Raiffeisen banka - sve o tome

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Kralj Tvrtko I.

#351 Re: Raiffeisen banka

Post by Kralj Tvrtko I. »

pitao ja za sebe, 15000 na 5 godina, rata 307 KM sa "Jes Paketom"
jalle

#352 Re: Raiffeisen banka

Post by jalle »

Wind wrote:
jalle wrote:Da li je moguće dići kredit cca 80k za stan u slučaju da
jedan član porodice je sa primanjima 1000KM (prijavljeno) + 600KM na ruke.
Drugi član vodi privatnu trgovinu sa neredovnim primanjima, tj nikad se ne zna kolika je plata a doprinosti se plaćaju na minimalnu platu.
Pa zavisi koja je banka i kolika je kamata i na koj period. 1000 KM je malo da bi se pokrio taj kredit a to sto prima "na ruke" ne pije vode. Znaci samo dokumentovana primanja.

Svjez primjer: Kredit od 50.000 KM, rata je cca 550 KM mjesecno na period od 10 god.
Zalog nekretnina i jedan jemac/zirant/suduznik.
da ali računam na to da je opterećenje na platu 2/3 primanja dakle 2/3 od 1000=666KM
ta rata je je dovoljna za kredit od recimo 85000 na čini mi se 20g. Samo me in teresuje da li će banka to prihvatiti?
Last edited by jalle on 02/10/2012 09:15, edited 1 time in total.
hrle1976

#353 Re: Uplata u BiH bez maticnog br. ili licnih dokumenata BiH.

Post by hrle1976 »

Nebi da otvaram novu temau, a prica je o uplatama. Prije par godina smo imali problem u BiH da uplatimo novac na konto nekoga ili neke institucije, jer nismo imali a i dan danas nemamo maticni broj BiH ili dokumneta BiH. Kako stoje stvari danas, jel moguce strancu popuniti uplatnicu sa maticnim brojem drzave kojoj pripada (u mom slucaju Ceske) ili se samo ta rubrika popuni jedinicama ili nulama? Da li se neke banke peporucuju ili su drugacije receno bolje naklonjene strancima vezano za ovo pitanje?
iceman ze

#354 Re: Raiffeisen banka

Post by iceman ze »

iceman ze wrote:Neka losa iskustva sa mjenicama, zirantima itd.

Kome se ne cita sve napisano, meni je zanimljiv post pod nickom "ZIRANT",koji je opisao svoj predmet u prevari kod MKO. Covjek ustupa svoj predmet zainteresovanim.

http://www.capital.ba/sudski-postupak-p ... d-ziranta/
Jos neke sudbine prevarenih ziranata...

http://www.youtube.com/watch?v=benhOTzO ... re=related
MrShadow

#355 Re: Raiffeisen banka

Post by MrShadow »

Jel istina da Raiffeisen naplacuje 2.5% provizija na placanje debitnom karticom u inostranstvu, znaci ako kupujem avio karte putem interneta, stvari na ebay, rezervisem hotele isl ?

Ako je istina da odmah zatvorim racun u ovom smecu od banke i preporucite mi neku banku koja nudi debitne kartice ali da ne naplacuju proviziju za sve sto platim ?

Hvala
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#356 Re: Raiffeisen banka

Post by un1ted »

Evo ti za placanje debitnom karticom par primjera kod mene:
06.09.2012 02.09.2012 - Kupovina - PAYPAL *XXXXXXXXXXX USD -8.00 -12.48
06.09.2012 02.09.2012 Konverzija (-) USD -0.12 -0.12
24.09.2012 17.09.2012 - Kupovina - XXXXXXXXXXX EUR -9.00 -17.60
24.09.2012 17.09.2012 Konverzija (-) EUR -0.18 -0.18
Kaznjenik

#357 Re: Raiffeisen banka

Post by Kaznjenik »

Jok bolan !!
Za debitnu se ne uzima provizija ni u jednoj banci
drndalo

#358 Re: Raiffeisen banka

Post by drndalo »

Da, RZB naplacuje taj "luksuz" koristenja kartice u inostranstvu "roamingom" od mislim 2-2.5%, pored kursne razlike izmedju srednjeg/prodajnog kursa valute za taj dan... I posebno ga tarifira... Dakle za sve transakcije vani, ne samo na bankomatima, sto bih i ocekivao (mada neke druge banke na bankomatima svojih grupacija ni to ne naplacuju, samo kursne razlike)... Za primjer cu ti uzeti i kupovinu E-kupon-a, preko Pikpay-a, koja se fizicki autorizuje u Crnoj Gori, gdje sam uredno imao naplatu "usluge konverzije", u iznosu od 2% od oglasene na e-kupon ponudi...

