"Oslobodjenje"

"Avaz"
Moderators: Charuga, Tomahawk11
Igrači Sarajeva kažnjeni po 1000 KM, a potpisali odgodu duga
Reprogram duga danas je potpisao i Mehmed Janjoš, bivši šef stručnog štaba tima sa Koševa, te tako pomogao klubu u nastojanjima da dobije licencu za nastup u Evropi
Uprava Fudbalskog kluba Sarajevo, zbog sramotnog pristupa igri u susretu 17. kola Premijer lige protiv GOŠK-a (0:2), prema Pravilniku o platama kaznila je kompletan igrački kadar i stručni štab sa po 1.000,00 KM. Međutim, isti ti igrači potpisali su reprogram dugova, kako bi bordo tim pokušao doći do licence za Evropu u narednoj sezoni.
Napomenimo, Upravno odbor FK Sarajevo iskazao je punu podrška treneru Draganu Joviću, ali ispostavilo se i odlučio da se stručni štab i igrači, čak i oni koji nisu nastupili protiv Gabeljana, kazne sa po 1.000 maraka.
Podsjetimo, FK Sarajevo nalazi se u velikim poblemima. Na Koševu na sve načine pokušavaju doći do licence za Evropu. U cijeloj priči dana im je pomogao i Mehmed Janjoš, nekadašnji šef stručnog štaba tima sa Koševa, koji je, kao i trenutni prvotimci potpisao reprogram dugova.
scsport.baSelimović: U N/FS BiH prezentovali smo plan izmirenja dugova
Zašto bi zbog nečije hiljade ili pet oduzeli pravo na zaradu ostalih uposlenika kluba. Ulažemo nadljudske napore da dođemo do licence, kaže Dino Selimović, direktor FK Sarajevo
Čelnici Sarajeva jučer su imali hitni sastanak u Nogometnom / Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine, odnosno sa ljudima zaduženim za licenciranje klubova za evropska takmičenja.
Kako su nam potvrdili iz krovne kuće bh. fudbala, N/FS BiH izaći će u susret bordo klubu, te njegove funkcionere i pored brojnih problema uputiti kako da, ipak, dođu do licence za evropska takmičenja u narednoj sezoni.
I Dino Selimović, generalni direktor FK Sarajevo, u razgovoru za naš portal istakao je da su čelnici tima sa Koševa imali više sastanaka u proteklih mjesec dana, a u Odjelu za licenciranje N/FS BiH prezentovali su plan izmirenja dugova.
"Posljednjih mjesec dana imali smo više sastanaka u N/FS BiH na temu dobivanja licence za Evropu. Evidentan je jedan veliki problem, koji je naslijeđen od ranije. Klub trenutno nije u mogućnosti izmiriti dugovanja", rekao je Selimović za SCsport.ba, naglasivši:
"Međutim, prezentovali smo realan plan izmirenja dugova. Zašto bi zbog nečije hiljade ili pet oduzeli pravo na zaradu ostalih uposlenika kluba. Ulažemo nadljudske napore da dođemo do licence".
http://www.fcsarajevo.ba"Bodovima iz Mostara vratiti publiku na Koševo."- U razgovoru sa Nerminom Haskićem.
Nermin Haskić, mladi napadač FK Sarajevo, u zimskom prelaznom roku bio je blizu odlaska sa najvećeg stadiona u Bosni i Hercegovini. Kompletan januar trenirao je sa ekipom Otelula iz Rumunije.
"Uslovi i kompletan ambijent za rad su bili izvrsni. Nijednog trenutka nisam pomislio da sam na probi. Poslije nekoliko treninga i utakmica ljudi su me još bolje prihvatili. Treninzi u Rumuniji su bili mnogo jači i za mene je to jedno veliko iskustvo, koje će mi znatno pomoći u nastavku karijere.", kazao je Nermin Haskić.
Jedan od najboljih strijelaca FK Sarajevo u ovoj sezoni ukratko se osvrnuo i na igrački kadar Bordo ekipe, koji je pretrpio dosta promjena u zimskom prelaznom roku.
"Igrački kadar je mnogo bolji nego prethodnu polusezonu. To je pokazala i utakmica protiv Slobode. Na svakoj poziciji imamo po nekoliko igrača, koji mogu odgovoriti zahtjevima trenera Jovića."
