Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
almirony

#351 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by almirony »

a gdje je Mevludin Duvančić pos.erem mu se u usta :D
Comrad

#352 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by Comrad »

ridjobrki,
Ja ne bih bas pokretao te teorije zavjere. Nismo mi ispali jer smo mala zemlja, vec jednostavno sto nas je protivnik nadigrao. Kako prolaze Hrvati, Irci, Holandjani i to su male zemlje (gledano povrsinski).

Ne mislim da je to u pitanju, velika, mala zemlja. Prolazi onaj koji je bolji. Da, bude tu nekad nekih ispada (kao sto je onaj penal u parizu), ali nije ni to opravdanje, trebali smo te francuze dobit na kosevu. Ne mozes otici na prvenstvno na guzove, ne mozes. Moras pobjedjivati, pobjedjivati...a ne smijes gubiti. A to je zeznuto.

I uostalom, te velike zemlje, pa svaka ima fudbalera ko mi stanovnika. Sta dalje pricati.
shalla

#353 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by shalla »

Evo nakon (ne)prospavane noći, samo jedno mogu reći...

Sinoć je pobijedila bolja ekipa i gotova priča. Nemojte sad ni pametovanja ni kritika (znam da ima materijala i za jedno i za drugo ali nemojte, ponavljam još jednom da ovi momci to ne zaslužuju). Mene i ne boli ovaj poraz toliko koliko sam mislio, protiv francuske sam bio sjeban 10 dana jer smo bili kvalitetniji i bolji a nismo pobijedili. Sinoć su nas ljudi rasturili u svakom pogledu i nema se šta reći, pruži im ruku, čestitaj im i zbij snage za naredne kvalifikacije...

Poraz će biti koban jedino ako se krenu razapinjati pojedini igrači, ako se krene iznositi prljavi veš i sl... Obzirom da su nam svi mediji nastrojeni nekim senzacijama poradi čitanosti/gledanosti ne sumnjam da će toga biti ali to trebaju i Pape, i Osim i sami igrači sasjeći u korijenu. Smetaju mi natpisi „katastrofalan poraz zmajeva“ i sl. Što je katastrofalan, što smo primili 6 golova? Dajte molim vas, evo Arsenal je primio 8 pa šta su trebali, svi se zajedno baciti sa Emiratesa? Ljudi osjetili krv, napali nas sa igračem više i bilo je za očekivati kanonadu...
Sljedeće kvalifikacije mi moramo napasti prvo mjesto, nikakav baraž nikakvi bakrači, ili prvo ili nijedno drugo mjesto! Imamo generaciju koja je definitivno sposobna za to, faktički jedino neće biti Rahimića ali eto može se reći da smo donekle našli zamjenu za njega u vidu Zahirovića, dakle pridodati ovom spisku još možda 2-3 imena (vidjeti kakva je situacija sa tim Seferovićem, Hajrovićem iz Arsenala, imamo Bičakčića koji bi trebao biti potencijal, probati Cocalića i Mahmutovića) i uz Papeta na klupi ali i Osima na svom mjestu akoBogda obezbjediti SP direktno kao prvoplasirani...

P.S. Jebemu majku više i sreću, kako mrtvi portugal već druge kvalifikacije ne može da se kvalifikuje direktno, pa ljudi imaju potencijal da osvoje EP ali jok, ipak će oni u baraž da zapadnu nas :mrgreen:
I onda povrh svega, imaš 25% šansi da izvučeš njih i naravno, zašto smo uopšte i mislili da ćemo ih izbjeći :sad:
Ridjobrki

#354 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by Ridjobrki »

Comrad wrote:ridjobrki,
Ja ne bih bas pokretao te teorije zavjere. Nismo mi ispali jer smo mala zemlja, vec jednostavno sto nas je protivnik nadigrao. Kako prolaze Hrvati, Irci, Holandjani i to su male zemlje (gledano povrsinski).

Ne mislim da je to u pitanju, velika, mala zemlja. Prolazi onaj koji je bolji. Da, bude tu nekad nekih ispada (kao sto je onaj penal u parizu), ali nije ni to opravdanje, trebali smo te francuze dobit na kosevu. Ne mozes otici na prvenstvno na guzove, ne mozes. Moras pobjedjivati, pobjedjivati...a ne smijes gubiti. A to je zeznuto.

I uostalom, te velike zemlje, pa svaka ima fudbalera ko mi stanovnika. Sta dalje pricati.
Pa eto ti reci jednu malu zemlju koja se plasirala i jednu veliku koja nije. :)

I ovo širenje EURA na 24 reprezentacije ide u smjeru da se velike plasiraju automatski a male igraju kvalifikacije, sve ide u pravcu da zemlje sa najvećim marketinškim potencijalom imaju osiguran nastup na EURU. Možda ja griješim ali kad pogledaš kako to izgleda u realnosti ne možeš a da se malo ne zapitaš.

