Terenci, SUV, 4X4, AWD - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Bakir1

#351 Re: Terenci i mehanika

Post by Bakir1 »

juancarlos wrote:pozdrav svima ,iz ovih 14 pročitanih stranica shvatio sam da POLOOVNI terenci nisu za svakoga jer traže puno ulaganja (i novca i vremena) i da je to za ljude koji se ne razumiju u mehaniku rupa bez dna,evo samo zadnja ova dva Jeep-a , ovaj Biščaninov totalno neispravan ,milion stvari čovjek mora zamjeniti..a ovaj Coberov izgleda s vana super ,a odozdo i mehanika ...bez uvrede momci ,ali to je za običan narod samo novo ako se može priuštiti , u suprotnom imate nepouzdano auto koje uz to izvuče zadnje dinar
jednim dijelom tvoja konstatacija je ok,isto tako moras znati da polovni terenci kostaju za svega par godina mnogo manje u % nego recimo neki mali auti.
polovan terenac uvijek da,kao sto ti kreso rece bitno je da radi ono zbog cega se zove terenac,mehanika pogon i to je to,ostalo po potrebi i mogucnostima.
cober je napravio pocetnicku gresku,nazalost,kupio 4x4 a nije probao ima li 4x4 i meni licno je zao zbog toga
BISCANIN2

#352 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

juancarlos wrote:pozdrav svima ,iz ovih 14 pročitanih stranica shvatio sam da POLOOVNI terenci nisu za svakoga jer traže puno ulaganja (i novca i vremena) i da je to za ljude koji se ne razumiju u mehaniku rupa bez dna,evo samo zadnja ova dva Jeep-a , ovaj Biščaninov totalno neispravan ,milion stvari čovjek mora zamjeniti..a ovaj Coberov izgleda s vana super ,a odozdo i mehanika ...bez uvrede momci ,ali to je za običan narod samo novo ako se može priuštiti , u suprotnom imate nepouzdano auto koje uz to izvuče zadnje dinar
Ne bih se bas slozio sa tobom kolega ,recimo ja sam 2007 kupio terenca za 5100 km 87 godiste ,4sezone me sluzio ka radno i porodicno auto .
Lista zamjenjenih djelova :alternator(350) km ,alanser (300),pragovi obrve 800 km ,remenje ,ulja,filteri 350 km ,šipka mjenjača 400 km ,grijači akumulator silver bosch 300 km ,gume 700 km .Sve ukupno 2850 + 51000 =7950 km U sami motor nikad nista dirano ,prenosi takođe ,e sad je ovaj novi vlasnik zamjenio krst kardana tako mi kaze i povario jednu šinu od šasije .
E sad mi nađi auto koje bi u ljetnom periodu prevozilo turiste po ovakvom putu a da izdrži mjesec dana .
Image

Ovo je bolji dio puta ima par kilometara puta džomba na džombi .

Ako ces auto koji ce te odvest na posao i skojim ces otici na more i po djete u vrtić onda zaboravi terenca .
Obični auto trosi 7 l nafte po gradu dok moj krdžo 13 znači ušteda 7x2.3=16.10 29.90 ,13 km po gradu na 100 km .
Ima logike .Iako je to recimo slabija tura pića .

Ali kad voliš ovakve stvari :
Image

Image

Onda tu turu 'pića možeš i da zaboraviš jer kad imaš terenca nije te briga jeli pada snijeg jeli parking ili kakva strana očišćena .
Slobodno se zaputiš put Sarajeva u sred janura a i možeš da doživiš ovakve trenutke:

Image

Image

I još nešto ja jeepa u ovakvom stanju mogu da vozam godinama kao što su ga i ovi prije mene vozali ,jer uvijek kreše i goni :mrgreen: nije on kriv jer je godinama totalno zapušten .
Ali kad uložim jedno tri milje u njega dobijam pilu od 126kw spremnu za balkanske gromače i bespuća a to je neprocjenjivo. :thumbup:
BISCANIN2

#353 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

A i od cobera ovo nije kraj svijeta jednostavno nije pazio kad je kupovao ,ali kad kreso od 2wd napravi 4wd onda ne bi trebalo biti veliki problem ni zamjeniti ili reparirati reduktor kod coberovog jeepa,ipak je auto u odlicnom stanju opremljen kao svemirski brod.
vrhovny

