Saobraćajni kolaps u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
*zena21

#351 Re: Saobraćajni kolaps u Sarajevu

Post by *zena21 »

neki dan na kruznom na ilidzi... hadzo stoji unutar...sva 4 upalio i ceka zenu koja leti s nakim cekerima :roll:
vryzas

#352 Re: Saobraćajni kolaps u Sarajevu

Post by vryzas »

neki wrote:Niko ne pljuje po necemu sto treba, ali kruzni na Dobrinji je potpuno nepotreban i samo ce zakomplikovati saobracaj. Pametnije bi bilo da su te pare iskoristili u gradnju bar 100 metara ceste prema aerodromu i novog prikljucka za dobrinju V, jer sad to naselje sa preko 4000 stanovnika ima samo jedan izlaz na kojem jedna traka sluzi za parking. Kad se usele zgrade koje se trenutno grade bice jos gore

:thumbup:
rikiriki

#353 Re: Saobraćajni kolaps u Sarajevu

Post by rikiriki »

evo idem ja iz pravca Sarajevo,prema Lukavici i gdje motam.Također iz Lukavice,kuda ću? :-)
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#354 Re: Saobraćajni kolaps u Sarajevu

Post by gentoo »

Jesi to u autu i dosao nas na forum da pitas ?
Jara

#355 Re: Saobraćajni kolaps u Sarajevu

Post by Jara »

gentoo wrote:Jesi to u autu i dosao nas na forum da pitas ?
:lol:
Motokultivator

#356 Re: Saobraćajni kolaps u Sarajevu

Post by Motokultivator »

Nego dokle je doslo ovo. Valja za par minuta kuci. KudaM cu, zna li iko.
moradoh

#357 Re: Saobraćajni kolaps u Sarajevu

Post by moradoh »

rikiriki wrote:evo idem ja iz pravca Sarajevo,prema Lukavici i gdje motam.Također iz Lukavice,kuda ću? :-)
za tebe nije onda ni auto ni kružni tok, nego kad završe radovi ti sjedni fino u trolu pa vidi kuda trola ide sa Dobrinje za Sarajevo i obratno pa i ti tako sutradan ;-)
A_I_

#358 Re: Saobraćajni kolaps u Sarajevu

Post by A_I_ »

Neka krunog toka samo trebace dosta dok se ovce ne nauce na pravila :-)

Zabrinjava me pitanje pjesaka jer ce ostati samo zebra - a znamo koliko vozaci postuju zebru :x
Control panel

#359 Re: Saobraćajni kolaps u Sarajevu

Post by Control panel »

da mnogi od vas malo putuju ako nista po sloveniji da ne idemo dalje vidjeli li bi da su i oni na skoro svaku iole vazniju raskrsnicu postavili kruzne tokove. da ne pricam da u spanij skor svako krizanje ima kruzni tok.
a vama koji se ne snalazite morat cete malo nauciti. u sarajevu su se poceli postavljati i bice ih jos.
neko je spomenuo da je trebao kod pekare AS.
on je vec planiran.a isto prolazi trola preko raskrsnice.
na ilidzi sam vidio strucnjaka koji je u kruznom isao u kontra smijeru jer mu je bilo krace do njegovog izlaza nego da kruzi okolo. :lol:
Control panel

#360 Re: Saobraćajni kolaps u Sarajevu

Post by Control panel »

A_I_ wrote:Neka krunog toka samo trebace dosta dok se ovce ne nauce na pravila :-)

Zabrinjava me pitanje pjesaka jer ce ostati samo zebra - a znamo koliko vozaci postuju zebru :x
kad ga dzep bude zasvrbio, da vidis kako se postuje.
kurty

#361 Re: Saobraćajni kolaps u Sarajevu

Post by kurty »

sanele mi moje, sve strucnjaci....

kad budemo imali vise kruznih tokova, tek cemo znati sta nam oni znace... mislim na vozace...

a do tada, sve strucnjak do strucnjaka
MUNAFIK

#362 Re: Saobraćajni kolaps u Sarajevu

Post by MUNAFIK »

Ljudi se boje kruznih tokova... Mnogi vrlo zbunjeno i neodlucno ulaze i krecu se kruznim tokom...
kurty

#363 Re: Saobraćajni kolaps u Sarajevu

Post by kurty »

MUNAFIK wrote:Ljudi se boje kruznih tokova... Mnogi vrlo zbunjeno i neodlucno ulaze i krecu se kruznim tokom...
masa ih stane u sred kruznog da puste nekog da se ukljuci...
danas u josanici, kamion stao na sred kruznog...ako je kvar, ok je...al ako je neki soferov hir, trebalo ga je debelo kazniti
rikiriki

#364 Re: Saobraćajni kolaps u Sarajevu

Post by rikiriki »

moradoh wrote:
rikiriki wrote:evo idem ja iz pravca Sarajevo,prema Lukavici i gdje motam.Također iz Lukavice,kuda ću? :-)
za tebe nije onda ni auto ni kružni tok, nego kad završe radovi ti sjedni fino u trolu pa vidi kuda trola ide sa Dobrinje za Sarajevo i obratno pa i ti tako sutradan ;-)
zato i pitam,jer za tebe jeste, ali nikako da odgovorite, prije nego snimite kako će ići trola.Opet iz/ka Sarajevu kako će se voziti??
Comrad