A ti veliš da nemamo razloga biti nezadovoljni suđenjem. Druže, niko ko išta zna o nogometu ne može da ne bude frapiran lošom kvalitetom suđenja u toj utakmici. Ono se ne dešava slučajno, sudije iz naše Premijer lige bi ono bolje odsudile a kamoli sudačka trojka iz Njemačke...
north

#355 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by north »

Ridjobrki wrote:

I ovo širenje EURA na 24 reprezentacije ide u smjeru da se velike plasiraju automatski a male igraju kvalifikacije, sve ide u pravcu da zemlje sa najvećim marketinškim potencijalom imaju osiguran nastup na EURU. Možda ja griješim ali kad pogledaš kako to izgleda u realnosti ne možeš a da se malo ne zapitaš.

A ti veliš da nemamo razloga biti nezadovoljni suđenjem. Druže, niko ko išta zna o nogometu ne može da ne bude frapiran lošom kvalitetom suđenja u toj utakmici. Ono se ne dešava slučajno, sudije iz naše Premijer lige bi ono bolje odsudile a kamoli sudačka trojka iz Njemačke...
Ove godine ne, ali zato prošle godine Slovenija ode, a Rusija koja je 800 puta veća od nje ostane kući....

Tako da manimo se priča kako se malim ne da da odu, da nas nešto plaho gotive, ne gotive, ali da nas sada masakriraju i to ne stoji.....Dakle bilo je slučajeva, Slovenija, pazi sad Latvija, pa ako hoćete nije ni Hrvatska nešto plaho interesantna evropi ali oni su posebna priča i imaju kontinuitet.....
sorge_sa

#356 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by sorge_sa »

Evo vec je krenula euforija po pitanju kvalifikacija za SP 2014 u Brazilu, nista nauceno nije od sinoc, vec se pise, laka grupa, mi prvi sigurno i slicno, a u grupi Grcka, a mi u avgustu, na Kosevu, ne pobjedismo ih, u prijateljskoj, ljudi hem bolji rejting imaju od nas, hem su se plasirali na EP 2012, dakle kroz grupu, i to u pojakoj grupi, gdje su Hrvati isli u baraz, ali smo vec puni sebe, sta ce grci, a bili evropski prvaci, dobili Portugal u finalu,koji je sinoc nas razbio, sad ce neko reci, nije to ista Grcka i nije isti Portugal.Grcka je favorit grupe, imaju kontinuitet, plus su nas dobili, 2-3 tekme u predjasnjim susretima, mislim da je ovo ljetos, prvi put da smo uspjeli odigrati nerijeseno s njima. Dakle na osnovu cega smo mi favoriti grupe, na osnovu samo iskrivljenog promisljanja. Slovaci takodje nisu uopste losa ekipa, otprilike u rangu s nama, dakle spustimo se na zemlju, tesko cemo mi protiv Grcke, nezgodna ekipa, protiv koje mi nikad nismo imali neki rezultat i protiv koje tesko igramo. Pustimo se vise tih euforija, tog besmislenog dizanja, tog suludog pjanstva i onda teskog treznjenja, mala zemlja, ali simpaticna, pustiti se tog folk motiva, Putujem svijetom, ali Bosne nema, ni boljih ljudi ni ljepsih zena, to je u samo pjesmi,i to losoj, nit smo mi nesto extra ljudi, nit smo losi, zene solidne, da su najljepse nisu, Bosna simpaticna, mala, Bosanci simpaticni i to je to, nikakva velicina.Pomiriti se sa tim i zivjeti u skladu sa tim, to ne znaci da taj zivot nije lijep i nije dostojan covjek, raditi na samom sebi, biti bolji svaki dan, a utakmice ce se igrati i igrati i igrati.
sumirprimus

#357 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by sumirprimus »

al isto tako ocu da gledam barcelonu,ili ti ga repke kako se svi bore pod istim uvbjetima..
znaci ko ne bi volio gledat grupu u kvalifikacijama 1.spanija 2.engleska 3.portugal 4.grcka 5.hrvatska 6.ukrajina :mrgreen:

sta im fali..nek vide kako je to zasluzit i otic na EP :evil:
Ridjobrki

#358 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by Ridjobrki »