#354 Re: Terenci i mehanika

Post by vrhovny »

Pozdrav za cijelu ekipu znanu i neznanu!! Cini mi se da sam trenutno najnoviji clan ovog foruma i nadam se da cemo u buducnosti razmjenjivati iskustva i druziti se! Inace ja sam također iz Bihaća kao i moj prijatelj ciji nick govori sve!
vrhovny

#355 Re: Terenci i mehanika

Post by vrhovny »

Ah da nisam naglasio da vozim Grand cherokee 5.2 v8 iz 96 godine!!
herbert mekfjuger

#356 Re: Terenci i mehanika

Post by herbert mekfjuger »

BISCANIN2 wrote:A i od cobera ovo nije kraj svijeta jednostavno nije pazio kad je kupovao ,ali kad kreso od 2wd napravi 4wd onda ne bi trebalo biti veliki problem ni zamjeniti ili reparirati reduktor kod coberovog jeepa,ipak je auto u odlicnom stanju opremljen kao svemirski brod.
ma kakav reduktor, ne bi reko da je to neki veliki kvar... inače kod jeepa reduktor je skoro neuništiv :D
BISCANIN2

#357 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

vrhovny wrote:Ah da nisam naglasio da vozim Grand cherokee 5.2 v8 iz 96 godine!!
Zeleni he he he ,svaka čast dobro došao tamo gdje pripadaš he he he :)
kreso_atac

#358 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Ja ćekam Cobera da se javi šta je sa lo, da li se obrtaji multipliciraju, jer to zapravo lo i radi, dodaje zupčanik drukčijeg omjera koji drastično povećava obrtni moment. Onda ćemo ga konačno dijagnosticirati. A dobrodošlica novom članu, nadam se da jeep sluša, 5.2 zj je strava.
vrhovny

#359 Re: Terenci i mehanika

Post by vrhovny »

Iščitavam postove na forumu i vidim da ima dobrih poznavalaca teme i vidi se da znaju o cemu govore sto je danas rijetkost:)!
Hajde da i ja iznesem jednu nedoumicu, na mom Gc sam izmjenjao sve sto se izmjenjati moglo(kapa, rotor, kablovi, IAC, (TPS-dobio ali ne odgovara jack), PCV, cranckcase cap, Ulja filtere i sl. e sad posto imam sekvent znaci paljenje na benz. i prebaca na plin ..kad auto stoji vise od 15-20 minuta malo duze vergla dok upali!!!! Sta bi moglo biti i moze li biti da je to do TPS posto jedino njega nisam zamjenio jer kad sam ga narucio dosao mi je za americki model a u mene je evropski tako da je Jack malo drukciji i da negdje sam procitao da ECU ima mogucnost da pri nekom kvaru prebaci motor u neki Safe mode i da vozilo ide ali slabije i vise trosi..moze li biti da je moj GC u tom modu i da je to sve zbog tih stvari jer imam neki osjecaj iako mi ne prijavljuje kvar da mu lambda sonde nisu u redu(malo vise trosi po gradu a otvorena je OK)..Moze li se otkriti to s ovim dijagnostikama koji imaju nasi majstori ili cu ga voziti u Gasparića u zagrebu na dijagnostiku u ovlašteni servis?
Cober

#360 Re: Terenci i mehanika

Post by Cober »

kreso_atac wrote:Btw što se tiče onog broja šasije kojeg si mi dao, evo šta je taj auto imao od instalirane opreme kada je izašao sa proizvodne trake:
Sve pobrojano na spisku vozilo posjeduje koliko ja to mogu prepoznati, naravno ne znam ove stvari oko reduktora, mjenjača slipova, dana itd, ali ona velika većina ustvari čini mi se sve, što je prepozantljivo na spisku je tu.
Cober

#361 Re: Terenci i mehanika

Post by Cober »

kreso_atac wrote:Eto to je to, izgleda da nemaš slip ni nazad, ako niko nije u međuvremenu stavio drugi diff (u šta sumnjam), ali opet kada bude u zraku provjeri mu onako okrećući jedan kotač, prati šta se dešava s drugim.
OK, uraditi ću to.
Cober

