Povratak u BiH?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Locked

Namjeravam se vratiti u BiH

da
66
36%
ne
86
46%
već sam se vratio/la
33
18%

Total votes: 185

luckylaka

#351 Re: Povratak u BiH?

Post by luckylaka »

Da se sugovornici ne bi uvrijedili svako iznosi svoje misljenje.Moje je ovako.Nece se u Bosnu vratiti onaj ko je na zapad dosao u opanku i ispod muzare.Bili mi toga svjesni ili ne.Vecina ljudi koji su dosli na zapad tj,dijaspora prvi put u zivotu srela se sa stvarima kao sto su ves-masina,frizider,el.sporet,auto :-) ,pa uz to dolari,marke,euri,pa vikendom po coronu,preminger ili haineken pa party seka,ceca,brena....O kakvom se bolan poslu ovdje prica.Ko hoce raditi snaci ce se i u Usa,Finska,Etijopija,Uganda ili BiH.Ali.Lakse je ovdje prodavati suplju.OFF.Ali jedna moja komsinica-ovdje ono bas malo zaostala bila sad hadzinica pa vratila se iz BiH prosle godine iz Kozluka je inace pa kaze,,Hebo ti ono dole ,jesu krkani,ne znaju nista (a ona dva bukove i dva mejtafa)nema meni zivota bez Amerike ili moja nepismena strina koja je prvi put u zivotu cisteci neke kacelarije zaradila$100 pa vice,,vidi para ne moze ih krava sazvakati,,Haman ne rece,,Hebem te strina svaka fukara nosa $100,,al necu.E takvi se vise ne vracaju i ne znaju ni na karti gdje je BiH a ovdje se ubise dokazivajuci kako su Srbija i Hrvatska skoro pa raj na zemlji.Ko god da se misli vratiti ili se vratio da mu je sa srecom a ostali da ne seru po rodjenoj zemlji koja se zove BiH.
doboj

#352 Re: Povratak u BiH?

Post by doboj »

luckylaka wrote:Da se sugovornici ne bi uvrijedili svako iznosi svoje misljenje.Moje je ovako.Nece se u Bosnu vratiti onaj ko je na zapad dosao u opanku i ispod muzare.Bili mi toga svjesni ili ne.Vecina ljudi koji su dosli na zapad tj,dijaspora prvi put u zivotu srela se sa stvarima kao sto su ves-masina,frizider,el.sporet,auto :-) ,pa uz to dolari,marke,euri,pa vikendom po coronu,preminger ili haineken pa party seka,ceca,brena....O kakvom se bolan poslu ovdje prica.Ko hoce raditi snaci ce se i u Usa,Finska,Etijopija,Uganda ili BiH.Ali.Lakse je ovdje prodavati suplju.OFF.Ali jedna moja komsinica-ovdje ono bas malo zaostala bila sad hadzinica pa vratila se iz BiH prosle godine iz Kozluka je inace pa kaze,,Hebo ti ono dole ,jesu krkani,ne znaju nista (a ona dva bukove i dva mejtafa)nema meni zivota bez Amerike ili moja nepismena strina koja je prvi put u zivotu cisteci neke kacelarije zaradila$100 pa vice,,vidi para ne moze ih krava sazvakati,,Haman ne rece,,Hebem te strina svaka fukara nosa $100,,al necu.E takvi se vise ne vracaju i ne znaju ni na karti gdje je BiH a ovdje se ubise dokazivajuci kako su Srbija i Hrvatska skoro pa raj na zemlji.Ko god da se misli vratiti ili se vratio da mu je sa srecom a ostali da ne seru po rodjenoj zemlji koja se zove BiH.

Prijatelju ,po tebi vecina ljudi u Bosni nije imala ni struje, ni frizidera ,itd.I sta je to lose u opanku ,i ako netko ima kravu?
Jednostavno svatko ima svoje razloge da li da se vraca ,ili ne .A ti si ipak uvrijedio vecinu dijaspore sa ovim postom.
mekaba

#353 Re: Povratak u BiH?

