Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
- bubavi1
#351 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Balkanaca ima vise u Austriji ili u DE nego u CH zasto ti balkanci ne spadaju u rizicnu grupu u tim drzavama? Da li se treba pomiriti s cinjenicom da su rizicni samo u CH? Po mom misljenju je cista diskriminacija, nista drugo.
-
paladinka
#352 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Pa to nije bas tacno
U Njemackoj u auto osiguranjima postoji jedan interni pojam " Türkentarif" , sto znaci da svi vozaci koji nemaju njemacko drzavljanstvo moraju kod pojedinih osiguranja vise platiti
Naravno, to nije oficijalno. ali ta razlika izmedju njemaca i ne-njemaca i tamo postoji. Nemoj me pogresno shvatiti, nije da ja mislim da je taj sistem ok, ali to se zove slobodno trziste, njima nek na um padne , da recimo plavuse prave vise nesreca od crnki, oni ce tim plavusavama povecati premiju, kako to sve izgleda u nasim ocima, njima je svejedno. Uzmi ili ostavi. Al nije u redu, za one koji mozda imaju sansu, da dodju u svicarsku raditi, da se tako ch ocrnjava, ono, kao svi svicarci su rasisti, ne mozes nista bez ch pasosa itd, pa se ljudi uplase gdje to oni idu. Za one koje hoce miran zivot, da je sve uredjeno, sredjeno da sve funkcionira, za mene je ch super zemlja za zivjeti. Jest malo poskupo, al sve je to u skladu sa placama. Ima svicaraca idiota, al ima i ok ljudi, ko i svugdje na ovoj zemaljskoj kugli...Ja imam kolega iz Njemacke, Engleske, Poljske, Juzne Afrike, Australije, zaista internacionalno , koji rade i zive u ch, i zaista ih je vecina ovdje pustila korijene, i vecina njih ne bi mogla da zamisli da napusti ch.Zasto ? Zato sto cijene uredjenost i sistem u ch!
-
paladinka
#353 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Al opet, svako zna svoje, gdje mu je ljepse zivjeti, zar ne 
-
pestalozzi
#354 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
sad fakat nista ne kontam. ti sam sebe demantujes. da je tako onda bi stranci hrlili da uzmu pasos da ne bi bili diskriminirani.bubavi1 wrote:Sto? Zato sto je uvijek CH pasos prioritetan u nekim strukama. Oglasi za posao ga lijepo navode.
Drugo sto kroz glasanje bi imali prvao kontrirati ultra desnicarsku stranku. Tako isto u nekim predmetima, stranac je diskriminiran , na primjer u osiguranju za vozila, ako si Balkanac placas dva puta skuplje od evropljanina koji placa isto malo skuplje od CH drzavljanina.
Itd itd, sve u svemu, ako EU drzavljanin ne zeli CH pasos, po mom misljenju, jest da se ne smatra dovoljno patriot da bi prihvatio taj pasos.
Na kraju tog artikla pisu za ostale drzavljanine koji nisu iz EU, uzmu drz. u bitu da idu dalje za UE...
treba da znas da je u svicarskoj prije 100-tinjak godina zivjelo oko 3 miliona ljudi, a danas ta cifra iznosi nesto preko 8 miliona. veliki dio swicaraca ima migraciono "korijenje" (60-ih godina su masovno dolazili madjari, 70-ih italijani i ex-jugosloveni, 80-ih tamilci i ne zaboraviti da za wrijeme WW2 su dosli svi jevreji sa parama itd. itd.), tako da ta prica o diskriminaciji pada u vodu. uvijek je do tebe i kako se "snadjes".
gdje nadje ovo "ultra". pa hebemu mu misa, pomislice neko tebe slusajuci da u svicarskoj vladaju fasisti.
sto se tice auto osiguranja, jesil' se zapitao zasto bas balkanci, a ne recimo arapi ili afrikanci? ta "diskriminacija" je ekonomske i samo ekonomske prirode. svicarce interesuje profit, ali zbog toga i jesu tu gdje jesu.
-
Bluewin
#355 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Mozes li ovo malo detaljnije elaborirati, posto vidim da su ti puna usta nekakve diskriminacije koju ja u Svicarskoj nisam nikada osjetio...bubavi1 wrote:U javnim sektorima, traze CH pasos ili izuzetno C ausweiss zavisi od posla do posla, a balkanci spadaju u rizicnu kategoriju iako su rodjeni u CH kao i jihovi roditelji i djedovi...to se zove diskriminacija, po cemu su rizicni kada su polozili vozacku u CH, skolovali se tu i odrasli se tu?
