Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post Reply
karamazov

#351 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by karamazov »

svjezi_ustipak wrote:
karamazov wrote: dobro znam kakav gnusni zlocin je nad njima izvrsen... znam i ko je bio egzekutor ... A tvoj odgovor na sve to je gromoglasan smijeh...bolesno tj. zrelo za Jagomir...

Vezano za Legiju stranaca na aerodromu, pa imali smo i mi sa njima dosta raznih situacija... Bilo ih je nekoliko sa nasih prostora i poprilicno su nam pomogli... Malo je zajebano bilo kad su nas bombardovali pa morali da ih hvatamo i vezamo.. al kurac Legionar se ne predaje, oni Ukrajinci u Energoinvestu posle par samara odmah pobacali oruzije...od Legije bio ostao transporter na punktu kod Kasindolske, mi ga okruzili minama razvukli zolje a niko da izadje...bili tako u njemu 4-5 dana,posle se sazalili i pustili ih...
A znali smo da vam se dosta toga dovlaci avionima preko UN, uglavnom po dojavi presretali bi konvoje a u njima nema sta nema, oruzija, pancira,.. svega...Jednom cak na opste odusevljenje nasi izvukose iz transportera i Jozu Andjica tada nekog komandircica u Lastama prijeratni zajebani drot, misli da ga dosta forumasa ovdje zna... gdje li je sad misa mu njegovog...
reci i nama kakav je zlocin nad njima izvrsen?

nego, sta ste to od oruzja i pancira zarobljavali? ili samo malo lagis, onako da ispadnes vazan?

mislim da ne govoris istinu, da napuhujes i preuvelicavas i da nisi nikad vidio nikakvo zarobljeno oruzje i pancire u konvojima UN isto kao sto nisi nikad vidio Jozu Andzica zarobljenog jer je covjek zarobljen kao pratilac kardinala Puljica na totalno drukcijem mjestu.

btw, to cime se hvalis, kako ste hvatali i zarobljavali vojnike UN se zove krsenje zakona i obicaja ratovanja, ratni je zlocin i dio je optuznica protiv R&R u Hagu. ako si bio dio te ekipe koja je to radila u nekoj fazi tvog zivota ces vjerovatno vidjeti policajce drzave u kojoj zivis kako ti dolaze na vrata i odvode te sa lisicama da popricas malo sa tuziocem. dotada se nadam da ces vratiti sve kredite, cisto da ti porodica ne bude na ledini ako budes zavrsio iza resetaka.

Legionari su uradili upravo ono sto se i radi u talackoj situaciji, spuste oruzje i slijede naredbe otmicara. to sto ste vi zamisljali nesto drugo najbolje govori o tome koliko ste zreli bili i sa kakvom pamecu. inace, malo drukciju pricu ste pricali kad su legionari vratili na grbavici onaj pokolj u bunkeru blizu mosta ili kad su krajisnika poveli u 'Ag ili kad je Djeneralstab redom helikopterima NATO-a otisao u 'Ag. nije se niko od velikih Srba pretjerano upeo da se opire i brani sem nekolicine.

na ovoj temi ste svi konspirativni sa tim inicijalima Z.K i S.A. jbt, ljude zna cijela Dobrinja i vi o imenima isto da su vanzemaljci i supertajni agenti CIA. nidje veze.
To kakav je zlocin izvrsen zna pola Dobrinje a sigurno i par njih sa ove diskusije!!!
Bio prisutan na punktu kod aerodroma mart "94 kada smo po dojavi sacekali dva vozila "zabe" , pokusali da bjeze preko jezava ... u njima 70-80 glanc novih pancira kao sto su ih nosili legionari...mozes ih vidjeti posle na snimcima nasih boraca ... taj pancir cuvam kao suvenir...
Ne citas dobro sta sam napisao...nisam ja uhvatio Jozu vec momci iz specijalne mislim negdje kod Rajlovca.. odmah sproveden na Pale..da sam bio tu sigurno bih se "pohvalio" da sam mu vratio onu samarcinu od prije rata..tacno on u pratnji tada uzoritog biskupa, valjda bio nakratko presao u svecenike...
I ako nisi znao u vojnom kodeksu kod Legionara nema predaje...nijednog nismo ni zarobili, a jos jedna manja grupa njih bila ostala zabarakirana u Sumarskoj skoli...Pa i nismo bili toliko glupi da i jos sa njima ulazimo u sukobe za razliku od onih nasih na Grbavici koje su dobro naguzili...
Ukrajinci skroz druga prica, citav rat samo svercovali, prava talasika...a to da ce mi neko zakucat na vrata sto sam nekog od njih odalamio mogu me samo povuci za kurac...
svjezi_ustipak

#352 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by svjezi_ustipak »

karamazov wrote: To kakav je zlocin izvrsen zna pola Dobrinje a sigurno i par njih sa ove diskusije!!!
Bio prisutan na punktu kod aerodroma mart "94 kada smo po dojavi sacekali dva vozila "zabe" , pokusali da bjeze preko jezava ... u njima 70-80 glanc novih pancira kao sto su ih nosili legionari...mozes ih vidjeti posle na snimcima nasih boraca ... taj pancir cuvam kao suvenir...
Ne citas dobro sta sam napisao...nisam ja uhvatio Jozu vec momci iz specijalne mislim negdje kod Rajlovca.. odmah sproveden na Pale..da sam bio tu sigurno bih se "pohvalio" da sam mu vratio onu samarcinu od prije rata..tacno on u pratnji tada uzoritog biskupa, valjda bio nakratko presao u svecenike...
I ako nisi znao u vojnom kodeksu kod Legionara nema predaje...nijednog nismo ni zarobili, a jos jedna manja grupa njih bila ostala zabarakirana u Sumarskoj skoli...Pa i nismo bili toliko glupi da i jos sa njima ulazimo u sukobe za razliku od onih nasih na Grbavici koje su dobro naguzili...
Ukrajinci skroz druga prica, citav rat samo svercovali, prava talasika...a to da ce mi neko zakucat na vrata sto sam nekog od njih odalamio mogu me samo povuci za kurac...
mozes li napisati kakav je zlocin nad tim ljudima izvrsen pls? vjeruj mi da ne zna pola Dobrinje i vrlo rado bih cuo tvoju verziju i opis dogadjaja.
vi ste dakle zaustavili vozila UN koja su nosila pancire i to ste shvatili kao da nose pancire neprijatelju? nisu ih mogli nositi npr. osoblju UN, Medjunarodnog komiteta Crvenog kriza, UNHCR, stranim novinarima? i nije uopce neobicno sto su pokusavali preci prepreku ako ste u njih uperili oruzje, to bi svako normalan uradio u toj situaciji. a Jozo Andzic je bio pratilac kardinala. pratilac ne znaci svestenik nego neko ko se brine o fizickoj sigurnosti kardinala. i njemu je kao i Hakiji Turajlicu bila garantovana sigurnost, nesto sto ste vi prekrsili. ta ubistvo Turajlica se sudilo nekome, vjerovatno ce i to Andzicevo doci na red.