DinoZe wrote: Pa Ridjobrki jeli ti radije gledas Barcelonu u LP ili Bate Borisov? Kreni sam od sebe. Tako je i na EP. Koga to u Evropi ako vec placa 50EUR za TV predplatu interesuje da gleda neku tamo malu bezveznu zemlju? Naravno da svi vole Njemacku, Spaniju, Portugal i Holadndiju. Jer znaju da ce im te repke nesto i ponuditi za te pare.
Meni je najvise zao ljudi koji su dali tolike pare da odu u Portugal i onda im repka pruzi igru od jucer.
Ja volim Arsenal i Real i Barcelonu zato ne gledam ama baš nikako. :lol: :lol: :lol: Kontam šta hoćeš reći i u pravu si, samo nije bio sretan odabir kluba za primjer. :D :D :D

Repka nije sinoć odigrala dobro ali onu utakmicu trebamo što prije zaboraviti i nastaviti građenje na temeljima onoga prije baraža. Portugal je odigrao odlično i prodao nam jedan fazon na koji Sušić nije imao odgovor ali ja bih samo volio da je suđenje bilo na nivou i da se odigrala jedna dobra utakmica pa kom obojci kom opanci.
Gandalf

#359 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by Gandalf »

Bili smo loši i zasluženo ispali - Ronaldo mi je pravo odvratan lik ali da je igračina svjetskog kalibra, jeste - nemamo mi koga šta optuživati, sudija je sinoć donio barem dvije krupne greške u našu korist, dakle suđenje je bilo krajnje korektno, čak se i šiljilo u pojedinim trenucima za nas - ko tvrdi drugačije i traži tu uzroke poraza, rasipa energiju uzalud - ne krivim niti jednog igrača, ni selektora, ni taktiku - mi smo sebi najteži protivnik, kada mentalno stasamo u potpunosti biće nešto od nas, za sada sorry, trebamo još pure jesti i pobjediti vlastitu psihu, koja pod pritiskom jednostavno puca :(
Gray

#360 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by Gray »

sumirprimus wrote:al isto tako ocu da gledam barcelonu,ili ti ga repke kako se svi bore pod istim uvbjetima..
znaci ko ne bi volio gledat grupu u kvalifikacijama 1.spanija 2.engleska 3.portugal 4.grcka 5.hrvatska 6.ukrajina :mrgreen:

A je li fer da u istoj grupi imaš 5 top reprezentacija od kojih samo 2 mogu proci, ili da imas u grupi andoru, luxemburg, estoniju, bjelorusiju i albaniju, o kojih ce 2 proci? Dakle, nije ni to pošteno, ipak ovaj sistem za sada jeste najposteniji moguci (osim mozda nosioca u barazu).

Najposteniji bi bio liga sistem, gdje svako igra sa svakim dva puta, ali takvo nesto je nemoguce i protivno cijelom smislu EP.
Jedinstvo_Manchester

#361 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by Jedinstvo_Manchester »

Ja kad sam god odigrao kladionicu i počeo da trošim pare koje sam u slučaju prolaza mogao da dobijem ja sam padao i to na utakmicama koje je nemoguće pasti tipa Barcelona - Hercules 0:2, ili Wolves - United 2:1. Elem dok smo mi po forumima i medijima počeli raspredati šta se treba uraditi sa novcem koji se dobije plasmanom na Euro i gdje ga FS/NS treba uložiti to mi je odmah bio znak da neće na dobro. Nisam prije komentarisao jer nisam od onih koji padaju u euforiju i ne ložim se bez potrebe. Kod nas raja uoči meča sa Portugalom je nastupila ko da igra sa Lihtenštajnom, pa da je i Lihtenštajn treba malo respekta, a ne Portugal. Ronaldo je sam bolji od čitave naše reprezentacije. I BTW nijedan naš igrač nikada u karijeri nije igrao protiv igrača kakav je Ronaldo, možda je igrao Papac dok je ovaj bio u Unitedu, ne znam tačno.
sumirprimus

#362 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by sumirprimus »

Gray wrote:
sumirprimus wrote:al isto tako ocu da gledam barcelonu,ili ti ga repke kako se svi bore pod istim uvbjetima..

A je li fer da u istoj grupi imaš 5 top reprezentacija od kojih samo 2 mogu proci, ili da imas u grupi andoru, luxemburg, estoniju, bjelorusiju i albaniju, o kojih ce 2 proci? Dakle, nije ni to pošteno, ipak ovaj sistem za sada jeste najposteniji moguci (osim mozda nosioca u barazu).