"Moram da spomenem i utakmicu protiv GOŠK-a. Svi smo imali loš dan i odlučili smo da idemo dalje. Naredna utakmica je protiv Veleža i vjerujem da ćemo popraviti loš utisak. Jedino pozitivno na utakmici je bilo to što se desila na početku proljetnog dijela. To je opomena za sve nas."
Za kraj današnjeg razgovora Haskić nam je otkrio i svoja očekivanja od utakmice 18. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u kojem FK Sarajevo gostuje Veležu.
"U Mostaru nema kalkulisanja. Idemo na pobjedu i samo pobjeda dolazi u obzir. Svjesni smo da je 5.000 gledalaca protiv GOŠK-a gledalo lošu igru. Svaki pojedinac treba da pokaže svoj maksimum u nedjelju kako bi protiv Slavije opet imali 5.000 gledalaca. Imamo najbolje navijače u državi i njihova podrška nam treba."
http://www.fcsarajevo.ba"Našom dobrom igrom ostvariti pobjedu."- Održana press konferencija povodom 18.kola Premijer lige BiH.
FK Sarajevo u 18. kolu Premijer lige Bosne i Hercegovine gostuje u Mostaru, ekipi Veleža. Tom prilikom održana je press konferencija u prostorijama klubu na kojoj su prisustvovali šef stručnog štaba Dragan Jović i Ivan Sesar.
"U posljednjoj sedmici radili smo na otklanjanju pogrešaka protiv GOŠK-a, na podizanju atmosfere, jer ovaj poraz je negativno utjecao na ambijent u i oko kluba. Prvenstvo se nastavlja i učinit ćemo sve, naročito u Mostaru, da ispravimo ovaj dojam jer je bio siv i da probamo kroz jedan kvalitetan pristup napraviti pozitivan rezultat.", istakao je Dragan Jović, trener Sarajeva, koji je dalje dodao:
"Pod suspenzijom su Matko i Čomor, međutim, vraćaju se Belošević i Sesar, tako da sam siguran da ćemo pojačati konkurenciju".
Jović je pohvalno govorio o ekipi Veleža, koja će sigurno predstavljati tešku prepreku za klub s Koševa.
"Velež je dobro startao, imali su dva pozitivna gostujuća rezultata. Gledao sam ih protiv Širokog i tu su bolje odigrali od poraza (1:0) i sigurno je da nas čeka usijana atmosfera. Bit će igrača koji će htjeti da dokažu da im je bilo mjesto u Sarajevu. Očekujemo motiviranog protivnika, međutim moramo znati odgovoriti na sve te pritiske, uspostaviti našu igru i doći do željenog rezultata."
U kombinacijama će biti i Ivan Sesar, koji se oporavio te je spreman za utakmicu u Vrapčićima.
"Moja ozljeda je maksimalno sanirana. Spreman sam na utakmicu s Veležom, cijelu sedmicu sam radio s ekipom. Nakon utakmice s GOŠK-om smo razgovarali, svjesni smo da smo puno izgubili u toj utakmici, ali odmah poslije toga razgovarali smo sa šefom, puno smo analizirali", kaže Sesar.
"Utakmica s GOŠK-om pala bi u drugi plan ukoliko bi osvojili dobar rezultat protiv Veleža. Među igračima vlada jedna dobra atmosfera, siguran sam da ćemo u Mostaru napraviti jedan dobar rezultat i mislim da smo kvalitetniji i da možemo do sva tri boda", rekao je Ivan Sesar.
"Najvjerovatnije da će na poziciji desnog beka nastupiti Tatomirović", najavio je Jović, a na pitanje da li se ekipa oporavila od GOŠK-a, dodao:
"Sve je ostavilo traga na sve nas. Tek nakon tri dana bio sam u stanju pogledati snimku utakmice i na neki način je analizirati. Puno smo razgovarali, u ovom trenutku moramo pokazati mentalnu snagu i karakter. Kvalitet koji imamo trebamo predočiti u jednu dobru igru. Dešavat će se ove situacije, ali ako ima nešto pozitivno, neka se to desilo na otvaranju prvenstva i da nam se to više ne dešava", dodaje Jović.