nemoj puno vjerovati u akcione filmove o Legiji stranaca. ako nisi znao legionari su bili vojnici UN i nisu dosli da provode i slijede vlastite kodekse nego da provedu rezolucije UN i bili su u mirovnoj misiji. bijela vozila, plavi sljem i oznaka UN znace mirovne snage a ne zaracenu stranu. i kad legionar nosi plavi sljem to znaci osoblje UN a ne jedinica Zan Klod Van Dama iz filmova o ratovima u pustinji.

ne znam koliko pratis vijesti ali Tribunal u Haagu je to sto ste radili uveo kao posebne tacke optuznice radi cega ce ti ratni komandant i predsjednik odgovarati. na vrata ti nece zakucati samo zato sto si nekog odalamio nego ce ti to u mogucnoj optuznici zvucati da si "kao pripadnik vojske RS, Ilidzanske brigade, dana xy, godine 1995, skupa sa grupom vojnika usao na osmatracko mjesto UN te uz prijetnju primjene sile slobode lisio vise pripadnika francuskog i ukrajinskog kontigenta UN nakon cega su isti proglaseni taocima. prilikom lisavanja slobode osoblje UN je bilo fizicki i psihicki zlostavljano, oduzimana im je licna imovina i izrecene prijetnje po zivot i zdravlje".

itekako bi ti neko mogao pokucati na vrata radi tog samaranja UN vojnika. ne znam jel ti neko ranije rekao ili si o tome ranije razmisljao ali nadji ti sebi kakvog advokata. ti si po vlastitom priznanju pocinio najmanje jedno krivicno djelo koje se zove krsenje zakona i obicaja ratovanja. ni pod kakvim okolnostima niste smjeli uzeti te ljude kao taoce niti te na to mogao neko prisliti. to ti je krivicno djelo koje ne zastarjeva i ti bi mogao vidjeti Sud BiH iznutra malo vise. nemoj da te uljuljka cinjenica sto je otada proslo 16 godina, takvi se slucajevi dovode na sud i nakon 50 godina.
karamazov

#353 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by karamazov »

svjezi_ustipak wrote:
karamazov wrote: To kakav je zlocin izvrsen zna pola Dobrinje a sigurno i par njih sa ove diskusije!!!
mozes li napisati kakav je zlocin nad tim ljudima izvrsen pls? vjeruj mi da ne zna pola Dobrinje i vrlo rado bih cuo tvoju verziju i opis dogadjaja.
vi ste dakle zaustavili vozila UN koja su nosila pancire i to ste shvatili kao da nose pancire neprijatelju? nisu ih mogli nositi npr. osoblju UN, Medjunarodnog komiteta Crvenog kriza, UNHCR, stranim novinarima? i nije uopce neobicno sto su pokusavali preci prepreku ako ste u njih uperili oruzje, to bi svako normalan uradio u toj situaciji. a Jozo Andzic je bio pratilac kardinala. pratilac ne znaci svestenik nego neko ko se brine o fizickoj sigurnosti kardinala. i njemu je kao i Hakiji Turajlicu bila garantovana sigurnost, nesto sto ste vi prekrsili. ta ubistvo Turajlica se sudilo nekome, vjerovatno ce i to Andzicevo doci na red.

nemoj puno vjerovati u akcione filmove o Legiji stranaca. ako nisi znao legionari su bili vojnici UN i nisu dosli da provode i slijede vlastite kodekse nego da provedu rezolucije UN i bili su u mirovnoj misiji. bijela vozila, plavi sljem i oznaka UN znace mirovne snage a ne zaracenu stranu. i kad legionar nosi plavi sljem to znaci osoblje UN a ne jedinica Zan Klod Van Dama iz filmova o ratovima u pustinji.

ne znam koliko pratis vijesti ali Tribunal u Haagu je to sto ste radili uveo kao posebne tacke optuznice radi cega ce ti ratni komandant i predsjednik odgovarati. na vrata ti nece zakucati samo zato sto si nekog odalamio nego ce ti to u mogucnoj optuznici zvucati da si "kao pripadnik vojske RS, Ilidzanske brigade, dana xy, godine 1995, skupa sa grupom vojnika usao na osmatracko mjesto UN te uz prijetnju primjene sile slobode lisio vise pripadnika francuskog i ukrajinskog kontigenta UN nakon cega su isti proglaseni taocima. prilikom lisavanja slobode osoblje UN je bilo fizicki i psihicki zlostavljano, oduzimana im je licna imovina i izrecene prijetnje po zivot i zdravlje".

itekako bi ti neko mogao pokucati na vrata radi tog samaranja UN vojnika. ne znam jel ti neko ranije rekao ili si o tome ranije razmisljao ali nadji ti sebi kakvog advokata. ti si po vlastitom priznanju pocinio najmanje jedno krivicno djelo koje se zove krsenje zakona i obicaja ratovanja. ni pod kakvim okolnostima niste smjeli uzeti te ljude kao taoce niti te na to mogao neko prisliti. to ti je krivicno djelo koje ne zastarjeva i ti bi mogao vidjeti Sud BiH iznutra malo vise. nemoj da te uljuljka cinjenica sto je otada proslo 16 godina, takvi se slucajevi dovode na sud i nakon 50 godina.
A joj jesi me prepao evo sav drhtimmmm...Kako sam se samo zajebao pa sve otkrivam...Hvala ti pravnice sto si me na vrijeme upozorio... evo odjavljujem se sa diskusija i bjezim dok jos nije kasno... :lol: :lol: :lol:
Kad vec toliko insistiras zlocin, noz pod grlo, jel dovoljno???
I ti panciri su sigurno bili namjenjeni vama jer niko drugi takve pancire osim Legionara nije nosio, da nije tako sto bi bjezali , a da je sve bilo regularno sigurno bi ih posle trazili nazad sto oni nikad nisu ni ucinili...
svjezi_ustipak

#354 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by svjezi_ustipak »

karamazov wrote:A joj jesi me prepao evo sav drhtimmmm...Kako sam se samo zajebao pa sve otkrivam...Hvala ti pravnice sto si me na vrijeme upozorio... evo odjavljujem se sa diskusija i bjezim dok jos nije kasno... :lol: :lol: :lol:
Kad vec toliko insistiras zlocin, noz pod grlo, jel dovoljno???
I ti panciri su sigurno bili namjenjeni vama jer niko drugi takve pancire osim Legionara nije nosio, da nije tako sto bi bjezali , a da je sve bilo regularno sigurno bi ih posle trazili nazad sto oni nikad nisu ni ucinili...
ja sam ozbiljan oko toga sto sam ti rekao. nemam te uopce namjeru prepadati niti sam bio cinican tako da nema potrebe da i ti budes cinican ako ozbiljno pricamo. a ako vidis sudnicu Suda BiH kao optuzeni valjda ces se sjetiti ove prepiske.

sto se tice tih pancira ocito vas nije pratio previse dobar glas radi cega su ljudi pokusali izbjeci prepreku. ne vidim zasto bi Armija RBiH nosila tako jasno vidljive pancire koje nosi samo francuski bataljon UN, prije bi se opredjelili za nesto manje uocljivo. ta je prica dosta klimava. moguce je da je pribliznija verzija da ste vi odlucili UN opljackati po svaku cijenu sto ste i ucinili uz izgovor da oni snabdijevaju protivnicku stranu. sumnjam da si kao vojnik sa linije i mogao znati puno o tome da li je i ko je i kako trazio povrat te opreme i da li su zvali Pale i Beograd radi toga.