- bubavi1
#356 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Blago se tebi Bluewin!
Hoces primjer evo ti, pa reci da nije tacno!
"SUISSE - Des recruteurs suisses boudent les Français, jugés paresseux et arrogants, au mépris de l'accord de libre-échange signé avec l'Union européenne, a rapporté le journal suisse Le Matin Dimanche.
Pour éviter de recruter des transfrontaliers ou des candidats vivant en France, certaines annonces comportent la mention "Suisse et résidence Suisse" parmi leurs critères de sélection, ajoute-t-il. Le journal prend en exemple un poste proposé sur l'internet dans une banque genevoise pour un collaborateur dont la mission consiste notamment à ouvrir et fermer des comptes de clients.
La banque et le bâtiment
"Les patrons craignent d'engager des Falciani ou des Condamin-Gerbier en puissance", fait valoir le Matin Dimanche. Pierre Condamin-Gerbier, un ancien collaborateur de la banque Reyl & Cie qui est actuellement en prison à Berne pour son témoignage dans l'affaire Cahuzac, a réveillé les vieilles rancoeurs contre les Français.
AdyoulikeSponsorisé par Bwin
Maxime Mermoz & le Sprint Maxime Mermoz & le Sprint
Défie ton idole vient de dévoiler un nouveau défi : Olivier contre Maxime Mermoz au Sprint !
Des critiques similaires avaient également refait surface en 2009 lorsqu'Hervé Falciani, un ancien informaticien de la banque HSBC en Suisse, avait vendu un fichier volé comportant une liste d'évadés fiscaux.
Les discriminations ne touchent toutefois pas exclusivement le secteur bancaire. Le Matin Dimanche cite ainsi une PME Suisse active dans le secteur de la construction qui écarte les Français après plusieurs mauvaises expériences. Les Français embauchés étaient souvent malades le lundi et le vendredi, se plaint la responsable du recrutement, qui fustige leur attitude revancharde et revendicatrice.
"Les Espagnols et les Portugais, ça n'a vraiment rien à voir"
"Il y a toujours un problème. Alors que les Espagnols et les Portugais, ça n'a vraiment rien à voir", a-t-elle déclaré sous couvert de l'anonymat. Les cabinets de recrutement interrogés par journal suisse disent cependant se conformer aux exigences de certaines entreprises en exigeant que les candidats soient Suisses ou résident en Suisse.
Ces discriminations à l'embauche sont pourtant illégales, rappelle le Matin Dimanche, la Suisse ayant signé en 1999 un accord de libre circulation avec l'Union Européenne qui entérine le principe de l'égalité de traitement entre les ressortissants de l'Union et les Suisses.
Pour écarter les CV des Français, les entreprises peuvent cependant jouer sur les critères de recrutement, en demandant par exemple un excellent niveau d'allemand même lorsque la langue n'est pas nécessaire pour le poste. Elles peuvent également invoquer les quotas à l'immigration, récemment réinstitués."
Ako ti je tesko shvatiti o cemu je rijec, ==> Google translator
Evo ovo vezano sa diskriminacijom u osiguranjima:
http://www.sixtblog.ch/fr/uncategorized ... te-suisse/
Kada otvorim usta to je uvjek s razlogom, jer mogu da dokazem, sad sto nisi upoznat to nije moj problem.
Hoces primjer evo ti, pa reci da nije tacno!
"SUISSE - Des recruteurs suisses boudent les Français, jugés paresseux et arrogants, au mépris de l'accord de libre-échange signé avec l'Union européenne, a rapporté le journal suisse Le Matin Dimanche.
Pour éviter de recruter des transfrontaliers ou des candidats vivant en France, certaines annonces comportent la mention "Suisse et résidence Suisse" parmi leurs critères de sélection, ajoute-t-il. Le journal prend en exemple un poste proposé sur l'internet dans une banque genevoise pour un collaborateur dont la mission consiste notamment à ouvrir et fermer des comptes de clients.