Dakle kupon od 10 KM, me je kostao na kraju 10.20 KM...

Unicredit toga nema sigurno... Ali za internet placanje je trebalo prije uzeti i VISA-u Electron jer ima onaj sigurnosni "code", koji Maestro dugo nije imao... Mozda im sada i Maestro ima, a to im je bitno posebno kod placanja aviona, jer neke kompanije iskljucivo traze "kreditne" kartice za placanje, a bez tog koda nisu ih smatrali kreditnim... VISA Electron sigurno radi... Probano vise puta...
MrShadow

#359 Re: Raiffeisen banka

Post by MrShadow »

Moram onda preci na drugu banku jer recimo upravo trebam uzeti avionsku kartu koja me kosta oko 2,000 Km, a banka ce na ovaj iznos uzeti 25 Km provizije sto je bolesno :/
Saka

#360 Re: Raiffeisen banka

Post by Saka »

Ja o tome pričam u ovoj i drugim temama odavno. I o drugim bezobrazlucima ove banke. Upravo je ta "provizija za konverziju" bila kap koja je prelila čašu kad sam zatvorio sve privatne i poslovne račune i internet bankarstva u toj banci. Kakva konverzija je iz KM u Euro kad plaćam u Eurima? Tu ne smije biti nikakve konverzije a kamoli naknade, to je praktično ista valuta!

RBBH je ubjedljivo najgora i najbezobraznija banka u BiH a opet ima najveće gužve i najviše korisnika. Zašto pitate se? Zato što je mafijaškim i reketaškim metodama uspjela da se uvali u državni sistem pa vas država primora da koristite ovu banku. Recimo treba da primite naknadu za nezaposlene od biroa. Imate račun u drugoj banci ali ne, to ne može. Morate otvoriti račun u RBBH gdje ćete plaćati 2KM mjesečno inače nećete dobiti naknadu koja vam pripada po zakonu.

Učinite sebi uslugu i ako ne morate biti na ovoj banci zatvorite račun. Uglavnom sve banke u BiH su bezobrazne ali ima daleko manje bezobraznih od RBBH.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#361 Re: Raiffeisen banka

Post by Entropio »

Ne znam, meni je RBA okej... Da, istina je da imaju te neke provizije koje drugi nemaju (radi se o 1%, a ne 2% kako neki pišu; prije je bilo 2%, ali su smanjili na 1%), ali zato imaju bolji kurs od tih drugih banaka. To na kraju dođe na isto. Isto tako imaju puno nekih pogodnosti koje su meni bitne -- imaju telefon koji uvijek možeš nazvati i provjeriti stanje ili bilo šta što me interesuje; imaju one mašine u poslovnicama gdje možeš sebi isprintati izvod kad god želiš (a recimo Intesa San Paolo izvod naplaćuje 2KM) i tako dalje.
Saka

#362 Re: Raiffeisen banka

Post by Saka »

Entropio wrote:Ne znam, meni je RBA okej... Da, istina je da imaju te neke provizije koje drugi nemaju (radi se o 1%, a ne 2% kako neki pišu; prije je bilo 2%, ali su smanjili na 1%), ali zato imaju bolji kurs od tih drugih banaka. To na kraju dođe na isto. Isto tako imaju puno nekih pogodnosti koje su meni bitne -- imaju telefon koji uvijek možeš nazvati i provjeriti stanje ili bilo šta što me interesuje; imaju one mašine u poslovnicama gdje možeš sebi isprintati izvod kad god želiš (a recimo Intesa San Paolo izvod naplaćuje 2KM) i tako dalje.
Hajde mi objasni ko to ima bolji a ko gori kurs na Euro u BiH? Kurs za Euro je u svakoj banci isti jer je KM fiksno vezana za Euro. Nema kupovnog i prodajnog kursa za Euro. Kad plaćaš karticom u Eurima svuda će ti naplatiti protuvrijednost u KM-ovima po kursu 1.95583 a u RBBH će ti uzeti to plus još 2% od sume. Sad zamisli da si kupio nešto od 5000 Eura, pa izračunaj koliko će ti uzeti, a to ne bi platio u nekoj drugoj banci. Eto kažeš sad je 1%, ne treba im dati ni 0.1% jer to nigdje na svijetu nema da ti za plaćanje karticom banka skida postotak od transakcije.
Entropio