inace, mene vise zanima taj zlocin. sta je bilo, gdje, koga su zaklali? pitam jer si upucen i jer si prvi spomenuo to sto se desilo.
Last edited by svjezi_ustipak on 21/09/2011 01:01, edited 1 time in total.
Najlakši pingvin

#355 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Najlakši pingvin »

Zna li neko ko je opljačkao stanove po Dobrinji 4, konkrentno ulica Indire Gandi?
karamazov

#356 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by karamazov »

ja sam ozbiljan oko toga sto sam ti rekao. nemam te uopce namjeru prepadati niti sam bio cinican tako da nema potrebe da i ti budes cinican ako ozbiljno pricamo. a ako vidis sudnicu Suda BiH kao optuzeni valjda ces se sjetiti ove prepiske.

sto se tice tih pancira ocito vas nije pratio previse dobar glas radi cega su ljudi pokusali izbjeci prepreku. ne vidim zasto bi Armija RBiH nosila tako jasno vidljive pancire koje nosi samo francuski bataljon UN, prije bi se opredjelili za nesto manje uocljivo. ta je prica dosta klimava. moguce je da je pribliznija verzija da ste vi odlucili UN opljackati po svaku cijenu sto ste i ucinili uz izgovor da oni snabdijevaju protivnicku stranu. sumnjam da si kao vojnik sa linije i mogao znati puno o tome da li je i ko je i kako trazio povrat te opreme i da li su zvali Pale i Beograd radi toga.

inace, mene vise zanima taj zlocin. sta je bilo, gdje, koga su zaklali? pitam jer si upucen i jer si prvi spomenuo to sto se desilo.[/quote]

Pa ako te zanima pitaj vise svoje sunarodnike oni sigurno znaju vise nego ja....Mozda se predmet tog zlocina vuce po ladicama suda BIH, pa pravnicki receno zbog dalje istrage ne bi bilo mudro iznositi detaljnije dokaze jer vinovnici toga dogadjaja mozda ovo i citaju, pa eto da ne bi razgulili dok im neko od nadleznih ne pokuca na vrata...

A Jozo je prije svega bio jedan od komandira Lasta, kakvo Puljicevo tjelesno obezbjedjenje...zamisli da se neki nas svestenik vozika po Sarajevu u transporteru UN sa pratnjom Srdjana Knezevica, Slavka Akeksica i sl...

Vidi se da si pravnicki dobro potkovan...UN, mirovne snage, razne povelje...e kad je rat onda to ide malo drugacije..
Recimo Leginar nosi sljem UN, pusti me malo jos danas sam mirotvorac a sutra sam borac... pa cu ti jebat nanu naninu...pa bombarduj, rokaj Lukavicu , Hadzice, sve sto mozes...Na oklopima samo promjenili slovo SFOR u IFOR kako li vec bjese a svi ljudi ostali isti...Trebalo je biti pametan pa znati sta se sve krije iza toga UN...aerodrom pod kontrolom mirovne misije a preko piste svako vece korzo...jbg rat je pa snalazi se kako mozes...
luckylaka

#357 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by luckylaka »

Imali li neko da je bio pripadnik 105-e(ako je postojala takva jedinica).Moze i na pp.Vrlo mi je vazno.Hvala.
svjezi_ustipak

#358 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by svjezi_ustipak »

karamazov wrote:
Pa ako te zanima pitaj vise svoje sunarodnike oni sigurno znaju vise nego ja....Mozda se predmet tog zlocina vuce po ladicama suda BIH, pa pravnicki receno zbog dalje istrage ne bi bilo mudro iznositi detaljnije dokaze jer vinovnici toga dogadjaja mozda ovo i citaju, pa eto da ne bi razgulili dok im neko od nadleznih ne pokuca na vrata...

A Jozo je prije svega bio jedan od komandira Lasta, kakvo Puljicevo tjelesno obezbjedjenje...zamisli da se neki nas svestenik vozika po Sarajevu u transporteru UN sa pratnjom Srdjana Knezevica, Slavka Akeksica i sl...

Vidi se da si pravnicki dobro potkovan...UN, mirovne snage, razne povelje...e kad je rat onda to ide malo drugacije..
Recimo Leginar nosi sljem UN, pusti me malo jos danas sam mirotvorac a sutra sam borac... pa cu ti jebat nanu naninu...pa bombarduj, rokaj Lukavicu , Hadzice, sve sto mozes...Na oklopima samo promjenili slovo SFOR u IFOR kako li vec bjese a svi ljudi ostali isti...Trebalo je biti pametan pa znati sta se sve krije iza toga UN...aerodrom pod kontrolom mirovne misije a preko piste svako vece korzo...jbg rat je pa snalazi se kako mozes...
nego, ti si malo kontradiktoran:
karamazov wrote: Vezano za Legiju stranaca na aerodromu, pa imali smo i mi sa njima dosta raznih situacija...Malo je zajebano bilo kad su nas bombardovali pa morali da ih hvatamo i vezamo..
karamazov wrote:
kod Legionara nema predaje...nijednog nismo ni zarobili
nego, niko od ovih dosadasnjih diskutanata sa Dobrinje nije spomenuo neki zlocin nego ti. posto si ga spomenuo sem tog detalja "noz pod grlo" nisi rekao nista vise. zato me i zanimalo sta se desilo, kome i gdje. bilo bi uputno radi komunikacije da kazes nesto o tome, tesko da se smislen razgovor moze odrzati ako jedan drugoga pocnemo slati sunarodnjacima da provjeravaju navode. ti se to sada zabrinuo za tok istrage pa odjednom zlocin za koji po tebi "zna pola Dobrinje" postao tajna? mislim da se za istragu ne moras brinuti, ako dosad nisu razguliti tesko da ce i odsad. a i ako razgule lako ce se naci. primjer: Nedjo Ikonic u Americi ili Marko Bosnic u istoj drzavi. Ili ovi sto ce doci kuci iz Izraela i Francuske...ili Batko iz Spanije. nije svijet bas pretjerano blagonaklono mjesto za zlocince, ne boj se.
nego, jel se ikakav zlocin uopce desio ili si to samo usput izmislio?