La banque et le bâtiment
"Les patrons craignent d'engager des Falciani ou des Condamin-Gerbier en puissance", fait valoir le Matin Dimanche. Pierre Condamin-Gerbier, un ancien collaborateur de la banque Reyl & Cie qui est actuellement en prison à Berne pour son témoignage dans l'affaire Cahuzac, a réveillé les vieilles rancoeurs contre les Français.
AdyoulikeSponsorisé par Bwin
Maxime Mermoz & le Sprint Maxime Mermoz & le Sprint
Défie ton idole vient de dévoiler un nouveau défi : Olivier contre Maxime Mermoz au Sprint !
Des critiques similaires avaient également refait surface en 2009 lorsqu'Hervé Falciani, un ancien informaticien de la banque HSBC en Suisse, avait vendu un fichier volé comportant une liste d'évadés fiscaux.
Les discriminations ne touchent toutefois pas exclusivement le secteur bancaire. Le Matin Dimanche cite ainsi une PME Suisse active dans le secteur de la construction qui écarte les Français après plusieurs mauvaises expériences. Les Français embauchés étaient souvent malades le lundi et le vendredi, se plaint la responsable du recrutement, qui fustige leur attitude revancharde et revendicatrice.
"Les Espagnols et les Portugais, ça n'a vraiment rien à voir"
"Il y a toujours un problème. Alors que les Espagnols et les Portugais, ça n'a vraiment rien à voir", a-t-elle déclaré sous couvert de l'anonymat. Les cabinets de recrutement interrogés par journal suisse disent cependant se conformer aux exigences de certaines entreprises en exigeant que les candidats soient Suisses ou résident en Suisse.
Ces discriminations à l'embauche sont pourtant illégales, rappelle le Matin Dimanche, la Suisse ayant signé en 1999 un accord de libre circulation avec l'Union Européenne qui entérine le principe de l'égalité de traitement entre les ressortissants de l'Union et les Suisses.
Pour écarter les CV des Français, les entreprises peuvent cependant jouer sur les critères de recrutement, en demandant par exemple un excellent niveau d'allemand même lorsque la langue n'est pas nécessaire pour le poste. Elles peuvent également invoquer les quotas à l'immigration, récemment réinstitués."
Ako ti je tesko shvatiti o cemu je rijec, ==> Google translator
Evo ovo vezano sa diskriminacijom u osiguranjima:
http://www.sixtblog.ch/fr/uncategorized ... te-suisse/
Kada otvorim usta to je uvjek s razlogom, jer mogu da dokazem, sad sto nisi upoznat to nije moj problem.
-
Bluewin
#357 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Ok, vidim da si iz Francuske dosao u Svicarsku, to objasnjava i neke tvoje stavove. Mogu i ja tebi postaviti clanak iz novina u kojem stranac (mislim iz Iraka) izdaje svoj stan samo strancima, dakle Svicarci ne mogu dobiti stan nikako. Fazon je sto ti u svim svojim postovima pricas o nekoj imaginarnoj i sistematskoj mrznji prema strancima, sto jednostavno nije istina. Istina je da Svicarska ima strozija pravila kada je u pitanju proces dobijanja drzavljanstva u poredjenju s ostalim drzavama, ali to su ti pravila. Ako zelis da postanes dio njihovog drustva i samim time uzivas u njihovom blagostanju moras prihvatiti pravila, ako ne fino se vratis odakle si dosao i to je to.
Pricas o nekakvim cetvrtim generacijama stranaca koji su odrasli tamo a nemaju drzavljanstvo, ja ti mogu navesti primjer naseg jednog momka. Stari poginuo u ratu u BiH, on se rodio u Svicarskoj, jedva zavrsio srednje obrazovanje, stalno u problemima, zavrsio jednom u zatvoru, drugi put u kucnom pritvoru, nije u stanju zadrzati najobicniji posao vrtlara (plata u rangu nasih parlamentaraca) i sad je opet zavrsio u policiji. I sta sad kad ga posalju nazad u onu njegovu vukojebinu kod Maglaja bice opet Svicarska kriva jer mrzi strance...
Shvatam da ti je tesko naviknuti se na nacin zivota u Svicarskoj, ali pricati o nekakvoj sistematskoj mrznji prema strancima je van pameti.