Post by mekaba »

Mene nije uvrijedio a i ja sam u dijaspori.Ovakvih slucajeva ima jako puno.Prije rata neki ljudi nisu mogli da dobace ni do SA a danas zive negdje daleko i time su jako ponosni te smatraju sebe mnogo vrijednijim od ljudi u BiH samo zbog te cinjenice.Najgori su oni sto baljegaju kako im BiH ne znaci nista i ne zele da se vrate jer su sad te nove zemlje za njih svetinja. Isti ti ne silaze sa BH portala :-) Upravo zbog te i takve BiH su dobili dozvolu boravka a ne zbog svoje sposobnosti. Hvala bogu ovakvi nisu vecina ali ih ima kako rekoh.
luckylaka

#354 Re: Povratak u BiH?

Post by luckylaka »

doboj wrote:
luckylaka wrote:Da se sugovornici ne bi uvrijedili svako iznosi svoje misljenje.Moje je ovako.Nece se u Bosnu vratiti onaj ko je na zapad dosao u opanku i ispod muzare.Bili mi toga svjesni ili ne.Vecina ljudi koji su dosli na zapad tj,dijaspora prvi put u zivotu srela se sa stvarima kao sto su ves-masina,frizider,el.sporet,auto :-) ,pa uz to dolari,marke,euri,pa vikendom po coronu,preminger ili haineken pa party seka,ceca,brena....O kakvom se bolan poslu ovdje prica.Ko hoce raditi snaci ce se i u Usa,Finska,Etijopija,Uganda ili BiH.Ali.Lakse je ovdje prodavati suplju.OFF.Ali jedna moja komsinica-ovdje ono bas malo zaostala bila sad hadzinica pa vratila se iz BiH prosle godine iz Kozluka je inace pa kaze,,Hebo ti ono dole ,jesu krkani,ne znaju nista (a ona dva bukove i dva mejtafa)nema meni zivota bez Amerike ili moja nepismena strina koja je prvi put u zivotu cisteci neke kacelarije zaradila$100 pa vice,,vidi para ne moze ih krava sazvakati,,Haman ne rece,,Hebem te strina svaka fukara nosa $100,,al necu.E takvi se vise ne vracaju i ne znaju ni na karti gdje je BiH a ovdje se ubise dokazivajuci kako su Srbija i Hrvatska skoro pa raj na zemlji.Ko god da se misli vratiti ili se vratio da mu je sa srecom a ostali da ne seru po rodjenoj zemlji koja se zove BiH.

Prijatelju ,po tebi vecina ljudi u Bosni nije imala ni struje, ni frizidera ,itd.I sta je to lose u opanku ,i ako netko ima kravu?
Jednostavno svatko ima svoje razloge da li da se vraca ,ili ne .A ti si ipak uvrijedio vecinu dijaspore sa ovim postom.
Ukljuci mozak prije nego citiras posto se na pocetku posta unapred izvinjavam vecini koji nisu ovakvi.Ako si se pronasao u ovom postu tvoj problem
doboj

#355 Re: Povratak u BiH?

Post by doboj »

Prijatelju ,ti kao da imas nesto protiv seljaka.Razmisli malo kada odes u trgovinu sledeci puta odakle ta hrana dolazi .
A ja se ponosim sto su mi najbolji prijatelji sa sela,dosta sam bio na selu i veoma puno postujem taj nacin zivota .
U gradu gdje sam u Americi,ogromna vecina ljudi je iz jednog grada u I.Bosni.Dosta tih ljudi nije imalo auta,isli su pjeske dva sata u skolu (jedan pravac).I sta sada da ja njima pametujem nesto ,kada im je ovdje puno bolje?
Vecinom su to vrijedne porodice ,koje rade marljivo da daju bolju buducnost svojoj djeci.I ne krivim ih sto ne pomisljaju o povratku.Svidja mi se i sto se druze ,djeca pricaju bosanski, zajedno izlaze ,itd.
Poenta je da ako si ti imao neko lose iskustvo ,ne znaci da su svi u dijaspori isti.
exliberal

#356 Re: Povratak u BiH?