Jozo je prije svega bio jedan od policajaca MUP RBiH i kao takav bio dio tjelesnog obezbjedjenja kardinala. u tome svojstvu je i uhapsen, ne kao komandir Laste. radi toga je i ekspresno oslobodjen, kad su glavesine objasnile da je prekrsen sporazum koji takvim licima garantuje sigurnost. Slavko Aleksic nije bio skolovani policajac, tesko da je i bio ikako skolovan.

e vidis, UN, mirovne snage, razne povelje su i smisljene radi ratova i da ratovi "ne idu malo drugacije". i taj legionar koji nosi sljem UN nije bombardovao Lukavicu, Hadzice niti su njihovi oklopi nosili SFOR vec UN i bili su vrlo jasne bijele boje. i te legionare i Ukrajince nije niko imao pravo drzati kao taoce, o tome ce tek R&R malo vise progovoriti i objasniti kako je jako disciplinovana VRS odjednom plave sljemove pocela samarati, uzimati kao taoce i vezati za bandere. ne treba biti pametan da se zna sta stoji iza tog UN vec samo procitati koju knjigu. iza toga UN se krije napor svijeta da do ratova ne dolazi nikako ili ako vec dodje da se mir sto prije vrati. ista mirovna misija koja je kontrolisala aerodrom je uredno prekidala taj korzo svaku noc koliko god je mogla, nesto o tome ja napisano na postovima iznad. i preko istog tog aerodroma se kretalo od Ilidze do Lukavice, ali tada ti UN nije smetao.
radet

#359 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by radet »

A šta je sa zločinom koji se desio 17.06.1992. kada ste zauzeli aerodromsko naselje? Taj dan je ubijeno oko 40 ljudi, civila. Pošto si predratni stanovnik istog, a cijeli rat si proveo dole, vjerovatno znaš šta se dešavalo tog dana.
drndalo

#360 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by drndalo »

Ne volim se sjecati bilo cega osim zajebancija iz tog vremena... PTSP, sta li...

@karamazov

Ja ne znam bogme za ikakve svjesne nabavke od UN-a ili uz njihovu pomoc, ako nam nisu odmagali, nisu nam bogme ni pomagali... Posebno francuzi... Legija je tu bila malo "meksa", utoliko sto se s njima moglo trgovati ukoliko si imao nesto sto je njih interesovalo... Ali se to obicno svodilo na "crnu berzu"... Bar iz mog iskustva... Ponekad bi se neko mozda okoristio za koju cijev, ali cijevi tog kalibra nisu nikome bile problem, bilo ih je sasvim dovoljno svuda... sa "tezim" stvarima je bilo teze... Jedan od razloga ove "lakoce" za trgovinu Legionara je bio i taj da su djelimicno "divlji" kao jedinica prema drugima, a tako ih i drze, oni su kao sto vjerovatno znas cio rat bili na aerodromu bazirani, za razliku od obicnih Francuza, koji su bili u gradu... Znam da su meni trazili pistolje i kurve... Pornografije su imali, ali "mesa" malo...

Sad me to vraca na vas punkt na aerodromskoj/kasindolskoj, to je bila jedina/glavna saobracajnica izmedju npr. UN-a u Nedzaricima i aerodroma ? Izmedju grada i aerodroma... I ti panciri su bili prevozeni odakle-dokle i za koga ? Za nas ? Pa su nam ih poslali iz kasarne u gradu, nama staciniranim na aerodromu ??? Ili sa aerodroma u grad, iako smo bili na aerodromu (ko fol)? Salim se malo, ali zar ne mislis da bi bilo puno lakse da smo sve to organizovali recimo na M.Dvoru, jer je Marsalka bila pod nosom ? Kao sto je i sa Ukrajincima bilo trgovano...? Nije moguce da je tih npr. 80 pancira bila nova posiljka za same Francuze? Ovim ne branim nikoga, trgovine je bilo, ali je vise bila izuzetak nego pravilo... Doduse, ja sam bio "nisko" u hijerarhiji pa nisam sve znao... Kao sto je i kod vas bilo svega, i trgovine, i saradnje, i kradje, kao sto kazes rat je bio, snalazilo se...

Rekao si dojava bila ? Super, bas onako 100% pouzdana, neko istovario 80 kom. iz aviona, nije ih ni sakrio jer ih svercuje, pa vas oficir za vezu to vidio i dojavio... A njemu/njoj usput jos i reklo da je to za "one anamo" ? Ili je na njima pisala adresa:"Jukin stab, B faza, 71000"? Pa ih jos utovarili u 2 "zabe", 80 onih najvecih pancira ikada ? Mozda i moze stati 40 kom. u jednu, ali pod uslovom da nazad u "zabi" niko ne sjedi, tj. da se sve iskoristi kao gepek... Znam kolika je "zaba" iznutra, vozio sam se nakon rata u njoj, ali to je vec druga, mirnodopska prica... Vjerovatno je i dojava za Hakiju Turajlica bila pouzdana, samo ne znam sta je nosio... Mada neko sigurno zna, jer to naredjenje vjerovatno nije izdano "onako" slucajno... Ja samo znam da sam vec rane 1993 ozbiljno poceo sumnjati u istinitost svake dojave, pocevsi od unutarbrigadne, korpusne, armijske, vase... Osim kada bih sam provjerio da to zaista jeste tako... Samo sam tati, mami, par drugova vjerovao
"provjereno"... Sve ostalo je bilo 80% propaganda, 20% istine, a i tu je bilo nivelacija tacnosti...

Kad smo vec kod trgovine, puno vise smo kupili ozbiljnog MTS-a iz kasarne u Nedzaricima, nego sto smo ikada kupili/ukrali/dobili na poklon od UN-a ili bilo koga drugog...
Last edited by drndalo on 21/09/2011 09:33, edited 1 time in total.
Nekako s proljeća

#361 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Nekako s proljeća »

radet wrote:A šta je sa zločinom koji se desio 17.06.1992. kada ste zauzeli aerodromsko naselje? Taj dan je ubijeno oko 40 ljudi, civila. Pošto si predratni stanovnik istog, a cijeli rat si proveo dole, vjerovatno znaš šta se dešavalo tog dana.
U Aerodromskom naselju je 17. i 18 juna na zvjerski nacin ubijeno 40 ljudi, u ulicama Georgi Dimitrova, Akifa Seremeta, Sefika Dorica i Ernesta Telmana. Prezivjele zene, djecu i starce Srbi su drzali u garazama, a potom ih vodili u aerodromske hangare i zatvor "Kula".Istrazni postupak je uglavnom vodio Rade Przulj iz Kalinovika, bivsi radnik MUP-a BiH, i cetnik pod nazivom "Tajson", koji je zatvorenike prisiljavao da ga zovu "vojvoda".
LBVIEW

#362 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by LBVIEW »

radet wrote:A šta je sa zločinom koji se desio 17.06.1992. kada ste zauzeli aerodromsko naselje? Taj dan je ubijeno oko 40 ljudi, civila. Pošto si predratni stanovnik istog, a cijeli rat si proveo dole, vjerovatno znaš šta se dešavalo tog dana.
Bas ce ti odgovoriti na pitanje. Znaju u detalje o svakom slucaju ratnog zlocina nad njihovim vojnicima,
a boluju od kolektivne amnezije kad se radi o visestruko brojnijim zrtvama sistematskih zlocina nad civilima nesrpske nacionalnosti koje su pocinile 'rabra im vojska i policija.
LBVIEW

#363 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by LBVIEW »

Recimo Leginar nosi sljem UN, pusti me malo jos danas sam mirotvorac a sutra sam borac... pa cu ti jebat nanu naninu...pa bombarduj, rokaj Lukavicu , Hadzice, sve sto mozes...Na oklopima samo promjenili slovo SFOR u IFOR kako li vec bjese a svi ljudi ostali isti...Trebalo je biti pametan pa znati sta se sve krije iza toga UN...aerodrom pod kontrolom mirovne misije a preko piste svako vece korzo...jbg rat je pa snalazi se kako mozes...[/
quote]