#362 Re: Terenci i mehanika

Post by Cober »

veliki ciro wrote:mozda je problem prijatelju u tome kako pokusavas krenuti iz tog mjesta? moras biti tu jako pazljiv sa gasom na tom terenu, pogotovo sto je motor snazan i moze lako proklizati. Gasa mu das tek toliko da se moze pomjeriti 0.5 km/h, i to skroz lagano pritisces. Mozda pokusavas onako jakim gasom kao kreso u vrtaci, ali za to treba vise i iskustva i znanja.
Moguće, mada me ipak buni zašto se okretala prvo samo gornja, a drugi put samo donja osovina..
Toliko osjetljiv ipak ne bi trebao biti obzirom na supreiorne karakteristike vozila Jeep generalno.
vrhovny

#363 Re: Terenci i mehanika

Post by vrhovny »

Moguće, mada me ipak buni zašto se okretala prvo samo gornja, a drugi put samo donja osovina..
Toliko osjetljiv ipak ne bi trebao biti obzirom na supreiorne karakteristike vozila Jeep generalno.[/quote]

Provjeri ulje u reduktoru?
Cober

#364 Re: Terenci i mehanika

Post by Cober »

kreso_atac wrote:Kada ubaciš u 4lo, ima li razlike u obrtajima u odnosu na 4 all time?
Provjeriću što prije pa javim.
kreso_atac wrote:to što ne zaključa diff u LO može biti uzrokovano savijenim viljuškama unutar reduktora, ili otpuštenim lancem. To daj nekom dobrom mehaničaru da provjeri, ako je stvarno tako kao što kažeš, da dobro ubaciš u lo, ali da nema prenosa na obje osovine.
I to ću uraditi, mislim da je Salem koji održava terenska vozila za US ambasadu dobar mehaničar, trebaće mi malo vremena za to..
kreso_atac wrote:Znači ako je LO, MORA BITI barem jedan naprijed i jedan nazad koji se vrti.
E vidiš, ja sam to vidio kroz otvorena vrata dajući gas samo sa jedne strane, teoretski i praktično je onda moguće da se okretao jedan naprijed i jedan nazad ali sa suprotne strane tako da ja to sam nisam mogao vidjeti.. Provjeriću i to, hvala na tako preciznim uputama..
BISCANIN2

#365 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

Cober wrote:
veliki ciro wrote:mozda je problem prijatelju u tome kako pokusavas krenuti iz tog mjesta? moras biti tu jako pazljiv sa gasom na tom terenu, pogotovo sto je motor snazan i moze lako proklizati. Gasa mu das tek toliko da se moze pomjeriti 0.5 km/h, i to skroz lagano pritisces. Mozda pokusavas onako jakim gasom kao kreso u vrtaci, ali za to treba vise i iskustva i znanja.
Toliko osjetljiv ipak ne bi trebao biti obzirom na supreiorne karakteristike vozila Jeep generalno.

Iz mog skromnog iskustva ispravan terenac onakav teren bi u najmanju ruku uzorao .On i kad klizi kad je skroz klizavo ide diagonalno ali ide ili se zakopa do osovina .
kreso_atac

#366 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

ma nema šta, po onom terenu ovaj grand pogotovo u LO mora da leti, bez ikakve dileme. Provjeri to da li se i jedan na drugoj strani vrti, prednji ili zadnji, mada osjeti se i iznutra koji kotači rade. Ako bude još uvijek samo na jednoj osovini radio, onda ga po pravom asfaltu u 4 all time natjeraj na 30 kmh, zatim zaustavi auto, ubaci u LO i opet ga natjeraj do 30 kmh, i javi jesi li primijetio kakvu razliku 30 km/h u LO i u ALL TIME. Obrtaje, zvuk motora itd itd. Onda ćemo znati bolje gdje je problem. A u slučaju da se vrti jedan naprijed, jedan nazad, onda bojim se da je do tebe (prevelik gas, loše gume ili ne znam šta već), ili zupčanik za sporu redukciju unutar reduktora, mada malo mi je to nepojmljivo da je otišlo, ne znam šta su mu radili u prošlosti ako je do toga. U svakom slučaju pravo mi je neshvatljivo da tu Jeep zaglavi, stvarno sam iznenađen, a i ostali koji ganjaju Jeepove, a i ostale TERENCE mogu ti potvrditi da tu on mora gaziti.

