Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
minderpuza

#351 Re: Trudnjače online

Post by minderpuza »

Cestitke svim trudnjacama i "friskim mamama" :-D reko da se prijavim. Trudna sam vec oko 13 sedmica, i ovo mi je druga trudnoca koja je susta suprotnost od prve :D Prva trudnoca mi je bila jako teska i rizicna, prva 4 mjeseca sam samo povracala i gubila na kilazi te su me odlucili ostaviti kod kuce i izvuci s'posla i faxa. U prvoj trudnoci do 5 mjeseca se nista nije vidjelo a sad vec u 13 sedmici izgledam kao da sam 7 mjeseci trudna. Stomak je veeeliki iako kaze doktorica da je to normalno jer se stomacic pripremio obzirom na prijasnje iskustvo (moja mezimica je imala skor 5 kg i bila je dugacka oko 55cm jeeedva je izasla). Takodje ovu trudnocu hvala Bogu imam mucnine ali ne povracam :D :D i jedem kruske nenormalno :D
suza81

#352 Re: Trudnjače online

Post by suza81 »

Sretno!!! :D Drago mi je da ovoj drugoj trudnoci mozes osjetiti sve one njene lijepe strane i zelim ti puuuuuuno lijepih trenutaka s malim bicem u tebi :)
Meni je termin za 8 dana, falit ce mi moj stomacic :)
Felidae

#353 Re: Trudnjače online

Post by Felidae »

minderpuza wrote:Cestitke svim trudnjacama i "friskim mamama" :-D reko da se prijavim. Trudna sam vec oko 13 sedmica, i ovo mi je druga trudnoca koja je susta suprotnost od prve :D Prva trudnoca mi je bila jako teska i rizicna, prva 4 mjeseca sam samo povracala i gubila na kilazi te su me odlucili ostaviti kod kuce i izvuci s'posla i faxa. U prvoj trudnoci do 5 mjeseca se nista nije vidjelo a sad vec u 13 sedmici izgledam kao da sam 7 mjeseci trudna. Stomak je veeeliki iako kaze doktorica da je to normalno jer se stomacic pripremio obzirom na prijasnje iskustvo (moja mezimica je imala skor 5 kg i bila je dugacka oko 55cm jeeedva je izasla). Takodje ovu trudnocu hvala Bogu imam mucnine ali ne povracam :D :D i jedem kruske nenormalno :D

cestitam......i ja sam tek usla u 13 sedmicu, i nekako jos ne kontam imam li stomak (prva trudnoca), ujutru ga nemam, cim pojedem nesto stomak mi se napuse kao balon i imam takav osjecaj kao da mi je stomak pun vazduha....
jutros sam se prvi put u zadnja dva mjeseca probudila a da mi nije muka i da ne cucim kod wc solje, toliko mi je drago da neznam sta cu od sebe :-D .......ja sam postala ovisna o maslinama, nafurala sam se da mi smire mucninu :-)
minderpuza

#354 Re: Trudnjače online

Post by minderpuza »

Hvala na lijepim zeljama i na cestitkama....mada ne preproucujem veliku razliku (naravno ko zeli jos djece) iz razloga sto cesto zna doci do jos duzeg (nezeljenog cekanja). Nama je trebalo oko 3 godine da sklepamo ovo drugo :D nesto se nije dalo a nije da se nije radilo na tome :D :D :D
wewa

#355 Re: Trudnjače online

Post by wewa »

kiki-miki wrote:Da ne otvaram novu temu,a vjerujem da je neko imao iskustva,kako otvoriti štednu knjižicu djetetu? Šta je potrebno pogotovo ako nije riječ o vašem.
ne mozes bez pristanka i prisustva roditelja - a mislim da treba frisak rodni list.
--merima--

#356 Re: Trudnjače online

Post by --merima-- »

Evo da se i ja javim, malo sam se ulijenila, čim s posla dodem moram odspavati :zjev: i opet se ne razbudim dok mi je stvarno vrijeme spavanja :lol: Hvala Bogu sa trudnoćom ide sve kako treba, bila sam prvi put na pregledu kod dok. Ćehajić na Otoci, dok mi se čini OK. Uzela mi je papa, jer je prošlo tačno godina od posljednjeg, dala Folnu kis. Naručena sam na UZ 10.06., ovo bi mi trebala biti 12 sedmica, pa me interesuje da li trebam dok naglasiti koja sam sedmica da mi izmjeri Nuhanov broj ili kako se to već zove ili to oni obavezno rade.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#357 Re: Trudnjače online

Post by PipiDugaDevetka »

Drage moje trudnjače, zbog radi vas sam otvorio ovu temu. Vi što donosite na svijet nove Bosance i Hercegovke, prije svega, nove ljude. Pogledajte ovu emisiju o hrani.