Sarajevo i Velež će u nedjelju igrati 102. derbi između ova dva kluba. Utakmica počinje u 15h. BHTV1 će direktno prenositi utakmicu 18. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine.
scsport.baJović: Odličan ambijent, uspjeli smo…
Derbi između Veleža i Sarajeva zaslužuje bolju igru na terenu, rekao je Dragan Jović, trener FK Sarajevo poslije remija u Mostaru
Za Dragana Jovića, trenera FK Sarajeva, ovdje u Mostaru, nije se moglo reći da li je zadovoljan ili ne remijem sa Veležom (0:0) u meču 18. kola Premijer lige BiH. Barem, ne prema njegovim izjavama poslije utakmice, u kojima je, između ostalog, rekao:
„Prije svega da spomenem ambijent na stadion u Vrapčićima koji je bio vrhunski, ali i žaljenje što smo u takvom ambijentu i mi i Velež navijačima ostali dužni. Ovakav derbi zaslužuje bolju igru na terenu. Bili smo u psihološkom šoku i potreban nam je bio pozitivan rezultat, kako bismo se vratili na psihološkom planu. U tome smo uspjeli. Čestitam igračima na pristupu, a Veležu i sudijama na korektnosti“.
scsport.ba
Torlak istegao mišić, sutra detaljniji pregledi
Kapiten Sarajeva istegao je mišić desne noge, a u razgovoru za naš portal kaže da povreda nije ozbiljna, te da će se sve detaljnije znati sutra
Sedin Torlak, kapiten Sarajeva, nije mogao odigrati do kraja derbi protiv Veleža u Vrapčićima, zbog povrede, koja se prema prvim procjenama ljekarskog tima bordo kluba ne čini ozbiljna.
Torlak je igru napustio u 82. minuti, kada ga je zamijenio Amer Dupovac. Kapiten Sarajeva istegao je mišić desne noge, a u razgovoru za naš portal kaže da povreda nije ozbiljna, te da će se sve detaljnije znati sutra.
"Istegao sam mišić desne noge. Doktori kažu da nije ništa ozbiljno. Najbitnije da nije pukao. Sutra ću ići na detaljnije preglede", rekao je Torlak za SCsport.ba, nakon susreta u Mostaru bez golova.
Kapiten tima sa Koševa kratko je prokomentarisao i utakmicu, a istakao je zadovoljstvom osvojenim bodom u Mostaru.
"S obzirom na sva dešavanja i razne priče proteklih dana, ovo je dobar rezultat. Željeli smo pobjedu, ali ni bod nije loš. Bolje bod, nego ništa. Bilo je zaista teško, jer je puhao i jak vjetar, a i u našim glavama nije bilo sve uredu. Sve u svemu, zadovoljan sam", dodao je Torlak.
http://www.adrive.com/public/43M8RE.html
http://www.adrive.com/public/Yeuvnn.htmlsportsport.baOsim Torlaka, za Slaviju upitan i Suljić
Sedin Torlak i Asmir Suljić, nogometaši FK Sarajevo, upitni su za utakmicu 19. kola Premijer lige BiH protiv Slavije.
Torlak je u jučerašnjoj utakmici s Veležom u Mostaru šepajući u 82. minuti napustio teren. Zamijenio ga je Amer Dupovac.
Riječ je o nategnuću natkoljenice desne noge, a Torlak će danas obaviti detaljne liječničke preglede, nakon čega će se znati hoće li biti spreman za utakmicu sa Slavijom.
I Suljić se požalio na povredu nakon "nule" u Vrapčićima. Kako nam je potvrdio fizioterapeut Sarajeva, Ismar Hadžibajrić, Suljić je nategao zadnju ložu i njegov nastup protiv posljednjeplasiranog sastava Premijer lige također je pod znakom pitanja.
Obojica igrača bit će podvrgnuta terapijama, pa nam Hadžibajrić nije mogao garantirati da će barem jedan biti u pogonu do nadolazećeg vikenda.
scsport.baArsenijević: Sarajevu sam oprostio 13.000 eura, neću i ostalih 10.000!
Ako mi ne isplate novac do 1. aprlia UEFA-i ću tužiti i FK Sarajevo i N/FS BiH, tvrdi Arsenijević za SCsport.ba
Prema automatskoj odluci Disciplinske komisije Nogometnog / Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, klub koji ne izmiri dugovanja prema igračima, trenerima i službenim licima ili isposluje odgodu plaćanja do 31. marta, neće moći igrati utakmicu narednog 19. kola Premijer lige.
