Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
KotromanichII

#351 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by KotromanichII »

Ja sam na pitanje vec odgovorila. Isus jeste Bog, Isusa jeste rodila Marija koja je zacela od Duha Svetoga. Sta jos ocekujes da ti se kaze?

Gde sam ja to rekla da obozavam i ljubim krst?
Isus BOg kazes hm, neznam stvarno na osnovu cega to se zakljucuje, zapitam se nekad dali vi uospte citate biblijske tekstove

evo hajmo zajedno uzet jedan malo analizirati i vidjeti jeli isus Bog ili nije

Ako je isus Bog kako moze nesto vako reci:

Ivan 20:17 Isus joj reče (Mariji Magdaleni): "Ja se uzdižem svom Ocu i tvom ocu; i mom Bogu i tvom Bogu".

Isus ako je bog to znaci ,Bog govori mariji magdaleni, da se BOg uzdize drugom Bogu, to jeste njegovom Bogu i njezinom Bogu, dva Boga znaci :thumbup:

Bog koji nema moci, i nemoze ciniti nista na svoju volju

Ivan 5:30,31 "Ja sam po sebi ništa ne mogu učiniti: sudim kako čujem, a moj sud je pravedan; jer ja nisam po svojoj volji nego po volji Oca koji me je poslao. Ako ja svjedočim o sebi, moje svjedočanstvo nije vjerodostojno."

Otac Bog poslao Boga sina , hm znaci opet dva BOga, a sve se prica kako je krcani vjeruju u jednog Boga a sad ispade dva Boga

Ivan 17:3 "A ovaj život je vječni, da bi oni znali Tebe, jedinog pravog Boga i Isusa Krista kojeg si Ti posalo".

Bog poslao Boga isusa, opet dva Boga

Bog koji nema znanja

Marko 13:32 "Ali o tom času i tom danu ne zna niko, ne, ni anđeli koji su na nebu, niti sin, nego samo Otac".

ako je Sin Bog od Boga Oca, kakav je to BOg koji nezna stvari ?????????

Vidi kako fino isusa kaze covjeka a vi mu opet kazete da je Bog

Ivan 8:40 "A vi sad tražite da me ubijete, čovjeka koji vam je rekao istinu koju sam čuo od Boga".

stvarno neznam kako iko moze pored ovih stihova iz Biblije vjerovati da je isus Bog.

A sa logicke strane, hajde sjedni malo i razmisli, kakav je to Bog koji, jede , pije, spava i ide u wc. Mozes li ti zamisliti BOga koji ide u wc, ja nemogu zamisliti :-) , ili zamisliti BOga da je u pelenama, i da mu mama brise guzu :-)

evo nek Allah kaze nesto u vezi toga svega:

Allah kaze:

kad rekne Allah: “O Isuse/Isa, sine Marijin/Merjemin! Jesi li ti govorio ljudima: ‘Uzmite mene i majku moju kao dva boga mimo Allaha?”
Reći će: “Slava Tebi! Nije moje da kažem šta pravo nemam. Ako sam to rekao, pa doista to znaš. Ti znaš šta je u duši mojoj, a ja ne znam šta je u duši Tvojoj. Uistinu! Ti, Ti si znalac nevidljivih. Nisam im govorio, izuzev šta si mi naredio: ”Obožavajte Allaha, Gospodara mog i Gospodara vašeg."

a vidi ovo sta isus kaze u novom zavjetu i opet pored svega vjerujete u dva Boga

Marko 12:29 Isus odgovori: "Prva glasi: "Čuj, Izraele, Gospodin, Bog naš, jest jedini Gospodin.

znaci 1 Bog a ne 2 Boga kao sto neki vjeruju :thumbup:
Last edited by KotromanichII on 27/01/2011 22:14, edited 1 time in total.
PRO testant

#352 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by PRO testant »

HZArnel wrote:
PRO testant wrote:
psydelija wrote:@protestant,

zanimljivo... reci mi jos da li su ti spisi autenticni..., tj., da i postoji originalan biblija iz tog doba? ako postoji, gde se nalazi...koja je crkva ili sinagoga poseduje.

ps: ovo pitam iz razloga sto sam negde procitao da je kuran autenticna religijska knjiga (beez izmena) i prepisa, a da su biblije nadoradjene, sve i jedna od 66 koliko je u upotrebi...!?

