Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Locked
Konsenzus

#351 Re: Statut Mostara!!

Post by Konsenzus »

155_mm wrote: * pa vjerovatno nisi upoznat kako je prosao Stolac i da takva sudbina ceka i Mostar.
** ma sto bi se ponasali kao mile ronhil. treba uloziti zalbu na odluku suda i priupitati kako da odjednom nije ustavan taj mostarski statut a do sad jeste. i kako bas sad kad su hrvati sigurni da imaju apsolutnu vecinu u opcini.
*** a mozes nam pokazati taj putic na nekoj "karti" koji vodi ka tom cilju. cudi me kako se nisu toga prije sjetili nego naglavili ove kantone. pa kantoni su jedino i iskljucivo zbog hrvata stvoreni.
A sad kao Mostar i sa statutom zadnjih destak godina ne prolazi kao Stolac?

Zalba na odluku suda je ulozena i konacno rjesenje treba postovati ako drzimo do institucija drzave.
Mostar treba da ima status kao i drugi gradovi u BiH.

Puticem centralizacije se ide, i ici ce se i dalje, samo treba to promovirati kao odgovor na pricu o trecem.
Kantoni su preskupi i nefunkcionalni. Centralizacija Federacije je neminovan proces.
Romanija

#352 Re: Statut Mostara!!

Post by Romanija »

LBVIEW wrote:Jesi li li ti siguran da je bas trebalo raditi kao HDZ u Stocu? .....
Jesam, sasvim sam siguran. Za ideju BiH se ne bori dijasporom koja sjedi u St. Louis-u i Oslu, niti organizovanjem bajramskih sijela i sastancenja kojekakvih Bosanskih Kongresa u Becu i Stuttgart-u. Mislim, ja ne marim da se bilo ko ispali gdje hoce i zaoboravi na BiH - ali onda bar budi posten i zajebi tu pricu o jednoj, jedinstvenoj, multi-kulti BiH i fokusiraj se na zivot tamo gdje jesi. Ovakav Mostar kakav je danas ne bi nista losiji bio sa promjenjenim statutom.
LBVIEW

#353 Re: Statut Mostara!!

Post by LBVIEW »

Romanija wrote:
LBVIEW wrote:Jesi li li ti siguran da je bas trebalo raditi kao HDZ u Stocu? .....
Jesam, sasvim sam siguran. Za ideju BiH se ne bori dijasporom koja sjedi u St. Louis-u i Oslu, niti organizovanjem bajramskih sijela i sastancenja kojekakvih Bosanskih Kongresa u Becu i Stuttgart-u. Mislim, ja ne marim da se bilo ko ispali gdje hoce i zaoboravi na BiH - ali onda bar budi posten i zajebi tu pricu o jednoj, jedinstvenoj, multi-kulti BiH i fokusiraj se na zivot tamo gdje jesi. Ovakav Mostar kakav je danas ne bi nista losiji bio sa promjenjenim statutom.
U slucaju Stoca se ne radi o gradnji naselja za povratnike u Stolac niti iz ostatka BiH niti iz dijaspore, vec o planskom naseljavanju Hrvata iz srednje Bosne od strane HDZ-a s ciljem promjene etnicke strukture te opcine u korist Hrvata. Da su SDA i ostali mogli uciniti vise po pitanju povratka niko ni ne spori, samo ne na nacin kako je to ucinio HDZ u Stocu. Ili se ti mozda slazes s etnickim injzenjeringom? Ako je odgovor pozitivan, onda ne znam zasto ti je trn u oku licemjernost bosnjacke politike i, kako kazes, lazna multikulturalnost. Jer ako jednima toleriras srednjovjekovne metode zapisavanja teritorija, ne mozes drugima zamjerati na neprincipijelnosti i nemoralnosti, koje su, kako znamo, oduvijek krasile politiku. :D Ili mozda mozes, ako koristis razlicite arsine, sto samo po sebi nije ni neka novost, kad se zna da se isti primjenjuju od strane kako vecinski srpske tako i hrvatske politike oduvijek,pa je, ono sto je dozvoljeno Srbima ili Hrvatima nije i Bosnjacima i obratno.Ono sto jeste novost, je odgovor bosnjacke strane, koja se na pozivanje na moral,uvazavanje, pricipijenost, koje svakako krase vecinski srpsku a i hrvatsku politiku :mrgreen: , moze samo nasmijati u lice i odmahnuti rukom.
Btw., mozes li konkretnom slucaju odgovoriti zasto bi iko s bosnjacke strane pristao na ukidanje Statuta i tako radio u korist svoje stete, bez ikakvih ustupaka druge strane?
1gorstak