Stručnjaci pričaju o hrani:

Eh, šta da radite i kako da se vi i vaša beba hranite, ne znam! I sam sam u istim hovnima...do grla.
suza81

#358 Re: Trudnjače online

Post by suza81 »

--merima-- wrote:Evo da se i ja javim, malo sam se ulijenila, čim s posla dodem moram odspavati :zjev: i opet se ne razbudim dok mi je stvarno vrijeme spavanja :lol: Hvala Bogu sa trudnoćom ide sve kako treba, bila sam prvi put na pregledu kod dok. Ćehajić na Otoci, dok mi se čini OK. Uzela mi je papa, jer je prošlo tačno godina od posljednjeg, dala Folnu kis. Naručena sam na UZ 10.06., ovo bi mi trebala biti 12 sedmica, pa me interesuje da li trebam dok naglasiti koja sam sedmica da mi izmjeri Nuhanov broj ili kako se to već zove ili to oni obavezno rade.
I ja sam drugi i treci mjesec doslovice prespavala :lol:

Ja se ne sjecam da li sam uopce bila na pregledu u tom periodu kad se mjere nuhalni nabori i tome nismo pridavali neku vaznost, cak nisam htjela da radim ni triple test iako je gin preporucivao. Samo sam uzivala u svojoj trudnoci i nisam htjela ni sekunde da se opterecavam stvarima koje bi mogle da krenu na lose.

Ginekologinja ce te svakako na svakom pregledu pitati koja si sedmica da upise na nalaz, a tebe ako bas zanima taj nuhanov broj pitaj je i neka mjeri :D
beautyfool

#359 Re: Trudnjače online

Post by beautyfool »

--merima-- wrote:Evo da se i ja javim, malo sam se ulijenila, čim s posla dodem moram odspavati :zjev: i opet se ne razbudim dok mi je stvarno vrijeme spavanja :lol: Hvala Bogu sa trudnoćom ide sve kako treba, bila sam prvi put na pregledu kod dok. Ćehajić na Otoci, dok mi se čini OK. Uzela mi je papa, jer je prošlo tačno godina od posljednjeg, dala Folnu kis. Naručena sam na UZ 10.06., ovo bi mi trebala biti 12 sedmica, pa me interesuje da li trebam dok naglasiti koja sam sedmica da mi izmjeri Nuhanov broj ili kako se to već zove ili to oni obavezno rade.
Ja sam isla privatno i dr. mi je mjerila taj nuhalni nabor a radila sam i tripl test,ako ti je uredu nuhalni nabor nema potrebe da radis tripl test iako oni svi preporucuju i taj test, ja sam radila tripl test iako mi je nuhalni bio uredu a radila sam ga cisto iz znatizelje :) .Mjerenje nuhalnog se moze obaviti samo u tom periodu oko 12 do 15 sedmice cini mi se, ja da sam na tvom mjestu napomenula bih dr.
otherside

#360 Re: Trudnjače online

Post by otherside »

Sigurna sam da dr Cehajic neces morati nista napominjati. Zena vise nego odlicno zna svoj posao :thumbup:
sretno! :-D
Sheftelija

#361 Re: Trudnjače online

Post by Sheftelija »

Pozdrav svim trudnicama, zelim vam svima finu i urednu trudnocu, sa sto manje stresova.
Ja sam juce dobila nalaze tripl testa i imam povecan rizik za Downov sindrom. :sad: Ma objasniti vam ne mogu u kojem sam soku i koliko sam zabrinuta. Na kontroli sam tek 14.06 pa vidjet cu sta ce dr.reci.
otherside

#362 Re: Trudnjače online

Post by otherside »