pps: original kuran iz vremena poslanika muhameda je u muzeju u istanbulu, tj., u sultanovm turbe-u.
Također da napomenem da je ovo nemoguće jer tradicija (čitaj Hadis) prenosi da su se neki ajeti izgubili, odnosno da su neki fragmenti i zapisi pojedinih ajeta uništeni još za vrijeme Muhameda.
Odnosno relativno brzo nakon njegove smrti. Ali i dalje se tvrdi da postoji dobar lanac prenosilaca.
Tako da je moguće da postoji samo rana kopija, ili nešto slično, jer zapisi rieječi koje je Muhamed izgovarao ne postoje više.
A znamo i da je dosta drugih manuskripta uništeno prilikom Utnmanove standardizacije Qurana. Iako se za njih tvrdi da su bili drugačiji ili "neispravni" bili bi dobro mjerilo i pomagalo u određivanju preciznosti prenosa. Ali eto, nema ih.
bas probam objektivno da sagledam sve konsekvence religije i ovo prvi put cu'!Sad def. sam prosvijetljen.Kur'an je bezvezna kopija nastala bar 50 godina po Muhammedu a Biblija je knjiga nastala za vrijeme Isusa,uzgred,nastala je cak i prije,davno,davno prije Isusa,samo je valjda doradjena u vrijeme Isusa.Sta li je?!Po nj smrti uopce nije nista dodano.
A sad mi reci,sta je 25 decembar?Dan cega?
Sad mi reci,sta je ptica Horus u egipcanskoj mitologiji?
Sad mi reci,kad su nastala 4 evandjela?
I ako mi na ovo odg kako treba uz argumentaciju,onda te necu vise mucit pitanjima.:-)
Dan Božića!?!?!?!?!? I?? Ne kontam?? Je li bolje išta da imam da se sjetim nečega VEOMA BITNOG ili da ga nikako ne slavim?
Paralele sa mitskim likovima iz prthodnih vremena ne moraju da znače da je stvar o jednoj te istoj priči sa nekim doradama, Zar ne? Paralele su moguće kroz istoriju u vezi mnogih događaja ljudi, mjesata i tome slično, a to ne znači da je to ista osoba, mjesto događaj ili kako je to popularno ovih dana govoriti o Isusu.
Nastalo nakon uskrsnuća Krista. I? Šta?
Pisali Matej - pozvan od Isusa -
Mat 10:2 Imena dvanaest apostola jesu: "Na prvom mjestu Simon s pridjevkom Petar i njegov brat Andrija; Jakov, sin Zebedejev, i njegov brat Ivan;
Mat 10:3 Filip i Bartolomej; Toma; Matej, carinik; Jakov, sin Alfejev, i Tadej;
Mat 10:4 Simon Revnitelj i Juda Iskariot, koji postade izdajnik njegov.
Mat 10:5 Ovih dvanaest posla Isus i zapovjedi im: "Ne idite k neznabošcima i ne ulazite ni u koji grad samarijski!
Iz istog citata se vidi i poziv Ivana.
Luka je bio Pavlov lični ljekar koji ga je prati na putovanjima.
Marko Je bio Petrov pisar i rođak. Boravio sa Petrom skoro cijelo vrijeme.

Tri Hebreja i poganin ujedno lječnik i istoričar.
Luka i Istorija: http://en.wikipedia.org/wiki/Luke_the_E ... _historian
Luke as a historian
See also: Historical reliability of the Acts of the Apostles, Census of Quirinius, and Chronology of Jesus
A medieval Armenian illumination, by Toros Roslin.

Most scholars understand Luke's works (Luke-Acts) in the tradition of Greek historiography.[12] The preface of The Gospel of Luke (1:1-4) drawing on historical investigation is believed to have identified the work to the readers as belonging to the genre of history.[13] There is some disagreement about how best to treat Luke's writings, with some historians regarding Luke as highly accurate, and others taking a more critical approach.