#354 Re: Statut Mostara!!

Post by 1gorstak »

LBVIEW wrote:Btw., mozes li konkretnom slucaju odgovoriti zasto bi iko s bosnjacke strane pristao na ukidanje Statuta i tako radio u korist svoje stete, bez ikakvih ustupaka druge strane?
Zato sto je to odluka Ustavnog suda. Sada je potrebno mobilisati sve snage da sud tu odluku revidira, a ako se to ne desi, treba u skladu sa legalnim okvirima, odgoditi primjenu izmjenjenih pravila do izbora planiranih za 2016. Dakle, u najgorem slucaju, imas 5 godina ispred sebe da napravis plan kako na lokalnom nivou, uz saradnju SDP-a, NSRzB i nekih drugih stranaka, uspostaviti vlast u tom gradu i bez HDZ-a i bez SDA. A paralelno s tim, osmisliti rezervni plan za slucaj da se to ne postigne, koji bi za cilj imao pokazati HDZ-u sta bi bile posljedice gazenja nehrvatskog stanovnistva na tom nivou (izgradnja islamskog centra u Livnu je primjer kako se takvu poruku moze poslati). Sve je to naravno analiza najgorih opcija, ja sam prilicno siguran da ce stvari krenuti ka boljem vec sredinom iduce godine, te da HDZ te lokalne izbore 2016-e, uopste nece docekati kao bitan faktor.
ortega

#355 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by ortega »

a moj gorstak ovde ce svi glasat za hdz makar da im ti snimis kako se covic sprda sa njima i krade ima pare, da objavis im ponaosob to, opet ce pobjedit hdz, cak da uskrsne tudman, osnuje novu stranku opet ce svi glasat za hdz..
LBVIEW

#356 Re: Statut Mostara!!

Post by LBVIEW »

1gorstak wrote:
LBVIEW wrote:Btw., mozes li konkretnom slucaju odgovoriti zasto bi iko s bosnjacke strane pristao na ukidanje Statuta i tako radio u korist svoje stete, bez ikakvih ustupaka druge strane?
Zato sto je to odluka Ustavnog suda. Sada je potrebno mobilisati sve snage da sud tu odluku revidira, a ako se to ne desi, treba u skladu sa legalnim okvirima, odgoditi primjenu izmjenjenih pravila do izbora planiranih za 2016. Dakle, u najgorem slucaju, imas 5 godina ispred sebe da napravis plan kako na lokalnom nivou, uz saradnju SDP-a, NSRzB i nekih drugih stranaka, uspostaviti vlast u tom gradu i bez HDZ-a i bez SDA. A paralelno s tim, osmisliti rezervni plan za slucaj da se to ne postigne, koji bi za cilj imao pokazati HDZ-u sta bi bile posljedice gazenja nehrvatskog stanovnistva na tom nivou (izgradnja islamskog centra u Livnu je primjer kako se takvu poruku moze poslati). Sve je to naravno analiza najgorih opcija, ja sam prilicno siguran da ce stvari krenuti ka boljem vec sredinom iduce godine, te da HDZ te lokalne izbore 2016-e, uopste nece docekati kao bitan faktor.
Ma naravno da se odluke Ustavnog suda moraju postivati, ali se ne treba ni praviti blesav i zanemarivati mogucu zloupotrebu istih, sve se pozivajuci na principijelnost, moral i sl. samo kad se radi o, uvjetno receno, bosnjackoj politici, dok se u slucaju drugih mudro suti ili ukazuje da isti taj moral i principijelnost s politikom veze nemaju(vec videno bezbroj puta na ovom podforumu).
Btw., sam si odgovorio kakva bi moguca reakcija na pokusaj uspostavljanja "stolnog" grada mogla biti. :thumbup:
Bosnolog