#363 Re: Raiffeisen banka

Post by Entropio »

Saka wrote:
Entropio wrote:Ne znam, meni je RBA okej... Da, istina je da imaju te neke provizije koje drugi nemaju (radi se o 1%, a ne 2% kako neki pišu; prije je bilo 2%, ali su smanjili na 1%), ali zato imaju bolji kurs od tih drugih banaka. To na kraju dođe na isto. Isto tako imaju puno nekih pogodnosti koje su meni bitne -- imaju telefon koji uvijek možeš nazvati i provjeriti stanje ili bilo šta što me interesuje; imaju one mašine u poslovnicama gdje možeš sebi isprintati izvod kad god želiš (a recimo Intesa San Paolo izvod naplaćuje 2KM) i tako dalje.
Hajde mi objasni ko to ima bolji a ko gori kurs na Euro u BiH? Kurs za Euro je u svakoj banci isti jer je KM vezana za Euro. KM je praktično isto što i Euro. Kad plaćaš karticom u Eurima svuda će ti naplatiti protuvrijednost u KM-ovima po kursu 1.95583 a u RBBH će ti uzeti to plus još 2% od sume. Sad zamisli da si kupio nešto od 5000 Eura, pa izračunaj koliko će ti uzeti, a to ne bi platio u nekoj drugoj banci. Eto kažeš sad je 1%, ne treba im dati ni 0.1% jer to nigdje na svijetu nema da ti za plaćanje karticom banka skida postotak od transakcije.
Pardon... Rijetko koristim EUR tako da sam zaboravio na njega. Kurs im je bolji na USD, recimo... međutim, kad ti odbiju tih 1%, onda izađeš na isto kao i u Unicredit ili Intesa. Plus usluge koje RBA nudi, a ovi drugi ne nude...

Svako bira prema svojim potrebama. Meni trenutno odgovara RBA zbog razloga navedenih iznad.
charrrmed

#364 Re: Raiffeisen banka

Post by charrrmed »

Ne kontam sto se zalite. Pa kad su UniCredit i Intesa toliko bolje, lijepo predjete na iste i svi mirni.
Saka

#365 Re: Raiffeisen banka

Post by Saka »

Tačnije svako bi TREBAO da može da bira ali ne može nego su mnogi prisiljeni da koriste RBBH kako sam objasnio gore.
Ne znam koje su to usluge koje RBBH nudi a da drugi nemaju. Vanredni izvod možeš u većini banaka dobiti bez naknade. Možda Intesa naplaćuje ali drugi sigurno ne.

Naprotiv ima puno usluga koje RBBH ne nudi a većina drugih banaka nudi. Npr. najobičniju debitnu karticu vezanu za račun firme RBBH nema već moraš uzeti kreditnu karticu da te kao firmu mogu guliti kamatama. Dalje nemaju bankomate za UPLATE za fizička lica, nemaju čip na Visa karticama već samo magnetne trake što znači da su beskorisne na mnogim mjestima u Evropi, imaju ubjedljivo najsporije internet bankarstvo gdje za obični prenos između vlastitih računa treba čekati i po nekoliko dana, imaju neljubazne službenike na šalterima, imaju najveće redove i gužve itd. da ne nabrajam.
charrrmed wrote:Ne kontam sto se zalite. Pa kad su UniCredit i Intesa toliko bolje, lijepo predjete na iste i svi mirni.
Prešao sam davno i svojim iskustvom želim pomoći drugima. Ako ti smeta nemoj čitati.
laptop123

#366 Re: Raiffeisen banka

Post by laptop123 »

Koliko ce uzeti RFB prozicije za dizanje para na bankomatu u njemackoj ???
za nekih 500 E kad bi podigo
Last edited by laptop123 on 23/10/2012 21:05, edited 1 time in total.
charrrmed

#367 Re: Raiffeisen banka

Post by charrrmed »

Saka wrote:
charrrmed wrote:Ne kontam sto se zalite. Pa kad su UniCredit i Intesa toliko bolje, lijepo predjete na iste i svi mirni.
Prešao sam davno i svojim iskustvom želim pomoći drugima. Ako ti smeta nemoj čitati.
Jesam li rekao da mi smeta? Daleko od toga, slobodno ti, ovo moje je samo dobronamjeran savjet. Ne shvatam po cemu si zakljucio da mi smeta?
Saka

#368 Re: Raiffeisen banka

Post by Saka »