Najposteniji bi bio liga sistem, gdje svako igra sa svakim dva puta, ali takvo nesto je nemoguce i protivno cijelom smislu EP.
ma jebga justice for all...
svi krenu s istog starta,nema povlastenih...
onda nema velkih malih,svi isti...
nego onaj,kontam mozda fakat nasoj repki treba pomoc psihologa za pripreme za utakmice,dosta je bilo parapsihologa :roll:
piupiu

#363 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by piupiu »

Ridjobrki wrote:

Nije do malih sto su male (zemlje, mislim), nego sto velike imaju vise para, bolju infrastrukturu, bolje uslove, sto im domaci igraci igraju u vrhunskim ligama, s vrhunskim igracima i ima ih k'o sodera ... i sto sve to vodi ... uspjehu. Ono sto uradi nasa reprezentacija, iz jedne ukakane zemlje, sa onako ukakanim Savezom, sa preoranim terenima i nulom od infrastrukture ... i, mora se reci, s nasim pacenickim mentalitetom ... je ... WOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOW!!!! Svaka cast momcima, treba biti ponosan sto se za jednu zemljicu bez postenog autoputa i sa ukupnim brojem stanovnika jednakim broju stanovnika nekoliko naselja jedne vece metropole uopste cuje! Biti mali a veliki ... protiv onih koji imaju bolje brojno stanje, vise para, kontinuitet, strukturu, infrastrukturu, vrhunske lige ... to je velika stvar! :bih: :bih: :bih:
Gray

#364 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by Gray »

sumirprimus wrote:
Gray wrote:

ma jebga justice for all...
svi krenu s istog starta,nema povlastenih...
onda nema velkih malih,svi isti...
nego onaj,kontam mozda fakat nasoj repki treba pomoc psihologa za pripreme za utakmice,dosta je bilo parapsihologa :roll:

Nije samo veliki i mali, nego bolji i losiji... obicno su veci i bolji jer imaju bolje uslove, ali to je realnost. Samo treba pogledati gdje nasi igraci igraju. Da imamo bolje i poznatije igrace i nas bi drugacije gledali i imali bi vise postovanja, jer se i ono zasluzuje.
Janjicar

#365 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by Janjicar »

Bravo Pape , Bravo Zmajevi i bravo mi Navijaci !!!
Safet je donio u reprezentaciju veliki preokret i svaka mu cast i zasluzio je da ostane na klupi ;)
Svim igracima zelim sretan povratak u klubove i nadam se da ce de kraja sezone biti glavni u klubovima :bih: :bih: :bih:
vryzas

#366 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by vryzas »

Gandalf wrote:Bili smo loši i zasluženo ispali - Ronaldo mi je pravo odvratan lik ali da je igračina svjetskog kalibra, jeste - nemamo mi koga šta optuživati, sudija je sinoć donio barem dvije krupne greške u našu korist, dakle suđenje je bilo krajnje korektno, čak se i šiljilo u pojedinim trenucima za nas - ko tvrdi drugačije i traži tu uzroke poraza, rasipa energiju uzalud - ne krivim niti jednog igrača, ni selektora, ni taktiku - mi smo sebi najteži protivnik, kada mentalno stasamo u potpunosti biće nešto od nas, za sada sorry, trebamo još pure jesti i pobjediti vlastitu psihu, koja pod pritiskom jednostavno puca :(
:thumbup:

Sinoc smo bili "bez nekoliko igraca" na terenu...mnogi zaboravljaju da je ovo timski sport i da skoro sve zavisi od snage kolektiva, a isto tako dosta toga zavisi i od pojedinacne igre svakog igraca.
Traziti krivce u pojedincima nije dobar put jer je sinoc kolektiv podbacio...Portugal je "jaca" ekipa i to ne samo tehnicki i fizicki!
Imaju dva-tri igraca koji na trzistu vrijede skoro pa ko nasa reprezentacija...treba biti posten i reci da je u ove dvije utakmice prolaz izborila BOLJA ekipa.

Ostaje gorak ukus zbog propustenih sansi i osjecaja da smo u dvije utakmice mogli mnogo bolje, jace, hrabrije itd. itd. :(
popajic

#367 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by popajic »

Sve analize na stranu , na stranu i cinjenica da smo izgubili od boljeg tima , na stranu i dalja podrska nasoj repki...mutan sam u pm ...
Rouvitsa

#368 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by Rouvitsa »

Drago mi je da je kapiten spreman ponovo biti dio reprezentacije. Što se mene tiče vidjet ćemo. U septembru počinju kvalifikacije. Vidjet ćemo, dodao je Pape.