Ako sporo prebacuje pogon na prednje u slučaju proklizavanja zadnjih (govorim za slučaj kad je reduktor u all time modu), onda imaš par opcija: ulje (nizak nivo, nema ga uopšte, staro), progresivne spojke slipa.

@vrhovny: ako je u safe modu, to jednostavno moraš primijetit, jer u tom slučaju grand će ti raditi sa 4 cilindra, a mislim da se to može primijetiti, lijen je na ubrzavanju, slabo ide itd. tps svaka obd ili chrysler dijagnostika mora primijetiti ako je pokvaren. Nisam baš razumio šta je problem kod tebe, je li kad je hladan teško pali? Kada je vani minus, a prvi put ga pališ, ili kad ga voziš pa ostaviš malo da odmori i onda pokušaš upaliti? Je li nemirno radi na leru onda kada ga upališ nakon takvog verglanja? osjeti li se malo miris benzina kada ga tako teže upališ? ovako na prvu moguće curenje injektora, ili pumpe goriva (kao da vraća benzin povratnim ventilom), provjeri crankshaft senzor, relej njega i pumpe.
Cober

#367 Re: Terenci i mehanika

Post by Cober »

TheGodfather001 wrote:@Cober - ne bih da ti prisjedam na "muku", ali de nam reci od koga si uzeo ovo vozilo?? Cisto da ga izbjegavam u sirokom luku. Jesi ti vozio auto na pregled prije nego si ga kupio? test voznju?

@Kreso - prijatelju svaka cast, nacitao sam se tvojih postova, i izgradio sam jedan veliki rispekt... Ima li ista na vozilima marke Jeep sto ti ne poznajes??:))
Ne bih ja to sa izbjegavanjem za sada dok sve ne provjerim, možda je do mene, a i ne izgleda mi tako i pored svega što sam naveo. Dojam o prodavaču izuzetno dobar, vozio ga jesam na testnu vožnju, oduševio me je karakteristikama na izuzetno strmim nagibima na sfaltu, mjenjač ne proklizuje ni sekundu, iz stajanja te izbacuje u vis jačinom G sile, vuče ko u Krešinoj vrtači.. Kada sam sa prijašnjim vlasnikom obavio probnu vožnju po brdovitom asfaltu, nakon toga okrenuo sam u negdje u blatnjavo brdo. Pošto to u Sarajevu nije baš lako nači blizu grada a da je pristupačno sa ceste, jer van grada sve neke kuće i ograđene njive, dok sam došao do Čavljaka - nestalo benzina a već bio bez plina.. onda smo se spuštali nizbrdo u leru sve do grada i benzinske. Sve ostale navedene karakteristike, kickdown, broj obrtaja, mirnoća rada, temperatura, kočenje, pritisak ulja, boja i miris ulja, itd koje sam zapamtio i slijedio po uputama, sve bez mane, uključujući i godinu i tip motora, preporučeni Quadra (nisam znao za dva tipa) pa čak i Trail Rated.. Marfijev zakon. A Krešino poznavanje materije je toliko impresivno, da se slijedeći veoma precizne upute i potpuni nepoznavaoci ovih mašina mogu usuditi pa i u potpunosti vjerovati više tom testu nego servisu i majstorima kojih ima zaista svakakvih..

Evo vidi šta sam sebi pripremio prije probne vožnje.. Sve isprobano osim tačaka 6. i 7. Bukvalno, ali baš bukvalno, u trenutku silaska sa asfalta u blato na žestokom brdu nestalo gorivo, a indikator pokazivao još 15 kilometara.. I ovo dole je skraćena verzija u odnosu na sve podatke koje sam sebi selektivno složio i presložio u cilju da se edukujem o tipovima, vrstama i podvrstama. E sad što ja nisam isprobao najvažnije tačke 6 i 7, što igrom slučaja, što izuzetno pozitivnim utiskom svega što sam do tada provjerio...