Archaeologist Sir William Ramsay wrote that "Luke is a historian of the first rank; not merely are his statements of fact trustworthy...[he] should be placed along with the very greatest of historians."[14] Professor of classics at Auckland University, E.M. Blaiklock, wrote: "For accuracy of detail, and for evocation of atmosphere, Luke stands, in fact, with Thucydides. The Acts of the Apostles is not shoddy product of pious imagining, but a trustworthy record...it was the spadework of archaeology which first revealed the truth."[15] New Testament scholar Colin Hemer has made a number of advancements in understanding the historical nature and accuracy of Luke's writings.[16]

On the purpose of Acts, New Testament Scholar Luke Timothy Johnson has noted that "Luke's account is selected and shaped to suit his apologetic interests, not in defiance of but in conformity to ancient standards of historiography."[17] Such a position is shared by most commentators such as Richard Heard who sees historical deficiencies as arising from "special objects in writing and to the limitations of his sources of information." [18]However, during modern times, Luke's competence as a historian is questioned. A narrative which relates supernatural, fantastic things like angels, demons etc. is seen as problematic as a historical source. Besides these factors, several discrepancies are found in his accounts. His knowledge of geography is seen as rudimentary. And it is understood that Luke did not intend to record history. His intention was to proclaim and to persuade. Many see this understanding as the final nail in Luke the historian's coffin.[19] Robert M. Grant has noted that although Luke saw himself within the historical tradition, his work contains a number of statistical improbabilities such as the sizable crowd addressed by Peter in Acts 4:4. He has also noted chronological difficulties whereby Luke "has Gamaliel refer to Theudas and Judas in the wrong order, and Theudas actually rebelled about a decade after Gamaliel spoke(5:36-7)'[12]
mig

#353 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by mig »

@KotromanichII
Citirali smo i ti i ja bezbroj puta i ja vise ne nameravam.
KotromanichII

#354 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by KotromanichII »

mig wrote:@KotromanichII
dobro, ali na ono gore nemozes mi dati odgovor, nemoguce je dati odgovor jer vjerujes da je Isus Bog, i nikako se to vjerovanje ne uklapa u biblijske tekstove koje sam gore postirao.

ma vjeruj te u sta hocete boli me briga , ma vala i u paja patka koji donosi poklone djeci za bozic :D
mig

#355 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by mig »

KotromanichII wrote:
mig wrote:@KotromanichII
dobro, ali na ono gore nemozes mi dati odgovor, nemoguce je dati odgovor jer vjerujes da je Isus Bog, i nikako se to vjerovanje ne uklapa u biblijske tekstove koje sam gore postirao.

ma vjeruj te u sta hocete boli me briga , ma vala i u paja patka koji donosi poklone djeci za bozic :D
Da sam ti jednom odgovorila, ali... tako je najbolje :thumbup:
vox-populi

#356 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by vox-populi »

@mig, ti se jos trudis? :D
mig

#357 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by mig »

vox-populi wrote:@mig, ti se jos trudis? :D
:lol: Pa ja ti uletim na svaku desetu na koju me prsti zasvrbe, ali se brzo pokajem i sklonim :lol: A vidim i ti se i dalje motas ovuda? ;-)

Imas neko pitanje za mene, ali da nije tesko? :lol:
vox-populi

#358 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by vox-populi »

mig wrote: :lol: Pa ja ti uletim na svaku desetu na koju me prsti zasvrbe, ali se brzo pokajem i sklonim :lol: A vidim i ti se dalje motas ovuda? ;-)

Imas neko pitanje za mene, ali da nije tesko? :lol:
Ma eto, vrtim se, nalete neki dobri komentari poput @arzuhalovog pa mi bude drago kad to procitam. @kotromanich mi je ionako na ignore listi pa njegove komentare vidim samo kada ga neko citiria.

A ja mislio ti samo odgovaras na teska pitanja, tipa zasto smo tu, koji je smisao zivota i sl. vidim samo to te pitaju. :)
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#359 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by Big Boy »

Citam vec neko vrijeme ovu temu i ne mogu da se otmem dojmu da "suprostavljene strane" uobicajeno (ne birajuci) koriste sve sto im dodje pod ruku samo da bi dokazali nesto sto je prosto nedokazivo logikom ili nekim opipljivim dokazima.

Na nekoj od prijasnjih stranica zape mi za oko jedan ajet:
U ovom Kur'anu, Mi na razne nacine objasnjavamo ljudima svakovrsne primjere, ali je covjek, vise nego iko, spreman da raspravlja.