#357 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Bosnolog »

Krsenje i nepostivanje sudskih presuda od strane HDZ,tamo gdje imaju vlast i uticaj je praksa,sud je donio cini mi se prije nekoliko godina presudu za uklanjanje nelegalno izgradenih provokativnih krizeva i koliko mi je poznato nisu uklonjenikao i slicnih jednostranih gradnji provokativnih inat spomen obiljezja dzelatima koje vrijedaju zrtve u Stocu bez urbanistickih i drugih legalnih dozvola poput izgradnje crkve u dvoristu nane Fate i slicnih stvari.

Pitam se ako je to tacno zasto bi se postivale odluke u ovom slucaju ako jedna strana to godinama odbija,..Generano sam za to da se postuju odluke ustavnog i drugih sudova ali se pitam zasto se godinama tolerise pravna anarhija od strane onih koji krse te odluke i ne koriste se mehanizmi prisile da se sudske odluke sprovedu,cime se degradira pravosude i pravda.Jesmo li pravna drzava ili ne,Ne mozemo biti malo ili djelimicno pravna drzava,...

BiH je sprdnja od drzave i zakona,ona je aparthejdsko segregacijsko drustvo netolerantnog,moralnoposrnulog bolesnog drustva,etnoinacenja,optereceno visegodisnjom nepravdom zuluma bolesnih fasisoidnih ideologija koje ce za posljedicu imati tragican ishod ako se budu gurala iskljucivost i jednostranost bez postivanja pravnih,pravednih i moralnih nacela.....

Popustanje nasilnicima i neparavdi ce akumulirati bijes onih nad kojima se ista cini godinama,a odgovor moze imati lancanu reakciju koju ce biti jako tesko kontrolisati sa katastrofalnim posljedicama,od samoorganizovanja do odmazdi i slicnih kontrareakcija.....

Njaveci krsioci zakona su upravo vadajuce strukture vlasti na prostorima koje kontorlisu politicki ili ih uticajno sabotiraju za radi politickih poena ili nametanja jednostranih ideologija svakog odblika etnicke,vjerske, pravne i ljudske diskriminacije ,.....
ortega

#358 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by ortega »

evo i odgovora durakovicu, i vidjenja uglednog "bosansko-hercegovackog"portala..ljudi ne branite hrvatima povratak u sarajevo, konjic travnik, budite obazrivi, rado bi oni nazad u domove iz kojih su protjerani, al u ku...

http://www.dnevnik.ba/top-pozicija-na-i ... i-glavama-
Ponosan

#359 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Ponosan »

Hrvati zele u miru dobiti ono sto nisu postigli u ratu,iako su iza sebe imali Hrvatsku vojsku i Franju Tudjmana,i sporazum Boban-Karadzic,kao i sporazum Tudjman-Milosevic! Mostar nikada nije niti ce biti nekakav stolni grad,jer bude li u Mostaru ,kao grad slucaj,vazio princip jedan covjek jedan glas Bosnjaci bi se mogli komotno iseliti ,sto se naravno nece desiti,jer Hrvatski stolni grad znaci rat i prolijevanje krvi i novi belaj u BIH,sa nesagledivim posljedicama! ko ce to oduzei Bosnjacima njihovo pravo na njihov Mostar,kojeg su u ratu odbranili uz velike zrtve i stradanja!? Jedino rjesenje za Mostar su uspostavljanje dvije izborne jedinice,Mostar 1 i Mostar 2,ili zapadna i istocna opstina Mostar i da se iz te dvije jedinice ravnomjerno biraju delegati u grad Mostar,sve ostalo je experiment koji moze samo dovesti do rata i belaja,jer Bosnjaci su dosta pretrpjeli nepravde u ovoj drzavi pogotovo od strane agresora iz Hrvatske i Srbije,kao i nepravde od medjunarodne zajednice,jer dozvoliti jednom golobradom narodu da ga se 4 pune godine ubija,bombarduje,bez vode,hrane...razum ne moze shvatiti ni dokuciti! i medjunarodna zajednica i agresor na BIH imali su jasan cilj,da Bosnjaci na ovim prostorima nestanu,ali Bog je htio drugacije i zato smo tu,i nikada vise necemo dozvoliti nepravdu koju smo vec jednom prezivjeli!
palermo