"TEST:

1. - Upali ga, provjeri kako radi na leru. Ukoliko mirno radi (drži obrtaje konstantno na 700 ili 800 RPM, nebitno, ali da ne varira i ne skače kazaljka, znači ni milimetar ne smije gore-dole), malo nemirniji rad ali samo na leru (bez promjene broja obrtaja) je "dozvoljen" jer je vjerovatno u pitanju IAC, a kojeg nije problem očistiti ni kod kuće, lako se skida i čisti četkicom za zube.
2. -Pritisak ulja u motoru treba biti između 30 i 60 PSI. Provjeri filter zraka ima li ulja na njemu.
Ako su svi ovi parametri ok, znači da je motor dobar i idemo dalje.
3. - Izvadi mjerač ulja u mjenjaču i obriši bijelom papirnom maramicom i provjeri boju ulja: CRVENO/CRNO. Trebalo bi biti što crvenije, i ne smije imati miris paljevine.

-Od reduktora možeš imati sljedeće opcije: NP231 (prepoznaješ ga po opcijama 2hi, 4hi, N, 4Lo) ili NP242 (2hi, 4hi part time, 4 hi full time, N , 4Lo). Oba su jako dobra i izdržljiva, s tim da je 231 bolji za off road i modifikacije
LIMITED verzije imaju obično 4.7 motor i više opreme. LIMITED ima QUADRA REDUKTOR sa opcijama: 4x4 full, 4x4 part time i 4x4 lo. Znači nema opcije za samo 2wd, ali u principu kod njega je 4x4 full samo zadnji pogon, a kad osjeti potrebu, tj kad zadnji prokližu aktiviraju se i prednji.

VOŽNJA:
1. - U vožnji prvo ga testiraj kako se ponaša na veoma jak gas prilikom samog kretanja, je li ima skakanja, lupanja itd u podvozju (ničega ne smije biti, nikakvog osjećaja da je nešto nesigurno, nedotegnuto), mjenjač ne smije kasniti ni malo prilikom prebacivanja pozicija, ne daj se zbuniti "da je to zbog ulja", jer vjerovatno nije. Da jeste prodavač bi to sredio prije prodaje.

2. - Zatim kickdown overdrive ispitaj (ako ne znaš šta je to, evo da pojasnim: kada recimo ideš u trećoj 50 kmh, i odjednom daš gas do poda, on mora vratiti u nižu brzinu i tjerati ga u više obrtaje sa velikim ubrzanjem, ali to mora odraditi bez da lupi, preskoči, prokliže ili bilo šta, nego samo da osjetiš jači zvuk motora i jako ubrzanje). Jer on je glavni na negdje oko 2200 obrtaja. Ili overdrive isprobaj kada obilaziš, tada će sam vratiti u nižu. Kada recimo u D ide 50-60 po asfaltu, ili više kada je u četvrtoj pa kada mu naglo daš gas, je li vrati nazad i na nešto preko 2000 obrtaja,

3. - TEMPERATURA: motor treba držati temperaturu oko 180, 190 ili 200 F, zavisno od termostata koji je ubačen unutra. Uglavnom iznad ili ispod ne smije, i ne smije varirati u toku vožnje zavisno od načina vožnje. 4.7 zna imati problema sa grijanjem, al i i to agresivnom vožnjom možeš odmah na licu mjesta testirati. Pri tom agresivno ne mislim jurnjavu, nego u prvoj recimo redukovano ganjati ga 20ak minuta pa vidjeti kako se ponaša, onda to znači da je sve ostalo uglavnom dobro.
4. – KOČNICE: da li kočnice rade jako i dobro? Mislim kada pritisneš do kraja pedalu treba baš ono da koči odmah.

5. - MJENJAČ: Nađi neke uzbrdice gdje će biti pod opterećenjem i prati je li nekad prokliže ili preskoči mjenjač, to nikada ne smije biti (sjeti se vrtače, odmah mora da grize podlogu).
Pod velikim opeterećenjem mjenjač se ne smije žaliti, nađeš velik nagib, i staneš na njemu, i naglo kreneš, tu provjeriš hoće li mjenjač proklizati.