Post by exliberal »

Vidis u vecini slucajeva ljudi koji su dosli kako ti kazes u opancima i ispod muzare oni zude da se vrate dole,njima fali pjevaljka na stolu, pive razbacane oko tebe i muzika ispod satora....sto se tice tog prvi put se sreli sa friziderom...znam dosta ljudi sa sela ( mislim znao sam prije rata) i niko nije bio da nije imao frizider , tv , auta pa kakva da su kotrljala su se...po tvojoj prici vise od 70% stanovnistva je manje vise zivilo u srednjem vijeku.... da te pitam nesto....koliko si to ti imao godina kad si izasao iz Bih ?....na prste jedne ruke nabrojat... :wink:
Sa druge strane to sto zapad daje i omogucava da se neke stvari koje su se kod nas kupovale na godisnje rate a na zapadu kupuju vrlo lako netreba ljude krivit....netrebas se rugat tvojoj stirni sto je zaradila tih $100 dolara cisteci kancelarije...zena je posteno to odradila i zaradila i treba da joj bude drago...sad ako je to tebi sica ( ko sto tvrdis) svaka cast.....i za kraj ...ja se nemislim vratit ali zelim da znam sta se dole desava i srat cu ako treba dok se nepopravi...ako ne za mene onda za one sto su dole ostali ili sto su se vratili....
Jack Be Nimble

#357 Re: Povratak u BiH?

Post by Jack Be Nimble »

Svi smo mi dosli sa manjeg na vece kada smo napustili BiH. Sve sto sam imao u BiH imam i ovdje. Evo za koji dan se otvara i McD u Sarajevu, pa imacemo i gdje jesti kada se vratimo :-). Ali moj sidrom "iz opanaka u cipele" je to sto je meni sve malo u BiH. Malan prostor. Vec sam napisao, sa tih prostora najvise mi se svidja/godi Beograd.

A sto se tice "seljaka" nisu ni prvi ni zadnji koji su napustili svoje imanje otisli u veci grad i nikada se nisu vratili. Da je normala da se siromah vraca u svoju domovinu ne bi danas imali Kuma niti Dobre Momke.
luckylaka

#358 Re: Povratak u BiH?

Post by luckylaka »

exliberal wrote:
Vidis u vecini slucajeva ljudi koji su dosli kako ti kazes u opancima i ispod muzare oni zude da se vrate dole,njima fali pjevaljka na stolu, pive razbacane oko tebe i muzika ispod satora....sto se tice tog prvi put se sreli sa friziderom...znam dosta ljudi sa sela ( mislim znao sam prije rata) i niko nije bio da nije imao frizider , tv , auta pa kakva da su kotrljala su se...po tvojoj prici vise od 70% stanovnistva je manje vise zivilo u srednjem vijeku.... da te pitam nesto....koliko si to ti imao godina kad si izasao iz Bih ?....na prste jedne ruke nabrojat... :wink:
Sa druge strane to sto zapad daje i omogucava da se neke stvari koje su se kod nas kupovale na godisnje rate a na zapadu kupuju vrlo lako netreba ljude krivit....netrebas se rugat tvojoj stirni sto je zaradila tih $100 dolara cisteci kancelarije...zena je posteno to odradila i zaradila i treba da joj bude drago...sad ako je to tebi sica ( ko sto tvrdis) svaka cast.....i za kraj ...ja se nemislim vratit ali zelim da znam sta se dole desava i srat cu ako treba dok se nepopravi...ako ne za mene onda za one sto su dole ostali ili sto su se vratili....
Onaj ko zudi taj ne ceka nego se vrati,onaj ko se preserava sa onim,,ja bi se vratio al ovo,ono,,taj se nece ni vratiti.Po tvoj prici vise od 70% stanovnistva je zivjelo u srednjem vijeku jer ja nisam spomenuo ni 1 % zato ne lupaj,takodjer ne lupaj da pisem da je za mene $100 sica.I na kraju lako je srati izUsa idi oprobaj malo srati i dole.P.S.Sto se tice godina kontam da si jos beba za mene.Poz.
Lunizz

#359 Re: Povratak u BiH?