#360 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by palermo »

bez namjere da bilo kome uskraćujem ( a niti mogu)pravo na diskusiju, ali mnogo je ovdje postova od ljudi koji uoppšte ne poznaju prilike u Mostaru. Izmijenjeni Statut uopšte ne mora biti problem ukoliko postoji jasna i konzistentna probosanska politika sa jasnom vizijom onoga što se želi postići. Bez te jasne politike i vizije nikakav Statut ni novi ni stari.ne može pomoći Mostaru, a pogotovo Bošnjacima Mostara.
Nije uopšte poseban problem zadržati one dvije ulice Mostara u kojima su Bošnjaci većina, niti to treba da bude neko pitanje, ne bojte se neće te ulice niko dirati. Osnovno pitanje je kako Bosnu i Hercegovinu dovesti u čitav Mostar i to na način da kao takav bude dovoljno prostran svima. A zapravo to i ne mora da bude nešto nemoguće, jer mehnaizmi vlasti su u Federaciji, pare su u federaciji ( mislim institucijama Federacije). Samo da bi uradio nešto prvo moraš znati šta hoćeš i šta želiš.
A oni koji su dosada predstavljali bošnjački (namjerno kažem bošnjački jer u slučaju Mostara upravo oni su ti koji bi morali biti nosioci probosanske ideje) nacionalni korpus, barem kada je Mostar u pitanju nikada nisu pokazali da to znaju. Iliti deklarativna i stvarna politika se počesto nisu sretali ni u putu. I mislim da to nigdje nije tako očito kao kad je u pitanju Mostar.

O tome šta HDZ i ideolozi herceg bosanske poltike žele je iluzorno pričati Niti netko ima iluzije o tome šta oni žele. Ali oni snagu crpe prije svega u nedosljednosti probosanske politike (ako je uopšte postojala u Mostaru).

Ne treba se bojati izmijenjenog Statuta.
Pod jednim uslovom. Ako stvarno želimo Mostar kao dio Bosne i Hercegovine, i ako smo spremni za njega da se kao takvog borimo. U suprotnom....ma onda je svejedno. Onda bi Mostar samo bio dokaz da Bošnjaci kao politički narod uistinu ne postoje, a i da je ideja Bosne i Hercegovine samo jedna historijska greška.
Duncan Ferguson

#361 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Duncan Ferguson »

Pa vojska koja je predstavljala Hrvate je srušila najveći simbol Mostara po kojem ovaj grad i dobio ime a sada žele da bude to stolni hrvatski grad. Ko je onda tu lud ? U sportskim segmentima, uništeno je sve što je bilo zajedničko a lafo bi Bošnjaci normala mogli funkcionisati kada bi uspjeli u svom naumu oko trećeg entiteta, prisvajanja grada i slično. Lijepo je to sve na papiru, ali u praksi je to totalno drugačije. U ratu je Mostar trebao postati to što sad hoće, pa nije ni ovima u Sarajevu ni ovima što žele to, pošlo za rukom.

I da, nikako se ne mogu porediti ovi iz zapadne Hercegovine sa Nevesinjcima, Gačanima i ostalima koji su pred neprijateljima stigli u naš grad.
webby-x

#362 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by webby-x »

Ponosan wrote:Hrvati zele u miru dobiti ono sto nisu postigli u ratu ...
A to svatko želi.
I Bošnjaci bi željeli slomiti RS, što nisu uspjeli u ratu i slično.
Svatko se pozicionira onako kako mu odgovara.
Tako su Bošnjaci većinom da se poštuje država, ali samo onda
kada to njima odgovara. Ako ne odgovara onda ništa ne vijedi
osluka Ustavnog suda.
1gorstak

#363 Re: Statut Mostara!!