Pricas o nekakvim cetvrtim generacijama stranaca koji su odrasli tamo a nemaju drzavljanstvo, ja ti mogu navesti primjer naseg jednog momka. Stari poginuo u ratu u BiH, on se rodio u Svicarskoj, jedva zavrsio srednje obrazovanje, stalno u problemima, zavrsio jednom u zatvoru, drugi put u kucnom pritvoru, nije u stanju zadrzati najobicniji posao vrtlara (plata u rangu nasih parlamentaraca) i sad je opet zavrsio u policiji. I sta sad kad ga posalju nazad u onu njegovu vukojebinu kod Maglaja bice opet Svicarska kriva jer mrzi strance...
Shvatam da ti je tesko naviknuti se na nacin zivota u Svicarskoj, ali pricati o nekakvoj sistematskoj mrznji prema strancima je van pameti.
-
paladinka
#358 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Svicarska je u 2012 dala 2 milijarde franaka za pomoc u nerazvijene zemlje,tu spada i Bih
Da, taj slucaj je meni isto naum pao, gdje je jedan tip dao oglas za stan, gdje hoce samo STRANCE, jer svicarci ostavljaju haos u stanu i neplacaju kiriju redovno
Politicarka, clan zelenih u Aargau, uzela je citavu azil familju iz Angole da zive kod nje . Pa ako se neko sjeca, slucaj one bosanke, koja je bila izbjeglica u ch, pa je morala izaci, toliko svicarca se za nju zauzelo, pa u Zürichu su napravili skup za nju da ostane u ch... itd...itd.Sto se tice auto osiguranja, znam mi ljudi sa balkana smo autofreaks, ali na kraju krajeva, ako je nekom skupo auto imati, neka predje na javni prevoz 
- bubavi1
#359 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Bluewin, ja takodjer shvatam tvoj stav jer si onaj stil osobe koji nevidi nigdje bolje od CH, kada bi uporedio sa BIH, prednost ide za CH. Ali SVP/UDC je vodeca stranka u Svicarskoj, svake inicijative su usmjerene protiv stranca, ako neznas za to onda ne zivis u CH ili sam sebe lazes.
Spominjes Francusku, takodjer iz Zuricha ljudi mrze njemce, traze da se iskljucivo prica dijalekat umjesto hoch deutsch, itd
Ticcino, italijanski dio sad u nedjelju nardo isao na glasanje da zabrane marame, niqab itd, usmjereno prema muslimanima
itd itd i ti meni govoris da nema nikakve mrznje? NIgdje niqaba ali neka postoji zakon. Evo danas citam kako Evropski sud za ljudska prava je po drugi (za koji sam cuo) put kaznio CH sto su policajci maltretirali jednog tipa iz Burkine Faso
http://www.lematin.ch/faits-divers/suis ... y/24865102
Svicarac mrzi EU, mrzi Balkance, mrzi Arape i muslimane, mrzi Francuze, Njemce itd itd
Ne govorim to bez razloga, u CH sam zivio od 2005 sve do ove godine u julu pa se vratio u Francuskoj, nisam nikad dozivio takvu mrznju i zakonski dozvoljenu...Sta ces drugo kada prvo pitanje koje te pita u opstini kada se uselis je vezano za vjeru "koje ste vjeroispovjesti?" ...taksa za crkve.
CH daleko od tkz snova, zavisi kako kome, nekim je idealna, drugim haos.
Sve manje i manje Evropljana traze CH pasos, a drugi ga uzmu samo radi interesa.
Sve zavisi s kojeg ugla je gledas, ako ti CH samo znaci lova, onda resto nije bitno!
Spominjes Francusku, takodjer iz Zuricha ljudi mrze njemce, traze da se iskljucivo prica dijalekat umjesto hoch deutsch, itd
Ticcino, italijanski dio sad u nedjelju nardo isao na glasanje da zabrane marame, niqab itd, usmjereno prema muslimanima
itd itd i ti meni govoris da nema nikakve mrznje? NIgdje niqaba ali neka postoji zakon. Evo danas citam kako Evropski sud za ljudska prava je po drugi (za koji sam cuo) put kaznio CH sto su policajci maltretirali jednog tipa iz Burkine Faso
http://www.lematin.ch/faits-divers/suis ... y/24865102
Svicarac mrzi EU, mrzi Balkance, mrzi Arape i muslimane, mrzi Francuze, Njemce itd itd
Ne govorim to bez razloga, u CH sam zivio od 2005 sve do ove godine u julu pa se vratio u Francuskoj, nisam nikad dozivio takvu mrznju i zakonski dozvoljenu...Sta ces drugo kada prvo pitanje koje te pita u opstini kada se uselis je vezano za vjeru "koje ste vjeroispovjesti?" ...taksa za crkve.