Sigurna sam da ce Osim i komitet stati iza Papeta,jednostavno je zasluzio da ostane pogotovo sto su igraci i javnost navikli na njega i njegov rad.Spahi je ovo vjerovatno i posljednji ciklus,dok za Rahimica i Papca nista nije sigurno.Mislim da je Elvir odradio svoje ipak je on cini mi se u najvecim godinama,tako da tesko moze dati nesto vise od mlađih nada,iako svojim iskustvom je doprinjeo mnogo.Voljela bi i da Papac ostane jucer je ipak pokazao da iako ulazi u godine moze jos dosta toga ponuditi.Ne sumnjam da mozemo na SP ali o tome je ipak jos rano govoriti,no trebamo malo i smanjiti sopstvena ocekivanja ali je i realnost da iz ove grupe mozemo izaci kao pobjednici.... :dance:
Goblin

#369 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by Goblin »

Teorije zavjere,nerealnost,euforija,losa procjena vlastitih sposobnosti to su glavni krivci zbog nasih 'neuspjeha' u fudbalu i u sportu. Da,sport i fudbal su povezani. U nasoj zemlji je sportska kultura i ulaganje u sport negdje na evropskom nivou 30-ih dvadesetoga vijeka. Koliko smo mi osvojili olimpijskih medalja od osamostaljenja ??? Nula,duplo golo. Slovenija je sa 1,8 miliona stanovnika osvojila 22 olimpijske medalje. Kod nas pola stanovnistva ne zna plivati a 80 % ne zna skijati. Zato u Sloveniji u 5 razredu osnovne skole je plivanje i skijanje obavezno,kod nas ako ima grijanje u skoli,to je uspjeh. A tu krece,od osnovne skole od djece,tu djeca dobivaju osnovnu sportsku kulturu,tu se vrbuju u razne sportove ali ne kod nas. Iz toga proizilazi los rad svih sportskih klubova i drustava: boks,judo,plivanje,skijanje,atletika,stoni tenis sve pa i fudbal. Koliko smo mi velikih fudbalera izbacili zadnjih 20 godina,samo nekoliko. Koliko mladih vanserijskih fudbalera godisnje izbacuju nasi jaki premierligasi Sarajevo,Siroki,Celik,Sloboda,Borac,Siroki ,vrlo malo,vecina ih ostane u prosjeku. Primjer Alen Skoro. Nama je pola prvoga sastava iz dijaspore. Jer mi se u Bosni ne bavimo proizvodnjom sportasa,pa ni fudbalera.
Mada znamo da je to sve tacno tako,kako je napisano ,opet nas hvata euforija i podcjenjivanje protivnika,kao prosetacemo se kroz kvalifikacije za SP 2014. Kako ?? Znamo,kakav skor imamo sa Grckom. Onda vidjeli smo na primjeru ovoga baraza,da su se nosioci sa lakocom obracunali sa nenosiocima,sto govori o realnosti UEFA i FIFA rang liste. A Grcka je u samom vrhu te liste a BiH je uvijek izmedzu 20-30 mjesta,pa i slabija.
Mi imamo sasvim osrednji tim,u kojemu igra samo 8 igraca iz liga petice od njih 22-a. Tako da svoju sansu trebamo traziti u utakmicama sa sebi ravnima i slabijima i cekati kikseve velikih. A u direktnim utakmicama protiv velikih,nemamo nikakvih sansi,sto nasi rezultati protiv Spanije,Turske,Rumunije,Francuske,Portugala u zadnje cetri godine sasvim jasno govore. Mi trebamo imati za nacionalni tim 22 igraca iz liga petice,pa onda sa njima puno truda i puno SRECE,da se MOZDA plasiramo. Da,bi se to ostvarilo treba puno rada i napredka u cijeloj zemlji,najvise u skolstvu i drustvu, potpunu promjenu odnosa prema sportu i prema radu. No ,da se ne lazemo,to se u Bosni nikada nece desiti. Ovo je Prokleta Avlija,Tamni Vilajet. To je nasa sudbina. Ostaje nam samo da se nadamo slucajnosti i sreci,nesto kao pogodku na Bingu.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#370 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by hrasno38 »