Post by 1gorstak »

LBVIEW wrote:
1gorstak wrote:
Ma naravno da se odluke Ustavnog suda moraju postivati, ali se ne treba ni praviti blesav i zanemarivati mogucu zloupotrebu istih, sve se pozivajuci na principijelnost, moral i sl. samo kad se radi o, uvjetno receno, bosnjackoj politici, dok se u slucaju drugih mudro suti ili ukazuje da isti taj moral i principijelnost s politikom veze nemaju(vec videno bezbroj puta na ovom podforumu).
Btw., sam si odgovorio kakva bi moguca reakcija na pokusaj uspostavljanja "stolnog" grada mogla biti. :thumbup:
U jednom od prethodnih komentara sam naveo i konkretne primjere onog sto se moze ocekivati ako HDZ, nakon izmjene statuta, dobije sansu da samostalno formira vlast u Mostaru. Od konkretnih poteza, kao sto je demografski inzinjering dizanjem stambenih blokova po istocnoj strani, do simbolickih, izmjenom naziva javnih ustanova, kako bi bili u skladu sa politikom kroatizacije svega. Ono na cemu treba raditi je pluralizacija hrvatske politicke scene, trazenje i pruzanje podrske opoziciji HDZ-u. To se sada, kontrolom entitetskog budzeta i u sljedecih 4-5 godina moze odraditi bez puno muke, kako bi se te izbore 2016-e docekalo sa spremnom koalicijom.

Kako god, mislim da je sva ova prica deplasirana, jer ce, ako Tihic miniranjem Platforme ne kupi Dodiku jos vremena, sljedece godine nase drustvo biti u puno boljoj poziciji, a HDZ pomirljiviji i smiren.
palermo

#364 Re: Statut Mostara!!

Post by palermo »

1gorstak wrote: U jednom od prethodnih komentara sam naveo i konkretne primjere onog sto se moze ocekivati ako HDZ, nakon izmjene statuta, dobije sansu da samostalno formira vlast u Mostaru. Od konkretnih poteza, kao sto je demografski inzinjering dizanjem stambenih blokova po istocnoj strani, do simbolickih, izmjenom naziva javnih ustanova, kako bi bili u skladu sa politikom kroatizacije svega. Ono na cemu treba raditi je pluralizacija hrvatske politicke scene, trazenje i pruzanje podrske opoziciji HDZ-u. To se sada, kontrolom entitetskog budzeta i u sljedecih 4-5 godina moze odraditi bez puno muke, kako bi se te izbore 2016-e docekalo sa spremnom koalicijom.

Kako god, mislim da je sva ova prica deplasirana, jer ce, ako Tihic miniranjem Platforme ne kupi Dodiku jos vremena, sljedece godine nase drustvo biti u puno boljoj poziciji, a HDZ pomirljiviji i smiren.
Primjere koje ti ovdje koristiš, iako su naravno samo primjeri, su pogrešni i zapravo mogu zamagliti stvarnu opasnost. Naime ne postoji opasnost nekog brzog demografskog inžinjeringa, tipa podizanja stambenih blokova za Hrvate na istočnoj strani,prosto zato što u ovom trenutku ne možeš naći dovoljno Hrvata koji bi na to pristali, a i sam potez bi toliko uskovitlao strasti da bi maltene došlo do pušaka. A to čak ni HDZ ne bi htio. A niti može doći do croatiziranja javnih ustanova jer se sve što se moglo croatizirati već croatiziralo. .
Stvarana opasnost ležio u mogućnosti da se dio u kojem žive Bošnjaci pretvori u stambeni geto u kojem će oni biti samo radna snaga, bez ikakve mogućnosti da utiču na sudbinu Mostara što u dugoročnom smislu dovodi do jačanje svijesti da Mostar nije njihov i posljedično tihog, ili manje tihog iseljavanja.
Odgovor je u državi Bosni i Hercegovini,ili barem u federaciji, ili će ona doći u Mostar, ili će ovaj gore proces koji opisah dovesti do stvaranja hrvatskog Mostara ili ćemo za puške.Previše je bošnjačke mostarske intelektualne i svake druge elite protjerano da bi ovii što su ostali mogli sami iznijeti teret borbe za multietnički Mostar.