#365 Re: Saobraćajni kolaps u Sarajevu

Post by Comrad »

rikiriki wrote: zato i pitam,jer za tebe jeste, ali nikako da odgovorite, prije nego snimite kako će ići trola.Opet iz/ka Sarajevu kako će se voziti??
Image

Evo da ti nacrtam. Ja te ne kontam. Sta kako ce ic? Isto kao sto je i do sad. Samo nece biti semafora i morat ce izmjestiti vjerovatno one zice i to je to. :?
karanana

#366 Re: Saobraćajni kolaps u Sarajevu

Post by karanana »

ja vec vidim sudar automobila koji iz pravca alipasinog ide prema lukavici i trole koja zavrce krug iz pravca dobrinje prema gradu.
drndalo

#367 Re: Saobraćajni kolaps u Sarajevu

Post by drndalo »

Neka sudara, moraju nesto i u MUPu raditi, a i u osiguranjima... :wink:
Comrad

#368 Re: Saobraćajni kolaps u Sarajevu

Post by Comrad »

respo wrote: pa u kruznom i ne postoji klasicno pravilo desne strane
jer je onaj unutra iznad svakog iz ovih ulica a svaki mu dodje s desne strane
Kad sam polagao testove, primjenjivalo se pravilo desne strane. Znaci kada je kruzni tok, bez ikakvih znakova, semafora, oni automobili koji se ukljucuju sa desne strane su imali prednost. Testove polagao 2004. godine. Ok, kod nas gotovo na svakom kruznom imaju znakovi, pa nema problema.

Je li ima neki clan ili nesto, kako se kretati u kruznom kada nema signalizacije? Iskreno, ja sam tako ucio. Sad jos nisam naisao na takav kruzni, gdje nema znakova...

Kruzni se i prave da bi se smanjio broj nesreca, al kod nas kako je sve naopako tako i ovo bas ne funkcionise. Na ilidzi najvise problema bude na onoj izlaznoj traci za Butmir i mislim da tu jedino budu udesi, jos nisam vidio da ima nekih problema na ovim ostalim dijelovima.
Jeff Bingham

#369 Re: Saobraćajni kolaps u Sarajevu

Post by Jeff Bingham »

nikakve logike :-) u kruznom toku UVIJEK ima prednost onaj ko je vec u njemu, u odnosu na one koji cekaju da se ukljuce
Comrad

#370 Re: Saobraćajni kolaps u Sarajevu

Post by Comrad »

Jeff Bingham wrote:nikakve logike :-) u kruznom toku UVIJEK ima prednost onaj ko je vec u njemu, u odnosu na one koji cekaju da se ukljuce
Mislim da kuci imam u pdfu testove i sjecam se dobro tih kruznih. Tako mi je instruktor objasnio i tako je bilo i na testovima.
Jeff Bingham

#371 Re: Saobraćajni kolaps u Sarajevu

Post by Jeff Bingham »

ima li nam gospodina sa L avatarom koji radi kao instruktor da objasni :)
atko

#372 Re: Saobraćajni kolaps u Sarajevu

Post by atko »

Jeff Bingham wrote:nikakve logike :-) u kruznom toku UVIJEK ima prednost onaj ko je vec u njemu, u odnosu na one koji cekaju da se ukljuce
upravo :wink: ... iz jednog sasvim elementarno logicnog razloga ... ako bi se primjenjivalo pravilo desne strane oni koji ulaze bi imali prednost i kruzni tok bi se zagusio u roku od 20 sekundi ... znaci fizicki to tako ne bi ferceralo ...

... zato kruzni tok uvijek ima signalizaciju ;)
Comrad

#373 Re: Saobraćajni kolaps u Sarajevu

Post by Comrad »

Uglavnom, primjenjivalo se nekako pravilo. Mislim da je bilo pet sest auta na kruznom, i bilo je ono koje ce prvo krenut, pa koje poslije njega, ko ima prednost il tako nekako. Ali, koliko me pamcenje sluzi, primjenjivali smo pravilo desne strane... ali radilo se o kruznim bez ikakve signalizacije, zbog toga ih vjerovatno vise i nema.
rikiriki

#374 Re: Saobraćajni kolaps u Sarajevu

Post by rikiriki »

Comrad wrote:
rikiriki wrote: zato i pitam,jer za tebe jeste, ali nikako da odgovorite, prije nego snimite kako će ići trola.Opet iz/ka Sarajevu kako će se voziti??
Image

Evo da ti nacrtam. Ja te ne kontam. Sta kako ce ic? Isto kao sto je i do sad. Samo nece biti semafora i morat ce izmjestiti vjerovatno one zice i to je to. :?
-----------------------------------------
i u čemu je fol,sem pranja love???
Comrad

#375 Re: Saobraćajni kolaps u Sarajevu

Post by Comrad »

rikiriki wrote: -----------------------------------------
i u čemu je fol,sem pranja love???
Fol je u smanjenju guzve i samim tim brzeg protoka auta. Hoces da ti i to nacrtam? I dobro eto pranje je love. Kud ne napravise zgradu i tako oprase lovu, nego je ovako pere kroz kruzni tok koji ce narod koristit.

I opet kazem, mislite i dalje sat unaprijed. Nije ni cudo sto su nam putevi u ovakvom rasulu, a grad siri li se siri. Za 10 godina ce ti sa ilidze do grada trebat 2h autom. Jer je sve sprceno u centimetar, ne do bog razmisljat malo unaprijed, gluho bilo.

:run:
Post Reply