Post by Lunizz »

Vracam se u BiH sad 01.08. Naravno samo na godisnji.ne znam kapa do poda i moje postovanje ljudima koji se vrate dole.Nije ovdje pitanje volim li ja Bosnu pitanje je voli li ona mene
Static-X

#360 Re: Povratak u BiH?

Post by Static-X »

Lunizz wrote:Vracam se u BiH sad 01.08. Naravno samo na godisnji.ne znam kapa do poda i moje postovanje ljudima koji se vrate dole.Nije ovdje pitanje volim li ja Bosnu pitanje je voli li ona mene
Ask not what your country can do for you, ask waht you can do for your country.. :D
exliberal

#361 Re: Povratak u BiH?

Post by exliberal »

luckylaka wrote:
exliberal wrote:
Onaj ko zudi taj ne ceka nego se vrati,onaj ko se preserava sa onim,,ja bi se vratio al ovo,ono,,taj se nece ni vratiti.Po tvoj prici vise od 70% stanovnistva je zivjelo u srednjem vijeku jer ja nisam spomenuo ni 1 % zato ne lupaj,takodjer ne lupaj da pisem da je za mene $100 sica.I na kraju lako je srati izUsa idi oprobaj malo srati i dole.P.S.Sto se tice godina kontam da si jos beba za mene.Poz.
evo podebljao sam sta si napisao......pa ti skontaj sam
a ja sam imao 30 kad sam dosao na zapad.....i to je bilo par godina poslije rata....pa sabiraj momcino ...sabiraj
TRANCE

#362 Re: Povratak u BiH?

Post by TRANCE »

Normalni, obrazovani i pošteni ljudi imaju želju da idu iz BiH, što zbog ekononmske situacije, što zbog primitivizma u svim društvenim segmentima.
Generalno, seljoberi kojima je smisao života teferić i što manji rad žele da se vrate. Oni obično obezbijede novcem i familijarnim poznanstvima radno mjesto u opštinskoj, kantonalnoj, federalnoj ili državnoj administraciji ili u kakvom javnom preduzeću.
Tu ima i onih obrazovanijih koji se vrate nošeni svojom naivnošću i nekim patriotizmom prema Bosni ili onih kojima je zbog recesije loše krenulo u inostranstvu, pa misle da će bolje proći u Bosni. Takvim bih poručio da se ne vraćaju, jer samo gube vrijeme, budući da će se ponovno vratiti nazad ako nisu navikli na sirotinju, korupciju i primitivizam. Na poslu će biti omalovažavani, jer sa stranim diplomama predstavljaju jaku konkurenciju lokalnim domorocima, a djeca će im biti šikanirana u školi, jer ne znaju jezik i nisu "odavle".
TRANCE

#363 Re: Povratak u BiH?

Post by TRANCE »

Mahach wrote:Znam ja par ljudi koji su se vratili Ali su svi dobili dobre poslove. Plata od 2500 do 4000 km. Njima dobro. Znaci svi imaju svoje. Da im je plata 600 km kao vecini Ne znam da li bi se isto osjecali. Ja gdje god odem osjecam se ko kod kuce jer moje misljenje nije da Sam iz bosne vec da Sam s planete zemlje.
Ja bih više volio raditi za 2000 KM u nekoj uređenoj državi gdje su svi manje-više sretni i socijalno situirani, nego u Bosni za 4000 KM. Ne znam za druge, ali ja ne mogu biti sretan ma koliko god imao novaca u depresivnoj sredini gdje tvoj drug, komšija, rođak i sl. jedva preživljava i gdje gledaš ko će te izbosti za 50 KM. :lol:
Zlata M.

#364 Re: Povratak u BiH?

Post by Zlata M. »

exliberal wrote:
luckylaka wrote:Nece se u Bosnu vratiti onaj ko je na zapad dosao u opanku i ispod muzare.Bili mi toga svjesni ili ne.Vecina ljudi koji su dosli na zapad tj,dijaspora prvi put u zivotu srela se sa stvarima kao sto su ves-masina,frizider,el.sporet,auto :-)
Vidis u vecini slucajeva ljudi koji su dosli kako ti kazes u opancima i ispod muzare oni zude da se vrate dole,njima fali pjevaljka na stolu, pive razbacane oko tebe i muzika ispod satora....
... toliko o generaliziranju. :lol: :-)
luckylaka

#365 Re: Povratak u BiH?