Sheftelija wrote:Pozdrav svim trudnicama, zelim vam svima finu i urednu trudnocu, sa sto manje stresova.
Ja sam juce dobila nalaze tripl testa i imam povecan rizik za Downov sindrom. :sad: Ma objasniti vam ne mogu u kojem sam soku i koliko sam zabrinuta. Na kontroli sam tek 14.06 pa vidjet cu sta ce dr.reci.
poslace te na amniocentezu najvjerovatnije. svaki screening test (kao sto je i triple test) ima odredjenu vjerovatnocu lazno pozitivnih i lazno negativnih nalaza. triple test i nije bas poznat (u svijetu) kao siguran pa se cesto kombinuje sa drugim testovima. helem, ne trebas se stresati i paniciti unaprijed...znam par zena kojima je bas triple test bio povecanog rizika a amniocenteza (koja je 99% sigurna) bila savrseno uredna :)
Felidae

#363 Re: Trudnjače online

Post by Felidae »

meni niko nije uradio taj Nuhalni nabor, vec sam pred sami kraj 14-te sedmice, imala sam par problema i stalno sam pod nekim terapijama, u petak opet idem doktoru, predpostavljam da cu ga pitati za to.
da li ce mi neko objasniti sta je to i kako se radi? mogu naci na netu, ali zelim cuti iz prve ruke...
hvala....
yellow cat

#364 Re: Trudnjače online

Post by yellow cat »

Sheftelija wrote:Pozdrav svim trudnicama, zelim vam svima finu i urednu trudnocu, sa sto manje stresova.
nemoj se bojati, doktor je tri moje prijateljice poslao da ispituje taj nuhalni nabor bez potrebe.. u tom momentu jeste bio povećan kod sve i jedne, ali kažu da ti nalazi variraju od sata do sata. Reče mi jedna da joj je doktor rekao da ju je pregledao sat vremena poslije, bili bi drugi rezultati. Tako oni rekoše meni, pa i ja tebi.

Ako u porodici nemaš Downov sindrom ili ako nisi starija rotkinja, nemaš se razloga brinuti. Pusa tebi i bebici. :kiss:
Sheftelija

#365 Re: Trudnjače online

Post by Sheftelija »

Pokusavam da se ne brinem, na dosta mjesta sam citala o nepouzdanosti tog testa tako da nadam se da ce sve biti ok, ako Bog da. Imam 31 godinu, a niko u porodici nema Downov sindrom. Slijedece sedmice sam na kontroli pa vidjet cu sta ce dr.reci.
Pusa svim mamama i bebicama :)
wewa

#366 Re: Trudnjače online

Post by wewa »

nuhalni nabor je nabor koze na vratu fetusa, a mjeri se njegova debljina. ako se dobro sjecam, bitno je da je debljina ispod 2 mm jer je zadebljani nuhalni nabor tipican pokazatelj Downovog sindroma kod bebe. debljina nabora mjeri se ultrazvucno, obicno vaginalnom sondom u periodu oko 12 sedmice trudnoce.

a dragim trudnicama od srca preporucujem da citaju o trudnoci, da se educiraju, kako bi bile mirnije i kako bi svojoj bebi mogle pruziti optimalan rast i razvoj u tih prekratkih i carobnih 9 mjeseci - nek vam u tom periodu nista ne bude vaznije.

kod triple testa je jako bitno u kojem se periodu radi, odstupanja mogu biti velika. lazno pozitivan nalaz je jako cest i bas zato veliki broj trudnica i odbija tu pretragu, jednako kao i amniocintezu ciji rizici ipak nisu zanemarivi. kod takvih pretraga u startu treba biti nacisto sta bi se ucinilo s rezultatom - kad se dobije nalaz amniocinteze (a ceka se i po mjesec dana ako se ne radi privatno), obicno trudnoca vec toliko odmakne da je tesko i pomisliti na prekid. zato iskoristite redovne preglede kod ginekologa i razgovarajte s njima, insistirajte da vam daju sve informacije, a ne samo uputnicu za pretrage. to je vas zivot i vasa beba, ljekari su tu da prate trudnocu koliko im to tehnologija omogucava, a odluke su samo na vama i ocevima beba. puno srece svim trudnicama :)
Felidae

#367 Re: Trudnjače online

Post by Felidae »

prosli put kad sam bila kod doktora bila sam u 12-toj sedmici tacno, UZ mi je radio pravo dugo, moguce da mi je radio nuhalni nabor, ali da mi je to jednostavno presutio. rekao je da nam se bebica ne voli slikati, i da se pravo vrti i mase rukicama, a trebao mu je profil, tako da je to sve malo duze trajalo, zato predpostavljam da je to mozda vec uradio, mada cu ga obavezno pitati.
hvala....
cordial

