhana

#365 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Tabhana »

Pročitao sam na stotine tekstova u vezi ovoga što imam. Vjeruj mi da pazim što je više moguće na ishranu.

Nikad nisam pušio, alkohol ne pijem, sportski sam uvijek bio nastrojen i ponekad se čovjek pita, što ja :evil:

Ništa gazirano, preslatko, prženo skoro u potpunosti izbacio.

Ma lakše reći šta jedem, a to su zobene, makarone, špagete, kuhana krompira, salate i to je to.
Hafis

#366 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Hafis »

ZenaZbrkovima wrote:
Hafis wrote: Radi se o radiološkom izrazu.
Opet ja :D nadjoh neke stare nalaze iz 2012, radila sam anti DNK i ANA, i bili su ok :-D radila sam ih opet u petak i cekam rezultate.
Sta mislis, jel moguce da su i sad ok, ako su tad bili :-D
Ja se sve nadam da je doslo do greske i da kod mene ipak nije u pitanju atroficni gastritis :oops:
je li moguce da je tako, ako opet antitijela budu ok?
P:S: radila sam sad i antitijela na parijetalne stanice.
Hajde da sačekamo te nalaze anti DNA i ANA, pa onda možemo to nekako raščlaniti.
razonoda

#367 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by razonoda »

Tabhana wrote:Pročitao sam na stotine tekstova u vezi ovoga što imam. Vjeruj mi da pazim što je više moguće na ishranu.

Nikad nisam pušio, alkohol ne pijem, sportski sam uvijek bio nastrojen i ponekad se čovjek pita, što ja :evil:

Ništa gazirano, preslatko, prženo skoro u potpunosti izbacio.

Ma lakše reći šta jedem, a to su zobene, makarone, špagete, kuhana krompira, salate i to je to.
Mozda da izbacis --glutin-- vidim jedes paste , krompir------ pasta i mene nadima-- uglavnom kuvana hrana , ne puno salata, i jesti cesto , pomalo.
mozda da uradis --celiac--- test --osjetljivost na glutin.
Mozda si to radio, nisam citala Tvoje postove.
Tabhana

#368 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Tabhana »

Dok vidim prvo šta će biti na gastroskopiji, pa ću se konsultovati sa doktorom, te svojom doktoricom. Nisam radio taj test.

Hvala.
ZenaZbrkovima

#369 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by ZenaZbrkovima »

Tabhana wrote:Dok vidim prvo šta će biti na gastroskopiji, pa ću se konsultovati sa doktorom, te svojom doktoricom. Nisam radio taj test.

Hvala.
jesi li dobio uputnicu? kad je pregled? unaprijed da ponudim pomoc ako te bude zanimalo bilo sta vezano za pregled.
I da preporucim dr. Papovica, ako budes mogao doci do njega, on je na KCUS-u. Sretno :-D
Tabhana

#370 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Tabhana »

ZenaZbrkovima wrote:
Tabhana wrote:Dok vidim prvo šta će biti na gastroskopiji, pa ću se konsultovati sa doktorom, te svojom doktoricom. Nisam radio taj test.

Hvala.
jesi li dobio uputnicu? kad je pregled? unaprijed da ponudim pomoc ako te bude zanimalo bilo sta vezano za pregled.
I da preporucim dr. Papovica, ako budes mogao doci do njega, on je na KCUS-u. Sretno :-D
Dobio uputnicu prije par dana, zvao ih nekoliko puta i niko se nije javljao. Danas sam išao i termin mi je, ako Bog da 24-og. Biće zanimljivo jer se posti.

U Mostaru sam ja, imaju dva doktora, pa koji potrefi. Hvala ti!

PS: Trema me hvata :lol: Znam kako je, uradio sam je jedanput i sjećam se da nisam mogao disati iako mije doktor govorio da dišem. Imao sam i nagon na povraćanje, ali nema veze, šta se strpiti minutu.
Tabhana

#371 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Tabhana »

Još dva dana, jedva čekam. Koliko se samo patim, nemate pojma. Danas hvala Bogu lakše, čak me želdac muči pri naglim pokretima, kao da je negdje priklješten, nevjerovatan osjećaj.

Na vodi i kuhanju sam, posti se, a opet mi napuhan želdac. I na iftaru malo jedem, pa poslije njega još dvaput male porcije. Na sehuru također jedem veoma malo, nema me pola :|

Skoro 90kg imao, sada sam došao na 78kg (ne najedanput, kroz nekoliko mjeseci).
ZenaZbrkovima

#372 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by ZenaZbrkovima »

Tabhana wrote:Još dva dana, jedva čekam. Koliko se samo patim, nemate pojma. Danas hvala Bogu lakše, čak me želdac muči pri naglim pokretima, kao da je negdje priklješten, nevjerovatan osjećaj.

Na vodi i kuhanju sam, posti se, a opet mi napuhan želdac. I na iftaru malo jedem, pa poslije njega još dvaput male porcije. Na sehuru također jedem veoma malo, nema me pola :|

Skoro 90kg imao, sada sam došao na 78kg (ne najedanput, kroz nekoliko mjeseci).
Svaka cast kad s takvim problemima mozes ispostiti dan. Ja nisam smjela ni kad su dani bili duplo kraci.
Vjeruj da te razumijem, kad naidje period, i disanje bude bolno. Hvala Bogu, ja sam u mirnoj fazi vec neko vrijeme.
Sretno, i javi sta je bilo na pregledu.
Tabhana

#373 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Tabhana »

Evo baš čitam kako sam prije par dana pisao kako me trema hvata radi pregleda. Vjeruj mi sada jedva čekam trenutak kada će ta gastroskopija početi. Nadam se pozitivnom ishodu.
Tabhana

#374 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Tabhana »

Jednjak: hipermija distalne trećine uz naglađenu z liniju
Želdac: dosta sekreta. Hiperemična sluznica. U inverziji znaci hijatalne kile.
Plorus:
B. Duodenuma: hipermija sluznice
Nishodni D:

DG: Oesophagitis
Hernia Hiatalis
Gastroduodenitis

Fenix 40mg, kroz 14 dana, HIg. dijetetski režim ishrane.

Uradio, prepao se previše, pa sam se na početku namučio dok nisam počeo disati kako treba. Uglavnom suze same krenuli, ne pamtim ni ja kada sam posljednju suzu pustio.

Zanimljivo da nema gastritisa (ranije kronični dijagnosticiran), valjda jer sam na controlocu preko 20 dana.

Bol koji osjećam na predjelu prsa (lijevo) je najvjerovatnije od te kile.
ZenaZbrkovima

#375 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by ZenaZbrkovima »

Tabhana wrote: DG: Oesophagitis
Hernia Hiatalis
Gastroduodenitis

Fenix 40mg, kroz 14 dana, HIg. dijetetski režim ishrane.

Zanimljivo da nema gastritisa (ranije kronični dijagnosticiran), valjda jer sam na controlocu preko 20 dana.

Bol koji osjećam na predjelu prsa (lijevo) je najvjerovatnije od te kile.
:thumbup:
Vidis, nista strasno.
Samo, ne bih rekla da nemas gastritis, u dg ti pise gastroduodenitis, sto je, koliko ja znam, upala zeluca i duodenuma. Ali svejedno, bolje nije moglo, vjeruj :)
Post Reply