Iako sam, kao što vidiš iz mojih postova, negdje na tragu da izmjena statuta ne znači mnogo,ipak se ne može ljudima zamjeriti na strahu i zebnji. Suviše je veliki ulog u igri da bi se moglo povjerovati činjenici da će se HDZ sam po sebi izmijeniti ili da će snovi o hrvatskom Mostaru odjednom nestati. A ljudi znaju i kako se sarajevska ( ovo uslovno sarajevska, dakle govorim o centrima moći koji su u Sarajevu) politička elita proteklih godina odnosila prema Mostaru.

Što bi rekao Meho Obradović bivši direktor EP BiH, a što niste odbranili sami a ne sad da vam mi branimo (malo sam parafrazirao njegovu izjavu,ali oprilike je to )
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#365 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Toto »

Problem Mostara nisu statuti. Kod zadnjih izbora gradonacelnika bijese velika marisana medju hrvatima (HDZ-Lijanovici) po istom statutu, a tako ce da bidne i po svakom statutu.
hercegovac_pravi

#366 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by hercegovac_pravi »

A sta je strucnjaka za Mostar :shock: :-) ....

Uglavnom nemojte se sekirati za Mostar. Vec sam jedanput postavi faktualno stanje u danasnjem Mostaru....

Jedno vam samo mogu sa sigrnoscu reci. Mostar nikada nece biti nikakav "stolni Hrvatski grad". Za takvo nesto ne postoji ni "minimum minimuma" bilo koje predpostavke koja moze dovesti do takvog neceg. Dakle, 0 % sansi..
palermo

#367 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by palermo »

hercegovac_pravi wrote:A sta je strucnjaka za Mostar :shock: :-) ....

Uglavnom nemojte se sekirati za Mostar. Vec sam jedanput postavi faktualno stanje u danasnjem Mostaru....

Jedno vam samo mogu sa sigrnoscu reci. Mostar nikada nece biti nikakav "stolni Hrvatski grad". Za takvo nesto ne postoji ni "minimum minimuma" bilo koje predpostavke koja moze dovesti do takvog neceg. Dakle, 0 % sansi..
dođe tiho i razriješi sve dileme..............

odoh spavat, sutra se osvrnem na ovaj post....
xDenisx

#368 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by xDenisx »

Hercegovci i Krajisnici su uvijek bili najprkosniji Bosnjaci :thumbup: Junacine :)
zemo_online

#369 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by zemo_online »

kako tumacis nedavne izjave IZ i Durakovica i jos nekih o polozaju i iseljavanju iz hercegovine?
ortega

#370 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by ortega »

Ti meni Efendijo, ja tebi Vojvodo. Prečestiti efendija Cerić, u daljem tekstu Efcer, obratio se Visokom predstavniku, Vojvodi Incku, u daljem tekstu Vojin, sa novogodišnjom čestitkom, u roku odmah, u kojoj zahtijeva Katul Ferman za Vasića Rajka, KMM. Kukala Mu Majka.

_____________piše: Rajko Vasić i --- NO LINKS ---

Prethodno sam odaslao neki redak na temu Hrišćanstva. Dokurčila mi, više ta mutnaetničnost, to građansko proseravanje, to sarajevsko idealiziranje smrdljive Miljacke, to ispodfesno moralisanje i popovanje svemu i svakome, pa ga zašiljim, plajvaz, i pokažem da mogu svaki dan. Neku izjavu da dam.

Kao, svi treba da uljudno, proeuropski, multidudučki da šutimo i ne vidimo da se radi o drugoj najezdi Islama na Evropu.

Ali. Evo šta sam rekao u jednom tekstu na blogu, povodom Blata na cipelama, klasičnog Političkog Programa Esdea, uz napomenu da to nije bila klasična izjava nego polemika sa imbecilnim saopštenjem jedne stranke u razgradnji.