Krivica ima sigurno ali one dolaze sa vise mjesta a ne samo sa jednog. Treba krenuti od sistemski stvari koje pocinju u nasoj samoj drzavi. Jednostavno ne mogu prihvatiti da za sve ove godine Federacija, kanton, grad nisu u stanju da nadju pare i da se nas najveci i najljepsi stadion dovede u okvire koje zadovoljavaju propozicije UEFE. Ili da se u toj Zenici postavi trava kako bog zapovjeda nego zaista i nas tim i timovi protiv kojih igramo igraju na klasicnoj oranici.
Dalje mi smo jedina zemlja u Evropi kojoj je UEFA morala da postavlja savez i uvodi neku prinudnu upravu sto pokazuje kakvi su nam ljudi do sada vodili BH fudbal. Sad ce trebati malo vise vremena da se stvari posloze kako treba ako se ikada posloze.Dakle samim tim u startu postajemo neozbiljni i smijesni. Naravno i samo stanje u drzavi svakom u Evropi govori da je bolje da ne EP igra jedna normalna drzava, koje je u EU i koja ima vjerovatno najboljeg igraca na svijetu zajedno sa Mesijem nego jedina drzava na Balkanu koja jos uvijek nije predala ni papire za ulazak u EU. Naravno u svemu tome uvijek idu instrukcije sudijskoj organizaciji izmedju redova ko bi trebao da prodje. Protiv Portugala smo prosle kvalifikacije vrlo perfidno osteceni u prvoj utakmici, protiv Francuske penal je vidio samo sudija i Platini a sinoc je dovoljno bilo da kod prvog gola fenomenalnom Ronaldu se zivi zid pomakne koji metar dalje nego sto je po propisu i da ga ovaj zivotinjski zabije i sjebe te u samom pocetku. Pepe u Zenici je jednostavno po svim propisima morao dobiti makar jedan zuti karton a nije dobio ni jedan. A kako su igre UEFE odvratne najbolje pokazuje prva utakmica Estonaca i Iraca pa vjerovatno i samo izvlacenje parova baraza. Ne kaze se dzaba "para vrti gdje burgija nece". Pa nema stvarno sansi da je slucajnost da Francuzi dva puta prolaze na ovakav nacin. E sad tek na kraju dolaze nasi selektori i igraci koji jednostavno uvijek u tim najtezim utakmicama zakazu a ne mozemo reci da smo igracki evropski neiskusni i da nasi igraci ne znaju kako se sudi i igra u Evropi. Ja Papetu zamjeram samo jednu stvar a to je ne-ulazak Ibisevica na pocetku drugog poluvremena jer mi smo jednostavno se morali sa njima pobiti u drugom poluvremenu. I mala djeca su vidjela da Dzeko ne moze igrati sam u napadu ali isto tako su vidjela koliko mu je lakse kad je tu Ibisevic i obratno. Pa kako to nije vidio Pape ostat ce misterija. Jednostavno imam dojam da se Pape sinoc izgubio jer covjek nema iskustvo vodjenja ovako velikih utakmica ali treba sad da ostane jer je zavrsio upravo u ovim kvalifikacijama jednu veliku skolu. Sa Cirom mi jesmo izgubili od Portugala oba puta a li casno sa 1:0 i pored svih sudijskih sranja u Portugalu i kartona koje je djelio bas onima kome ne bi trebao. Ne kaze se dzaba "napad je nabolja odbrana" pa dajte vec jednom da budemo reprezentacija koja igra iskljucivo napadacki i onda kad vidim da smo sve bacili u vatru sto imamo nemam pravvo reci da mi je krivo jer nismo pokusali. U svakom slucaju idemo dalje i nadam se da smo nesto naucili na ovim porazima.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#371 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by JoseMujica »

Goblin wrote:Teorije zavjere,nerealnost,euforija,losa procjena vlastitih sposobnosti to su glavni krivci zbog nasih 'neuspjeha' u fudbalu i u sportu. Da,sport i fudbal su povezani. U nasoj zemlji je sportska kultura i ulaganje u sport negdje na evropskom nivou 30-ih dvadesetoga vijeka. Koliko smo mi osvojili olimpijskih medalja od osamostaljenja ??? Nula,duplo golo. Slovenija je sa 1,8 miliona stanovnika osvojila 22 olimpijske medalje. Kod nas pola stanovnistva ne zna plivati a 80 % ne zna skijati. Zato u Sloveniji u 5 razredu osnovne skole je plivanje i skijanje obavezno,kod nas ako ima grijanje u skoli,to je uspjeh. A tu krece,od osnovne skole od djece,tu djeca dobivaju osnovnu sportsku kulturu,tu se vrbuju u razne sportove ali ne kod nas. Iz toga proizilazi los rad svih sportskih klubova i drustava: boks,judo,plivanje,skijanje,atletika,stoni tenis sve pa i fudbal. Koliko smo mi velikih fudbalera izbacili zadnjih 20 godina,samo nekoliko. Koliko mladih vanserijskih fudbalera godisnje izbacuju nasi jaki premierligasi Sarajevo,Siroki,Celik,Sloboda,Borac,Siroki ,vrlo malo,vecina ih ostane u prosjeku. Primjer Alen Skoro. Nama je pola prvoga sastava iz dijaspore. Jer mi se u Bosni ne bavimo proizvodnjom sportasa,pa ni fudbalera.
Mada znamo da je to sve tacno tako,kako je napisano ,opet nas hvata euforija i podcjenjivanje protivnika,kao prosetacemo se kroz kvalifikacije za SP 2014. Kako ?? Znamo,kakav skor imamo sa Grckom. Onda vidjeli smo na primjeru ovoga baraza,da su se nosioci sa lakocom obracunali sa nenosiocima,sto govori o realnosti UEFA i FIFA rang liste. A Grcka je u samom vrhu te liste a BiH je uvijek izmedzu 20-30 mjesta,pa i slabija.
Mi imamo sasvim osrednji tim,u kojemu igra samo 8 igraca iz liga petice od njih 22-a. Tako da svoju sansu trebamo traziti u utakmicama sa sebi ravnima i slabijima i cekati kikseve velikih. A u direktnim utakmicama protiv velikih,nemamo nikakvih sansi,sto nasi rezultati protiv Spanije,Turske,Rumunije,Francuske,Portugala u zadnje cetri godine sasvim jasno govore. Mi trebamo imati za nacionalni tim 22 igraca iz liga petice,pa onda sa njima puno truda i puno SRECE,da se MOZDA plasiramo. Da,bi se to ostvarilo treba puno rada i napredka u cijeloj zemlji,najvise u skolstvu i drustvu, potpunu promjenu odnosa prema sportu i prema radu. No ,da se ne lazemo,to se u Bosni nikada nece desiti. Ovo je Prokleta Avlija,Tamni Vilajet. To je nasa sudbina. Ostaje nam samo da se nadamo slucajnosti i sreci,nesto kao pogodku na Bingu.
:thumbup:
Mobile_Disco