6. - REDUKTOR: kako ispitati. Jednostavno, pogotovo ako je NP 242 sa zadnjom vučom, postavi ga na lošu podlogu (snijeg, blato) u 2WD gotovo da ne može nigdje krenuti, a u 4 hi mora se osjetiti poboljšanje.

7. - BLOKADE, REDUKCIJE I LSD: moraš ići u zahtjevnije "zahvate" tj zahtjevnije terene i natjerati auto da prvo jedan, a onda dva kotača budu u zraku, tzv "dijagonale". Evo na slici nepotpuna dijagonala, kada je samo jedan kotač u zraku. To slično uradi negdje na način da jedan prednji i jedan zadnji bude u zraku. U svim slučajevima u PART ili LO modu reduktora auto se MORA pokrenuti, inače reduktor ne radi dobro posao. Znači, mjenjač se ne smije čuti, nikakvo šuštanje, zujanje (u diffovima) itd ne dolazi u obzir.
- Najbolji način za dolazak na pravu dijagonalu je da nađeš oštar nagib (oko 40 stepeni), budeš postavljen paralelno sa njim i oštro smotaš prema njemu, lagano gazeći na njega, dok dva kotača ne dođu u vazduh (jedan prednj i jedan zadnji).

KANAL:
1. - Serijski na Laredo ide Selec trac reduktor (NP 242 koji može zaključati centralni diff, i koji može a ne mora imati lsd naprijed i/ili nazad). U njemu može biti Trac Lok LSD, a da bi vidio ima li ga najlakši način je da digneš zadnji kraj kompletan, okrećeš rukom jedan zadnji kotač, ako ima limited slip i drugi će se okretati u istom smjeru, a ako nema, drugi će se okretati u suprotnom smjeru. Isto tako i naprijed.
2. -Što se tiče stanja ispod vozila, neka te ne čudi malo curenje (ali totalno malo) iz diferencijala, to je normalno
3. -Ulja na mjenjaču, ne smije biti.
4. – KOROZIJA: tragovi korozije ukoliko ih ima su (pogotovo na Grandu) posljedice prometne nesreće koju je auto doživjelo nekad u prošlosti"
Cober

#368 Re: Terenci i mehanika

Post by Cober »

kreso_atac wrote:I da Cober, ne znam jesi li nam rekao za koliko para si ga uzeo, ako nije tajna. Jer iz toga se nekad zna pročitati dosta toga. I jesi li ga testirao kad si uzimao?
Ne nije nikakva tajna, zamjena za mog izuzetno dobrog Passata 4motion 1.9 TDI uz doplatu, ful verzija i sve fabrički, xenoni, sportski ovjes, svi oni postojeći i nepostojeći luksuzni dodaci poput alcantre, hrom paketa i još puno toga.. Cijena mu je bila 19.500 za keš, a 20.500 u zamjeni.
kreso_atac

#369 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Da, mjenjač si eto ispitao, nažalost reduktor nisi. Ali nebitno provjeri još jednom je li do tebe, vrte li se kotači na obje osovine, i laganim gasom pokušaj krenuti. Quadra trac II je dosta sličan quadra driveu (mada QD model ima uvijek LSD i naprijed i nazad), i qt-II je rjeđi dosta. Uglavnom nemoj da te toliko zabrine ovo, nije auto vrijedno toliko razbijanja glave i brige, u krajnjem slučaju kompletan drugi reduktor sa ugradnjom i štelovanjem je ispod 500 €. Reduktori su inače jeftiniji i od diferencijala i od mjenjača (oko 400€ polovan, ali ispravan, osvježen i testiran). Mada nać ćemo mu rješenje, možda je stvar samo u viljuškama koje su jako jeftine, možda jednostavno samo ulja u reduktoru fali, povedi sa sobom dvojicu i dok si unutra neka jedan stane na jednu, drugi na drugu stranu i prate koji se kotači okreću. Ali zapamti, laganim totalno gasom ideš. Ako budeš uzimao ulje, potrudi se da nađeš Mopar ulje za 247 reduktor, inače neće biti baš veselo za gerotor i lamele.