#368 Re: Trudnjače online

Post by cordial »

Da li neko zna da li porodilje koje nemaju zdravstveno osiguranje (Kanton Sarajevo) moraju placati porod? Neko mi je spominjao nekakav zakon na nivou FBiH prema kojem, izmedju ostalog, trudnice/porodilje imaju obavezno osiguranje. Zna li iko detalje?
beautyfool

#369 Re: Trudnjače online

Post by beautyfool »

cordial wrote:Da li neko zna da li porodilje koje nemaju zdravstveno osiguranje (Kanton Sarajevo) moraju placati porod? Neko mi je spominjao nekakav zakon na nivou FBiH prema kojem, izmedju ostalog, trudnice/porodilje imaju obavezno osiguranje. Zna li iko detalje?
Znam ja, moraju placati porod :roll: ja sve uredno platila.
Felidae

#370 Re: Trudnjače online

Post by Felidae »

e ne mogu da vjerujem, zastitili su trudnice i majke u ovoj zemlji na sve moguce nacine, nema sta......
od dana kad sam saznala da sam trudna pa do danas potrosila sam barem 300KM na razne lijekove, a tek sam u 4. mjesecu, sve sto sam dobila na recept je bio folacin, koji i onako kosta neke 4 KM.
ne zalim se na pare,boze sacuvaj, to je sve za mene i moju bebicu, ali sam ljuta na ovu zemlju... :x
cordial

#371 Re: Trudnjače online

Post by cordial »

beautyfool wrote:
cordial wrote:Da li neko zna da li porodilje koje nemaju zdravstveno osiguranje (Kanton Sarajevo) moraju placati porod? Neko mi je spominjao nekakav zakon na nivou FBiH prema kojem, izmedju ostalog, trudnice/porodilje imaju obavezno osiguranje. Zna li iko detalje?
Koliko to kosta? Mislim na porod. Zavisi li od bolnice?
beautyfool

#372 Re: Trudnjače online

Post by beautyfool »

cordial wrote:
beautyfool wrote:
Koliko to kosta? Mislim na porod. Zavisi li od bolnice?
Pa sve zavisi kakav porod i koliki je ostanak u bolnici, sta si sve primila od lijekova i slicno. Ja sam se prirodno porodila, primljena u porodiliste Jezero u 4h ujutro porodila se oko 19h, izasla sutradan oko 15h, muz je platio ne znam tacno koliko je bilo ali cini mi se nesto malo vise od 400 KM. Carski rez je puno skuplji plus boravak u bolnici je puno duzi i sve se uracunava u cijenu. Moguce da postoji razlika u cijeni izmedju bolnica ali iskreno ja nisam pitala, mozes otici pa pitati cijenu, jer moraju imati cjenovnik usluga nemogu napamet izmisljati.
beautyfool

#373 Re: Trudnjače online

Post by beautyfool »

Sto se tice tog zakona i ja sam cula za taj zakon da porod spada pod obavezno zdravstveno osiguranje dakle da se neplaca medjutim izgleda da je taj zakon izglasan ali ko zna kad ce poceti primjena istog :roll:
cordial

#374 Re: Trudnjače online

Post by cordial »

Evo rasprave o istom na ringeraja.ba.

http://www.ringeraja.ba/forum/Bez_zdrav ... 739/tm.htm
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#375 Re: Trudnjače online

Post by PipiDugaDevetka »

Felidae wrote:e ne mogu da vjerujem, zastitili su trudnice i majke u ovoj zemlji na sve moguce nacine, nema sta......
od dana kad sam saznala da sam trudna pa do danas potrosila sam barem 300KM na razne lijekove, a tek sam u 4. mjesecu, sve sto sam dobila na recept je bio folacin, koji i onako kosta neke 4 KM.
ne zalim se na pare,boze sacuvaj, to je sve za mene i moju bebicu, ali sam ljuta na ovu zemlju... :x
Izdrži, svi mi cijenimo to što samo vi žene donosite na svijet nove živote, nove bebe... Jeste da se ne čini sve od strane vlastii, ali eto, promijenili smo vlast i valjda će biti bolje.

Uklučite se na sličnu temu na podforumu Razno:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =1&t=88473

Zapamtio sam jednu pametnu od pisca Veličkovića:
Žene su ljudi od glave do pete, a ne od vimena do himena!
Post Reply