#372 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by Mobile_Disco »

Sreca prati hrabre, mi to sinoc nismo bili! Nikad za nikad se nismo smjeli onako pi.kasto braniti, ulog jeste veliki, ali vidjelo se kad krenes napred da su i oni losi u odbrani. Tri puta smo napali kako treba, dali smo 2 gola. Imali smo dosta prijateljskih utakmica da se nadju bekovi, mozda neki stoperi koji bi mogli zamjeniti Spahica, ili bilo koga u odbrani, u slucaju nedaj Boze kakve povrede, nismo to uradili, zasto? To pitanje treba postaviti selektoru. Ilzz i mozda Usanovicu, jer mu je on mentor i "predlagac". Ljudi su nas rastavili na sve moguce i nemoguce dijelove, onakav gol Nani ne vjerujem da ce uskoro zabiti, mozda vise nikad, uglavnom, skoro sve sto su osutali uslo je u gol, i to skoro sve u "90".ku, sto ni bolji golman od Begovica ne bi odbranio. Vise hrabrosti, vise mudrosti, vise kvalitetnih igraca, koji se nece sami javiti, nego ih treba potraziti, i malo srece, i idemo na svjetsko!
ultima_palabra

#373 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by ultima_palabra »

Kakav Ćiro... u Zenici prije 2 godine smo odigrali gore nego sinoć. Imali smo tad sreće da su ovi imali nekakve antitalente u napadu, Hasagić imao svoj dan, a i teže je davati golove na BP nego na Luzu.

Matori cirkusant bi u ovoj situaciji okrivio igrače za poraz i dodatno mutio vodu, a gospodin Pape je preuzeo na sebe krivicu... kako i priliči selektoru.
oldschool

#374 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by oldschool »