Post by luckylaka »

Hajde da prekinem raspravu sa,,exliberal,,jer mi trpa u usta ono sto ne napisem.Nadji tih 70% i nadji tih ,,sica $100,,pa da nastavimo sa povratkom .Poz
detroit-mercy

#366 Re: Povratak u BiH?

Post by detroit-mercy »

luckylaka wrote:Hajde da prekinem raspravu sa,,exliberal,,jer mi trpa u usta ono sto ne napisem.Nadji tih 70% i nadji tih ,,sica $100,,pa da nastavimo sa povratkom .Poz
Kao prvo, tvoj gornji post oslikava toliku kolicinu frustracije da je to nezdravo. I tvoj babo ili dedo kada je silazio u grad je isao za boljim zivotom i nije mu ni na um bilo da se vraca nazad u svoje selo. Prema tome nije bitno kako se bolji zivot zove da li Sarajevo, Munchen, New York, Brcko ili Sidney, postoji opravdanje zasto se ljudi ne zele vratiti iz boljeg u gore :skoljka: .
HAVANA

#367 Re: Povratak u BiH?

Post by HAVANA »

TRANCE wrote:Normalni, obrazovani i pošteni ljudi imaju želju da idu iz BiH, što zbog ekononmske situacije, što zbog primitivizma u svim društvenim segmentima.
Generalno, seljoberi kojima je smisao života teferić i što manji rad žele da se vrate. Oni obično obezbijede novcem i familijarnim poznanstvima radno mjesto u opštinskoj, kantonalnoj, federalnoj ili državnoj administraciji ili u kakvom javnom preduzeću.
Tu ima i onih obrazovanijih koji se vrate nošeni svojom naivnošću i nekim patriotizmom prema Bosni ili onih kojima je zbog recesije loše krenulo u inostranstvu, pa misle da će bolje proći u Bosni. Takvim bih poručio da se ne vraćaju, jer samo gube vrijeme, budući da će se ponovno vratiti nazad ako nisu navikli na sirotinju, korupciju i primitivizam. Na poslu će biti omalovažavani, jer sa stranim diplomama predstavljaju jaku konkurenciju lokalnim domorocima, a djeca će im biti šikanirana u školi, jer ne znaju jezik i nisu "odavle".

De ba oguli jabuku,smiri se malo...
ljubav_aha

#368 Re: Povratak u BiH?

Post by ljubav_aha »

nismo jos otvorili temu o osobama koje su se vratile u BiH,ali su je opet napustile nakon nekoliko godina,a znam nekoliko primjera
jefferson

#369 Re: Povratak u BiH?

Post by jefferson »

Trenutno, fakat ne kontam kome moze pasti na pamet da se vrati? i sto?
TRANCE

#370 Re: Povratak u BiH?

Post by TRANCE »

jefferson wrote:Trenutno, fakat ne kontam kome moze pasti na pamet da se vrati? i sto?
Samo mogu shvatiti one koji dođu sa novcem i planom da pokrenu neki posao i tako ne budu zavisni od lokalnih robovlasnika ili one koji imaju ponudu za posao u nekoj stranoj kompaniji uz odličnu platu. Svi ostali mi nisu jasni...
jefferson

#371 Re: Povratak u BiH?

Post by jefferson »

TRANCE wrote:
jefferson wrote:Trenutno, fakat ne kontam kome moze pasti na pamet da se vrati? i sto?
Samo mogu shvatiti one koji dođu sa novcem i planom da pokrenu neki posao i tako ne budu zavisni od lokalnih robovlasnika ili one koji imaju ponudu za posao u nekoj stranoj kompaniji uz odličnu platu. Svi ostali mi nisu jasni...
Nije to uopste poenta mog posta. Ja sam otisao odozdo a nista mi nije falilo. Medjutim totalni odron drustvenih vrijednosti i sam rastuci primitivizam mi ne dozvoljavaju da sutra svoju djecu odgajam u takvoj sredini gdje je segregacija legalna, i niko nema nista protiv, gdje Reis ima vise pravnih poluga nego sud i sl.
MacBeth

#372 Re: Povratak u BiH?