Kur'an : Al-Kehf

Taj ajet me asocira na jedan hadis:
Od Ebu Umame r.a. se prenosi da je Poslanik s.a.v.s. rekao: "Garantujem dvorac u podnozju Dzenneta onome ko ostavi raspravu, pa makar bio u pravu. I dvorac u sredini Dzeneta onome ko ostavi laz, pa makar i u sali. I dvorac u najvisim dijelovima Dzenneta onome ko bude lijepog ahlaka.

Hadis biljezi: Ebu Davud

Za mene je vjera svakako intimna stvar svakog pojedinca. I kao sto sve ostale intimne stvari svojim najvecim dijelom ostaju u intimi ne vidim smisao iznosenja predrasuda i globaliziranja u svrhu dokazivanja nekog ili necijeg navodnog/izvjesnog prava.

Pravo pitanje je sta je istina i ko je u pravu !

A kako bilo ko od nas moze biti siguran (nikako ne uvjeren) da poznaje pravu istinu i da je time (apsolutno) u pravu !?

Istini nijedna laz ne moze nastetiti a svako od nas barata samo svojom percepcijom te iste/jedinstvene istine, nikako ne apsolutnom istinom. Ako neko zaista iskreno traga za istinom tesko ce se bilo cemu podsmjehivati, pod uslovom da je sam svjestan da apsolutna istina nije dokuciva tek tako, na prvi pogled. I kao sto nema puno smisla/efekta raspravljati o ukusima, tako ne vidim ni smisao ubjedjivanja (nastojati napraviti nekog toliko bijednim da bi taj bio stjeran do zida gdje bi "priznao" i ono u sto uopste ne vjeruje) bilo koga u svoj pogled i percepciju bilo cega.

Ako Bog postoji (a ja vjerujem da postoji Svemocni, Sveznajuci, Milosni, Tvorac, Savrseni...) onda je on svima nama Gospodar i svi mi smo time njegovi robovi. Neka potreba definiranja stanja i medjusobnih odnosa je cisto ljudska potreba koja ne mijenja nista... ne utice niti moze promijeniti pravu istinu.

Casni Kur'an navodi:
On tebi objavljuje Knjigu u njoj su ajeti jasni, oni su glavnina Knjige, a drugi manje jasni.
Oni cija su srca pokvarena - zeljni smutnje i svog tumacenja - slijede one sto su manje jasni a tumacenje njihovo zna samo Allah.
Oni koji su dobro u nauku upuceni govore: "Mi vjerujemo u njih svi su od Gospodara naseg!" - A samo razumom obdareni shvacaju!

Kur'an : Ali-Imran
mig

#360 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by mig »

vox-populi wrote: Ma eto, vrtim se, nalete neki dobri komentari poput @arzuhalovog pa mi bude drago kad to procitam. @kotromanich mi je ionako na ignore listi pa njegove komentare vidim samo kada ga neko citiria.

A ja mislio ti samo odgovaras na teska pitanja, tipa zasto smo tu, koji je smisao zivota i sl. vidim samo to te pitaju. :)
:lol: Meni vise niko nije na ignore, mogla bih to promeniti :D

Znas kako, meni je ovaj PDF zapravo jako koristan, ucim se samokontroli i strpljenju bolje nego bilo gde drugde ;-)

Btw, ne znam da li si video da sam citirala jedan deo Biblije koji govori o tome po kom principu ce Bog suditi tj na koji nacin ce odluciti ko je dostojan da udje u Njegovo carstvo.
vox-populi

#361 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by vox-populi »

mig wrote: Btw, ne znam da li si video da sam citirala jedan deo Biblije koji govori o tome po kom principu ce Bog suditi tj na koji nacin ce odluciti ko je dostojan da udje u Njegovo carstvo.
Mat. 25,31-40, to ja ustvari vidim kao neki common sense, nesto sto mi se podrazumijeva. Da li je to takodjer dio Biblije, Kur'ana, manje mi je bitno. Eh sad da li cu zbog toga uci u necije carstvo, dzennet ili bilo sta drugo, opet mi je manje bitno (odnosno u mom slucaju irelevantno), jer boldirani dio iz tvog citata ne radim zato sto ocekujem neku nagradu niti zato sto mi je to neko naredio nego zato sto se pri tome osjecam dobro.
mig