Pa valjda što kažeš "šta se žalite". Ne žalimo se već ima sigurno onih koji koriste ovu banku a nemaju pojma o skrivenim troškovima i nedostacima koji ih mogu skupo koštati. Da je mene imao neko ovako posavjetovati uštedio bih puno para i živaca jer ne bih nikad otvorio račune kod njih ni kao fizičko ni pravno lice.
charrrmed

#369 Re: Raiffeisen banka

Post by charrrmed »

Saka wrote:Pa valjda što kažeš "šta se žalite". Ne žalimo se već ima sigurno onih koji koriste ovu banku a nemaju pojma o skrivenim troškovima i nedostacima koji ih mogu skupo koštati. Da je mene imao neko ovako posavjetovati uštedio bih puno para i živaca jer ne bih nikad otvorio račune kod njih ni kao fizičko ni pravno lice.
Slobodno ti prenosi svoje iskustvo. Siguran sam da ce dobro doci ljudima :thumbup:
drndalo

#370 Re: Raiffeisen banka

Post by drndalo »

laptop123 wrote:Koliko ce uzeti RFB prozicije za dizanje para na bankomatu u njemackoj ???
za nekih 500 E kad bi podigo
https://raiffeisenbank.ba/bhs/menu/view/337

KUPOVINA

GOTOVINA U RAIFFEISEN BANK DD BOSNA I HERCEGOVINA

GOTOVINA U POŠTI
2.5% / min. 5 KM

GOTOVINA NA BANKOMATU RAIFFEISEN BANK DD BOSNA I HERCEGOVINA
-

GOTOVINA NA BANKOMATU U ZEMLJI
2.5% / min. 5 KM

GOTOVINA NA ŠALTERU BANAKA U ZEMLJI
2.5% / min. 5 KM

GOTOVINA NA BANKOMATU U INOSTRANSTVU
2.5% / min. 5 KM

GOTOVINA NA ŠALTERU BANAKA U INOSTRANSTVU
2.5% / min. 5 KM

PROVIZIJA ZA KONVERZIJU NA SVE TRANSAKCIJE U INOSTRANSTVU
1.00%
Dakle, 2.5% od 500 EUR, tj. 12.50 EUR, plus kursna razlika na srednji kurs...
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#371 Re: Raiffeisen banka

Post by un1ted »

Da li uzimaju na SVOJIM bankomatima u inozemstvu ? Znaci ako ima RFF bankomat u NJemackoj da li uzimaju sta ?
Entropio

#372 Re: Raiffeisen banka

Post by Entropio »

nimajneb wrote:Da li uzimaju na SVOJIM bankomatima u inozemstvu ? Znaci ako ima RFF bankomat u NJemackoj da li uzimaju sta ?
Uzimaju. Oni nisu uvezani kao recimo Unicredit.
un1ted

#373 Re: Raiffeisen banka

Post by un1ted »

:shock: :shock:
drndalo

#374 Re: Raiffeisen banka

Post by drndalo »

nimajneb wrote:Da li uzimaju na SVOJIM bankomatima u inozemstvu ? Znaci ako ima RFF bankomat u NJemackoj da li uzimaju sta ?
Naravno da uzimaju, oni su RZB, idu prvi uzimaju najvise... :wink:

Da, salu na stranu, na bankomatima njihove grupacije apsolutno ti je svejedno ukoliko si u inostranstvu, nemaju posebno napravljeno da unutar grupacije ne naplacuju posebno... Koliko znam, to kod nas imaju: Intesa, Unicredit, Hypo...
Saka

#375 Re: Raiffeisen banka

Post by Saka »

Ma oni nemaju apsolutno nista sa austrijskim raiffeisenom osim imena koje je namjerno stavljeno da obmanjuje musterije. Tako sam i ja mislio da cu dobiti evropske usluge, vrhunsko elektronsko bankarstvo itd. a dobio sam smece koje lici na stranice s kraja proslog vijeka. Kad sam im na to ukazao kazu ma shvatite, nemamo mi nista sa "onim rajfajzenom".

Svakom treba da bude jasno da ako ova banka ode u stecaj, ako se zarati ili bude zemljotres pa pare nestanu ili vas na neki nacin prevari i uzme vam pare, vi ne mozete traziti apsolutno nista od austrijskog raiffeisena. Jer RBBH nema nista s njima osim imena koji sluzi za obmanu musterija.

Sent from my iPad using Tapatalk HD
Post Reply