CH daleko od tkz snova, zavisi kako kome, nekim je idealna, drugim haos.
Sve manje i manje Evropljana traze CH pasos, a drugi ga uzmu samo radi interesa.
Sve zavisi s kojeg ugla je gledas, ako ti CH samo znaci lova, onda resto nije bitno!
- jon_jovi
#360 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Švicarska je najveća policijska država koja nikada neće priznati da je to.
-
sha_ba
#361 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Svica je precjenjena.....
- bubavi1
#362 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Tacno ima bas jedna izreka " U svakom svicarcu spava policajac"jon_jovi wrote:Švicarska je najveća policijska država koja nikada neće priznati da je to.
-
Hell.is.here
#363 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Nauceno kroz iskustvo.. Popio jedno pivo u kaficu, sjeo u auto na slijedecem semaforu policija , prijavio me gost koji me je vidio da sam popio pivu i sjeo za volanbubavi1 wrote:Tacno ima bas jedna izreka " U svakom svicarcu spava policajac"jon_jovi wrote:Švicarska je najveća policijska država koja nikada neće priznati da je to.
Koliko je dobro to , toliko je i lose... jbte svi posmatraju sta radi, da se prijavi...a meni se svidja tamo, prelijepa drzava i cista pravoo
-
pestalozzi
#364 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
i kako se ovo zavrsi?Hell.is.here wrote:Nauceno kroz iskustvo.. Popio jedno pivo u kaficu, sjeo u auto na slijedecem semaforu policija , prijavio me gost koji me je vidio da sam popio pivu i sjeo za volanbubavi1 wrote:Tacno ima bas jedna izreka " U svakom svicarcu spava policajac"jon_jovi wrote:Švicarska je najveća policijska država koja nikada neće priznati da je to.
Koliko je dobro to , toliko je i lose... jbte svi posmatraju sta radi, da se prijavi...a meni se svidja tamo, prelijepa drzava i cista pravoosteta sto sam bio samo 10 tak dana ...
-
Hell.is.here
#365 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Tacno ima bas jedna izreka " U svakom svicarcu spava policajac"[/quote]
Nauceno kroz iskustvo.. Popio jedno pivo u kaficu, sjeo u auto na slijedecem semaforu policija , prijavio me gost koji me je vidio da sam popio pivu i sjeo za volan
Koliko je dobro to , toliko je i lose... jbte svi posmatraju sta radi, da se prijavi...a meni se svidja tamo, prelijepa drzava i cista pravoo
steta sto sam bio samo 10 tak dana ...[/quote]
i kako se ovo zavrsi?[/quote]
Platio kaznu 400 franaka...
i nastavio svojim putem...
Nauceno kroz iskustvo.. Popio jedno pivo u kaficu, sjeo u auto na slijedecem semaforu policija , prijavio me gost koji me je vidio da sam popio pivu i sjeo za volan
i kako se ovo zavrsi?[/quote]
Platio kaznu 400 franaka...
-
pestalozzi
#366 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
koliko si promila im'o?
-
Hell.is.here
#367 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
koliko sam ga shvatio , jer svicarce pravo tesko razumijem... jos tada nisam ni znao dobro njemacki, kao prekoracio za 0.2 promila , ali bilo jos nesto, pa me pitao da li da idemo na sud jer sam strani drzavljanin ili da odmah platim , i ja naravno odmah, samo nemoj na sudpestalozzi wrote:koliko si promila im'o?
-
pestalozzi
#368 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
od jedne pive 0.7 promila. pa sta bilo da si tri popio? iznijeli bi te iz restorana.Hell.is.here wrote:koliko sam ga shvatio , jer svicarce pravo tesko razumijem... jos tada nisam ni znao dobro njemacki, kao prekoracio za 0.2 promila , ali bilo jos nesto, pa me pitao da li da idemo na sud jer sam strani drzavljanin ili da odmah platim , i ja naravno odmah, samo nemoj na sudpestalozzi wrote:koliko si promila im'o?