K'o i obicno "tricarije" tipa Zenevska konnvencija za vas ne vaze. To ste mislili i kad ste divljacki bombardirali naselja i snajperisali civile u redovima za kruh i vodu, pa Galic odrapi 25 godina.
Sto se tice bombardiranja Hadzica i Lukavice, sto ste trazili to ste i dobili- znas ti vrlo dobro zasto su vas isprasili,a da se mene pita trebali su jos zesce i duze, pa da dozivite isto ono sto su stanovnici, npr., Velusica "gde nema puno srpskog zivlja" dozivili na svojoj kozi.
Last edited by LBVIEW on 21/09/2011 12:17, edited 1 time in total.
Nekako s proljeća

#364 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Stavljanje tereta odgovornosti @karamazovu , za sve loše što su njegovi sunarodnici-saborci radili tokom opsade grada Sarajeva, a u užem smislu Dobrinje kao njegovog dijela , nije korektno. Nisu svi pripadnici VRS-e vodili rat na način da svjesno počine ratni zločin. Međutim, mi moramo zarad generacija koje dolaze ( a koje realno nisu i ne mogu biti odgovorne za nedjela koja nisu počinili), tražiti istinu i pravdu.To je lakši i ispravniji put, od osvetničkog mentaliteta koji se gomila uslijed sporosti pravosudnog sistema.

Druga su stvar naša očekivanja. Jednostavnije rečeno, možda i sam @karamazov ili neki drugi ''xy'' pripadnik srpske vojske iz tog perioda i ne zna istinu ,odnosno ne može je ni reći. Ako zna, to je stvar njegove savjesti, a ne moje.

Istraživanje počinjenih ratnih zločina u vremenskom periodu koji obuhvata ova tema nije moj posao, da budem jasan. A jeste bio moj ''posao'' da ih u pomenutom periodu i na području dobrinje bude malo ili nimalo. Danas mogu da budem , uslovno rečeno, zadovoljan što sam bio dio vojnih snaga A RBiH i u jednom bitnom periodu branilac Dobrinje. Ovo ''uslovno '' znači da sam spreman ostaviti prostora da je jedan broj pripadnika A RBiH zloupotrijebio uniformu i oružje koje mu se dodijelilo. Neka svako počisti ispred ''svoje avlije'', je neki moj stav. Jer mi nismo radili nedjela , zato što su to ''oni drugi '' to radili.Smatrali smo da ako to budemo radili , protiv koga se onda borimo?!

Koliko je meni poznato, u pritvoru-zatvoru ''Sunce'' se prema zatočenicima u praksi griješilo preko mjere. Ne prema svim koji su bili privedeni , ali prema jednom dijelu njih jeste. Tu nema dileme i o tim neljudskim postupcima, prije svega nad stanovnicima Dobrinje srpske nacionalnosti,od strane pojedinaca iz redova A BiH ili MUP-a , ja se ograđujem. Naravno, ne od onih dokazanih ''petokolonaša'' i ''ratnih profitera'' kojih je itekako bilo.
LBVIEW

#365 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by LBVIEW »

Nekako s proljeća wrote:Stavljanje tereta odgovornosti @karamazovu , za sve loše što su njegovi sunarodnici-saborci radili tokom opsade grada Sarajeva, a u užem smislu Dobrinje kao njegovog dijela , nije korektno. Nisu svi pripadnici VRS-e vodili rat na način da svjesno počine ratni zločin. Međutim, mi moramo zarad generacija koje dolaze ( a koje realno nisu i ne mogu biti odgovorne za nedjela koja nisu počinili), tražiti istinu i pravdu.To je lakši i ispravniji put, od osvetničkog mentaliteta koji se gomila uslijed sporosti pravosudnog sistema.

Druga su stvar naša očekivanja. Jednostavnije rečeno, možda i sam @karamazov ili neki drugi ''xy'' pripadnik srpske vojske iz tog perioda i ne zna istinu ,odnosno ne može je ni reći. Ako zna, to je stvar njegove savjesti, a ne moje.

Istraživanje počinjenih ratnih zločina u vremenskom periodu koji obuhvata ova tema nije moj posao, da budem jasan. A jeste bio moj ''posao'' da ih u pomenutom periodu i na području dobrinje bude malo ili nimalo. Danas mogu da budem , uslovno rečeno, zadovoljan što sam bio dio vojnih snaga A RBiH i u jednom bitnom periodu branilac Dobrinje. Ovo ''uslovno '' znači da sam spreman ostaviti prostora da je jedan broj pripadnika A RBiH zloupotrijebio uniformu i oružje koje mu se dodijelilo. Neka svako počisti ispred ''svoje avlije'', je neki moj stav. Jer mi nismo radili nedjela , zato što su to ''oni drugi '' to radili.Smatrali smo da ako to budemo radili , protiv koga se onda borimo?!

Koliko je meni poznato, u pritvoru-zatvoru ''Sunce'' se prema zatočenicima u praksi griješilo preko mjere. Ne prema svim koji su bili privedeni , ali prema jednom dijelu njih jeste. Tu nema dileme i o tim neljudskim postupcima, prije svega nad stanovnicima Dobrinje srpske nacionalnosti,od strane pojedinaca iz redova A BiH ili MUP-a , ja se ograđujem. Naravno, ne od onih dokazanih ''petokolonaša'' i ''ratnih profitera'' kojih je itekako bilo.
Ma istina se, bolan, zna, barem danas do nje nije tesko doci. Konkretno, za sistematsko i ciljano ubijanje civila u Sarajevu artiljerijom i snajperima postoji presuda Galicu.Dakle,dokazano je postojanje plana komande Romanijskog Korpusa o sistematskom ubijanju civila, i shodno tome i kolektivna odgovornost pripadnika istog.Presude slicne tezine su vec donesene sto od strane Haskog sto od domacih sudova za ratne zlocine , te se moze nedvosmisleno ustanoviti da su i VRS i MUP RS-a zlocinacke formacije.To, naravno, ne znaci da su svi pripadnici istih potencijalni ratni zlocinci, ali ako se doticni i na ovom forumu a i sire dice pripadnosti istim i ne ograduju od njihovog zlocinackog karaktera,zakljucak se namece sam po sebi.Zamisli, npr., da sad bivsi pripadnici SS-a lezerno raspravljaju o svojim ratnim dogodovstinama, i pritom, ne spominju monstruozne sistematske zlocine pocinjenje na Jevrejima.Ne ide, jel' tako?Kad, npr., ovaj Karamazov u kontekstu ratnih desavanja u Sarajevu i Dobrinji presuti sistematske zlocine srpskih formacija presudene u gore navedenoj presudi Galicu, a na nos nam nabija ubistvo dva srpska vojnika, jasno je o cemu se tu radi.Jos kad krsenje zakona i obicaja ratovanja u vidu hapsenja i maltretiranja snaga UN-a opravdava bombardiranjem njihovih polozoja sa kojih i pocinili zlocin presuden u gore navedenom postupku nema se dalje sta raspravljati.
drndalo

#366 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by drndalo »

Nekako s proljeća wrote:Stavljanje tereta odgovornosti @karamazovu , za sve loše što su njegovi sunarodnici-saborci radili tokom opsade grada Sarajeva, a u užem smislu Dobrinje kao njegovog dijela , nije korektno. Nisu svi pripadnici VRS-e vodili rat na način da svjesno počine ratni zločin. Međutim, mi moramo zarad generacija koje dolaze ( a koje realno nisu i ne mogu biti odgovorne za nedjela koja nisu počinili), tražiti istinu i pravdu.To je lakši i ispravniji put, od osvetničkog mentaliteta koji se gomila uslijed sporosti pravosudnog sistema.