#362 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by mig »

vox-populi wrote:
mig wrote: Btw, ne znam da li si video da sam citirala jedan deo Biblije koji govori o tome po kom principu ce Bog suditi tj na koji nacin ce odluciti ko je dostojan da udje u Njegovo carstvo.
Mat. 25,31-40, to ja ustvari vidim kao neki common sense, nesto sto mi se podrazumijeva. Da li je to takodjer dio Biblije, Kur'ana, manje mi je bitno. Eh sad da li cu zbog toga uci u necije carstvo, dzennet ili bilo sta drugo, opet mi je manje bitno (odnosno u mom slucaju irelevantno), jer boldirani dio iz tvog citata ne radim zato sto ocekujem neku nagradu niti zato sto mi je to neko naredio nego zato sto se pri tome osjecam dobro.
Znas kako, ako neko cini dobro drugima samo da bi dobio nagradu, taj je nece ni dobiti. Da ne gusim temu, mozes sam procitati 13. glavu 1. Korincanima. Evo samo jedan stih:

"I ako razdam sve imanje svoje, i ako predam telo svoje da se sažeže, a ljubavi nemam, ništa mi ne pomaže."

Ovde saznajemo da postoje ljudi koji su u stanju da iz pogresnih pobuda podele svoje imanje siromasima i da na neke druge nacine iskazuju svoju (navodnu) veru, ali ako oni na to nisu pokrenuti ljubavlju, kao da nista nisu ni ucinili.
nista novo

#363 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by nista novo »

mig wrote:
jarancuga wrote:sorry drug, ja opet ne skontah u cemu je to bogohuljenje...
moj pitanje je upuceno onima koji smatraju da je Isus neuzubullahi Bog...
i evo jos cekam na odgovor...
moze i jos pitanje za protestanta, mig...
kako to da obozavate i ljubite krst a tvrdite da je Isus na njemu mucen i razapinjan....
Ja sam na pitanje vec odgovorila. Isus jeste Bog, Isusa jeste rodila Marija koja je zacela od Duha Svetoga. Sta jos ocekujes da ti se kaze?

Gde sam ja to rekla da obozavam i ljubim krst?
Koliko ja poznam, katolicanstvo Isus je sin Boziji, a ne sam Bog i jos da nekim aodgovorim o tri Boga.. kaze, samo je jedan Bog a tri Bozanske osobe, Otac; Sin, i Duh Sveti, i Mariju nije stvorio Isus, vec mu je to majka, e tako da ne lupate vise..
nista novo

#364 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by nista novo »

I jos nesto, ovdje se mnogi trude citirati Bibliju, a Biblija je jako teska knjiga, i treba je dugo studirati da bi se je razumjelo, iako nasi forumasi sve ionako bukvalno svacaju...
mig

#365 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by mig »

nista novo wrote: Koliko ja poznam, katolicanstvo Isus je sin Boziji, a ne sam Bog i jos da nekim aodgovorim o tri Boga.. kaze, samo je jedan Bog a tri Bozanske osobe, Otac; Sin, i Duh Sveti, i Mariju nije stvorio Isus, vec mu je to majka, e tako da ne lupate vise..
Malo si kontradiktoran, kazes da Isus nije Bog, a onda kazes da je Isus jedna od tri Bozanske osobe koje cine jednog Boga.
KotromanichII

#366 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by KotromanichII »

Koliko ja poznam, katolicanstvo Isus je sin Boziji, a ne sam Bog
kako to mig krscanka kaze Isus je Bog a ti kazes nije Bog nego BOziji sin

kako to da nemate jedinstven stav po pitanju isusa ???????????????? na tako vazno pitanje razliciti odgovori :-)
mig

#367 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by mig »

KotromanichII wrote:

kako to da nemate jedinstven stav po pitanju isusa ???????????????? na tako vazno pitanje razliciti odgovori :-)
Kako se ti kao musliman ne bi opasao dinamitom, a neki tamo muslimani to rade? :-) Kako nemate jedinstven stav po tako vaznom pitanju??????
nista novo