U ove dvije utakmice se tačno sve vidi o čemu se ovdje pisalo, krenimo redom. Prvo, jučer se najbolje vidjelo što nama odgovara Bilino polje. Dimenzije stadiona su dosta male, mi nemamo nikad igre, sve se svodi na ''krhni'' loptu pa Džeko ili neko drugi skoči a pa je mnogo veća šansa da naši igrači dođu do lopte. Naša odbrana se tu može nositi s jačim, jer imaju manje prostora za sve. Sinoć se vidjelo šta znači većina terena, pomeli nas, tamo ''krhanje'' napamet ništa ne donosi, razvučeni smo bili, pa su našu sporost iskoristili. Demontirali nas. Drugo, svaki selektor koji dođe nasljeđuje igrače, uvijek iste poziva a većina gubitnički mentalitet ima, slove kao potencijal godinama a ništa ne pokazuju. Nikakve akcije mi nemamo, nekog uigranog izvođenja kornera, slobodnjaka, auta, jedino su nešto Ćiro i Hadžibegić pokušavali, Kodri nisu dali šansu. Trebamo priznati, nikakve igre nemamo protiv tehničkih jakih reprezentacija koje vrše presing. Treće, ovo trebamo smatrati uspjeho, barem ja smatram. Jer mi igramo uvijek isto, isti igrači, ista taktika, napadali ili se branili. I pored gola je Misimović zakazao, on na presing ne zna odgovoriti, svaku loptu izgubi kod primanja, ode mu u stranu, nema brzinu, za utakmice protiv ovakvih timova nema šanse. Pjanića guraju na krilo i nikad čovjek ništa ne pokaže, uđe u sredinu i nešto pokaže a na krilu ostane propuh, on može odgovoriti na presing, ima brzinu, dribling, zna se brzo riješiti lopte. Džeko ništa nije pokazao, napisao sam i prije da će ga životinja Pepe majorizirati, protiv njega se jedino Messi naigrao. Rahimić ispuhao, nešto pokazao u prvoj tekmi a u drugoj propao, pokušava trčati za igračima ali ne ide, Misimović u drugoj tekmi nije ni pokušavao, nakon izgubljene lopte bi samo stajao. Papca su godine pregazile, šteta zbog tih godina neigranja kad je bio u najboljim godinama. Pape je zelen, nadmudren je, nije pronašao način da organizuje igru. ne možeš isti sastav i taktiku svugdje postavljati,a tako je kod nas.Četvrto, moramo odstraniti vječne talente:Štilić, Zec, Maletić, Muslimović, Pandža. Treba nam desno krilo, uvjeren sam da bi nam tu najbolje rješenje bio Dialiba :D . Bio je ubjedljivo najbolji igrač naše lige dok je igrao, ima brzinu, šut, centaršut, a mi toga nemamo. Subašić se pokazao u zvajti, i bolji je od svih pobrojanih, Misimoviću se zahvaliti, napokon Pjaniću dati da bude organizator, moderna desetka. Imamo toliko igrača vani koje niko ne prati. vidim rješnje u stranom treneru, nekom kome ne bi uvijek isti igrači igrali, ko bi čistku napravio, pokušavao nešto, uigravao i kažnjavao naše starlete, kad bi mogao Trapatoni(Štrunc, Basler, Meeemmet Šol :D ) ili neko njemu sličan. Da će pratiti mlađe igrače, otići i porazgovarati s raznoraznim talentima širom Evrope. Ne može me niko ubjediti da su Muslimović, Zec bolji od Dialibe, Seferovića i mnogih drugih. Lulića ne treba kritikovati, samo se možemo nadati da ne bude kao kod Salihovića. Dojadila mu neprvda, favoriziranje, svakom se može desiti. Pa samo smo išli preko njegove strane, ljudi nas tu zatvore ienamamo kud, Pjanić nije krilo, tek kad se umore Portugalci nešto može pokazati, brzinom proći, ali čekaj ti tih 70 minuta. Sinoć sam gledao tekmu gdje je bilo dosta sudija i kažu da je pretjerao, namjerno dao. Sami kažu da svi psuju, da se vode onim kriterijem sve bi poizbacivali, samo pogledajte Premier ligu Engleske. Rooney-u zbog krvičkog starta stave samo tri tekme, ne znamo šta će biti nakon žalbe. Baraž je za nas uspjeh, trebamo priznati i spustiti se na zemlju, nećemo se ni nikada plasirati dok gorenavedene stavke ne ispunimo i mnoge druge. I nakon Komiteta iste stvari ostaju, ja ne mogu vjerovati da svi selektori uvijek iste pozivaju, da je njihova volja, a pola ih nema blage veze. Štilić se preko reprezentacije prodaje godinama, ali džaba, ostaće da trune u Poljskoj, nema on za nešto veće. Ostaje nada za sljedeći Euro, povećat će se broj učesnika, u sljedećim kvalifikacijama baraž nam je maksimum, ne zavaravati se. Gađamo se oko stadiona, iznosimo cifre, Slovenci nam neke proračune, makete donose. Smiješno, ne treba nam više od 20 miliona eura da izgradimo čudo. Kad su Portugalci pravili za 30 miliona svoje, a nama Slovenci neke predračune za Grbavicu od 70 miliona za stadion od 20 hiljada, pa koga prave budalama. Kod nas ne zarađuju toliko radnici, jedina mana naših je što fušeraju, toga se treba paziti. Stadion Hofenhajma je koštao 60 miliona, gradio se 17 mjeseci, a kolike su tamo plate, cijena zemljišta, bilo čega. Sve bolje ima od nekih lijevih prijedloga, a i jeftinije izađe. halalite na romanu. :mrgreen:
condy

#375 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by condy »

Čestitam reprezentaciji i selektoru na dobrim rezultatima u ovim kvalifikacijama za EP.
Momci su nas dosta puta obradovali, i uljepšali nam lošu bosansku svakodnevnicu.

Zmajevima nemamo šta zamjeriti, igrali su protiv mnogo bolje reprezentacije i nisu imali relane šanse za prolaz.
Sa boljom taktikom, iako je besmisleno o tome sad pričati, jedino smo mogli izgubiti sa manjom gol razlikom, ali da nas je vodio i Murinjo ili Gvardiola, ne bi prošli Portugal, to nije bilo moguće sa onakvom igrom Portugalaca, brzinom, markiranjem, preciznošću ... :)
Post Reply