Potpisujem 99.23%...
Nekako s proljeća

#367 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Razumijem logiku kojom se vodiš, ali te moram napomenuti da obratiš pažnju na sljedeću činjenicu.U vojno-političkoj hijerarhiji i ja i @ karamazov smo bili samo broj. Da ne kažem oruđa u rukama tada vladajućeg vojno-političkog establišmenta , jedne od dvije vojno sukobljenih strana. Sve ostalo što bih rekao u daljnjem komentaru , može se opisati već poznatim refrenom jedne pjesme: ''Sarajevo će biti, sve drugo će proći''....

Iskreno, nije mi drago kada se tema ''razvodnjava '' pa je uvijek pokušavam svojim komentarom vratiti u njen okvir, i prostorno i vremenski. Navesti ću bolan primjer počinjenog ratnog zločina nad stanovnicima Dobrinje...

....
188. UNPROFOR i gradski duznosnici su izvijestili da je dnevno
bombardiranje grada variralo od 200 do 300 projektila u mirnim danima
do 800 do 1.000 projektila u aktivnijim danima.Kronologija potvrduje
da je grad bio nemilosrdno bombardiran.Onih dana kada je dokumentiran
ukupan broj projektila, Sarajevo je bilo u prosjeku pogodeno i sa 329
projektila dnevno.Opseg aktivnosti bombardiranja je u ovim danima
varirao od svega dva projektila dnevno 17. i 18. svibnja 1993. do
broja od 3.777 projektila 22. srpnja 1993.

189.
190.
191.
192.

193.Dana 5. veljace 1994. najmanje je 69 osoba ubijeno i jos 200
ranjeno za vrijeme bombardiranja trznice u centru grada.Reagiravsi na
ovaj napad , NATO je 9. veljace dao ultimatum bosanskim srbima i
bosanskim snagama da u roku od 10 dana, pocevsi od 11. veljace, povuku
svoje tesko naoruzanje iza oznacene zone iskljucenja ili ce u
protivnom biti izlozeni zracnim napadima.Veoma je mali napredak
postignut u vezi sa ultimatumom do 17. veljace, kada je Ruska
Federacija objavila da salje kontigent trupa od 400 vojnika u grad i
uvjerila snage bosanskih Srba da udovolje ultimatumu NATO-a.....

194.
195.Od 20 lipnja do 9 srpnja 1993., Komisija je poslala istraznu
misiju u Sarajevo, tada pod opsadom, da provede ''ratno-pravnu''
istragu o jednome odredenom dogadaju u bitci za Sarajevo....Misija je
ukljucivala skupinu kanadskih vojnih pravnika i policijskih
istrazitelja.

196.Sudionici misije su se susreli s velikim brojem lokalnih
duznosnika, ukljucujuci bosansku drzavnu komisiju za ratne zlocine,
gradske duznosnike, medicinske duznosnike i vojne casnike.

197.cilj studije je bio.....
198. dogadaj nije bio odabran prije dolaska u Sarajevo....
199......Bosanske vlasti su predlozile sest dogadaja za koje su
vjerovale da za njih postoji dovoljna kolicina informacija.Dva od ovih
sest dogadaja-bombardiranje nogometne utakmice 1. lipnja 1993. i
bombardiranje sahrane polovicom lipnja 1993.-odabrani su za mogucu
potanju istragu....

200.Dogadaj koji je konacno bio odabran za potanju istragu bilo je
bombardiranje nogometne utakmice u Dobrinji, predgradu Sarajeva 1.
lipnja 1993 .....

201. Na temelju istrage moze se zakljuciti:

a) Dvije su topnicke granate pale na nogometno igraliste oko 10.30
sati 1 lipnja 1993;

b)Trinaest je ljudi poginulo, a 133 ozlijedeno granatiranjem;

c)Vrijeme je bilo jasno i suncano sa dobrom vidljivoscu;

e)Podrucje pogodeno bombardiranjem bilo je iskljucivo stambeno;

f) Igraliste se nije moglo vidjeti sa srpske strane jer je bilo
okruzeno stambenim zgradama, ali se navijanje moglo cuti na crti
bojisnice;

g) Podrucje nije bilo pogodeno projektilima vec nekoliko mjeseci.

202. Na temelju spomenutih cimbenika, moze se zakljuciti Prima Facie
da su osobe na srpskoj strani namjerno napale civile i tako pocinile
ratni zlocin.Na temelju dobivenih informacija nije, za sada, moguce
utvrditi tko su moguci izvrsitelji ovoga djela

Je li možeš reći ko su izvršitelji ovog nedjela, iako je izrečena presuda Komandantu VRS-e Galiću.?
Je li mi možeš reći ko je u ovom slučaju indirektno odgovoran sa strane A BiH da u onim okolnostima organizira ''JAVNO OKUPLJANJE'' ?

P.S.
Za one neupućene, na linku ispod se na strani broj 147 u paragrafu broj 368 može naći više informacija :
http://www.icty.org/x/cases/galic/tjug/bcs/031205.pdf
LBVIEW

#368 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by LBVIEW »

Ma jasno je da svaki pojedinaci slucaj nije procesuiran, sto zbog tromosti i nesposobnosti pravosuda, sto zbog raznih vidova opstrukcije.Sto se tice ovog konkretnog slucaja, valjda postoji dokumentacija:topnicki dnevnici sl. na osnovu cega bi se moglo utvrditi ko je odgovoran. A za ove s nase strane sumnjam da ce se ikad i provesti utvrdivanje odgovornosti.Kad se za mnogo gore propuste, poput nagovaranja lokalnih politickih celnika o predaji oruzja cetnicima nakon koga su isti izvrsili pokolj(primjer Bratunca) ili djelovanja "Gradanskog" vijeca u Visegradu na povratku izbjeglih cetnicima u ruke i sl. maloumnosti niko nije pozvao na odgovornost, nece navjerovatnije ni za ovo.
Nekako s proljeća

#369 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Ok... :thumbup:

Vezano za temu...iz opkoljene Dobrinje smo u grad vozili deficitaran medicinski materijal potreban za dijalizu.Ne znam kako, ali je ovog materijala, kojeg je u KC Koševo nedostajalo, Dobrinja imala dosta. :thumbup:

Anegdota iz tzv ''švercerskog miljea'' je vezana za transfer jedne krave preko aerodromske piste. Navodno je na leđa životinje bilo ispisano ''UN... :lol:
svjezi_ustipak

#370 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by svjezi_ustipak »

Nekako s proljeća wrote:Razumijem logiku kojom se vodiš, ali te moram napomenuti da obratiš pažnju na sljedeću činjenicu.U vojno-političkoj hijerarhiji i ja i @ karamazov smo bili samo broj. Da ne kažem oruđa u rukama tada vladajućeg vojno-političkog establišmenta , jedne od dvije vojno sukobljenih strana. Sve ostalo što bih rekao u daljnjem komentaru , može se opisati već poznatim refrenom jedne pjesme: ''Sarajevo će biti, sve drugo će proći''....