#368 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by nista novo »

mig wrote:
nista novo wrote: Koliko ja poznam, katolicanstvo Isus je sin Boziji, a ne sam Bog i jos da nekim aodgovorim o tri Boga.. kaze, samo je jedan Bog a tri Bozanske osobe, Otac; Sin, i Duh Sveti, i Mariju nije stvorio Isus, vec mu je to majka, e tako da ne lupate vise..
Malo si kontradiktoran, kazes da Isus nije Bog, a onda kazes da je Isus jedna od tri Bozanske osobe koje cine jednog Boga.
Pa sad, ja nisam pisao Bibliju i doslovno sam ovo ucio na vjeronauku, a sad kako to protumaciti, reko ti Biblija je jako, teska knjiga, nisam ´studirao teologiju, da bi ti sve potanko objasnio, svati kako hoces, tvoja stvar.. ovo se moze protumaciti na puno nacina...nisam pametan kao jarancuga i kotromanhic..
nista novo

#369 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by nista novo »

KotromanichII wrote:

U nas postoji sloboda misljenja, demokratija u religiji, a kod vas jednoumlje, ne smije se sumnjati..
mig

#370 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by mig »

nista novo wrote: Pa sad, ja nisam pisao Bibliju i doslovno sam ovo ucio na vjeronauku, a sad kako to protumaciti, reko ti Biblija je jako, teska knjiga, nisam ´studirao teologiju, da bi ti sve potanko objasnio, svati kako hoces, tvoja stvar.. ovo se moze protumaciti na puno nacina...nisam pametan kao jarancuga i kotromanhic..
Pa dobro si naucio, Sveto Trojstvo sacinjavaju Otac, Sin i Sveti Duh, hriscani veruju u trojednog Boga. Iz ovoga sam mozes izvuci zakljucak ko je Isus.
nista novo

#371 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by nista novo »

mig wrote:
nista novo wrote: Pa sad, ja nisam pisao Bibliju i doslovno sam ovo ucio na vjeronauku, a sad kako to protumaciti, reko ti Biblija je jako, teska knjiga, nisam ´studirao teologiju, da bi ti sve potanko objasnio, svati kako hoces, tvoja stvar.. ovo se moze protumaciti na puno nacina...nisam pametan kao jarancuga i kotromanhic..
Pa dobro si naucio, Sveto Trojstvo sacinjavaju Otac, Sin i Sveti Duh, hriscani veruju u trojednog Boga. Iz ovoga sam mozes izvuci zakljucak ko je Isus.
Pa ni meni nisu jasne mnoge stvari, ja sam pokusavam da svatim ovaj svijet, na svoj nacin, nevezano za bilo koju relígiju,..znam samo da nije zdravo kad covjek misli da zna, onda postaje fanatik...
mig

#372 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by mig »

nista novo wrote: Pa ni meni nisu jasne mnoge stvari, ja sam pokusavam da svatim ovaj svijet, na svoj nacin, nevezano za bilo koju relígiju,..znam samo da nije zdravo kad covjek misli da zna, onda postaje fanatik...
Srecno u tom traganju :)
Slazem se, nije dobro kada covek ide u krajnost, preterivanje u bilo cemu se moze pretvoriti u svoju negaciju.
KotromanichII

#373 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by KotromanichII »

Kako se ti kao musliman ne bi opasao dinamitom, a neki tamo muslimani to rade? Kako nemate jedinstven stav po tako vaznom pitanju??????
evo sve trcim pa zapinjem, nigdje ama bas nigdje nestoji da se smije tako nesto raditi. znamo da je samoubistvo grijeh.
evo ako uzmemo zadnji primjer ovog kretena u stokholmu sto se raznio bonbom, braco mila koja budala :-) da nas Allah sacuva zablude.
U nas postoji sloboda misljenja, demokratija u religiji, a kod vas jednoumlje, ne smije se sumnjati..
sto drugim rijecima znaci, mozes izmisljati vjerovanja, kako ti je ceif, :-) sve je ok

pa nije ni cudi zasto je to "misterija" :D kako je neki nazivaju , BOg isus, Isus Sin, u trojednom BOgu itd itd
ja stvarno neznam zato se tako kompliciran krscansko vjerovanje, otezava se narodu i nista vise.
trojedan Bog :D alal ti vera
mig

#374 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by mig »

E pa vidis, kako postoje ljudi koji razlicito tumace Kuran, tako postoje i ljudi koji razlicito tumace Bibliju. Iz toga mozemo zakljuciti da i muslimani mogu izmisljati verovanja i raditi sto im je ceif. Uostalom, valjda si cuo da medju hriscanima ima katolika, pravoslavaca, protestanata?