-
Hell.is.here
#369 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
nije nego 0.32...tada je bio zakon 0.3pestalozzi wrote:od jedne pive 0.7 promila. pa sta bilo da si tri popio? iznijeli bi te iz restorana.Hell.is.here wrote:koliko sam ga shvatio , jer svicarce pravo tesko razumijem... jos tada nisam ni znao dobro njemacki, kao prekoracio za 0.2 promila , ali bilo jos nesto, pa me pitao da li da idemo na sud jer sam strani drzavljanin ili da odmah platim , i ja naravno odmah, samo nemoj na sudpestalozzi wrote:koliko si promila im'o?
-
pestalozzi
#370 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
dakle, za 0,02 promila ti fasova 400 franaka kazne 
-
fatal error
#371 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
kolika li je tek kazna za 0,2 promila???
zajebana ova svicarska matematika

zajebana ova svicarska matematika
- jon_jovi
#372 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Švicarska je dobra za Švicarce. Švicarska je dobra za stranca koji nema kud, koji traži posao po bilo koju cijenu i pod bilo kakvim uslovima, i ko se odriče prava da bilo šta gunđa. 300.000 Nijemaca, 350.000 Talijana, 80.000 Austijanaca radi u Švicarskoj pod uvjetima pod kojim u svojim zemljama ne bi radili. Švicarska je neka vrsta sirotinjske majke ili bolje rečeno mačehe.bubavi1 wrote:Tacno ima bas jedna izreka " U svakom svicarcu spava policajac"jon_jovi wrote:Švicarska je najveća policijska država koja nikada neće priznati da je to.
Murije se svi tamo boje ko crne guje ispod kamena, ja nisam vidjeo policajca nikako dok sam tamo boravio nekih sedam dana a viđao sam samo policijska auta parkirana. Policije je tamo malo ali je djelotvorna.
- translater
#373 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
>Postovanje,
pitao bih sve koji su bolje upoznati sa zivotom u Svicarskoj, kakve su mogucnosti za mene kao dipl. fizioterapeuta za zaposlenjem u Svicarskoj?
prije 10 godina sam boravo u Svici kao ucenik srednje skole(stipendiju dobio) i poznajem jezik vrlo dobro, poznajem neke ljude a evo upravo zavrsio fakultet pa sa gospodjom zelim da se palim iz ove drage nase BiH
hvala na odgovorima, svako dobro
pitao bih sve koji su bolje upoznati sa zivotom u Svicarskoj, kakve su mogucnosti za mene kao dipl. fizioterapeuta za zaposlenjem u Svicarskoj?
prije 10 godina sam boravo u Svici kao ucenik srednje skole(stipendiju dobio) i poznajem jezik vrlo dobro, poznajem neke ljude a evo upravo zavrsio fakultet pa sa gospodjom zelim da se palim iz ove drage nase BiH
hvala na odgovorima, svako dobro
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#374 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Mislite da tako nije u Danskoj? Pa ovdje javno na TV manje vise traze od ljudi da budu na sve cetri pripravni te da prijave ako nesto primjete. A onda neko ko zeli da se osjeca malo vazniji zivka li zivka pa kad i vjetar zapuha on pomisli neko hoda. U jednu ruku i sama policija je dovela do te situacije, jer jednostavno receno postala je poljena pa su ljudi i manjim mjestima manje vise organizovali se.bubavi1 wrote:Tacno ima bas jedna izreka " U svakom svicarcu spava policajac"jon_jovi wrote:Švicarska je najveća policijska država koja nikada neće priznati da je to.
-
sha_ba
#375 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
ne znam za Dansku al vjerujem kolegi Zviz... al sa sigurnoscu mogu reci sto se policijske drzave tice da je Svedska (Geteburg) gora tri puta nego dio Svice u kojem zivim...Zviz wrote:Mislite da tako nije u Danskoj? Pa ovdje javno na TV manje vise traze od ljudi da budu na sve cetri pripravni te da prijave ako nesto primjete. A onda neko ko zeli da se osjeca malo vazniji zivka li zivka pa kad i vjetar zapuha on pomisli neko hoda. U jednu ruku i sama policija je dovela do te situacije, jer jednostavno receno postala je poljena pa su ljudi i manjim mjestima manje vise organizovali se.bubavi1 wrote:Tacno ima bas jedna izreka " U svakom svicarcu spava policajac"jon_jovi wrote:Švicarska je najveća policijska država koja nikada neće priznati da je to.
a sto se diskriminacije tice toga ima svugdje i ne treba generalizirat.... dosta je do domacih, a svakako je i do stranaca...