Post by MacBeth »

Pozz narode!

Kad smo vec kod tebe da opisem licni slucaj i zatrazim malu (pravnu) pomoc od vas :)

Ja sam se iz privatnih (i djelimicno poslovnih) razloga nedavno vratio u BiH. Prije toga sam preko 18 godina zivio u dijaspori. Gore zavrsio skolu (osnovnu, gimnaziju, fax) i radio preko 4 godine. Iako svjestan mnogih problema i poteskoca zelim u BiH ostati duzi period, mozda cak i za stalno.

A sad pitanje: Na koji nacin mogu najlakse da regulisem svoje boravno stanje i da legalno ostanem duzi period ovdje??
To pitam jer smo se (nazalost) u 2003. godini familijarno odrekli bh-drzavljanstva i uzeli novo (zapadno-evropska zemlja, nije bitno koja), tako da je to novo drzavljanstvo jedino koje trenutno posjedujem.

Zahvaljujem unaprijed i molim za ozbiljne odgovore, jer mi je ovo u momentu zaista aktuelna tema. HVALA! :)
jefferson

#373 Re: Povratak u BiH?

Post by jefferson »

MacBeth wrote:Pozz narode!

Kad smo vec kod tebe da opisem licni slucaj i zatrazim malu (pravnu) pomoc od vas :)

Ja sam se iz privatnih (i djelimicno poslovnih) razloga nedavno vratio u BiH. Prije toga sam preko 18 godina zivio u dijaspori. Gore zavrsio skolu (osnovnu, gimnaziju, fax) i radio preko 4 godine. Iako svjestan mnogih problema i poteskoca zelim u BiH ostati duzi period, mozda cak i za stalno.

A sad pitanje: Na koji nacin mogu najlakse da regulisem svoje boravno stanje i da legalno ostanem duzi period ovdje??
To pitam jer smo se (nazalost) u 2003. godini familijarno odrekli bh-drzavljanstva i uzeli novo (zapadno-evropska zemlja, nije bitno koja), tako da je to novo drzavljanstvo jedino koje trenutno posjedujem.

Zahvaljujem unaprijed i molim za ozbiljne odgovore, jer mi je ovo u momentu zaista aktuelna tema. HVALA! :)
Ako otvaras privatni biznis ili si stalno zaposlen mislim da mozes dobiti vizu. Ne znam da li postoji procedura povratka drzavljanstva uopste. Mislim da tu trebas ozbiljnijeg advokata naci koji zna nase imigracione zakone.
ahuseino

#374 Re: Povratak u BiH?

Post by ahuseino »

ljubav_aha wrote:
sto je sa hobijima,interesima,novim zivotnim iskustvima,malo futurizma,od proslosti se ne zivi :-D
Samo jos nisi horoskop pomenula, pa da se komotno upuca coJek ili otpocMe s djuskanjem... na partiju. :mrgreen:

Sta godine cine od mene, moj brate.

"Hobiji" :-) :P :lol:
Sta da se prica drugih pet minuta. :? :shock:

Edit:

I gdje se ti ufati pricat/pitat o potpuno nebitnom aspektu posta? Ovo je bio primjer price, poenta je bila na kraju, a to je da se prica vrlo cesto zavrsi na prici o Bosni, Gradu, Ratu, razlikama itd...
Last edited by ahuseino on 24/06/2011 20:12, edited 1 time in total.
exliberal

#375 Re: Povratak u BiH?

Post by exliberal »

Da se neprepucavamo dalje.....onaj kome se svidja zapad...ostat ce na zapadu....onaj kome se nesvidja ima dva izbora....ostat i kukat kako ovdje nista nevalja ili se vratit dole i zivjet ko i svi.....trece nema.....
Locked