Iskreno, nije mi drago kada se tema ''razvodnjava '' pa je uvijek pokušavam svojim komentarom vratiti u njen okvir, i prostorno i vremenski. Navesti ću bolan primjer počinjenog ratnog zločina nad stanovnicima Dobrinje...
kratki osvrt: to sto ste nizerangirani pripadnici vojne formacije ne znaci da mozete hladno pociniti ratni zlocin nakon sto vam je isto naredjeno. na cinjenici da su djelovali po naredbi pa pocinili ratni zlocin dosta se njih pokusavalo izvuci u Hagu i nisu uspjeli.

sam karamazov je jasno napisao kako je pocinio najmanje jedno djelo koje po opisu ide u kategoriju krsenje zakona i obicaja ratovanja. njegova formacija je napala osoblje pod medjunarodnom zastitom koje je vrsilo provodjene rezolucije UN. covjek je bio dio vojne formacije koja je otela osoblje UN a one koji se nisu htjeli predati drzali u okruzenju danima. ta talacka situacija sa UN vojnicima je dio optuznica protiv Karadzica i Mladica kao naredbodavaca. Tuzilastvo BiH je sa lokalnim tuzilastvima nedavno dalo izjavu kako su trenutno zainteresovani za one koji su bili rukovaoci i operatori na razlicitim oruzjima i orudjima kada su pocinjeni ratni zlocini. jednako kao sto su pocinioci zlocina u skladistu u Kravicama 1995 kaznjeni na Sudu BiH sa po 33 godine zatvora tako ce na isti Sud doci i oni koji su ispalili projektil na Markale, Vasu Miskin, Alipasino 1994, bajramski turnir na Dobrinji a i oni koji su kao direktni izvrsioci otimali osoblje UN. to je proces koji ce trajati decenijama, jednako kao sto se i sada po evropskim sudovima izvode pred sudije oni koji su pocinili zlocine u okviru nacistickih i kvislinskih formacija. ratni zlocin ne zastarijeva, nijedan i nikada.

ne znam jel karamazov razmisljao o tome da je moguci optuzenik u najmanje jednom slucaju napada na UN ali ja sam mu stvarno vrlo iskreno savjetovao da se o tome posavjetuje sa nekim advokatom cisto da ne bude iznenadjen ako mu SIPA pokuca na vrata po nalogu Tuzilastva. ako je stvarno onako kako je on ponosno napisao (presretanje i zaustavljanje konvoja UN, oduzimanje opreme, samaranje vojnika ukrajinskog kontigenta UN, vezanje vojnika UN, okruzivanje transportera UN bodljikavom zicom i prijetnje napada zoljama a kojom prilikom je osoblje ostalo blokirano 4 dana) i ako je u tome ucestvovao sanse da ce doci pred sud kao optuzenik su 99%. za upravo te dogadjaje su vec vodjeni procesi u Kanadi i nekim evropskim zemljama samo sto nasi mediji nisu pretjeranu paznju poklanjali tome.

a moje pitanje karamazovu je bilo jednostavno. stvarno me zanima da covjek napise ko je i gdje ubijen i pod kakvim okolnostima. napisao je da za zlocin zna pola Dobrinje, ako je tako onda mozemo o tome pisati i po forumu bez da se pravdamo potrebama zastite procesa istrage. nisam siguran jel on cilja na 18 decembar 1992 u toku akcije u Aerodromskom naselju ili neku drugu akciju?

inace, sto se tice otopina za dijalizu skladiste Hemofarma je bilo na mjestu ratne bolnice Dobrinja. zato su otopine i bile tu, tu su se skladištile godinama prije rata.
Nekako s proljeća

#371 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

I sam sam bio zbunjen indirektnom ''tvrdnjom '' da je u Dobrinji počinjen ratni zločin nad nekim ko nije pripadao snagama branilaca . Pošto se nije preciznije odredio ni @karamazov a ni @Gile , malo sam se zainteresovao i jedino našao ovo:
Стака Вукмановић из Источног Сарајева трага за посмртним остацима мужа Миладина. Он је са седморицом резервиста бивше Југословенске народне армије 22. априла 1992. заробљен у транспортеру код сарајевског аеродрома.
- Дознали смо да су сви они убијени 20. маја 1992. године. Сви у Сарајеву то знају, а опет њихова тијела ни до данас нису предата породицама - с разлогом је огорчена Стака Вукмановић.
Од једног Србина, чије име неће да каже без његове дозволе, сазнала је да је њен муж био затворен на петом спрату Централног затвора у Сарајеву. Ниједан од тих заточеника нигдје није био регистрован.

I ovo, s tim što me zbunjuje tvrdnja da je tzv ''Veliki park'' lociran kao da je u Dobrinji?!

citat:
У документацији, која је у посједу "Независних", за велики број конкретних случајева злочина на подручју Сарајева, са којима је јавност упозната већ годинама, наводе се имена жртава, починилаца, налогодаваца и организатора, као и описи догађаја о којима свједоче преживјели, очевидци и родбина.

Према овим документима, ЦЈБ Источно Сарајево је још у мају прошле године Окружном тужилаштву у том граду поднио извјештај о почињеном кривичном дјелу злочина против ратних заробљеника почињеног над осам припадника ЈНА који су 22. априла 1992. године, након квара на транспортеру заробљени, а потом убијени на локалитету Велики парк у сарајевском насељу Добриња.
citat:
"Према тој документацији припадници Армије Републике БиХ су убили резервисте ЈНА Миливоја Лаловића (1951), Ђорђа Бјелицу (1970), Драгомира Ђерића (1943), Влајка Голубовића (1970), Недељка Вујичића (1969), Зорана Марковића (1957), Миладина Вукмановића (1957) и Стевана Ђокановића (1952)", истиче се у тексту.

Извјештај по овом предмету је поднесен против 13 лица, а током 2005. године достављен је Тужилаштву БиХ. Шест лица међу којима су највиши званичници Министарства одбране и МУП-а РБиХ сумњичи се да су по принципу надређености одговорни за извршење дјела, док се седам лица сумњичи да су противправно заробили, а по том и убили припаднике ЈНА.

Сви они терете се за кривична дјела ратног злочина против ратних заробљеника, организовње групе људи и подстрекавање на чињење геноцида, злочина против човјечности и противправног убијања и рањавања непријатеља.
Gile Šampion

#372 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Gile Šampion »

karamazov wrote:@ haubica
Ne znam koji vojvoda je mogao kod Juke prelaziti u Sarajevo... Brne, Vaske, Aleksic vjerovatno nisu...
Poznavao sam neke ljude veoma bliske Juki, sve sami sljam i bagra... razlog vise zasto sam uzeo pusku i nisam dao da mi on i slicni njemu vrsljaju po avliji...