Shodno tome, FK Sarajevo se nalazi u veoma teškoj situaciji, jer ukoliko ne isplati deset hiljada eura Branislavu Arsenijeviću do 31. marta, na Koševu se neće igrati susret protiv Slavije. Srbijanski internacionalac već je oprostio bordo klubu 13 hiljada eura i izričito traži da mu se isplati preostalih deset hiljada, potvrdio je u ekskluzivnom razgovoru za SCsport.ba.
Arsenijević je u razgovoru za naš portal istakao da je dao rok Sarajevu da mu isplati pomenuti najkasnije do 1. aprila, a ukoliko se to ne dogodi tužit će UEFA-i FK Sarajevo, a i N/FS BiH, jer je dobio pravosnažnu odluku da mu se zarađeni novac u spomenutom roku mora isplatiti.
"Prije šest mjeseci dobio sam pravosnažnu odluku N/FS BiH da mi Sarajevo mora isplatiti 10 hiljada eura u šest rata. Prošlo je šest mjeseci, oni mi nisu ništa uplatili. Upravo danas sam se čuo sa ljudima iz Saveza i rekao sam im da ću ih tužiti, jer su dozvolili da se klub tako ponaša", rekao je Arsenijević za SCsport.ba, te je srbijanski desni bek, koji je nosio bordo dres u sezoni 2010/11, naglasio:
"Dobio sam pravosnažnu odluku prije svih ostalih igrača, kojima su isplaćena dugovanja. Jedino prema meni nisu izmirili dug. Ne znam u čemu je problem. Nedavno su mi obećali da će mi uplatiti novac za nekoliko dana i da provjerim račun, ali opet to nisu ispoštovali".
Arsenijević tvrdi i kako mu je žao što se našao u ovakvoj situaciji prevashodno zbog navijača "bordo" tima, ali da on nije krivac ako Sarajevo ne bude moglo igrati meč 19. kola sa Slavijom.
"Poštujem klub i volio bih se jednog dana vratiti na Koševo. Međutim, novac sam pošteno zaradio i želim da mi se isplati. Kada sam gladovao, tada me niko nije pitao kako sam. Uz sve to, ponavljam, oprostio sam FK Sarajevo 13.000 eura duga", istakao je Arsenijević.
"Hoću sve na papiru"
"Ugovor sam potpisao sa bivšom Upravom, a imao sam pregovore i sa novim čelnicima kluba. Irfan Redžepagić mi je tada obećavao od sebe dati deset hiljada eura ukoliko Sarajevo to ne učini, a rekao sam mu tada da ne žeim i da hoću sve na papiru. Oprostio sam 13 hiljada eura, što sigurno nije dao klubu ni on, ni Rizvanović, kao i ostali u klubu", tvrdio je popularni Bane za SCsport.ba.

Bljesak.infoSelimović: Kontrolirana privatizacija jedini izlaz za bh klubove
Delegacija FK Sarajevo posjetila je danas Općinu Centar i poklonila dresove načelniku Dževadu Bećireviću i vijećnicima u znak zahvale za dugogodišnju podršku sarajevskom premierligašu.
Direktor FK Sarajevo Dino Selimović rekao je da je Općina Centar jedna od rijetkih razina vlasti koja godinama pomaže bordo klub, ali da za su za financijsku stabilizaciju kluba neophodne vlasničke transformacije.
''Klubovi su u teškoj financijskoj situaciji i mi u FK Sarajevo kao jedno od rješenja vidimo transformaciju vlasništva klubova u vidu kontrolirane privatizacije'', naglasio je Selimović.
Predsjedavajući Općinskog vijeća Općine Centar Slaven Kovačević istaknuo je da propisi u Bosni i Hercegovini ne favoriziraju sport i sportaše, zbog čega se divi svakom sportašu ili sportskom kolektivu kojem u ovakvim uvjetima uspjeva izaći na međunarodnu scenu.
Načelnik Bećirović je kazao da se FK Sarajevo financijski stabilizirao od kada je izabrana aktualna uprava kluba, koja se mora izboriti uglavnom sa starim dugovima jer su prema većini sadašnjih nogometaša obaveze izmirene.
Dodao je da Općina planira zamjeniti stolice na zapadnoj tribini stadiona Koševo, ali da su osigurana sredstva za samo 4-5.000 stolica, što je još uvijek nedovoljno.