S tim sto i @nista novo i ja pominjemo Sveto Trojstvo, tako da nase verovanje zapravo i nije razlicito po tom pitanju, a on sam je rekao da ne poznaje Bibliju tako dobro da bi mogao davati neke odgovore. I ne znam zasto meni alal vera? To je hriscansko ucenje, nisam ga ja izmislila.
KotromanichII

#375 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by KotromanichII »

mig wrote:E pa vidis, kako postoje ljudi koji razlicito tumace Kuran, tako postoje i ljudi koji razlicito tumace Bibliju. Iz toga mozemo zakljuciti da i muslimani mogu izmisljati verovanja i raditi sto im je ceif. Uostalom, valjda si cuo da medju hriscanima ima katolika, pravoslavaca, protestanata?

S tim sto i @nista novo i ja pominjemo Sveto Trojstvo, tako da nase verovanje zapravo i nije razlicito po tom pitanju, a on sam je rekao da ne poznaje Bibliju tako dobro da bi mogao davati neke odgovore. I ne znam zasto meni alal vera? To je hriscansko ucenje, nisam ga ja izmislila.
E pa vidis, kako postoje ljudi koji razlicito tumace Kuran, tako postoje i ljudi koji razlicito tumace Bibliju
dobro to, ali mi muslimani imamo hadise od Poslanika koji tumace kuran, gdje sam Muhammed objasnjava ajete sta znace, i njegovi ashabi koji su slusali muhammedova predavanja.

imamo i mi razlicita tumacenja, ali vecinom se to radi oko nekih sitnica, a ne krupnih stvari, kao kod vas, jeli isus bog ili nije, to je previse golemo pitanje da bi bilo razilazenja.

S tim sto i @nista novo i ja pominjemo Sveto Trojstvo, tako da nase verovanje zapravo i nije razlicito po tom pitanju, a on sam je rekao da ne poznaje Bibliju tako dobro da bi mogao davati neke odgovore. I ne znam zasto meni alal vera? To je hriscansko ucenje, nisam ga ja izmislila
ni isus ni kuran ne podrzavaju sveto trojstvo

Isus kaze

Marko 12:29 Isus odgovori: "Prva glasi: "Čuj, Izraele, Gospodin, Bog naš, jest jedini Gospodin.

a sto nekaze Trojedini Gospodin ??????????????????????????????? :D nekaze zato sto je to sigurno pavlovo ucenje vjerovatno

po svetom trojstvu, Isus = Otac, a sam isus kaze Otac je veci od mene, sto znaci Isus < Otac, to automatski pobija sveto trojstvo, gdje je Otac=Sin= sveti DUh =1

a evo sta sam Bog kaze za sveto trojstvo, pa da cujemo

BOg kaze u kuranu, i obraca se direktno vama krscanima kroz Kuran

171. O sljedbenici Knjige, ne zastranjujte u svome vjerovanju i o Allahu govorite samo istinu! Mesih, Isus/Isa, sin Marijin/Merjemin, samo je Allahov poslanik, i Riječ Njegova koju je Merjemi dostavio, i Duh od Njega; zato vjerujte u Allaha i Njegove posalnike i ne govorite: "Trojica su!" Prestanite, bolje vam je! Allah je samo jedan Bog, - hvaljen neka je On! – zar On da ima dijete?! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji, i Allah je dovoljan kao zaštitnik

cisto i jasno i glasno , bez ikakvih petljanja :thumbup:

i na kraju kaze svima

BOg kaze:

29. i reci: "Istina dolazi od Gospodara vašeg, pa ko hoće – neka vjeruje, a ko hoće – neka ne vjeruje!’Mi smo nevjernicima pripremili vatru čiji će ih dim sa svih strana obuhvatiti;...
Last edited by KotromanichII on 28/01/2011 00:36, edited 1 time in total.
Locked