@Gile
Nadam se da neces brzo zaraditi ban...Ne trazim bolan ja od tebe nikakve informacije a pogotovo ne razna imena na PP... eto da znas da sam par godina i sam zivio u Aerodromskom naselju , isao u Aleksa Santic i poznavao dosta raje sa tog rejona... Pitao sam samo da li znas kako su zavrsili oni zarobljeni, nisam trazio nikakva imena jer dobro znam kakav gnusni zlocin je nad njima izvrsen... znam i ko je bio egzekutor ... A tvoj odgovor na sve to je gromoglasan smijeh...bolesno tj. zrelo za Jagomir...

Kazes da ti je posle informacije sa nase strane prenosio "Pice"...e jesi vala naso sagovornika, prijeratni narkoman, od silnog zamuckivanja ne moze sastaviti recenicu, kad je got bilo gusto izvlacili bi ga iz podruma, vise vremena bio u zatvoru nego na liniji...bolje bi ti bilo da si nasao neku staru babu ,vise bi ti ona kazala nego on..

Vezano za Legiju stranaca na aerodromu, pa imali smo i mi sa njima dosta raznih situacija... Bilo ih je nekoliko sa nasih prostora i poprilicno su nam pomogli... Malo je zajebano bilo kad su nas bombardovali pa morali da ih hvatamo i vezamo.. al kurac Legionar se ne predaje, oni Ukrajinci u Energoinvestu posle par samara odmah pobacali oruzije...od Legije bio ostao transporter na punktu kod Kasindolske, mi ga okruzili minama razvukli zolje a niko da izadje...bili tako u njemu 4-5 dana,posle se sazalili i pustili ih...
A znali smo da vam se dosta toga dovlaci avionima preko UN, uglavnom po dojavi presretali bi konvoje a u njima nema sta nema, oruzija, pancira,.. svega...Jednom cak na opste odusevljenje nasi izvukose iz transportera i Jozu Andjica tada nekog komandircica u Lastama prijeratni zajebani drot, misli da ga dosta forumasa ovdje zna... gdje li je sad misa mu njegovog...
@karamazov
da nisi sav kontradiktoran naprosto bi mi bio smiješan :)
Ja tebi vjerujem da ti poznaješ aerodromsko naselje,ali sigurno ne toliko dobro kao što ga ja poznajem :) Da znaš toliko o dešavanjima dole 92-95 god vjerovatno bi baratao nekim konkretnim dokazima i argumentima koja su se izdešavala u tom periodu,nego se i dalje vodiš propagandom koju si negdje načuo i pokupio od tvojih sunarodnjaka i ne vidiš ništa dalje od nje...
Pitao si me da li znam kako su završili oni zarobljeni? Znam,itekako znam...i ako baš želiš da znaš nikakav gnusni zločin nije izvršen.Znači ili se ne razumijemo po pitanju zarobljenih četnika taj dan,ili si ti nešto očito pobrkao ili pak tvoja priča ne odgovara istini...Po ratnom sudu bio je osuđen na 14 godina zatvora,završetkom rata amnestiran.Hoćeš još detalja? :-D (žao mi samo što onaj treći nosonja se ne zarobi,skoči levat sa balkona i pobježe :) )

Piče,Čiča i ostala ekipa,pa to i jeste bila ta vaša bratija koja je hapala dole i maltretirala civile...ne bi me ni čudilo da i ti nisi tog profila i kova ;-)

To što pričaš za legiju stranaca i dešavanja sa njima? Pa jadan bio svojim sam očima gledao kad ste ih isprovocirali i par rafala ispalili po aerodromu.Odgovor sa njihove strane je bio samo takav :mrgreen: :lol: Ljudi vam pokazali da se ne zajebajete inače će vas poderati u svakom smislu,što je 95-te i prevršilo svaku granicu kad ste počeli vezivati vojnike UN-a pa vas ljudi poderaše ko peder erotiku :dance: :mrgreen: :lol:

Spomenu i neki zločin za koji zna pola Dobrinje a navodno se desio? Hajde budi ljubazan pa obznani nam o čemu je riječ:)

Kažeš isto da ste zaustavili dva amfibijska vozila koja su kroz vašu teritoriju prevozila pancire za nas? :lol: :lol: Pa i pticama na grani je jasno da smo mi držali Dobrinju i 800 metara dužinskih graničili uz aerodrom.Da su nama ti stranci davali oružje kako vi to mislite mogli smo komotno tenkove prevući na našu stranu a vi nas ne bi mogli spriječiti u tome,a kamoli neke pancire voziti kroz vašu teritoriju,pa onda tek nama...priča ti je NIĐE VEZE,što bi hercegovci rekli :lol:

A Jozu Andžića ste zarobili kao pratioca u to vrijeme kardinala Vinka Puljića...tako ste ga zarobili i svaka druga priča je obična laž :)
Eborg

#373 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Eborg »

Koliko je Dobrinja bila "odsječena" od ostatka Sarajeva, prije svega mislim na centar grada i bolnicu "Koševo"? Je li ta komunikacija sa gradom bila "samo" jako opasna ili je bila blokirana pa se samo nekada moglo probiti?

I kako je išla ta komunikacija, od Dobrinje do televizije pa onda pratila tramvajske šine i pičila pravo, uz skretanje kod Socijalnog zbog snajpera sa Grbavice?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#374 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Chmoljo »

Eborg wrote:Koliko je Dobrinja bila "odsječena" od ostatka Sarajeva, prije svega mislim na centar grada i bolnicu "Koševo"? Je li ta komunikacija sa gradom bila "samo" jako opasna ili je bila blokirana pa se samo nekada moglo probiti?

I kako je išla ta komunikacija, od Dobrinje do televizije pa onda pratila tramvajske šine i pičila pravo, uz skretanje kod Socijalnog zbog snajpera sa Grbavice?
nije potpuno presječena, ali je mogla biti držana pod vatrom svake vrste. ako si bio ikada na Dobrinji, onda cesta koja ide na potezu studentski domovi - Dobrinja, je bila pod vatrom, i bukvalno oni prvi redovi kuća u Nedžarićima bili su pod kontrolom agresora. maltene, mogli su ručnim bombama držati tu cestu pod vatrom. a jedno vrijeme su bili i na brdu Mojmilo, koje je sa druge strane ceste... za proboj, trebala su cojones do poda.

to za snajpere sa Grbavice, onoliko koliko znam, za auto snajperska vatra i nije predstavljala toliki problem. valjda je strijelac morao biti profi, da pogodi auto pri velikoj brzini.

gora je bila vatra većeg kalibra (PAT npr.) sjetićeš se onog snimka Tamića, upravo na Socijalnom gdje ispod cerade iskače momak, sa gotovo izgubljenom nogom (da, preživio, i bez noge je). njega je tukao PAT, koliko se sjećam riječi upravo tog čovjeka, koji je bio stacioniran na krovu policijske škole na Vracama.

taj "put života" je išao nekako i ulicom Džemala Bijedića, dakle gdje su one fabrike "Žica", "Livnica", iza GRAS-a, pa na Pofaliće gore, iza Maršalke. tek si na M. Dvoru mogao lagano gradom... iako su sijačem sa Zlatišta mogli pogoditi Isusa u prst na Katedrali.
Eborg

#375 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Eborg »

Hvala ti puno na odgovoru! :thumbup:
Post Reply