A što se tiče Blata Na Cipelama. Bosna i Hercegovina je hrišćanska zemlja. Staro Hristjansko Zemlje. Samo Sablja i urođena slavenska i hrišćanska tolerancija omogućile su Islamu da ovdje opstane vijekovima.

Za sve te vijekove, pokazuje to esdeaovsko blato na cipelama, nisu primili ni ajet tolerancije. Kao i cijeli Islam što je nema.

Efcer se obratio Vojinu imputirajući da sam rekao Država je hrišćanska. I da Vojin zaviri u Dejton pa da saopšti. Rekao sam Hristajansko Zemlje, imitirajući staroslavenski jezik, usuprot starootomanskom. Ali reći ću i za Državu, polahko. Dođe vrijeme, sve se preokrene.

Efcer Gotovan bi da mu neki Stambolcar, Car na Miljacki, Sirota Vojin, dadne sve. I Naciju. I Državu. I Vjerski Prijestol. I Jezik. Uzmi, Ago, šta ti drago, ali ne diraj tuđe.

Efcer govori srpskim jezikom, kao i svi muslimani u BiH, kao i svi Bošnjaci. Nemam ništa protiv da ga zove Džrdžrskim jezikom, ako će to pomoći. To što kroz Zemlje, Naseobinu, protiče Rijeka Bosna, a Bosna je stara otomanska riječ, JMM, nije dovoljno da se ljudi oko nje imentuju Bosancima i da se sva Naseobina zove Bosna. I da se svi klanjamo kad se kaže Bosanci Efendije Cerića. Ne postoji Bosanski Narod na kojeg se poziva Efcer u pismu Vojinu.

Ne postoji ni Država na koju misli Efcer kad kaže Zemlja. Država nije ničija. Zato i ne postoji. Postoji međunarodno priznat prostor između Srbije i Hrvatske.

I ključna strvar, iako je Efcer dobro zna. Ovuda je Hristjanstvo hodilo davnije davnina. Kada su se rimske vojske vraćale, tri, četiri stoljeća nakon Raspeća. U tim povratcima iz Jeruzalema, stiglo je i Hristjanstvo. Stiglo duhom. Nije stiglo na konjima krvavim i ljudima osabljanim. Kao što je stigao Islam. Nemam ništa protiv ni Islama. Stigao, ostao, dobro. Ali, prava vjera i prava ljudovitost nalaže: Budi miran u tuđem gnijezdu.

Ne može se sve prisvojiti. I Bogumuli. I Stećci. I Srbi. I Hrvati. I Koridor. I Sarajevo. Sarajeva mi je najžalije.

Samo čekam kad će glagoljica biti prisvojena. I Hrvatska ćirilica. I Ćirilo i Metodije. I Vuk. Nosio je fes, STJ.

Zemlja Hrišćanska je. Kao i sva Evropa što je hrišćanska. A na Zemlji Hrišćanskoj ima svega pod bijelim nebom. I neka ima. Ne vidim razlog da se zbog toga traži moja glava.

Ključna stvar. Nema više, dragi moj Prečestiti Efendijo, država na poklon. Nema ni jezika, ni nacija, vijekovi su potrebni za te stare, skoro izumrle zanate.

Ako je Kosovo bila Država Poklon, to ne važi za Tvoju Bosnu. To je bila nagodba. Dobro, priznaćemo otcijepljene Sloveniju i Hrvatsku. A vi ćete priznati Kosovo, kad dođe doba. Vidiš da je Frau došla da vrati dug, Prečestiti. BiH nije bila dio tog paketa. Ali. Alija je insistirao da žrtvuje mir. Pa, eto.

Zad imaš sto borbi. Za Državu. Za Naciju. Za Jezik. Za Zemlju. A dobro se zna da, ako može Vozdra na svećetir strane, ne može borba. I još protiv Rajka Vasića.

ahhaahah evo i ovako prevedeno :bih:
hercegovac_pravi

#371 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by hercegovac_pravi »

test01 wrote:

kako tumacis nedavne izjave IZ i Durakovica i jos nekih o polozaju i iseljavanju iz hercegovine?
Sitno politikanstvo koje imalo ozbiljnija statisticka analiza rusi u samom temelju.
1pajdo
Location: http://www.forum.hr/showpost.php?p=3711 ... count=3209 ......./watch?v=KDHcd5yV1CE

#372 Re: Statut Mostara!!