EDIT: i cijena mu je OK, pa pretpostavljam da nije nešto ozbiljno ili nešto što je bivšem vlasniku zadavalo probleme ili zbog čega ga svjesno prodao. Stavi mjenjač u 1 nakon ubacivanja reduktora u LO, i daj gasa tek toliko da može krenuti, ako gume nisu plastika morao bi krenuti, i neka neko prati kotače ako prokližu.
Cober

#370 Re: Terenci i mehanika

Post by Cober »

kreso_atac wrote:Ja ćekam Cobera da se javi šta je sa lo, da li se obrtaji multipliciraju, jer to zapravo lo i radi, dodaje zupčanik drukčijeg omjera koji drastično povećava obrtni moment. Onda ćemo ga konačno dijagnosticirati. A dobrodošlica novom članu, nadam se da jeep sluša, 5.2 zj je strava.
Hvala ti Krešo, žao mi je zbog čekanja, iako sam rano jutros vozio van grada da ponovo probam sa N pa onda redukcijom, poslije sam hitno morao na pranje, jer iako je nedelja imao sam dogovorene bitne poslovne obaveze koje su me zadržale noćas sve do maloprije.. Mislim da to sa obrtajima mogu probati u garaži, kasno je ali ću odmah sada izaći da probam i da ti to javim, jer sutra neću imati vremena sve do večeri, a sve do tada će to biti fina gradska vozilica..
Cober

#371 Re: Terenci i mehanika

Post by Cober »

BISCANIN2 wrote:A i od cobera ovo nije kraj svijeta jednostavno nije pazio kad je kupovao ,ali kad kreso od 2wd napravi 4wd onda ne bi trebalo biti veliki problem ni zamjeniti ili reparirati reduktor kod coberovog jeepa,ipak je auto u odlicnom stanju opremljen kao svemirski brod.
Da, i ja se ipak nadam nekoj banalnoj popravci.
Čak nešto mislim đaba i sve redukcije ako ove gume ne čupaju po travi i blatu..
Cober

#372 Re: Terenci i mehanika

Post by Cober »

Pozdrav, i iskreno mislim da svi oni terenci koji idu na off-road traže neuporedivo više i sredstava i vremena i svega, od ovoga što sam ja dao za ovog Jeepa, nakon ovoga što sam pročitao na ovoj temi smatram to i dalje izuzetno dobrim potezom za moje potrebe, i pored moguće greške koju sam počinio u testiranju i nabavci konkretne vozilice..
Cober

#373 Re: Terenci i mehanika

Post by Cober »

Cober wrote:Moguće, mada me ipak buni zašto se okretala prvo samo gornja, a drugi put samo donja osovina..
vrhovny wrote:Provjeri ulje u reduktoru?
OK i to..
kreso_atac

#374 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

U svakom slučaju to stoji: ako su gume loše, po klizavom ti ne pomažu ama baš nikakve redukcije nit pogoni (moraju imati široke kanale za blato, radi boljeg čišćenja, i moraju biti duboke, inače se napune šare, i onda si gotov, samo klizanje imaš, bez hvatanja podloge). Ali gledajući onako po onim slikama ne izgledaju tako loše, mada izgled može prevariti. U mjestu nećeš moći primijetit razliku u obrtajima, jer on njih multiplicira ustvari preko reduktora, a on radi samo kada je auto u pokretu. Uradi onako kako sam ti rekao, na pravcu u 4 full time ideš do 30 kmh, onda staneš i ubaciš u LO, i na asfaltu tako ali pravcu (jer ne smiješ raditi puno volanom po takvoj podlozi u LO), i ideš isto do 30 kmh, i morao bi primijetit razliku ako radi LO, tj više obrtaja motora na tih 30 kmh. Eh ako tu primijetiš tako drastičnu razliku u obrtajima, onda vidi na terenu je li se okreću po jedan minimalno na svakoj osovini. Nadam se da si shvatio, ako je još nejasno, javi pa ćemo pokušati biti jasniji.
Cober

#375 Re: Terenci i mehanika

Post by Cober »

kreso_atac wrote:Ja ćekam Cobera da se javi šta je sa lo, da li se obrtaji multipliciraju
Ne, nema razlike..
Post Reply