Post by 1pajdo »

star(i)mo wrote:Ne znam zasto studiraju u Mostaru. Nisam se bavio tom tematikom. Citao sam cak da sve vise Hrvata iz Hrvatske dolazi u Mostar da studira.
Oko 1000 Hrvata iz Hrvatske studira na mostarskom sveučilištu i vjerojatno će se taj broj sve više povećavati. Razlozi za dolazak studenata iz Hrvatske su razni, od izbjegavanja državne mature, nemogućnosti upisa na željeni studij u Hrvatskoj zbog veće konkurencije, financijski isplativiji Mostaru nego recimo Split što uzrokuje sve veći dolazak i iz Dalmacije, a nije ni dalje... Možemo reći da Mostar postao pravi studentski grad. :thumbup:
ortega

#373 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by ortega »

mostar-ta bih hirosima, njeguje dugu tradiciju visokog obrazovanja, pa me ne iznenadjuje dolazak studenata da uce tu, i uzivaju u njegovim simbolima starom mostu, partizanskom groblju, i slicnim, ali da se ne zavaravamo iz hrvatske tu studenti dolaze iskljucivo jer im je lakse zavrsit nego u hrvatskoj..kada pricamo o tome da ce oni ostati, ni blizu koliko ce mostaraca ostati u zgrebu splitu dubrovniku..

sto se tice sjevernog logora i pravljenja naselja, tu nece nikad doselit niko hrvate, jer oni nikad nece zeljeti da zive blizu bosnjaka nazalost to je tako, pa oni nece na most jer im se ne bude u blizini bosnjaka, zaboravljamo da pored sjevernog postoji i juzni logor tkz dolina sunca i tu se pravi velika kolicina zgrada, pa ne pada na pamet nikome da dodje i tu nesto kupuje, samo dijasporci..
1pajdo
Location: http://www.forum.hr/showpost.php?p=3711 ... count=3209 ......./watch?v=KDHcd5yV1CE

#374 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by 1pajdo »

ortega wrote:mostar-ta bih hirosima, njeguje dugu tradiciju visokog obrazovanja, pa me ne iznenadjuje dolazak studenata da uce tu, i uzivaju u njegovim simbolima starom mostu, partizanskom groblju, i slicnim, ali da se ne zavaravamo iz hrvatske tu studenti dolaze iskljucivo jer im je lakse zavrsit nego u hrvatskoj..kada pricamo o tome da ce oni ostati, ni blizu koliko ce mostaraca ostati u zgrebu splitu dubrovniku..
Pa naravno, valjda i ti znaš kako je biti student pa se snalaziti na razne načine... :D Doduše, jeste lakše upisati određeni fakultet u Mostaru jer je konkurencija veća u hr, ali ne bih rekao da ga je lakše i završiti, znam iz prve ruke... :) Opet ovisi koji je faks u pitanju. Većina profesora pa i asistenata na sveučilištu dolaze iz Hrvatske, dakle isti profesori... Jedini problem je korupcija koja je raširenija u BiH nego u Hrvatskoj...

Što se tiče Mostaraca koji idu studirati u Hrvatsku to je pojava koja se sve manje viđa, hvala Bogu jer je mostarsko sveučilište jedno od najmlađih i najopremljenijih u BiH te pruža svake godine veći izbor fakulteta. :thumbup:
ortega

#375 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by ortega »

ma ne kazem ja nista, i ja se snalazim kako znam, samo kazem da je lakse, pa se ljudi snalaze, i ja bi..nadam se da ce nasa omladina sto manje ici u hrvatsku studirat, ili ako vec ode sto cesce se vracati, i svoja znanja ugradjivat ovdje kod nas..da bi nam svima bilo ljepse, naravno!!
Locked